Äidille suuttuminen, mutta ei muille?

Toivoton?

En ole varma olenko aivan oikealla palstalla, mutta kuitenkin.
Olen 14-vuotias tyttö ja suutun, huudan paiskon ovia ja saatan ehkä jopa heittää jonkun pienen esineen maahan pienimmästäkin asiasta minkä äitini tekee. YLeensä raivokohtaukseni lähtevät kun tuo muistuttaa vaatteista, joita en ole saanut vietyä, myös silloin suutun kun hän sanoo jotain. Silloin sisälläni vain leimahtaa ja suutun ja menen huoneeseeni. Kaikkein ärsyttävintä on, että minua kaduttaa suuttumiseni, mutta kuitenkaan en tahdo pyytää anteeksi, jolloin omatunto kolkuttaa koko yön.

Muutenkin en suutu koskaan kenellekkään muullle. Vanhempani ovat eronneet, mutta saan käydä isäni luona milloin tahdon. Olen isän kanssa siskojen & ystävien kanssa sovussa aina, mutta äidinkanssa on erijuttu sitten suuutun myös helposti kahdelle veljelleni, jotka asuvat vielä' kotona.

En tahdo mennä minnekkään koulupsykologille, mutta en tahdo koko loppua elämääni suuttua äidilleni tuon tuosta. MItä voisin tehdä?

6

340

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Toivoton?

      Lisäksi tuntuu, ettei äitini rakastaisi minua. Enkuule koskaan kehuja, aina on jotain vikaa. Äitini huuhtaa minulle ja toruu aina minulle ja kaikki olisi aina minun vikani. Hän ei koskaan suutu muille vain minulle, mutta väkivaltaa ei koskaan käytä. Nyt kuitenkin tahtoisin vain itkeä ja pysyä kaukana äidistäni ja kaikesta vaipua vain maan alle. EMme ole tehneet koskaan ainakaan minun muistini mukaan mitään mukavaa tai jos olemme se on loppunut siihen, että äitini sanoo etten koskaan kiitä. Suutun ja sitten olemme taas samanlailla emme puhu toisillemme ja pysyttelen vain omassa huoneessani tietokoneella ja tuo toisessa huoneessa.

      Vaikuuttaako oma käytökseni tuohon vai onko minussa oikeasti jotain vikaa?

      • tiedän tunteen

        Odotat 2 vuotta ja voit lähteä opiskelemaan.Ala jo miettiä mitä haluaisit kokeilla,mieti omaa elämääsi,älä kuuntele äitiäsi,tee tarvittava mutta ota etäisyys,äitisi riistää sinulta henkisesti,ja kohtelee sinua taakkana,eikä omaa itsekeskeisyyttään välitä että oirehdit ja sulla on tosi paha olla.


      • Äde myös

        Ei niinkään vikaa vaan tunteita myllertävä murrosikä. Kuitenkin lyhyesti: tuo teidän keskinäinen solmu avautuisi varmaan parhaiten puhumalla. Sinun ja äitisi kesken ilman että muita on paikalla. Pyydä äidiltäsi aikaa keskustelulle (kauniisti) ja jos sitä saat niin käytä se aika hyvin! Kerro kuinka tunnet, että et halua riidellä, sulle itselle tulee siitä huono olo jne.. Kerro myös mitä sellaista hän tekee joka saa sinut tuntemaan kurjia tunteita ja jopa vihaa. Miltä hänen sanansa tuntuvat. Olen nyt itse yli kolmekymppinen aikuinen ja äiti. Oma äitisuhteeni oli juurikin etäinen ja olin neljästä sisaruksesta "se hankalin", en uhmakas tai riidanhakuinen mutta aina eri mieltä äidin kanssa ja se aiheutti aina skismaa ja ilkeitä sanoja, puhumattomuutta ja käytännössä sen että emme koskaan puhuneet mistään, hän oli niin etäinen minulle. Se on jättänyt jälkeensä sen että luotan huonosti keneenkään, varon sanojani vieläkin.. En lapsena tai nuorena saanut kannustusta tai hyviä sanoja mistään ja itsetunto oli sen mukainen ja jäljet siitä näkyvät vieläkin. Sosiaaliset suhteet on kaikinpuolin hankalia ja on teettänyt hirvittävän työn rakentaa itseluottamus ja omakuva ihan yksin. Pitää päänsä ja elää omanlaista elämää. Nyt aikuisena ymmärrän mikä äitisuhteessani meni pieleen. Puhumattomuus. Isää näin todella vähän ja suhde häneenkin on etäinen, läheni vasta kun äiti menehtyi melko nuorena lyhyesti sairastettuaan minun ollessa n. 25v. Oli shokki tuolloin tajuta että enkö osaa edes surra itkien äitini pois menoa. Oli tällöin isku vasten kasvoja tajuta miten etäinen äitisuhde oli. Toki se tuntuu pahalta mutta kun nyt äitinä mietin samaa tilannetta oman lapseni kannalta en todellakaan halua olla toisinto omasta lapsuudestani. En halua olla samanlainen äiti.

        Omaa lasta kasvatan nyt todella läheisin välein. On vielä alle kouluikäinen mutta olen onnekseni jo huomannut että suhteeni lapseeni on lämpimämpi ja rakastavampi kuin omat välini äitiini koskaan olivat. Haluan että lapseni pystyy minulle puhumaan myös omista tunteistaan, vaikka vihastaankin.

        Teidänkin kohdalla jos kumpikaan teistä ei lähde keskustelulla tilannetta avaamaan pelkään että käy samoin. Äitisi ei ehkä uskalla, uskoisin että kokee käytöksesi niin että hän on huono äiti ja epäonnistunut kasvatuksessasi (niin varmaan tuntisin itse).. Ehkä antaa nyt sinulle aikaa ja odottaa kun tilanne rauhoittuu.. En tiedä kun en taustojanne tunne mutta takana voi olla monta tekijää..

        Selvästi äitisi on sinulle rakas. sano se hänelle tai tee eleitä jotta hän sen tajuaisi. Molempien olisi hyvä tulla puolimatkaan vastaan jotta ette erkane toisistanne kokonaan. Kompromisseja voi olla pakko tehdä kumpaisekin, mieti miten voisit itse tilanteeseen vaikuttaa ja koita puhua äitisi kanssa asioista joiden voisit olettaa tilannetta parantavan.

        Periaatteessa jo se että uskallat "kilahdella" äidille kertoo siitä kiintymyksestä ja luottamuksesta jota sinulla kuitenkin sisimmässäsi on mutta äitinä voin sanoa senkin että se mahtaa tuntua todella hirvittävältä ja armottomalta jos oma lapsi on jatkuvasti riitainen, huutaa ja uhmaa ihan pienistäkin asioista, joskus jopa merkityksettömistä. Ikäiselläsi menee toki murrosiän piikkiin jonka äitisikin varmaan ymmärtää, tietyssä rajoin se on ihan ok myös, mutta on se äidille hirvittävän kuluttavaa! Toivon että astut hänen näkökulmasta katsomaan hieman myös, onko kaikki se uhma ja riitely sen arvoista? Äidit saa itkeä monet itkut lasten kasvatuksen kanssa vaikkei lapset olisi edes hankalia ja uhmakkaita. Äidin elämän parhaita hetkiä on kun omasta lapsesta huomaa että se rakastaa vaikkei se sitä usein sanoin sanokaan. Sinä nuorena ota askel kohti aikuistumista ja ole sen veran fiksu että teet tilanteelle jotain kun se on vielä mahdollista. Vaikka se olisi sinulle iso kynnys ottaa asia esille niin ei se ainakaan tilannetta pahenna jos vaan saat sanottua asiallisesti sen mikä vaivaa. Uskon sen avaavan pikkuhiljaa nuo solmut. Eikä kaikkia asioita tarvitse puida yhdellä kertaa vaan pikkuhiljaa.


    • Paha tyttö

      Sinä olet murrosiässä. Äidilläsi todennäköisesti muuten vaikeaa.
      Käsittääkseni hän on teidän kolmen yksinhuoltaja? Siis tavallisen arkipäivän pyöritys lankeaa hänelle yksin, vaikka isän luona vietät/vietätte paljon aikaa?
      Siinä sitä on jo stressitekijää kylläksi!
      Toisaalta, tuo että suutut äidille, huudat, purat kiukkusi, on siinä mielessä hyvä merkki, että se osoittaa kuitenkin että luotat äitiisi ja sinulla on häneen turvallinen suhde! Et pelkää hylkäämistä, eikä sinun tarvitse pelätä väkivaltaa. Hänelle on siis turvallista purkaa kiukkua.
      Murrosikä voi olla todella kipeä ja vaikea. Sinulla vielä avioerokokemus taustalla. Kyllä mielestäni olisi hyvä puhua jollekin kolmannelle aikuiselle.,Jollekin johon voisit, luottaa perheen ulkopuoliselle. Kuka se sitten olisikin. Ei välttämättä koulupsykologi mutta hyvä valinta olisi hänkin. Ihan vain puhua asioista, kertoa tuntemuksista, päivän tapahtumista, huolista ja murheista.
      Ehkä sinua ei yhtään lohduta, mutta voin taata kautta mummoni parran että tilanne rauhoittuu ja menee ohi. Kuinka pian, se on yksilöllistä, mutta yleensä tuo pahin vaihe kestää noin pari vuotta. Eikä koko ajan yhtä "pahana" vaan pikkuhiljaa kasvat siitä ulos.
      Itse olen avioerolapsi. îdin ja ison veljen kanssa kasvanut. Isä on tehvyt selväksi jo alusta asti ettei kiinnosta nähdä meitä. Se oli valtava painolasti varsinkin juuri murrosiässä. Isoveli sai sitten olla "isänkorvike". Minulla on vaikeaa. Oli alkoholi- ja huumekokeilua. Näpistelyä. Olin mukana auton varastamisessa. Kaikki ala-ikäisenä joten poliisinkirjoihin en jäänyt. Lastensuojelusta äiti pyysi apua kun en mennyt lähes vuoteen kouluun. Apua ei herunut. Sain kuulla olevani kauhukakara ja äitini kelvoton kasvattaja. Yms.
      Nyt olen 23, opiskelen ja asun avoliitossa. Meillä on maailman läheisimmät välit äidin kanssa. Voimme puhua ihan kaikesta!
      Uskon että kaikki oikenee myös sinun kohdallasi! Toivon sinulle voimia ja kaikkea hyvää

      • ongelma on äiti

        Mutta ongelmana tuossa on henkistä väkivaltaa käyttävä äiti.Äiti purkaa tyttärelleen ja on syyllistävä.Ei tee hyvää nuoren naisen itsetunnolle.


    • ----------------

      Pidät äitiäsi itsestään selvyytenä, joka pyörittää harmaata arkea siinä taustalla kun sinä menet aina välillä pitämään hauskaa isällesi. Äiti raataa raskaan arjen koti- ja kasvatyön, isä järjestää jotain kivaa silloin kun menet käymään.

      Äitisi on katkera roolistaan, ei välttämättä sinulle vaan ehkä isällesi. Äiti alkaa väsyä taakkansa alle. Äitisi ei ehkä saa samanlaista palkitsevaa kokemusta ajasta sinun kanssasi kuin isäsi, vaan hoitaa sinua silkasta velvollisuudesta. Isä poimii rusinat pullasta ja saa sinussa aikaan erilaisia tunteita, kun et osaa olla äidillesi raskaan työn raatajan roolista kiitollinen.

      Äidille sinä voit suuttua rauhassa aina, koska se on kuitenkin aina läsnä eikä koskaan hylkää. Harvempi äiti omaa lastaan hylkää. Isälle ei pahemmin tarvitse suuttua kun sitä näkee paljon harvemmin ja se on tapaamisestasi aina iloinen. Ehkä järjestää usein jotain hauskaa tekemistä.

      Kokeilepa yrittää arvostaa sitä näkymätöntä työtä jonka äitisi tekee käytännössä kokonaan, äläkä pidä sitä kaikkea itsestään selvyytenä vaikka ei aina hauskaa olisikaan. Yritä vaikka auttaa äitiäsi siinä kaikessa mitä se teidän puolestanne tekee, saisit viettää aikaa yhdessä äitisi kanssa ja huomaisit miten paljon sitä työtä yhdelle ihmiselle on tehtävänä. Ehkäpä äitisi myös ilahtuisi siitä että haluat viettää aikaa hänen kanssaan ja auttaa kotona.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      344
      3591
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      232
      2198
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1722
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      5
      1617
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      85
      1444
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      294
      1315
    7. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      87
      1165
    8. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      84
      1149
    9. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1141
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      986
    Aihe