olen huono äiti

yyttn

Täällä maailman surkein äiti kyselee neuvoja. Minulla on yksi lapsi 1v9kk eikä ketään jonka kanssa jutella tai jolta pyytää apua tai neuvoja. En osaa toimia missään asiassa oikein :( nolottaa mutta lapsi juo vieläkkn iltaisin tuttipullosta maidon ja jos herää yöllä (ja herää useammin kuin kerran) enkä vain osaa häntä siitä vieroittaa. Saa hirveän itkuraivarin jos ei maitoa saa, jaksaa huutaa vaikka tunteja kun joskus olen kokeillut. Kukaan koko talossa (asutaan kerrostalossa) ei silloin nuku enkä mimä kehtaa sillai huudattaa ja itsekin olen niin heikko etten sitä kestä. Nyt tuo on niin tottunut jo pulloon ja mun syytä kaikki :( masentaa ihan hirveästi ja hävettää epäonnistua äitinä näin. Potallekaan en ole osannut opettaa. Jatkuva pullon haku öisin on ihan tyhmää, TIEDÄN. Vettä tuo ei juo koskaan ja mikään muu kuin pullo ei nukkumaan mennessä kelpaa. Mieheltä en saa tukea tai apua asiassa, muuta kuin vihjailuja siitä että tuon ikäinen ei enää pulloa saisi juoda. Sitten kuitenkin huudattaakaan ei saa. itkettää ja masentaa koko juttu :(

35

487

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yksinkertaisesti

      Äläs nyt, tulee kärpäsestä härkänen. :) Juttuhan on kuitenkin niin, että ei siitä pullosta ilman huutoja eroon pääse. Sanoit kokeilleesi, että et anna pulloa. Miten? Yhtenä iltana? Ja sitten, kun lapsi huusi riittävästi, hän sai sen pullon? Katsos kun hän on nyt oppinut, että huutamalla saa. Mutta sitä huutoa teidän täytyy nyt muutamia öitä kestää. Tarjoat tilalle vettä mukista. Jos ei kelpaa, niin muutakaan ei saa. Lapsi kyllä huutaa, pari ensimmäistä yötä voivat olla aivan kamalia. Mutta kyllä sitkeimmätkin tapaukset lopulta taipuvat. Kerrot vain hänelle, että pulloa ei enää saa, vettä saa jos on jano. Ja että yöllä nukutaan. Ei tuohon oikein mitään vippaskonsteja ole.

    • univelka sekoittaa

      Meillä kuukautta vanhempi tyttö juo vielä nokkamukista, eikä mikään muu kelpaa ... eikä minulla ole sellainen olo, että olisin huono äiti. Tuskin lapsi nyt enää rippikouluun nokkamukia ottaa. Onhan se nyt yks ja sama, mistä juo, kunhan juo.

      Kelpaisikohan lapsellesi nokkamuki?

      Eihän nyt tuon ikäinen vielä potallekaan mene! Se on yksilöllistä, missä vaiheessa on niin kehittynyt, että osaa hallita pissiä ja kakkia. Meillä vaan välillä harjoitellaan potalla istumista, lueskellaan kirjaa siinä. Mitään ei ole vielä pottaan saatu tehtyä, eikä se haittaa.

      Et ole huono äiti!!! Saatat kyllä olla masentunut äiti ... univelka pistää pään ihan sekaisin.

      Vihaksi pistää tuo sinun miehesi, kun ei tue sinua, mollaa vaan. Voisit sanoa miehellesi, että jos ei kerta pulloa saa lapselle antaa, eikä saa huudattaa, niin mies voi itse hoitaa sitten tämän yöpullovieroituksen, kerta niin mainiosti sen uskoo osaavansa. Mene vaikka kaverille yöksi. Tai edes toiseen huoneeseen.

      Tsemppiä!!!!!

    • voi_itku

      No höpö höpö. Minun nuorimmainen tuossa iässä oli vielä imetettävä, ja vanhempaankin. Annat Tutteli-Velliä oikein reilun annoksen, ainakin purkillisen ellei 3 dl, illalla myöhään TUTTIPULLOSTA. Tulet huomaamaan että velliateria lämpimänä tarjoultuna, ja äidin hellässä huomassa nimenomaan tutista imettynä, tekee pitempään kylläiseksi. Otat lapsen syliin pulloa imemään, ja vaikka nukutat viereesi josta kannat sänkyynsä kun nukahti. Miten nukkumisjärjestelyt teillä on muuten, onko lapsi eri huoneessa kuin te?
      Käy neuvolapsykologilla juttelemassa! Tämä on käsky eikä kehoitus. Olet ilmeisesti kotoa ottanut sellaisen mallin, että vaietaan ja piilotellaan vaikeuksia ja annetaan ympäristön polkea maanrakoon vastaanpanematta. Olet masentunut ja/tai muutenkin avuntarpeessa oleva. En tiedä millä sanoilla saisin sinut reipastumaan. Etsi apua, itsesi ja lapsesi tähden. Lapsesi ansaitsee jotakin muuta kuin riitaisen kodin ja masentuneen, ahdistuneen äidin, eikö?
      Oikein ihmettelen, miten olet onnistunut eristäytymään kaikista muista äideistä, suvun naisista ja neuvovista tahoista, niin että ei ole ketään jolle jutella. Tämä on ongelma. Vain sinä itse voit alkaa jutella muille ihmisille, eikö? Oletko ollenkaan ottanut selville, mitä kunta, seurakunta, MLL jne. järjestävät kaupungissasi nuorille äideille?

      • Imetys vs. pullo

        Pitää vaan sen verran kommentoida, että imetys ja pulloiluhan ovat sikäli eri asioita, että imetys ei vaikuta haitallisesti lapsen purentaan. Tosin ei nyt alle kaksivuotiaalla tutinsyöjällä tai pullottelijallakaan vielä hätää ole, mutta tuossa iässö on juuri tuon purennan takia hyvä alkaa luopumaan tuttipullosta ja tutista. Imetys kehittää lapsen suun lihaksistoa vaikuttamatta purentaan ja siitä on muitakin hyötyjä, joten sitä ei oikein voi verrata pullotteluun.


      • Kuukkeliskuu

        Haloo, ei aloittajalla ole enää vauvaa. Hän kaipaa apua, tukea ja tsemppiä muutokseen, ei kehoitusta taantua luovuttamaan.


    • _Dina;

      Meillä käy perhetyöntekijä kerran viikossa, ja en varmaan pärjäisi ilman! On ihanaa, kun joku käy ja on juttukaverina ja lenkkikaverina, auttaa vaikka viikkaamaan vaatteet ja tosiaan osaa neuvoa ja auttaa, sekä antaa vertaistukea (hänkin "siviilissä" nuori äiti. Suosittelen erittäin lämpimästi..

      Lapsenkasvatus on muutenkin haastavaa, etenkin jos on ekaa kertaa pappia kyydissä ja epävarma..Oma tilanteesi ja tuntemukset tuntuu tosi tutuilta.. Esim. meidän kunnassa ei vaadi lastensuojelun asiakkuutta, että perhetyöntekijä käy, eikä se leimaa sua huonoksi vanhemmaksi, mutta älä itekään tee sitä! Pääasia on, että olisit hellä itellesi ja mikään superihminen ei tarvii olla, eikä yksin tarvitse yrittää sinnitellä.

      Suosittelenkin, että ota neuvolassa puheeksi, tai käy paikkakuntasi nettisivuilla vaikka vilkaisemassa, mutta jos tuntuu, että oot puhkipoikki ni älä ainakaan missään nimessä jää yksin, lapsesikin kiittää kun äiti pitää huolta itestään=)

      Voimia!

    • - - - - - - - - - -

      Tuo yöpullottelu pitäisi saada loppumaan, iltapullon voit antaa hänellä vielä huoletta olla. Miten (paljonko) lapsi syö päivällä? Paljonko annat maitoa yöllä, kun hän herää? Nälkäänsähän tuon ikäisen lapsen ei ENÄÄ pitäisi yöllä heräillä. Herääkö märkään vaippaan, kun juo niin paljon? Onko käytössä kerstit vai kestot? Laittaisin yöksi laadukkaan kertakäyttövaipan, että lapsen nukkuminen ei kastelemisen vuoksi häiriintyisi.
      Lapselle ei kannata opettaa montaa asiaa samanaikaisesti. Potattelun otollisin ikä on hiukan ennenkuin lapsi täyttää 2 vuotta, joten nyt sinun täytyy päättää kumpi on mielestäsi tärkeämpää: pullosta luopuminen vaiko potalla käynti.
      Itse laittaisin tärkeysjärjestyksen näin:
      1. Yöpullottelu pois
      2. Potattelun aloittaminen
      3. Pullottelu pois

    • Yyttn

      Kiitos vastauksista! Olipa mukavaa kun niin moni oli vastannut :)
      Lapseni juo nokkamukista tai tavallisesta mukista muuten päivällä. Syö ihan hyvin, siinä ei pitäisi olla ongelmaa että tuskin nälkään heräilee. Herää kai muuten vaan taikka jos vaikka sotkeutuu peittoonsa yms. Vaipan (kertakäyttö) vaihdan kerran aamuyöstä kun kyllähän sitä pissaa kertyy kun juo niin paljon. Nukuttaminenkin iltaisin on välillä ihan naurettavaa, harvemmin nimittäin nukahtaa yhdellä kertaa vaan silloinkin sitä maitoa on kiikutettava jopa kolmeenkin kertaan... Annan kyllä huutaa aikansa aina välissä etten heti juokse hätiin... Noloa että olen päästänyt tämän tähän pisteeseen! :( jotenkin pelkään kauheasti sitä lapsen itkua ja pää ei kestä sitä ja siksi olen typerästi valinnut tämän itselleni helpomman tien. Ja sitä maitoa annan yöllä jos herää niin n.80-100ml. Tuttia ei ole syönyt ikinä. Lapsi nukkuu meidän kanssamme samassa huoneessa.

      Miten tässä kannattaisi ryhtyä toimimaan... Ottaa kertaheitolla pois pullo vai ensin vain se yömaito? Mihinkään 'heitetään pullo roskiin' konsteihin en usko, ei tuo lapsi semmoisesta vielä mitään ymmärrä.. Kun herää yöllä itkemään ja en anna maitoa... Niin mitä sitten teen? Annan huutaa sängyssään? Hän ei reagoi mihinkään lohdutuksiin vaan saa lopulta niin hurjan raivokohtauksen että tärisee kauttaaltaan ja kramppaa ja on ihan punainen.. Ja jaksaa huutaa ... Enpä edes tiedä miten kauan.. Varmaan tunteja? Jos annan huutaa sängyssä niin silloin mies ei voi nukkua ja töihin meno sitten aika ikävää... Tällaiset käytännön asiat tuntuu vaikeilta ja sitten aina annan periksi kun iskee paniikki ja usko itseen :(

      • Yksinkertaisesti

        Minä jättäisin yöpullot kertaheitolla pois. Ei lapsi kuitenkaan sitäkään ymmärrä, että annetaan kerran yöllä, mutta muuten ei, jos on tottunut pullon aina herätessään saamaan. Eli johdonmukaisesti tässäkin. Tuon ikäinen kyllä ymmärtää todella puhettakin sen verran, että voit jo päivällä puhua moneen kertaan, että maitoa saa tänään vielä illalla, mutta yöllä sitten nukutaan, eikä oteta maitoa. Ei se sitä huutoa välttämättä vähennä, mutta on ainakin selitetty lapselle. Voit lohduttaa lasta alkuun sylissä, jos haluat, mutta kyllä hän siinäkin saattaa huutaa. Harvempi tenava muuten tunteja jaksaa huutaa (omani jaksoi vajaan tunnin, sitten simahti ;) ), mutta jos on oikein sitkeä tapaus, niin voihan se olla. Mutta sen voin luvata, että monia öitä ei yksikään lapsi jaksa tuntikausia huutaa. Voi jopa olla, että parin yön jälkeen ei enää huutoja tule.

        Miehesi nyt pitää vain kestää se, että muutama yö menee huonoilla unilla. Kyllä se on hänenkin lapsensa, joten urputus on häneltä kyllä turhaa tuossa tilanteessa. Ei kukaan kuole muutaman yön univelkaan, vaikka töissä kävisikin. Pääasia tuossa nyt on se, että kun jätät sen yöpullottelun pois, niin se todella sitten jätetään. Jos kerrankin annat periksi ja annat pullon, niin olet taas samassa pisteessä. Muista vain se, että lapsi ei siihen itkuun kuole, eikä hän siitä kärsi, jos häntä kuitenkin lohdutat muuten. Niitä pettymyksiä joutuu omalle lapselleen aiheuttamaan välillä ja tämä on nyt yksi niitä tilanteita. :) Älä anna periksi, kyllä sinä siihen pystyt!


      • univelka sekoittaa

        Tuli tuosta peittoon sotkeentumisesta mieleen, että meidän tyttö on niin kova pyörimään yöllä, että ei mitään peittoa kannata hänelle yrittääkään.

        Tyttö nukkuu villavaatteet päällä: eli body, yöpuku, villapöksyt ja villapaita ja villasukat. Hyvin nukkuu. Hän haluaa nukahtaessaan "peiton", eli pyyhkeen päällensä, mutta se ei siinä kauaa pysy, kun pyöriminen alkaa.

        Ennen hän yöllä heräili itkemään sitä, kun peitto oli mennyt pois päältä ja tuli kylmä. Kun laitettiin villavaatteet päälle, loppui sekin ongelma, kuin seinään.


      • rauhamaahan

        Voisiko pullon vaihtaa huvituttiin? Kyllä tietyn ikäisillä lapsilla vielä on tuo imemistarve ihan fysiologinen tarve. Mitä pullossa on? Mitä rasvaisempaa ja täyttävämpää juotetaan, sitä paremmat unet.
        Kokonaiskuvaa on mahdoton saada näin palstalla. Voisi olla jotakin kipua tai vaivaa myös tuo yöhuuto, olisi hyvä tutkia lapsi lääkärillä, lastenlääkäri myös parhaiten voi auttaa kysymissäsi pulmissa. Älä ihmeessä huudat omassa sägyssään minuuttikaupalla, siinä ei ole järjen hiventä. Ota syliin nojatuolille tai viereesi sänkyyn, juttele kuiskaamalla rauhoittavasti, tarjoa tuttia imettäväksi, tuudittele uneen sylissä. Siis jos pullosta halutaan luopua. Sylinnälkä voi olla pienellä, nähnyt ehkä levotonta unta tai hampaat vaivaavat. Hermostunut äiti-hermostunut vauva.


      • ghjklkjh
        rauhamaahan kirjoitti:

        Voisiko pullon vaihtaa huvituttiin? Kyllä tietyn ikäisillä lapsilla vielä on tuo imemistarve ihan fysiologinen tarve. Mitä pullossa on? Mitä rasvaisempaa ja täyttävämpää juotetaan, sitä paremmat unet.
        Kokonaiskuvaa on mahdoton saada näin palstalla. Voisi olla jotakin kipua tai vaivaa myös tuo yöhuuto, olisi hyvä tutkia lapsi lääkärillä, lastenlääkäri myös parhaiten voi auttaa kysymissäsi pulmissa. Älä ihmeessä huudat omassa sägyssään minuuttikaupalla, siinä ei ole järjen hiventä. Ota syliin nojatuolille tai viereesi sänkyyn, juttele kuiskaamalla rauhoittavasti, tarjoa tuttia imettäväksi, tuudittele uneen sylissä. Siis jos pullosta halutaan luopua. Sylinnälkä voi olla pienellä, nähnyt ehkä levotonta unta tai hampaat vaivaavat. Hermostunut äiti-hermostunut vauva.

        Huvitutti lähes kaksi vuotiaalle? Oletko tosissasi? =D


      • rauhamaahan
        ghjklkjh kirjoitti:

        Huvitutti lähes kaksi vuotiaalle? Oletko tosissasi? =D

        Olen tosissani että äidin, lapsen ja isän pitäisi saada nukuttua ilman vaipanvaihtoja klo 01.39 ja kokoöistä tuttipullorumbaa. As long as it works. Hyvä jos uskallan esittää ratkaisuehdotuksen, joka ehkä saattaa olla hieman ristiriidassa juuri tämänhetkisen ainoan oikean lastenhoitoliturgian kanssa. Kerropa minulle sitten, MIKSI ei voisi lasta nukuttaa huvitutilla? Mistä tiedät, että se ei toimi tai on haitallinen?


      • rauhamaahan kirjoitti:

        Olen tosissani että äidin, lapsen ja isän pitäisi saada nukuttua ilman vaipanvaihtoja klo 01.39 ja kokoöistä tuttipullorumbaa. As long as it works. Hyvä jos uskallan esittää ratkaisuehdotuksen, joka ehkä saattaa olla hieman ristiriidassa juuri tämänhetkisen ainoan oikean lastenhoitoliturgian kanssa. Kerropa minulle sitten, MIKSI ei voisi lasta nukuttaa huvitutilla? Mistä tiedät, että se ei toimi tai on haitallinen?

        Hammaslääkärit sanovat että huvitutin käyttö vaikuttaa haitallisesti purentaan.


      • Nukutustutti ok
        seijus kirjoitti:

        Hammaslääkärit sanovat että huvitutin käyttö vaikuttaa haitallisesti purentaan.

        Jos tutti on käytössä vain nukutustilanteessa, sillä ei ole mitään vaikutusta purentaan, vaikka lapsi lussuttaisi sitä nukahtaessaan viisivuotiaaksi. Tämän varmasti ymmärtää ihan järjellä jokainen. Pitkin päivää tai koko yön jatkuva tutin imeminen sen sijaan voi aiheuttaa purentavirheitä. Monissa maissa muuten tuttia syödään vielä muutaman vuoden ikäisenäkin, joten meillä ollaan (tässäkin) asiassa vähän hysteerisiä. Ei se purenta satunnaisesta tutinkäytöstä miksikään mene.


    • 5u46dfh

      Minua ihmetyttää tämä ajattelu, ettei tuommoinen 1v 9kk ymmärtäisi mitään vaan että tuttipullo pitäisi vain riistää pois. Kyllä meillä kumpainenkin tuon ikäinen lapsi on jo ymmärtänyt yhtä sun toista, kun aikuinen selittää. Esikoinen vierottui 1,5 vuotiaana ihan helposti tutista, kun hiiri puraisi siitä pään ja vietiin se sitten yhdessä ulos kivelle hiirivauvaa odottamaan jne. Ja voi että oli reipas tyttö, kun antoi tuttinsa hiiriäidille, kun sillä on NIIIIIN monta lasta, ettei se ehdi ihan jokaista ruokkia yhtaikaa :D. Eipä tarvinnut itkeä.

      Nyt vain teatteria kehiin, hyvä tarina pullolle tai viette sen vaikka jollekin lelukaupan tätille ja vaihdatte johonki leluun tuttipullot....

    • relaa hei vähän

      Älä stressaa sillä ilta- ja yömaidolla. Tuskin se lapsi sitä ikuisesti tulee harrastamaan.

      Tästä on omakohtaista kokemusta esikoistytön kanssa. Hän oli tarkka iltamaidostaan ja heräsi kerran yössä vaatimaan maitoa, mikä harmitti itseäni hiukan vain siksi että suositusten mukaanhan maitoa ei pitäisi enää antaa yöllä eikä ainakaan käyttää enää tuttipulloa ollenkaan. Neiti luopui yöjuopottelusta jossain vaiheessa kokonaan, oma-aloitteisesti. Rupesi nukkumaan yöt läpi ilman mitään kitinöitä. Tämä tapahtui vasta 2-vuotiaana.

      Mieluummin minä hain sen yömaidon jääkaapista ja annoin tytön juoda sen kuin kuuntelin kitinää ja peiton kahinaa sekä sängyn laitojen potkimista seuraavat tunnit itsekin unettomana. Yö jatkui sujuvasti saman tien kun lapsi oli eväänsä saanut. Söi kyllä hyvin illalla ja joi myös, mutta ei se yö vain mennyt tuota aikaisemmin ilman yhtä tankkaustuokiota.

      Kaikki lapset kun eivät ole lukeneet niitä lastenhoito-oppaita, joissa kerrotaan miten missäkin iässä kuuluisi käyttäytyä ja mitkä tarpeet olla ;) Jos yömaito ei ole itselle mikään elämää suurempi ongelma ja kaikkien unet jatkuvat parhaiten antamalla sen yöpullon, niin sen kun annat. Ei siitä ole pakko toitottaa neuvolassa.

      • relaa hei vähän

        Ja siis meillä oli kuvauksestasi päätellen hyvin samanlainen tyttö kuin sinulla, ap. Söi hyvin illalla ja päivän mittaan, mutta pahahan sitä oli ylisyöttää enempää kuin siihen mahtui. Kokeiltiin vellit ja loppujen lopuksi tehtiin niin että viimeinen ruokailu ennen nukkumaan menoa ei ollut mikään ilta"pala" vaan söi ihan oikeaa tukevaa ruokaa. Silti yö katkesi noin pitkään ilmeiseen yönälkään, mutta itsenäisesti se yösyöpöttely sitten loppuikin 2-vuotiaana. Ja siihen asti tosiaan myös vaihdoin kerran yössä vaipan. Ei ollut minulle iso ongelma.

        Hoikka tyttö ollut kyllä aina, vaikka söikin paljon. Tosin pitkä. Sittemmin, 2-3-vuotiaana, syöminen väheni kaiken kaikkiaan tosi paljon, mikä tietysti kuuluu ikään. Välillä on pieniruokaisia kausia ja kasvu hidastuu luonnostaan vauva-ajan jäljeen mikä vaikuttaa osaltaan ruokahalun vähenemiseen.

        Jos yöpullo on joillakin sanotaan nyt että vuoden ikää pidempään tosi tärkeä eikä mikään muu ei kelpaa, niin sitten joko huudattaa sitä lasta koska suositus on se että niin pitää tehdä, ja koko talo kärsii tai ainakin sinä itse, tai sitten viittaat kintaalla sille ikäsuositukselle ja teet niin kuin saat yöt kaikkien kannalta parhaiten sujumaan. Ei se sinusta vielä huonoa äitiä tee.


      • Dhdkdjhd
        relaa hei vähän kirjoitti:

        Ja siis meillä oli kuvauksestasi päätellen hyvin samanlainen tyttö kuin sinulla, ap. Söi hyvin illalla ja päivän mittaan, mutta pahahan sitä oli ylisyöttää enempää kuin siihen mahtui. Kokeiltiin vellit ja loppujen lopuksi tehtiin niin että viimeinen ruokailu ennen nukkumaan menoa ei ollut mikään ilta"pala" vaan söi ihan oikeaa tukevaa ruokaa. Silti yö katkesi noin pitkään ilmeiseen yönälkään, mutta itsenäisesti se yösyöpöttely sitten loppuikin 2-vuotiaana. Ja siihen asti tosiaan myös vaihdoin kerran yössä vaipan. Ei ollut minulle iso ongelma.

        Hoikka tyttö ollut kyllä aina, vaikka söikin paljon. Tosin pitkä. Sittemmin, 2-3-vuotiaana, syöminen väheni kaiken kaikkiaan tosi paljon, mikä tietysti kuuluu ikään. Välillä on pieniruokaisia kausia ja kasvu hidastuu luonnostaan vauva-ajan jäljeen mikä vaikuttaa osaltaan ruokahalun vähenemiseen.

        Jos yöpullo on joillakin sanotaan nyt että vuoden ikää pidempään tosi tärkeä eikä mikään muu ei kelpaa, niin sitten joko huudattaa sitä lasta koska suositus on se että niin pitää tehdä, ja koko talo kärsii tai ainakin sinä itse, tai sitten viittaat kintaalla sille ikäsuositukselle ja teet niin kuin saat yöt kaikkien kannalta parhaiten sujumaan. Ei se sinusta vielä huonoa äitiä tee.

        Teidän tyttö heräsi kerran yössä, söi maitonsa ja kävi nukkumaan. Ei ongelmaa. Ap:n lapsi sen sijaan herää useammin kuin kerran yössä ja ap on selvästi väsynyt. Aivan eri tilanne ja useamman kerran yössä pullottelu on aivan turhaa sen ikäiselle.


      • no niinpä tietysti
        Dhdkdjhd kirjoitti:

        Teidän tyttö heräsi kerran yössä, söi maitonsa ja kävi nukkumaan. Ei ongelmaa. Ap:n lapsi sen sijaan herää useammin kuin kerran yössä ja ap on selvästi väsynyt. Aivan eri tilanne ja useamman kerran yössä pullottelu on aivan turhaa sen ikäiselle.

        Oli se neuvolan mielestä ongelma. Todella iso ongelma. Kerran erehdyin siitä siellä mainitsemaan.

        Se olikin viimeinen kerta kun puhuin siellä avoimesti, jos tehtiin jotain hiukankin eri tavalla kuin suositukset ovat. Sama neuvo muille: jos yhtään epäilyttää että teillä kotona toimiva arkea helpottava juttu saa vastaansa neuvolassa saarnan, niin kannattaa pitää suu kiinni.

        Katsos kaikkien pitäisi tehdä kaikki asiat niinkuin oppikirjoissa sanotaan, ja jos lapsi ei mukaudu siihen niin sitten syyllistetään vanhempaa ja osa todella ottaakin siitä turhaa syyllisyyden tunnetta.


    • Yyttn

      Hei! Kiitos taas vastauksista.

      Olen yrittänyt nyt henkisesti valmistautua ja kerätä voimia tuohon pullon lopettamiseen... (Kuulostaapa tyhmältä... Se hysteerisesti itkevä lapsi on vain jotenkin niin pelottava kun ei osaa auttaa)

      Mutta olipa viime yö taas... Lapsi heräsi keskellä yötä kolmesti peräkkäin, annoin maitoa siis joka kerta.. Kolmannella kerralla piti vaihtaa vaippaa jne joten lapsi tietysti alkoi huutaa karjumalla naama punaisena täristen... Mieheni suuttui minulle, en kuulemma saa antaa huutaa sillä tavalla niin kauaa. Samainen mies ihan tässä vähän aikaa sitten sanoi että 'vieroittaminen on ihan helppoa, ei siihen mene kuin muutama päivä' joo-o! Kuinkahan vaan lapsi sitten huutaa kun sitä maitoa ei vaan tule? (Jaksaa kyllä yli tunnin ainakin, koettu on)

      Muuten... Pitäisikö lapsen juoda vettä? Meillä ei juoda kuin maitoa (rasvatonta, mitään rasvaista en viitsi alkaa juottamaan kuten joku ehdotti, lapsi muutenkin jo isokokoinen) niin ruuan kanssa kuin janoonkin. Joskus harvoin mehua mummulassa jne.

      • univelka sekoittaa

        Voipi olla, että lapsi herää esim. kylmään, halipulaan, pahaan uneen, kyljenkääntöön, yms. yms. mystiseen syyhyn, eikä osaa nukahtaa ilman maitoa. Nukahtaminenkin on taito ja ehkä se on lapsella ehdollistunut siihen maitohuikkaan. Ei lapsi ehkä sitä MAITOA halua, vaan haluaa takaisin nukkumaan, kun jäi unet kesken, eikä osaa nukahtaa muuten?

        Joku täällä sitä kauhistelikin, että miksi pitäisi huvituttia antaa noin vanhalle, mutta jos hänellä on nukkuminen ehdollistunut siihen, että saa jotain suuhunsa, olisiko se nyt niin suuri synti kokeilla sitä tuttia?

        Edelleen olen sitä mieltä, että miehesi voi ihan rauhassa kokeilla itse tuota yöllä hyppäämistä ja lapsen rauhoittelua, jos hän kerran on siinä niin taitava ja pätevä, että voi sinua mollata. Pidä puolesi!


      • Rasvaa hui kamala

        Sellaistakin tutkimustietoa on olemassa, että rasvatonta maitoa juovat lapset ovat isokokoisempia (lue: tukevampia) kuin rasvaista esim. täysmaitoa maitoa juovat.

        Pitäisiköhän se teillä kuitenkin paremmin yönälkää, jos kokeilisit antaa täysmaitao rasvattoman sijasta? Kokeilla aina voi. Ei sitä ole pakko ottaa tavaksi jos ei auttaisi. Rasvalla on kuitenkin aika hyvä kylläisyysarvo.

        Täällä on imetyksen ja korvikkeen jälkeen juotu pelkästään täysmaitoa ja lapsi on hoikka. Ei tuollekaan vesi ole maistunut, vaikka on kyllä yritetty totuttaa siihenkin. Jotain teetä suostuu juomaan vanhempien seurassa päivällä, mutta muuten maitoa.


      • rauhamaahan

        Äidinmaidon rasvaprosentiksi netissä mainitaan 4,5 % (vanhemman lapsen osaimetyksessä). En ehtinyt tarkistaa. Aloittaja hyvä, lapsi kasvaa rajusti ja nimenomaan yöllä. Jos mieluummin annat rasvatonta maitoa ja valvot yöt, OK. Käsitin että haluaisit nukkua ja että lapsi nukkuisi. Mitä lapsi syö päivän mittaan, ja varsinkin iltaisin??


      • Jaksamista!

        Kokeile googlata vaikka unikouluohjeita. Meillä lapsi huusi myös alkuun välillä ainakin tunnin putkeen. Ja miehen pinna ei unikouluun riittänyt, minä sitten hoidin sen puolen yksinäni (olisi kyllä tärkeää saada puolisolta tukea!). Olihan se tosi kamalaa ja stressaavaa, mutta ohi menevää. En muista kauanko kesti, useita päiviä jokatapauksessa ainakin. Yritä vaan jaksaa ja ajatella, että se menee ohi. Meille neuvolassa sanottiin, että heräily voi johtua siitä maidon antamisestakin. Kun on tottunut heräilemään maidolle.

        Kun maidon antaminen vähenee niin ei tarvitse vaihtaa vaippaakaan yöllä.

        Jos et halua nukahtamismaitoa ja yömaitoa jättää kerralla pois, niin jätä pelkkä yömaito. Illalla annat nukkumaan mennessä yhden kerran maitoa.

        Miten on muut iltarutiinit? Luetko iltasadun tms.? Aina samat rutiinit, pysy johdonmukaisena. Lapsi hämmentyy, jos yhtenä yönä huudatat, toisena annat maitoa ja taas huudatat jne.

        Ja pottailut alat pikkuhiljaa. Mikä siinä on ollut ongelmana? Lapsi ei halua istua potalla vai mikä?


      • lällykkä

        En ymmärrä millainen lällykkä sinulla on miehenä. Olen äiti joka käy töissä. Minun 2 vuotiaani viihtyy päiväkodissa hyvin. On kuitenkin koko elämänsä herännyt yöllä 2 - 4 kertaa niin että hänen huoneeseensa on pitänyt mennä tassuttamaan ja kertomaan että nyt on yö.. syönyt ei ole öisin enääyli vuoteen.. mutta minun pitää joka yö monta kertaa kuitenkin itse herätä ja yrittää nukahtaa.. joskus huutaa pidempään joskus vain riittää että ilmoittaa että nyt nukutaan. Minulla on raskas työ itsellä ja silti ymmärrän että lapsi itkee yöllä koska on vielä pieni. Ärsyttää tollaset lällykkä äijät jotka kuitenkin saavat jäädä itse makaamaan sänkyyn kun toinen lähtee nukuttamaan.


    • mamma

      voi älä nyt ihmeessä ajattele noin!!minullakin lapsi 1v9kk ja juo vielä maitoa pullosta..jokainen lapsi on erilainen siinä missä aikuisetkin.Kyllä lapsi itse pullon jättää kun on siihen valmis,sinähän voisit kokeilla antaa vaikka nokkamukista tai ihan lasista vaikka hörpyn maitoa mutta ihan ilman painostusta lapsi nimittäin saattaakin huomata että äiti ja isikin juo lasista että nyt hänkin haluaa:)näin kävi meillä,meidän poika juo lasista maitoa ruoan kanssa mutta myös pullosta...kukaan ei ole huono äiti vain siksi että jonkun muun lapsi ei enään juo pullosta tai on jo kuivaksi opetellut..kaikki on erilaisia..tsemppiä kyllä se ajan kanssa jo helpottaa.

    • Yyttn

      Hei! Minä tässä taas..

      Maidosta vieroitus ei ole vieläkään onnistunut, yöt on aikamoista rumbaa. Omaa vikaa toki.. En usko että heräily kyllä nälästä johtuu. Vaikka saisi maitoa, herää hetken päästä uudelleen ja sitä voi tapahtua monta kertaa peräkkäin. Herääminen tapahtuu aina samaan aikaan n. 2,5h nukahtamisen jälkeen ja sitten alkaa heräilykierre mikä jatkuu aamuyölle, kunnes sitten nukkuu aamuun saakka. Nämä nukkumisvaikeudet pahenivat huomattavasti kun siirryttiin pinnasängystä tavalliseen jatkettavaan.

      Lisää kysymyksiä toisestakin aiheeta olisi...

      Mitähän teen tässä(kin) väärin... Lapsi menee klo 22 nukkumaan ja herää klo 9 (tämä rytmi sopii meidän perheelle parhaiten, joten ei ongelmia). Mutta tuon rytmin pitäminen on hyvin vaikeaa. Jotta lapsi nukahtaisi silloin klo 22, päiväunet saa olla max. puoli tuntia. Jos nukkuu vaikka tunnin, niin ei toivoakaan! Sitten myös se, että heräilee yöllä (kun nyt on ollut joka yö näitä yöitkuja) niin lyhentää yöunia helposti tunnilla ellei enemmän... Sekin tietysti, että jos lähtee vaikkapa rattailla kävelylle niin lapsi nukahtaa niihin kyllä oitis... Sitten kun koittaa herätellä kesken unien niin ei kovin mukavaa se :/ eli helposti kyllä olisi päiväunia vailla, mutta sitten ei ilalla tule uni.

      Sekava kirjoitus, toivottavasti pysyitte perässä jos nyt joku jaksoi lukea.. :)

      • Tuleva rumpumahako?

        Lapselle on tuosta rasvattoman maidon kittaamisesta tullut iso, venynyt mahalaukku ja kyllä hän yrittää sen täytenä pitää. Nyt se rasvaton maito pois ja luomutäysmaito tilalle!!!


    • Heh. Kukin taaplaa tavallaan. Minulla on viisi lasta, joita imetin jokaista enemmän tai vähemmän. Tuttipullot ja huvitutit olivat myös kuvioissa mukana. Omasta puolestani suosittelen pullon ja tuttien käytön lopettamista jo alle vuoden ikäisenä, jolloin lapsi ei vielä osaa puhua. Pottaharjoittelut aloitin samoihin aikoihin kuin istumaanopettelut. Siinä vaiheessa se vielä lasta kiinnostaa. Ja oppivat tosi nopeasti kuivaksi. Neljännen lapsen kanssa olin laiska (ja masentunut), joten hän käyttää vieläkin yövaippaa (4,5vuotias).
      Esikoisen hampaat ovat paikattu melkein jokainen. Ja syylliseksi en ole keksinyt mitään muuta kuin sen, että hän käytti tuttia n 2,5 vuotiaaksi saakka. Toisilla on nolla reikää.

      • Ei tutista kariesta

        Huvitutilla ja hampaiden reikiintyminen eivät ole tekemisissä toistensa kanssa. Purentavirheitä tutti voi aiheuttaa, mutta ei reikiintymistä. Reikiintymisen aiheuttaa kariesbakteeri ja esikoisesi on kariestartunnan saanut sitten jo muita lapsiasi nuorempana.


      • Ei tutista reikiä

        Hei Seijus, esikoisesi on tosiaan saanut kariestartunnan jo paljon ennen ensimmäisen hampaan puhkeamista joko teiltä vanhemmilta, isovanhemmilta tai joltain muulta sukulaiselta. Usein isovanhemmat hoitavat esikoista enemmän kuin muita perheen lapsia, joten syynä ehkä mummo, joka maistanut lapsesi ruokaa samalla lusikalla kuin syötti häntä? Tai olette suukotellu lasta infantiilina suoraan suulle?
        Teidän nuoremmille lapsille hammasmätää aiheuttavaa bakteeria ei ole heille "annettu" yhtä nuorina, jolloin lapsen omat syljen entsyymit ovat pitäneet kariesbakteerin kurissa.
        Meillä lapsista vain keskimmäinen käytti huvituttia 2,5 -vuotiaaksi, eikä hänellä ole yhtään reikää (kaikki lapsemme ovat jo aikuisia).
        Esikoisen hampaista on paikattu 2. Innokas täti maisteli lapsen ruokaa lusikasta ja ehti antaa hänelle yhden annoksen, ennenkuin ehdin vaihtaa lusikan puhtaaseen.


    • tämä toimii

      Tietysti jos ei halua huudattaa sitä lasta niin lisää tippa kerrallaan vettä yömaidon sekaan. Hiljalleen maito muuttuu vedeksi, eikä tarvitse kestää raivokohtauksia. Saisko lapsi itse sen pullon käteensä jos jätät sen valmiiksi sänkyyn? Ei tarvitsisi aina sen takia nousta.

    • katsyppi1

      täällä 1,3 vee tytön äiti on huolestuneena lukenut tätä viestiketjua. Nyt ensinnäkin kuulostaa pahasti siltä että sulla itelläs on nyt syystä tai toisesta noussut hirveän huono itsetunto esiin joka kohdassa. Ei kai tuo sinun miehesi ole sitä saanut aikaan? :( tunnut olevan kotonakin hyvin yksin tuon yönukuttamisasian kanssa, sanoit itsekkin että apua ja tukea ei juuri heru. Tuo perhetyöntekijä voisi olla oikea kanava alkaa selvitellä asiaa ja löytää apukeinoja. sinulle pitäisi saada itsevarmuutta toimia lapsen kanssa. Sun jokainen lause alkoi itsesi mollaamisella,huomasitko? Hae keskusteluapua,se voi aukaista monia pulmia. Tsemppiä tuleviin yönukutuksiin!

    • 6+9

      Kannatan kaikille pottailun aloittamista heti kun vaan jaksaa. Oma lapsi kyykytetty lavuaariin/pönttöön/pottaan vastasyntyneestä alkaen vaipanvaihdon yhteydessä ja kyllä on kannattanut. Kertoo nyt 1v. 5kk ikäisenä kun pitää päästä vessaan. Vaippaa(kesto) vielä käytetään, mutta likaisia tulee keskimäärin 4kpl päivässä.

      Meillä yöheräily on vasta nyt hellittänyt vaikka yömaito lopetettiin n. 6kk sitten. Samoihin aikoihin heräillyt kun aina maitoakin sai..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      90
      6346
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2594
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      32
      2150
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1847
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1651
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1428
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1357
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1279
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1223
    Aihe