Sinivuokon lisäämisestä

Sirkat talteen

Eräiden väitteiden mukaan sinivuokkoa kasvaisi nykyisin enemmän pihoissa ja puutarhoissa. Joka tapauksessa siirrettyjen ja viljeltyjen sinivuokkojen määrä on nykyisin valtava ja siinä lieneekin yksin syy miksi sitä ei pidetä uhanalaisena kasvina.

Sinivuokkoa haluttaisiin myös lisätä mutta siinä on pieniä ongelmia jotka on kuitenkin enemmän sinivuokon alkukasvatukseen liittyviä lajityypillisiä ominaisuuksia. Lähinnä alkukasvatus vaatii pientä pitkäjännitteisyyttä.

Liitän tähän toiselta alueelta sinivuokon lisäämiseen liittyvän kirjoituksen.

-----------------------------

Sinivuokon lisäämisestä.

Sinivuokko on helppo lisätä aikuisen sinivuokon siemenistä kasvaneista sirkkataimista. Sirkkataimia voi olla yhdenkin kukkamättään alla useita kymmeniä. Suurin määrä on ollut noin 150 sirkkatainta. Kun sirkkataimille tekee hiukan tilaa niin silloin kuolleisuus jää aika pieneksi ja ne vahvistuu siirtokuntoon aika nopeasti.

Sirkkataimen kasvaminen kukkivaksi aikuiseksi kestää noin kaksi tai kolme vuotta. Ensimmäisen kesän aikana kasvaa sirkkataimi ja seuraavana kesänä oikeat sinivuokon lehdet. Kolmantena vuotena voi tulla muutama kukka. Siis jossain määrin pitkäjännitteistä työtä.

Monelta on usko loppunut sinivuokkojen lisäämiseen, kun ruukutetut sirkkataimet näyttävät kuolleilta ensimmäisen talven jälkeen ja heitetään pois. Sirkkalehdet voivatkin olla kuolleita minkä perusteella tehdään virhearviointi eli määritellään taimet kuolleiksi. Sirkkalehtivaiheen aikana eli ensimmäisenä kesänä sinivuokko kerää kasvuvoimaa juuriin ja kasvattaa toisen vuoden kasvusilmun valmiiksi ja tästä seuraa että sinivuokko ei olekaan kuollut vaikka sirkkalehtien perusteella se voikin näyttää kuolleelta. Pitääkin muistaa että lehtisilmujen kasvuun lähtö tapahtuu selvästi myöhemmin verrattuna kukkasilmujen kasvuunlähtöön. Eli sinivuokko ei suinkaan ole kuollut sirkkataimivaiheessa vaikka usein siltä näyttää.

Sinivuokon kasvualustan kalkitus rehevöittää kasvustoa ja voi myös harkita kevyttä lannoitelisää.

Sinivuokko toimii hyvin kukkapenkin reunuskasvina. Näin saadaan kukkapenkki kukoistamaan jo varhain keväällä ja myöhemmin kesällä sinivuokko saa varjoa ja suojaa kukkapenkin muilta kasveilta.

10

3600

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Harrastus

      Sinivuokon lisääminen voisikin olla hauska harrastus. Tuntuu helpolta mutta vaatii kuitenkin hiukan tarkkuutta ja viitseliäisyyttä.

    • PelastinSirkkataimet

      Syksyllä huomasin sivokon juurella kasvavan runsaan sirkkataimikasvuston. Nyt niistä on jo osa kuollut, mutta sain pelastettuakin noin viisikymmentä tainta - osa niistäkin luultavasti kuolee, mutta eiköhän vaivanpalkan verran henkiinkin jää. Todennäköisesti lähes kaikki sirkkataimet olisi kuollut, jos niitä ei olisi siirtoistutettu kasvatuslaatikoihin. Ainakin osa näistä pelastetuista kukkii muutaman kukan ensi keväänä.

      • Vuokkonen

        Sain aikoinaan naapurilta sinivuokon jakotaimen. Sen siemenistä.on putkahdellut pikkutaimia vähän sinne sun tänne. Pitäiskö ne seimentaimet nyt siirtää erilleen kasvatuslaatikkoon vahvistumaan vai jäänkö ne niille sijoilleen? Kyseessä on kukkapenkki ja osin matalaa pensasta sisältävä istutusalue.


      • Tilanteen mukaan
        Vuokkonen kirjoitti:

        Sain aikoinaan naapurilta sinivuokon jakotaimen. Sen siemenistä.on putkahdellut pikkutaimia vähän sinne sun tänne. Pitäiskö ne seimentaimet nyt siirtää erilleen kasvatuslaatikkoon vahvistumaan vai jäänkö ne niille sijoilleen? Kyseessä on kukkapenkki ja osin matalaa pensasta sisältävä istutusalue.

        Kun kukkapenkkiä muokataan ja kun sirkkataimia ei edes tunnisteta, niin silloin sirkkataimien kohtalona on usein tuhoutua. Kun huolella hoidat kukkapenkkiä sirkkataimien ehdoilla, niin silloin niillä on hyvät edellytykset jatkaa kasvua.

        Usein sirkkataimia on emokasvin alla niin paljon, että niistä osa tuhoutuu tukehtumalla kasvustoon. Näitä tuhoon tuomittuja voi ja kannattaakin pelastaa siirtämällä niitä alkukasvatukseen sopiville kasvatusalustoille. Pensaiden alusta on hyvä kasvuympäristö sinivuokolle, koska sinivuokko viihtyy hieman varjoisassa paikassa.

        Sinivuokon alkukasvatuksen kriittisin vaihe on kun ensimmäisen kasvukauden ikäisen sirkkataimen lehdet kuihtuu ja vain pieni silmu jää jäljelle. Tässä vaiheessa saatetaan huomaamatta tuhota kuolleen näköiset taimet - saattaa käydä niin että taimia tässä vaiheessa ei edes huomaa. Toisen kasvukauden aikana silmuista kehittyy "oikeat" sinivuokon lehdet ja sen jälkeen kasvu on jo aika turvattu. Ensimmäisen kerran sinivuokko kukkii yleensä kolmannen kasvukauden alussa.


      • Pensaanalla
        Vuokkonen kirjoitti:

        Sain aikoinaan naapurilta sinivuokon jakotaimen. Sen siemenistä.on putkahdellut pikkutaimia vähän sinne sun tänne. Pitäiskö ne seimentaimet nyt siirtää erilleen kasvatuslaatikkoon vahvistumaan vai jäänkö ne niille sijoilleen? Kyseessä on kukkapenkki ja osin matalaa pensasta sisältävä istutusalue.

        Pensaiden alusta on hyvä sinivuokon kasvualusta ja ainakaan pensaiden alta ei niitä kannata siirtää muualle jos muutakin siirrettävää on. Kun pensaiden alla kasvusto vanhenee, niin silloin kukkiminen ja siementuotanto lisääntyy, ja sinne itää uusia taimia, mistä riittää siirrettävää runsaastikin.


    • Sinivuokon siemenet

      Mihin aikaan sinivuokon siemenet tulee kylvää parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Minulla on satoja siemeniä kerättynä viimekevään siemeniä. Kylvänkö nyt syksyllä, vai olisiko pitänyt toimia luonnonmukaisesti ja kylvää jo alkukesällä.

      • ItääköKeväällä

        Kylvin ulkona talven yli varastoidut siemenet nyt alkukesästä, mutta ainuttakaan tainta en ole havainnut. Olikohan talvi liian lämmin vai täytyykö siemenen saada pakkanen maassa? Saa nähdä itääkö ensi kesänä.


    • Uusillealueille

      Sinivuokko ei luontaisesti juurikaan vakiokasvupaikoiltaan leviä kuin korkeintaan hyvin hitaasti. Ainoastaan siirtoistutusten vaikutuksesta sinivuokko on muutaman kymmenen vuoden akana levinnyt merkittävästi uusille kasvupaikoille ja kokonaan uusille alueille. Sitä kasvaa nykyisin jopa Lapinläänin alueella ainakin merilapin tuntumassa.

      Sinivuokon vaivaloista luontaista leviämistä kuvaa se kun kymmeniä vuosia kukkapenkeissä kasvaneet esiintymät ovat nyt vasta leviämässä taajamien lähimetsiin.

      Sinivuokko on erittäin kestävä ja sitkeäkasvuinen ja tällä perusteella sen leviämiselle lähes koko suomen alueelle ei pitäisi olla mitään estettä, mutta näin ei kuitenkaan tapahdu, koska sinivuokon leviämistapa on erittäin vaivaloinen ja hidas. Käytännössä siirtoistutukset on ainoa merkittävä tapa millä sinivuokko leviää uusille alueille.

    • Jooooon

      Ei täällä Savossa ole ikinä aikaisemmin sinivuokkoa metsissä kasvanut. Nyt niitä saattaa löytää jostain asumusten läheltä.

    • Siirtoistutus

      Sinivuokkoa on revitty juurineen maasta jo niin kauan kuin kukilla on jotain sijaa ollut kauneuden tuojina. Lisäksi sinivuokolla on ollut oma viehätyksensä koska se on ensimmäisiä kevään kukkia kauneutta antamassa. Sinivuokko on ollut myös pitkiä aikoja rauhoitettu, koska pelättiin ihmisen kiinnostuksen romahduttavan sinivuokkokannan. Rauhoitus ei sinivuokkojen juurineen repimiseen juurikaan vaikuttanut vaan siirrot jatkuivat entiseen tapaan ja jopa lisääntyi rauhoitusaikana. Sinivuokko onkin ylivoimaiseti eniten siirtoistutettu luonnon kasvi. Ihminen on ollut ja on edelleenkin tehokkain sinivuokkokannan vahvistaja ja levittäjä. Luonnonmukainen leviäminen äärettömän hidasta ja satunnaista.

      Sinivuokkojen juurineen repiminen ei kuitenkaan ollut kovinkaan haitallista vaan kävikin päinvastoin kuin mitä odotettiin ja pelättiin käyvän. Sinivuokkoja siirrettiin satojakin kilometrejä uusille kasvupaikoille ja sinivuokkoa kasvaa nyt lähes koko suomen alueella. Pohjoisimmat esiintymät ova Lapin läänissä. Ja puutarhojen kukkapekkeihin siirretytkin leviävät pikku hiljaa kukkapenkkikarkulaisina lähiluontoon luonnonmukaisiksi kasvustoiksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      164
      2783
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2011
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      88
      1816
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      68
      1557
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe