Mökki kastuu

Kertoisiko joku viisas miksi hirsinen kesämökki kostuu kun sitä alkaa kylmiltään lämittämään? Siis seinät ja petivaatteet, kaikki tuntuu kostealta vuorokauden.
Kylmiin rakenteisiin kosteus tiivistyy kyllä mutta mistä se tulee kun talvella ilma on kuivempaa kun kesällä?

15

7704

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuivaksi
    • mek

      Minkäläinen ilman vahto on siiä mökissä eli mista tulee korvausilma ja mistä poistuu ja ne kun on kunnossa ja ne pitää olla auki myös talvella niin korteutta ei ole niin paljon. Tuo hohtuu siitä että rakenteet kerää kosteutta j kun lämmitetaan niin rakenteet kuivuu ja vapauttaa kosteutta ja tiedätkö mikä on kastepiste niin tajuat miski näun käy. Kastepiste on se lämpötila missä esi kondensoituu eli tiivityy ja muuttu vedeksi.

      • Joku vaan

        Niinhän sitä luulisi..Kuva ilma lasketaaan katolle ja kosteaa tilalle. Minä tuon viime syksynä kokeiln. Jätin viikoksi mökin pesuhuoneen ikkunan vähän raolleen. hyvin kostui, ja sen jälkeen olen pitänyt ikkunan poissa ollessamme visusti kiinni.


      • näinonnäreet
        Joku vaan kirjoitti:

        Niinhän sitä luulisi..Kuva ilma lasketaaan katolle ja kosteaa tilalle. Minä tuon viime syksynä kokeiln. Jätin viikoksi mökin pesuhuoneen ikkunan vähän raolleen. hyvin kostui, ja sen jälkeen olen pitänyt ikkunan poissa ollessamme visusti kiinni.

        Lämmityksen alkaessa tuo ikkunan aukaisu olisi tehokasta kosteuden poiston kannalta, turhaan sitä pitää auki mökin ollessa kylmänä.


      • Joku vaan
        näinonnäreet kirjoitti:

        Lämmityksen alkaessa tuo ikkunan aukaisu olisi tehokasta kosteuden poiston kannalta, turhaan sitä pitää auki mökin ollessa kylmänä.

        Noin se menee. Uuni kuumaksi esilämmitysten jälkeen ja parvelta ikkuna raolleen. Pari tuollaista lämmitystä, ja alkaa pirtti olla asumiskunnossa.


    • perusmökkiläilen

      Tottakai se kostuu ensin kun aletaan lämmittää. Mutta jos ilmanvaihto on kohdallaan, niin lämmittäessä kosteus poistuu. Ongelmasta pääsee sillä eroon kun laittaa (jos mahdollista) peruslämmityksen rakennukseen. Peruslämmöksi riittää 10 - 15 astetta. Näin pääset tuosta ongelmasta. Muuten kannattaa aina harkita lämmittääkö jos ei ole aikaa lämmittää sitten kunnolla. Jos kosteus jää niin sitten pian alkaa mökki tuoksua ummehtuneelle. (monet sanoo että tuoksuu mökille)

      • Joku vaan

        Minä sähköntekijänä säästän sähköä, ja siten aloitamme mökkikauden toukokuun alussa ja lopetamme jo syyskuussa. Siten tuo kosteus ei juurikaan ole ongelma, kun lämmitän uunia aika lailla mökin ylösajossa.
        Ilmalämpöpumpulla jäähdytettäessä ei vettä tule järin paljon. Pakkanen kai on tehnyt sen, että kuivaustoiminto ei ilpissäni enää toimi. Takuuta on jäljellä, mutta olkoon.
        Vanhan perinteen mukaisesti mökissäni on kaikki ikkunat ja piipunpellit talvenajan kiinni. Nythän ilmankierrätys toisi kosteaa ilmaa sisään.


    • Mökkihomot

      heh heh heh

      Ei käy kateeksi teidän homeliitereitä.

      heh heh heh

    • Mökki kesällä

      Bilteemasta saa semmosia kosteudenpoistaja laatikoita, mitä käytetään yleensä asuntovaunuissa, veneissä jne. Laitoin kolmisen kappaletta viime talvena ja hyvin keräsivät kosteutta pois. Mökki (siis ihan kesä sellainen), jossa lämmön katkaisemme joulukuusta - huhtikuuhun, jolloin taas alamme pikkuhiljaa lämmittämään. Kosteudenpoistajat maksanevat siinä 7-9 euroa kappale ja varapussit 3 kpl siinä 7 ekee. Suosittelen. Häipyy juuri se inho kesämökin haju pois.

      • huhhuhsta

        On siinä suolalla kilohintaa...


      • oooppp
        huhhuhsta kirjoitti:

        On siinä suolalla kilohintaa...

        Toimii paljon tehokkaammin kuin pelkkä suola. Kokemusta tältä syksyltä!


    • Billua!

      Se on homeenhaju!

      heh heh heh

      • Mielenterveysongelma

        Ihmiskunta on elänyt homeen ja sienten kanssa kimpassa miljoonia vuosia. Mitä siitä nyt vouhotetaan. Vähän samaa kuin ns. sähköallergia.


      • Home on hyvä renki..
        Mielenterveysongelma kirjoitti:

        Ihmiskunta on elänyt homeen ja sienten kanssa kimpassa miljoonia vuosia. Mitä siitä nyt vouhotetaan. Vähän samaa kuin ns. sähköallergia.

        ...mutta huono isäntä. Valitettavasti homeen suhteen on sama juttu, kuin muidenkin asioiden, joiden kanssa ihmiskunta on elänyt kauan. Näitä ovat esimerkiksi tuli ja vesi. Jos saat asiasta omakohtaista kokemusta, huomaat kyllä, ettei kyseessä ole mielenterveysongelma.


    • Seliseli

      Ilman kosteus tiivistyy kylmiin pintoihin. Aivan normaali ilmiö, mitä ei täysin voi välttää lämmittäessä kylmää asuntoa. Juurikin hirsirakenne sietää tällaista ilmiötä varsin hyvin ja tämä onkin yksi syy, miksi vapaa-ajan asuntoja tehdään pääasiassa hirrestä.
      Pintojen lämmetessä kosteus haihtuu takaisin ilmaan pinnoilta.
      Peruslämmöllähän tuon voi eliminoida, mutta ei se ole tarpeen, kunhan mökki kuivatetaan kunnolla käytön jäljiltä ja tuuletus on riittävä poissa ollessa. Savupellit kannattaa jättää auki.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      262
      2457
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      86
      1951
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      77
      1586
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      155
      1408
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      65
      1244
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1185
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1074
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1066
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      1010
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      901
    Aihe