Älä syytä / syyllistä muita stressistäsi..

mietippäs tuotakin

Onko pakko olla aina tavoitetavissa ?
En ole koskaan ymmärtänyt tätä niin peri suomalaista kilpailemista, jos jostakin ei ole kilpailua niin se keksitään, kuten eukonkanto.. eukko ja kanto.
Monelle miehelle se eukko tuntuu olevan se kanto kaskessa.. Jos itsetunto nousee vain ja ainoastaan silloin, kun on parempi jsk. kilpailussa kuin toinen, niin suomalainen kasvatus on todella retuperällä.

Mutta kyllä sitä eukkoaan voi kanniskella ihan omasta halustaan ja omista syistään..
Ei kilpaillakseen olenko parempi kuin naapuri.
Ja , jos on aina oltava framilla , jos pomo vaikka tarvitsisi ylitöihin, niin onhan se hiketettävä siinä puhelimenvierellä ja mentävä sitten yötämyöten lääkärille, kun tuo verenpaine on pilvissä.

" Useimmat ihmiset saattavat itse aiheuttaa stressiä murehtiessaan turhaan arjen askareista.

Stressi saattaa johtua useista eri syistä

Et ole nauranut

Muistatko milloin viimeksi nauroit? Nauraminen vähentää stressiä, kiihdyttää verenkiertoa, rentouttaa lihaksia ja helpottaa kipua.
Katso esimerkiksi YouTubesta joku hauska video tai mene ystäviesi kanssa kahville ja kerro heille omituisista unistasi ja kuuntele heidän hassuja kokemuksia.
Stressiä voi taltuttaa nauramalla.

Urheilu on jäänyt välistä

Usein ihmiset hankkivat itselleen salikortin, joka saattaa jäädä rahalompakkoon pölyttymään. Usein ihmiset käyttävät päivästään paljon aikaa ajatellen sitä, että pitäisi liikkua ja syödä terveellisesti.
Älä stressaa tällaisista asioista, vaan tee asian eteen jotain. Käy lenkillä säännöllisesti ja stressaaminen laantuu.

Kuuntelet vääränlaista musiikkia

Tutkimustulokset puhuvat erityisesti klassisen ja muutoin rauhallisen musiikin puolesta. Tällainen musiikki rentouttaa ja rauhoittaa sydämenlyöntejä.
Jokaisen musiikkimaku kuitenkin eroaa toisistaan, joten kuuntele sellaista musiikkia joka saa sinut tuntemaan olosi rennoksi.
Likainen huone
Työpiste ja asunto kannattaa pitää siistinä, sillä puhdas ympäristö vähentää stressiä. Yleensä ihmiset nimittäin voivottelevat, että pitäisi siivota tai tiskata ja tämähän lisää ylimääräistä stressiä.

Et harrasta tarpeeksi seksiä

Seksin harrastaminen alentaa stressihormoneiden eritystä. Kyseinen aktiviteetti käy myös urheilusuosituksesta, joten ei tarvitse miettiä lenkille lähtemistäkään niin ahkerasti.
Hengitys

Hengitykseen kannattaa todella kiinnittää huomiota. Hengitä siis rauhallisesti ja sulje vielä silmäsi, jotta vaikutus on äärimmäisen rentouttava.

Vähättelet itseäsi

Vakuuta itsellesi, että asiat ovat hyvin. Tutkimusten mukaan vakuuttelu auttaa vähentämään ahdistusta.

Nukut huonosti

Hyvät yöunet auttavat useisiin ongelmiin. Säännölliset yöunet auttavat pitämään mielen virkeänä ja stressin askeleen kauempana.
Myönnyt kaikkeen

Jokainen ihminen jaksaa tehdä töitä ja muitakin asioita hieman eri tavalla. Sinun ei aina tarvitse vastata myöntävästi jokaiseen asiaan. Voit jättää jotkut juhlat välistä ja pyytää jonkun toisen hakemaan äitisi lentokentältä. Sinun ei tarvitse yksin kantaa aina vastuuta kaikesta.

Pidät puhelinta aina lähelläsi

Nykyään ihmiset tuntuvat vastailevan työsähköposteihin ja hoitavan muitakin työasioita joko puhelimitse tai sähköpostitse. Aivojen täytyy antaa välillä levätä. Unohda siis työasiat töiden ulkopuolella ja huomaa, kuinka stressi vähenee. Liika työnteko tutkitusti tyhmentää ihmistä."

Lähde: The Huffington Post

7

64

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Olipa hyvä lista!

      Kävin kohta kohdalta läpi ja mietin, että mistä oma stressini lisääntyy ja mikä siihen auttaa.

      Et ole nauranut

      Totta, jää päiviä jolloin ei ole voinut nauraa kunnolla. Onneksi lähelläni on ihmisiä joiden kanssa niin saa kuitenkin aika säännöllisesti tehdä. Samoin kun katsoo jotain vanhaa hupijuttua tai lukee jotain hauskaa. Lisäisin myös tähän, että itkeminen poistaa stressihormoneja, joten ei sitäkään sovi unohtaa!

      Urheilu on jäänyt välistä

      Tämä lienee aika yksilökohtaista. Minua ei saa mikään urheilemaan – no, korkeintaan joskus tuolla maastossa. Tarkoittaa täälläpäin riskinottamista. Mieluummin harrasta arkiliikuntaa, jossa tulee hiki. Enemmän stressaa ajatus pakonomaisesta liikunnasta vain siksi, että voi todistaa olevansa energinen ja kyllin hyvä.

      Kuuntelet vääränlaista musiikkia

      Tämän olen todennut itsekin monta kertaa. On vain ollut sopeuduttava enemmistön päätöksiin. Huomaan että aina tulee kireä olo kun joudun kuuntelemaan ”fennogermaanista piilomarssia” eli uusia iskelmiä tai suomipoppia. Sitähän sitten tulee joka tuutista – olit asioimassa, puhelimessa tai koetat kuunnella radiota.
      Voin kuunnella vain yksin ollessani mielimusiikkia. Mutta musiikki toimii todella. Joskin kaikki eivät tuon kaavan mukaan reagoi, joten kannattaa rohkeasti kokeilla. Itselläni vanha kunnon proge tai hevi toimii parhaiten stressinpoistajana, tietyt klassiset kipaleet taas aktivoivat ja rentoutta syventää vanha iskelmämusiikki tai klassinen musiikki laidasta laitaan.

      Et harrasta tarpeeksi seksiä

      Totta, välillä käy noinkin. Vanhuus ei ole syy, vaan se että arki vie voimia aivan liikaa. Onneksi voi tehdä irtiottoja arjesta ja tuokin sitten pelittää.

      Hengitys

      Vanha ja hyväksi havaittu keino. Aina kun huomaa olevansa kiihtynyt, pieni pysähdys, hengityksen tasaaminen ja se vaikuttaa suoraan mielentilaan.

      Vähättelet itseäsi

      Tähän käytän rukousta. Etten unohtaisi kiittää siitä jokaisesta hyvästä ja luottaa maailman kulkevan Jumalan suunnitelman mukaan. Ettei minun tarvitse olla niin huolissani.

      Nukut huonosti

      Niin, tuohon ei voi stressissä vaikuttaa. Sitä nukahtaa mutta valvominen alkaa aamuyöstä.

      Myönnyt kaikkeen
      ”Sinun ei tarvitse yksin kantaa aina vastuuta kaikesta…” Tuon oppimiseen meni ensimmäiset 40 vuotta. Otin vastuuta asioista, joita ei olisi pitänyt ottaa. Nyt sujuu jo paremmin.

      Työelämä on puolestaan vähän eri asia. Riippuu siis paljon työtehtävästä ja työpaikasta.

      Pidät puhelinta aina lähelläsi

      No, tuon osaan jo välttää.

      Niin, joskus vain on että työelämä saattaa vaatia paljon ja yli jaksamisenkin. Oma työni on vaativaa, ja ikävä kyllä sellaista, ettei sitä voi unohtaa kun laittaa työpaikan oven kiinni. Näin on usein suunnittelua sekä jollain tapaa asiakaspalvelutyötä tekevillä, kenties myös johtoasemassa olevillakin.

      Välillä on helpompaa mutta välillä nousee hyvinkin haasteellista jaksoa ja ne niputtuivat yhteen. Huomasin mm. joku aika sitten kun vaihtui monta käytettävää ohjelmaa, joista pari on vielä keskentekoisia, Henkilöstö muutoksia sekä muita äkillisiä muutoksia, joihin ei ollut varauduttu millään tavoin. Ei se stressi siis ole aina itsestään kiinni.

      Olen myös huomannut että on vaatimuksia, joita pitäisi täyttää. Muutoin niistä huomautellaan tai syyllistetään oikein kunnolla. Vaikka ulkonäön suhteen, harrastusten suhteen, siivousten suhteen jne. Se kyllä joskus stressaa kun tapaa sellaisen ihmisen jolle koettaa selittää ettei nyt jaksa.

      Pään nollaaminen työpäivän jälkeen ei aina toimi. Koetan nollata sen viikonloppuisin. Pieni annos alkoholia rentouttaa kummasti, pysäyttää ajattelun. Samoin hyvä kirja. Ystävien tapaaminen kun saa puhua aivan jostain muusta kuin työasioista. No, on sitä joskus niin väsynyt ettei jaksa ajatella – sitä vain istuu katsoo ikkunasta ulos :D

    • eikö ?

      " Nukut huonosti
      Niin, tuohon ei voi stressissä vaikuttaa. Sitä nukahtaa mutta valvominen alkaa aamuyöstä. "

      Se, että heräät aamuyöstä kertoo juuri sen , että olet stressaantunut..
      " Urheilu on jäänyt välistä
      Tämä lienee aika yksilökohtaista. Minua ei saa mikään urheilemaan "

      En tiedä miten sinun laitasi, mutta minun kiinostuksen "urheilemiseen " vei koulun PAKKOLIIKUNTA, kamaline hevosenylihyppyineen.

      Vasta nyt aikuisena nautin esim.salilla käymisestä olo on euforinen sen jälkeen.
      Mutta sitäkin teen vain ITSENI TAKIA, en muiden ulkonäkö ym. paineiden takia.

      Hiihtämisestä tykkäisin, mutta sitä harrastaakseen maastossa, pitäis muuttaa sinne "pohjanperille" täällä etelässä, kun tuo lumi on aika katoava luonnonvara..
      Että ei jaksa panostaa varusteisiin, kun ei tiedä onko lunta viikon vai kaksipäivää.

      " Pieni annos alkoholia rentouttaa kummasti, pysäyttää ajattelun."

      Itselläni ei ole tuosta kokemusta, käytän alkoholia tosivähän, mutta en ole absolutistikaan, Raamatun maissa viini on joka päiväistä juomaa ja sitä osataan käyttää oikein tosin on sielläkin siitä omat ongelmansa.

      Suomessa alkoholin käyttö karkaa monella lapasesta täysin ja yksi syy on varmaan tuo " huolien uittaminen ", mikä ei vaan onnistu, ne osaa kyllä "uida".
      En tiedä onko se puhuminen esim. työpaikan ongelmista niin vaikeaa siellä työpaikalla, vai ajatteleeko jokainen vain, että kun tästäpäivästä selviää, niin olkoon.

      Suomalaisten lasten kasvatukseen tulisi puuttua eli vaikka kouluihin opetusta, miten perheessä eletään ja miten lapsia kasvatetaan, miten selvitään jokapäiväisestä elämästä !
      Tämä tuntuu olevan ihan hukassa nyky vanhemmilta.
      On kamalaa lukea näistä lapsista jotka on heitetty oman onnensa varaan tai pahoinpidelty omien vanhempien taholta.

      http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kirkkonummen-kunta-aikoo-huomioida-pikkupojan-loytanytta-nuorukaista/2445150

      Huonolla itsetunnolla kasvatetut vanhemmat jatkavat sitä "koston " kierrettä. Haukkuvat lapsiparkansa lyttyyn jo pienestä asti.
      Sinänsä outoa,tällä vuosisadalla,kun on ehkäisyvälineet olemassa, eikö jokainen syntyvä lapsi tulisi olla TERVETULLUT JA ODOTETTU ?

      • Niin, stressaantuneena ei voi nukkua, joka lisää stressiä. Ensin siis pitää poistaa se stressi. Mutta toki sillä on vaikutus että pyrkii nukkumaan säännöllisesti jo ennen stressiä.

        ”…vei koulun PAKKOLIIKUNTA…”

        Sillä kyllä voi olla aika iso osuus :D

        ”Hiihtämisestä tykkäisin, mutta sitä harrastaakseen maastossa…”

        Tuota olen kyllä harrastanut hyvinkin paljon, joskaan en enää. Muista kun asuin länsisuomessa ja koetin puhua asiasta, se herätti hilpeyttä. Se ristittiinkin sitten ”ryteikköhiihdoksi”. Näin sitä olen sitten ilmaissutkin. Ymmärsin vasta talven koettaessa, ettei siellä metsissä ollut lunta niin kuin tällä.

        Alkoholin käytössä on riskinsä. Siksi sitä kannattaa välttää, jos on riski sairastua alkoholismiin. Silloin ei osaa hallita käyttöä. En tosin ”uita huolia”, vaan alkoholi vaikuttaa rentouttavasti ja unettavasti. Stressi tuntuu minussa niin, että on koko ajan fyysinen ”hälytys” päällä ja ajatuksia on pää täynnä. Alkoholi rentouttaa lihakset ja tyynnyttää ajatukset. Siihen tosin riittää aivan muutama annos. Päihtymystilasta en tykkää.

        Työpaikat poikkeavat toisistaan. Jossain voi puhua ongelmista, jossain ei. Jossain käytetään paljon aikaa mm. henkilökunnan perehdyttämiseen ja jossain ei. Jossain työpaikoilla palkataan sijaisia ja määräaikaisia muutostilanteissa ja jossain ei. Niihin aika harva ns. työntekijä voi vaikuttaa. Ehkä vähän…

        Se on totta että lasten kasvatus on yhä vaativampaa eikä siitä kaikki selviä. Ehkä joku perhekasvatus olisi paikallaan?


      • mummomuori kirjoitti:

        Niin, stressaantuneena ei voi nukkua, joka lisää stressiä. Ensin siis pitää poistaa se stressi. Mutta toki sillä on vaikutus että pyrkii nukkumaan säännöllisesti jo ennen stressiä.

        ”…vei koulun PAKKOLIIKUNTA…”

        Sillä kyllä voi olla aika iso osuus :D

        ”Hiihtämisestä tykkäisin, mutta sitä harrastaakseen maastossa…”

        Tuota olen kyllä harrastanut hyvinkin paljon, joskaan en enää. Muista kun asuin länsisuomessa ja koetin puhua asiasta, se herätti hilpeyttä. Se ristittiinkin sitten ”ryteikköhiihdoksi”. Näin sitä olen sitten ilmaissutkin. Ymmärsin vasta talven koettaessa, ettei siellä metsissä ollut lunta niin kuin tällä.

        Alkoholin käytössä on riskinsä. Siksi sitä kannattaa välttää, jos on riski sairastua alkoholismiin. Silloin ei osaa hallita käyttöä. En tosin ”uita huolia”, vaan alkoholi vaikuttaa rentouttavasti ja unettavasti. Stressi tuntuu minussa niin, että on koko ajan fyysinen ”hälytys” päällä ja ajatuksia on pää täynnä. Alkoholi rentouttaa lihakset ja tyynnyttää ajatukset. Siihen tosin riittää aivan muutama annos. Päihtymystilasta en tykkää.

        Työpaikat poikkeavat toisistaan. Jossain voi puhua ongelmista, jossain ei. Jossain käytetään paljon aikaa mm. henkilökunnan perehdyttämiseen ja jossain ei. Jossain työpaikoilla palkataan sijaisia ja määräaikaisia muutostilanteissa ja jossain ei. Niihin aika harva ns. työntekijä voi vaikuttaa. Ehkä vähän…

        Se on totta että lasten kasvatus on yhä vaativampaa eikä siitä kaikki selviä. Ehkä joku perhekasvatus olisi paikallaan?

        Hei.

        Tämä ketju on aika hyvä näin joulun alla :) Moni stressaantuu näinä päivinä ja viikkoina. Jokainen voi vaikuttaa jossain määrin omaan stressiinsä, kuten edellä olevista voimme lukea ja omaa elämää sekä arkea miettiessämme tiedämme. Joulustressi on aivan oma lukunsa. Siihen liittyy usein erilaiset "pakot", jotka ovat kuitenkin itse tehtyjä. Jouluna on pakko olla koti siivottuna tietyllä tavalla, on pakko olla pöydässä tietyt ruoat, on pakko olla tietty määrä lahjoja jaettavaksi, on pakko olla tietty tunnelma luotuna jne.

        Joulun voi kuitenkin aivan onnistuneesti viettää vaikkei nurkkia olisikaan siivottu tarkasti, vaikkei pöytä notkuisi jouluruokia (ne saa kaupasta valmiinakin, ei tarvitse tehdä itse), joulun voi viettää vaikkei olisikaan lahjakasaa ja joulun tunnelma voi tulla meistä itsestämme riippumatta. Jeesus oli lahja ihmiselle, joulu on lahja, jonka saa vastaanottaa. En tosin yhtään väheksy joulun valmistelua, jos sen haluaa ja voi tehdä levollisin mielin. Sitä toivon jokaiselle.

        Rauhallista joulun odotusta
        Pirkko-pappi


      • kuunteleva_kirkko kirjoitti:

        Hei.

        Tämä ketju on aika hyvä näin joulun alla :) Moni stressaantuu näinä päivinä ja viikkoina. Jokainen voi vaikuttaa jossain määrin omaan stressiinsä, kuten edellä olevista voimme lukea ja omaa elämää sekä arkea miettiessämme tiedämme. Joulustressi on aivan oma lukunsa. Siihen liittyy usein erilaiset "pakot", jotka ovat kuitenkin itse tehtyjä. Jouluna on pakko olla koti siivottuna tietyllä tavalla, on pakko olla pöydässä tietyt ruoat, on pakko olla tietty määrä lahjoja jaettavaksi, on pakko olla tietty tunnelma luotuna jne.

        Joulun voi kuitenkin aivan onnistuneesti viettää vaikkei nurkkia olisikaan siivottu tarkasti, vaikkei pöytä notkuisi jouluruokia (ne saa kaupasta valmiinakin, ei tarvitse tehdä itse), joulun voi viettää vaikkei olisikaan lahjakasaa ja joulun tunnelma voi tulla meistä itsestämme riippumatta. Jeesus oli lahja ihmiselle, joulu on lahja, jonka saa vastaanottaa. En tosin yhtään väheksy joulun valmistelua, jos sen haluaa ja voi tehdä levollisin mielin. Sitä toivon jokaiselle.

        Rauhallista joulun odotusta
        Pirkko-pappi

        Totta, nykyään kun on niin vähän aikaa käytettävissä ja moni on toisiaan idealisoinut joulun tietynlaiseksi, stressaantuuhan siitä. Myönnän että kun lapset oli pieniä, silloin tein paljon kaikenlaisia valmisteluja. Jollain tapaa sitä halusi antaa samanlaisen kokemuksen kuin mitä itse sai lapsena.

        Nyt otan jo rennosti. Senkin uhalla että joku katsoo kieroon. Se hyvä puoli tässä vanhana olossa on, ettei jaksa enää niin paljon piitata noista vastakarvaan ajattelijoista.

        Joulun saa aikaan aika pienillä asioilla. Muutama havunoksa tuo hyvää tuoksua, kinkun paisto myös. Muutama koriste, ja se on siinä. Parhain on joulun aikaan se rauhaisa tunnelma. Kun mihinkään ei tarvitse lähteä, eikä tehdä mitään mikä ei huvita.

        Jo pienenä lapsena tein usein niin, että lähdin kävelemään ulos. Kun löytyi hyvä paikka, pidin oman ”Jumalan palvelukseni” siellä yksin. Kannolla tai jollain penkillä istuen, hiljaisessa kaupungissa. Ehkä näin teen tänäkin jouluna?

        Rauhaisaa joulua sinullekin! :)


      • mummomuori kirjoitti:

        Totta, nykyään kun on niin vähän aikaa käytettävissä ja moni on toisiaan idealisoinut joulun tietynlaiseksi, stressaantuuhan siitä. Myönnän että kun lapset oli pieniä, silloin tein paljon kaikenlaisia valmisteluja. Jollain tapaa sitä halusi antaa samanlaisen kokemuksen kuin mitä itse sai lapsena.

        Nyt otan jo rennosti. Senkin uhalla että joku katsoo kieroon. Se hyvä puoli tässä vanhana olossa on, ettei jaksa enää niin paljon piitata noista vastakarvaan ajattelijoista.

        Joulun saa aikaan aika pienillä asioilla. Muutama havunoksa tuo hyvää tuoksua, kinkun paisto myös. Muutama koriste, ja se on siinä. Parhain on joulun aikaan se rauhaisa tunnelma. Kun mihinkään ei tarvitse lähteä, eikä tehdä mitään mikä ei huvita.

        Jo pienenä lapsena tein usein niin, että lähdin kävelemään ulos. Kun löytyi hyvä paikka, pidin oman ”Jumalan palvelukseni” siellä yksin. Kannolla tai jollain penkillä istuen, hiljaisessa kaupungissa. Ehkä näin teen tänäkin jouluna?

        Rauhaisaa joulua sinullekin! :)

        Hei mummomuori,
        kiitos viisaista sanoistasi. Elämä ja kokemus opettavat monelaista, ikä tuo viisautta jne.
        Pirkko-pappi


    • ap.

      " Jouluna on pakko olla koti siivottuna tietyllä tavalla, on pakko olla pöydässä tietyt ruoat, on pakko olla tietty määrä lahjoja jaettavaksi, on pakko olla tietty tunnelma luotuna jne."

      Niin pakko ja pakko.
      Muistan kyllä ne "täydelliset " joulut, kaiken piti olla tip top ja tiettyyn kellonaikaan vielä.
      Mutta onneksi niin ei ole enää. Leivon kyllä ja siivoan mutta sen mukaan kun on aikaa ja halua.Rakastan joulussa tunnelmaa, ruokaa, yhdessäoloa. Lahjoilla ei ole niin väliä.

      Tuolla edellä oli puhe lastenkasvatuksesta ,silmiini osui Lasten psykiatri Jukka Mäkelän kirjoitus asiasta laitan sen tänne , jos joku muutakin lukee sen.

      Vanhemman läheisyys on lapsen henkivakuutus

      " Viime vuosina on saatu valtavasti uutta tietoa lapsen terveestä ja häiriintyvästä kehityksestä. – Ihminen on sosiaalinen laji. Moni lapsi ja nuori tarvitsisi tuekseen enemmän aikuisia, jotka hyväksyvät hänet ihmisenä varauksetta ja antavat perspektiiviä aikuisten maailmaan, sanoo lastenpsykiatri Jukka Mäkelä.

      Kriittisten lapsuusvuosien merkitystä ihmisen psyykkiselle, hengelliselle ja jopa fyysiselle rakentumiselle lienee vaikea liioitella.

      Esimerkiksi eläintutkimus ja lastenpsykiatria näyttävät tukevan Vanhasta testamentistakin tuttua, tylyn tuntuista mutta monessa suvussa kohdalleen osunutta mallia:

      Vanhempien välinpitämättömyys ja ”isien pahat teot” saattavat siirtyä kolmanteen tai neljänteen polveen,
      ellei niiden negatiivista kierrettä katkaista tietoisesti, kovalla työllä tai läheisten ihmisten osoittamalla hellittämättömällä rakkaudella.

      Vastaavasti rakkaudellinen kasvatus antaa keskimäärin hyvät edellytykset elämään, perusturvallisuutta, joka tuottaa tasapainoa ja harmoniaa.

      Läheskään kaikki lapset eivät – onneksi tai epäonneksi – seuraa suoraan vanhempiensa viitoittamaa tietä, mutta todennäköisyys tiettyjen henkisten vaikutteiden ja käytösmallien siirtymiseen on suuri.
      Hellä hoito heijastuu aikuisuuteen asti

      Lapsen kehityksen ja varhaisen vuorovaikutuksen asiantuntija Jukka Mäkelä esittelee innostuneesti eläintutkimuksia, joissa on saatu kallisarvoista tietoa myös ihmisestä. Eri lajien aivojen kehityksessä pätevät pitkälti samat lainalaisuudet.

      Rotanpoikasen saama hoito vaikuttaa aikuisen rotan stressinsietokykyyn ja siihen, millaiseksi sen taipumus masennukseen, päihteiden käyttöön ja omien poikasten laiminlyöntiin kehittyy.

      – Mitä enemmän rottaemo nuolee poikasta, sitä sosiaalisempi, levollisempi, älykkäämpi ja vähemmän aggressiivinen siitä tulee isona. Myös fyysinen kasvu vahvistuu: rotalla on vähemmän sydänsairauksia ja rappeutumia."
      Lue loput tuolta..
      http://www.sana.fi/sana/haastattelut/vanhemman_laheisyys_on_lapsen_henkivakuutus

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      242
      2204
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      161
      1448
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1300
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1055
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1029
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      950
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      933
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      845
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      669
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      660
    Aihe