Rågelin suku Merikarvialta

Rågellsson

Rågel, Rogel. Rogeli jne, rakkaalla suvulla on monta nimeä.
Kyseisen suvun Facebookryhmässä yksi väittää suvun olevan juutalainen, viralliset historiankirjat tietävät kertoa, että suku on alunperin äidinkieleltään ruotsinkielistä ja ainakin osin kotoisin pohjanmaan ruotsinkielisiltä seuduilta.

Mutta tähän tuntuu loppuvan kiinnostus tutkia asiaa eteenpäin.
Miksi tätä edemmäs ei voida mennä?
Liittyykö se nimenomaan juuri tuohon ruotsalaisperäisyyteen?
Siitä minä vain olen kiinnostunut.
Pidemmällekin voi edetä sukukartoituksissa?
Nykyään se on mahdollista. Käsittääkseni.

Nämä erilaiset spekulaatiot suvun alkuperistä on herättäneet enemmänkin halua perehtyä kyseisen suvun historiaan.

Luultavasti monella muulla suvulla samoja kysymyksiä, eikä ne selviä kuin vasta tulevien sukupolvien aikana.

82

1462

  Vastaukset

  • DNA-testauksia tännekin. Jos nimenomaan äidinkieltään ruotsinkielinen suku niin kertoohan se aika paljon alkuperästä?

  • DNA-testauksella ei ole paljoa tekemistä varsinaisen sukututkimuksen kanssa, joka perustuu tarkkojen sukupuiden tekoon asiakirjojen perusteella. Sinulla saattaa olla aika lähellä toista ihmistä olevat geenit, mutta ei mitään mahdollisuutta saada tietoa siitä, ovatko sukuyhteydet 500 vai 50 000 vuoden takaa.

   Geenit eivät kerro kieltä. Papualainenkin voi puhua hyvää suomea tai suomenruotsia.

   Kysymyksen varsinaiseen aiheeseen liittyen linkki:
   http://www.rogelsukuseura.fi/

   • "Geenit eivät kerro kieltä. Papualainenkin voi puhua hyvää suomea tai suomenruotsia."

    Ketä kiinnostaa kieli jos dna:lla saadaan TODELLINEN alkuperä selvitettyä?

    Kielellä ei tosiaan ole merkitystä, ihminen vaihtaa sen surutta jos elinolosuhteet niin vaatii ja se on eduksi siinä tilanteessa. Så thats it!


  • Niin, nimenomaan. Dna-testit kertoo jostain ihan muusta kuin kielisukulaisuudesta. Länsisuomalaisena otat sen riskin, että sukusi saattaa paljastua jopa periruotsalaiseksi. Afrikkalaisiahan tässä kaikki ehkä ollaan, mutta kukin tyylillään sitten haluaa selvittää juuriaan sinne Aatamiin asti.

   • Eika olla "Afrikkalaisia kaikki" - kun vaan Afrikkalaiset on... kylla Valkoinen rotu on ihan omiaan ja suojelemisen arvoinen etta tuo Marxilainen "kaikki samasta kasasta" pitas saada kitkettya kokonaan pois, silla se johtaa meidan kaikkien rotukatoon loppu peleissa kun kannustetaan rotu sekotteluun. Luojan Luonnollista Luomusta! Emme me ole "evoluutioituneet" valkoisiksi... mutta etta nyt me olemme "evoluutioitumassa" vaalean ruskeiksi... jos koulujen annetaan jatkaa valehtelemista.
    - Se on samaa linjaa sanan "rasismi" kanssa, jonka kehitti ruski juutalainen nimeltaan Trotzky kehittaakseen poliittisesti korrektin termin sortaa valkoisia.

    - Olen ollu osana tuota kyseista Rogel / juutalainen ketjua ja itse en kannusta tata linjaa silla naen asian varsin vallan toisin. . . Erittain mielenkiintoinen aihe ja suku, varsinkin taman Rogelin Annan (1751-84) sanoman johdosta. . . se varoitteli meita materian palvonnasta - johon tanaan hukumme!!

    Lahdin kiistamaan tata juutalais-veri kytkysta suvun juureen (on voinu naida sukuun, mutta EI lahtojaan juuthalainen) niin yllataen minut poistettiin aikaisemmin tanaan oman sukuni facebook-ryhmasta.... Sensuuri on kovaa ja joku tahtoo etta alamme uskoa juutalaista puuta ja heinaa... Miksi?


   • Sanoisin jopa ettei kaikki ole afrikkalaisia ainakaan Raamatun sanan mukaan, jos siis siihen haluaa uskoa. Noa vaimonsa kanssa 3 poikaa vaimoineen pelastui vedenpaisumista Ararat-vuoristoon. Näistä polveutuvat 3 maailman sukukuntaa Seem, Jafet ja Haam.

    Ja kaikilla on tietenkin vanha aatami, joka lankesi.


  • "Suvun haara on ilmestynyt y-dna-tuloksiin (eli isälinja kantaisänä yllämainittu) ja viittaa kategoriaan Old South Baltic. Testiä ei ole tehty varmuuden saamiseksi tarpeeksi laajana vielä ja/tai kuuluminen oikeaan ryhmään tulisi varmistaa snp-mutaatiotestillä. Esim. tässä tapauksessa L1025."

   Kiitos! Tästä päästään taas eteenpäin.
   Ihan vaan huumorilla; oliko tää sitä Rurikin varjaakiporukkaa ;D

   • Jos oikein ymmärsin, niin L1025- on skandinaavinen ja L1025 Baltti. Ei siis ole selvitetty tämän suvun osalta kumpaan ryhmään kuuluu.

    Suomessa noita kielijuttuja on paha mennä arvioimaan, kun kielenvaihtoja on tapahtunut vähän miten sattuu maantieteellisten sijaintien mukaan.
    Mutta kieltämättä erikoista, että äidinkielisesti ruotsinkielinen perhe, vaikka kaksikielisestitulikin toimeen, olisi suomalais-ugrilaista perää. Kyllä äidinkieli sittenkin viittaisi enemmän eteläiseen tai läntiseen kuin itäiseen tulosuuntaan.
    No mutta tähän mennessä tuloksena Old South Baltic; siitä kun vielä tarkennusta niin tiedetään onko kantaisä hiippaillut Merikarvialle skandinaviasta vai jostain Puola-Preussin suunnalta.


   • Pröttis kirjoitti:

    Jos oikein ymmärsin, niin L1025- on skandinaavinen ja L1025 Baltti. Ei siis ole selvitetty tämän suvun osalta kumpaan ryhmään kuuluu.

    Suomessa noita kielijuttuja on paha mennä arvioimaan, kun kielenvaihtoja on tapahtunut vähän miten sattuu maantieteellisten sijaintien mukaan.
    Mutta kieltämättä erikoista, että äidinkielisesti ruotsinkielinen perhe, vaikka kaksikielisestitulikin toimeen, olisi suomalais-ugrilaista perää. Kyllä äidinkieli sittenkin viittaisi enemmän eteläiseen tai läntiseen kuin itäiseen tulosuuntaan.
    No mutta tähän mennessä tuloksena Old South Baltic; siitä kun vielä tarkennusta niin tiedetään onko kantaisä hiippaillut Merikarvialle skandinaviasta vai jostain Puola-Preussin suunnalta.

    Korjaus: L2025- on siis skandinaavinen ja L1025 on Baltti.


  • Höpöhöpö. Olkoon kantaisät mistä tahansa, mutta jos talonpoikaisperheessä puhutaan äidinkielenä ruotsia, niin kyllä se tarkoittaa, että suku on alunperin ruotsinkielistä.
   Onpa kamala tämäkin tosiasia tunnustaa?
   Lakatkaa typeröinti!

   • Toki aina on mahdollista että baltit on ensin tulleet vaikka ahvenanmaalle ja siitä siirtyneet satakuntaan. Kielipolitiikka selittyisi jotenkin.


   • Itsekään en ymmärrä, miten joillekin voi ruotsinkielisyys olla vaikea pala.

    Rogel-nimi sinällään on kiinnostava, sillä se on luultavimmin eurooppalaista perua. Onko kenelläkään tietoa, mistä nimi voisi olla peräisin? Ruotsissa ei ole hakuni perusteella sen nimisiä sukuja ainakaan nykyään.

    Tuo juutalaisuuskeskustelu on ehkä osin pohjattu johonkin geenitestiin tai sitten vain tuohon nimeen Rogel, joka on juutalainen sukunimi. On ollut sitä muun muassa Baltiassa.


   • luin joskus googlesta näistä suvuista,ja otin sinne nimen rogel,olen asunut merikarvialla ja se vaan kiinnosti,yllättäen löysin sieltä nimen :Jaakonsaari,joka olis samaa sukua jossakin sukuhaarassa ,siis karjalasta lähtöisin oleva suku


  • No joko on selvinnyt se snp-mutaatiotesti?

  • Rogel- nimi voisi olla syy tutkia juutalaisuutta, mutta käsittääkseni sukunimen ALKUMUOTO n ollut ihan vaan Rågel. Ruotsalaisittain.
   Anna oli oikeasti Rågel, ei suinkaan rogel, joka on nykyversio. Annan perhe oli äidinkieleltään ruotsinkielinen mutta puhui myös suomea.
   Onko liian kova pala jo väitetään, että sukumme ilmestyi Merikarvian Alakylään 1200-luvulla ruotsin kuninkaan käskystä.
   Jotenkin vaan sopisi suvun historiaan, että se alkaa nimenomaan 1200-luvun Merikarvialta, ja sen jälkeen on suomalaistuttu ehkä avioliittojen jne kautta niin, että suvun alkuperäinen ruotsinkielisyys on liuennut lopulta suomenkielisyyteen. Ja nykyään olemme identiteetiltämme täysin suomalaisia ja meitä lähinnä ärsyttää kun suomenruotsalaiset sanoo ylipäätään mitään. Koska tiedämme, että suomensruotsalaisissa on ruotsalaisuutta itseasiassa vähemmän kuin meissä länsirannikon suomalaisissa.

   No joo anteeksi kun meni hillittömän puolelle. Mutta pääkohdiltaan noinhan tää menee.

   • Toki rogel-nimi on kirjoitettu hyvin eri tavalla maasta ja aakkostosta riippuen. Toisin sanoen ruotsinkielinen kirjuri on tietenkin kirjannut o:n å:ksi. Kirjoitusasulla ei kannata perustella mitään. Itä-Suomessahan perisuomalaiset Kaisat ja Mikotkin ovat kirkonkirjoissa Cajsoja ja Micheleitä.

    Luin Rogelin kirjasta ja netistä, että Suomeen tullut kantaisä oli oletettavasti hansakauppias Euroopasta. Merikarvialle jääneistä eurooppalaisista kauppiaistahan on kerrottu paikkakunnalla paljonkin kansantarinaa ja sillä on muun muassa perusteltu muutamien sukujen tummahipiäisyyttä, mutta kansantarinat ovat toki nekin vain kansantarinoita.

    Löysin myös tällaisen pätkän netistä:
    During or before 1650 immigrated a person named either Michel Rodger, Rogel or Roggi to a little willage Merikarvia, Finland. He settled down there, he could have a family with him or he maybe got married in the place. His family, late called Rogel stayed in the willage, some of the relatives until now. It is told, that in the beginning he made his living in business, but later the family become farmers. He is supposed to have moved from some European country.


   • Täytyy nyt vielä lisätä, että siinä olet oikeassa, että tottahan se on, että sitä puhdasta suomalais-ugrilaista geeniperintöä ei kannata länsirannikon vanhoista suvuista etsiä.

    Ja sekin on taidettu todeta jossakin, että geneettisesti Porin alueen miehet ovat lähempänä ruotsalaisia kuin muita suomalaisia miehiä. Mutta se vain todistakoon, että kuka meistä nyt sitten on oikea suomalainen?


   • Ai väitätkö, että suurimmassa osassa suomenruotsalaisia on vähemmän ruotsalaista verta kuin länsirannikon suomalaisissa?

    En itse väitä etteikö länsirannikon suomalaisissa olisi paljoa alkuperältään ruotsalaista verta, mutta sanoisin, että kyllä suurimmalla osalla suomenruotsalaisista on aika paljon ruotsalaista verta. Tosin tämäkin riippuu hieman alueesta. Ruotsia ja suomea on todellakin eritoten rannikkoalueillamme vaihdettu aika tavalla.

    Pienenä piikittelynä: Eikö olisi sinunkin siis syytä vaihtaa kieltä ruotsiin, kun kerran ollaan niin ruotsalaista? Pieni juurille paluu? ;)


   • GelGel kirjoitti:

    Ai väitätkö, että suurimmassa osassa suomenruotsalaisia on vähemmän ruotsalaista verta kuin länsirannikon suomalaisissa?

    En itse väitä etteikö länsirannikon suomalaisissa olisi paljoa alkuperältään ruotsalaista verta, mutta sanoisin, että kyllä suurimmalla osalla suomenruotsalaisista on aika paljon ruotsalaista verta. Tosin tämäkin riippuu hieman alueesta. Ruotsia ja suomea on todellakin eritoten rannikkoalueillamme vaihdettu aika tavalla.

    Pienenä piikittelynä: Eikö olisi sinunkin siis syytä vaihtaa kieltä ruotsiin, kun kerran ollaan niin ruotsalaista? Pieni juurille paluu? ;)

    Missä vaiheessa postiani mielestäsi mainitsen suomenruotsalaiset? En kyllä missään vaiheessa, jos luet viestin uudelleen. Puhun suomalaisista ja ruotsalaisista miehistä. Toki on totta sekin, että moni suomenruotsalainen on kielivaihdokas, ei todellisuudessa Ruotsin suunnalta tullut. Tähän taisit itse viitata, vaikka itse en sellaisesta puhunut.

    Ja eiköhän se veri ole ihan eri juttu. Kyse on tietyistä äiti- tai isälinjan geeneistä, jotka periytyvät sukupolvelta toiselle. Löydät tutkimuksia ja lehtiartikkeleitakin aiheesta verkosta googlettamalla.


  • Minua vähän häiritsee, että sukuseuroissa ei haluta ottaa nykyaikaista dna-tutkimusta osaksi. Mitä suktutkimusta se sellainen on? Mielestäni kaikki informaatio mikä johtaa niin pitkälle kuin ikinä suvussa voi päästä on erittäin tervetullutta.
   Rogelin sukuun kuuluvana minuakin on jäänyt häiritsemään se, että Anna Rogel oli tietojen mukaan äidinkieleltään ruotsinkielinen. Harva tavallinen talonpoikaisnainen siihen aikaan muuten vaan puhui sekä ruotsia että suomea.
   Olisko tämä rogelin talo kuitenkin ilmestynyt alakylään juuri silloin 1200-luvulla jolloin ruotsin kuningas asututti omilla kansalaisillaan suomen maata?
   Eikös ne jäljet suvusta lopu jokseenkin sinne 1300-luvulle?
   Merikarviahan oli noihin 1200-luvun aikoihin valtaosaltaan ruotsinkielistä seutua, ja myöhemmin täysin suomenkielistyi. Joten on luultavaa, että tälläisenä kielten rajapitäjänä on saattanut olla nii, että oma sukumme on peräti ruotsinkielistä sukua.
   Niin vaikeaa kuin se varmaan monelle on myöntää.

   Kertokaapa onko ongelma siinä, että ruotsiperäisyys koetaan jotenkin häpeälliseksi?

   • Se on varmaan tuo suomenruotsalaisuus mikä tässä välissä inhottaa.
    Minulla ei olisi mitään sitä vastaa jos sukuni paljastuisi ruotsista tulleeksi. Mutta suomenruotsalaiseksi en halua.
    Olen mieluummin ruotsista muinaisuudessa tullut suomalainen!
    Ja tällä asiallahan on eroa.
    Varsinkin jos on vaihtanut kielensä ruotsista suomeen.
    Iso osa suomenruotsalaisistahan on avioliittojen kautta kielensä suomesta ruotsiin muuttaneita. Oma isoäitini oli ruotsinkielinen mutta lakkasi puhumasta kieltä mentyään naimisiin suomenkielisen isoisäni kanssa.
    Tästä rogelin suvusta arvelisin, että on kyllä vahva viittaus ruotsista tuloon jos kerran ruotsia on puhuttu, ja vielä äidinkielenä.
    Joku jo ilmaisi, että suvun kantaisän haplotyhmä olisi tunnistettu. Ei kannata uskoa. Mitään faktaa ei moisesta ole olemassa.


   • Anna Rogelin aikaan Merikarvia oli hyvin pitkälle ruotsinkielinen. Tilastojen mukaan (Huldén, 1983) enemmistö asukkaista oli vielä 1700-luvulla äidinkieleltään ruotsinkielisiä. Joten jos alueella asui, olipa sitten saapunut paikalle laivalla Euroopasta tai Ruotsista, puhui ihminen kaikella todennäköisyydellä ruotsia.

    Siinä olen kyllä havainnut ärsyttävää ruotsinkielisyyden kammoksuntaa, että sukuseuran kotisivullakin äidinkieleltään ruotsinkielisten esi-isien ja -äitien nimet on omavaltaisesti käännetty Mikoiksi ja Heikeiksi, vaikka heitä sellaisiksi ei kaikella todennäköisyydellä kutsuttu.


   • Hyvin moni puhui siihen aikaan ruotsia.


   • Ruotsalaiset valloittivat Suomen 1100 luvulla ja sitä ennen niin Länsi- kuin muukin Suomi oli suomenkielistä. 1200 luvullakaan ei ruotsinkieli ollut mitenkään vallitseva. Ruotsi oli ja on edelleen valloittajien kieli. Muuten molempien maiden yhteiskunta oli heimoyhteiskunta, joten siinä ei suuria eroavuuksia ollut. Vasta myöhemmin Ruotsista tuli yhtenäinen valtio. Asia on helposti tarkistettavissa. Muuten toisin kuin suomenkieli, ruotsinkieli kuuluu indoeurooppalaiseen kieliryhmään, joka tulee lähi-idästä. Suomenkieli on taas Euroopan alkuperäiskieli.


  • "Ruotsalaista väestöä siirtyi nykyisen Suomen alueelle viimeistään 1100-1200-luvuilta lähtien.[5] Ruotsalainen asutus levittäytyi keskiajan kuluessa varsinkin Ahvenanmaan ja Turun saaristoihin sekä Pohjanmaan, Uudenmaan, Satakunnan ja eteläisen Karjalan rannikoille. 1300-luvulla ruotsalaisten maahanmuutosta tuli yhä järjestäytyneempää, ja vuosisadan loppuun mennessä monet maan rannikkoalueet olivat jo lähes täysin ruotsalaisten tulokkaiden asuttamia."
   http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomenruotsalaiset

   Vaikee faktana sanoa, mutta kyllähän kaikki mahdolliset tiedetyt asiat puoltaa sitä, että Rogelit on ruotsalaisperäistä asutusta. Kaikki aikaisempi tieto suvusta katoaa juuri siihen ruotsalaisasutuksen aikaan, suku puhuu ÄIDINKIELENÄÄN ruotsia, vaikka taitaa myös suomen. Anna Rogelin herännäisyys on jokseenkin ruotsalaistyylistä myöskin. Ylipäätään rogelin suku (tai kuten alkuperäisessä kirjoitusasussaan Rågel) Vaikuttaa olevan vahvasti niitä alunperin ruotsalaisia sukuja jotka lopulta suomalaistuivat avioliittojen myötä. Sukuja joille se ruotsalaisuus itsessään ei ollut tärkeää vaan jotka keskittyivät maanviljelyyn ja arkielämän. Tavallisia köyhiä talonpoikaisia ruotsista. Kaukana aatelista ja suomenruotsalaisten idyllistä.

   Luultavasti niin, että nämä rogelit ovat itseasiassa aidompia ruotsalaisia kuin suuri osa nykyisistä suomenruotsalaisista joista iso osa on heikkoa itsetuntoa kokeneita perus-suomalaisia jotka avioliiton myötä ovat vaihtaneet identiteettiään kuin paitaa.

  • Juu, huomasin myöskin,että kaikki mielenkiintoinen keskustelu oli poistettu Rogelin sukuseuran sivuilta. Ylipäätään kaikki vähääkään mielenkiintoinen on poistettu.
   Joten turha kenenkään jatkaa keskustelua ainakaan Rogel-sukuseuran sivuilla. Siellä kun ei totuuksia kaivata, tykätään ainoastaan suttuisista kirkonkirjoista perinteiseen tyyliin. Varsinkin kun niistä ei suvun todellista alkuperää selviä.

  • Naimakauppojen yhteydessä suomalaistunut ruotsalaisuku ilman muuta. Matriarkaalinen siinä mielessä. Mutta rinomaisen hienoa porukkaa joka tapauksessa!

  • Rågelin sukuhan on hemmetin laaja suku, mutta Merikarvialta tosiaan alkunsa näillä näkymin saanut. Mutta jostainhan sekin on peräisin ennen Merikarviaa.
   Kenet sitten suvun alkuisäksi halutaan osoittaa, mutta joku on onnistunut selvittämään suvun tietoja:

   Rogelin suku on vanha Merikarvialainen suku. Suvun kantaisänä pidetään Heikki Mikonpoikaa. Suvun esivanhempia tiedetään kuitenkin jo 1560- luvulta, Phär Olofsson Räbb, Rågass, Rogell lienee vanhin tiedetty suvun jäsen.

   Phär Olofsson Räbb, Rågass, Rågell

   s.1560 k.1630

   Puoliso:

   Lapset: SIGFRID Phärsson 1585-1655

   Ovatko sivulla "Suvun alkuhistoriaa" olevat nimet jonkinlaisia "suomennettuja" versioita todellisista nimistä? Käsittääkseni suku oli tuolloin vielä pitkälti äidinkieleltään ruotsinkielistä. Anna Rogelkin oli vanhempineen äidinkieleltään ruotsinkielinen, vaikka taisi kyllä sujuvasti myös suomea. Esimerkiksi Annan isän nimenä mainitaan täällä Mikko Mikonpoika. Onko tämä oikea nimi vai käännös? Nämä "käännetyt" Heikit ja Mikot hieman hämäävät, etenkin jos heitä ei ruotsinkielisinä sellaisiksi todella kutsuttu. Vai olenko väärässä? Itäsuomessahan "kirjurinruotsia" olevat nimet on hyvä kääntää, mutta eikö tässä ole kyse alkuperäisistä ruotsinkielisistä nimistä? Ja anteeksi pilkunviilaus. :)

   • Olen samaa mieltä noista suomennoksista, ne ovat harhauttavia. Ei ole ollenkaan varma että Hendrich olisi suomennettuna Heikki, hän voi olla esim Henrikki, Henrik. Samoin Michael ei välttämättä ole Mikko, voi olla Mika, Mikael. Suomen Kielitoimiston suositus on, nimiä ei tule suomentaa eikä väärentää, vaan ne on kirjattava niinkuin ne on rippi-, kaste-, vihki- ja hautatiedoissa. ROGELIN SUKU 2007 kirjassa ne ovatkin niin, tässä pätkä alkua: Perhe 1 I Phär Olofsson Rågell e. Räbb, Rågäss, Gördbölen bond: 1600 - 1626, s. 1550 n., k. 1630. Veronmaksaja v 1580 - 1626. Sukulaisuussuhteita Etelä-Pohjanmaan ruotsalaisalueille. Lapset: 1. Sigfrid Rågell, s. 1585. Perhe 2 2. Elias Rågell. Perhe 8540 3. Walbårg Perhe 2 (perheestä 1, isä Phär Rågell) II Sigfrid Phärsson Rågell e. Räbb, Rågäss, Gördbölen bond: 1631 - 1641, s. 1585, k. 1655. Pso: Marhgetta Lapset: 1. Phär Rågell, s. Giördböle. 2. Michael Rågell, s. 1610 noin Giördböle. Perhe 3 3. Mattz Rågell, Bäck 4. Bärtell Rågell, Bäck Perhe 3 (perheestä 2, isä Sigfrid Rågell) III Michael Sigfridsson Rågell e. Rågäss, bond: v. 1647 - 1654, s. 1610 noin Giördböle. Pso: Margetha k. 1699 Nederby. Lapset: 1. Malin Rågell, s. 1638 Rågell Sastmola. Perhe 4 2. Grellz Rågell, s. 1640 Rågell. Perhe 5 3. Hendrich Rågell, s. 1642 Rågäss Nederby. Perhe 8 4. Anna Rågell, s. Rågell. Perhe 8539 5. Karin Rågell, hk. v. 1678, s. 1644 Rågell. Terveisin A. H.


   • wasta kirjoitti:

    Olen samaa mieltä noista suomennoksista, ne ovat harhauttavia. Ei ole ollenkaan varma että Hendrich olisi suomennettuna Heikki, hän voi olla esim Henrikki, Henrik. Samoin Michael ei välttämättä ole Mikko, voi olla Mika, Mikael. Suomen Kielitoimiston suositus on, nimiä ei tule suomentaa eikä väärentää, vaan ne on kirjattava niinkuin ne on rippi-, kaste-, vihki- ja hautatiedoissa. ROGELIN SUKU 2007 kirjassa ne ovatkin niin, tässä pätkä alkua: Perhe 1 I Phär Olofsson Rågell e. Räbb, Rågäss, Gördbölen bond: 1600 - 1626, s. 1550 n., k. 1630. Veronmaksaja v 1580 - 1626. Sukulaisuussuhteita Etelä-Pohjanmaan ruotsalaisalueille. Lapset: 1. Sigfrid Rågell, s. 1585. Perhe 2 2. Elias Rågell. Perhe 8540 3. Walbårg Perhe 2 (perheestä 1, isä Phär Rågell) II Sigfrid Phärsson Rågell e. Räbb, Rågäss, Gördbölen bond: 1631 - 1641, s. 1585, k. 1655. Pso: Marhgetta Lapset: 1. Phär Rågell, s. Giördböle. 2. Michael Rågell, s. 1610 noin Giördböle. Perhe 3 3. Mattz Rågell, Bäck 4. Bärtell Rågell, Bäck Perhe 3 (perheestä 2, isä Sigfrid Rågell) III Michael Sigfridsson Rågell e. Rågäss, bond: v. 1647 - 1654, s. 1610 noin Giördböle. Pso: Margetha k. 1699 Nederby. Lapset: 1. Malin Rågell, s. 1638 Rågell Sastmola. Perhe 4 2. Grellz Rågell, s. 1640 Rågell. Perhe 5 3. Hendrich Rågell, s. 1642 Rågäss Nederby. Perhe 8 4. Anna Rågell, s. Rågell. Perhe 8539 5. Karin Rågell, hk. v. 1678, s. 1644 Rågell. Terveisin A. H.

    Elias nimi tulee Eeli(nimi tuttu raamatusta) samoin kuin Abraham ja Isak. Ainakin Suomalaisissa suvun nimissä on paljon tämän nimisiä. Rogelin-suku ei ole mikään poikkeus!-Olemmehan Aasilais- Israelilaista-juutalais sukujuurta. Tämän todistaa mm. sama tautiperimä kuin esim. israelilaisilla. omassakin suvussa esiintyy mm. lihasrappeumasairauksia( ALS JA FALS)-tautiperimää, joka polveutuu 4- arabisuvun geeniperimävirheeseen. Muutenkin näitä sairauksia tavataan tässä pohjanmaan rannikolla eniten.Katsotaan myös suomen historiaa, karttaa, vaakunoita(esim. leijona), tavat ym. Jota kiinnostaa niin Suomalais-ugrilaisten heprealaiset juuret: - Mannerheim sanoi sotilaitaan "Isakarin pojiksi": “Sons of Issachar, stand and die, but let only scorched earth fall into the hands of the antichrists”. (http://www.ensignmessage.com/archives/finland.html) - Heprealaiset jaettiin kahtia. 10 Heimoa, jotka lähtivät siirtolaisiksi Assyriaan (kadonneet) sekä Juudan heimo (juutalaiset). - Isakar oli tunnettu älykkyydestään (pioneeri, insinööri, arkkitehti) sekä toisaalta karjanhoidosta - Kekrikaritsan teurastaminen - Heprealainen tapa päästä synneistä (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kekri) - 6.12.1917 Suomi itsenäistyi ja vain kolme päivää myöhemmin Ottomannit jättivät Israelin alueen. - 1967 Israelin kuuden päivän sodan jälkeen Jerusalemissa liehui kaksi lippua; Israelin ja Suomen. (http://jarmo10.org/isu1.jpg) - Suomen ja Israelin lipuissa on samat värit, sininen ja valkoinen - Suomen ja heprean kielen yhtäläisyydet (http://www.helsinki.fi/uh/1-2006/juttu12.shtml) - Paikkojen nimet kuten Levi ja Sawilahti tulevat Israelista (http://jarmo10.org/ipc.htm) - Raamatun koodi paljastaa Issacharin jälkeläiset Suomalaisiksi (http://www.britam.org/codesarticles/CodesFinland.html) - 2. maailmansodan ihme - Suomi taistelee Venäjää vastaan ja selviää - Davidin (kuusisakarainen) tähti on 13 Suomen kunnista (mm. Kemijärvi, Muonio, Sodankylä...) - Itkuvirret: ”Kuulkaa tämä Herran sana, itkuvirsi, jonka minä viritän teistä, te Israelin heimo”. (Aamos 5:1) (http://fi.wikipedia.org/wiki/Itkuvirsi) - Sh-äänne on vaikea Suomalaisille kuten se oli Efraimin heimollekin (Tuom. 12:5-6). vrt. Venäjällä s-äänteitä on seitsemän - Karjalankarhukoira on sukua Israelin Kaanakoiralle - Kyyttölehmän ja Suomenlammapaan juuret tulevat Kaukasukselta, johon Assyyrialaiset lähtivät Israelista - Suomalaisilla on kuusi harvinaista tautia, joita esiintyy ainoastaan Israelilaisilla - Israelilaisilla esiintyy 14 sairautta, jotka esiintyvät myös Suomalaisilla - Apostoli Andreaksen matka Karjalaan (http://fi.wikipedia.org/wiki/Antrea) - Magneettinen pohjoisnapa kulkee Suomen läpi Jerusalemiin - "Katso, minä tuon heidät pohjoisesta maasta, kokoan heidät maan perimmäisiltä ääri(e)ltä." Jeremia 31. Fin = loppu/ääri, Land=maa - Genesis 49:14: "Issachar is a strong ass (donkey) crouching down between two burdens; and he saw that rest was good, and the land that was pleasant; and bowed his shoulder to bear, and became a servant unto tribute" * Elää rauhassa, mutta joutuu elämään puoli itsenäisesti ("under tribute") ja löytäärauhan alistumalla näille kahdelle (Suomettuminen). - SISU = Vahva aasi (itsepäinen). Ratsu on Assyriaksi sisu. - Deut. 33:19: "...Sillä he imevät merten rikkauden ja hiekkaan kätketyt aarteet.". Kalastus ja lasiesineet (hiekasta) - "Sakar" on hepreaa ja tarkoittaa velan maksamista. Suomi oli AINOA joka maksoi WW1 velan USA:lle. Ja sen lisäksi suomi maksoi WW2 sotavelat venäjälle korkoineen. - Isakarin heimo oli pienin (vain 4,000) Suomen Leijona - vrt. Jerusalemin vaakuna: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7f/Emblem_of_Jerusalem.svg - Suomen Leijona vs Jerusalemin Leijona: ”Sillä minä olen Efraimille kuin leijona, Juudan heimolle kuin nuori jalopeura…” (Hoosea 5:14) - Punainen väri kertoo (Kristuksen) verestä ja uhrauksesta - Muut "värit" ovat kulta ja hopea: ”Minun on hopea, ja minun on kulta, sanoo Herra Sebaot” (Haggai 2:8) - Leijona kuvaa Kristusta - Kruunu päässä kertoo, että Kristus on kuningas - Miksi Leijona pohjoisen kansoilla (Ruotsi, Norja, Viro, Latvia ja Skotlanti) ja varhaissuomalaiset liikkuivat juuri näissä maissa. - Joidenkin historiatiedojen mukaan juuri näiden maiden kuninkaat periytyisivät Suomen kuninkaasta (http://victorian.fortunecity.com/christy/32/frnjtre.html) - Assyriassa leijona oli yleinen eläin - Miekka kädessä kuvaa henkeä: ”ja ottakaa vastaan … Hengen miekka, joka on Jumalan sana”. (Ef.6:17). - Oikea käsi on ihmisen (Herran) käsivarsi: ”Heräjä, heräjä, pukeudu voimaan, sinä Herran käsivarsi; ”. (Jes.51:9) - Ruusukkeissa on 10 terälehteä = 10 kadonnutta heimoa. - Ruusukkeiden määrä pieneni 9:ään, kun Suomen Suomen suuriruhtinaskunnan vaakunassa niitä oli 11 mutta 2 jäi Karjalaan


   • minä sanon nyt kirjoitti:

    Elias nimi tulee Eeli(nimi tuttu raamatusta) samoin kuin Abraham ja Isak. Ainakin Suomalaisissa suvun nimissä on paljon tämän nimisiä. Rogelin-suku ei ole mikään poikkeus!-Olemmehan Aasilais- Israelilaista-juutalais sukujuurta. Tämän todistaa mm. sama tautiperimä kuin esim. israelilaisilla. omassakin suvussa esiintyy mm. lihasrappeumasairauksia( ALS JA FALS)-tautiperimää, joka polveutuu 4- arabisuvun geeniperimävirheeseen. Muutenkin näitä sairauksia tavataan tässä pohjanmaan rannikolla eniten.Katsotaan myös suomen historiaa, karttaa, vaakunoita(esim. leijona), tavat ym. Jota kiinnostaa niin Suomalais-ugrilaisten heprealaiset juuret: - Mannerheim sanoi sotilaitaan "Isakarin pojiksi": “Sons of Issachar, stand and die, but let only scorched earth fall into the hands of the antichrists”. (http://www.ensignmessage.com/archives/finland.html) - Heprealaiset jaettiin kahtia. 10 Heimoa, jotka lähtivät siirtolaisiksi Assyriaan (kadonneet) sekä Juudan heimo (juutalaiset). - Isakar oli tunnettu älykkyydestään (pioneeri, insinööri, arkkitehti) sekä toisaalta karjanhoidosta - Kekrikaritsan teurastaminen - Heprealainen tapa päästä synneistä (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kekri) - 6.12.1917 Suomi itsenäistyi ja vain kolme päivää myöhemmin Ottomannit jättivät Israelin alueen. - 1967 Israelin kuuden päivän sodan jälkeen Jerusalemissa liehui kaksi lippua; Israelin ja Suomen. (http://jarmo10.org/isu1.jpg) - Suomen ja Israelin lipuissa on samat värit, sininen ja valkoinen - Suomen ja heprean kielen yhtäläisyydet (http://www.helsinki.fi/uh/1-2006/juttu12.shtml) - Paikkojen nimet kuten Levi ja Sawilahti tulevat Israelista (http://jarmo10.org/ipc.htm) - Raamatun koodi paljastaa Issacharin jälkeläiset Suomalaisiksi (http://www.britam.org/codesarticles/CodesFinland.html) - 2. maailmansodan ihme - Suomi taistelee Venäjää vastaan ja selviää - Davidin (kuusisakarainen) tähti on 13 Suomen kunnista (mm. Kemijärvi, Muonio, Sodankylä...) - Itkuvirret: ”Kuulkaa tämä Herran sana, itkuvirsi, jonka minä viritän teistä, te Israelin heimo”. (Aamos 5:1) (http://fi.wikipedia.org/wiki/Itkuvirsi) - Sh-äänne on vaikea Suomalaisille kuten se oli Efraimin heimollekin (Tuom. 12:5-6). vrt. Venäjällä s-äänteitä on seitsemän - Karjalankarhukoira on sukua Israelin Kaanakoiralle - Kyyttölehmän ja Suomenlammapaan juuret tulevat Kaukasukselta, johon Assyyrialaiset lähtivät Israelista - Suomalaisilla on kuusi harvinaista tautia, joita esiintyy ainoastaan Israelilaisilla - Israelilaisilla esiintyy 14 sairautta, jotka esiintyvät myös Suomalaisilla - Apostoli Andreaksen matka Karjalaan (http://fi.wikipedia.org/wiki/Antrea) - Magneettinen pohjoisnapa kulkee Suomen läpi Jerusalemiin - "Katso, minä tuon heidät pohjoisesta maasta, kokoan heidät maan perimmäisiltä ääri(e)ltä." Jeremia 31. Fin = loppu/ääri, Land=maa - Genesis 49:14: "Issachar is a strong ass (donkey) crouching down between two burdens; and he saw that rest was good, and the land that was pleasant; and bowed his shoulder to bear, and became a servant unto tribute" * Elää rauhassa, mutta joutuu elämään puoli itsenäisesti ("under tribute") ja löytäärauhan alistumalla näille kahdelle (Suomettuminen). - SISU = Vahva aasi (itsepäinen). Ratsu on Assyriaksi sisu. - Deut. 33:19: "...Sillä he imevät merten rikkauden ja hiekkaan kätketyt aarteet.". Kalastus ja lasiesineet (hiekasta) - "Sakar" on hepreaa ja tarkoittaa velan maksamista. Suomi oli AINOA joka maksoi WW1 velan USA:lle. Ja sen lisäksi suomi maksoi WW2 sotavelat venäjälle korkoineen. - Isakarin heimo oli pienin (vain 4,000) Suomen Leijona - vrt. Jerusalemin vaakuna: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7f/Emblem_of_Jerusalem.svg - Suomen Leijona vs Jerusalemin Leijona: ”Sillä minä olen Efraimille kuin leijona, Juudan heimolle kuin nuori jalopeura…” (Hoosea 5:14) - Punainen väri kertoo (Kristuksen) verestä ja uhrauksesta - Muut "värit" ovat kulta ja hopea: ”Minun on hopea, ja minun on kulta, sanoo Herra Sebaot” (Haggai 2:8) - Leijona kuvaa Kristusta - Kruunu päässä kertoo, että Kristus on kuningas - Miksi Leijona pohjoisen kansoilla (Ruotsi, Norja, Viro, Latvia ja Skotlanti) ja varhaissuomalaiset liikkuivat juuri näissä maissa. - Joidenkin historiatiedojen mukaan juuri näiden maiden kuninkaat periytyisivät Suomen kuninkaasta (http://victorian.fortunecity.com/christy/32/frnjtre.html) - Assyriassa leijona oli yleinen eläin - Miekka kädessä kuvaa henkeä: ”ja ottakaa vastaan … Hengen miekka, joka on Jumalan sana”. (Ef.6:17). - Oikea käsi on ihmisen (Herran) käsivarsi: ”Heräjä, heräjä, pukeudu voimaan, sinä Herran käsivarsi; ”. (Jes.51:9) - Ruusukkeissa on 10 terälehteä = 10 kadonnutta heimoa. - Ruusukkeiden määrä pieneni 9:ään, kun Suomen Suomen suuriruhtinaskunnan vaakunassa niitä oli 11 mutta 2 jäi Karjalaan

    (http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Coat_of_Arms_of_Grand_Duchy_of_Finland.svg) Finland: An Israelitish Nation - Of Issachar! www.ensignmessage.com “The which Scottish nation, journeying from Greater Scythia by the Tyrrhene Sea and the Pillars of Heracles, could not in any, place or time or manner be overcome by the barbarians, though long dwelling in Spain among the fiercest of them. Coming thence, twelve hundred years after the tr...


   • huumm kirjoitti:

    (http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Coat_of_Arms_of_Grand_Duchy_of_Finland.svg) Finland: An Israelitish Nation - Of Issachar! www.ensignmessage.com “The which Scottish nation, journeying from Greater Scythia by the Tyrrhene Sea and the Pillars of Heracles, could not in any, place or time or manner be overcome by the barbarians, though long dwelling in Spain among the fiercest of them. Coming thence, twelve hundred years after the tr...

    Tämän keskustelupätkä olikin melko kiinnostava. Kävi ilmi, että A.Rogelin suku oli siis äidinkieleltään ruotsinkielisiä? Vaiko ruotsia taitavia suomenkielisiä?? Minua kiinnostaisi tietää joko tätä sukua on tutkittu nyky-aikasilla dna-tutkimuksilla tuosta Phär Olovista taaemmas. Moni sukuseura on teettänyt ns haplotutkimuksia myös Suomessa. Mistä Rogelit ovat peräisin? Ovatko iivarin vai Niilon poikia? Nykyäänhän on ilmeisesti mahdollisuus edetä paljon pidemmälle sukututkimuksessa kuin mihin Rogelin osalta on tähän mennessä päästy?


   • lainattu kirjoitti:

    Tämän keskustelupätkä olikin melko kiinnostava. Kävi ilmi, että A.Rogelin suku oli siis äidinkieleltään ruotsinkielisiä? Vaiko ruotsia taitavia suomenkielisiä?? Minua kiinnostaisi tietää joko tätä sukua on tutkittu nyky-aikasilla dna-tutkimuksilla tuosta Phär Olovista taaemmas. Moni sukuseura on teettänyt ns haplotutkimuksia myös Suomessa. Mistä Rogelit ovat peräisin? Ovatko iivarin vai Niilon poikia? Nykyäänhän on ilmeisesti mahdollisuus edetä paljon pidemmälle sukututkimuksessa kuin mihin Rogelin osalta on tähän mennessä päästy?

    Jospa sukumme on sitä ruotsalaisasutusta jota sysättiin Suomen kamaralle Birger Jaarlin toimesta 1200-alkaen. Jos kerran äidinkielenä on vielä noinkin myöhään ollut ruotsi. Mielenkiintoisia juttuja joka tapauksessa. "Pohjanlahden ruotsalaisasutus palautuu puolestaan ehkä 1290-luvulle (vanhin tieto Merikarvialta, Lapväärtistä ja Kristiinankaupungin Tiukasta vuodelta 1303); Kronoby lienee asutettu kuitenkin jo 1200-luvun alkupuolella." http://www.ts.fi/erikoissivut/agricola/1074246081/Mikael Agricola piti ruotsalaisasutusta liian varhaisena


   • Mielestäni tuo kytkös tuon Räbbin ja oliko se nyt Michel vai Hendric Rogelin välillä on epävarma. Mielestäni ensimmäisenä varmana esi-isänä voidaan pitää tätä Rogelia. Noin vanhojen asiakirjojen pohjalta ja ennen kaikkea niiden tulkinnassa voi tulla virheitä. Saattaa olla, että vain talonomistajuus on vaihtunut.


   • Minä olen harrastelija sukututkija. Mutta minulle on syntynyt käsitys, että kyseinen suku voisikin olla hugenottisukuja. Kuten Erik Allardt itsekin vastaavia sukuja totesi, pohjanmaalla on paljon hugeottisukuja, jotka eivät tiedä olevänsa hugenotteja. Tosin pärttylin yön jälkeen 1572 suuri osa hugenoteista tuli Ruotsista pohjanmaalle Toisaalta valloonit ehkä asuttivat VarsinaisSuomen ranikkoseutuja mahdolisesti jopa Merikarviaan asti He olivat enemmä Belgiasta Mutta Bretagnesta nämä suvut käsitykseni mukaan ovat tulleet


   • Toisaalta Baltiassa oli saksalainen ritarikunta. Suku on voinut tulla myös sieltä. Juutalaisia, tuskin.
    '


  • "Mielestäni ensimmäisenä varmana esi-isänä voidaan pitää tätä Rogelia. Noin vanhojen asiakirjojen pohjalta ja ennen kaikkea niiden tulkinnassa voi tulla virheitä. Saattaa olla, että vain talonomistajuus on vaihtunut."

   Mitä Rågelia tarkoitat?

   Tottakai jos yksi tai muutama esiäiti-tai isä käy vieraissa niin sukupuu menee uusiksi.
   Tuskin rogelitkaan pulmusia tämän suhteen.

  • Tarkoitin tietenkin tuota Michel tai Hendric Rogelia, jonka postissani mainitsen. Sukukirjassa oli muistini mukaan mainittu ensimmäisenä varmana esi-isänä jompi kumpi (en muistanut kumpi) ja nämä Räbbit vähän sellaisena epävarmana tulkintana.

   Sukuseuran kotisivuilla näköjään myös lukee seuraavasti: Varmimpana tiedossa olevana Rogelin suvun lähtökohtana voimme pitää Heikki Mikonpoikaa, jonka syntymävuosi oli noin 1642. Eli siis tarkoitin Hendric Rogelia.

   Sitä varmuutta en tietenkään tarkoittanut pilkunn...is enkä muussakaan n...ismielessä. Ei sitä tiedä kuin nainen, onko lapset omia. Mieshän voi kasvattaa ominaan kenen vaan mukuloita, mutta tämä epävarmuushan koskee ihan jokaisen suvun ihan kaikkia isiä ilman geenitestiä.

  • Talonpoikaiset perheet ei ole kaksikielisiä! Köyhien suomalaisten talonpoikien perheet ei taitaneet sekä suomea ja ruotsia, elleivät alunperin olleet ruotsinkielisiä!

   • Tietenkin Rogelit olivat ruotsinkielisiä, kuten miltei koko Merikarvian rannikko tuohon aikaan, mutta se ei automaattisesti tarkoita, että suku olisi tullut nimenomaan Ruotsista. Miten tällainen yksinkertainen asia ei voi mahtua kaaliin? Kieli vaihtuu tarpeen mukaan - talonpoikaisillakin. Eivätpä taida Amerikkaan muuttaneet sukulaiseni kolmen siellä asuneen polven jälkeen puhua enää suomea. Kieli vaihtuu. Perinteetkin ensin mukautuvat ja seuraavassa polvessa tulevat jo pitkälti uudesta kulttuurista, vaikka joistakin perinteistä saatetaankin yhä pitää kiinni.

    Merikarvian seutu suomenkielistyi, kun paikalle muutti suomenkielistä väkeä idempää, sisämaasta. Siinä ei äidinkieli mitään painanut, vaan valtaväestön paine.

    Sitten kolmanneksi tuli mieleen, kun luin tätä ketjua nyt uudelleen, että vielä ruotsinkielisyyttäkin suurempi peikko joillekin näyttäisi olevan juutalainen alkuperä. Itse en tiedä mitään sukuseuran Facebookissa esitetystä enkä halua ottaa asiaan kantaa, mutta huomasinpa vain tämän seikan täällä.


   • Rogel kirjoitti:

    Tietenkin Rogelit olivat ruotsinkielisiä, kuten miltei koko Merikarvian rannikko tuohon aikaan, mutta se ei automaattisesti tarkoita, että suku olisi tullut nimenomaan Ruotsista. Miten tällainen yksinkertainen asia ei voi mahtua kaaliin? Kieli vaihtuu tarpeen mukaan - talonpoikaisillakin. Eivätpä taida Amerikkaan muuttaneet sukulaiseni kolmen siellä asuneen polven jälkeen puhua enää suomea. Kieli vaihtuu. Perinteetkin ensin mukautuvat ja seuraavassa polvessa tulevat jo pitkälti uudesta kulttuurista, vaikka joistakin perinteistä saatetaankin yhä pitää kiinni.

    Merikarvian seutu suomenkielistyi, kun paikalle muutti suomenkielistä väkeä idempää, sisämaasta. Siinä ei äidinkieli mitään painanut, vaan valtaväestön paine.

    Sitten kolmanneksi tuli mieleen, kun luin tätä ketjua nyt uudelleen, että vielä ruotsinkielisyyttäkin suurempi peikko joillekin näyttäisi olevan juutalainen alkuperä. Itse en tiedä mitään sukuseuran Facebookissa esitetystä enkä halua ottaa asiaan kantaa, mutta huomasinpa vain tämän seikan täällä.

    Niin, siis kysehän on nimenomaan siitä, että Merikarvialle muutti täysin suomenkielistä porukkaa muualta. Mutta Rågelin suku oli alunperin äidinkieleltään ruotsinkielistä, mikä viittaa siihen, että he olivat Merikarvian alkuperäisasukkaita. Toki vaihtoivat äidinkielensä kun paine siihen ajoi, eikä mitään syytä ollut pitäytyä vanhassakaan.


   • Pröttinkieli kirjoitti:

    Niin, siis kysehän on nimenomaan siitä, että Merikarvialle muutti täysin suomenkielistä porukkaa muualta. Mutta Rågelin suku oli alunperin äidinkieleltään ruotsinkielistä, mikä viittaa siihen, että he olivat Merikarvian alkuperäisasukkaita. Toki vaihtoivat äidinkielensä kun paine siihen ajoi, eikä mitään syytä ollut pitäytyä vanhassakaan.

    Käsitit nyt ehkä hieman väärin, mitä tarkoitin. Totta, alueelle muutti suomenkielisiä sisämaasta ja alue suomenkielistyi, mutta se ei itseasiassa liittynyt siihen mitä yritin sanoa. Yritin esimerkkeineni selittää, että totta kai Rogelit puhuivat ruotsia, koska se oli tuolloin alueen valtakieli, mutta se ei kuitenkaan automaattisesti todista ruotsalaisesta alkuperästä.

    Merikarvian rannikollahan on paljon kiinnostavia, eurooppalaisiin yhteyksiin viittaavia nimiä, jotka osoittavat, että paikalle on tultu muualtakin kuin Ruotsista. Stubilan nimi on yhdistetty tanskaan ja Alakylän vanhimman talon Kuggin ja läheisen Kuggin sataman nimi taas viittaa alasaksilaista kauppalaivaa tarkoittavaan sanaan "Kogge". Tämä viitannee mahdollisiin keskieurooppalaisiinkin kauppayhteyksiin. Kävipä itse Ruotsin kuningaskin tuossa satamassa 1600-luvun alkupuolella.

    Voi hyvin olla, että paikalle on tultu Ruotsista ja suurella todennäköisyydellä moni suku tulikin, mutta on kuitenkin hyvä muistaa ja tätä halusin nimenomaan tähdentää, ettei Anna Rogelin puhuma kieli missään nimessä ole kuitenkaan todiste tulosuunnasta. Mehän tiedämme esipolviemme äidinkielestä vain Anna Rogelin ansioista, koska hän sattumoisin esiintyy julkisissa asiakirjoissa. Niissä hänen todetaan olleen ruotsinkielinen, mutta taitaneen myös suomea. Se tieto ei kuitenkaan todista hänen esivanhempiensa tulosuuntaa. Voihan olla, että esivanhemmat/-vanhempi olivat vaikkapa tulleet sisämaasta eränautintojen myötä tai vesitse jostain muualta kuin Ruotsista.


   • Tietääkseni Anna Rogelin perhe osasi myös saksaa, joten tuo saksansuunnasta tulokin on yksi mahdollisuus. Toisaalta satamakaupungit olivat tuolloin hyvin kansainvälisiäkiä vrt Rauma. jonka murteeseen on jäännyt paljon ns. lainattua. Tällä hetkellä joitakin Rogeleita (muun nimisinä) asuu Ruotsissakin. Saksassa on paljon Rogeleita ja siellä on perhe, joka on tehnyt sukututkimustakin. Rogelit on hyvin kansainvälinen suku. Rogel nimeä löytyy raamatussa
    mm. Joosua 15:7 ja Ensimmäinen Kuningasten Kirja 1:9 sekä muualtakin mm. Samuelin kirjasta.
    Mm. täältä löytyy tekstejä Anna Rogelista:
    http://www.rogelsukuseura.fi/index.php?m=sivu&pid=6 (lyhyt teksti)
    http://www.rogelsukuseura.fi/index.php?m=sivu&pid=18 (vähän pidempi)
    http://www.rukoilevaisuus.com/rogel.php (historiallinen teksti)
    Hän oli kuulu myös kansainvälisesti mm. pohjoismaissa.
    Etelä Jerusalemissa on Rogelin lähde ja katukin.

    https://translate.google.fi/translate?hl=fi&sl=fi&tl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Ein_Rogel

    https://www.google.fi/maps/place/Ein+Rogel+St,+Jerusalem/@31.764613,35.2268181,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x15032831973e063f:0xd48d204fbe49ff53!8m2!3d31.764613!4d35.2290068


  • Minä en kyllä oikein usko, että joku alunperi suomenkielinen talonpoikaisuku olisi ikinä ja missään vaiheessa muuttanut kieltään ruotsiksi.
   Siihenhän se nimenomaan perustuu, että suomi on nykyään meidän oma kieli.; sitä ei vaihdettu ruotsiin, mutta kylläkin ahkerasti ruotsista suomeen, koska se oli ajan henki, ja silloiset ruotsinkieliset olivat täysin eri porukkaa kuin nämä rantaruotsalaiset jotka ihailevat itseään.Edelleen muuten.

   Nämä rågelinaikaiset olivat tavallisia talonpoikaisia ja heidän työläisiään joille kielenvaihto tarkoitti parempaa huomista, sen asian kanssa ei snoppailtu!
   Joten eiköhän esim rågelin suku ole saanut ruotsinpuolelta ihan vaan sitä sitkeintä ja parhainta aineistoa geeniperimäänsä.
   Eri ruotsalaisista siis kyse nykyisten ja historian saatoissa tänne siirtyneiden parissa.
   Nykyruotsalaisissa on aika vähän jäljellä sitä alkuperäisyyttä mitä esim suomen länsirannikon ihmisissä.
   Jotkuthan väittää, että nykyruotsalaisilla ja viikingeillä ei itseasiassa ole lainkaan yhteistä geneettitä perimää. Satakuntalaisilla ja viikingeillä sitäkin enemmän.

  • millaisia todisteita siellä facebookissa sitten on esitetty?

  • Äidinkieleltään ruotsinkielinen ei tule muualta kuin ruotsista vaikka kuinka osaisi suomea kakkoskielenään.

   • Ei kait ihmisen puhuma äidinkieli todista hänen esivanhempiensa alkuperää? Miten niin tyhmiä voidaan edes väittää? Kaikkien ruotsinkielisten juurethan ovat sitten Ruotsissa? Miten on? On ruotsinkielisiä, joiden esivanhemmat ovat ties mistä.


  • " Mehän tiedämme esipolviemme äidinkielestä vain Anna Rogelin ansioista, koska hän sattumoisin esiintyy julkisissa asiakirjoissa. Niissä hänen todetaan olleen ruotsinkielinen, mutta taitaneen myös suomea. Se tieto ei kuitenkaan todista hänen esivanhempiensa tulosuuntaa. Voihan olla, että esivanhemmat/-vanhempi olivat vaikkapa tulleet sisämaasta eränautintojen myötä tai vesitse jostain muualta kuin Ruotsista."

   Eivät ole muualta tulleita. Kyllä Annan kaksikielisyys viittaa siihen, että ruotsia on puhuttu ensin, äidinkielenä, ja suomea on käytetty vasta, kun paikkakunta (Merikarvia) on alkanut vääjäämättä suomenkielistyä.

   Minkätakia tämä on niin vaikea hyväksyä?

   • Kyse ei ole tahdosta, vaan siitä yksinkertaisesta seikasta, ettei kieltä voi pitää ihmisen geneettisen alkuperän tai tulosuunnan todistajana, monestakaan syystä, vaikka se voikin viitteitä antaa. Otetaanpa esimerkki Rogelin sukuseuran sivulta. Siellä näyttää joku Vieraskirjassa kysyneen Rogelin yhden sukulinjan saksalaisesta alkuperästä (Prytz-suku). Saman ketjun vastauksissa puhutaan myös Ahlaisissa vaikuttaneesta Von Grothusen-suvusta.

    Miten on? Puhuvatko heidän nykyiset suomalaiset jälkeläisensä saksaa? Tuskin sentään. Logiikkasi mukaan näin pitäisi kuitenkin olla. Entä puhuiko osa tämän Saksasta lähtöisin olevan suvun jäsenistä ruotsin kieltä asuessaan Suomessa? Suurella todennäköisyydellä kyllä. Ovatko he siis sittenkin Saksan sijaan tulleet tänne Ylä-Satakunnan rannikolle Ruotsista, sillä puhuivathan he jossain vaiheessa ruotsia? Logiikkasi mukaan kyllä.

    On todennäköistä, että osa Rogelin sukulinjoista on Ruotsista, mutta kielellä sitä ei voi todistaa. Näin se vain on.


  • Ai että odotan, että tämänkin suvun tulosuunta paljastuu. Toivottavasti ei tule paha mieli kovin monelle.

   • Mitä ihmettä tarkoitat pahalla mielellä? Onko ihmisen alkuperä jotenkin hävettävä vai?


  • Suvun kantaisä tuli Pohjanmaalta, Lappajärven seudulta. Tästä on löytynyt hiljattain uutta tietoa. On mahdollista, että tämä oli saaamelainen.

  • Nimi Rogeli saattaa olla peräisin saamen kielestä: Saamen "rogádit" tarkoittaa suomeksi "karjaista, rääkäistä, rähähtää". Uudisasukas lienee ollut riitaisa mies. Alituinen riitely ajoi miehen lopulta pois kotiseudultaan...

   • Taidat olla saman saamelaisen avioton lapsi.


  • Harmillista, että joillekin ihmisille nettihäiriköinti on elämän ainoa huvi. Sitä paitsi olisi todella hienoa, jos juuret olisivat saamelaiset. Ei siinä mitään pahaa ole. Kantaisän väitteissä nyt vain ei kuitenkaan ole minkäänlaista totuuden siementä.

  • Jaa jaa, mutta tuo Anna Rogelin äidinkielisyys kyllä jaksaa mietityttää.

  • Olihan suomessa paljon jengiä jotka katsoivat, että on fiinimpää unohtaa koko suomenkieli ja vaihtaa svenskaan. Näin ainakin paremmissa suomalaisissa piireissä missä geenit veti yliopistoon ja muuten menestymään. Loppuhan on historiaa!
   Mutta että kansannainen Anna Rogel olisi erikseen opetellut ruotsin, kuulostaa vähän intohimoiselta.
   Että ihminen onnistuu unihurmoittemaan kansaa niin, että sitä saapuu ruotsin puoleltakin porukkaa kuulolle, niin pitää olla äidinkieli hallussa. Veikkaisin jopa, että Anna on vedellyt ruotsia paljon kotoisemmin kuin medän suomea.
   Anna on siis ollut ensisijaisesti svenspråkig! Toisin kuin minä.
   Jostain närpiönseuduilta ne kuulema Annan esivanhemmat tänne saapui joten siinä lienee historiamme taain paikka. Näillä nykytiedoilla.

   En oikein jaksa uskoa, että Annan perhe olisi puhunut ruotsia äidinkielenään jos olisivat vaikka saamelaisia. Onhan tuon äidinkielisyyden täytynyt periytyä Annalle jo monessa sukupolvessa. Vai olisiko hän niitä ihmeellisiä kielilläpuhujia sittenkin?
   No totuushan on ,ettei kielen periytymiseen tarvita montaa sukupolvea, riittää jos omat vanhemmat puhuu kieltä alusta saakka. Joten ainakin Annan vanhemmat ovat olleet ruotsinkielisiä ja edelleen puhuneet lapsilleen ruotsia. Miksi sitten Anna oli jo MYÖS suomenkielinen?
   Osasivatko hänen vanhempansa suomea, vai oppiko Anna suomea koska Merikarvia muuttui noihin aikoihin pikkuhiljaa suomenkieliseksi? Olisi mielenkiintoista tietää, missä vaiheessa Merikarviasta tuli suomalainen pitäjä. Ja kun rajoilla asutaan, niin voiko naapurikunnan väkeä edes geneettisesti erottaa vain pelkän kielivalinnan perusteella.
   Kielivalinnastahan tässä lopulta on kyse näillä seuduilla.

   • "Osasivatko hänen vanhempansa suomea, vai oppiko Anna suomea koska Merikarvia muuttui noihin aikoihin pikkuhiljaa suomenkieliseksi? Olisi mielenkiintoista tietää, missä vaiheessa Merikarviasta tuli suomalainen pitäjä. Ja kun rajoilla asutaan, niin voiko naapurikunnan väkeä edes geneettisesti erottaa vain pelkän kielivalinnan perusteella.
    Kielivalinnastahan tässä lopulta on kyse näillä seuduilla."

    Erittäinkin mielenkiintoisia kysymyksiä. Josko niihin tulevaisuudessa saadaan vastaus.Onhan toi dna-testaus ollut arkipäivää jo suurimmall osalla sukuseuroista.
    Jonain päivänä meilläkin porukka innostuu uusista asioista ;D


  • Anna Rågel saamelainen.
   Vähän toki kaukaa haettu juttu. Miksei sitten veisannut myös saamenkielellä?
   Ootte te tyhmiä!

  • Jo vain Merikarvialle tullut "ensimmäinen Rogel" oli sukujuuriltaan saamelainen...

   • Paatko jotain faktaa tästä asiasta, mikä on hirmu mielenkiintoinen.


   • annasaame? kirjoitti:

    Paatko jotain faktaa tästä asiasta, mikä on hirmu mielenkiintoinen.

    Henkilö vaikuttaa kyllä mielestäni trollilta, koska henkilö esittää tämän saamelaisväitteensä useassa viestissä (=trollaa), muttei esitä väitteensä tueksi mitään. Jo tuokin, että tämä saamelaiskantaisä sattumalta olisi sitten vielä LAPPA-järveltä antaa jo viitteitä siitä, että kyseessä on joku trollaamalla elinaikaansa tuhlaava.


  • Vanhemmissa kirkonkirjoissa näyttää olevan sekä asut Rågäss että Rågel samallakin henkilöllä. Osaisiko joku sukututkija selittää miksi?

   Voisiko olla että nimi olisi peräisin asusta Rogers, Roger, josta nimiasut Rågäss (kirjurin asu Roge(r)ssista) ja Rågel ovat peräisin?

  • "Suvun haara on ilmestynyt y-dna-tuloksiin (eli isälinja kantaisänä yllämainittu) ja viittaa kategoriaan Old South Baltic. Testiä ei ole tehty varmuuden saamiseksi tarpeeksi laajana vielä ja/tai kuuluminen oikeaan ryhmään tulisi varmistaa snp-mutaatiotestillä. Esim. tässä tapauksessa L1025."

   Onko tästä mitään uutta?

  • Ilmeisesti tulossa lisää dna- testattuja muitakin. Eiköhän asiat selviä lähitulevaisuudessa. Elämme mielenkiintoisia aikoja!

   • Mihin tulokset tällä hetkellä viittaavat?


  • Pakko nyt ihan myöntää, että kieltämättä mielenkiintoinen seikkahan se on, että Anna Rogel, tavis talonpoikaistyttö oli äidinkieleltään ruotsinkielinen, suvun päätepiste näillä tiedoilla on 1500-luvulla jossain närpiössä mikä on nykyään suomen ruotsinkielisimpiä seutukuntia. Voisiko olla mahdollista kuitenkin, että Rogelit olisivat tulleet Suomeen Ruotsinsiirtolaisina?
   Ehkä kuitenkin uskottavampaa kuin, että olisivat juutalaisten tai saamelaisten jälkeläisiä.
   Tuo pieni seikka: että rahvaaseen kuuluva naisihminen puhuu äidinkielenään ruotsia viittaisi minusta kyllä vahvasti länteen, ennenkuin mihinkään muuhun ilmansuuntaan.
   Rahvas ei noihin aikoihin kielillä pelannut. Kukin puhui äidinkielenään mikä sitten alkuperä sattui olemaan ja useimmat heistä oppivat kaksikielisiksi toisin kuin sivistyneistö, jotka piti kynsin ja hampain kiinni joko svekomanien ruotsista tahi fennomanien suomesta.
   Näitä maalaisihmisiä tuskin paljon kiinnosti koko sveko-finno-keskustelu, mutta ajan myötä muuttivat kielensä siksi mikä vallalla sattui paikkakunnalla olemaan.

   Oleellistahan on, että Anna Rogel porukoineen oli Merikarvialla ensimmäisten joukossa. Se pitänee joka tapauksessa paikkansa. Ja huomatkaa, äidinkieleltään ruotsalaisena.

   • Ei Anna ollut "ensimmäisenä Merikarvialla". Hän syntyi sinne, kylään, jonka asukkaista valtaosa puhui äidinkielenään ruotsia. Sitä siis puhui hänkin. Geneettisesti hän saattoi siitä huolimatta olla juutalainen tai suomalainen tai ruotsalainen tai... Jos dna osoittaa suvun juuren juutalaiseksi, sitten asia on niin. Jos skandinaaviseksi, sitten asia on niin. Kuten edellä on monesti todettu, kieli ei voi olla todistusaineistoa ja sukunimellekin löytyy helposti niin juutalainen, eurooppalainen kuin ruotsalainenkin etymologia. Esiin ovat nousseet myös tarinat suvun alkuperästä, mutta nekin voivat olla samanlaisia kuvitelmia kuin muutkin alkuperää selittävät tarinat. Toivottavasti tulevaisuudessa saamme lisää tietoa. Eikä se aiheuta kenessäkään pahaa verta, oli se sitten juutalaista, ruotsalaista tai ihan vaan ihmisverta... :)


   • Lännestä tuulee kirjoitti:

    Ei Anna ollut "ensimmäisenä Merikarvialla". Hän syntyi sinne, kylään, jonka asukkaista valtaosa puhui äidinkielenään ruotsia. Sitä siis puhui hänkin. Geneettisesti hän saattoi siitä huolimatta olla juutalainen tai suomalainen tai ruotsalainen tai... Jos dna osoittaa suvun juuren juutalaiseksi, sitten asia on niin. Jos skandinaaviseksi, sitten asia on niin. Kuten edellä on monesti todettu, kieli ei voi olla todistusaineistoa ja sukunimellekin löytyy helposti niin juutalainen, eurooppalainen kuin ruotsalainenkin etymologia. Esiin ovat nousseet myös tarinat suvun alkuperästä, mutta nekin voivat olla samanlaisia kuvitelmia kuin muutkin alkuperää selittävät tarinat. Toivottavasti tulevaisuudessa saamme lisää tietoa. Eikä se aiheuta kenessäkään pahaa verta, oli se sitten juutalaista, ruotsalaista tai ihan vaan ihmisverta... :)

    Aivan, Anna ei tosiaan ollut ensimmäisiä alakylän flikkoja koska asutus alkoi Merikarvialla n. 1200-luvulla, ja silloin syntyi mm Merikarvian Alakylä missä Rogelit aikanaan vaikutti.
    Näihin aikoihinhan se Ruotsin kuningas kovasti asutti rannikoitamme.
    Mahtaisi olla mielenkiintoista tietää kuuluiko rogelit näihin ruotsin asuttajiin vai johonkin ihan muuhun porukkaan. Mututuntumalta sanoisin kyllä minäkin, että ruotsista tänne tultiin.


  • Että tässä olisi kyseessä juutalaissuku, on täyttä hömppää. EI ole olemassa mitään todisteita hömpän tueksi.

   • Pointtihan monella edellä juuri on, että niin kauan kuin kukaan ei esitä mitään todisteita, kaikki vaihtoehdot ovat yhtä todennäköisiä tai epätodennäköisiä.

    Ps. Itse tulen suvusta, jossa vieraan vaikutuksen voi "lukea" yhä monen naamastakin, mutta kirkonkirjoista sitä ei kyllä koskaan arvaisi.


  • Hirveät identiteettikriisit ruotsinkielisyydestä? Outoja sukulaisia mulla.

  • Ootteko muuten huomanneet, että Family Tree DNA- Finlandin sinulta löytyy yksi suvun esi-isistä:

   Sigfrid Phärsson Rågell, Merikarvia, b. 1585 , ja haploryhmäksi on määritelty siellä: I-L258

   Joten eiköhän suku ole ihan lännestä tai etelästä peräisin, ei ainakaan karjalan kaunoisilta laulumailta ;D

   http://www.tompansuku.net/Borg/index.php?Page=BorgDNA

  • Tyypillinen suomenruotsalainen suku, slaavi/juutalais-alkuperää lähinnä

  • Huomasin että alempana listassa oli: Anders Phärsson Räbbe, c. 1640-1714 Gördhböle, Fin N-CTS10082

   Mihin tuo viittaa?

  • "Merikarvia oli Annan aikana kaksikielinen seurakunta ja siksi Anna saarnasi sekä suomeksi että ruotsiksi."

   Huomaatteko, että tässä ilman muuta oletetaan, että Anna saarnasi ruotsiksi vain sen takia, että niillä seuduilla se sattui olemaan edullista. Oletus on edellisen perusteella siis, että Anna olisi kovin mielellään unisaarnannut pelkästään omalla ugrilaisella kielellään, mutta koska Merikarvialla ja lähipitäjissä muutama svenskpråkiga asui, niin tyttö opetteli lahjakkaana toisenkin kielen ja saarnasi kummallakin.
   Väitän, että Anna oli nimenomaan äidinkieleltään ruotsinkielinen ja oppi suomenkielen sen myötä kun Merikarvia suomenkielistyi.
   Ja muuten, se suvun esi-isäksi mainittu Sigfrid Phärsson Rågell, ei ole haploryhmää I-L258, kuten täällä väitetään vaan ryhmää: I-M253. Lisätietoa kyseisestä tyypistä:

   http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_I-M253

   Ja huvin ja viihteen vuoksi vielä yksi hupaisa video missä kaikki oletukset vedetään suoralla kädellä! ;DDD

   https://www.youtube.com/watch?v=5ELH0pQ9Fjk

  • No, joko on selvinnyt onko rogelit itseasiassa saamelaisia?

  • Kirjoitin jo kerran Erik Allrdt itsekin Hugenottisukuja väitti että pohjanmaalla on lukuisia sukuja jotka tietämättään menevät hugenottisukuihin Tällaista tietoa olen saanut myös Rogelin suvusta Sukunimeäni sieltä löytyy vaikka meitä on Suomessa alle 200 henkilöä. Toisekseen Pärttyliyön protestanttien verilöylyn (1572)jälkeen suuri os hugenoteista muutti Ruotsiin . Sen jälkeen Pohjanmaalle Toisakseen, kun Bretagnesta lähtö oli osa oli vähän belgialaista sakkia. Ilmeisesti valloonit asuttivat etelärannikon, vaan kuka Merikarviaan asti Sukututkijana olen tämän tiennyt kauan, ja minulla oli hyvä historianopettaja. Joka asian vahvisti

  • Siis kyseessä voi olla baltiansaksalaisestakin suvusta. Tuskin juutalaisista. Esi-isissäni on sekä ruotsalaisia, että baltian saksalaisia. Saahan asioita spekuloida.

  • Ei me mittään ruottalaissukuisia olla, vaan muuttajia Savon suunnalta. Meihin on sitten tullut pohjalaisia ja satakuntalaisia vaimoja. Määkin osaan ruottia sieltä kouluajoilta.

  • Olen tehnyt suurpiirteisen havainnon, että Merikarvialla on paljon mustahiuksisia ihmisiä, myös edesmennyt mummoni, joka äitinsä äidin kautta on Rogelin sukua; mustahiuksinen ruskeasilmäinen, muut sisarukset olivat vaaleampia. Enoni oli mustahiuksinen ja ruskeasilmäinen ja tummempi-ihoinen, muut vaaleampia. Äitini on kuvaillut fiksusti, että ne mummun sukulaiset oli "sellaisia pieniä mustia"... :) Hmmm....

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kulmunille koulutusta 50 000 eurolla

   Veronmaksajat maksaa https://www.is.fi/politiikka/art-2000006527878.html Näin niitä verorahoja käytetään
   Maailman menoa
   365
   4116
  2. No niin....Tiemaksut sitten tulee.

   Jopa 1000€ lisää kuluja autoilijalle. Näin se Suomi varmaan yrittää ylöspäin mutta muistaa pitäisi että se raha on taas pois muusta kulutuksesta.Jälle
   Maailman menoa
   149
   3844
  3. Miksi Halla-aho vaikenee USAn mellakoista?

   Johtuuko siintä että hän ei voi/saa kritisoida Putinia eikä Trumpia!?
   Maailman menoa
   203
   2389
  4. Henkirikos

   Tietoa kenelläkään viime yön puukotuksesta..?
   Jämsä
   14
   1757
  5. Kiitos elämä, Nala mutta vuokraluukkuun

   Miten noin menevä nainen voi ottaa koiran keskelle kaupunkia? Eikö edellinenkin koira annettu pois kun asuvat Eskon kanssa, eikä ollut aikaa hoitaa si
   Kotimaiset julkkisjuorut
   99
   1723