Haastavia kysymyksiä hoidosta, joku tietäväisempi auttakoon.

heppatyty

Hei!

Osaisko joku tietäväisempi auttaa mua muutamassa asiassa. Ensinnäkin miksi toisille hevosista pistetään suojat ja toisille ei? Tai siis kaikki ei tarvitse, mutta mistä sen ylipäätänsä voi huomata että kuka tarvii ja minkälaiset suojat? Ja entä pintelit? missä tapauksessa niitä käytetään?

Toinen kysymys koskee ratsastusta talvella, mitä hikiselle ratsastuksen jälkeiselle hevoselle voi tehdä jos ei ole lämmintä tallia? Laitetaanko hien päälle aina vaan loimi ja sitten seuraavana kesänä pestään? Vai voiko pestä sienellä ja vedellä ja pistää sitten loimen päälle? ei varmaan kovimmilla pakkasilla kuitenkaan? Missä tapauksessa hevosen jalkoja täytyy kylmätä ratsastuksen jälkeen?

Sitten ois yksi kysymys kentästä ja sen kovuudesta talvella. Miksi kovalla kentällä ei saa ratsastaa kuin käyntiä? Vai saako?Tekeekö se huonoa hevosen jaloille? Kuinka pehmeä on tarpeeksi pehmeä? Ilmeisesti jäisellä kentällä on kaatumisvaara, ihan ymmärrettävää, mutta jos ei ole jäistä vaan kovaa vaan.

Kiitos tuhannesti jos edes johonkin kysymykseen osaat vastata! :)

7

1198

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mörrinkäinen

      No ainakin jos hevonen tarvitsee hivutussuojat, sen näkee ensimmäisenä siitä, että karvat alkavat kulua vuohisnivelen kohdalta, kun jalat hieraisevat toisiaan aina kun hevonen ottaa askeleen eteenpäin. Jännesuojien tarvetta voi olla vaikea nähdä päällepäin, mutta niistä en halua sanoa sen enempää etten puhu läpiä päähäni. En ole koskaan tullut kysyttyä keneltäkään miten ovat huomanneet että niitä tarvitaan.

      Minä en lähtisi pesemään hevosta talvella ellei ole lämmintä tallia tai keinoa saada hevonen todellakin karvanjuurta myöten kuivaksi. Sillä, peseekö hevosen letkulla vai sienellä ja vedellä, ei ole mitään eroa, koska hevonen kastuu siinä joka tapauksessa. Mutta jos hevonen hikoaa (mitä pyrkisin välttelemään kylmässä tallissa), niin ehdottomasti lämmin loimi päälle kunnes hevonen on kokonaan ja varmasti kuiva.

      Jotkut kylmäävät hevosen jalat aina liikutuksen jälkeen oli tarvetta tai ei, toiset tekevät sen jos on ollut raskaamat treenit, ja osa kylmää vain jos todella tarvitsee, eli jos hevosen jalat keräävät nestettä tms. Tähän ei ole yhtä ja oikeaa vastausta, se menee suurelta osin sen mukaan miten kukin haluaa hevosensa kanssa toimia. Osa kylmää varmuuden vuoksi, osa tarvittaessa.

      Kova pohja ei tee hyvää hevosen jaloille, siksi mm. asvaltilla ei saa juoksuttaa. Sillä, mistä syytä alusta on kova, ei ole mitään merkitystä. Minulle aikoinaan sanottiin nyrkkisäännöksi, että jos näkee kunnolliset kavion kuvat alustalla, se on tarpeeksi pehmeä juoksuttaa. Mutta siinäkin on huomiotava se, että mm keväisin kun maa alkaa sulaa, kentälle tai tielle voi jäädä hyvät kengän kuvat, mutta pohja voi silti olla kova, jos sulaa maata on vain sentti ja heti sen alla on kivikovaa jäätä. Toiset käyttävät mallina ääntä. Jos kaviot kopisevat, ei saa juoksuttaa.

    • zippo2

      Lisäisilin Mörrinkäisen vastauksiin:

      Suojien tehtävä on suojata jalkoja, eli hevonen tarvitsee suojat jos se kolhii jalkojaan. Kolhiminen voi johtua esim. jalkojen rakennevirheestä tai vääränlaisesta kengityksestä tai vain siitä että hevonen on energinen ja "sählää".
      Periaatteessa sopivista suojista ei ole mitään haittaa ja yleensä suojat on parempi laittaa jos epäilee että riski vammoihin on. Esim. esteillä yleensä kaikki käyttävät edessä jännesuojia (ainakin yhtään isompaa hypätessä) koska esteeltä alastullessa on riski että hevonen kolauttaa etujalan jänteeseen takasella.

      Pinteleistä on vanha uskomus, että ne tukee jalkaa. Nykytietämyksen mukaan ne eivät tue. Moni silti käyttää tukivaikutuksen toivossa.
      Pintelit vähentää nesteiden kertymistä ja lämmittää jalkaa, mikä on toinen syy pinteleiden käyttöön. Esim. vanhoilla hevosilla pintelit voi olla ihan hyvä juttu, samoin esim. jonkun jalkavamman takia.
      Koulupuolella pinteleitä käytetään ihan koristeena, valkoiset tai satulahuovan väriset pintelit on tyylikkäät.
      OIkein laitetuista pinteleistäkään ei ole haittaa, väärin laitetut on vaaralliset.


      Hikinen hevonen kuivatetaan loimilla. Villaloimi on paras, koska se lämmittää kosteanakin. Fleeceä monet käyttää, mutta kostea fleece on kylmä. Kuivatusloimea tulee vaihtaa sitä mukaa kun loimi kostuu. Kun hevonen on kuiva, se kannattaa harjata kunnolla, koska hikinen karva kutittaa.

      Mörrinkäisen kanssa olen erimieltä tuosta sienellä pesusta: sienen voi kostuttaa vain vähän, jolloin sillä on helpompi pyyhkiä ainoastaan hikiset kohdat. Toisin kuin letkulla joka väkisinkin kastelee enemmän.
      Syksyllä/keväällä kun ei vielä viitsi kokonaan hevosta pestä, mutta on jo vähän lämpimämpää, voi tietysti hikikohdat pyyhkäistä kostealla sienellä. Tämän jälkeen sitten knnon kuivatus.

      Oikein fiksu idea on talutella hevonen kuivaksi, jolloin ei tule kylmä (ja vaihdella niitä loimia).

      Jos aikoo ratsastaa, ei oikein voi välttää sitä että hevosen hikoamista. Harvoin "lämpimissäkään" talleissa on oikeasti tosi lämmin talvisin (eikä kuulukaan olla), päiväsaikaan kun hevoset ei ole karsinoissa, lämpö on monissa talleissa vain vähän plussan puolella.
      Eli samat ohjeet koskee myös "lämmintä" tallia. Toki lämpimässä tallissa hevosen voi ehkä jättää karsinaan kuivatusloimen kanssa, kylmässä tallissa ehdottomasti kävelyttäisin.


      Kentän kovuuden oppii kuulemaan ja tuntemaan, ei siihen oikein ole mitään yhtä sääntöä. Hyvä perusajatus on se, että jos kaviot kopisee, on pohja ehdottomasti liian kova. Äänen pitäisi olla pikemminkin jotain "tum tum tum".

    • hepatyty

      Kiitos paljon vastauksestasi! Selvisi paljon mietityttäneitä asioita!

      Rupesin tässä itse miettimään että voisikohan jännesuojien tarve huomata siten että jos hevosen takajalat tulevat jossakin askellajissa etujalkojen lähelle, että vaarana siis olisi että takajalat osuisivat etujalkoihin?

    • mörrinkäinen

      Harvemmin ne kaviot sääriin kolisevat normaalissa ratsastuksessa. Jos takakaviot osuvat etujalkoihin, ne ottavat osumaa yleensä lähinnä kantoihin, jolloin putsit suojaavat paremmin.

      Mitä tulee sienellä pesemiseen, mitä hyötyä on pestä hevosen karva hiestä vain pinnalta? Hevonen hikoaa ensimmäisenä karvan juuresta ja kuivuu sieltä viimeisenä, joten tärkeintä olisi saada hiki pois sieltä, mikä ei sienellä onnistu, jos sitä kostuttaa vain vähän. Ja jos käyttää niin märkää sientä, että se pesee karvan juurestakin, voi yhtä hyvin käyttää jo letkuakin. Ei se letkukaan koko hevosta kastele kunhan ei valuta vettä kovin kovalla paineella.

      Muutoin oli kyllä asiallista kommenttia zippo2:lta.

    • zippo2

      Hevosen karvahan on hyvin vedenpitävää. Letkullakaan vettä ei läheskään aina mene iholle asti, jos karvaa ei samalla pörrötä ja hankaa. Oletko joskus kokeillut hevosen karvaa sen jälkeen kun olet vähän valutellut vettä? Huomaat että karvan juuri voi hyvinkin olla aivan kuiva.

      Siksi usein pyyhitään hiet vain karvan pinnasta, koska se jo viilentää ja vähentää kutinaa jota hikinen karva aiheuttaa, samalla karvat saa myös yleensä siistimmän näköisiksi. Harvoin on järkeä lähteä hevosta kastelemaan ihoa myöten, koska siinä normaali ihon rasvakerros kuluu ja kuivatus on todella hidasta.

      Samasta syystä hevosta ei tosiaan myös kunnolla pestä talvisin:
      Pesussa kun hevosta hangataan kunnolla, myös iho kastuu, lämpöä antava rasvakerros vähenee ja kuivuminen kestää.

    • mörrinkäinen

      Ei se hiki karvan pinnassa kutise, vaan juuressa, eikä se sieltä mihinkään lähde pelkällä pintapesulla vaan jää sinne kutisemaan edelleen. Siksi en olekaan koskaan ymmärtänyt ihmisten villitystä vain vähän pyyhkäistä pintaa. Yhtä hyvin voisi jättää hevosen pesemättä kokonaan ja tyytyä vain harjaamaan karvat suoraksi.

      Kyllä, tiedän ettei vettä saa karvan juureen vain valuttelemalla, siksi käytänkin siihen harjaa jonka huomasin jo kauan sitten toimivan paremmin kuin sieni. Mutta sanohan, mitä eroa on kuivumisen kannalta sillä, onko hevonen märkä hiestä vai vedestä? Hevonen on märkä joka tapauksessa, ja kunnollisen paikallispesun jälkeen hevosen voi kuivata vaikka pyyhkeellä niin hyvin kuin pystyy, joten se ei loppujen lopuksi jää sen kosteammaksi kuin mitä se jäisi hikisenäkään. Sen olo vain on mukavampi, kun hiki ei kutita sitä iholla.

      Ja jos karvat menevätkin pörröön kunnollisen pesun ja kuivauksen aikana, niin tiedät kai, että harjat ovat olemassa juuri sitä varten? Toki, jos ei viitsi nähdä sitä vaivaa hevosensa mukavuuden eteen, niin sitten pintapyyhkäisy onkin ihan paikallaan - voihan sitäkin nimellisesti kutsua pesuksi - mutta se todellisuus onkin sitten eri asia. Henk koht teen asiat mieluummin kunnolla silloin kun teen, sen sijaan että olisin vain tekevinäni. Mutta kukin tyylillään.

      Koko hevosta ei todellakaan kannata alkaa pyyhkeillä kuivaamaan, se on totta, mutta paikallisiin pesuihin, esim satulan alta, se toimii oikein mainiosti.

    • Savee

      Suojia käytetään jos hevonen kolhii jalkojaan. Talvella laita vaan loimi jos ei muuta vaihtoehtoa ole. Juu, voi pestä sienellä ja vedellä mutta Muista Kuivata HUOLELLISESTI ;). ei kovimmilla pakkasilla kuitenkaankannata ruveta pesemään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5115
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3217
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1810
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1665
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1365
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1286
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1267
    Aihe