Lempäälä 1918

Kauhujen paikka

"Susinartut" ja "pikku immet" olivat suojeluskuntien ja teloittajien armoilla sisällissodan jälkeisenä aikana. Pienten lasten äitejä, odottavia äitejä tai naisia yleensäkään ei kohdeltu miehiä paremmin. Itku kurkussa ja sydän pakahtuen naisten ja lasten kohtaloista voi jo nykyään lukea historian tutkijoiden kirjoista. Olisiko pitänyt jättää lukematta - niin ahdistavaa ja surullista... häpeällisiä tekoja on tehty. Ihmisyys unohdettu.

Turkulainen tietokirjailija (valt.maist.) Tuulikki Pekkalainen on kirjoittanut yhdessä Seppo Rustaniuksen kanssa (Punavankileirien kirjoittaja) teoksen: "Susinartut ja pikku immet", (2011, Tammi).

"Amanda Haapanen, kuuden lapsen äiti katosi keväällä 1918. Todistaja Kalle Sirenin mukaan sotilaat olivat kuljettaneet Haapasen Ämmäristin mäelle Lempäälän pitäjässä. Todistaja oli nähdyt siellä paljon ammuttuja ruumiita, myös Amanda Haapasen. Toinen todistaja Ida Hakala oli myös nähnyt Amandan ruumiin. Rauman raastuvanoikeus juisti Amandan kuolleeksi 27.4.1964, tosin Lempäään käräjäoikeus oli jo 5.3.1928 julistanut hänet kuolleeksi, kuolinpäiväksi oli merkitty 1.6.1918".

75

2996

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1918

      Miksi naisia pitäisi kohdella eri tavoin, jos on jostakin tuomittu? Kerrotaan näistä punikkinaisista, että olivat pahempia piruja, kuin miehet.

      • Kiannon lausuma

        Tunnetuksi on tullut nimenomaan Ilmari Kiannon näkemys punaisista naisista naaraspetoina, susinarttuina, joiden ainoa oikea kohtalo hänen mukaansa olisi ollut lopettaminen. Näin olisi eliminoitu tulevat pahuuden sukupolvet. Kiannon ajatus tuntuu nykylukijasta tietenkin melkoisen shokeeraavalta, mutta on muistettava, ettei se kuitenkaan ollut ajankohdan yleinen käsitys, kuten Pekkalainenkin tuo ilmi


      • mäkeen vaan mäkeen
        Kiannon lausuma kirjoitti:

        Tunnetuksi on tullut nimenomaan Ilmari Kiannon näkemys punaisista naisista naaraspetoina, susinarttuina, joiden ainoa oikea kohtalo hänen mukaansa olisi ollut lopettaminen. Näin olisi eliminoitu tulevat pahuuden sukupolvet. Kiannon ajatus tuntuu nykylukijasta tietenkin melkoisen shokeeraavalta, mutta on muistettava, ettei se kuitenkaan ollut ajankohdan yleinen käsitys, kuten Pekkalainenkin tuo ilmi

        Tuulikki Pekkalainen ja Seppo Rustanius toki ovat Suomen hulluimman vuoden asioiden selvittäjinä kokeneita, eivätkä toimittajan ja elokuvaohjaajan työtaustat huononna aiheen käsittelyä, vaan päinvastoin. Seppo Myllyniemi on Häneenlinnan maakunta-arkiston entinen johtaja, joka tutkii yksittäisten ihmisten tai pienehköjen ryhmien vaiheita: nämä välähdykset tuovat käsitykseen vuodesta 1918 syvyyttä ja lisäävät epäilyksiä väkivaltaisen ratkaisun pakollisuudesta, tästä historian deternimismistä.
        Naispaholaisten joukkotuho

        Punavankileirit- kirjassa käsitellään kohtalaisen laveasti muuatta vuoden 1918 vapaussodan, sisällissodan, veljessodan, punakapinan ja verilöylyn oudointa ja julminta piirrettä, nuorten punikkinaisten tappamista, johon usein liittyi raiskauksia ja muuta väkivaltaa. Kirjailija Ilmari Kianto ei ollut tuntemuksissaan yksin puhuessaan susinartuista tai peräti naarastiikereistä, jotka on ammuttava heti.

        Monet nuorten tutkijoiden viime vuosina ilmestyneet, vuoden 1918 tapahtumia selvittäneet teokset ovat olleet mielestäni oivaltavia ja uusia tutkimuskulmia avaavia. Kun voittajat käyttivät valtaansa ja riistivät hengen moninkertaisesti suuremmalta joukolta hävinneitä kuin mitä eteläisessä Suomessa riehuneet punaiset terroristit ennättivät tehdä, jo kärsimyksen määrän mittaaminen voi tuntua yksipuoliselta. Mutta 90 vuoden jälkeen vuotta 1918 voi jo katsoa epäpoliittisesti, todeten ja ihmetellen, mistä johtui koko kansakunnan lianneen väkivallan saastan purskahtaminen näkösälle entisessä tsaarin Venäjän rauhallisimmassa ja lojaaleimmassa ruhtinaskunnassa.


    • marttyyrikö?

      Kostomurhattu ei kuulunut punakaartiin.

      http://vesta.narc.fi/cgi-bin/db2www/sotasurmaetusivu/surmatutpunaiset_0

      Tiedot henkilöstä [Sulje ikkuna]
      Sukunimi Haapanen (SDP)
      Etunimi Amanda Karoliina (SDP)
      Sukupuoli Nainen (SDP)
      Ikä 56
      Siviilisääty Naimisissa (SDP)
      Lasten lukumäärä
      Kansallisuus
      Syntymäpaikka
      Syntymämaa
      Syntymävuosi 1862 (SDP)
      Syntymäpäivä
      Kirjoillaolkunta Lempäälä (SDP)
      Kirjoillaololääni Hämeen lääni (SDP)
      Kirjoillaolomaa
      Asuinkunta Lempäälä (SDP)
      Asuinlääni Hämeen lääni (SDP)
      Asuinmaa
      Perheen toimeentulo Ei tietoa
      Ammatti
      Kieliryhmä
      Uskontokunta
      Henkilöhuomautukset
      Sotilasjärjestö Ei kuulunut punakaartiin (SDP)
      Rekrytointitapa sotilasjärjestöön Ei Tietoa

      Osapuoli, johon luettiin kuollessaan Punainen (SDP)
      Sotilasasema
      Sotilasarvo Ei tietoa
      Asema (sotilas vai siviili) Ei tietoa
      Aseenkanto Ei tietoa
      Asemahuomautukset
      Vangitsemispaikka Lempäälä (SDP)
      Vankileiri
      Vangitsemismotiivi
      Vangitsemisaika 15.4.1918 (SDP)
      Vankilasta vapautumisen ajankohta
      Kuolinvuosi 1918 (SDP)
      Kuolinpäivä 30.4. (SDP)
      Kuolinkunta Lempäälä (SDP)
      Kuolinlääni Hämeen lääni (SDP)
      Kuolinmaa
      Kuolinpaikka
      Kuolintapa Murhattu (SDP)
      Surmamotiivi
      Hautaustapa Ei Tietoa
      Surmahuomautukset
      Sotasurmatapauksen todennäköisyys (ei merkintää= todennäköinen, e=epävarma, l=todellisuudessa elossa selvinnyt)

    • ajast aikaa

      Aamulehdessä 24. huhtikuuta 1918. Lehdessä vaadittiin siivoamaan yhteiskunta hylkyaineksesta, miesten ohella "punaisen mädätyksen turmelemiin naisiin, ja juuri naisiin, sillä muuten ei päästä käsiksi tämän mätäpaiseen syvimpiin ja salaisimpiin juuriin."

      Sisällissodan taisteluissa kaatui 130 naista, 460 teloitettiin ja vankileireillä menehtyi 80. Muilla tavoin kuoli 30. Kuolleiksi jouduttiin julistamaan 180 naista, koska virallista tietoa heidän menehtymisestään ei saatu. Erityisesti teloituksiin liittyviä asiakirjoja hävitettiin järjestelmällisesti.

      Suojeluskunnat asettivat kenttäoikeuksia helmikuussa 1918. Mannerheim kielsi 25.2. näiden perustamisen ja toiminnan sekä määräsi, että niiden mahdollisesti antamia kuolemantuomioita ei saa panna täytäntöön. Tämä laiton järjestelmä jatkui kuitenkin toukokuuhun asti.

      • rohkeat punatytöt

        Lauri Lepola kirjoitta kirjastaan

        Rohkeat

        punatytöt

        Tampereella 1918

        Suo­ma­lai­sen nai­sen ase­ma oli vie­lä 1900-lu­vun alus­sa pal­jon pa­hem­pi kuin mies­ten. Työ­läis­nai­set oli­vat lä­hes or­jan ase­mas­sa. Ta­val­li­sil­la ty­töil­lä ei ol­lut juu­ri muu­ta mah­dol­li­suut­ta kun men­nä maa­seu­dul­la pii­ak­si tai pal­ve­li­jak­si sää­ty­läis­per­hei­siin. Pes­tin teh­ty­ään työ­nan­ta­ja omis­ti pii­an ko­ko­naan ja voi teh­dä hä­nel­le mi­tä vaan ja te­ki. Vas­ta sit­ten kun Tam­pe­reel­le tu­li teol­li­suut­ta, sin­ne töi­hin pääs­sei­den va­paus vä­hän ko­he­ni. Noin kol­mas­osal­la kau­pun­kiin muut­ta­neis­ta nuo­ris­ta nai­sis­ta, toi lap­sen­sa mu­ka­naan en­ti­sen isän­tän­sä ter­vei­si­nä. Vas­ta teh­taa­seen töi­hin pääs­ty­ään Tam­pe­reen plik­ka voi sa­noa, "Työ ja päi­vä on Vin­laus­son­nin, mut­ta yö ja vit­tu on mun". Ky­sy­mys ei ol­lut mis­tään epä­sää­dyl­li­syy­des­tä, vaan sii­tä, et­tä työ­läis­nai­set sai­vat vas­ta sil­loin mää­rä­tä omas­ta ke­hos­taan.

        Pit­kät työ­ajat, pie­net pal­kat ja sur­keat työ­olo­suh­teet ai­heut­ti­vat sen et­tä työ­vä­ki pyr­ki yh­des­sä pa­ran­ta­maan elin­ta­so­aan pe­rus­ta­mal­la am­mat­ti­liit­to­ja ja työ­väe­nyh­dis­tyk­siä. Nä­mä yh­dis­tyk­set vaa­li­vat myös työ­väen­kult­tuu­ria ym­pä­ri maan. Työ­väen­ta­loil­la oli lau­lu­kuo­ro­ja, näy­tel­mä­ker­ho­ja, pu­hei­ta, ru­non­lausun­taa, ja lo­puk­si tun­ti tans­sia. Myös voi­mis­te­lu ja muu ur­hei­lu oli­vat voi­mak­kaas­ti mu­ka­na. Jos työ­läis­nuo­ri ha­lusi jo­tain har­ras­taa, hä­nen oli men­tä­vä sää­tyn­sä mu­kai­siin seu­roi­hin. Omis­ta­val­la luo­kal­la ja muul­la por­va­ris­tol­la oli ai­van omat pii­rin­sä, ei­kä nii­hin ol­lut ta­val­li­sel­la kan­sal­la asi­aa. Näin työ­läis­nuo­ri­so kas­voi kiin­ni sii­hen aat­tee­seen jo­ka joh­ti sit­ten hei­dät pu­na­kaar­tiin.
        Rohkeat punatytöt Tampereella 1918

        Aluk­si nai­set toi­mi­vat pu­na­kaar­tis­sa lä­hin­nä sai­raan­hoi­ta­ji­na ja muis­sa huol­to­teh­tä­vis­sä. So­dan lo­pul­la osa heis­tä kou­lu­tet­tiin myös aseen­käyt­töön. Pe­rus­tet­tiin Tam­pe­reel­le ja Pis­pa­laan­kin nais­kaar­tit. Nuo­ret kau­niit, reip­paat ja roh­keat ty­töt, jot­ka vie­lä oli­vat pu­keu­tu­neet housu­pu­kui­hin ja jo­pa lei­kan­neet hiuk­sen­sa­kin, vas­toin kir­kon op­pe­ja, sai­vat sää­ty­läi­set ja kir­kon­mie­het kau­his­tu­maan.

        Nais­kaar­ti­lai­set oli­vat so­das­sa esi­mer­kil­li­sen roh­kei­ta ja hei­dän uro­teois­taan on täs­sä­kin kir­jas­sa muis­tel­mia se­kä pu­nai­sil­ta et­tä val­koi­sil­ta. Vie­lä sen­kin jäl­keen kun mie­het oli­vat jo an­tau­tu­mas­sa, nais­ten esi­merk­ki sai hei­dät­kin vie­lä toi­mi­maan.

        So­dan pää­tyt­tyä oli kos­to­kin sit­ten an­ka­ra. Eliit­ti hauk­kui nais­kaar­ti­lai­sia rys­sän­huo­rik­si, ha­me­rys­sik­si ii­va­nan mor­sia­mik­si ja kai­ken­lai­sil­la hä­vyt­tö­mil­lä ni­mi­tyk­sil­lä. Nuo­ria tyt­tö­jä ta­pet­tiin sa­doit­taan pel­käs­tään sen täh­den et­tä he käyt­ti­vät housu­ja. Nais­kaar­ti­lai­sia rais­kat­tiin, piis­kat­tiin, ta­pet­tiin ja mo­nes­ti myös hei­dän ruu­miin­sa hä­päis­tiin.

        Tä­mä on ras­kas­ta luet­ta­vaa. Tie­dän. Sil­ti mi­nun oli tä­mä kir­joi­tet­ta­va, jos vaik­ka op­pi­sim­me sii­tä jo­tain.

        - Lauri Lepola


      • Kenen joukoissa
        rohkeat punatytöt kirjoitti:

        Lauri Lepola kirjoitta kirjastaan

        Rohkeat

        punatytöt

        Tampereella 1918

        Suo­ma­lai­sen nai­sen ase­ma oli vie­lä 1900-lu­vun alus­sa pal­jon pa­hem­pi kuin mies­ten. Työ­läis­nai­set oli­vat lä­hes or­jan ase­mas­sa. Ta­val­li­sil­la ty­töil­lä ei ol­lut juu­ri muu­ta mah­dol­li­suut­ta kun men­nä maa­seu­dul­la pii­ak­si tai pal­ve­li­jak­si sää­ty­läis­per­hei­siin. Pes­tin teh­ty­ään työ­nan­ta­ja omis­ti pii­an ko­ko­naan ja voi teh­dä hä­nel­le mi­tä vaan ja te­ki. Vas­ta sit­ten kun Tam­pe­reel­le tu­li teol­li­suut­ta, sin­ne töi­hin pääs­sei­den va­paus vä­hän ko­he­ni. Noin kol­mas­osal­la kau­pun­kiin muut­ta­neis­ta nuo­ris­ta nai­sis­ta, toi lap­sen­sa mu­ka­naan en­ti­sen isän­tän­sä ter­vei­si­nä. Vas­ta teh­taa­seen töi­hin pääs­ty­ään Tam­pe­reen plik­ka voi sa­noa, "Työ ja päi­vä on Vin­laus­son­nin, mut­ta yö ja vit­tu on mun". Ky­sy­mys ei ol­lut mis­tään epä­sää­dyl­li­syy­des­tä, vaan sii­tä, et­tä työ­läis­nai­set sai­vat vas­ta sil­loin mää­rä­tä omas­ta ke­hos­taan.

        Pit­kät työ­ajat, pie­net pal­kat ja sur­keat työ­olo­suh­teet ai­heut­ti­vat sen et­tä työ­vä­ki pyr­ki yh­des­sä pa­ran­ta­maan elin­ta­so­aan pe­rus­ta­mal­la am­mat­ti­liit­to­ja ja työ­väe­nyh­dis­tyk­siä. Nä­mä yh­dis­tyk­set vaa­li­vat myös työ­väen­kult­tuu­ria ym­pä­ri maan. Työ­väen­ta­loil­la oli lau­lu­kuo­ro­ja, näy­tel­mä­ker­ho­ja, pu­hei­ta, ru­non­lausun­taa, ja lo­puk­si tun­ti tans­sia. Myös voi­mis­te­lu ja muu ur­hei­lu oli­vat voi­mak­kaas­ti mu­ka­na. Jos työ­läis­nuo­ri ha­lusi jo­tain har­ras­taa, hä­nen oli men­tä­vä sää­tyn­sä mu­kai­siin seu­roi­hin. Omis­ta­val­la luo­kal­la ja muul­la por­va­ris­tol­la oli ai­van omat pii­rin­sä, ei­kä nii­hin ol­lut ta­val­li­sel­la kan­sal­la asi­aa. Näin työ­läis­nuo­ri­so kas­voi kiin­ni sii­hen aat­tee­seen jo­ka joh­ti sit­ten hei­dät pu­na­kaar­tiin.
        Rohkeat punatytöt Tampereella 1918

        Aluk­si nai­set toi­mi­vat pu­na­kaar­tis­sa lä­hin­nä sai­raan­hoi­ta­ji­na ja muis­sa huol­to­teh­tä­vis­sä. So­dan lo­pul­la osa heis­tä kou­lu­tet­tiin myös aseen­käyt­töön. Pe­rus­tet­tiin Tam­pe­reel­le ja Pis­pa­laan­kin nais­kaar­tit. Nuo­ret kau­niit, reip­paat ja roh­keat ty­töt, jot­ka vie­lä oli­vat pu­keu­tu­neet housu­pu­kui­hin ja jo­pa lei­kan­neet hiuk­sen­sa­kin, vas­toin kir­kon op­pe­ja, sai­vat sää­ty­läi­set ja kir­kon­mie­het kau­his­tu­maan.

        Nais­kaar­ti­lai­set oli­vat so­das­sa esi­mer­kil­li­sen roh­kei­ta ja hei­dän uro­teois­taan on täs­sä­kin kir­jas­sa muis­tel­mia se­kä pu­nai­sil­ta et­tä val­koi­sil­ta. Vie­lä sen­kin jäl­keen kun mie­het oli­vat jo an­tau­tu­mas­sa, nais­ten esi­merk­ki sai hei­dät­kin vie­lä toi­mi­maan.

        So­dan pää­tyt­tyä oli kos­to­kin sit­ten an­ka­ra. Eliit­ti hauk­kui nais­kaar­ti­lai­sia rys­sän­huo­rik­si, ha­me­rys­sik­si ii­va­nan mor­sia­mik­si ja kai­ken­lai­sil­la hä­vyt­tö­mil­lä ni­mi­tyk­sil­lä. Nuo­ria tyt­tö­jä ta­pet­tiin sa­doit­taan pel­käs­tään sen täh­den et­tä he käyt­ti­vät housu­ja. Nais­kaar­ti­lai­sia rais­kat­tiin, piis­kat­tiin, ta­pet­tiin ja mo­nes­ti myös hei­dän ruu­miin­sa hä­päis­tiin.

        Tä­mä on ras­kas­ta luet­ta­vaa. Tie­dän. Sil­ti mi­nun oli tä­mä kir­joi­tet­ta­va, jos vaik­ka op­pi­sim­me sii­tä jo­tain.

        - Lauri Lepola

        Sen on ainakin voinut oppia, että virallinen historiankirjoitus on aina sodan voittajaosapuolen kirjoittamaa. Vaietut asiat on yleensä voittajalle häpeäksi.


    • Sata vuotta sitten

      Mummu ajoi kalliilla autolla risteyksessä Lempäälässä punaisia päin. - Ne loput henkiin jääneet punaiset oli kauhean kiukkuisia.

    • huonosti kävi

      Luokiteltiiko naiset vaarallisiksi, vai aiheuttiko heidän oma provosoiva käytöksensä teloitukset, naiset kun voivat olla, kuin villiintyneitä pahapäisiä kissoja, eivätkä usko, että heille kukaan tekee mitään pahaa? Sitten tulikin yllätyksenä, kun vietiin kuopanreunalle.
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Valkeakosken_naiskaartin_joukkoteloitus

    • häväistyt

      Ilmeisesti luokiteltiin vaarallisiksi, olihan yhteiskunta valkoisten miesten ja heitä hämmensi naisten saama äänioikeus sekä mahdollinen vallanluisuminen omista käsistä pois. Koettiin uhkana työväestön ja sen naisten mahdollinen nousu yhteiskunnan päätöselimiin.

      Tosin " ämmilltä " ei haluttu saada turpiin ja siksi valkoinen terrori teki tehtävänsä punaisten naisten keskuudessa. Hennalassa luovutettiin teloitettavat naiset ( tyttöset ja osa vielä lapsia ) kahdeksi tunniksi saksalaisille joukoille ennen ampumista.
      Haudassa oli sittten 152 alastonta naista.

    • Köyhät ja rikkaat

      Ei ole vielä sataa vuotta mennyt veljessodasta. Perusteltuja arvioita koska tulee revanssi?

      • lyhyt aika 100v

        " Ei ole vielä sataa vuotta mennyt veljessodasta. Perusteltuja arvioita koska tulee revanssi? "

        En usko revanssiin, mutta suomalaisen yhteiskunnan on muututtava inhimillisemmäksi muuten ei valtiota suomi kohta ole. Tosin valta on jo annettu pois suomea hallitaan brysselistä.
        Eiköhän tuo työväestön riisto jatku yhä, malli tosin on muuttunut ja nyt sitä ryöstää muutkin kuin suomen " raharikkaat ".


        Vuoden 1918 kansallinen tragediamme jälkeen yhteiskuntamme julkishallinnossa sikisi viralliseksi ideologia, jota voitaneen kutsua fasistiseksi (tai arjalaisuudeksi).

        Punaorpojen pakkosiirtojen virallisen ideologian perusteet ohessa.

        Syksyllä 1918 Suomen sosiaalihuollon virallinen lehti - Köyhäinhoitolehti - kuvasi punaäidit seuraavasti:

        ”Vielä on suuri vaara punaisten naisissa. He ovat osoittautuneet useimmissa tapauksissa kauhistuttaviksi hirviöiksi ja pedoiksi. He ovat olleet kamaloita ilmiantajia ja murhiin yllyttäjiä. He ovat riehuneet ase kädessä ja tehneet kammottavia murhia. Suurelta osin noiden naisten kodit ja niissä annettu kasvatus on syynä hirvittävän kauheaan sisällissotaamme. - - -
        Yhteiskunnan ehdoton velvollisuus tästä lähtien on oleva, etteivät tällaiset hirviöt saa enää lapsia kasvattaa ja niihin istuttaa julkeaa raakuuttaan sekä kalvavaa vihaansa, joka saastuttaa lapsensielunelämän. Tässä täytyy tulla luja kontrolli ja sen aikaansaaminen on ennen kaikkea köyhäinhoitoviranomaisten tehtävä. Kaikissa vähänkin arveluttavissa tapauksissa on lapset erotettava tällaisista hirviöistä. Yhteiskunnan etu ja säilytysvaisto sitä vaatii”.


    • jorma aina kovana

      Aivan turhaa höpinää koko ketju

      A Perustuu punikkien jälkipolvien katkeruudelle
      B Noista ajoista kohta 100v, ei hetkauta tämän päivän ihmistä
      C Ihmisiä tapettu sodissa kautta aikain, myös punaiset ei ne mitään pyhimyksiä olleet

      Jos nyt katsotaan tämän päivän mailmaa valkoiset teki hyvän työn, En ole mikään puliukko mikä makaa lopeteutun kolhoosin raunioissa vanhassa Karjalassa vodka päissään, En ole Viron, Latvian tai Liettuan siirtotyöläinen, kommunismikin kaatu jo kaikkialta muualta paitsi Pohjois-Koreasta, tarvii sanoo että valkoiset hoiti homman kotiin.

      Enemmän olisin tulevaisuudesta huolissani, työpaikat katoo, Suomessa ei tällä hetkellä mene hyvin, täällä pärjätään, niin ihmettelen näitä 100v vanhoja punikki juttuja suuresti, kun pitäis katsoa eteen päin

      • olet idiootti

        Turhaakin turhempaa höpinää sinun juttusi. Jos haluat maailmaa parantaa, aloita itsestäsi ja opettele edes kirjoittamaan.


      • Järki velttona

        Goethen sanoin, kuka ei osaa tehdä tiliä kuluneesta 3000 vuodesta, elää vain kädestä suuhun. Jormalla ei taida riittää verta aivoihin, kun kuluneen 100 vuoden tilinteko tuottaa tuskaa.


    • lyhyt aika 100v

      Tutkija Mervi Kaarninen selvitti punaleskien lasten pakkosijoituksia
      Punaorvot työjuhtina pohjalaisisäntien pelloilla

      JUHA DRUFVA

      Valkoisten lesket ja lapset saivat valtiolta eläkkeen, mutta punaleskille tarjottiin moraalisaarnoja ja köyhäinapua.

      Julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä 13.3. 2009

      Sosiaali- ja kouluhallitus organisoivat kesästä 1918 lähtien avustuksia ja ryhtyivät jakamaan valtioapua ensin järjestöille ja yhdistyksille, jotka lievittivät punaisten perheiden hätää. Elintarviketilanne oli sodan jälkeen erityisen vaikea Helsingissä, Viipurissa ja Tampereella.

      Suomessa oli sisällissodan jälkeen tuhansia sotaleskiä, joista enemmistö oli punaisten vaimoja. Kuinka he selvisivät vaikeissa olosuhteissa? Mervi Kaarninen on tutkinut, miten sisällissota vaikutti naisten arkeen ja miten erityisesti ne naiset, jotka olivat menettäneet puolisonsa sodassa selvisivät nälästä ja kylmästä.

      – Useimmilla oli kolmesta neljään alaikäistä lasta huollettavinaan. Tampereella oli satoja perheitä, jotka olivat menettäneet kotinsa ja naiset elivät sekä henkisesti että fyysisesti sodan raunioilla ja sodan raunioittamina.

      Syksyllä Kaarniselta ilmestyi teos Punaorvot (Minerva). Vuonna 1979 Kaarninen teki punaorvoista opinnäytetyön, hylkäsi sitten aiheen, mutta palasi viime keväänä siihen, kun häneltä pyydettiin useita esitelmiä, kun kansalaissodasta tuli kuluneeksi 90 vuotta.

      – Tein aiheesta erilaisia kysymyksiä kuin vajaa 30 vuotta sitten. Teokseen Tampere 1918 kirjoitin luvun ”Tampereen sotaorvot.” Gradussani lähdin liikkeelle viranomaisaineistosta, miten tamperelaiset punaorvot olivat sijoittuneet yhteiskuntaan. Se oli lähinnä selvitys punaorpojen koulutuksesta ja ammateista. Punaorvot 1918 -teoksessa käytin myös viranomaisaineistoa, mutta pääsin eri tavalla ihmisten elämäntarinoiden äärelle. Tutustuin punaorpojen lapsiin, jotka kertoivat vanhempiensa elämästä.

      Mervi Kaarninen sanoo, että vieläkään ei ole yksimielisyyttä siitä, kuinka paljon sotaorpoja todellisuudessa Suomessa oli vuoden 1918 tapahtumien jälkeen.

      – Jotta asiasta saataisiin varmuus, olisi jokaisen kansalaissodassa kuolleen tiedot tarkastettava seurakuntien kirjoista, että kuinka monta lasta kullakin oli. Minun laskelmieni mukaan Tampereella oli keväällä 1918 ainakin 488 punaorpoa. Huoltoavun tarpeessa olevien turvattomien lasten lukumääräksi sosiaalihallitus laski koko maassa noin 25 000 lasta. Asukkaita Suomessa oli tuolloin vajaa kolme miljoonaa.
      Tampereella oli ainakin
      150 punaleskeä lapsineen

      Keväällä 1918 sosiaali- ja kouluhallituksen virkamiehet heräsivät valkoisesta voitonhuumasta elintarvikepulaan ja Itä-Suomessa riehuvaan nälänhätään.

      – Lehdistössä alkoi ilmestyä kirjoituksia, joissa väitettiin, että punalesket olivat kyvyttömiä hoitamaan ja kasvattamaan lapsiaan. Kerjäläislapsia oli niin kaupungeissa kuin maaseudullakin.

      Kaarnisen mukaan apulaistarkastaja Ester Hällström (1870–1950) ryhtyi sosiaali- ja kouluhallituksen valtuuttamana puuhaamaan punaorvoille turva- ja vastaanottokoteja. Lastenkoteja ei tuohon aikaan vielä ollut.

      – Kunnat ja järjestöt alkoivat perustaa valtion tuella turvakoteja. Lisäksi sosiaalihallituksen köyhäinhoidon tarkastajat valitsivat enimmäkseen Pohjanmaan kunnista paikallisia asiamiehiä, jotka kartoittivat mm. Kauhajoen, Kurikan, Lapuan, Jalasjärven, Teuvan, Vähäkyrön, Ilmajoen ja Alavuksen kunnista ne talolliset, jotka olivat valmiita adoptoimaan punaorpoja. Pohjalaisen henkisen ilmapiirin katsottiin olevan sopiva kasvattamaan punaorvoista lainkuuliaisia ja jumalaapelkääviä kansalaisia.

      Kaarnisen mukaan Tampereella oli 150 punaleskeä lapsineen. Kun he pyysivät apua köyhäinhoitolautakunnalta, usein asetettiin ehdoksi lapsen luovuttaminen Pohjanmaalle sijaiskotiin. Tätä pakkoadoptiota voi Kaarnisen mielestä verrata sotalasten luovuttamiseen Ruotsiin. Ero on kuitenkin siinä, että sotalapsien luovuttavia vanhempia ei nöyryytetty tai haukuttu kelvottomiksi äideiksi kuten punaleskiä.

      – Punalesket haukuttiin maan rakoon. Se on ollut niin kauhea vaihe sekä lapsille että leskille, ettei kai hankalammaksi naisen ja lasten elämää voi tehdä. Jopa viranomaiset järkyttyivät luovutusraportteja lukiessaan. Sijaiskoteihin Pohjanmaalle luovutettujen lasten äideilleen lähettämiä kirjeitä julkaistiin Huoltaja-lehdessä. Kirjeiden sävy oli aina myönteinen ja niissä kiiteltiin ruoan ja puhtauden runsautta.

      • lyhyt aika100v

        Presidentin rouva, punaorvot
        ja lapuanliikkeen kyyditys

        Sosiaali- ja kouluhallituksen apulaistarkastaja Ester Hällström oli itse adoptioäiti. Toinen hänen adoptiolapsistaan oli Tanskasta. Vuonna 1917 leskeksi jäänyt Hällström avioitui tuoreen presidentin K.J. Ståhlbergin (1865–1952) kanssa vuonna 1920, jonka jälkeen presidentin rouvaksi muuttunut Ester perusti yhdistyksen ”Koteja kodittomille lapsille.” Nykyään se kantaa nimeä ”Pelastakaa lapset ry.”

        (Omituinen vuoden 1918 jälkinäytelmä käytiin lokakuun 14. päivän aamuna 1930, kun neljä Lapuanliikkeen miestä sieppasi Kulosaaressa Esterinsä kanssa aamukävelyllä olleen K.J.Ståhlbergin autoonsa. Keskiyöllä kyyditsijät saapuivat Joensuuhun, jossa oli tarkoitus vaihtaa autoa. Kun uutta autoa ei kuulunut tulevaksi, kyyditsijät vapauttivat vankinsa, jotka saivat yösijan paikallisen suojeluskuntapäällikön luota. Seuraavana päivänä pariskunta palasi junalla Helsinkiin. Kuulusteluissa sieppauskäskyn antajaksi paljastui armeijan yleisesikunnan päällikkö eversti K.M. Wallenius).

        Edelleen arka aihe on myös valkoisen puolen leskiä ja orpoja varten säädetty eläkelaki vuodelta 1919. Näin punaisten ja valkoisten leskien ja orpojen avustaminen erotettiin toisistaan. Edellisvuonna asetetun turvattomien lasten huoltokomitean kantana oli, että kapinallisten ja laillisuutta kunnioittaneiden vanhempien lapsia ei voitu käsitellä saman lain nojalla.

        – Punaleskien oli haettava apua kunnalliselta köyhäinhoidolta. Punaleskien oli saatava työtä, mutta pienillä paikkakunnilla se oli vaikeaa, kun työtilaisuuksia ei ollut ja punaisia naisia kohtaan tunnettiin epäluuloa. Osa punaleskistä joutui luopumaan lapsistaan, kun elintarvikepulan ja köyhyyden vuoksi lapsia sijoitettiin sijaiskoteihin.

        – Valkoisten lesket ja lapset saivat puolestaan valtiolta eläkettä sen mukaan, oliko mies kuulunut upseeristoon, aliupseeristoon vai miehistöön.
        Köyhäinhoidosta
        lastensuojeluun

        Eduskunnassa sijaiskoteihin Pohjanmaalle sijoittamista vastustettiin, koska katsottiin, että punaorvot viedään työjuhdiksi isäntien pelloille. Kaarninen sanoo, että hankkeeseen liittyi myös ideologisia kasvatuksellisia päämääriä, ja ainakin paimenessa sijaiskotilapset joutuivat usein olemaan.

        Koko maassa sijaiskodeiksi ilmoittautui 1 603 kotitaloutta, Vaasan läänistä 880. Kaarnisen mukaan lopulta vain 585 lasta sijoitettiin, joista Pohjanmaalle 392.

        – Monet kunnat eivät olleet myöskään halukkaita perustamaan turvakoteja valtion varoin, koska valtio asetti valtionavun vastikkeeksi lasten hoidolle tietyn tason, ja kunnanisät halusivat määrätä punaorpojen kohtelusta omien näkemystensä mukaan.

        Jos tätä erästä Suomen historian mustaa ajanjaksoa vertaa tämän päivän leipäjonoihin ja köyhien kyykyttämiseen, on Kaarnisen mukaan suhteellisesti ottaen siinä se ero, että nyt ei leipäjonossa oleville ihmisille ole kukaan puhumassa kristillisestä moraalista.

        – Enää ei köyhyyden vuoksi haukuta ainakaan julkisesti pataluhaksi. Ja ainakin yksi Pohjanmaalle sijaiskoteihin viedyistä punaorvoista kohosi jopa kirkkoherraksi. Tampereella siirryttiin jo 1920-luvun alussa kunnallisesta köyhäinhoidosta lastensuojeluun.


    • jorma aina kovana

      ja idiootti kerroppa tasapuolisesti punasten hirmu töistä

      • Revanssia odotelless

        Tiedätkö tollo, että omissa suonissasikin virtaa punikin veri!


    • punaiset ruusut

      http://www.hs.fi/kulttuuri/a1353054881311

      Ylikangas vihjaa, että pohjalaisia tapatettiin Tampereella turhaan. Mannerheim halusi vallata kaupungin näyttääkseen saksalaisille, että hän pystyi voittoon ilman vieraan apua.

    • jorma kovana

      tiedän että virtaa, mutta olen päässyt yli ja eikös meidän kaikkien suvuissa ole ollut pöhlöjä, mutta et ole vielä kertonut yhtään punaisten veriteoista, onko se joku tabu, mistä ei saa puhua?

      • Hammurabin laki

        Ei kukaan ole kieltänyt puhumasta niistä sen enempää kuin valkoisten kolttosistakaan. Kerro sinä jokin esimerkki punaisten suorittamsta veriteoista vaikka nyt Lempäälässä, jos tiedät?

        Kerro samalla, että oikeuttaako itse koettu vääryys toteuttamaan toiselle vielä suurempaa vääryyttä?


      • jorma kovana
        Hammurabin laki kirjoitti:

        Ei kukaan ole kieltänyt puhumasta niistä sen enempää kuin valkoisten kolttosistakaan. Kerro sinä jokin esimerkki punaisten suorittamsta veriteoista vaikka nyt Lempäälässä, jos tiedät?

        Kerro samalla, että oikeuttaako itse koettu vääryys toteuttamaan toiselle vielä suurempaa vääryyttä?

        kuule en viitsi alkaa selaileen nettiä ja näkeen vaivaa noin vanhan jutun takia, ja mitä helvetin vääryyttä olet kokenut kun noita 100v vanhoja asoita täällä puit? tuskin olet elänyt.

        Eikö olis aika keskittyä tähän päivään ja tulevaisuuteen

        Tuo sinun tarinan kerronta kertoo jo perkeleesti sinusta ja yleensäkin punikkien lopusta kun oot ihan pihalla, tämän päivän työläinen on herra 60 tonnin vuosituloineen ja vuosilomineen, oikee työläinen on pienyrittäjä.

        Mitä helvetin järkee on meuhkata jostain 1918 tapahtumista 2013? hae apua


      • Kyllä se siitä
        jorma kovana kirjoitti:

        kuule en viitsi alkaa selaileen nettiä ja näkeen vaivaa noin vanhan jutun takia, ja mitä helvetin vääryyttä olet kokenut kun noita 100v vanhoja asoita täällä puit? tuskin olet elänyt.

        Eikö olis aika keskittyä tähän päivään ja tulevaisuuteen

        Tuo sinun tarinan kerronta kertoo jo perkeleesti sinusta ja yleensäkin punikkien lopusta kun oot ihan pihalla, tämän päivän työläinen on herra 60 tonnin vuosituloineen ja vuosilomineen, oikee työläinen on pienyrittäjä.

        Mitä helvetin järkee on meuhkata jostain 1918 tapahtumista 2013? hae apua

        Ei sotketa viestiketjun aloittajaa tähän. Hän on ilmeisen asiallinen henkilö ja historiankirjoituksia lukenut, sekä niitä myös ymmärtänyt.

        Sinulle suosittelen myös lukuharrastusta, ennenkuin tulet sivistyneemmille viisastelemaan. Lukeminen kannattaa aloittaa vaikka sanomalehden sarjakuvasivuilta ja siirtyä siitä vähän kerrallaan vaikeampiin asiakokonaisuuksiin, kuten historiaan.

        Aluksi voi tehdä vähän kipeetä, mutta lopulta asioita ei ole kovin vaikeaa ymmärtää. Ei edes toisen henkilön näkökulmasta.


      • jorma kovana
        Kyllä se siitä kirjoitti:

        Ei sotketa viestiketjun aloittajaa tähän. Hän on ilmeisen asiallinen henkilö ja historiankirjoituksia lukenut, sekä niitä myös ymmärtänyt.

        Sinulle suosittelen myös lukuharrastusta, ennenkuin tulet sivistyneemmille viisastelemaan. Lukeminen kannattaa aloittaa vaikka sanomalehden sarjakuvasivuilta ja siirtyä siitä vähän kerrallaan vaikeampiin asiakokonaisuuksiin, kuten historiaan.

        Aluksi voi tehdä vähän kipeetä, mutta lopulta asioita ei ole kovin vaikeaa ymmärtää. Ei edes toisen henkilön näkökulmasta.

        en pidä teitä kauheen sivistyneinä jos tuota punasta sontaa täällä suomi24 jaatte, ja mitä historia on? se on juuri sen ihmisen näkemys joka sen on kirjoittanu, joko omana etunaan tai jonkun aatteen, maan jne, yleensä valhetta ja kaunistelua, jos oot sivistynyt pitäis tämä tietää.

        Ja edelleenkin oon sitä mieltä että valkoset kunnon työn, ja sinun juttusi vaan vahvistaa sitä kantaa.

        maanpetturit on..... revanssia odotellen


    • tunnustetut tutkiat

      Viestiketjussa on käsitelty ihmiskohtaloita sisällissodan aikoina ja nimenomaan historioitsijoiden kirjoittamien kirjojen perusteella.

      Sontaa nuo eivät ole vaan totisinta totta menneiltäajoilta. Heikoimmat lukijat saattaa saada tunnepurkauksia joita heidän puutteellinen historian tietonsa sekä itse väritetty mailman kuva saattaa tuoda pintaan kun totuus astuu kuvaan.
      Menneiden asioiden kulun kieltäminen on tuttua mm. stalinistisessa kulttuurissa samoinkuin muissakin diktatuureissa, eiköhän jorman olisi syytä kovana ollessaan tutkistella itsensä motiiveita.


      " Tuulikki Pekkalainen ja Seppo Rustanius toki ovat Suomen hulluimman vuoden asioiden selvittäjinä kokeneita, eivätkä toimittajan ja elokuvaohjaajan työtaustat huononna aiheen käsittelyä, vaan päinvastoin. Seppo Myllyniemi on Häneenlinnan maakunta-arkiston entinen johtaja, joka tutkii yksittäisten ihmisten tai pienehköjen ryhmien vaiheita: nämä välähdykset tuovat käsitykseen vuodesta 1918 syvyyttä ja lisäävät epäilyksiä väkivaltaisen ratkaisun pakollisuudesta, tästä historian deternimismistä. "

    • tunnustetus tutkiat

      Vastaanpa sinulle koska näytät esittävän kovaa " punikki " tutkijoiden kaartia.

      Nyt vasta on auennut historian lehdet vuosikymmeniä vaiettuihin asioihin.
      On ihmisiä joidenka omaisia vain katosi eikä kukaan ollut kertomassa miksi, miten, mitenkä ja minne he joutuivat.

      Pysyn ainoastaan aloittajan aiheessa.

      Itse täälä näytät meuhkaavan, etkä näytä hallitsevan tunteitasi.

      Parkanon asiat kuuluu heidän sivullensa eikä niiden traumojen purkupaikka ole Lempäälä palsta.

      Pidät minua sivistymättömänä ja minun käsitykseni sinusta on provosoiva huligaani !.

      Täälä ei ole syytelty ketään on vain esitetty historioitsijoiden esiintuomia faktoja.
      Jos itse tiedät Lempäälän asioista paremmin niin esitä ne täälä mutta pysy aloittajan aiheessa.

    • jorma aina kovana

      Ps, Asemakylästä löydettiin viime sodan jälkeen venäläisen vakoojan radisti, kumpi se teistä oli?

      • Iso ja tyhmä

        Hienoa, kun annat itsestäsi täällä tuntomerkkejä.


      • ,.,.,.,
        Iso ja tyhmä kirjoitti:

        Hienoa, kun annat itsestäsi täällä tuntomerkkejä.

        Jätä nettivinkki poliisille epäilyttävästä aineistosta.


    • Vallan perusteet

      Taistelu vallasta osa 1.
      100 vuotta sitten valitettavasta tapahtumasarjastako tällä sivustolla nyt keskustellaan. Kas tässäpä tietoa bunkkereihin Olkaa hyvä, var so god, silvuplee.
      Aika mielenkiintoista luettavaa:

      Suomen sisällissota käytiin Suomen tasavallan senaatin eli hallituksen ja sitä vastustaneen Suomen kansanvaltuuskunnan johtamien joukkojen välillä 27. tammikuuta – 16. toukokuuta 1918. Hallituksen joukot olivat Suomen senaatin joukot, joita kutsuttiin valkoisiksi, ja kansanvaltuuskunnan joukot muodosti Suomen punainen kaarti eli punaiset. Ulkovalloista Venäjän neuvostotasavalta tuki punaisia ja Saksan keisarikunta valkoisia, jotka saivat tukea myös ruotsalaisilta vapaaehtoisilta.
      Sisällissota oli osa ensimmäisen maailmansodan aiheuttamaa valtiollista ja yhteiskunnallista murrosvaihetta Euroopassa. Vuonna 1917 maailmansota johti Venäjän keisarikunnan sisäiseen hajoamiseen ja taisteluun vallasta, kunnes loka­kuun vallan­kumouksessa valtaan nousivat Vladimir Leninin johtamat bolševikit. Tämän jälkeen Suomi julistautui itsenäiseksi 6. joulukuuta, mutta vallitseva tilanne johti Suomessakin vastaavaan hajaannukseen ja kriisiin, jonka keskeinen seuraus oli kahden, aseistetuilla joukoilla varustautuneen valtakeskuksen muodostuminen maahan. Kriisi huipentui sotaan punaisten ja valkoisten välillä tammikuussa 1918.
      Sota päättyi valkoisen Suomen voittoon ja punaisen Suomen häviöön. Venäjän valtakausi päättyi Suomessa, mutta maa siirtyi keisarillisen Saksan valtapiiriin maailmansodan loppuajaksi. Saksan hävittyä suursodan suomalaisten joulukuussa 1917 saama itsenäisyys astui täysimääräisenä voimaan. Tällöin luovuttiin myös hankkeista muuttaa Suomi kuningas­kunnaksi, ja sen sijaan valtiomuodoksi tuli tasavaltainen demokratia Euroopan läntisten suurvaltojen myötävaikutuksella.
      Sisällissota on Suomen historian ristiriitaisin tapahtuma, jonka vaikutukset suomalaisiin ja suomalaiseen yhteiskuntaan ovat olleet poikkeuksellisen pitkäkestoiset. Kansojen sisäisille valtataisteluille luonteenomaisesti sodan molemmat osapuolet syyllistyivät poliittiseen terroriin ja raakuuksiin. Sodan aikana ja sen jälkeen punaisia tai punaisiksi epäiltyjä vangittiin laajamittaisesti. Sisällissota vaati yhteensä noin 37 000 uhria. Heistä noin 75 prosenttia oli suomalaisia punaisia, joita menehtyi eniten vankileireillä sodan päätyttyä ja teloituksissa sodan aikana. Terrorissa surmattiin myös suomalaisia valkoisia ja Venäjän kansalaisia. Muut uhrit olivat lähinnä taisteluissa kaatuneita valkoisia sekä saksalaisia ja venäläisiä sotilaita.
      Sisällissota syvensi Suomen kansan kahtiajakoa. Valkoinen Suomi katsoi yhteiskunnan huonoimman aineksen nousseen Venäjän tuella kapinaan laillista hallitusta vastaan, joten hävinneisiin punaisiin suhtauduttiin pitkälti kriminaaleina. Ensimmäisen maailmansodan lopputulos vahvisti kuitenkin maltillisten ja laaja-alaiseen kansalliseen ajatteluun suuntautuneiden väestöryhmien asemaa yhteiskunnassa. Tämä mahdollisti hitaan eheytymisen suomalaisten kesken.
      Sodalle on annettu erilaisia nimiä, jotka heijastelevat eri historiallisten ajankohtien valtapoliittisia ja yhteiskunnallisia suuntauksia sekä ideologisia painotuksia. Tässä suhteessa värittyneimpiä nimiä ovat vapaussota, luokkasota, punakapina ja torpparikapina. Tasapainoisempia nimiä ovat kansalaissota, vallankumous, kapina ja veljessota. Neutraaleimmat ilmaisut ovat vuoden 1918 sota (Suomessa), Suomen sota 1918, vuoden 1918 tapahtumat tai Veijo Merta mukaillen kevään 1918 tapahtumat.
      Vallankumous oli vuoden 1918 sodan ensimmäisiä nimityksiä kansanvaltuuskunnan puolella. Punainen osapuoli kutsui sotaa myös luokkasodaksi ja kapinaksi, lisäksi vapaustaistelu-nimeä käytettiin esimerkiksi punakaartilaisten kuolinilmoituksissa ja hautajaisissa. Kansalaissota-nimeä käytettiin sodan aikana yleisesti molemmin puolin rintamaa. Valkoiset käyttivät lisäksi nimiä punakapina ja kapina. Sodan loppuvaiheessa ja sen jälkeen voittajien puolella alettiin korostaa sodan kansallista luonnetta vapaussotana Venäjää ja sen tukemia punaisia vastaan.
      Osassa historiantutkimusta sotaa kutsutaan nykyisin pääasiassa sisällissodaksi, joka sopii paremmin myös kansainväliseen käytäntöön. Tosin se on keinotekoinen ja kehitetty tämän hetkisen historiankirjoituksen tarpeisiin sopivaksi. Sisällissota-termi kuvaa sodan luonnetta neutraalisti, (vrt. vapaussota, luokkasota), ja sisällyttää ulkovaltojen osallistumisen sotaan. Toisaalta Neuvosto­liiton hajoamisen jälkeen vapaussota-termin käyttö on kokenut Suomessa hienoisen renessanssin.
      Sodan juuret
      Torppareita maatöissä. Torpparit ja maatyöläiset olivat niitä huomattavia yhteiskuntaluokkia, joilla ei säätyjen ulkopuolisena väestönosana ollut vaikutusmahdollisuutta sääty-yhteiskunnassa.

      • Vallan perusteet

        Taistelu vallasta osa 2.
        Perustekijät
        Sisällissodan juuret ovat 1800-luvulla Suomen suuriruhtinaskunnassa voimistuneessa teollistumisessa, taloudellisen ja poliittisen toiminnan vapautumisessa sekä väestönkasvussa. Ne muuttivat vallinneen sääty-yhteiskunnan rakennetta ja synnyttivät ristiriitoja. Säätyjen sisäinen valta-asetelma muuttui talonpoikien ja porvari­ryhmien vahvistuessa. Merkittävin muutos kuitenkin oli säätyjen ulkopuolisten väestöryhmien, maa- ja teollisuustyöväestön määrän kasvu ja omanarvontunnon nousu, aatteellisina työkaluinaan sosialismi, nationalismi ja myös liberalismi. Suomalainen työväenliike syntyi 1800-luvun lopussa kansan- ja herätysliikkeiden perustalta, henkisten ja aineellisten olojen hitaan mutta vakaan edistymisen myötä. Työväenliike sai fennomanian vaikutuksesta kansallisen luonteen, ja sen läpimurtoa edisti merkittävästi Venäjällä ja Suomessa vuonna 1905 puhjennut suurlakko. Sen jälkeen vuonna 1906 Suomessa tehty radikaali edus­kunta­uudistus ei vähentänyt yhteiskunnallisia jännitteitä, koska Venäjän keisari ja suomalaisten keskinäiset ristiriidat estivät eduskunnan täysipainoisen toiminnan vuosina 1907–1916. Säätyjärjestelmän vaikutus jatkui siten vuoteen 1917 asti, ja Suomen poliittinen järjestelmä oli vakiintumattomassa muutoksen tilassa. Tämä hidasti yhteiskunnallisten uudistusten toteutumista ja jyrkensi työväestön asenteita. Venäläistämiskausien 1899–1916 (sortovuosien) ja suomalaisen kansakunta-ajattelun voimistumisen myötä pyrkimykset Suomen irrottamiseksi Venäjästä sekä myös valtiollisen itsenäisyyden saavuttamiseksi lisääntyivät. Rauhanomaisen vastarinnan ja toiminnan lisäksi maahan syntyi aseellista vastarintaa kannattanut aktivismi ja jääkäriliike sen myötä.
        Ratkaiseva tekijä vuoden 1918 sodan taustalla oli Venäjän keisarikunnan 1900-luvun alusta lähtien lisääntynyt sisäinen epävakaus, johon vaikutti voimakkaimmin ensimmäisen maailmansodan syttyminen 1.–12. elokuuta 1914. Suursota johti Venäjän sisäiseen kriisiin ja koko valtakunnan pirstoutumiseen sekä laajan valtatyhjiön syntymiseen ja taisteluun vallasta.
        Venäjän hajotessa maaliskuun ja marraskuun 1917 vallankumouksissa Suomessa pirstoutui ensin valtiovalta. Yhdessä nämä aiheuttivat poliittisen, taloudellisen ja sotilaallisen kriisin maassa sekä johtivat lopulta koko suomalaisen yhteiskunnan hajoamiseen. Pietarissa valtaa tavoitelleet V. I. Leninin johtamat bolševikit painostivat tuellaan ja vaatimuksillaan suomalaista työväenliikettä vallankumouksen toteuttamiseen. Venäjän bolševikkien tavoitteena oli kansainvälinen sosialistinen vallankumous ja tämän tavoitteen toteuttamiseksi venäläiset bolševikkiagitaattorit ja matruusit valistivat Suomen työläisiä ja torppareita vallankumouksen tarpeellisuudesta. Suomessa oli venäläisiä vallityöläisiä, joiden joukossa oli myös innokkaita bolševikkeja, rakentamassa linnoituksia, kuten Helsingin maa- ja merilinnoitus Krepost Sveaborgia. Suomen bolševikit olivat läheisessä yhteydessä Venäjän bolševikkien kanssa, suomalaiset auttoivat Venäjän bolševikkeja pitämään salaisia kokouksiaan Suomessa, jossa Venäjän tiedustelupalvelun ohranan toiminta ei ollut niin tehokasta kuin Venäjällä.
        Venäjän vuoden 1917 vallankumoukset eivät kuitenkaan levinneet eikä niitä erikseen levitetty Suomeen, vaan maa oli Venäjän osana välittömästi niiden vaikutuspiirissä. Siten yhteiskunnan hajoamisprosessi ja taistelu vallasta olivat emämaassa ja Suomessa samanaikaiset ja samankaltaiset. Ne johtuivat pääosin samoista olosuhteista
        Keisarillinen Saksa oli Venäjän lisäksi toinen suurvalta, jonka Itä-Eurooppaan kohdistuneet valtaussuunnitelmat ja talouspoliittiset intressit vaikuttivat tapahtumiin Suomessa vuosina 1917–1918. Suomalainen jääkäriliike oli Saksan suunnitelmien osanen. Suomessa aktivistit suunnittelivat maan irrottamista Venäjästä saksalaisten pistinten ja jääkäreiden avulla. Ensimmäisen maailmansodan vuoden 1917 tilanteessa Saksan johto päätti tukea bolševikkeja taloudellisesti sekä edistää Leninin ja eräiden muiden bolševikkien siirtymistä maanpaosta Sveitsistä Pietariin (9. huhtikuuta). Toiveena oli, että Lenin kaappaisi vallan Venäjällä ja luopuisi sodasta, mikä puolestaan vapauttaisi Saksan raskaasta kahden rintaman sodasta. Siten Saksa vaikutti sisällissodan syntyyn kahta tietä.


      • Vallan perusteet
        Vallan perusteet kirjoitti:

        Taistelu vallasta osa 2.
        Perustekijät
        Sisällissodan juuret ovat 1800-luvulla Suomen suuriruhtinaskunnassa voimistuneessa teollistumisessa, taloudellisen ja poliittisen toiminnan vapautumisessa sekä väestönkasvussa. Ne muuttivat vallinneen sääty-yhteiskunnan rakennetta ja synnyttivät ristiriitoja. Säätyjen sisäinen valta-asetelma muuttui talonpoikien ja porvari­ryhmien vahvistuessa. Merkittävin muutos kuitenkin oli säätyjen ulkopuolisten väestöryhmien, maa- ja teollisuustyöväestön määrän kasvu ja omanarvontunnon nousu, aatteellisina työkaluinaan sosialismi, nationalismi ja myös liberalismi. Suomalainen työväenliike syntyi 1800-luvun lopussa kansan- ja herätysliikkeiden perustalta, henkisten ja aineellisten olojen hitaan mutta vakaan edistymisen myötä. Työväenliike sai fennomanian vaikutuksesta kansallisen luonteen, ja sen läpimurtoa edisti merkittävästi Venäjällä ja Suomessa vuonna 1905 puhjennut suurlakko. Sen jälkeen vuonna 1906 Suomessa tehty radikaali edus­kunta­uudistus ei vähentänyt yhteiskunnallisia jännitteitä, koska Venäjän keisari ja suomalaisten keskinäiset ristiriidat estivät eduskunnan täysipainoisen toiminnan vuosina 1907–1916. Säätyjärjestelmän vaikutus jatkui siten vuoteen 1917 asti, ja Suomen poliittinen järjestelmä oli vakiintumattomassa muutoksen tilassa. Tämä hidasti yhteiskunnallisten uudistusten toteutumista ja jyrkensi työväestön asenteita. Venäläistämiskausien 1899–1916 (sortovuosien) ja suomalaisen kansakunta-ajattelun voimistumisen myötä pyrkimykset Suomen irrottamiseksi Venäjästä sekä myös valtiollisen itsenäisyyden saavuttamiseksi lisääntyivät. Rauhanomaisen vastarinnan ja toiminnan lisäksi maahan syntyi aseellista vastarintaa kannattanut aktivismi ja jääkäriliike sen myötä.
        Ratkaiseva tekijä vuoden 1918 sodan taustalla oli Venäjän keisarikunnan 1900-luvun alusta lähtien lisääntynyt sisäinen epävakaus, johon vaikutti voimakkaimmin ensimmäisen maailmansodan syttyminen 1.–12. elokuuta 1914. Suursota johti Venäjän sisäiseen kriisiin ja koko valtakunnan pirstoutumiseen sekä laajan valtatyhjiön syntymiseen ja taisteluun vallasta.
        Venäjän hajotessa maaliskuun ja marraskuun 1917 vallankumouksissa Suomessa pirstoutui ensin valtiovalta. Yhdessä nämä aiheuttivat poliittisen, taloudellisen ja sotilaallisen kriisin maassa sekä johtivat lopulta koko suomalaisen yhteiskunnan hajoamiseen. Pietarissa valtaa tavoitelleet V. I. Leninin johtamat bolševikit painostivat tuellaan ja vaatimuksillaan suomalaista työväenliikettä vallankumouksen toteuttamiseen. Venäjän bolševikkien tavoitteena oli kansainvälinen sosialistinen vallankumous ja tämän tavoitteen toteuttamiseksi venäläiset bolševikkiagitaattorit ja matruusit valistivat Suomen työläisiä ja torppareita vallankumouksen tarpeellisuudesta. Suomessa oli venäläisiä vallityöläisiä, joiden joukossa oli myös innokkaita bolševikkeja, rakentamassa linnoituksia, kuten Helsingin maa- ja merilinnoitus Krepost Sveaborgia. Suomen bolševikit olivat läheisessä yhteydessä Venäjän bolševikkien kanssa, suomalaiset auttoivat Venäjän bolševikkeja pitämään salaisia kokouksiaan Suomessa, jossa Venäjän tiedustelupalvelun ohranan toiminta ei ollut niin tehokasta kuin Venäjällä.
        Venäjän vuoden 1917 vallankumoukset eivät kuitenkaan levinneet eikä niitä erikseen levitetty Suomeen, vaan maa oli Venäjän osana välittömästi niiden vaikutuspiirissä. Siten yhteiskunnan hajoamisprosessi ja taistelu vallasta olivat emämaassa ja Suomessa samanaikaiset ja samankaltaiset. Ne johtuivat pääosin samoista olosuhteista
        Keisarillinen Saksa oli Venäjän lisäksi toinen suurvalta, jonka Itä-Eurooppaan kohdistuneet valtaussuunnitelmat ja talouspoliittiset intressit vaikuttivat tapahtumiin Suomessa vuosina 1917–1918. Suomalainen jääkäriliike oli Saksan suunnitelmien osanen. Suomessa aktivistit suunnittelivat maan irrottamista Venäjästä saksalaisten pistinten ja jääkäreiden avulla. Ensimmäisen maailmansodan vuoden 1917 tilanteessa Saksan johto päätti tukea bolševikkeja taloudellisesti sekä edistää Leninin ja eräiden muiden bolševikkien siirtymistä maanpaosta Sveitsistä Pietariin (9. huhtikuuta). Toiveena oli, että Lenin kaappaisi vallan Venäjällä ja luopuisi sodasta, mikä puolestaan vapauttaisi Saksan raskaasta kahden rintaman sodasta. Siten Saksa vaikutti sisällissodan syntyyn kahta tietä.

        Taistelu vallasta osa 3.
        Jakautunut kansa
        Maassa pitkään vallinneen sääty-yhteiskuntajärjestelmän seurauksena Suomen kansa oli jakautunut kahtia taloudellisesti, sosiaalisesti ja poliittisesti. Jakoa kuvaavat vastinparit: säätyläiset–rahvas, itsenäinen–epäitsenäinen ja omistava–ei-omistava väestö, työnantajat–työntekijät, sivistyneistö-"kansa", yläluokka–alaluokka. Teollinen kapitalismi kohotti työväestön elintasoa tasaisesti 1800-luvun lopulta lähtien, mutta toisaalta elintason erot väestöryhmien välillä kasvoivat. Keisarinvallan murtuessa vuoden 1917 Suomessa ei syntynyt kansallista yhtenäisyyttä maan kehittämiseksi sekä uuden sisäisen järjestyksen luomiseksi. Sen sijaan yhteiskunnallinen jakautuminen johti kiivaaseen sisäpoliittiseen valtataisteluun ja sisällissotia edeltävän ns. kaksoisvallan syntyyn. Kiistassa käytettiin hyväksi Suomen riippuvuutta Venäjästä, ja valtataistelu kytkeytyi Venäjän sisäiseen kriisiin sekä Saksan ja Venäjän väliseen sotaan kysymyksenä Suomen hallinnasta. Pyrkimys Suomen valtiolliseen itsenäisyyteen oli yksi niistä harvoista tavoitteista, joista oltiin suomalaisten kesken lopulta yksimielisiä. Tavoite hukkui kuitenkin sisäisten valtakiistojen alle.
        Sisäistä taistelua vallasta ja yhteiskunnan hajoamista vuoden 1917 aikana heijastelivat monet ilmiöt. Näitä olivat muun muassa haluttomuus ja kyvyttömyys poliittisiin kompromisseihin sekä elintarvike- ja työttömyys­kriisi ja niistä johtuneet levottomuudet. Työolojen ja paikallisdemokratian ongelmat, muun muassa työaika­lainsäädäntö sekä yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden puuttuminen kunnallis­vaaleissa aiheuttivat teollisuudessa ja maataloudessa runsaasti lakkoja, jotka liittyivät lopulta taisteluun valtiovallasta. Kun eri valtaryhmien yhteisesti hyväksymää järjestyksenpitovoimaa ei Suomessa maaliskuusta lähtien ollut, yhteiskunnan ylempi kerros alkoi perustaa omia järjestyskuntia (myöh. suojeluskuntia) ja työväestö järjestyskaarteja (myöh. punakaarteja). Niiden aseistautuminen ja radikalisoituminen, erityisesti marraskuun 1917 suurlakon aikana, ruokki maassa pelkoa, uhkakuva-ajattelua ja poliittista väkivaltaa sekä muutti myös valtaryhmien sisäisiä valtasuhteita. Talven 1917–1918 aikana sekä työväenliikkeen että konservatiivien ja porvariston piirissä päätösvaltaa siirtyi maltillisilta piireiltä sotilaille ja aseistetuille joukoille (Etelä-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan ns. aseistetut linnoitukset), mikä johti lopulta sotilaalliseen konfliktiin.
        Sotaa edeltäneet tapahtumat
        Vapauden huuma
        Venäjän keisari Nikolai II (Romanov) syöstiin vallasta Pihkovassa 15. maaliskuuta 1917. Vallan otti duuma ja sen asettama väliaikainen hallitus. Suomen suuriruhtinaskunnassa toinen ja samalla viimeinen venäläistämiskausi päättyi 20. maaliskuuta väliaikaisen hallituksen ns. maaliskuun manifestiin, joka palautti Suomen ja emämaan välisen tilanteen aikaan ennen Nikolai Bobrikovin valtakautta. Suomen eduskunta sai ensimmäistä kertaa valta-aseman, joka sille vuonna 1906 oli asetettu. Sosiaalidemokraattien vuoden 1916 eduskuntavaaleissa saavuttaman vaalivoiton pohjalta maahan nimitettiin 26. maaliskuuta Oskari Tokoin johtama senaatti, jonka jäseninä oli kuusi sosialistia ja kuusi ei-sosialistia. Senaatin ohjelma sisälsi pyrkimykset demokratian laajentamiseen ja väliaikaisen hallituksen veto-oikeuden poistamiseen. Lisäksi tavoitteena oli kunnallisdemokratian ja työolojen kehittäminen, muun muassa työaikalait ja sosiaalivakuutus sekä oppivelvollisuus- ja uskonnonvapauslain säätäminen. Konservatiivien (RKP, Vanhasuomalaiset ja Nuorsuomalaiset "pääskyt") sekä muiden porvarillisten, ei-sosialistien, (liberaalit Nuorsuomalaiset "varpuset" ja Maalaisliitto) piirissä oltiin tyytyväisiä väliaikaisen hallituksen porvarillisuuteen sekä lähes diktatorisen keisarinvallan kaatumiseen ja sortokauden päättymiseen. Tulevaisuus näytti lisäävän mahdollisuuksia yrittäjyyden sekä taloudellisen toiminnan monipuolistamiseen ja kehittämiseen. Väliaikaisen hallituksen porvarillisuudesta huolimatta työväenliikkeen näkökulmasta kehitys oli vielä mullistavampi; sosialistienemmistöisen eduskunnan valta kasvoi ja työväen toimintaa rajoittaneet säädökset, muun muassa lakkokielto, sanan- ja painovapauden esteet, kaatuivat. Työväestöllä näytti olevan vihdoin mahdollisuus saavuttaa sille jo väestömääränsäkin puolesta kuuluva asema yhteiskunnassa.


      • Vallan perusteet
        Vallan perusteet kirjoitti:

        Taistelu vallasta osa 3.
        Jakautunut kansa
        Maassa pitkään vallinneen sääty-yhteiskuntajärjestelmän seurauksena Suomen kansa oli jakautunut kahtia taloudellisesti, sosiaalisesti ja poliittisesti. Jakoa kuvaavat vastinparit: säätyläiset–rahvas, itsenäinen–epäitsenäinen ja omistava–ei-omistava väestö, työnantajat–työntekijät, sivistyneistö-"kansa", yläluokka–alaluokka. Teollinen kapitalismi kohotti työväestön elintasoa tasaisesti 1800-luvun lopulta lähtien, mutta toisaalta elintason erot väestöryhmien välillä kasvoivat. Keisarinvallan murtuessa vuoden 1917 Suomessa ei syntynyt kansallista yhtenäisyyttä maan kehittämiseksi sekä uuden sisäisen järjestyksen luomiseksi. Sen sijaan yhteiskunnallinen jakautuminen johti kiivaaseen sisäpoliittiseen valtataisteluun ja sisällissotia edeltävän ns. kaksoisvallan syntyyn. Kiistassa käytettiin hyväksi Suomen riippuvuutta Venäjästä, ja valtataistelu kytkeytyi Venäjän sisäiseen kriisiin sekä Saksan ja Venäjän väliseen sotaan kysymyksenä Suomen hallinnasta. Pyrkimys Suomen valtiolliseen itsenäisyyteen oli yksi niistä harvoista tavoitteista, joista oltiin suomalaisten kesken lopulta yksimielisiä. Tavoite hukkui kuitenkin sisäisten valtakiistojen alle.
        Sisäistä taistelua vallasta ja yhteiskunnan hajoamista vuoden 1917 aikana heijastelivat monet ilmiöt. Näitä olivat muun muassa haluttomuus ja kyvyttömyys poliittisiin kompromisseihin sekä elintarvike- ja työttömyys­kriisi ja niistä johtuneet levottomuudet. Työolojen ja paikallisdemokratian ongelmat, muun muassa työaika­lainsäädäntö sekä yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden puuttuminen kunnallis­vaaleissa aiheuttivat teollisuudessa ja maataloudessa runsaasti lakkoja, jotka liittyivät lopulta taisteluun valtiovallasta. Kun eri valtaryhmien yhteisesti hyväksymää järjestyksenpitovoimaa ei Suomessa maaliskuusta lähtien ollut, yhteiskunnan ylempi kerros alkoi perustaa omia järjestyskuntia (myöh. suojeluskuntia) ja työväestö järjestyskaarteja (myöh. punakaarteja). Niiden aseistautuminen ja radikalisoituminen, erityisesti marraskuun 1917 suurlakon aikana, ruokki maassa pelkoa, uhkakuva-ajattelua ja poliittista väkivaltaa sekä muutti myös valtaryhmien sisäisiä valtasuhteita. Talven 1917–1918 aikana sekä työväenliikkeen että konservatiivien ja porvariston piirissä päätösvaltaa siirtyi maltillisilta piireiltä sotilaille ja aseistetuille joukoille (Etelä-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan ns. aseistetut linnoitukset), mikä johti lopulta sotilaalliseen konfliktiin.
        Sotaa edeltäneet tapahtumat
        Vapauden huuma
        Venäjän keisari Nikolai II (Romanov) syöstiin vallasta Pihkovassa 15. maaliskuuta 1917. Vallan otti duuma ja sen asettama väliaikainen hallitus. Suomen suuriruhtinaskunnassa toinen ja samalla viimeinen venäläistämiskausi päättyi 20. maaliskuuta väliaikaisen hallituksen ns. maaliskuun manifestiin, joka palautti Suomen ja emämaan välisen tilanteen aikaan ennen Nikolai Bobrikovin valtakautta. Suomen eduskunta sai ensimmäistä kertaa valta-aseman, joka sille vuonna 1906 oli asetettu. Sosiaalidemokraattien vuoden 1916 eduskuntavaaleissa saavuttaman vaalivoiton pohjalta maahan nimitettiin 26. maaliskuuta Oskari Tokoin johtama senaatti, jonka jäseninä oli kuusi sosialistia ja kuusi ei-sosialistia. Senaatin ohjelma sisälsi pyrkimykset demokratian laajentamiseen ja väliaikaisen hallituksen veto-oikeuden poistamiseen. Lisäksi tavoitteena oli kunnallisdemokratian ja työolojen kehittäminen, muun muassa työaikalait ja sosiaalivakuutus sekä oppivelvollisuus- ja uskonnonvapauslain säätäminen. Konservatiivien (RKP, Vanhasuomalaiset ja Nuorsuomalaiset "pääskyt") sekä muiden porvarillisten, ei-sosialistien, (liberaalit Nuorsuomalaiset "varpuset" ja Maalaisliitto) piirissä oltiin tyytyväisiä väliaikaisen hallituksen porvarillisuuteen sekä lähes diktatorisen keisarinvallan kaatumiseen ja sortokauden päättymiseen. Tulevaisuus näytti lisäävän mahdollisuuksia yrittäjyyden sekä taloudellisen toiminnan monipuolistamiseen ja kehittämiseen. Väliaikaisen hallituksen porvarillisuudesta huolimatta työväenliikkeen näkökulmasta kehitys oli vielä mullistavampi; sosialistienemmistöisen eduskunnan valta kasvoi ja työväen toimintaa rajoittaneet säädökset, muun muassa lakkokielto, sanan- ja painovapauden esteet, kaatuivat. Työväestöllä näytti olevan vihdoin mahdollisuus saavuttaa sille jo väestömääränsäkin puolesta kuuluva asema yhteiskunnassa.

        Taistelu vallasta osa 4.
        Pelkojen ja toiveiden vuosi
        Vapautuksen huuma ja myönteiset näkymät jäivät kuitenkin lyhytaikaisiksi. Suomen sisäpoliittinen tilanne heikkeni, ja maaliskuussa alkanut yhteiskunnan hajoaminen eteni kiihtyvällä vauhdilla. Laajassa kokonaiskuvassa vuoden 1917 suomalaiset olivat "rajapinnassa", jossa sääty-yhteiskunta oli muuttumassa demokraattisemmaksi kansalais­yhteis­kunnaksi. Toisaalta vanhan järjestelmän perinteet ja asenteet olivat vielä vallalla, mutta toisaalta, kansanvaltaisen ajattelun leviämisen myötä, aiemmin luonnollisena pidettyä säätyjärjestelmän eriarvoisuutta ei enää hyväksytty. Vuonna 1917 uusi järjestelmä etsi vielä tietään, ja kehityksen suunnasta tuli merkittävä kiistelyn ja taistelun aihe. Muutos ja sen vauhti alkoivat pelottaa konservatiiveja ja ei-sosialisteja. Työväenliikkeen kannalta kehitys näytti liian hitaalta. Vuoden 1905 suurlakon aiheuttama mullistava siirtyminen säätyvallasta parlamentarismiin ja yleiseen äänioikeuteen vaikutti sekä työväestön että porvariston toimiin vuonna 1917. Työläisten piirissä ei haluttu vuosien 1908–1916 "tsaristisen takaiskun" toistuvan, ja toisaalta vuonna 1905 oli myös opittu, että vallankumous saattoi olla nopein tie "edistykseen". Konservatiivien ja porvarien vuonna 1906 kohtaama valtiollisen (säätyvallan menetys konkretisoitui vasta maaliskuun 1917 vallankumouksessa ja silloin tilanne uhkasi johtaa myös taloudellisen vallan vähenemiseen.
        Talouden osalta sekä teollisuustyöväestön että teollisuuden työnantajien tilanne huononi merkittävästi vuoden 1917 aikana. Ensimmäinen maailmansota aiheutti vuosina 1914–1916 Suomen talouselämässä positiivisen "sotabuumin", joka vahvisti työnantajien lisäksi myös työntekijöiden taloutta selvästi. Maaliskuun vallankumous romahdutti tämän kehityksen aiheuttaen työttömyyttä ja voimakkaan inflaation. Työväestön talouden heikentyminen, "putoaminen korkealta", yhdessä huononevan elintarviketilanteen kanssa synnytti työläisissä epävarmuutta ja pelkoa luoden pohjaa lakkoliikehdinnälle ja muille levottomuuksille.
        Tokoin senaatti
        Näistä lähtökohdista syntyneen vaikean yhteiskunnallisen tilanteen hoito olisi edellyttänyt Tokoin senaatilta vahvaa asemaa ja tukea kaikilta tahoilta. Senaatin kohtalo oli kuitenkin juuri päinvastainen, ja siitä muodostui heikko hallitus. Perusongelma oli, etteivät sen paremmin sosiaalidemokraatit kuin porvaritkaan osallistuneet hallitukseen täysipainoisesti. Valtaryhmien välisen valtakiistan takia ja poliittisen uran tärveltymisen pelossa SDP:n ja ei-sosialistien parhaita voimia ei saatu mukaan. Sosialistien pitkään odottamaa poliittisesti edullista tilannetta ei, eduskuntaenemmistöstä huolimatta, kyettykään hyödyntämään, koska työväestöltä puuttui taloudellinen valta. Porvareilla taloudellista valtaa oli, mutta he tavoittelivat sen jatkeeksi porvarienemmistöistä eduskuntaa ja senaattia.
        Tokoin senaatin ja myöhemmin Svinhufvudin senaatin heikko poliittinen asema oli luonteenomaista valtionvallan hajoamiselle vuosina 1917–1918. Venäjän keisarin maaliskuussa 1917 menettämä mahti hajaantui moneen suuntaan: väliaikaisen hallituksen, Suomen senaatin, eduskunnan ja muun hallinnon lisäksi valtaa siirtyi merkittävässä määrin kadulle työläis- ja sotilasneuvostoille, lakko-organisaatioille ja joukkokokouksille, sekä työnantajien aktiivisille eturyhmille.
        Kriisin aihiot
        Lyhyen elinkaarensa aikana Tokoin senaatti joutui kamppailemaan ainakin neljän ongelmavyyhden kanssa: kevään 1917 lakkoliikkeet, elintarvikepula ja Suomen asema suhteessa Venäjään sekä kysymys järjestysvallasta (vrt. jäljempänä). Senaatti selvisi melko vähällä huhti–toukokuussa 1917 teollisuudessa ja maataloudessa alkaneesta lakkoliikehdinnästä. Työväestön tärkein vaatimus lakoissa oli kahdeksantuntinen työpäivä. Lisäksi haluttiin voimistuvaa inflaatiota kompensoivia palkankorotuksia. Lakot ratkesivat lähinnä työnantajien ja työntekijöiden välisissä neuvotteluissa, ja pääasiassa työntekijöiden eduksi. Kiistan lopputulos kohotti työväestön itsetuntoa ja uskoa joukkovoimaan mutta katkeroitti työnantajia taloudellisten menetysten ja lakkoihin liittyneiden levottomuuksien takia. Lisäksi työläiset olivat käyttäneet vaatimustensa tukena paikoin venäläisiä sotilaita. Maaliskuun vallankumouksen aiheuttama mullistus kasvatti työväestön joukkovoimaa merkittävästi myös työntekijöiden lisääntyneen järjestäytymisen kautta; vuoden 1916 lopussa Suomen Ammattijärjestön jäsenmäärä oli noin 40 000 mutta vuoden 1917 lopussa se oli kohonnut 160 000:een. Myös työnantajapuolella järjestäydyttiin, syksyllä 1917 perustettiin Suomen työnantajien keskusliitto ja Maataloustuottajain Keskusliitto.


      • Vallan perusteet
        Vallan perusteet kirjoitti:

        Taistelu vallasta osa 4.
        Pelkojen ja toiveiden vuosi
        Vapautuksen huuma ja myönteiset näkymät jäivät kuitenkin lyhytaikaisiksi. Suomen sisäpoliittinen tilanne heikkeni, ja maaliskuussa alkanut yhteiskunnan hajoaminen eteni kiihtyvällä vauhdilla. Laajassa kokonaiskuvassa vuoden 1917 suomalaiset olivat "rajapinnassa", jossa sääty-yhteiskunta oli muuttumassa demokraattisemmaksi kansalais­yhteis­kunnaksi. Toisaalta vanhan järjestelmän perinteet ja asenteet olivat vielä vallalla, mutta toisaalta, kansanvaltaisen ajattelun leviämisen myötä, aiemmin luonnollisena pidettyä säätyjärjestelmän eriarvoisuutta ei enää hyväksytty. Vuonna 1917 uusi järjestelmä etsi vielä tietään, ja kehityksen suunnasta tuli merkittävä kiistelyn ja taistelun aihe. Muutos ja sen vauhti alkoivat pelottaa konservatiiveja ja ei-sosialisteja. Työväenliikkeen kannalta kehitys näytti liian hitaalta. Vuoden 1905 suurlakon aiheuttama mullistava siirtyminen säätyvallasta parlamentarismiin ja yleiseen äänioikeuteen vaikutti sekä työväestön että porvariston toimiin vuonna 1917. Työläisten piirissä ei haluttu vuosien 1908–1916 "tsaristisen takaiskun" toistuvan, ja toisaalta vuonna 1905 oli myös opittu, että vallankumous saattoi olla nopein tie "edistykseen". Konservatiivien ja porvarien vuonna 1906 kohtaama valtiollisen (säätyvallan menetys konkretisoitui vasta maaliskuun 1917 vallankumouksessa ja silloin tilanne uhkasi johtaa myös taloudellisen vallan vähenemiseen.
        Talouden osalta sekä teollisuustyöväestön että teollisuuden työnantajien tilanne huononi merkittävästi vuoden 1917 aikana. Ensimmäinen maailmansota aiheutti vuosina 1914–1916 Suomen talouselämässä positiivisen "sotabuumin", joka vahvisti työnantajien lisäksi myös työntekijöiden taloutta selvästi. Maaliskuun vallankumous romahdutti tämän kehityksen aiheuttaen työttömyyttä ja voimakkaan inflaation. Työväestön talouden heikentyminen, "putoaminen korkealta", yhdessä huononevan elintarviketilanteen kanssa synnytti työläisissä epävarmuutta ja pelkoa luoden pohjaa lakkoliikehdinnälle ja muille levottomuuksille.
        Tokoin senaatti
        Näistä lähtökohdista syntyneen vaikean yhteiskunnallisen tilanteen hoito olisi edellyttänyt Tokoin senaatilta vahvaa asemaa ja tukea kaikilta tahoilta. Senaatin kohtalo oli kuitenkin juuri päinvastainen, ja siitä muodostui heikko hallitus. Perusongelma oli, etteivät sen paremmin sosiaalidemokraatit kuin porvaritkaan osallistuneet hallitukseen täysipainoisesti. Valtaryhmien välisen valtakiistan takia ja poliittisen uran tärveltymisen pelossa SDP:n ja ei-sosialistien parhaita voimia ei saatu mukaan. Sosialistien pitkään odottamaa poliittisesti edullista tilannetta ei, eduskuntaenemmistöstä huolimatta, kyettykään hyödyntämään, koska työväestöltä puuttui taloudellinen valta. Porvareilla taloudellista valtaa oli, mutta he tavoittelivat sen jatkeeksi porvarienemmistöistä eduskuntaa ja senaattia.
        Tokoin senaatin ja myöhemmin Svinhufvudin senaatin heikko poliittinen asema oli luonteenomaista valtionvallan hajoamiselle vuosina 1917–1918. Venäjän keisarin maaliskuussa 1917 menettämä mahti hajaantui moneen suuntaan: väliaikaisen hallituksen, Suomen senaatin, eduskunnan ja muun hallinnon lisäksi valtaa siirtyi merkittävässä määrin kadulle työläis- ja sotilasneuvostoille, lakko-organisaatioille ja joukkokokouksille, sekä työnantajien aktiivisille eturyhmille.
        Kriisin aihiot
        Lyhyen elinkaarensa aikana Tokoin senaatti joutui kamppailemaan ainakin neljän ongelmavyyhden kanssa: kevään 1917 lakkoliikkeet, elintarvikepula ja Suomen asema suhteessa Venäjään sekä kysymys järjestysvallasta (vrt. jäljempänä). Senaatti selvisi melko vähällä huhti–toukokuussa 1917 teollisuudessa ja maataloudessa alkaneesta lakkoliikehdinnästä. Työväestön tärkein vaatimus lakoissa oli kahdeksantuntinen työpäivä. Lisäksi haluttiin voimistuvaa inflaatiota kompensoivia palkankorotuksia. Lakot ratkesivat lähinnä työnantajien ja työntekijöiden välisissä neuvotteluissa, ja pääasiassa työntekijöiden eduksi. Kiistan lopputulos kohotti työväestön itsetuntoa ja uskoa joukkovoimaan mutta katkeroitti työnantajia taloudellisten menetysten ja lakkoihin liittyneiden levottomuuksien takia. Lisäksi työläiset olivat käyttäneet vaatimustensa tukena paikoin venäläisiä sotilaita. Maaliskuun vallankumouksen aiheuttama mullistus kasvatti työväestön joukkovoimaa merkittävästi myös työntekijöiden lisääntyneen järjestäytymisen kautta; vuoden 1916 lopussa Suomen Ammattijärjestön jäsenmäärä oli noin 40 000 mutta vuoden 1917 lopussa se oli kohonnut 160 000:een. Myös työnantajapuolella järjestäydyttiin, syksyllä 1917 perustettiin Suomen työnantajien keskusliitto ja Maataloustuottajain Keskusliitto.

        Taistelu vallasta osa 5.
        Tokoin senaatin heikko asema paljastui selkeimmin elintarvikeongelmissa, joita oli alkanut ilmetä ensimmäisen maailmansodan kuluessa myös Suomessa. Jo vuonna 1914 elintarvikkeille oli säädetty rajahinnat. Vuonna 1917 elintarvikepula paheni edelleen, kun leipäviljan tuonti Venäjältä romahti. Lähinnä sen vuoksi Suomeen säädettiin elintarvikelaki (2. kesäkuuta 1917), jonka mukaan valtiolla oli oikeus taka­varikoida ylimääräiset elintarvikevarastot ja jakaa ne yleiseen käyttöön. Lainsäädännön toteuttaminen ja valvonta olisivat edellyttäneet vankkaa poliittista voimaa. Sen puuttuessa laki jäi täysin puolitiehen, ja hallituksen epäonnistumisen seurauksena elintarvikkeiden hinnat kohosivat osan tarjonnasta kadotessa salakauppaan lain edellyttämien elintarvikevarastojen tarkastusten, takavarikointien ja rajahintojen takia.
        Elintarvikepula oli kuitenkin lähinnä viljapulaa ja nimenomaan hintakriisi työttömyyden koettelemalle köyhimmälle kansanosalle. Osa leipäpulasta voitiin korvata muilla tuotteilla, koska leipäviljan osuus oli 10–20 prosenttia keskivertoperheen ravinnonkulutuksesta. Elintarvikkeet olivat kortilla, niitä jonotettiin ja niistä oli ajoittain puutetta, mutta laajamittaista nälkää ei Etelä-Suomessa nähty ennen vuoden 1918 sotaa.
        Asiasta kehkeytyi kuitenkin työväestön ja tuottajien välille kiivas, tunteita herättänyt poliittinen kysymys, jossa "nälänhädän pelko oli punikki". Monet maataloustuottajat pitivät elintarvikkeiden takavarikointeja ja varastojen tarkastuksia yksityistä omistusoikeutta loukkaavana sosialistisena luokkapolitiikkana, ja erityisesti kaupunkien työväestöä katkeroitti kallis salakauppa, elintarvikkeiden vientikauppa muun muassa Pietariin ja käsitys, että pulassa oli jotain tahallista. Myös sanomalehdistön provosoivalla uutisoinnilla oli suuri merkitys mielialojen kiihtymisessä vuoden 1917 kuluessa.

        Valtalaki
        Taistelu vallasta
        Suomen suuriruhtinaalle, tsaari Nikolai II:lle, kuuluneen hallitsijan vallan on katsottu siirtyneen maaliskuun 1917 vallankumouksen jälkeen Venäjän väliaikaiselle hallitukselle. Sen asema kuitenkin oli koko lyhyen elinkaarensa ajan epävarma, ja Suomen suhteen lopulta epäselvä. Vallankumouksellisessa tilanteessa, Venäjän sisäisen hajoamisen edetessä sodan ja valtataistelun takia hallituksen kokoonpano muuttui useasti ja toisaalta paikallisten alueneuvostojen ja komiteoiden valta kasvoi.
        Suomessa juuri ennen venäläistämiskausia vallinneen autonomian palautus ja itsehallinnon laajentaminen sekä lopulta täysimääräisen itsenäisyydenkin toteutuminen olivat lähtökohtaisesti kaikkien puolueiden tavoitteina vuonna 1917. Valtataistelun ja yhteiskunnallisten levottomuuksien vuoksi konservatiivit alkoivat epäröidä sosialistienemmistöisen eduskunnan vallan lisäämistä. Sosiaalidemokraatit puolestaan pyrkivät laajentamaan maan itsenäisyyttä ja kasvattamaan sen avulla, kevään ja alkukesän poliittisten voittojen jatkoksi, sisäpoliittista valtaansa. SDP pyrki asiassa aluksi yhteistyöhön väliaikaisen hallituksen kanssa ja etsi venäläisiltä puolueilta tukea suunnitelmilleen, mutta sai lopulta positiivista vastakaikua ainoastaan V. I. Leninin johtamilta bolševikeilta. Lenin suunnitteli vallankaappausta jo kesällä 1917 ja kannatti sosialistien aikeita, koska ne heikensivät osaltaan väliaikaisen hallituksen asemaa.
        Tokoin senaatissa syntyi kaksi linjaa korkeimman vallan kysymyksen ratkaisemiseksi Suomessa: oikeusasioista vastanneen senaattori Antti Tulenheimon mukaan nimetty Lex Tulenheimo sekä SDP:n piirissä kypsynyt ajatus vallan siirtämisestä eduskunnalle. Lex Tulenheimon mukaan väliaikaisen hallituksen Suomea koskevaa valtaa olisi siirretty lähinnä senaatille. Emämaassa olisi päätetty valtiopäivien koolle kutsumisesta, avaamisesta ja hajottamisesta sekä sotilasasioista ja ulkopolitiikasta. Valtalain avulla sen sijaan pyrittiin keskittämään pääosa vallasta Suomen eduskunnalle, ja Venäjällä olisi ollut sanottavaa enää ulkopolitiikassa ja sotilasasioissa. Valtalakiesityksen eräänä kulmakivenä oli toive muutoksista väliaikaisen hallituksen koostumuksessa tai sen kukistumisesta. Lex Tulenheimon eduskuntakäsittelyssä lakiesityksen sisältö muutettiinkin täysin eduskuntavaltaiseksi, jolloin siitä tuli valtalaki. Se hyväksyttiin eduskunnassa tunteita herättäneessä äänestyksessä sosialistien, osin maalaisliiton ja porvarillisten itsenäisyysmiesten (mm. aktivistit) äänillä 18. heinäkuuta 1917. Konservatiiviset kansanedustajat vastustivat eduskuntavaltaista lakia jyrkästi, ja eräät jättivät eronpyynnön eduskunnasta.
        Josko lisätietoa konseksukseen, niin siitä tämän sulateltuanne.
        Windows have succesfully copied parts 5


      • kronologia 1
        Vallan perusteet kirjoitti:

        Taistelu vallasta osa 5.
        Tokoin senaatin heikko asema paljastui selkeimmin elintarvikeongelmissa, joita oli alkanut ilmetä ensimmäisen maailmansodan kuluessa myös Suomessa. Jo vuonna 1914 elintarvikkeille oli säädetty rajahinnat. Vuonna 1917 elintarvikepula paheni edelleen, kun leipäviljan tuonti Venäjältä romahti. Lähinnä sen vuoksi Suomeen säädettiin elintarvikelaki (2. kesäkuuta 1917), jonka mukaan valtiolla oli oikeus taka­varikoida ylimääräiset elintarvikevarastot ja jakaa ne yleiseen käyttöön. Lainsäädännön toteuttaminen ja valvonta olisivat edellyttäneet vankkaa poliittista voimaa. Sen puuttuessa laki jäi täysin puolitiehen, ja hallituksen epäonnistumisen seurauksena elintarvikkeiden hinnat kohosivat osan tarjonnasta kadotessa salakauppaan lain edellyttämien elintarvikevarastojen tarkastusten, takavarikointien ja rajahintojen takia.
        Elintarvikepula oli kuitenkin lähinnä viljapulaa ja nimenomaan hintakriisi työttömyyden koettelemalle köyhimmälle kansanosalle. Osa leipäpulasta voitiin korvata muilla tuotteilla, koska leipäviljan osuus oli 10–20 prosenttia keskivertoperheen ravinnonkulutuksesta. Elintarvikkeet olivat kortilla, niitä jonotettiin ja niistä oli ajoittain puutetta, mutta laajamittaista nälkää ei Etelä-Suomessa nähty ennen vuoden 1918 sotaa.
        Asiasta kehkeytyi kuitenkin työväestön ja tuottajien välille kiivas, tunteita herättänyt poliittinen kysymys, jossa "nälänhädän pelko oli punikki". Monet maataloustuottajat pitivät elintarvikkeiden takavarikointeja ja varastojen tarkastuksia yksityistä omistusoikeutta loukkaavana sosialistisena luokkapolitiikkana, ja erityisesti kaupunkien työväestöä katkeroitti kallis salakauppa, elintarvikkeiden vientikauppa muun muassa Pietariin ja käsitys, että pulassa oli jotain tahallista. Myös sanomalehdistön provosoivalla uutisoinnilla oli suuri merkitys mielialojen kiihtymisessä vuoden 1917 kuluessa.

        Valtalaki
        Taistelu vallasta
        Suomen suuriruhtinaalle, tsaari Nikolai II:lle, kuuluneen hallitsijan vallan on katsottu siirtyneen maaliskuun 1917 vallankumouksen jälkeen Venäjän väliaikaiselle hallitukselle. Sen asema kuitenkin oli koko lyhyen elinkaarensa ajan epävarma, ja Suomen suhteen lopulta epäselvä. Vallankumouksellisessa tilanteessa, Venäjän sisäisen hajoamisen edetessä sodan ja valtataistelun takia hallituksen kokoonpano muuttui useasti ja toisaalta paikallisten alueneuvostojen ja komiteoiden valta kasvoi.
        Suomessa juuri ennen venäläistämiskausia vallinneen autonomian palautus ja itsehallinnon laajentaminen sekä lopulta täysimääräisen itsenäisyydenkin toteutuminen olivat lähtökohtaisesti kaikkien puolueiden tavoitteina vuonna 1917. Valtataistelun ja yhteiskunnallisten levottomuuksien vuoksi konservatiivit alkoivat epäröidä sosialistienemmistöisen eduskunnan vallan lisäämistä. Sosiaalidemokraatit puolestaan pyrkivät laajentamaan maan itsenäisyyttä ja kasvattamaan sen avulla, kevään ja alkukesän poliittisten voittojen jatkoksi, sisäpoliittista valtaansa. SDP pyrki asiassa aluksi yhteistyöhön väliaikaisen hallituksen kanssa ja etsi venäläisiltä puolueilta tukea suunnitelmilleen, mutta sai lopulta positiivista vastakaikua ainoastaan V. I. Leninin johtamilta bolševikeilta. Lenin suunnitteli vallankaappausta jo kesällä 1917 ja kannatti sosialistien aikeita, koska ne heikensivät osaltaan väliaikaisen hallituksen asemaa.
        Tokoin senaatissa syntyi kaksi linjaa korkeimman vallan kysymyksen ratkaisemiseksi Suomessa: oikeusasioista vastanneen senaattori Antti Tulenheimon mukaan nimetty Lex Tulenheimo sekä SDP:n piirissä kypsynyt ajatus vallan siirtämisestä eduskunnalle. Lex Tulenheimon mukaan väliaikaisen hallituksen Suomea koskevaa valtaa olisi siirretty lähinnä senaatille. Emämaassa olisi päätetty valtiopäivien koolle kutsumisesta, avaamisesta ja hajottamisesta sekä sotilasasioista ja ulkopolitiikasta. Valtalain avulla sen sijaan pyrittiin keskittämään pääosa vallasta Suomen eduskunnalle, ja Venäjällä olisi ollut sanottavaa enää ulkopolitiikassa ja sotilasasioissa. Valtalakiesityksen eräänä kulmakivenä oli toive muutoksista väliaikaisen hallituksen koostumuksessa tai sen kukistumisesta. Lex Tulenheimon eduskuntakäsittelyssä lakiesityksen sisältö muutettiinkin täysin eduskuntavaltaiseksi, jolloin siitä tuli valtalaki. Se hyväksyttiin eduskunnassa tunteita herättäneessä äänestyksessä sosialistien, osin maalaisliiton ja porvarillisten itsenäisyysmiesten (mm. aktivistit) äänillä 18. heinäkuuta 1917. Konservatiiviset kansanedustajat vastustivat eduskuntavaltaista lakia jyrkästi, ja eräät jättivät eronpyynnön eduskunnasta.
        Josko lisätietoa konseksukseen, niin siitä tämän sulateltuanne.
        Windows have succesfully copied parts 5

        Vuoden 1918 kronologia
        20.3.1917
        Helsingissä korvattiin poliisi kansanmiliisillä.

        18.4.1917
        Metallialan työläisten lakko 8 tunnin työpäivän puolesta. Työnantajat suostuivat samana päivänä.

        23.4.1917
        Leipäkortit otettiin käyttöön Helsingissä, kesäkuun lopulla koko maassa.

        01.5.1917
        Suuria vappumarsseja. Helsingissä 50 000 henkeä.

        28.5.1917
        Turun kunnallislakko 28.5.-1.6.

        .6.1917
        Suojeluskuntien perustaminen alkaa kesäkuussa, kevään maatalouslakkojen jälkeen.

        .6.1917
        Viljaa takavarikoitiin. Perustettujen elintarvikelautakuntien toimesta jauho- ja leipäkortit.

        3.6.1917
        Helsingissä miliisilakko 30.6.-10.7. ja 15.-25.7.

        13.7.1917
        Maatalousakkolaisten ja isäntien yhteenotto Huittisissa. Työläisjoukkoon ammuttiin, seitsemän haavoittui.


        14.7.1917
        Eduskunta hyväksyi uudet yleiseen ja yhtäläiseen äänioikeuteen perustuvat kunnallislait. Eduskunta hyväksyi 8-tuntisen työaikalain. Käsittelyä edelsivät työväenliikkeen valtaisat mielenosoitukset.


        18.7.1917
        Vasemmistoenemmistöinen eduskunta hyväksyi ns. valtalain, jolla korkein valta siirrettiin eduskunnalle ja maa julistettiin Venäjän hallituksesta riippumattomaksi ulkopoliittisia ja sotilaallisia asioita lukuunottamatta.

        31.7.1917
        Venäjän väliaikainen hallitus hajoitti suomen eduskunnan ja määräsi toimeenpantavaksi eduskuntavaalit 1-2.10.

        9.8.1917
        Turun voimellakat. Joukko naisia kerääntyi paikallisen Valion liikkeen edustalle vaatien voita. Voita jaettiin ihmisille, mutta vaatimukset kovenivat: kansa vaati kaikkia elintarvikevarastoja takavarikoitaviksi ja jaettavaksi ilmaiseksi. Turkuun julistettiin yleislakko.

        11.8.1917
        Helsingin Senaatintorilla kokoontui väkijoukko Turun tapahtumien innostamana ja lähti sieltä tarkastamaan varastoja.

        17.8.1917
        Helsingin kaupunginvaltuusto kokoontui Pörssitalolla. Väkijoukkko kokoontui talon ympärille ja tunkeutui sisäänkin.Se vaati palkankorotuksia. Miliisin avuksi paikalle saapui miehiä. Nämä muodostivat myöhemmin alun Helsingin suojeluskunnalle. Sosialidemokraatit tuomitsivat väkijoukon teot.

        3.9.1917
        Helsingin työväenjärjestöt päättivät perustaa punakaartin. Tampereelle oli jo kesällä perustettu työväen järjestyskaarti.

        1.10.1917
        Eduskuntavaalit 1.-2.10. Sosialidemokraatit menettivät enemmistönsä, he saivat
        92 paikkaa.

        24.10.1917
        Työväen järjestyskaartin säännöt julkaistiin. Samoihin aikoihin lehdissä oli kehoituksia kaartien perustamiseen.

        27.10.1917
        Ensimmäinen jääkäriryhmä ja aselähetys Saksasta tulivat höyrylaiva "Equityllä" Pohjanmaalle.
        7.11.1917
        Alfred Kordelinin murha. Lammilaisen kartanonherran kaltoin kohtelema entinen alustalainen johdatti joukon venäläisiä matruuseja kartanolle. Avuksi tulleiden suojeluskuntalaisten ja matruusien välille syttyi taistelu, jonka aikana matruusi teloitti kartanonherran.

        8.11. 1917
        "Me vaadimme". Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä alkoi kyllästyä asioiden etenemisvauhtiin. Ryhmä listasi uudistusesityksensä kärkevässä julistuksessa. Vaatimuksiin oli lisätty lahtarikaartien hajoittaminen.

        14.11.1917
        Suurlakko. Oikeistoenemmistöinen eduskunta torjui sosialidemokraattien vaatimuslistan.
        Maltilliset olisivat tyytyneet kompromissiin, mutta olivat jo vähemmistönä. Vaatimukset uusittiin nyt Ammattijärjestön kokouksessa ja vaatimuksia vauhdittamaan julistettiin lakko.

        15.11.1917
        Venäjällä hallitusvalta oli joutunut bolsevikkien käsiin. Suomen eduskunta päätti ryhtyä käyttämään korkeinta valtaa Suomessa.

        16.11.1917
        Kunnallislait ja laki 8 tunnin työajasta vahvistettiin eduskunnassa.
        17.11.1917
        Punakaartilaiset hajoittivat Saksanniemen poliisikoulun. Miehistö koottiin Lappajärvelle. (aikaisemmin Saksanniemen kartanoon oli koottu ratsastava poliisikunta).

        6.12.1917
        Eduskunta hyväksyi Suomen itsenäisyysjulistuksen.
        4.1.1918
        Työläis-,sotilas- ja talonpoikaisedustajain neuvoston toimeenpaneva keskuskomitea tunnusti Suomen itsenäisyyden.

        4.1.1918
        Ranska, Ruotsi ja Saksa tunnustivat myös.
        10.01.1918
        Norja tunnusti Suomen itsenäisyyden.
        12.01.1918
        Oikeistoenemmistöinen eduskunta valtuutti Svinhufvudin senaatin äänin 97-85 "ryhtymään toimenpiteisiin laillisen järjestyksen ylläpitämiseen maassa".
        16.1.1918
        "Kenraaliluutnantti vapaaherra C.G.E. Mannerheim valtuutettiin ylimpänä päällikkönä johtamaan työtä järjestyksen palauttamiseksi."


      • kronologia 2
        kronologia 1 kirjoitti:

        Vuoden 1918 kronologia
        20.3.1917
        Helsingissä korvattiin poliisi kansanmiliisillä.

        18.4.1917
        Metallialan työläisten lakko 8 tunnin työpäivän puolesta. Työnantajat suostuivat samana päivänä.

        23.4.1917
        Leipäkortit otettiin käyttöön Helsingissä, kesäkuun lopulla koko maassa.

        01.5.1917
        Suuria vappumarsseja. Helsingissä 50 000 henkeä.

        28.5.1917
        Turun kunnallislakko 28.5.-1.6.

        .6.1917
        Suojeluskuntien perustaminen alkaa kesäkuussa, kevään maatalouslakkojen jälkeen.

        .6.1917
        Viljaa takavarikoitiin. Perustettujen elintarvikelautakuntien toimesta jauho- ja leipäkortit.

        3.6.1917
        Helsingissä miliisilakko 30.6.-10.7. ja 15.-25.7.

        13.7.1917
        Maatalousakkolaisten ja isäntien yhteenotto Huittisissa. Työläisjoukkoon ammuttiin, seitsemän haavoittui.


        14.7.1917
        Eduskunta hyväksyi uudet yleiseen ja yhtäläiseen äänioikeuteen perustuvat kunnallislait. Eduskunta hyväksyi 8-tuntisen työaikalain. Käsittelyä edelsivät työväenliikkeen valtaisat mielenosoitukset.


        18.7.1917
        Vasemmistoenemmistöinen eduskunta hyväksyi ns. valtalain, jolla korkein valta siirrettiin eduskunnalle ja maa julistettiin Venäjän hallituksesta riippumattomaksi ulkopoliittisia ja sotilaallisia asioita lukuunottamatta.

        31.7.1917
        Venäjän väliaikainen hallitus hajoitti suomen eduskunnan ja määräsi toimeenpantavaksi eduskuntavaalit 1-2.10.

        9.8.1917
        Turun voimellakat. Joukko naisia kerääntyi paikallisen Valion liikkeen edustalle vaatien voita. Voita jaettiin ihmisille, mutta vaatimukset kovenivat: kansa vaati kaikkia elintarvikevarastoja takavarikoitaviksi ja jaettavaksi ilmaiseksi. Turkuun julistettiin yleislakko.

        11.8.1917
        Helsingin Senaatintorilla kokoontui väkijoukko Turun tapahtumien innostamana ja lähti sieltä tarkastamaan varastoja.

        17.8.1917
        Helsingin kaupunginvaltuusto kokoontui Pörssitalolla. Väkijoukkko kokoontui talon ympärille ja tunkeutui sisäänkin.Se vaati palkankorotuksia. Miliisin avuksi paikalle saapui miehiä. Nämä muodostivat myöhemmin alun Helsingin suojeluskunnalle. Sosialidemokraatit tuomitsivat väkijoukon teot.

        3.9.1917
        Helsingin työväenjärjestöt päättivät perustaa punakaartin. Tampereelle oli jo kesällä perustettu työväen järjestyskaarti.

        1.10.1917
        Eduskuntavaalit 1.-2.10. Sosialidemokraatit menettivät enemmistönsä, he saivat
        92 paikkaa.

        24.10.1917
        Työväen järjestyskaartin säännöt julkaistiin. Samoihin aikoihin lehdissä oli kehoituksia kaartien perustamiseen.

        27.10.1917
        Ensimmäinen jääkäriryhmä ja aselähetys Saksasta tulivat höyrylaiva "Equityllä" Pohjanmaalle.
        7.11.1917
        Alfred Kordelinin murha. Lammilaisen kartanonherran kaltoin kohtelema entinen alustalainen johdatti joukon venäläisiä matruuseja kartanolle. Avuksi tulleiden suojeluskuntalaisten ja matruusien välille syttyi taistelu, jonka aikana matruusi teloitti kartanonherran.

        8.11. 1917
        "Me vaadimme". Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä alkoi kyllästyä asioiden etenemisvauhtiin. Ryhmä listasi uudistusesityksensä kärkevässä julistuksessa. Vaatimuksiin oli lisätty lahtarikaartien hajoittaminen.

        14.11.1917
        Suurlakko. Oikeistoenemmistöinen eduskunta torjui sosialidemokraattien vaatimuslistan.
        Maltilliset olisivat tyytyneet kompromissiin, mutta olivat jo vähemmistönä. Vaatimukset uusittiin nyt Ammattijärjestön kokouksessa ja vaatimuksia vauhdittamaan julistettiin lakko.

        15.11.1917
        Venäjällä hallitusvalta oli joutunut bolsevikkien käsiin. Suomen eduskunta päätti ryhtyä käyttämään korkeinta valtaa Suomessa.

        16.11.1917
        Kunnallislait ja laki 8 tunnin työajasta vahvistettiin eduskunnassa.
        17.11.1917
        Punakaartilaiset hajoittivat Saksanniemen poliisikoulun. Miehistö koottiin Lappajärvelle. (aikaisemmin Saksanniemen kartanoon oli koottu ratsastava poliisikunta).

        6.12.1917
        Eduskunta hyväksyi Suomen itsenäisyysjulistuksen.
        4.1.1918
        Työläis-,sotilas- ja talonpoikaisedustajain neuvoston toimeenpaneva keskuskomitea tunnusti Suomen itsenäisyyden.

        4.1.1918
        Ranska, Ruotsi ja Saksa tunnustivat myös.
        10.01.1918
        Norja tunnusti Suomen itsenäisyyden.
        12.01.1918
        Oikeistoenemmistöinen eduskunta valtuutti Svinhufvudin senaatin äänin 97-85 "ryhtymään toimenpiteisiin laillisen järjestyksen ylläpitämiseen maassa".
        16.1.1918
        "Kenraaliluutnantti vapaaherra C.G.E. Mannerheim valtuutettiin ylimpänä päällikkönä johtamaan työtä järjestyksen palauttamiseksi."

        20.1.1918
        Ensimmäiset taistelut alkoivat Viipurissa.
        23.1.1918
        Sdp:n toimeenpaneva komitea perustettiin 23.-24.1. Valta puolueessa siirtyi kumouksellisille.
        26.1.1918
        Senaatin julistus Suomen kansalle. Osa senaattia siirtyi Vaasaan. Senaatti nimitti Mannerheimin ylipäälliköksi Pohjois-Suomeen.

        27.1.1918
        Punakaarti otti vallan haltuunsa Helsingissä. Kansalaissota oli alkanut. Valkoiset alkoivat hallussaan olevilla alueilla vangita työväenliikkeen jäseniä ja muita kansalaisia.
        28.1.1918
        Helsingissä muodostettiin punaisten hallitus, kansanvaltuuskunta, puheenjohtajana Kullervo Manner.

        1.2.1918
        Kansanvaltuuskunta julkaisi väliaikaista oikeuslaitosta koskevan lain. Jokaiseen kuntaan perustettiin vallankumousoikeus. Syytetyllä oli oikeus omaan avustajaan. Kuolemanrangaistus oli kielletty. Oikeudet tuomitsivat useimmiten sakkoihin.

        3.2.1918
        Ouluun, Kuopioon, Varkauteen ym. keskuksiin saarroksiin jääneet punaiset antautuvat 3.-21.2..

        20.2.1918
        Punaisten suuri hyökkäys Haapaniemen-Pieksämäen rautatielinjalla epäonnistui.

        25.2.1918
        Mannerheimin kiertokirje ja kuulutus. Niissä annettiin ohjeita vangitsemisesta ja kuolemanrangaistuksen käytöstä. Näin ohjattiin valkoisen Suomen oikeudenkäyttöä. Ohjeiden epämääräisyys johtivat vapaisiin tulkintoihin ja laajoihin punavankien teloituksiin.

        3.3.1918
        Saksalaiset suostuivat Suomalaisten avunpyyntöön.
        5.3.1918
        Tampereen taistelu 5.3.-6.4. Pohjoismaisen sotahistorian kovimmat taistelut.

        21.3.1918
        Vangittujen punaisten määrä oli kasvanut tuhansiin. Ylipäällikkö määräsi vangit sotilaiden haltuun.

        3.4.1918
        Saksalaiset joukot nousivat maihin Hangossa. Saksalaiset valloittivat Helsingin, Riihimäen, Lahden ja Loviisan.

        25.4.1918
        Kansanvaltuuskunnan jäsenet olivat siirtyneet aiemmin Viipuriin. Valkoisten joukkojen lähestyessä alkoi pakomatka laivoilla Pietariin.

        5.5.1918
        Viimeiset punaiset joukot antautuivat Pyhtäällä saksalaisille.

        12.5.1918
        Valkoiset olivat jo varhaisessa vaiheessa käyneet keskustelua keskitetystä vankileirijärjestelmästä. Sotavankilaitoksen päällikkö esitti ensimmäisen suunnitelman yhdestätoista leiristä. Käytännössä leirien määrä kasvoi hiukan suuremmaksi. Vankien luku oli suurimmillaan yli 80 000.

        15.5.1918
        Päätös sosialidemokraattisten kansanedustajien vangitsemisesta.
        Ns. tynkäeduskunta kokoontui.

        17.5.1918
        Lakiesitys valtionrikosoikeuksista.

        18.5.1918
        Eduskunta luopui korkeimman vallan käytöstä ja uskoi valtionhoitajan tehtävän P.E. Svinhufvudille.

        21.5.1918
        Sanomalehtien julkaiseminen luvanvaraiseksi.

        24.5.1918
        Ainoa eduskunnassa oleva sos.dem. kansanedustaja Matti Paasivuori teki välikysymyksen "erinäisten eduskunnan jäsenten vangitsemisen johdosta".

        28.5.1918
        Lakiesitys valtionrikosoikeuksista hyväksyttiin.

        29.5.1918
        Sosialistilaki. Sisällissodan voittajat pyrkivät laillistamaan kansalaisoikeuksien rajoittamisen. Laissa annettiin hallitukselle laajat valtuudet rajoittaa paino-, yhdistymis-, ja kokoontumisvapautta ja antaa määräyksiä kapinan lopulliseksi kukistamiseksi ja osanottajien kiinni saamiseksi.

        29.5.1918
        Svinhufvud vahvisti lain valtionrikosoikeuksista.

        30.5. ja 18.10.1918
        Senaatti antoi 500 000 markkaa avustusta kansalaissodan orvoille perustettavia lastenkoteja varten. 20 000 lasta oli menettänyt toisen tai molemmat vanhempansa. Näistä alle kymmenes osa oli valkoisten lapsia.

        8.8.1918
        Eduskunta hyväksyi äänin 58-44 hallitukselle osoitetun anomuksen ryhtyä toimenpiteisiin kuninkaanvaalin suorittamiseksi.


      • kronologia 3
        kronologia 2 kirjoitti:

        20.1.1918
        Ensimmäiset taistelut alkoivat Viipurissa.
        23.1.1918
        Sdp:n toimeenpaneva komitea perustettiin 23.-24.1. Valta puolueessa siirtyi kumouksellisille.
        26.1.1918
        Senaatin julistus Suomen kansalle. Osa senaattia siirtyi Vaasaan. Senaatti nimitti Mannerheimin ylipäälliköksi Pohjois-Suomeen.

        27.1.1918
        Punakaarti otti vallan haltuunsa Helsingissä. Kansalaissota oli alkanut. Valkoiset alkoivat hallussaan olevilla alueilla vangita työväenliikkeen jäseniä ja muita kansalaisia.
        28.1.1918
        Helsingissä muodostettiin punaisten hallitus, kansanvaltuuskunta, puheenjohtajana Kullervo Manner.

        1.2.1918
        Kansanvaltuuskunta julkaisi väliaikaista oikeuslaitosta koskevan lain. Jokaiseen kuntaan perustettiin vallankumousoikeus. Syytetyllä oli oikeus omaan avustajaan. Kuolemanrangaistus oli kielletty. Oikeudet tuomitsivat useimmiten sakkoihin.

        3.2.1918
        Ouluun, Kuopioon, Varkauteen ym. keskuksiin saarroksiin jääneet punaiset antautuvat 3.-21.2..

        20.2.1918
        Punaisten suuri hyökkäys Haapaniemen-Pieksämäen rautatielinjalla epäonnistui.

        25.2.1918
        Mannerheimin kiertokirje ja kuulutus. Niissä annettiin ohjeita vangitsemisesta ja kuolemanrangaistuksen käytöstä. Näin ohjattiin valkoisen Suomen oikeudenkäyttöä. Ohjeiden epämääräisyys johtivat vapaisiin tulkintoihin ja laajoihin punavankien teloituksiin.

        3.3.1918
        Saksalaiset suostuivat Suomalaisten avunpyyntöön.
        5.3.1918
        Tampereen taistelu 5.3.-6.4. Pohjoismaisen sotahistorian kovimmat taistelut.

        21.3.1918
        Vangittujen punaisten määrä oli kasvanut tuhansiin. Ylipäällikkö määräsi vangit sotilaiden haltuun.

        3.4.1918
        Saksalaiset joukot nousivat maihin Hangossa. Saksalaiset valloittivat Helsingin, Riihimäen, Lahden ja Loviisan.

        25.4.1918
        Kansanvaltuuskunnan jäsenet olivat siirtyneet aiemmin Viipuriin. Valkoisten joukkojen lähestyessä alkoi pakomatka laivoilla Pietariin.

        5.5.1918
        Viimeiset punaiset joukot antautuivat Pyhtäällä saksalaisille.

        12.5.1918
        Valkoiset olivat jo varhaisessa vaiheessa käyneet keskustelua keskitetystä vankileirijärjestelmästä. Sotavankilaitoksen päällikkö esitti ensimmäisen suunnitelman yhdestätoista leiristä. Käytännössä leirien määrä kasvoi hiukan suuremmaksi. Vankien luku oli suurimmillaan yli 80 000.

        15.5.1918
        Päätös sosialidemokraattisten kansanedustajien vangitsemisesta.
        Ns. tynkäeduskunta kokoontui.

        17.5.1918
        Lakiesitys valtionrikosoikeuksista.

        18.5.1918
        Eduskunta luopui korkeimman vallan käytöstä ja uskoi valtionhoitajan tehtävän P.E. Svinhufvudille.

        21.5.1918
        Sanomalehtien julkaiseminen luvanvaraiseksi.

        24.5.1918
        Ainoa eduskunnassa oleva sos.dem. kansanedustaja Matti Paasivuori teki välikysymyksen "erinäisten eduskunnan jäsenten vangitsemisen johdosta".

        28.5.1918
        Lakiesitys valtionrikosoikeuksista hyväksyttiin.

        29.5.1918
        Sosialistilaki. Sisällissodan voittajat pyrkivät laillistamaan kansalaisoikeuksien rajoittamisen. Laissa annettiin hallitukselle laajat valtuudet rajoittaa paino-, yhdistymis-, ja kokoontumisvapautta ja antaa määräyksiä kapinan lopulliseksi kukistamiseksi ja osanottajien kiinni saamiseksi.

        29.5.1918
        Svinhufvud vahvisti lain valtionrikosoikeuksista.

        30.5. ja 18.10.1918
        Senaatti antoi 500 000 markkaa avustusta kansalaissodan orvoille perustettavia lastenkoteja varten. 20 000 lasta oli menettänyt toisen tai molemmat vanhempansa. Näistä alle kymmenes osa oli valkoisten lapsia.

        8.8.1918
        Eduskunta hyväksyi äänin 58-44 hallitukselle osoitetun anomuksen ryhtyä toimenpiteisiin kuninkaanvaalin suorittamiseksi.

        14.8.1918
        Suomen Työläisten Avustuskomitea perustettiin avustamaan perheitä, jotka olivat menettäneet elättäjänsä. Perustamassa oli joukko sosialidemokraatteja. Vuonna 1920 toiminta siirtyi Työväenjärjestöjen Avustustoimikunnalle, jossa oli laaja järjestöedustus. Vuonna 1922
        avustustoiminta siirtyi suoraan työväenjärjestöille.

        9.10.1918
        Tynkäeduskunta valitsi suomelle kuninkaan. Valinta kohdistui Hessenin prinssiin, Friedrich Karliin (Väinö I).

        15.10.1918
        Laki vuokra-alueiden lunastamisesta.
        Torpparit saattoivat lunastaa torppansa maat. Punakaartilaispykälä: oikeus ei koskenut 10 vuoden tuomion saaneita. Pykälä poistettiin kesällä 1919.

        30.10.1918
        Armahdus enintään neljän vuoden tuomion saaneille punaisille. 30 500 armahdettiin ehdonalaisesti.

        7.12.1918
        Toinen armahdus. Enintään kuuden vuoden tuomion saaneet punaiset laskettiin ehdonalaiseen vapauteen. Muihinkin tuomioihin lievennyksiä. Valkoiset rikolliset ja omavaltaiset teloittajat vapautettiin syytteen uhasta.

        14.12.1918
        Väinö I katsoi parhaaksi luopua Suomen kruunusta.

        28.4.1919
        Laki valkoisten eläkkeistä. Sodan jälkeen 1918 v. kapinan aiheuttamain turvatonten lasten huoltokomitea pohti sodan orpojen asemaa. Lainkuuliaisten valkoisten lasten asia tuli hoitaa eläkejärjestelyin ja punaorpojen asia osana köyhäinhoitoa. Heinäkuussa 1918 asetettiin soturien avustamiskomitea miettimään valkoisten sotainvalidien, leskien ja orpojen huoltoa. Komitean esityksestä säädettiin laki, jolla valkoisille haavoittuneille ja kaatuneitten perheenjäsenille alettiin maksaa eläkettä.

        19.06.1919
        Valtionhoitaja Mannerheim vapautti kaksitoista kansanedustaja ja 2000 muuta vankia.

        30.1.1920
        Noin 2600 vankia vapaaksi. 40 000:lle entiselle punavangille annettiin kansalaisoikeudet takaisin.

        20.1.1921
        Noin 200 punavankia vapautettiin. Venäjälle paenneita armahdettiin.

        21.5.1921
        Jälleen valtionrikosoikeuksissa tuomittujen armahdus. Sen jälkeen vankeja oli syksyllä jäljellä noin 1000 henkeä.

        7.12.1923
        Uusi armahduslaki, jota ennen vankien määrä n. 500.

        23.10.1925
        Armahduslaki, jonka jälkeen vankeja n. 200.

        18.5.1927
        Väinö Tannerin sosialidemokraattinen hallitus teki viimeisen armahduslakiesityksen.
        Jäljelläolevat n. 50 vankia vapautettiin.

        1.1.1957
        Kansaneläkelain uudistus astui voimaan. Eläkkeeseen oikeutetuiksi tulivat kaikki Suomessa asuvat 16 vuotta vanhemmat henkilöt. Näin punaiset lesketkin saivat eläkkeen.

        1.10.1969 Laki yleisestä perhe-eläkkeestä. Punakaartilaisten lesketkin tulivat perhe-eläkkeen piiriin.

        1973 Valtioneuvoston päätös korvausten maksamisesta vuoden 1918 sodan johdosta vankileireillä olleille. Hakemuksia esitettiin 11 600, josta 95% punaisten esittämiä.


      • 1FI
        kronologia 3 kirjoitti:

        14.8.1918
        Suomen Työläisten Avustuskomitea perustettiin avustamaan perheitä, jotka olivat menettäneet elättäjänsä. Perustamassa oli joukko sosialidemokraatteja. Vuonna 1920 toiminta siirtyi Työväenjärjestöjen Avustustoimikunnalle, jossa oli laaja järjestöedustus. Vuonna 1922
        avustustoiminta siirtyi suoraan työväenjärjestöille.

        9.10.1918
        Tynkäeduskunta valitsi suomelle kuninkaan. Valinta kohdistui Hessenin prinssiin, Friedrich Karliin (Väinö I).

        15.10.1918
        Laki vuokra-alueiden lunastamisesta.
        Torpparit saattoivat lunastaa torppansa maat. Punakaartilaispykälä: oikeus ei koskenut 10 vuoden tuomion saaneita. Pykälä poistettiin kesällä 1919.

        30.10.1918
        Armahdus enintään neljän vuoden tuomion saaneille punaisille. 30 500 armahdettiin ehdonalaisesti.

        7.12.1918
        Toinen armahdus. Enintään kuuden vuoden tuomion saaneet punaiset laskettiin ehdonalaiseen vapauteen. Muihinkin tuomioihin lievennyksiä. Valkoiset rikolliset ja omavaltaiset teloittajat vapautettiin syytteen uhasta.

        14.12.1918
        Väinö I katsoi parhaaksi luopua Suomen kruunusta.

        28.4.1919
        Laki valkoisten eläkkeistä. Sodan jälkeen 1918 v. kapinan aiheuttamain turvatonten lasten huoltokomitea pohti sodan orpojen asemaa. Lainkuuliaisten valkoisten lasten asia tuli hoitaa eläkejärjestelyin ja punaorpojen asia osana köyhäinhoitoa. Heinäkuussa 1918 asetettiin soturien avustamiskomitea miettimään valkoisten sotainvalidien, leskien ja orpojen huoltoa. Komitean esityksestä säädettiin laki, jolla valkoisille haavoittuneille ja kaatuneitten perheenjäsenille alettiin maksaa eläkettä.

        19.06.1919
        Valtionhoitaja Mannerheim vapautti kaksitoista kansanedustaja ja 2000 muuta vankia.

        30.1.1920
        Noin 2600 vankia vapaaksi. 40 000:lle entiselle punavangille annettiin kansalaisoikeudet takaisin.

        20.1.1921
        Noin 200 punavankia vapautettiin. Venäjälle paenneita armahdettiin.

        21.5.1921
        Jälleen valtionrikosoikeuksissa tuomittujen armahdus. Sen jälkeen vankeja oli syksyllä jäljellä noin 1000 henkeä.

        7.12.1923
        Uusi armahduslaki, jota ennen vankien määrä n. 500.

        23.10.1925
        Armahduslaki, jonka jälkeen vankeja n. 200.

        18.5.1927
        Väinö Tannerin sosialidemokraattinen hallitus teki viimeisen armahduslakiesityksen.
        Jäljelläolevat n. 50 vankia vapautettiin.

        1.1.1957
        Kansaneläkelain uudistus astui voimaan. Eläkkeeseen oikeutetuiksi tulivat kaikki Suomessa asuvat 16 vuotta vanhemmat henkilöt. Näin punaiset lesketkin saivat eläkkeen.

        1.10.1969 Laki yleisestä perhe-eläkkeestä. Punakaartilaisten lesketkin tulivat perhe-eläkkeen piiriin.

        1973 Valtioneuvoston päätös korvausten maksamisesta vuoden 1918 sodan johdosta vankileireillä olleille. Hakemuksia esitettiin 11 600, josta 95% punaisten esittämiä.

        Korvaus oli melkein olematon,SYMBOOLINEN SUMMA.


      • Sisällissodissa
        kronologia 3 kirjoitti:

        14.8.1918
        Suomen Työläisten Avustuskomitea perustettiin avustamaan perheitä, jotka olivat menettäneet elättäjänsä. Perustamassa oli joukko sosialidemokraatteja. Vuonna 1920 toiminta siirtyi Työväenjärjestöjen Avustustoimikunnalle, jossa oli laaja järjestöedustus. Vuonna 1922
        avustustoiminta siirtyi suoraan työväenjärjestöille.

        9.10.1918
        Tynkäeduskunta valitsi suomelle kuninkaan. Valinta kohdistui Hessenin prinssiin, Friedrich Karliin (Väinö I).

        15.10.1918
        Laki vuokra-alueiden lunastamisesta.
        Torpparit saattoivat lunastaa torppansa maat. Punakaartilaispykälä: oikeus ei koskenut 10 vuoden tuomion saaneita. Pykälä poistettiin kesällä 1919.

        30.10.1918
        Armahdus enintään neljän vuoden tuomion saaneille punaisille. 30 500 armahdettiin ehdonalaisesti.

        7.12.1918
        Toinen armahdus. Enintään kuuden vuoden tuomion saaneet punaiset laskettiin ehdonalaiseen vapauteen. Muihinkin tuomioihin lievennyksiä. Valkoiset rikolliset ja omavaltaiset teloittajat vapautettiin syytteen uhasta.

        14.12.1918
        Väinö I katsoi parhaaksi luopua Suomen kruunusta.

        28.4.1919
        Laki valkoisten eläkkeistä. Sodan jälkeen 1918 v. kapinan aiheuttamain turvatonten lasten huoltokomitea pohti sodan orpojen asemaa. Lainkuuliaisten valkoisten lasten asia tuli hoitaa eläkejärjestelyin ja punaorpojen asia osana köyhäinhoitoa. Heinäkuussa 1918 asetettiin soturien avustamiskomitea miettimään valkoisten sotainvalidien, leskien ja orpojen huoltoa. Komitean esityksestä säädettiin laki, jolla valkoisille haavoittuneille ja kaatuneitten perheenjäsenille alettiin maksaa eläkettä.

        19.06.1919
        Valtionhoitaja Mannerheim vapautti kaksitoista kansanedustaja ja 2000 muuta vankia.

        30.1.1920
        Noin 2600 vankia vapaaksi. 40 000:lle entiselle punavangille annettiin kansalaisoikeudet takaisin.

        20.1.1921
        Noin 200 punavankia vapautettiin. Venäjälle paenneita armahdettiin.

        21.5.1921
        Jälleen valtionrikosoikeuksissa tuomittujen armahdus. Sen jälkeen vankeja oli syksyllä jäljellä noin 1000 henkeä.

        7.12.1923
        Uusi armahduslaki, jota ennen vankien määrä n. 500.

        23.10.1925
        Armahduslaki, jonka jälkeen vankeja n. 200.

        18.5.1927
        Väinö Tannerin sosialidemokraattinen hallitus teki viimeisen armahduslakiesityksen.
        Jäljelläolevat n. 50 vankia vapautettiin.

        1.1.1957
        Kansaneläkelain uudistus astui voimaan. Eläkkeeseen oikeutetuiksi tulivat kaikki Suomessa asuvat 16 vuotta vanhemmat henkilöt. Näin punaiset lesketkin saivat eläkkeen.

        1.10.1969 Laki yleisestä perhe-eläkkeestä. Punakaartilaisten lesketkin tulivat perhe-eläkkeen piiriin.

        1973 Valtioneuvoston päätös korvausten maksamisesta vuoden 1918 sodan johdosta vankileireillä olleille. Hakemuksia esitettiin 11 600, josta 95% punaisten esittämiä.

        Sodat ovat aina enemmän tai vähemmän väkivaltaisia, sekavia ja yhteiskuntaa repiviä tapahtumia. Valtioidenvälisissä konflikteissa panokset ovat kovat: usein ainakin jompikumpi osapuolista taistelee itsenäisyyden tai itsemääräämisoikeuden puolesta. Sisällissodissa puolestaan valtio hajoaa sisältä päin. Tällöin osapuolena saattaa olla poliittinen, etninen tai uskonnollinen ryhmittymä, mutta pohjimmiltaan kyse on kilpailevista poliittisista visioista. Sisällissodassa taistelevat ryhmittymät ja yhteisöt yrittävät väkivalloin hahmotella yhteistä eloa – kukin omasta näkökulmastaan ja omin ehdoin. Traagista sisällissodista tekee monesti juurikin se, että jokin kansanryhmä tai joukko kansanryhmiä kokee että yksi tai useampi muista kansanryhmistä ei kuulu heidän näkemykseensä valtion tulevaisuudesta. Kaikki sodat, myös sisällissodat, loppuvat kuitenkin joskus...


      • Vääryys vallan saapi
        Sisällissodissa kirjoitti:

        Sodat ovat aina enemmän tai vähemmän väkivaltaisia, sekavia ja yhteiskuntaa repiviä tapahtumia. Valtioidenvälisissä konflikteissa panokset ovat kovat: usein ainakin jompikumpi osapuolista taistelee itsenäisyyden tai itsemääräämisoikeuden puolesta. Sisällissodissa puolestaan valtio hajoaa sisältä päin. Tällöin osapuolena saattaa olla poliittinen, etninen tai uskonnollinen ryhmittymä, mutta pohjimmiltaan kyse on kilpailevista poliittisista visioista. Sisällissodassa taistelevat ryhmittymät ja yhteisöt yrittävät väkivalloin hahmotella yhteistä eloa – kukin omasta näkökulmastaan ja omin ehdoin. Traagista sisällissodista tekee monesti juurikin se, että jokin kansanryhmä tai joukko kansanryhmiä kokee että yksi tai useampi muista kansanryhmistä ei kuulu heidän näkemykseensä valtion tulevaisuudesta. Kaikki sodat, myös sisällissodat, loppuvat kuitenkin joskus...

        Lempäälässä sisällissota ei vielä näytä loppuneen.


      • paluu arkeen
        Sisällissodissa kirjoitti:

        Sodat ovat aina enemmän tai vähemmän väkivaltaisia, sekavia ja yhteiskuntaa repiviä tapahtumia. Valtioidenvälisissä konflikteissa panokset ovat kovat: usein ainakin jompikumpi osapuolista taistelee itsenäisyyden tai itsemääräämisoikeuden puolesta. Sisällissodissa puolestaan valtio hajoaa sisältä päin. Tällöin osapuolena saattaa olla poliittinen, etninen tai uskonnollinen ryhmittymä, mutta pohjimmiltaan kyse on kilpailevista poliittisista visioista. Sisällissodassa taistelevat ryhmittymät ja yhteisöt yrittävät väkivalloin hahmotella yhteistä eloa – kukin omasta näkökulmastaan ja omin ehdoin. Traagista sisällissodista tekee monesti juurikin se, että jokin kansanryhmä tai joukko kansanryhmiä kokee että yksi tai useampi muista kansanryhmistä ei kuulu heidän näkemykseensä valtion tulevaisuudesta. Kaikki sodat, myös sisällissodat, loppuvat kuitenkin joskus...

        Valkoinen Suomi on myös tarina erojen tuottamisesta, yhden kansanosan sulkemisesta pois historian näyttämöltä ja tulevaisuuden rakentamisesta sodan ja sen syiden yksipuolisen tulkinnan varaan. Ilmiö on yleismaailmallinen, sillä kaikki identiteetit rakentuvat vastakohtiensa kautta ja niiden varaan. Erityisen tavallista tällainen identiteettipolitiikka oli sisäisesti heikoissa uusissa kansallisvaltioissa, jotka syntyivät suuressa sodassa kaatuneiden imperiumien raunioille.

        Suomen Kuvalehti halusi muistaa sisällissodasta valkoiset sankarit, erityisesti henkensä isänmaan puolesta uhranneet ja nuorena rintamalle karanneet. He olivat esikuvia tuleville sukupolville ja heidän muistonsa velvoitti rakentamaan kansakuntaa sen aatemaailman pohjalle, jonka puolesta heidän uskottiin uhrautuneen.

        Vastapuolellekin alkoi herua vähitellen myös ymmärrystä, kun olot alkoivat kesällä 1919 rauhoittua: hävinneiden palaaminen takaisin yhteiskuntaan piti kuitenkin tapahtuman voittajien säännöillä ja heidän ehdoillaan.
        Paluu sotaa edeltäneeseen tilanteeseen oli mahdoton, sillä nyt rakennettiin uutta tervempää Suomea, joka ainakin Kuvalehden juttujen perusteella tulisi kohoamaan vanhojen sivistysvaltioiden rinnalle ja toimimaan lännen etuvartioina itäistä barbariaa
        vastaan.


      • lex russia
        paluu arkeen kirjoitti:

        Valkoinen Suomi on myös tarina erojen tuottamisesta, yhden kansanosan sulkemisesta pois historian näyttämöltä ja tulevaisuuden rakentamisesta sodan ja sen syiden yksipuolisen tulkinnan varaan. Ilmiö on yleismaailmallinen, sillä kaikki identiteetit rakentuvat vastakohtiensa kautta ja niiden varaan. Erityisen tavallista tällainen identiteettipolitiikka oli sisäisesti heikoissa uusissa kansallisvaltioissa, jotka syntyivät suuressa sodassa kaatuneiden imperiumien raunioille.

        Suomen Kuvalehti halusi muistaa sisällissodasta valkoiset sankarit, erityisesti henkensä isänmaan puolesta uhranneet ja nuorena rintamalle karanneet. He olivat esikuvia tuleville sukupolville ja heidän muistonsa velvoitti rakentamaan kansakuntaa sen aatemaailman pohjalle, jonka puolesta heidän uskottiin uhrautuneen.

        Vastapuolellekin alkoi herua vähitellen myös ymmärrystä, kun olot alkoivat kesällä 1919 rauhoittua: hävinneiden palaaminen takaisin yhteiskuntaan piti kuitenkin tapahtuman voittajien säännöillä ja heidän ehdoillaan.
        Paluu sotaa edeltäneeseen tilanteeseen oli mahdoton, sillä nyt rakennettiin uutta tervempää Suomea, joka ainakin Kuvalehden juttujen perusteella tulisi kohoamaan vanhojen sivistysvaltioiden rinnalle ja toimimaan lännen etuvartioina itäistä barbariaa
        vastaan.

        Rikoslaki mitä 1918 noudatettiin oli Venäjänvallan alainen. Suomalaista lakia ei juurikaan ollut sovellettavaksi.

        http://www.mlang.name/arkisto/rikoslaki.html


      • lex russiasta
        lex russia kirjoitti:

        Rikoslaki mitä 1918 noudatettiin oli Venäjänvallan alainen. Suomalaista lakia ei juurikaan ollut sovellettavaksi.

        http://www.mlang.name/arkisto/rikoslaki.html

        Suomen Suuriruhtinaanmaan Rikoslaki.
        12 Luku. Maanpetoksesta ja muista rikoksista Suomen tahi Venäjän turvallisuutta vastaan.

        5 §. Jos Suomen mies, tai Suomessa oleskeleva Venäjän mies kehottaa vierasta valtaa sotahyökkäykseen valtakuntaa vastaan; on hän sellaisesta salahankkeesta rangaistava kuritushuoneella vähintään kahdeksi ja enintään kahdeksaksi vuodeksi, mutta jos sota sen johdosta syttyy, maanpetoksesta kuritushuoneella vähintään kuudeksi ja enintään kahdeksitoista vuodeksi.

        12 luvun rikos rangaistukset on mainittu vain miehille, naisen tai lapsen asemaa tuossa rikoslaissa ei ole määritelty.

        Naisten ja lasten saamat rangaistukset ja kuolemantuomiot ovat lakiin pohjautumattomia, sikäli kun voimassa olevaa rikoslakia on noudatettu kevään 1918 lakiatottelemattomissa tuomioistuimissa.

        3 Luku.
        Perusteista, jotka poistavat rangaistavaisuuden tahi sitä vähentävät.

        1 §. Teko, joka muuten on rangaistava, jääköön rankaisematta, jos sen tekee lapsi, ennen kuin on täyttänyt viisitoista vuotta; kuitenkin saakoon oikeus harkinnon mukaan määrätä, että seitsemän vuotta täyttänyt lapsi on pantava yleiseen kasvatuslaitokseen, taikka että vanhempain tahi sen, jonka hoidossa ja valloissa lapsi on, pitää sitä huoneessa toteensaatavasti kurittaa. Sitä älköön kuritettako, joka, sen jälkeen kuin tuomio annettiin, on täyttänyt kuusitoista vuotta.


    • jorma

      ja valkoiset pelasti suomen ihan vaan lyhyesti

      • Mitä opimme?

        Hyvin on valkoisen vallan perilliset vieneet itsenäistä Suomea euroopan neuvostoliittoon.


    • Kepulainen...

      Ja ahneilla on paskanen loppu

    • jorma

      eikös SDP ollut pää meklarina siihen euroopan neuvostoliittoon viemisessä, lupauksin että hinta taso tasaantuu ruuan , autoveron, alkoholin ja asumiskustannusten ja palkkakulut menee myös euroopan keskitasolle

      • Ei, miten niin?

        Kepulaisen pääministerin kaudella jäsenhakemus lähetettiin. Ehdoista neuvotteli kepu ja kok.


    • Tuella elävä

      ^ ja ennen kaikkea maajussien maataloustuet loppuvat

      • 1fi

        Maajussit valittaa aina,jos ei muusta niin sitten on ladot ovat llian pieniä.


    • старый конус

      В 1918 г. война , стрельба, или обозначение не без проблем . Дискурс аналитический подход (например, Faircloughselvennä ) также определяет терминологию, используемую в его спецификации . Война под многими различными названиями пролить свет на участников войныразнообразие мотивов и различных точек зрения на события .

      Правительственные войска , официальный Финляндия, посмотрел на войну против свободы. Война также начал полицейской квази общественного порядка, в котором основное внимание на российских гарнизонов. После войны , победители - белый Финляндия , финский официальные , Сенат Финляндия - история имеет право на свободу говорить и писать о войне. Финляндия -освободительная война опубликовал две обширные наборы исторического труда : история войны Комитета Независимости - Игнатий соавт . - Финская война за независимость 1918 (1922) , а также Доннер, Svedlin & Nurmio финская война за независимость ( 1930).

      Война за независимость , название приводит к видом схем независимость против России , чтобы посетить бой. Цель состояла в том , чтобы удалить финская независимое государство .

      Крест Свободы награжден заслуги войны за независимость. Маннергейм подписал по представлению 25.2.1918 заканчивается как " финской Сената , чтобы получить его , потому что уважения призвал услышать и подтвердить следующее "ПРЕДЛОЖЕНИЕ значок установить памятник войны " ( заглавная буква в оригинале). Свобода Крест не создана" гражданскую войну "или" события 1918 в память о " и не награжден " Гражданская война / Гражданская война 'и т.д. спасибо. вторая проблема стабилизировалась иофициальные ассоциации слово , такие как войны за независимость медали , или войны за независимость invaliidimerkki . был создан в память о войне за независимость , война за независимость памятной медалью .

      Равным образом , те же проблема повторяется на другой стороне передней панели. Доцент Кари Селенин сказал: " Хельсинки основе сапожник, который вступил в Красную гвардию , не боролся за свободу к войне. " Он сделал революцию . Одна из проблем в войне перспективе замка революционной белая сторона заключается в том, что она оставляет в стороне красный половины произошли в независимость и свободу устремлений. Свобода и независимость не были белыми монополия .

      Весной 1918 года война играет много видения и цели . Русские большевики должны были быть интегрированы в финско- советской семьи. Схемы независимости Финляндии является целью финской свободы. Цель финских социалистов были социальные реформы , частью международной рабочей революции . Некоторые из красного в пользу национального суверенитета. Немцы хотели сделать Финляндия государством-сателлитом . Русская армия являются более распространенными в нерешительности : восстановление Великой Российской империи или большевиков vetävätkö больше соломы ? Эйно Jutikkala метко сказал войну в различных назначений : "Это сделал его универсальным наблюдение, что самый трудный шаг в нации становится " наступил на независимости декларации и автономии "Этот шаг называется истории Финляндии свободы войны Писание говорит только часть правды о том, что произошло в 1918 году , но выражает . . война устойчивые результаты "

    • Kauhujen paikka

      Suomen vuoden 1918 sisällissodassa ja sen jälkiselvittelyissä kuoli Suomen sotasurmat 1914-1922 projektin kotisivulta löytyvien tietojen mukaan kaikkiaan vajaat 37 000 ihmistä, joista valkoisella puolella vähän päälle 5000 ja punaisella 27 000. Terrorin uhreina, kategorisoituina ryhmään teloitettu, ammuttu ja murhattu, valkoisia kuoli alle 1500, punaisia 7500, lisäksi vankileireillä vajaa 12 000. Näiden lukujen taakse kätkeytyy suunnaton määrä kärsimyksiä, tuskaa ja oikeudettomuutta, joka täysin vetää vertoja sille mitä tänään voimme lukea Darfurista, Gazasta tai Afganistanista tulevista uutisista.

      Roseliuksen kirjan ansio on siinä, että edelleen arkaa aihetta on käsitelty rauhallisesti ja objektiivisesti, tosiasioita peittelemättä, mutta myös tapahtumat oikeaan aikalaistaustaansa asettaen. Valkoista ja punaista terroria ei tarvitse eikä pidä suhteuttaa toisiinsa, eikä spekuloida sillä mihin punaiset olisivat mahdollisesti yltäneet jos olisivat voittaneet. Yhden väkivalta ei koskaan ole toisen oikeutus.

      http://www.tuomioja.org/index.php?mainAction=showPage&id=1452&category=3

    • vihanaikaan

      Oletteko tutustuneet Suuren pohjan sodan historiaan ja sitä seuranneeseen Isovihan aikaan 1700 - 1721?. Tätä tietoisuutta vasten ymmärtää sen pelon ja vihan joka joka kulminoituu lauseeseen "ryssäviha". Vuosisataisena perimänä se muokkasi suomalaisesta luonteesta sen mikä se on.

      Suosittelisin tutustumaan Kustaa H.J.Vilkunan kirjoittamaan tutkimuksiin "Viha", sekä teokseen "Paholaisen sota"! Monet muutkin historioitsijat ovat kirjoittaneet ajasta esim. Professori Heikki Ylikangas.

      Karmeaa luettavaa ja paljastaa venäläisen kansanluonteen kaikessa karmeudessaan. Suomea ja etenkin Pohjanmaata hävitettiin järjestelmällisesti. Tsaari Pietari I:n käskys oli esim. tuhota Pohjanmaa 10 peninkulman alueelta koko rantakaistale aina Oulusta Kristiinaan niin ettei sinne jää ainuttakaan elollista olentoa eikä pystyssä olevaa rakennusta.
      Tätä miehittäjän hirmukäskyä venäläiset joukot suomalaisten kotiryssien avulla toteuttivatkin menestyksellisesti mm. ryöstäen talot tyhjiksi ja polttaen ne mennessään, vieden naiset ja pienet lapset Venäjälle orjakauppaa varten. Miehet kokivat kovemman kohtalon kun heidät järjestään raa´alla tavalla tapettiin kohdatessa, monesti perheen katsellessa.

      Oma lukunsa olivat järjestelmälliset ja viikkokausia kestäneet joukkokidutukset joiden avulla venäläiset kiristivät suomalaisilta talonpojilta tietoja mm. minne nämä olivat kätkeneet omaisuuttaan. Kidutukset saivat hirviömäisiä muotoja; suomalaisia mm. tungettiin elävinä tuvissa olleisiin leivinuuneihin joissa Tsaarin joukot paistivat näitä elävältä. Monen tiedetään palaneen noissa käsitelyissä niin pahoin ettei heitä enää voitu ihmisiksi tunnistaa kun heidät oli uunista ulos vedetty ja kuolivat käsittelyihin. Naisia raiskattiin joskus viikkokausia mikä oli venäläissotilaiden yleisin huvitus. Usein perhe joutui katsomaan sivusta kun äitiä tai siskoa venäläiset sotilaat raiskasivat ja pahoinpitelivät julmasti.

      Edes pieniä lapsia ei säästetty vaan hiihinkin kohdiostettiin julmia kidutuskeinoja, esim. sidottiin kädet selän taakse jonka jälkeen lapsi ripustettiin kurkihirteen käsistä roikkumaan. Piina oli hyvin tuskallinen sillä ajan mittaan kädet taipuivat väkisinkin pään yli. Roikotettavien tuskia pahennettiin samanaikaisella patukoilla hakkaamisella ja piikeillä pistämisillä.

      Hyvin yleistä oli ns. elävälätä köäristäminen eli palavilla olilyhteillä ja vastoilla poltettiin perheiden jäseniä ja eräästäkin tapauksesta kerotaan kuinka hänestä nahka kuoriutui tuon karmean poltamisen seurauksena niin että sitä vanhalla soppakauhalla kaavittiin pois, jonka jälkeen kärventämistä voitiin taas jatkaa.

      Ajan henkeä ja venäläisten hirviömäisyyttä kuvaava kertomus on aikalaisen Marjatta Heikintytär Puustin kohtalo:

      "Marjatta oli kaksi kertaa naimisissa. Hänen toisen puolisonsa venäläiset kasakat tappoivat vuonna 1714 viidellätoista keihään pistolla. Seuraavana vuonna kasakat palasivat ja kohdistivat vihansa Marjattaan ruoskien ja piiskaten häntä.

      Pahempaa oli Marjatta Puustilla edessäpäin. Vuonna 1716 venäläiset löysivät hänet uudestaan, riisuivat ja ruoskivat lyijykärkisellä solmupiiskalla. Sen jälkeen nainen vietiin alastomana talvipakkaseen seisomaan lumihankeen. Kädet sidottiin pajunköydellä selän taakse ja hänen selkäänsä korvennettiin sytytetyllä saunavastalla. Pirtissä yksi kasakoista taivutti Marjatan kumaraan ja painoi pään polviensa väliin. Sen jälkeen mies sokaisi Marjatan molemmat silmät palavalla talilla.

      Suuressa puutteessa perheen tiedetään ravinneen itseään oljilla, nahankappaleilla ja luilla, jotka vainolainen oli jättänyt jälkeensä. Pahimmassa hädässä he söivät myös tuulimyllystä kerättyä jauhon tomua. Marjatan kokemat julmuudet olivat hyvin tavallisia isonvihan aikana Pohjanmaalla. "


      Venäläiset historiantutkimuksen mukaan välttelivät sotakosketusta kuningas Kaarlen joukkojen kanssa viimeiseen asti sillä he eivät halunneet vuodattaa omaa vertaan. Vainolainen kohdistikin sitä vastoin suurimman raivonsa aseettomaan siviiliväestöön ja tyydytti silmittömän verenhimonsa säälimättömässä naisten ja lasten silpomisessa, ryöstelyssä ja tuhoamisessa.

      Isoviha on merkittävä epookki Suomen kansan historiassa jonka aikaista joukkotuhontaa on verrattu helvetin voimien valloilleen pääsyyn. Venäläisille oli vieras ns. kunniallinen sodankäynti. Ruotsin (sisi. tuolloin myös Suomi) Karoliinien sotastrategia oli käydä suoraan ja ainoastaan Tsaarin sotajoukkojen kimppuun ja välttää siviiliväestön murhaamista. Venäläisten strategiana taas oli viimeiseen asti vältellä taistelukosketusta ja murhata mahdollisimman paljon aseettomia suomalaisia siivilejä. Terrorilla toki oli päämäärä: alistaa kansa ja aiheuttaa kauhua.

      • Anonyymi

        Kuin Ukrainassa tänään.


    • natsitiikerit

      Satojatuhansia saksalaisnaisia toimi toisen maailmansodan aikana eri tehtävissä natsien valtaamilla alueilla Ukrainassa, Valko-Venäjällä ja Baltian maissa.
      Tähän asti tutkimuksissa on jäänyt vähälle huomiolle naisnatsien osallisuus holokaustiin. Tätä aukkoa täyttää yhdysvaltalainen historian professori Wendy Lower, jonka kirja Hitlerin raivottaret (Atena) on juuri ilmestynyt suomeksi.

      Natsien miehittämässä idässä naiset olivat Lowerin mukaan tärkeä osa Adolf Hitlerin tuhokoneistoa. Naiset toimivat muun muassa sairaanhoitajina, sihteereinä, opettajina ja natsimiestensä puolisoina.
      Miten Lower löysi arkistojen kätköistä nämä naisnatsit?

      – En valinnut aihetta, vaan se tuli minun luokseni, Lower kertoo.

      Hänen tieteellisen mikroskooppinsa alla olivat siihen asti olleet pääasiassa miesnatsit. Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen hän kuitenkin löysi Ukrainan arkistoista aineistoa, jossa kerrottiin myös saksalaisnaisten toimista kuolemankentillä sodan aikana.

      – Yhtäkkiä havahduin siihen, että ehkä samoja asioita (kuin miesten kohdalla) pitäisi tutkia myös naisten kohdalla. Olivatko he todistajia, olivatko he mukautuvia, olivatko he tappajia.

      Naiset eivät olleet luonnonoikkuja

      Arkistoissa Lower luki Erna Petristä, joka matkusti 1942 kolmivuotiaan poikansa kanssa Ukrainaan. Siellä hän hoiti SS:n maatilaa yhdessä miehensä kanssa.

      Kesällä 1943 Petri näki tien vieressä kuusi lasta repaleisissa vaatteissa. Petri vei lapset kotiinsa ja ruokki heidät. Hän tiesi, että kaikki maaseudulla harhailevat juutalaiset ammuttiin.

      Kun aviomiestä ei kuulunut kotiin, Petri itse ampui lapset yksitellen kaivantoon.

      Liesel Willhausin aviomies taas johti Janowskan keskitysleiriä Ukrainassa. Vaimo matkusti miehensä luo keväällä 1942.
      Todistajalausuntojen mukaan Liesel Willhaus esitteli vieraille tarkka-ampujan taitojaan ampumalla keskitysleirin vankeja parvekkeelta. Perheen pieni tytär Heike taputti käsiään.

      – Minun täytyi lukea näitä dokumentteja useaan kertaan. En uskonut, mitä luin. Luulen, että tutkituissa tapauksissa edes syyttäjät ja kuulustelijat eivät aikanaan täysin ymmärtäneet asiaa.
      Lowerin mukaan yksittäisiä naisnatseja on usein tarkasteltu epätavallisina, väkivaltaisina kummajaisina. Näin asiaa on voitu vähätellä.

      Kerätessään naisnatsien tapauksia Lower kuitenkin huomasi, ettei kyse ollut vain yksittäisistä luonnonoikuista. Naiset olivat osa natsihallintoa.

      Joukkomurhat alkoivat sairaaloissa

      Kaikista naispuolisista ammatti-ihmisistä kuolettavin oli Lowerin mukaan sairaanhoitaja. Hän muistuttaa, että keskitetyt joukkomurhat alkoivat Kolmannen valtakunnan sairaaloissa ja ensimmäiset uhrit olivat lapsia.

      Sairaanhoitajat surmasivat unilääkkeillä, morfiinilla ja nälkään näännyttämällä tuhansia epämuodostuneita vauvoja ja vammaisia nuoria.

      Arjalaisen rodun täydellisyyttä tavoiteltiin harhaanjohtavasti nimetyllä eutanasiaohjelmalla. Lääkärit ja sairaanhoitajat murhasivat kaikkiaan 200 000 ihmistä Saksassa, Itävallassa sekä valtakuntaan liitetyillä Puolan ja Tshekin raja-alueilla.

      Sadoista lääketieteellisistä laitoksista tuli murhapaikkoja, joissa tehtiin rotuselvityksiä, rotuun perustuvia valintoja, raakoja kokeita, joukkosterilointeja sekä myrkytettiin ja näännytettiin nälkään ihmisiä.

      STT

    • Valhe_tuli_julki

      Vuonna 1918 Hennalan vankileirillä Lahdessa ammuttiin 218 naista ilman oikeudenkäyntiä, väittää tuore tutkimus. Sen mukaan joukkomurhan taustalla olivat ajatukset rotuhygieniasta ja punaisten naisten demonisointi porvarillisessa lehdistössä.

      Lapin yliopistossa tarkastettavasta lisensiaattitutkimuksesta selviää myös, että sotavankileirillä oli vastoin aiempaa tutkimustietoa satoja alle 15-vuotiaita lapsia, joista monet kuolivat leirillä.

      Naisten ja lasten kohtaloita Hennalassa tutkinut yhteiskuntatieteiden maisteri Marjo Liukkonen kertoo tutkimustulosten hämmästyttäneen häntä itseäänkin.

      – Aloin epäillä, että kaikkea ei ole kerrottu. Sitten selvisi, että se, mitä löysin, on tutkimatonta tietoa.
      Tutkija: Suomen suurin naisiin kohdistunut joukkomurha

      Suomen sisällissota päättyi toukokuussa vuonna 1918, jolloin Lahden Hennalan vankileirille päätyi noin 13 000 punakaartilaista. Hennalan vankileiri oli yksi Suomen suurimmista.

      Aiempi tutkimus on esittänyt naisvankeja olleen muutamia satoja, mutta Liukkosen tutkimus väittää naisten määrän olleen moninkertainen.

      Hänen mukaansa naisvankeja oli Hennalassa jopa 2 216.

      Naisia oli leireillä muutenkin vähemmän kuin miehiä, siksi naisten ja lasten kohtalot katosivat.

      – Marjo Liukkonen

      Joukossa oli Etelä- ja Lounais-Suomesta paenneita punasotilaiden vaimoja, äitejä ja tyttäriä sekä avustavissa tehtävissä punakaarteissa toimineita naisia ja naispataljoonalaisia.

      Hennalassa ilman oikeudenkäyntiä ammutuista naisista nuorimmat olivat vasta 14-vuotiaita. Tutkijan mukaan syytä teloituksista on aiemmin sysätty saksalaissotilaille, mutta uuden tutkimuksen tiedot ovat päinvastaisia.

      – Kaikissa arkistoista löytämissäni muistelmissa sekä punavangit että suomalaiset ja saksalaiset sotilaat kertovat, että naisten ampuminen oli suomalaisten projekti, Liukkonen sanoo.Tutkijan mukaan naismurhien taustalla oli muun muassa rotuhygienia: turmeltuneet ja korskeat punaiset naissotilaat koettiin uhaksi porvariston puhtaalle seksuaalisuudelle.

      Aiemmin on väitetty, että housuihin pukeutuneiden ja naispataljoonaan kuuluvien naisten teloitukset olisivat myytti, tutkija huomauttaa.

      http://yle.fi/uutiset/tutkimus_hennalan_vankileirilla_tapettiin_mielivaltaisesti_yli_200_naista__nuorimmat_14-vuotiaita/8775599

    • Kingking

      Mää olisin upottanut kaikki punikit suohon ja kussu päälle vielä

      • Stubidus

        Ja jos mää olisin tullut paikalle olisin heittänyt sinne sut ja heittäny päälle - arvaa mitä !


      • Vitunurpo

        Paha sieltä suosta on mitään heitellä, sori punikki!


    • eriarvoinen_kansa

      Hennalan naissurmista.

      Tietokirjailija ja tutkija, maisteri Tauno Tukkisen suorittamien tutkimusten mukaan teloitetuista noin 200 oli naisia, eli Hans Kalmin osuus lapsi- ja naissotilaiden surmaamisiin ja suoranaisiin murhiin oli todennäköisesti suurempi kuin yhdelläkään toisella valkoisten puolella sisällissotaan osallistuneista upseereista. Samoin hänen osuutensa suoranaisiin epäiltyihin sotarikoksiin oli ehkä suurempi kuin kenelläkään muulla valkoisten joukkojen komentajalla. Suoranaisina murhina voidaan pitää Kalmin joukkojen suorittamia punaisten joukkojen sairaanhoitajien teloituksia Hennalan vankileirillä.

      Lahdessa ammuttujen naisten keski-iän on sanottu olevan noin 20 vuotta. Itse asiassa kaikki teloitetut eivät suinkaan olleet iältään naisia, sillä Tukkinen löysi surmattujen joukosta kolmekymmentä 17-vuotiasta ja 25 tätä nuorempaa tyttöä. Nuorimmat olivat 14- ja 15-vuotiaita. Lahdessa teloitettujen naisten joukossa oli nuoria äitejä, joilta jäi orpoja. Lähes kaikki naisten teloitukset osuivat toukokuun kahdelle ensimmäiselle viikolle, eli ne pantiin toimeen pian sen jälkeen, kun saksalaiset olivat vallanneet Lahden huhtikuun lopulla ja Hennalan vankileirin vartiointi oli Kalmin joukkojen vastuulla. "Lahdessa naisia eivät kuitenkaan teloittaneet saksalaiset, vaan suomalaiset", toteaa asiasta kirjoittanut Tukkinen.

      Lapsena kuolemanleirillä
      - Kun siitä kasarmin aidan takaa kuletettiin naisia vartiat vierellä, rohkeimmat kyselivät, mihin niitä viedään, niin ne vartiat vastasivat, "että saippua tehtaalle työhön", vaan pienen ajan päästä kuului konekiväärin papatus, niin siinä selkesi se saippuatehdas. Äidilleni se oli ihan hirveää, hän painoi kädet korvilleen ja valitti ääneen "ai jai ai jai", kuvailee Helmi Helander Hennalan vankileirin elämää toukokuun alussa 1918.

    • Anonyymi

      Se mitä Lempäälässä ja muualla suomessa oli sisällisodan ja kansanmurhan aikoina 1918., on nyt kongretisoitunut paljon raaempana venäjän hyökkäysodassa Ukrainaan.

      • Anonyymi

        Sama planeetta sama ihminen, kaunis päältä sisus täyttä paskaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sama planeetta sama ihminen, kaunis päältä sisus täyttä paskaa.

        Sitäpä hyvinkin, mutta maatuneena uutta Jumalan luomakunnan kasvualustaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sitäpä hyvinkin, mutta maatuneena uutta Jumalan luomakunnan kasvualustaa.

        Juu, ainakin siihen saakka kun Jumala tuhoaa täysin, syntiin langenneen ihmiskunnan ja luo uuden taivaan ja maan.


      • Anonyymi

        Vaikka Mannerheim oli antanut käskyn: Ylipäällikön kuulutus 25.2.1918. Ammuttin Lempäälässä vielä 30.4.1918 vankeja tai pidätettyjä.

        https://histdoc.net/historia/1917-18/mannerheim1918-02-25.html

        Mainittuna päivänä murhattiin kolme äitiä, jotka tuotiin eristyksistä tekemään luutia ämmäristin mäkeen. Erään aikalais kirjoituksen mukaan heitä ei ammuttu ämmäristinmäen joukkomurhapaikalla vaan luudanteko paikallaan tienvarren vasemmalla puolen 100-300m ennen hautapaikkaa. Paikka oli saman tilanomistajan maita kun hauta-aluekin.

        Ampujina oli Nordensvanen joukkojen, Vaasan pataljoonan ensimmäisen komppanian teloittaja(t). Ensimmäinen komppania oli teloitusryhmä Lempäälässä.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Vaasan_pataljoona


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vaikka Mannerheim oli antanut käskyn: Ylipäällikön kuulutus 25.2.1918. Ammuttin Lempäälässä vielä 30.4.1918 vankeja tai pidätettyjä.

        https://histdoc.net/historia/1917-18/mannerheim1918-02-25.html

        Mainittuna päivänä murhattiin kolme äitiä, jotka tuotiin eristyksistä tekemään luutia ämmäristin mäkeen. Erään aikalais kirjoituksen mukaan heitä ei ammuttu ämmäristinmäen joukkomurhapaikalla vaan luudanteko paikallaan tienvarren vasemmalla puolen 100-300m ennen hautapaikkaa. Paikka oli saman tilanomistajan maita kun hauta-aluekin.

        Ampujina oli Nordensvanen joukkojen, Vaasan pataljoonan ensimmäisen komppanian teloittaja(t). Ensimmäinen komppania oli teloitusryhmä Lempäälässä.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Vaasan_pataljoona

        Ei löydy Helsingin yliopiston martikkeleista näitä äitejä. Sotasurmat sivuilta vasta löytyy. Lienee syynä osaltaan se että pöytäkirjat on tuhottu. SDP:n arkistoista ja aikalaisten muisteluista* jotakin löytyy, ( * painamattomat ja julkaisemattomat tiedot ).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei löydy Helsingin yliopiston martikkeleista näitä äitejä. Sotasurmat sivuilta vasta löytyy. Lienee syynä osaltaan se että pöytäkirjat on tuhottu. SDP:n arkistoista ja aikalaisten muisteluista* jotakin löytyy, ( * painamattomat ja julkaisemattomat tiedot ).

        Niinpä, murhat sivuutettiin ei haluttu tutkia, eikä ollut tutkijoita. Tätä se on pahuus.


    • Anonyymi

      Ämmäristin mäki ympäristöineen on kivikaudelta asti ollut vanha kalmistoalue, jonka rikas kalmisto historia tuhottiin tutkimatta, sorakeisarien ja tielaitoksen toimesta.

    • Anonyymi

      En ymmärrä suomalaisten kollektiivista syyttämistä !
      Jopa vuosikymmenestä toiseen, usean sukupolven ajan, vuosikymmeniä sitten tehdystä 8 juutalaisen luovutuksesta.
      Ei koko suomalainen kansa tai suurinosa elossa olevista kristityistä ole syyllinen jos muutamat vallassa olleet maan mahtavat ja ylhäiset vuosikymmeniä sitten, päätti luovuttaa 8 juutalaista natsi-saksan viranomaisille.
      Miksi samanlaisia tuollaisia muistopuheita, tilaisuuksia ja järjestöjä ei uskovien kristittyjen toimesta pidetä vuoden 1917-18 kansanmurhasta? Vuosikymmenstä toiseen ja usean sukupolven ajan.
      Silloin 1914-1922 köyhällistö punaisia evlut suuntauksen jäseniä ja muita, tapettiin jopa silloisen evlut suuntauksen arkkipiispan ja papiston siunauksella.
      Heitä tapettiin, tapatettiin, murhattiin, ja vankiloissa nälkää ja kulkutauteihin tappoivat kymmeniätuhansia valkoisten toimesta. Tuhansia lapsia jäi orvoiksi joita myyttiin huutokaupoissa.

    • Anonyymi

      Tänään 27 tammikuuta vietetään, vainojen uhrien muistopäivää. Valtioneuvosto on lailla muuttanut nimen , holokaustim muistopäiväksi, eu:n päätöksen mukaisesti. Itselle päivän nimi on sisällissodassa murhattujen muistopäivä. Kuvastaa sitä raakuutta ja välinpitämättömyyttä, mitä hallintokoneistojen ihmiset käyttävät heidän " armoillaan" oleviin.

    • Anonyymi

      Näistä kolmen äidin murhista tulee tänään kuluneeksi 106 vuotta. Ämmäristin vaiettu joukkohauta ei kerro kätkemisistään.

    • Anonyymi

      Oli vuosia jolloin läheisen, jo lopetetun ampumaradan ja muistomerkin tilaisuudet osui päällekkäin vappuna, "satttumalta".

    • Anonyymi

      Ei ole työväestö lempäälässä päässyt helpolla. Skisma jatkuu.

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2823
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2390
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2170
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      17
      1972
    5. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1816
    6. 160
      1804
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1777
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1716
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      132
      1513
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe