Mikä on uskosi

kui22

perimmäinen ja tärkein motiivi, mikä antaa sinulle (eniten) pontta ja intoa uskoa juuri niin kuin itse uskot - mitä ja miten sitten ikinä uskotkin?

13

110

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vastaan

      intuitio sekä kokemukset

      • kui22

        Entä toisten kokemukset ja intuitiot, ovatko ne arvokkaita?


    • ohikulkija2

      Aivan samat sanat itsellänikin. Intuitio sekä kokemus; intuitio ja kokemus ovat ne asiat jotka luovat uskoni selkärangan. Sen ympärille sitten rakentuu vähemmän vaikuttavia tekijöitä joita ovat muumuassa kysymys elämän synnystä, universumin järjestys, ylipäätänsä universumin olemassaolo, kysymys moraalin alkuperästä ja Jeesus Nasaretilaisen vaikutuksesta maailaman suunnan kulkuun ja tapahtuneiden loogisuuteen. Nämä pienemmät tekijät ovat niitä asioita jotka vahvistavat uskoani, mutta eivät virallisesti ole ne asiat joihin sen lopullisesti perustan.

      Voinhan tietenkin käsitellä tätä kokemusta tarkemmin.

      Minulle henkilökohtaisen kokemuksen merkitys on uskoni kannalta suurin. Tiedän hyvin sen että muillakin on kokemuksia, mistä edelliseselle kirjoittajalle huomautettiinkin. Mutta kokemuksiin on aina liityttävä loogisuus ja ne pitää perustua kontekstiin että niihin on järkevää uskoa.

      Ensinnäkin koska kokonaisuudessaan edustan suurinta maailman uskontoa, niin pienet eroavaisuudet käsityksissä muiden kristityyjen kanssa eivät loogisesti merkitse mitään. Kristityillä on erilaisia käsityksiä omasta uskonnostaan, mutta ne perustuvat siihen että miten he ovat käsittäneet Raamatun, eivät siihen että miten he ovat kokeneet Jumalan vaikutuksen elämässään. Kokemukset muiden kristittyjen kanssa ovat olleet hyvin samanlaisia.

      Mikä muihin uskontoihin tulee: minä arvostan muiden uskontojen edustajien kokemuksia, koska minä ymmärrän että he uskovat samanlaisilla emotionaalisilla pohjilla omaan Jumalaansa/iinsa kuin minä uskon. Mutta silti mitä tekemistä sillä on sen kanssa mihin minä uskon? Se että ihmisten ajatuksissa on olemassa muita Jumalia ei ole argumentti sen puolesta että oman uskontoni Jumala ei ole totta. On argumentaatiovirhe väittää että joku asia ei ole totta vain sen takia että samasta asiasta on tuhansia erilaisia versioita. Aiheesta voisi kirjoittaa hyvin pitkän väitöskirjan jota en ala tekemään, mutta teen yhteenvedon analogialla.

      Jos joku väittää että henkilö x on aivan täysi kusipää narsisti koska on kokenut tämän itse, mutta kun minä tapaan henkilö X:än ja koen hänet mukavana rakastavana ja lempeänä persoonana, onko minulla oikeus olettaa että ensimmäinen henkilö erehtyi? Tai ylipäätänsä pitääkö minun silloin mukamas olettaa että koko henkilö X:ää ei edes ole olemassakaan?

      Toinen analogia kertoo aviomiehestä, joka koki näkemällä että hänen vaimonsa petti häntä. Kun aviomies tulee kertomaan tästä ystävälleen, niin onko aviomies oikeutettu uskomaan että hänen vaimonsa petti häntä, jos hänen ystävänsä väittää että aviomiehen vaimo ei pettänyt häntä? Jos hänen ystävänsä vaikka sanoo että aviomies erehtyi naisesta, tai että aviomies oli psykoosissa kun näki tämän. Onko aviomies oikeutettu silloin uskomaan että hänen vaimonsa petti häntä vai pitääkö hänen tehdä tästä tieteellinen teoria ja odottaa että joku ihminen/ihmisryhmä uskoo että tämä hänen vaimonsa petti häntä ennen kuin hän on itse oikeutettu uskomaan siihen?

      Jos henkilökohtaisella kokemuksella ei ole mitään totuudellista arvoa, niin silloin todellisuuden tukipilarit tuhoutuisivat. Kuka tahansa voisi sanoa että joku oli psykoosissa kun koki jotain elämässään. Mikään ei olisi enää todellista jos mitkään henkilökohtaiset havainnot tai kokemukset eivät kelpaisi edes viittaamaan ympäristössä tapahtuneisiin todellisiin asioihin.

      Tietenkään tämä ei tarkoita että kaikki kokemukset viittaisivat todellisiin asioihin. Mutta kaikkia totuuksia on hyvin vaikea tai jopa mahdotonta todistaa tavalla, jolla ne voitaisiin esittää suuremmalle yleisölle tieteellisenä teoriana. Esimerkiksi voidaanko 300 000 vuoden päästä todistaa että minä kävin esimerkiksi 5 minuuttia sitten jääkaapilla jos minä en tässä kerro että minä kävin jääkaapilla? Se että sitä ei voida todistaa, niin tarkoittaako se että minä en käynyt jääkaapilla 26.12.2013 kello 04:25? Tai sitten että olenko minä nukkunut tänä yönä hyvin. No minä kerron että minä en ole nukkunut tänä yönä hyvin. Mutta voiko kukaan todistaa sitä? Minä olen kokenut että en ole nukkunut tänä yönä hyvin, mutta miten minä todistan sen? Entäpä jos minä olinkin vain psykoosissa ja luulen että en nukkunut hyvin. Mutta minä olen kokenut sen ja en voi muuhun uskoa kuin siihen että en ole nukkunut hyvin. Minulla on henkilökohtaisesti aivan tarpeeksi todisteita siitä ja siksi minä uskon siihen etten ole nukkunut hyvin.

      • kui22

        ohikulkija2

        Olen samaa mieltä että jokaisen henkilökohtainen kokemus komuksistaan on totta tälle itselleen, vaikka hänen kertomansa ei aukenisi jollekin toiselle - vaikka mitenkä päin tahansa tuon oman kokemuksensa jostakin koittaisi toiselle selvittää.

        Lisäksi maailmaan mahtuu miljoonia eri näkövinkkeleitä ja viitekehyksiä joista käsin ja joiden sisällä eläminen ainakin osittain värittää monet kokemukset siksi joiksi ne koetaan:
        yksinkertainen esim. Kun minä uskon yliluonnolliseen(Jumalaan) minä uskon että varjelus varjeli minut joutumasta auton alle täpärässä tilanteessa tiellä ja jos en usko tuollaiseen, ajattelen että kävi onnenpotku ja tuuri. Muslimina minä uskoisin että Allah suo milloin mitäkin tai sitten ei.

        Mutta jos minä oikeasti arvostan ja kunnioitan toisessa viitekehyksessä elämänsä elänyttä henkilöä ja hänen Jumala- kokemuksiaan yhtä paljon kuin omiani, minä en voi mennä sanomaan nuin vain että hänen kokemuksensa ja uskonsa Jumalaansa on pelkkää harhaa ja vain omani on tosi ja minulle on opetettu pelkkää totuutta ja tuolle toiselle pelkkää puppua, kuinka niin voisinkaan tehdä, sillä silloinhan minä jo pikkuisen halveeraan tuon toisen kokemuksia jotka ova hänelle totta.

        "minä arvostan muiden uskontojen edustajien kokemuksia"

        Voisitko kertoa miten ja kuinka paljon, ihanko niin että voisit ajatella että se Jumala joka on olemassa hyväksyy myös näiden ihmisten vilpittömän uskomisen sellaiseen jumaluus uskoon minkä ovat äidin maidossaan jo saneet ja omaksuneet vaikka se poikkeaisi kristittyjen saamasta opetuksesta ja Jumalakuvasta?

        Oln varma että nykyinen kristiuskokin on eri aikakausien ja vuosisatojen ja tapojen ym. ym. värittämää, on uskottu milloin milläkin tavalla kristinuskon sisälläkin mutta noista vuosisatojen kerrostumista huolimatta yhä ajattelemme kuikenkin että uskomme kelpaa Jumalalle sellaisena kuin sitä meille nyt opetetaan. Miksi siis ei myös joidenkin muiden uskominen voisi kelvata?


    • MrrMorden

      Uskon että uskovaiset on hihhuleita.

      • kui22

        MrrMorden

        Kerropa hihhuleista kun tunnet, minä kun en..


    • Uskon ,että Jeesuksen veri puhdistaa kaikesta synnistä.
      Lisäksi on nuo omat kokemukset.

    • tyhjä ei kanna

      Elämä olisi tyhjän päällä ilman uskoa.

    • Joka vuosi tehdään jopa 10 000 turhaa polvileikkausta (26.12.2013 0:01 hesari)


      Suomalaistutkijoiden yllättävä tulos: Lähes kaikki lumeleikkauksessa olleet kokivat polvensa parantuneen.
      Polven tähystysleikkauksesta ei ole hyötyä, jos polvivaivat johtuvat ikääntymiseen liittyvistä nivelmuutoksista. Tällaisia leikkauksia tehdään Suomessa kuitenkin noin 10 000 joka vuosi.
      Suomalaistutkijoiden mukaan yksi länsimaiden yleisimmistä kirurgisista toimenpiteistä on tarpeeton.

      Tutkijat kyseenalaistavat nykyinen hoitokäytännön, jossa rappeumaperäisen polven oireiluun tarjotaan hoidoksi kierukan osapoistoa.

      "Näyttää ilmeiseltä, että leikkauksen sijasta näiden potilaiden hoidon pitäisi perustua lihasharjoitteluun ja kuntoutukseen", sanoo dosentti Teppo Järvinen Helsingin yliopistosta.


      Uskolla on merkitystä. eikä kukaan voi elää ilman uskoa kuten ohikulkija2 osoittaa

    • Hei Kui22,


      minua uskossani motivoi Jumala. Hän on tärkein ja suurin syy uskoa. Kaikki se mitä elämä pitää sisällään, mitä vaan voi tapahtua ja kaikki se kuitenkin on Jumalan kädessä. Luottamus ja turva, elämä ja kuolema, kaikki on Jumalalta.

      Näin ajattelen.

      -KaisaK, pappi

      • kui22

        Kaisa-pappi

        Onko musliminkin elämä Jumalan kädessä, jos on? Niin muslimilla ei ole hätää, eihän?

        Ja jos hänen elämänsä on Jumalan kädessä mutta silti hänellä mielestäsi sattuisi hätä olemaankin, niin miten muka muslimi olisi Jumalan kädessä turvattomampi kuin sinä?


      • adrs
        kui22 kirjoitti:

        Kaisa-pappi

        Onko musliminkin elämä Jumalan kädessä, jos on? Niin muslimilla ei ole hätää, eihän?

        Ja jos hänen elämänsä on Jumalan kädessä mutta silti hänellä mielestäsi sattuisi hätä olemaankin, niin miten muka muslimi olisi Jumalan kädessä turvattomampi kuin sinä?

        Islam on lakiuskonto, joka pakottaa jäsenensä tiettyyn muottiin ja elämän tapaan. Vähän niin kuin ääripuolueet, salaseurat,rotaarit tai tiukan aatteelliset järjestöt. Mutta niillä ei ole mitään tekemistä Jumalalta saadun kristillisen uskon kanssa, joka tekee vapaaksi synnin orjuudesta ja perustuu Raamatun sanomaan,ilman tulkintoja.
        Ne jotka eivät ole kuulleet evankeliumia tuomitaan tekojensa ja omatuntonsa perusteella Room 2:14-16 mukaan.


      • tv121
        kui22 kirjoitti:

        Kaisa-pappi

        Onko musliminkin elämä Jumalan kädessä, jos on? Niin muslimilla ei ole hätää, eihän?

        Ja jos hänen elämänsä on Jumalan kädessä mutta silti hänellä mielestäsi sattuisi hätä olemaankin, niin miten muka muslimi olisi Jumalan kädessä turvattomampi kuin sinä?

        kui22

        On se musliminkin elämä kristinuskon Jumalan kämmenellä sillä on vain yksi Herra näin se Raamattu opettaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      242
      2174
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      155
      1416
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1290
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1045
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1019
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      940
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      933
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      835
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      659
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      650
    Aihe