Kun kummius kielletään ja lapsen elämään ei saa osallistua.

xSnöfx

Haluan teille nyt kertoa ns. oman tarinani ja saada mielipiteitä ja vinkkejä kuinka minun pitäisi toimia. Vaikka eihän minulla mitään oikeuksia kummilapseeni ole ja lapsen vanhemmat voivat tehdä mitä ikinä haluavat.

(Käytän muunneltuja nimiä: kummilapseni olkoon vaikka Reetta ja hänen äitinsä Pipsa).

Pari vuotta sitten Pipsa kysyi tarjoamani ravintolaillallisen päätteeksi, että haluaisinko hänen tulevan lapsen sylikummiksi ja ihan vain hetken asiaa mietittyäni suostuin ilosta pakahtuen. Pari viikkoa myöhemmin kuitenkin Pipsa alkoi vain välttelemään, vedoten raskauden väsyttävän niin paljon ettei hän jaksa edes kahvikupillisen verran nähdä minua, kun on nuita muitakin ihmisiä. Noh ei se ollut minulle ongelma, olihan itsellänikin kiireitä töiden vuoksi.

Aikaa kuitenkin kului ja Pipsasta ei kuulu mitään, kunnes eräänä alkusyksyn päivänä luin facebookista pikkuisen syntyneen maailmaan. Soitin seuraavana päivänä Pipsalle, mutta turhaan ja toki ymmärsin vaikken ollut itse raskautta saati synnytystä kokenut, että Pipsa saattoi olla vielä väsynyt ja varmasti myös kiireinen. Lähetin kuitenkin onnittelu tekstiviestin ja pyysin häntä ilmoittamaan milloin saisin nähdä tulevan sylikummitettavani.

Ja taas yllätys yllätys aikaa kuluu kuukausi ja toinenkin, kunnes törmään facebookissa etusivullani kuvaan joka tekee harvinaisen selväksi että Pipsan lapsonen on kasteensa saanut ja monta kummia.. mutta ei minua.
Tokihan onnitteluni kuvan alle kirjoitin, mutta samalla olin surullinen ja hämilläni, miksi minä en kelvannutkaan.

Tapahtunuttahan ei voi muuttaa ja selitystäkään en asiaan saanut.
Hypätäämpäs vähän etiäpäin jo..

Tänä keväänä (2013) kun Reetta oli jo yli yksi vuotias, sai Pipsa älynvälläyksen lisätä minut jälkeenpäin kummiksi tytölleen, koska olinhan paljon hoitanut siihen asti tyttöä ja ostellut lahjoja tytölle. Ja minä (hölmö?) suostuin.

Alkuun epäilin oliko viisasta ruveta enään jälkeenpäin kummiksi tytölle, kun enhän ollut saanut selitystä peruutukselle aiempaan pestiin, saati kutsua kastejuhlaan. . Mutta pian mieleni muuttui kuin vielä enemmän ja enemmän tyttöä näin. Olin onneni kukkuloilla, kun sain olla vastuullisessa asemassa tämän ihanan tytön elämässä. Ja kuinka kaunista kuultavaa oli kuulla tytön kutsuvan aina kummia mukaan leikkeihin. Kummityttöni sai viettää paljon aikaa kanssani, hoidin häntä välillä vain päivisin, mutta ajan kuluttua uskalsin luottaa että pärjään yön tytön kanssa ja tyttönen olikin monesti viikonloppuöitä luonani.

Nyt Pipsa on kieltänyt minua kuulumasta kummityttöni elämään ja sanonut etten ole Reetan kummi enään. Tokihan tiedän ettei lapsen vanhemmat tai kummiksi alkanut ihminen voi peruuttaa kummiutta, mutta siltihän kummityttöni vanhemmilla on oikeus kieltää minua menemästä lähelle heitä.
Kaikki tämä johtuu siitä, kun uskalsin viimeinkin sanoa ei tälle Pipsalle, kun hän on vuosia jo hyvyyttäni hyväksi käyttänyt ja aina orjuuttanut, kun esim kahville olen mennyt ja tyttöä moikkaamaan, olen samalla joutunut viemään roskia, laittamaan pyykkejä kuivumaan, siivoamaan tytön leikkejä pois. Ja tokihan ystävää voi auttaa mukisematta VÄLILLÄ tämän kotitöissä, mutta se että aina kun siellä käy esim kahvilla, joudut jotain tekemään vaikka koitat hienovaraisesti viestiä että hän voisi välillä itsekkin jotain tehdä ja minä voisin vaikka tyttöä katsoa sen verran. Mutta ei. Ja nyt kun viimeinkin sen todellakin ääneen sanoin, kun ei enään voimani vain riittäneet huolehtimaan muidenkin kodin asioista, kun on se omakin elämä olemassa, niin en ole oikeutettu näkemään kummilastani. En kuulemman ole oikea ystävä ja olisin huono esimerkki tytölle. En kuulemman koskaan ole oikea kummi ollutkaan, kun en tarpeeksi tue heidän perhe elämää. Tosi kummi hänen mielestään antaa rahaa perheen "unelmiin" ja auttaa päivittäisessä elämässä, muuten kummityttö ei saa oikeita eväitä kummilta.

Voikun voisinkin kertoa teille ihan kaiken mitä olen joutunut kestämään, mutta suru painaa päälle.. minulle oli oikeasti tärkeää saada olla osallisena kummityttöni elämään ja nähdä tuota ilopilleriä,mutta jos jollakin teillä olisi jokunen sana sanottavana tai lisäkysymys aiheeseen, vastailen mielelläni vaikkakin viiveellä, kun en ihan päivittäin koneella ehdi olemaan. Ja pahoittelen sekavaa tekstiä, on vain kova tunnemyrsky mielessä pyörimässä.

xSnöfx

5

226

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eteenpäin vain

      Minä ottaisin reippaasti etäisyyttä tuohon perheeseen. Kummilapsesi äiti halusi jonkun lastaan hoitamaan, kotitöitään tekemään ja ilmeisimmmin vielä perheen "unelmiakin" rahoittamaan. Aivan varmasti sinulla on parempaakin tekemistä kuin toisten kotona siivota ja rahasi luonnollisesti käytät muuten kuin tuttavaperheen "unelmien" toteuttamiseen.

      Nyt pää pystyyn vain!

    • Riitta-80

      Voi kurjuus, ihan kuin olisit narsistin uhri...Äiti on ilmeisesti huomannut että "oikeat"kummit ei ole hänen tyttärensä "arvoisia" ja kuvitteli sinun olevan niin heidän perhettään(tai vain tätä aikuista naista) kunnioittava henkilö,että mieleen juolahti et sä varmaan tekisit KAIKEN kummityttären vuoksi(ja äitiäkin auttelisit..) ja törkeästi sinisilmäisyyttäsi hyväksi käyttäen pyysi (ja sai) sinut vielä kummiksi. Mutta EIHÄN näin tee aito ystävä, tuo on hyväksikäyttöä !!! Mutta kuka uskaltaa tuolle ihmiselle sanoa että hän on törkeä.Ei kukaan.(ja jos hän on narsisti,seuraukset voi olla vaikka mitä) Minä sinuna auttelisin sillointällöin lapsenhoidossa,mutta EN MISSÄÄN muussa. Lasta ei saa rangaista ,eli älä käännä selkääsi perheelle. Hoidat tyttöä sillointällöin ja jos hyvin käy teille syntyy luottamussuhde ja hän voi sitten turvautua joskus sinuun esim teinivuosina tai myöhemmin.Kummin tärkein tehtävä mun mielestä on auttaa lasta ja neuvoa ,jos lapsi itse apua pyytää. Kaikkea hyvää Sinulle !

    • xSnöfx

      Hei!
      Kyllähän minä paljon olen miettinyt tuota kummityttöäni ja sitä kuinka tahtoisin kuulua hänen elämäänsä ja olla tukena/turvana.
      Mutten usko että kummityttöni äiti tahtoisi sopia, jollen minä matelisi hänen eteen ja korvailis jotenkin olemassaoloani ja tarjoutuisi palvelemaan.. ei ole lapsen vika, että tämän äiti on ilkeä luonteeltaan, mutta joudunko "hylkäämään" rakkaan kummilapseni, ainakin siihen asti että tämän äiti mahdollisesti joskus muuttaisi tapojaan paremmaksi?
      Nyt en ole osannut edes nukkua kunnolla kun koko ajan mietin tätä asian kokonaisuutta ja koitan päättää mikä on tärkeintä. . Olenko liian itsekäs jos pysyttelen etäällä siihen asti että kummitytön äiti hoksaisi pahoitella käytöstään?
      Tokihan minä kummitytölleni joululahjan vaikka postitse toimitan, jollen nähdä voi, vaikka on täysin mahdollista ettei kummityttöni saisi antamaani lahjaani, kun kaikki muutkin lahjat jotka olen tähän mennessä tytölle hommannut, ovat lähteneet joko roskiin tai eteenpäin muille tahoille. Tuo tytön äiti kun säilyttää vain "kalleimmat ja upeimmat, vaatteet, lelut, korut, astiastot ja rahan jonka käyttää omaan viihteellä käymiseen yleisimmiten". . Tottahan toki olen jossain mittakaavaassa itsekäs nyt tässä, mutta koitan ajatella omaakin jaksamistani ja ajatella asiaa niin, etten voi olla toisen orja, kun on omakin elämä hoidettavana ja mikä tilanne olisi sitten kun jos joskus minulle oma/omia lapsia suotaisiin.. enhän sitten jaksaisi mitenkään enään revetä toisen orjaksi.. :/

    • Kummi minäkin

      Kuulostaa siltä, että olet ollut liian kiltti tuossa ystäväsuhteessa. Ei tuo ole mitään oikeaa ystävyyttä. Ystäväsi on saanut sinusta myötäilijän itselleen, palvelusten tekijän ja kätevän hoitoavun. Muuta arvoa sinulla ei ole. Tuollaiset ihmiset hakevat ympärilleen sopeutujia, jotka eivät saa olla liian itsenäisiä tai temperamenttisia.

      Ota hyvä ihminen etäisyyttä tuohon perheeseen. Älä suostu enää pompoteltavaksi. Lapsi on varmasti ihana, mutta mitään traumaa et kummilapsellesi aiheuta vaikka et enää häntä edes näkisi. 1-2 -vuotias ei vielä osaa samalla tavalla kummia kaivata kuin vaikkapa 6-vuotias ja unohtaa kummin lyhyessä ajassa. Noin pienelle omat vanhemmat ovat ne kaikkein tärkeimmät ihmiset ja hoitajat. Kukaan ei voi tuollaisen jälkeen sinua moittia, jos et kummilapseesi yhteyttä pidä.

    • gergerg

      en ryhtyisi kenenkään lapsen kummiksi jos tekis noin törkeesti että ensin pyytää ja sit ei haluakaan kummisi enää. Ei sitä pyyntöä oikein voi perua. Ittepähän ryhdyit pellen piiaksi.
      Kummiutta ei kuitenkaan voi ottaa sulta pois. Hoida kummin velvollisuudet minimaalisesti lähetä kortti ja lahja lapselle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      433
      3130
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      107
      2512
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      370
      2359
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      158
      2045
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1857
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1277
    7. 166
      1265
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1186
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      72
      1111
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      967
    Aihe