Abortintorjunta 1950-60-luvulla

Olipa taas mielenkiintoinen teos, Väestöliiton julkaisu ”Abortintorjunta ja aborttitoiveet 1950-60 –luvulla” (M.Keski-Petäjä). Tutkimus koskee potilasasiakirjoja, mistä selviää aborttia hakeneiden naisten käynneistä avioliittoklinikalla ja vl -neuvolassa, heidän perusteluistaan hakea aborttia ja myös heidän saamistaan vastauksista. Väestöliiton tarkoitus oli tuohon aikaan taivuttaa naiset synnyttämään ei –toivotut lapset ja saada luopumaan heidät aborttitoiveista. Toiminta siis käynnistettiin laittomien aborttien vuoksi, jota arveltiin tehtävän n. 20.000 - 30. 000 ja joista aiheutuvat kuolemat ja hedelmättömyys uhkasivat nekin väestönkasvua. Neuvolatoimen oli siis tarkoitus ohjata aborttitoiminta lääketieteen piiriin ja estää naisia tekemästä abortteja. Joissakin tapauksissa abortti myönnettiin lähinnä terveydellisistä ja eugeenisista syistä. Harvoin silloinkaan, riippuen lääkäristä, jolla oikeastaan asiassa kaikki valta.

Eugeenisia syitä eivät kuitenkaan olleet roduopilliset kysymykset vaan vajaamielisyys, mielisairaudet, ”yksinkertaisuus” jne. Naisen keho oli väestöntuotantoyksikkö ilman itsemääräämisoikeutta, ja naisten oma mielipide sivuutettiin täysin. Synnyttämisen katsottiin olevan naisten velvollisuus ja jokaisen naisen katsottiin haluavan äidiksi. Nainen aborttiasiakkaana nähtiin samalla kertaa, ristiriitaista ja tuttua eikö vain: moraalisesti huonojen ihmisten uhrina, että moraalittomana ja itsekkäänä.

Moraalisaarnaaminen näkyi olevan ainut ”apu”. Vasta 1970-lukua kohti mentäessä naiset alkoivat uskaltaa sanoa mielipiteensä ja mitä koulutetumpia naiset olivat (ja tietävämpia seksuaaliasioista), sitä määrätietoisemmin he asiaansa hoitivat. Vielä 50-luvulla naiset eivät sukupuoliasioista ja ehkäisystä varsinkaan maaseuduilla juuri tienneet, ja raskaudet olivatkin ehtineet pitkälle, ettei aborttia edes voitu myöntää. Ehkäisyä ei edes ollut juuri saatavilla. Kesk.yhdyntä oli kondomin ja rytmimenetelmän kanssa ainoat mahdollisuudet. Paljon muuttui, kun pillerit tulivat saataville, mutta silloinkin vain varakkaat saattoivat hankkia niitä.

Tutkija on ottanut selvää, kuinka moni nainen kielteisen aborttipäätöksen saatuaan kuitenkin synnytti lapsen. Kävi ilmi, että 40 % aborttia hakeneista ei synnyttänyt. Samaan aikaan ”kuumeiset keskenmenot” lisääntyivät eli laittomat abortit aiheuttivat joillekin sairaalahoitoa vaativia tulehduksia. Monet jo neuvolassa käydessään ilmoittivat hakevansa laitonta apua puoskarilta, jos laillista aborttia ei saa. Vähävaraiset naiset olisivat halunneet myös turvallisen abortin, mihin varakkailla oli laittomanakin mahdollisuus. Mutta koska tätä mahdollisuutta ei ollut eikä vaikeat olot olleet mikään peruste abortille, joutuivat useimmat hakemaan abortin puoskarilta.

Valtavan traagista oli se, että naisten hätää ei kuunneltu, vaikka joillakin oli sellaiset elämänolot, missä äiti oli vastuussa perheen elatuksesta, kun mies joi palkkansa ja naisen olisi ollut jo olemassa olevien lasten vuoksi voitava jatkaa työssäkäyntiä. Kun aborttia ei saanut, se merkitsi koko perheen tuhoa. Jotkut naiset elivät perhehelvetissä, mies oli väkivaltainen sen lisäksi että joi. Naiset itse asiassa nähtiin vastuullisena siihenkin, että heidän miehensä juopottelivat ja naisten käskettiin olla ”erilaisia”, ettei heitä pahoinpideltäisi.

Vastuu kotiasioista oli aina naisella, myöskin miehen käytös, koko arkivastuun ja usein elatuksenkin lisäksi. Missään vaiheessa ei aborttihakuprosessissa mainittu väkivaltaisiksi ja taloudelliseen ahdinkoon vaan lomakkeisiin merkittiin ”vaikeat kotiolot” sen sijaan, että olisi suoraan sanottu, että kotona oli väkivaltaa ja alkoholismia, ja tilanteita, jotka nykyään on rikoslain mukaisia asioita. Silloin ei asioihin puututtu mitenkään. Jotkut miehet olivat sodassa psyykkisesti vammautuneita ja/tai joivat tai lähteneet livohkaan koko perhevastuusta. Avioeroon oli harvalla mahdollisuus. Se oli häpeä ja suurimmalla osalla ei usein ammattia, millä olisivat perheensä elättäneetkään. Naisten piti vain kestää mitä tahansa.

Pari juttua ja potilaskertomusta jäi mieleen.

Kun pillerit tulivat markkinoille, erään abortin hakijan mies oli heittänyt vaimonsa pillerit tulipesään, koska pelkäsi, että vaimo saattoi lähteä pettämään häntä, kun pillerit vapauttivat hänet raskauden pelosta. Kuitenkin sama mies sitten siitäkin suuttui ja piti naisen syynä, kun nainen tuli taas raskaaksi.

Kaikkein kauhein juttu oli se, että eräs 17-vuotias tyttö oli joutunut joukkoraiskauksen uhriksi, eikä saanut sittenkään aborttia, vaikka syylliset oli saatu kiinni ja vastuuseen. Tuolloin oli edellytys, että syyte piti nostaa ja rikoskäsittely edetä, ennen kuin raiskauksen perusteella saattoi saada abortin. Tällöin oli jo liian myöhäistä, kun raskaus oli edennyt liian pitkälle. Nämä on niin riipaisevia tarinoita ja kohtaloista, jotka ei mitenkään sovi nykyihmisen oikeustajuun.

12

344

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aborttia ei estetä

      Luin tuon kirjan. Siinä sanottiin että vuonna 1966 tehtii 18 000 laitonta aborttia. Jäi mieleen vaan että abortteja tehdään vaan laittomasti jos ei laillisesti kerta saa. Voihan nainen tehdä sen nykyään paljon helpommin kuin ennen, kun saa näitä lääkkeitä. Jos nää keinot olis ollut käytössä ennennkin naisilla nii olisi ollut helpompaa.

      • 15+1

        Joku Cytotec olisi ollutkin pelastus noille naisparoille. :/ Nyt sitä käyttävät kehitysmaiden ja aborttikieltomaiden naiset. Jos meillekin tulisi aborttikielto niin Cytotecillähän raskauden saa keskeytymään. Tämän varmaan lääkärit ja viranomaiset on tiedostaneet eli mitään aborttikieltoa ei tänne tulisi koska seuraamukset olisi pahemmat kuin laillisen abortin ollessa kyseessä. Mulla käytettiin Cytoteciä synnytyksen käynnistämiseen.


    • Miksi juuri...
      • Miten tämä uutinen liittyy yhtään mitenkään aborttiin?

        Tämä juttu on ollut useita vuosia sitten jo mediassa useissa yhteyksissä. Mm. kolme vuotta sitten:

        http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288338195392.html

        Ihmeellinen tarina kuitenkin. Tarja Halosella oli nämä isot tehtävät edessä, eikä ollut tarkoitus että hän menehtyy, lie mikä tehtävä vielä tyttärelläkin. Kim Cattral pelastui Lockerbien lentoturmasta, vaikka ei siis ollut raskaana.

        http://www.starpulse.com/news/index.php/2007/06/19/kim_cattrall_recalls_nearly_dying_on_pan_103

        Mutta tässä unohdetaan se, että kuinka paljon on naisia, jotka ovat kuolleet lentoturmissa jne raskaana ollessaan.


    • suurikin "hätä"?

      "Kyllä vaan on jos minun mielestäni lapsi on rasite. "

      Jos sinä olet jollekin rasite, se saa tappaa sut. Ihan omalla kieroutuneella logiikallas. Ja turha lässyttää sitä iänikuista 'mutku laki sitä ja tätä ja syntyneet on ihan eri juttu' -virttäs.

      "Jos meillekin tulisi aborttikielto niin Cytotecillähän raskauden saa keskeytymään."

      Että murhaajaparat, nyyh.... No eipä valtaenemmistö käytä huumeita, varastele kaupoista jne. vaikka kuka tahansa pystyiskin.

      Rynkkääppä kitinäiita tääkin kipeän kirveltävä totuus taas poistoon ;))))

      • omatunto sen sanoo

        "Että murhaajaparat, nyyh.... No eipä valtaenemmistö käytä huumeita, varastele kaupoista jne. vaikka kuka tahansa pystyiskin."

        Ihminen on vaan valmis rikkomaan lakia, jos hänen omasta mielestään rike ei ole suuri eikä siitä tule toisille mitään vahinkoa. Jos aborttia ei pidä murhana, vaan tavallaan ehkäisyyn verrattavana niin se ei riko hänen omaatuntoaan vastaan ja on valmis tekemään abortin laittomastikin. Näinhän tapahtui suomessakin ennen.

        Onhan ehkäisy suomessa sallittu, mutta esim lestaadiolaiset eivät sitä harrasta jos se on omaa omaatuntoa vastaan. tai muiden uskisten mielestä. Ihminen on on yksin sen omatuntonsa kanssa eikä sitä voi määräillä.


    • monien omatuntoa

      vastaan on lakien rikkominen.

      "hänen omasta mielestään rike ei ole suuri eikä siitä tule toisille mitään vahinkoa."

      Niin, onhan se ihan "pikku rike" tappaa toinen ihminen eikä ees mitään vahinkoo tuu ;) kaikenlaista vähättelysontaa sitten pitää selitellä itelleen jottei se kivulias murhakynnys ois liian vaikee ylittää.

      • turvallisuus pääasia

        "Niin, onhan se ihan "pikku rike" tappaa toinen ihminen eikä ees mitään vahinkoo tuu ;) kaikenlaista vähättelysontaa sitten pitää selitellä itelleen jottei se kivulias murhakynnys ois liian vaikee ylittää. "

        Mut aattele nyt hei tältä kannalta... tekee nytkin moni abortin TAI aika moni ei sitä aborttia tee, vaikka siihen oikeus oliskin. Vai tekeekö joku abortin sun mielestä sen takia kun sen saa? Tekeekö?

        Ihan samalla lailla ihmiset nytkin selittää itelleen sen abortin oikeutuksen eli kuten sinä sanot vähättelyksi. Yks ajattelee abortista että ei voi sitä tehdä ( ja toinen tekee abortin kun ajattelee ihan omalla lailla ettei se alkio tai sikiö ole kuin solurypäs. Ei kaikilla vaan ole mitään ristiriitaa tässä kun kerta abortteihin päädytään silloinkin kun se on laillinen.

        Ei sillä ole mitään väliä onko abortti laillinen vai laiton. Niitä tehdään joka tapauksessa koska ihmisillä on niin erilaiset näkemykset tästä asiasta. Ajattele nyt hei...niitä laittomia abortteja joita tehdään ja laittomia abortteja joita on aina tehty kun lailista ei ole saanu.

        Laki vain tekee mahdoliseksi hankkia turvallinen abortti.


    • pointtia taas

      "Vai tekeekö joku abortin sun mielestä sen takia kun sen saa? Tekeekö? "

      Juuri niin, että läheskään näin moni ei tekis jos ei ois niin hepposesti saatavilla ja laillista.

      "Laki vain tekee mahdoliseksi hankkia turvallinen abortti. "

      Ja taas tääkin.... samalla logiikalla sitten pitäs laillistaa kaikki murhat jotta tekijät ei vaan joutus niitä tehdessään mitenkään vaarantaan itteensä ;)

      • abortti on abortti

        "Juuri niin, että läheskään näin moni ei tekis jos ei ois niin hepposesti saatavilla ja laillista."

        Onko sulla jotain oikeaa tietoa eikä vaan omaa kuvittelua siitä, miten paljon/vähän laittomia abortteja tehdään maissa, missä abortti on kielletty tai hyvin vaikeata saada? Mulla on.

        Palaamme jälleen siihen tosiasiaan, ettei sillä ole väliä onko abortti laillinen vai laiton, jos sen kerran tarvitsee:

        http://www.adn.com/article/underground-abortions-poland-will-catholic-country-ease-pro-life-laws

        When a woman decides to have an abortion for non-legal reasons, it is either performed on the black market or in other European countries, such as Germany, Britain, or the Czech Republic. The procedure often comes at a high financial cost – between 1,500 and 4,500 zloty ($450 to $1,350) – and for most women, it is as much as their average monthly salary.


    • pro murderien arviot

      "Mulla on"

      Eipä näistä edelleenkään mitään varmaa faktaa oo nähty, jotain pelkkiä femakkojärjestöjen johtohahmojen liioteltuja mutuarvioita :D
      Ja katoliset maat ehkäsytilanteineen onkin taas niiiin verrattavissa Suomen oloihin että ;))

    Ketjusta on poistettu 72 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      108
      7776
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2862
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2452
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      119
      2175
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1835
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1599
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1446
    8. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1444
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1405
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1364
    Aihe