MIlle alalle kannattaa hakeutua (opiskelu, oppisopimus jne...), että on suurin mahdollisuus päästä töihin eikä suoraan kortistoon?
Vai onko niin, että kortisto kutsuu teki mitä tahansa?
Mille alalle kannattaa hakeutua?
31
3232
Vastaukset
- bbfsh
Lääkäriksi. Se on kai ainoa koulutus, jossa työllistyminen on varmaa. Ongelma on vaan se että aika harva hakija lopulta pääsee alaa opiskelemaan.
- chaos
Kyllä kannustaisin hakemaan sille alalle, mikä kiinnostaa. Vai haluatko oikeasti tehdä lopun ikäsi työtä, joka ei sinua oikeasti kiinnosta tai motivoi?
Talouden suhdanteet muuttuvat ja se näkyy myös työllisyydessä. 3-4 vuoden päästä tilanne voi olla jo valoisampi. Hae opiskelemaan sinua kiinnostavaa alaa ja tee töitä opintomenestyksen eteen. Kiperässäkin työllisyystilanteessa parhaat saa työpaikat, ja sinä voit tehdä töitä ollaksesi niin hyvä kuin mahdollista.
Kortisto ei todellakaan kutsu kaikkia ja kyllähän enemmistö suomalaisista on työssä käyvää väkeä. Koulutus on kaiken a ja o, oli ala mikä tahansa. Kun perusta eli koulutus on kunnossa, niin on jo pitkällä. Vaikka puhutaankin akateemisesta työttömyydestä, niin totuus on, että mitä korkeampi koulutusaste, sen varmemmin saa työtä. Heikompi on tilanne niillä, jotka eivät halua nähdä vaivaa opintojen eteen.- vaihtuko nimi
Oppeliini???
- Bluu
En kyllä osaa päättää mitä kannattaisi tehdä.
Ongelmia ja vaikeuksia tuntuu olevan ottaa minkä lystää. - hutten
Sosiaali- ja terveysala ovat tämän hetken ainoita varmoja työllistäjiä. Media-, kulttuuri- ja taidealat sen sijaan pursuavat työttömiä.
Ehkä kuitenkin kannattaa opiskella sitä, mikä kiinnostaa. Jos olet oikeasti hyvä, saat taatusti jobia tai voit ruveta vaikka yrittäjäksi (jos rahkeet riittävät). Ei ole mitään järkeä painaa pitkää päivää esim. lähihoitsuna, jos ala ei oikeasti pätkän vertaa kiinnosta. Se tulee näkymään työsi laadussa taatusti.- Suo kuokka ja kirves
Sosiaali ja terveysala syö tällä hetkellä veroeurojamme enemmän kuin mikään muu.
Välistävetäjiä näyttää riittävän kun lukee verotilastoja. En sikäli luottaisi tuon alan työllistymismahdollisuuksiin jatkossa. Päättäjämme voi loputtomasti luoda illuusiota "hyvinvointiyhteiskunnasta" velkaa ottamalla. Eivät ole muuhun kyenneet kuin veroja nostamaan jolla saatu työ siirtymään pois Suomesta. Parasta pyrkiä johonkin muuhun kunnalliseen " hallintohimmeliin ". Kulut katetaan veroluonteisista maksuista -oli ne sitten mitä tahansa. Lomautuksia ja irtisanomisia ei tule ikinä koska kaikki " korvaamattomia ". Jos olet päättävässä asemassa voit tiukan paikan tullen tilata konsultin vastuun siirtoa varten.
- Kekkonen kakkonen
Mikä on varmin duunariammatti? Metsäkoneenkuljettaja? Koneistaja?
- chaos
Bluu,
Itselläni on kaksi tutkintoa eri aloilta.Ensimmäinen ei ollut oma juttuni, minkä huomasin hyvin pian valmistumisen jälkeen, kun menin töihin. Kävikin niin, että tuosta työtehtävästä löysin oman juttuni ja lähdin opiskelemaan toista alaa. Sillä tiellä olen edelleen. Kyllä sen oman polun löytää jossain vaiheessa, vaikka ei nuorena tiedä vielä mitä haluaa tehdä.
Sanoisin, että kannattaa hakea lukemaan jotain mahdollisimman yleistä alaa, josta voi päästä hyvinkin erilaisiin tehtäviin. Esim. liiketalouden puolella merkonomin ja tradenomin tutkinnolla avautuu monia ovia. Opintojen aikana kiinnostava alue saattaa löytyä, ja liiketalouden tradenomi voi suuntautua opinnoissaan mm. rahoitukseen, juridiikkaan tai ulkomaankauppaan. Toki vaihtoehtoja on yliopistossakin, mutta et antanut yhtään vihjettä, minkälaisesta tulevaisuudesta haaveilet. - työskentielijä
Kiinteistönhoito. Aina on duunia, niin talvella, kevällä, kesällä kuin syksylläkin. Ja erittäin hyvät mahdollisuudet oppisopimuskoulutuksiin.
- ..............
AIna on duunia, mutta onko maksajaa. Hanan vaihto L&T:llä kesti lähes kaksi kuukautta. Lumien auraus suoritetaan päin persettä. Luulisi joku ammattiylpeys olevan tallella.
- Norjaan kesätöihin
Ei ainakaan lähihoitajista ole pulaa Varsinais-Suomen tai Satakunnan alueilla.
Jäin työttömäksi rahoitusalata 46-vuotiaana, koko työura tehty pankissa. Uutta duunia en saanut enää, rivien välistä kertoivat olevani liian vanha. Kummaa, miten se ammattitaito "katoaa" , samalla kun syntymäpvät ylittää 45-vuoden.
No, minäpä sitten opiskelemaan lähihoitajaksi, tällä alallahan on se HUUTAVA työvoimapula!
Vielä suuntauduin vanhus- ja vammaistyöhön, alalla pitäisi siis olla työpaikkoja, joista vaan valita.
Nyt lähes 200 hakemusta ja 3 haastattelua. Olen kuulemma tällekkin alalle liian vanha.
Joten älkää kunnat ja valtio tai poliitkot väittäkö, että sairaaloissa ja vanhainkodeissa on pulaa hoitajista!
No, sitten keksin laittaa paperit Norjaan. Meni lähes vuorokausi, sitten soittivat ja kysyivät, koska voin aloittaa. Lähden 1.4. aluksi kesätöihin, mutta en tiedä, kannattaako enää palata Suomeen, kun työtä ei ole.- chaos
Minulla on lähiomaisia ollut Norjassa ja Ruotsissa sairaanhoitajana ja lähihoitajana. Norjaan pääsee suomalaiset ihan heittämällä töihin ja mitä pohjoisemmaksi Norjaa menet, sitä huutavampi on pula. Norjassa kunta saattaa maksaa jopa sinun muuttokulut Suomesta Norjaan, jos sinne haluaa. Tai lentomatkat, jos käyt tekemässä keikkatyötä, ja tämä on fakta. Kielitaitovaatimuksia ei edes kauheasti ole, onpa hyväpalkkaiseen kunnan työtehtävään päässyt henkilö, joka ei sanaakaan Norjaa tuolloin puhunut.
Sitten kun Suomessa ei enää saa iän puolesta töitä, niin suosittelen vahvasti Norjaa myös muillakin aloilla työskenteleville. Suomessa hyvin vahva ikäsyrjintä koituu vielä omaksi kohtaloksi.
Että semmoista Norjasta, ei tähän muuta :) - miten_edetä
chaos kirjoitti:
Minulla on lähiomaisia ollut Norjassa ja Ruotsissa sairaanhoitajana ja lähihoitajana. Norjaan pääsee suomalaiset ihan heittämällä töihin ja mitä pohjoisemmaksi Norjaa menet, sitä huutavampi on pula. Norjassa kunta saattaa maksaa jopa sinun muuttokulut Suomesta Norjaan, jos sinne haluaa. Tai lentomatkat, jos käyt tekemässä keikkatyötä, ja tämä on fakta. Kielitaitovaatimuksia ei edes kauheasti ole, onpa hyväpalkkaiseen kunnan työtehtävään päässyt henkilö, joka ei sanaakaan Norjaa tuolloin puhunut.
Sitten kun Suomessa ei enää saa iän puolesta töitä, niin suosittelen vahvasti Norjaa myös muillakin aloilla työskenteleville. Suomessa hyvin vahva ikäsyrjintä koituu vielä omaksi kohtaloksi.
Että semmoista Norjasta, ei tähän muuta :)Hei! Mua kiinnostais tuolla Norjassa työskenteleminen, mutta tosiaan kieltä en osaa ollenkaan, englanti on kuitenkin sujuvaa. Mihin paikkoihin sitä sitten voi hakea, missä on noin huutava pula ja mitä kautta? Pitääkö ottaa suoraan yhteyttä johonkin hoitopaikkaan vai jonkun sivun kautta?
Ja millä puolella niitä töitä on, vanhus-, vammais- tai osastolla?
Arvostaisin kovasti, jos vastaisit! - lycka till
Toivotan sinulle kaikkea hyvää sinne Norjaan, toivottavasti viihdyt jne, olen vilpittömästi iloinen puolestasi, ja tosiaan toivon että löydät onnen sieltä.
Tässä ketjussa ei keskustella Varsinais-Suomesta erityisesti, mutta haluan kuitenkin kommentoida tähän maakuntaan liittyen: Kun Varsinais-Suomessa ilmeisesti lähihoitajakoulutuksia järjestetään vaikka kuinka paljon, te-toimiston toimesta, opiskelijan itsensä kustannettavana ja vielä kaiketi ihan valtion kustantamana (siis niin yhteishakujen kautta pyrittävänä), niin kuinkahan paljon esim. VSSHP käyttää sitten harjoittelijoita työntekijöinä? Minä olen tullut siihen johtopäätökseen, että Varsinais-Suomessa paljon pelataan opiskelijavoimin, sijaisuudet jne. menevät opiskelijoille - ymmärrän toki, että osaan paikoista ei voi ilman tutkintoa olevaa pestata, mutta kuitenkin.
Sama pätee muihin tehtäviin, ja niihin tehtäviin, joihin ei vaadita ammatillista rekisteripätevyyttä, niihin sitten palkataan paljon yliopisto-opiskelijoita (Turun seudulla ainakin), sillä yliopistosta halutaan pitää kiinni.
Varsinais-Suomi on vihon viimeinen paikka, mihin kenenkään kannattaa edes harkita muuttamista.
Toki tarkoitus kaiketi onkin, että niistä koulutuksista ihmiset sitten mahdollisuuksien mukaan pyrkivät lähtemään tarpeen mukaan muualle maahan töihin.
Mutta siis on aivan selvää, että niin paljon kuin niitä lähihoitajia koulutetaan, niin ei millään voi olla niin, että kaikki siihen omaan kyläänsä jäävät.
Ja totta puhut myös tuon ikäsyrjinnän suhteen... Pätee muihinkin aloihin. Vaikka kuinka olisi osaava, oppimiskykyinen jne., nuori menee edelle. Nuorihan ei niin vaadi niin paljon liksaakaan, ja toisaalta, koska nykyään nämä ammattialat ovat muutosvaiheessa monet, niin nuori on siinä suhteessa helpompi tapaus, että jos irtisanomisen eteen joutuu, niin on mahdollisuudet vielä lähteä toisaalle...
Se siitä varsinaissuomalaisuudesta.
Mutta vilpittömästi: onnea sinne Norjaan. - chaos
miten_edetä kirjoitti:
Hei! Mua kiinnostais tuolla Norjassa työskenteleminen, mutta tosiaan kieltä en osaa ollenkaan, englanti on kuitenkin sujuvaa. Mihin paikkoihin sitä sitten voi hakea, missä on noin huutava pula ja mitä kautta? Pitääkö ottaa suoraan yhteyttä johonkin hoitopaikkaan vai jonkun sivun kautta?
Ja millä puolella niitä töitä on, vanhus-, vammais- tai osastolla?
Arvostaisin kovasti, jos vastaisit!Hei,
Minulla ei omakohtaista kokemusta ole Norjan työnahausta ja tässä siis puhutaan terveydenhuoltoalasta. En ole ihan varma, miten eräs sukulaiseni Norjaan alkujaan päätyi. Hän oli kuitenkin jo keski-ikäinen ja vasta myöhemmällä iällä lähihoitajaksi opiskellut. Jonkin verran taisi ruotsia puhua. Miehensä ei ruotsia eikä norjaa.
Toinen sukulaiseni lähti perheineen samaan kylään, missä edellä mainitut jo asuivat. Saivat työpaikan myös sitä kautta, muuttivat vuodeksi Norjaan ja ko. kunta maksoi heidän mmuuttonsa sinne. Suomesta muuttokuljetus Pohjois-Norjaan maksaa n. 3000 euroa. Olivat olleet aiemmin Tukholman läänissä töissä, joten sitä kautta ruotsi kohtuu hyvin hallussa. Ruotsissa ainakin dementia-osastolla oli töitä, koska siellä myös väestö ikääntyy nopeasti. Myöhemmin, kun muuttivat takaisin Suomeen, perheen isäntä on käynyt keikkatyössä tuolla P-Norjassa siten, että on ollut 2 vko:n jaksoissa töissä, työnantaja Norjassa eli kunta maksaa edestakaisin lennot.
On hyvä, jos osaa ruotsia edes välttävästi. Norjalaisten puheesta on vaikea saada selkoa, jos puhuvat norjaa, mutta luetun ymmärtäminen on helpompaa jo välttävällä ruotsilla. Työnhakua voi suorittaa kontaktoimalla suoraan hoitopaikkoja, yhteystietoja löytynee kuntien nettisivuilta.
Ohessa mol.fi Norjan perus-/sairaanhoitajapaikat esimerkkinä 14.2.2014.
https://www.mol.fi/tyopaikat/tyopaikkatiedotus/haku/hae.htm?lang=fi&tarkempiHaku=false&rows=&sort=&hakusana=&alueet=Norja, &ilmoitettuPvm=1&valitutAmmattialat=10&valitutAmmattialat=11&vuokrapaikka=---
Oma ehdotukseni on, että lähetät hakemuksen vaikka sillä englannin kielellä mielenkiintoiseen hoitopaikkaan Norjaan. Mitä pohjoisemmaksi Norjaa ja mitä pienempää kylää kohti mennään, sitä enemmän paikkoja luulisi löytyvän. Kerrot taustasi ja mistä olet kiinnostunut (ja että olet valmis myös tekemään muuta) niin sitten jäät odottelemaan vastausta. Ja ehkä joku ruotsin kurssi iltalukiossa tms. on ihan paikallaan.
http://www.suomiseura.org/fi/tietoa-norjaan-muuttavalle
http://www.norden.org/fi/sinun-pohjolasi/tyoeskentely-pohjoismaissa/tyoeskentely-norjassa/sairaanhoitajana-toimiminen-norjassa
http://www.kaleva.fi/juttutupa/politiikka/sairaanhoitajan-palkka-5800-euroa-kk/2459672
Ps. Ruotsissahan on myös suomenkielisiä hoitopaikkoja ja niiden määrää ollaan kasvattamassa, koska suomenkielisten asemaa Ruotsissa ollaan parantamassa. Näistä en kyllä osaa sanoa, että onko pulaa suomenkielisestä työvoimasta. - chaos
lycka till kirjoitti:
Toivotan sinulle kaikkea hyvää sinne Norjaan, toivottavasti viihdyt jne, olen vilpittömästi iloinen puolestasi, ja tosiaan toivon että löydät onnen sieltä.
Tässä ketjussa ei keskustella Varsinais-Suomesta erityisesti, mutta haluan kuitenkin kommentoida tähän maakuntaan liittyen: Kun Varsinais-Suomessa ilmeisesti lähihoitajakoulutuksia järjestetään vaikka kuinka paljon, te-toimiston toimesta, opiskelijan itsensä kustannettavana ja vielä kaiketi ihan valtion kustantamana (siis niin yhteishakujen kautta pyrittävänä), niin kuinkahan paljon esim. VSSHP käyttää sitten harjoittelijoita työntekijöinä? Minä olen tullut siihen johtopäätökseen, että Varsinais-Suomessa paljon pelataan opiskelijavoimin, sijaisuudet jne. menevät opiskelijoille - ymmärrän toki, että osaan paikoista ei voi ilman tutkintoa olevaa pestata, mutta kuitenkin.
Sama pätee muihin tehtäviin, ja niihin tehtäviin, joihin ei vaadita ammatillista rekisteripätevyyttä, niihin sitten palkataan paljon yliopisto-opiskelijoita (Turun seudulla ainakin), sillä yliopistosta halutaan pitää kiinni.
Varsinais-Suomi on vihon viimeinen paikka, mihin kenenkään kannattaa edes harkita muuttamista.
Toki tarkoitus kaiketi onkin, että niistä koulutuksista ihmiset sitten mahdollisuuksien mukaan pyrkivät lähtemään tarpeen mukaan muualle maahan töihin.
Mutta siis on aivan selvää, että niin paljon kuin niitä lähihoitajia koulutetaan, niin ei millään voi olla niin, että kaikki siihen omaan kyläänsä jäävät.
Ja totta puhut myös tuon ikäsyrjinnän suhteen... Pätee muihinkin aloihin. Vaikka kuinka olisi osaava, oppimiskykyinen jne., nuori menee edelle. Nuorihan ei niin vaadi niin paljon liksaakaan, ja toisaalta, koska nykyään nämä ammattialat ovat muutosvaiheessa monet, niin nuori on siinä suhteessa helpompi tapaus, että jos irtisanomisen eteen joutuu, niin on mahdollisuudet vielä lähteä toisaalle...
Se siitä varsinaissuomalaisuudesta.
Mutta vilpittömästi: onnea sinne Norjaan.Lycka till,
Esimerkiksi TYKSissähän on hiljattain ollut YT:t ja siellä tarjottiin luvalla sanoen mielenkiintoista ratkaisua työntekijöille. Budjetti käytetty ja työntekijöille tarjottiin kahta erilaista vaihtoehtoa: 1) vapaaehtoinen lomautus tietyin ehdoin ja 2) pakkolomautus tietyin ehdoin. Tämä koski erään osaston kaikkia työntekijöitä.
Kiltit ihmiset ne sitten otti vapaaehtoisia lomautuksia niin monta päivää, kuin tämä vaihtoehto edellytti. Kiltit ihmiset jopa osallistui talkoisiin niin, että TYKSin ko osasto ilmoitti, että nyt on tullut riittävästi säästöjä ja enempää lomautuksia ei tarvita. Eli tässä hyötyivät ne, jotka eivät olleet vapaaehtoisesti lomautettuna ja kiltit kärsi. Tämä on sen lisäksi epäoikeudenmukainen tapa kohdella henkilöstöä, mutta näin julkinen sektori valitettavasti hoitaa asioita.
Eli yksi esimerkki VSSHP:stä. Käsittääkseni hoitoalalla raha puhuu niin paljon, että on oikeasti pakko ottaa harjoittelijoita pienellä palkalla, jotta saadaan jotenkuten hoidettu lakisääteiset tehtävät. Aina ei edes saada, koska ei ole rahaa palkata ihmisiä.
Näkisin, että meillä on Suomessa pitkälti kysymys yhteiskunnan tilanteesta, valtion leikkauksista ja talouskriisistä. Norja EU:n ja euron ulkopuolisena maana ei ole kärsinyt taantumasta kuin pintaraapaisun verran. Näin valtion ja kuntien rahoitus on paljon kestävämmällä pohjalla kuin meillä Suomessa.
Myös Ruotsi euron ulkopuolisena maana on paremmassa tilanteessa ja rahoituspohja paremmassa kuosissa. Ja onhan Ruotsin terveydenhuoltojärjestelmä muutenkin hyvin erilainen, kansalainen saa palvelua mistä haluaa, eikä ole sidottu oman kunnan palveluihin. Suomessa huolestuttaa etenkin vanhustenhoito ja nuoret mielenterveyspotilaat. Meillä on näitä kouluampujia, katolla ampujia, Joel Liloja ja muita kenties mielenvikaisia. Ei näin.
Lopuksi vielä, tuo yliopistomaailma on aika lailla oma lukunsa tässä yhtälössä. Lääkäriopiskelijat eivät käsittääkseni ole päteviä hoitamaan esim. sairaanhoitajan tehtävää, koska koulutus on niin erilainen. Mutta lääkäri on kuitenkin lääkäri.. sairaalamaailman hierarkiassa se painaa...
Sanottakoon, että en ole itse sos.alan ihminen, mutta perhesuhteiden ja oman ammattini vuoksi tuotakin tulee sivusilmällä seurattua. Eli en ole millään lailla asiantuntija tällä kentällä. - mmmmmmmmmmmmmmmm
chaos kirjoitti:
Lycka till,
Esimerkiksi TYKSissähän on hiljattain ollut YT:t ja siellä tarjottiin luvalla sanoen mielenkiintoista ratkaisua työntekijöille. Budjetti käytetty ja työntekijöille tarjottiin kahta erilaista vaihtoehtoa: 1) vapaaehtoinen lomautus tietyin ehdoin ja 2) pakkolomautus tietyin ehdoin. Tämä koski erään osaston kaikkia työntekijöitä.
Kiltit ihmiset ne sitten otti vapaaehtoisia lomautuksia niin monta päivää, kuin tämä vaihtoehto edellytti. Kiltit ihmiset jopa osallistui talkoisiin niin, että TYKSin ko osasto ilmoitti, että nyt on tullut riittävästi säästöjä ja enempää lomautuksia ei tarvita. Eli tässä hyötyivät ne, jotka eivät olleet vapaaehtoisesti lomautettuna ja kiltit kärsi. Tämä on sen lisäksi epäoikeudenmukainen tapa kohdella henkilöstöä, mutta näin julkinen sektori valitettavasti hoitaa asioita.
Eli yksi esimerkki VSSHP:stä. Käsittääkseni hoitoalalla raha puhuu niin paljon, että on oikeasti pakko ottaa harjoittelijoita pienellä palkalla, jotta saadaan jotenkuten hoidettu lakisääteiset tehtävät. Aina ei edes saada, koska ei ole rahaa palkata ihmisiä.
Näkisin, että meillä on Suomessa pitkälti kysymys yhteiskunnan tilanteesta, valtion leikkauksista ja talouskriisistä. Norja EU:n ja euron ulkopuolisena maana ei ole kärsinyt taantumasta kuin pintaraapaisun verran. Näin valtion ja kuntien rahoitus on paljon kestävämmällä pohjalla kuin meillä Suomessa.
Myös Ruotsi euron ulkopuolisena maana on paremmassa tilanteessa ja rahoituspohja paremmassa kuosissa. Ja onhan Ruotsin terveydenhuoltojärjestelmä muutenkin hyvin erilainen, kansalainen saa palvelua mistä haluaa, eikä ole sidottu oman kunnan palveluihin. Suomessa huolestuttaa etenkin vanhustenhoito ja nuoret mielenterveyspotilaat. Meillä on näitä kouluampujia, katolla ampujia, Joel Liloja ja muita kenties mielenvikaisia. Ei näin.
Lopuksi vielä, tuo yliopistomaailma on aika lailla oma lukunsa tässä yhtälössä. Lääkäriopiskelijat eivät käsittääkseni ole päteviä hoitamaan esim. sairaanhoitajan tehtävää, koska koulutus on niin erilainen. Mutta lääkäri on kuitenkin lääkäri.. sairaalamaailman hierarkiassa se painaa...
Sanottakoon, että en ole itse sos.alan ihminen, mutta perhesuhteiden ja oman ammattini vuoksi tuotakin tulee sivusilmällä seurattua. Eli en ole millään lailla asiantuntija tällä kentällä.Siis, tässä minun kiroituksessani yritin käsittää terveydenhuoltoalan työpaikkamaailman laajemmin kuin vain rekisteröidyn ammattin harjoittajat, onhan siellä muitakin ammattiryhmiä kuin he.
Ja olen itse ollut aikaisemmin lama-aikana töissä, tällöin (ei VSSHP) oli yhdessä paikassa kaikenlaisia määrityksiä siitä ketä saa ja voi palkata jopa sijaisuuksiin, mutta todistettavasti näissäkin määrityksissä joustettiin sopivan (mitä se sopiva sitten tarkoittaakin, kaiketi sitä, että on kiva ja hauska ihminen muitten mielestä) ihmisen kohdalla.
Kokemukseen perustuvaa tietoa.
No, tietenkin niistä harjoittelijoista jotkut onnistuvat jäämään töihin sijaisina pitemmäksi aikaa, mutta tosiaan, niin paljon kuin ihmisiä koulutetaan (jopa töihin, joista on jo puhuttu että ei ole tulevaisuutta pitkäksi aikaa) on täysin mahdoton yhtälö, että he kaikki sen oman alueensa työnantajien töihin sijoittuisivat. - chaos
chaos kirjoitti:
Hei,
Minulla ei omakohtaista kokemusta ole Norjan työnahausta ja tässä siis puhutaan terveydenhuoltoalasta. En ole ihan varma, miten eräs sukulaiseni Norjaan alkujaan päätyi. Hän oli kuitenkin jo keski-ikäinen ja vasta myöhemmällä iällä lähihoitajaksi opiskellut. Jonkin verran taisi ruotsia puhua. Miehensä ei ruotsia eikä norjaa.
Toinen sukulaiseni lähti perheineen samaan kylään, missä edellä mainitut jo asuivat. Saivat työpaikan myös sitä kautta, muuttivat vuodeksi Norjaan ja ko. kunta maksoi heidän mmuuttonsa sinne. Suomesta muuttokuljetus Pohjois-Norjaan maksaa n. 3000 euroa. Olivat olleet aiemmin Tukholman läänissä töissä, joten sitä kautta ruotsi kohtuu hyvin hallussa. Ruotsissa ainakin dementia-osastolla oli töitä, koska siellä myös väestö ikääntyy nopeasti. Myöhemmin, kun muuttivat takaisin Suomeen, perheen isäntä on käynyt keikkatyössä tuolla P-Norjassa siten, että on ollut 2 vko:n jaksoissa töissä, työnantaja Norjassa eli kunta maksaa edestakaisin lennot.
On hyvä, jos osaa ruotsia edes välttävästi. Norjalaisten puheesta on vaikea saada selkoa, jos puhuvat norjaa, mutta luetun ymmärtäminen on helpompaa jo välttävällä ruotsilla. Työnhakua voi suorittaa kontaktoimalla suoraan hoitopaikkoja, yhteystietoja löytynee kuntien nettisivuilta.
Ohessa mol.fi Norjan perus-/sairaanhoitajapaikat esimerkkinä 14.2.2014.
https://www.mol.fi/tyopaikat/tyopaikkatiedotus/haku/hae.htm?lang=fi&tarkempiHaku=false&rows=&sort=&hakusana=&alueet=Norja, &ilmoitettuPvm=1&valitutAmmattialat=10&valitutAmmattialat=11&vuokrapaikka=---
Oma ehdotukseni on, että lähetät hakemuksen vaikka sillä englannin kielellä mielenkiintoiseen hoitopaikkaan Norjaan. Mitä pohjoisemmaksi Norjaa ja mitä pienempää kylää kohti mennään, sitä enemmän paikkoja luulisi löytyvän. Kerrot taustasi ja mistä olet kiinnostunut (ja että olet valmis myös tekemään muuta) niin sitten jäät odottelemaan vastausta. Ja ehkä joku ruotsin kurssi iltalukiossa tms. on ihan paikallaan.
http://www.suomiseura.org/fi/tietoa-norjaan-muuttavalle
http://www.norden.org/fi/sinun-pohjolasi/tyoeskentely-pohjoismaissa/tyoeskentely-norjassa/sairaanhoitajana-toimiminen-norjassa
http://www.kaleva.fi/juttutupa/politiikka/sairaanhoitajan-palkka-5800-euroa-kk/2459672
Ps. Ruotsissahan on myös suomenkielisiä hoitopaikkoja ja niiden määrää ollaan kasvattamassa, koska suomenkielisten asemaa Ruotsissa ollaan parantamassa. Näistä en kyllä osaa sanoa, että onko pulaa suomenkielisestä työvoimasta.Tämä viesti oli mennyt väärään ketjuun, postaan sen tännekin
Katsokaa myös toinen ketju Sairaanhoitajan työt ulkomailla:
http://keskustelu.suomi24.fi/node/10662227
Siellä myös Norjan kokemuksia sekä P-Norjan kuntien avokätisyydestä (pakottavasta tarpeesta) saada työntekijöitä.
- Bluu
Kannattaako valita joku ala joka erityisesti kiinnostaa vaikka kyseisen alan työllistymiskuviot eivät olisikaan välttämätta täysin selvät?
- chaos
Näitä valintoja ei kukaan voi tehdä sinun puolesta. Itse olen koulutuksen osalta noudattanut sitä, että olen opiskellut sitä, mikä on kiinnostanut.
Nykyään noudatan tätä myös työnantajan valinnassa. Joskus jo työhaastattelussa huomaan, etten halua kyseiseen firmaan töihin. Jotain siinä vaan tökkii vastaan. Olen kuitenkin ottanut paikan vastaan syystä tai toisesta. Eihän siitä mitään tullut. En viihtynyt töissä ja se myös näkyi. Ja se on henkisesti rankkaa olla työpaikassa silloin, kun ainoa toivomus on, ettei siinä työpaikassa tarvitsisi olla. Nykyään en enää ota työtarjousta vastaan, ellei oikeasti ole tunnetta, että tähän firmaan haluan töihin tekemään juuri tätä hommaa.
Tahdon siis sanoa, kuten aiemmassakin viestissä, että oma tie löytyy kokeilemalla. Ehkä parempi olisi, että sinulla olisi jonkinlainen B-vaihtoehto. Kovalla työllä ja päättäväisyydellä vain taivas on rajana, sanon minä. Jos pääset opiskelemaan alaa x, hoidat opiskelut kunnialla hyvillä arvosanoilla ja toivottavasti saat työtä jo opiskeluaikana, mahdollisuudet työllistymiseen on oikein hyvät.
Haluan korostaa, että vaikka tällä hetkellä meillä puhutaan irtisanomisista ja työttömyysluvuista, suurin osa työikäisistä suomalaisista on silti töissä. Että kyllä sitä työtä on olemassa. Muutama vuosi talouden vahvistumisen jälkeen työmarkkinat alkaa vetää, ja nuorena kannattaa muistaa sekin, että jatkuvasti jää suuria määriä ihmisiä eläkkeelle, mikä avaa ovia nuoremmille. Ja tätä eläköitymistä tapahtuu siis koko ajan kiihtyvällä vauhdilla.
- chaos
Ohessa tuoreimpia tietoja siitä, millä alalla töitä tällä hetkellä:
Työ- ja elinkeinoministeriö
Työvoimapula jatkuu terveysalalla, liikatarjontaa toimistotöihin
http://www.tem.fi/?s=2467&89506_m=113932 - Cyösti
Niin pitkään, kun on ihmisiä, on myös tarpeita. Ja tarpeet on tyydytettävä tavalla tai toisella.
Vinkki. Rekka- ja kuorma-autokuskeista alkaa olla pulaa. Harvalla on varaa hankkia pätevyys Itsensä myyminen kannattaa aina oli sitten mies tai nainen.
- up*
up
Moi !
Osaako kukaan kertoa millaisia varteenotettavia ja realistisia tulevaisuuden työllistymismahdollisuuksia minulla voisi olla mahdollisesti parin vuoden sisällä ?
Olen 21 vuotias nuorimies pk-seudulta.
Peruskoulusta päästyäni lähdin opiskelemaan putkiasentajaksi, perustutkintona. Valmistuin keväällä 2011 ihan hyvällä todistuksella.
Huomasin kuitenkin valmistuttuani intin jälkeen sellaisen hassun jutun että en yksinkertaisesti saa töitä omalta alaltani, isoin syy ehkä se että alle 1v kokemusta omasta alasta eikä juuri minkäänlaisia "suhteita" pk-seudun putkialan yrityksiin.. Opettajat sekä koulun henkilökunta olivat kyvyttömiä auttamaa töiden saamisessa, työharjoitteluunkin oli vaikea päästä mutta löysin lopulta ihan järkevän paikan.. Ajokorttiakaan ei vielä valmistuttuani ollut, mikä oli myös yksi mahdollinen este työllistymiselle..
Työkokemusta löytyy yhteensä reilun vuoden verran teollisuuden puolelta kojeasentajan töistä (kesätöiden muodossa), sekä noin puolisen vuotta putkialan töistä (työharjoittelujen muodossa). Lisäksi sekalaisia varasto hommia ja siivoojan työtäkin on tullut tehtyä muutamia kuukausia.
Noh viime syksynä pääsin onneksi opiskelemaan vielä sähköalaa, perustutkintona sekin. Opiskelu tuntuu mielekkäältä ja opiskelut ovat sujuneet hyvin.
Varsinainen kysymys kuuluu: miten voisin hyödyntää parhaiten sekalaista työkokemustani ja saada töitä tulevaisuudessa ? Kiinnostusta ja kokemusta löytyy ihan kiinteistöpuolelta putki- ja sähköasennuksiin liittyen, sekä teollisuudesta.
Lopuksi sanottakoon että olen kätevä käsistäni, oma aloitteinen ja hyvä tiimi työskentelijä, valmis oppimaan uutta ja sosiaalinen. Ajokorttikin löytyy nykyään, kovalla vaivalla hankittuna.
Kiitos !- Norjaan vain!
Norjassa on töitä ja ja palkatkin huomattavasti suomalaista palkkatasoa paremmat!
Niin, piti vielä mainita tietenkin että multa löytyy myös voimassa olevat SFS6002 sähkötyöturvallisuuskortti, tulityökortti ja työturvallisuuskortti.
Hmmm, tuo Norja ehdotus voisi olla ihan realistinen :D Ruotsin kieli on melko heikko (voi toki opetella lisää), Englanti sujuu hyvin.- Norjaan vaan
Pärjää heikommallakin kielitaidolla ja jos miettii hetken, niin pärjäähän Suomeenki muualta tulevat "halpatyöläiset" varsin olemattomalla kielitaidolla vallan mainiosti!
Hyvä tietää että pärjää mahdollisesti heikommallakin kielitaidolla. Plus aina on tietty hyvä olla avoin mieli, oikea asenne ja päättäväinen, niin pääsee pitkälle :) ! Ja oppiihan siinä kieltäkin työskentelyn ohessa, eli ei ole edes mikään iso ongelma.
Ulkomaista puhuttaessa Kanadakin on käynyt mielessä, eräs perhetuttu suositteli sellaistakin vaihtoehtoa. Täysin puhtaat taaustat ja tarvittava kieli on hallussa joten ei luultavasti poissuljettu vaihtoehto sekään luultavasti. Vaihtoehtoja näyttäisi löytyvän. Toki jos Suomesta töitä löytyisi niin olisi sekin ehdottomasti hyvä juttu, jos ei ulkomailla työskentely syystä tai toisesta olisi mahdollista.- selvä suunta heti
Ei kannata keskittyä pelkästään alaan, vaan miettiä isot kasvuyritykset, joiden alalla on vetoa vielä 10 vuoden päästä.
Taustoittaa nää firmat ja selvittää millä hetkellä heillä alkaa työvoima vaihtua ja laskea sitten aika tästä siihen- kuinka kauan voit alaa opiskella. Ja mennä heti ensimmäisenä harjoitteluun valittuun firmaan, tehden työt hyvin ja olla aina käytettävissä.
Näin saat paikan, ja pääset joskus mahd. etenemäänkin. - eläkkeellä ikää 69v
Norjassa on toki paremmat palkat, mutta myös suuret menot ja kallis hintataso. Käteen jää aika sama summa rahaa, kun täällä kotona.
Mutta jos vaihtoehtona on olla työttömänä, on muutto paikallaan.
Ihmeellistä, että 40v on liian vanha ammattiin kun ammattiin!
Ihmiset parhaassa työiässä!
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Moikka rakas
Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa6516643Mitä tapahtunut
Poliiseja monta autoa+panssariauto Porista kpäähän päin tänään klo n.20 kuka hurjistunut ?384497HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa2972597- 1351898
Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan
Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.1311543Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?
Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon3931496- 141349
Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä
Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E101283Onko PS kaaoksessa?
Kuinka pahasti kulissit heiluu? Tulenarka aihe? Kyllähän vaalitappio toisensa jälkeen on vakava paikka, mutta jospa P76982- 115965