Aiemmassa keskustelussa (vuolukiviuuni myytävänä) on esitetty väite, että vuolukiuunin varauskyky alenee käytössä, 25% viidessä vuodessa.
Pitääkö väite paikkansa?
Mistä varauskyvyn aleneminen johtuu?
Miten aleneminen jatkuu eli paljonko se on tippunut alkuperäisestä 10 vuoden käytön jälkeen?
Jos varauskyky alenee, niin onko varauskyky alenemisen loputtua parempi/huonompi kuin tiilellä?
Vuolukiviuuni - varauskyvyn aleneminen?
18
5159
Vastaukset
- aapo
voin uskoa muutaman prosentin alenemisen mutta 25 ei mene läpi....
tämä pieni aleneminen johtuu kuumissa paikoissa kiven rapautumisesta.
sota nunna uunin tehtaalle jos haluat varistua...- Jocuko
Ei uuni rapaudu siten kuin kiuaskivet. Kiven pintaan tulee eristävä nokikerros, ja se huonontaa lämmön varautumista.
- Kysyn
Jocuko kirjoitti:
Ei uuni rapaudu siten kuin kiuaskivet. Kiven pintaan tulee eristävä nokikerros, ja se huonontaa lämmön varautumista.
Ainakin vanhempien Nunnauunissa (leivinuuni) näyttäis noki palavan uunin sisältä todella tehokkaasti hiilivaiheessa eikä poskikanaviinkaan kerry nokea juuri lainkaan. Voihan se silti kiven huokosia tukkia.
Vaikea minunkaan uskoa väitettä noin isosta alenemasta. - Jocuko
Kysyn kirjoitti:
Ainakin vanhempien Nunnauunissa (leivinuuni) näyttäis noki palavan uunin sisältä todella tehokkaasti hiilivaiheessa eikä poskikanaviinkaan kerry nokea juuri lainkaan. Voihan se silti kiven huokosia tukkia.
Vaikea minunkaan uskoa väitettä noin isosta alenemasta.Lämmitykseen tarkoitetuissa uuneissa ei ole mahdollisuutta puhdistaa nokea uunin sisältä. Silti ne säilyttävät lämmönvarauskykynsä vuosikymmenet. Mikähän mutu-juttu tuo huononeminen lienee.
- Anssi
Varaskyky on fysikaalinen ominaisuus. Kiven massa ei ainakaan muutu vanhentuessaan, enkä usko ominaislämpökapasiteetinkaan muuttuvan.
Lämmön siirtyminen voisi heikentyä nokeentumisen vuoksi, mutta se tapahtuu uudellekkin uunille heti kun sitä aletaan käyttämään.- SHN
Vuolukiven lämmetessä yli 500 asteen sen massasta katoaa hiilidioksidina taivaalle 20%. Tosin vain tulipesän kivet tulevat näin kuumiksi, mutta pieni osa uunin massasta siis katoaa. Ei ajan vaan kuumuuden myötä.
- Vanhempi suunnittelija
Eiköhän siinä ole enemmänkin kyseessä uskon hiipuminen. Vuolukivi johtaa lämmön niin nopeasti pintaan, että sen varaamisen kanssa on niin ja näin.
- QWE
Kyllä se vuolukivi painoonsa ja kokoonsa nähden varaa ainakin yhtähyvin kuin tiili tms. materiaali.
Uunini 1500 kg ja kun sen illalla lämmittää niin aamullakin vielä kuuma, illalla selvästi lämmin yhä. Samaan tilavuuteen 75x75x165cm en usko että olisin saanut enemmän varaavuutta muullakaan ratkaisulla. Toki 2 kertaa kookkaampi 2000 kg tiiliuuni varaisi enemmän, onpi vaan aika kookas jokataloon. - Asiaa
Lämmön nopea siirtyminen uunin pintaan vuolikiviuunissa suhteessa tiiliuuniin johtuu siitä, että vuolukiviuuni on tehty kokonaisuudessaan samasta materiaalista. Näinollen materiaalien "välissä" ei tarvita eristäviä aineita vrt. tiiliuuniin kivivillalla eristetty tulipesä.
- Timo
Asiaa kirjoitti:
Lämmön nopea siirtyminen uunin pintaan vuolikiviuunissa suhteessa tiiliuuniin johtuu siitä, että vuolukiviuuni on tehty kokonaisuudessaan samasta materiaalista. Näinollen materiaalien "välissä" ei tarvita eristäviä aineita vrt. tiiliuuniin kivivillalla eristetty tulipesä.
Ja tästä syystä sitten tiiliuunissa saa polttaa motillisen halkoja, ennen kuin lämpöä on siirtynyt (= varautunut) edes vähän tiilimassaan.
Eikös sen vuolukiven hyvät uuniominaisuudet perustu just hyvään lämmönsiirtokykyyn tulipesästä kaikkialle uunin kivimassaan ja suureen ominaislämpökapasiteettiin. Kun lämpö siirtyy nopeasti uunin sisäpiinoista syvemmälle kivimassaan, saavutetaan hyvä hyötysuhde eikä lämpö karkaa palokaasuijen mukana harakoille. Vuolukiven ominaislämpökapasiteetti on käsittääkseni suurempi kuin tiilen.
Toisaalta, kun lämpö siirtyy helposti pintaan, niin voihan olla, että vuolikiviuuni luovuttaa lämmön myös nopeasti. Mutta hyvinhän tuota riittää vielä vuorokausi lämmityksen jälkeen ainakin omassa leivinuunissani. Yksi kantamuksellinen nostaa uunin lämpötilan huoneenlämmöstä yli 200 asteen ja vuorokauden päästä mittari näyttää vielä 100 astetta. Minusta on aivan mukava ominaisuus pakkasilla, että uuni alkaa luovuttamaan lämpöä jo lämmityksen aikana eikä vasta päivän tai parin päästä, kuten huonoimmissa tapaamissani tiiliuuneissa.
Huono puoli on sitten se, että alkuun lämpöä luovuttuu liikaakin ja huonelämpötila (100m2 avointatilaa, vinot sisäkatotkorkeimmillaan 3.5m) nousee turhankin korkealle eli 26 asteeseen (lämmitys säädetty 22 asteeseen). - Vanhempi suunnittelija
Timo kirjoitti:
Ja tästä syystä sitten tiiliuunissa saa polttaa motillisen halkoja, ennen kuin lämpöä on siirtynyt (= varautunut) edes vähän tiilimassaan.
Eikös sen vuolukiven hyvät uuniominaisuudet perustu just hyvään lämmönsiirtokykyyn tulipesästä kaikkialle uunin kivimassaan ja suureen ominaislämpökapasiteettiin. Kun lämpö siirtyy nopeasti uunin sisäpiinoista syvemmälle kivimassaan, saavutetaan hyvä hyötysuhde eikä lämpö karkaa palokaasuijen mukana harakoille. Vuolukiven ominaislämpökapasiteetti on käsittääkseni suurempi kuin tiilen.
Toisaalta, kun lämpö siirtyy helposti pintaan, niin voihan olla, että vuolikiviuuni luovuttaa lämmön myös nopeasti. Mutta hyvinhän tuota riittää vielä vuorokausi lämmityksen jälkeen ainakin omassa leivinuunissani. Yksi kantamuksellinen nostaa uunin lämpötilan huoneenlämmöstä yli 200 asteen ja vuorokauden päästä mittari näyttää vielä 100 astetta. Minusta on aivan mukava ominaisuus pakkasilla, että uuni alkaa luovuttamaan lämpöä jo lämmityksen aikana eikä vasta päivän tai parin päästä, kuten huonoimmissa tapaamissani tiiliuuneissa.
Huono puoli on sitten se, että alkuun lämpöä luovuttuu liikaakin ja huonelämpötila (100m2 avointatilaa, vinot sisäkatotkorkeimmillaan 3.5m) nousee turhankin korkealle eli 26 asteeseen (lämmitys säädetty 22 asteeseen).Pitäisi nähdä tehokäyrä. Eli pesän sytyttämisestä vaikka 10 kg pesällisellä. Ja sitten ilmoitetaan vaikka puolen tunnin välein luovutettu teho.
Ylilämpö jossain tilassa tarkoittaa ylilämmittämistä. Minulla on takka tehty niin, että yhdellä pesällisellä ei tule ylilämmittämistä vaikka ulkona olisi 0'C tuntumassa. Luovutettu tasainen teho on asetettavissa pesällisten kokoa ja määrää säätämällä jossain muutaman sadan vatin ja 2 kW välillä. - Anssi
Vanhempi suunnittelija kirjoitti:
Pitäisi nähdä tehokäyrä. Eli pesän sytyttämisestä vaikka 10 kg pesällisellä. Ja sitten ilmoitetaan vaikka puolen tunnin välein luovutettu teho.
Ylilämpö jossain tilassa tarkoittaa ylilämmittämistä. Minulla on takka tehty niin, että yhdellä pesällisellä ei tule ylilämmittämistä vaikka ulkona olisi 0'C tuntumassa. Luovutettu tasainen teho on asetettavissa pesällisten kokoa ja määrää säätämällä jossain muutaman sadan vatin ja 2 kW välillä.Kantokorillisessa puuta on tietty määrä energiaa ja riippuu uunin ominaisuuksista että paljonko siihen voidaan energiaa varata ja millä teholla sitä luovutetaan.
- maalämmittäjä
Timo kirjoitti:
Ja tästä syystä sitten tiiliuunissa saa polttaa motillisen halkoja, ennen kuin lämpöä on siirtynyt (= varautunut) edes vähän tiilimassaan.
Eikös sen vuolukiven hyvät uuniominaisuudet perustu just hyvään lämmönsiirtokykyyn tulipesästä kaikkialle uunin kivimassaan ja suureen ominaislämpökapasiteettiin. Kun lämpö siirtyy nopeasti uunin sisäpiinoista syvemmälle kivimassaan, saavutetaan hyvä hyötysuhde eikä lämpö karkaa palokaasuijen mukana harakoille. Vuolukiven ominaislämpökapasiteetti on käsittääkseni suurempi kuin tiilen.
Toisaalta, kun lämpö siirtyy helposti pintaan, niin voihan olla, että vuolikiviuuni luovuttaa lämmön myös nopeasti. Mutta hyvinhän tuota riittää vielä vuorokausi lämmityksen jälkeen ainakin omassa leivinuunissani. Yksi kantamuksellinen nostaa uunin lämpötilan huoneenlämmöstä yli 200 asteen ja vuorokauden päästä mittari näyttää vielä 100 astetta. Minusta on aivan mukava ominaisuus pakkasilla, että uuni alkaa luovuttamaan lämpöä jo lämmityksen aikana eikä vasta päivän tai parin päästä, kuten huonoimmissa tapaamissani tiiliuuneissa.
Huono puoli on sitten se, että alkuun lämpöä luovuttuu liikaakin ja huonelämpötila (100m2 avointatilaa, vinot sisäkatotkorkeimmillaan 3.5m) nousee turhankin korkealle eli 26 asteeseen (lämmitys säädetty 22 asteeseen).Pari pientä huomautusta, joista toisen itsekin olet osittain havainnut.
Mikäli vuolukivi tosiaan siirtää lämmön tehokkaasti, eli on hyvä johde, niin kyllä se kaikki on varauskyvystä pois. Mikäli tavoitellaan hyvää lämmönjohtavuutta, kannattaa takka tehdä vaikka kuparilevyistä. Kyllä lämpiää nopeasti. Tosin muissa ominaisuuksissa saattaa olla hieman puutteita.
Meidän tiilestä muurattu takka alkaa lämmetä ulkopinnaltaan n. tunnin kuluttua sytyttämisestä. Kun parinkymmenen asteen pakkasella polttaa lähes täyden pesällisen illalla, on ulkopinta huomattavasti huonetta lämpimämpi vielä ylihuomisen aamulla. Parin päivän viive sinun tuntemiesi takkojen lämmön luovotuksessa viittaa 1800-luvun rakentamistapaan, jolloin takkojen seinätkin olivat toista metriä paksut.
Meillä ei tähän mennessä (13 v. asumista) ole käynyt kertaakaan niin, että olisi epätoivoisesti odotettu takan luovuttamaa lämpöä. Takka on ainoastaan apuna sähkölaskun pienentämisessä. Ja silloin tällöin makkaranpaistossa. - Vanhempi
Anssi kirjoitti:
Kantokorillisessa puuta on tietty määrä energiaa ja riippuu uunin ominaisuuksista että paljonko siihen voidaan energiaa varata ja millä teholla sitä luovutetaan.
Kylläkyllä. Korillisessa on vaikka 40 kWh. Kamiinassa korillinen palaa tunnissa ja teho on silloin 40 kW luokkaa. Isomassaisessa uunissa palaa tunnissa ja suuluukuista tulee palon aikana muutamaa kilovattia. Loppu varautuu kivimassaan ja tulee jossain vaiheessa pihalle johtumalla. Jos kivipinta alkaa tunnissa kuumeta, on johtuminen aika nopeaa. Meillä kivimassa alkaa lämmetä 6 tunnin kuluttua pinnastaan. Ja on lämpöisin noin 12 tunnin kuluttua. Sillä on helppo säätää tasainen teho isolla alueella. Ylilämmitystä ei tule ellei lauhdu aivan radikaalisti hyvän lämmityjakson jälkeen.
- Anssi
Vanhempi kirjoitti:
Kylläkyllä. Korillisessa on vaikka 40 kWh. Kamiinassa korillinen palaa tunnissa ja teho on silloin 40 kW luokkaa. Isomassaisessa uunissa palaa tunnissa ja suuluukuista tulee palon aikana muutamaa kilovattia. Loppu varautuu kivimassaan ja tulee jossain vaiheessa pihalle johtumalla. Jos kivipinta alkaa tunnissa kuumeta, on johtuminen aika nopeaa. Meillä kivimassa alkaa lämmetä 6 tunnin kuluttua pinnastaan. Ja on lämpöisin noin 12 tunnin kuluttua. Sillä on helppo säätää tasainen teho isolla alueella. Ylilämmitystä ei tule ellei lauhdu aivan radikaalisti hyvän lämmityjakson jälkeen.
Olen todennut omaa pienehköä takkaa lämmittäessä että yhdellä pesällisellä se lämpenee jo aika kovasti ja huoneessa sen huomaa niin että pesällinen nostaa huoneen lämpöä noin yhdellä asteella. Kahta pesällistä enmäpää ei kehtaa kerralla lämmittää, kun kyljet lämpiää niin ettei enään oiken kestä kättä ja huonelämpöäkään ei viitsi sitä kahta astetta enempää nostattaa. Sopiva lämmitys tahti voisi olla pesällinen aamuin illoin, jolloin lämmitysteho pysyy melko tasaisena.
- arska
Meillä v.-89 valmistunut "rinnetalo". Alakerrassa kulmauuni n.1800kg ja yläkerrassa takka-leivinuuni n.2500kg (Tulikivi). Hyvin toimivat vielä. Näillä pärjätään "paukkupakkasillakin" eikä tarvitse silloinkaan kun illalla lämmittää 1-2 pesällistä. En ole huomannut muutoksia.
- uunin myyjä
Itse olen tuon uunin myyjä ja meni muuten suorastaan huippunopeasti kaupaksi. Uunia purkaessa eteeni tuli se asia, että sisäkiviä ei tarvinnut irroitella, kunhan vain nosteli pois. Kun sitten joku väitteen varauskyvyn alenemisesta esitti, jos se pitää paikkaansa (en ole huomannut) johtuu se varmasti fysiikankin lakien mukaan siitä, että "haihduttavan pinnan" määrä kasvaa vaikkakin uunin sisäosissa. Laasti siis rapautuu ajan kanssa ja tästä syystä "irtopintaa tulee enemmän". Mikä sitten on tämän todellinen merkitys, kivet kun olivat kuitenkin kiinni toisissaan ja aivan oikeassa järjestyksessä...
- Kivituli
Saattaa ehkä alenevalta varauskyvyltä tuntuakin.
Periaatteessa se on mahdotonta, mutta voisi johtua esim. siitä, että lämpömittari vanhemmiten yleensä hajoaa. Ennenkuin sen lopullisesti huomaa, niin se näyttää kuumana liikaa. Tällöin lämmitys lopetetaan pienen puumäärän polton jälkeen kesken.
Kannattaisi testata toista mittaria vertaillen.
Yksi mahdollisuus on se, että villat painuvat, jolloin luovututeho nousee ja uuni jäähtyy nopeammin.
Meillä poistettiin villat uunin päältä, että saadaan luovutustehoa kovilla pakkasilla, koska lämmitettävä ala on suuri uunin tehoon nähden.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Immu otti pataan
Olen pettynyt, hänen piti viedä Stagalaa kuin litran mittaa - mutta kuinka kävikään? Voi hemmetti sentään.... Ääääääh!1452505Näetkö feminismin uhkana
Vai mahdollisuutena kun deittailet naisia? Mitä miehet mieltä feminismistä?2031190Tykkäätkö halaamisesta?
Minä en. Tänään tuttava, jolle olen maininnut että en pidä halaamisesta, yritti halata minua ja olen vieläkin ihan raivo1131091Hinduilu on suurta eksytystä
tekosyvällinen tarina uppoaa moneen. Harhautusta todellisen Jumalan yhteydestä. Kuka haluaisi nähdä sielunvaelluksessa389940Malmin tapaus on järkyttävä
Kolme ulkomaalaistaustaista miestä raiskasi nuoren tytön tavalla, jota ei meinaa uskoa todeksi. Mikä voisi olla oikeampi298911- 98888
- 66868
- 53851
- 46839
- 60822