F/A-18 hornet vs Suhoi SU-xx

Mietiskelyä.

Tuo hornet taitaa olla ihan hyvä kone vaikka ei parasta jenkki tavaraa olekaan, mutta miten se pärjää noita Venäjän uusia Suhoita vastaan? Kummalla on ilmaherruus? Wikipediassa kutsuttiin SU-27 Anti-F-15:ksi ja F-15 oli pitkään jenkkien ilmaherruus kone.

Eikö suomen olisi kannattnut kuitenkin hommata F-15 hävittäjiä, kun F-18 on suunnitelty lentotukialus käyttöön? Kummatkin kaksi moottorisia, joten ei kai niillä mitään suuria eroja käyttökustannuksia ole. Tietenkin eri asia on olisiko jenkit myyneet niitä suomelle.

23

3107

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • sotamies40

   F-15 ei ollut myynnissä silloin kun valittiin konetta. Kisassa oli mukana Mig29, gripen, C hornet ja joku muu, en muista.

   Yksi valintakriteereistä oli lyhyen kiitoradan käyttö, paremmat laskutelineet jne. Jo ne puuttuvat F15sta.
   F18 koneita käytetään lentotukialuksilla huonossa säässä ja kylmyydessä. Tämä vastaa myöskin Suomen oloja.

   Mutta, asia ei ole relevantti koska sitä optiota ei ollut. Ja miksi se olisikaan? Saman kauden koneita, melkein samat tutkat jne. Jos haluat paremman koneen, osta F-18E/F mallinen. Se on uudempi kuin F15.

   • ­­­

    eikös tuo ole kiinni vähän enemmän aseistuksesta, kumpi tiputtaa toisen. Todellisuudessa se väistely ohjuksia ja tykkejä vastaan taitaa olla enempi elokuvahommia.


   • Mietiskelyä.

    Eli siis USA ei suostunut myymään F-15 suomelle tuolloin..

    Israel osti F-15 tammikuussa -94 joka on Strike Eagle malli, jota on lisäksi kehitetty lisää. Israelilla on tunnetusti läheiset suhteet jenkkien kanssa, joten tämä todennäköisesti mahdollisti kaupat.

    Korea, saudit ja singapore saivat F-15 vasta 2000 ja 2010-luvulla, jolloin F-22 oli jo jenkeillä käytössä.


   • ika

    FougaMagisterit museosta baanalle.Oliskohan siellä Kuubansaarella Castrolla meitille
    myytävänä MiG-15sia,niitä sais varmaankin sopuhintaankin.Ei muuta kun ,,,
    konttiin vaan sokrusäkkein sekahan,niin 2n viikon päästä miki on nokalla.
    Ja jos mekut pistää räikköihin liikeettä, niin on lentopelit pian taivaalla.


   • tehdäänpä korjauksia
    Mietiskelyä. kirjoitti:

    Eli siis USA ei suostunut myymään F-15 suomelle tuolloin..

    Israel osti F-15 tammikuussa -94 joka on Strike Eagle malli, jota on lisäksi kehitetty lisää. Israelilla on tunnetusti läheiset suhteet jenkkien kanssa, joten tämä todennäköisesti mahdollisti kaupat.

    Korea, saudit ja singapore saivat F-15 vasta 2000 ja 2010-luvulla, jolloin F-22 oli jo jenkeillä käytössä.

    "Israel osti F-15 tammikuussa -94 joka on Strike Eagle malli, jota on lisäksi kehitetty lisää. Israelilla on tunnetusti läheiset suhteet jenkkien kanssa, joten tämä todennäköisesti mahdollisti kaupat."

    Israel osti F-15 koneita jenkeistä jo 70-luvulla, malleina A ja B. Myöhemmin myös C ja D. F-15E Strike Eagle on eri kone, vaikka toki kykenee hyvin myös ilmataisteluun.

    "Korea, saudit ja singapore saivat F-15 vasta 2000 ja 2010-luvulla,"

    Korealle, Saudeille, Singaporelle ja Japanille on myyty F-15 kalustoa jo 80-luvulta lähtien. Singaporen ja Korean värkit tosin taitaa perustua F-15E Strike Eagleen ja Japanihan valmisti omansa itse Mitsubishin ja McDonnellin yhteistyönä.


   • tarjouspyynnöt

    Aluksi kisassa piti olla MiG, Mirage, Gripen ja F-16. Sitten siihen pukkasi F-18. Ennenkun Neuvostoliitto nyykähti oli tarkoitus ostaa puolet sieltä, onneksi siis näin ei tapahtunut.


  • sssssssss
  • Herhiläinen

   Hornetit oli eilen testissä. Mitenköhän pärjäsivät?

  • Nestori Tykkikessu

   Mielenkiintoinen kysymys on verrata USA:n ja N-L/Venäjän hävittäjien kehitystä. Amerikkalaiset veivät hävittäjäjärjestelmäänsä kohti lentäviä aselavetteja, kun taas venäläiset kehittivät erityisesti lento-ominaisuuksia.

   F-15 ”Mig killer” oli selvä muutos jenkkien taktiikassa. Kevyt ja tehokas kone on lentäjän kone, eikä vaan maa-asemien ohjaama aselavetti. Lento-ominaisuudet ovat hyvät ja se pärjää hyvin tässä venäläisille. Tässä mielessä järjestelmät ovat lähestyneet toisiaan.

   Perinteiset tykkiaseet on ratkaistu edelleen eri tavoin. Amerikkalaiset käyttävät kuusiputkista Gatling -tyyppistä 20 mm M61A1 tai M61A2 konetykkiä. Sen teoreettinen tulinopeus on huimaava 6000 laukausta/min, lähtönopeus 1050 m/s. Ase painaa reilut 100 kg, mutta aseen syöttölaite painaa kolme kertaa enemmän, joka on haitta.

   Venäläiset luottavat perinteisempään Gsh-30-2 konetykkiin. Se on 30 millinen, jonka teoreettinen tulinopeus on 3000 laukausta/min ja lähtönopeus on 870 m/s. Aseen suuri etu on sen vähäinen paino eli kaikkiaan 105 kg. Molempi parempi, kumpi?

   • 15+7

    F-15 on kaikkea muuta kuin kevyt. Tehokas se on, mutta kooltaan se on suurempi kuin F-18.


  • Gvyvyv
   • NATO vs RUS

    Ehkä saadaan Ukrainan nurkilla vahvistus asiaan lähiaikoina.


  • ika

   Jassi olis ollut ylivoimasesti paras ostos,erittäin sopiva siirtolapuutarhojen
   kasvipenkkien karhimiseen.

  • tuhlausta
  • ei olisi myyneet

   "Tietenkin eri asia on olisiko jenkit myyneet niitä suomelle. "

   Ja tietenkin on täysin selvää, etteivät olisi. F-15 oli tuohon aikaan varattu ainoastaan tärkeimpien liittolaisten käyttöön ja vasta viime aikoina sitä on alettu myydä muillekin (Singapore).

   Kone on myös selvästi kalliimpi kuin Hornetti, ja 64 Hornetin hinnalla olisi saanut kenties noin 40 Eaglea. Se on myös selvästi kalliimpi käyttää mm. suuremman polttoaineen kulutuksen vuoksi. Sen vuoksi Eagle soveltuu lähinnä rikkaiden maiden käyttöön.

  • ww3ww
  • Letkut_poikki

   Tänään oli uutinen netissä. Suomalainen Hornet on rikkonut USAn tankkauskoneen harjoituksissa Rissalassa. Tälläistä se on kun on tumperot Hornetteja lentämässä. Tulee varmaan kalliksi suomalaieislle veronmaksajille. Miksi nämä tumperot päästetään lentämään Hornetteja. Toivottavasti se mulkku-pilotti saa itse maksaa osan vahingosta.

   • Jos_ei_mitään

    tee, niin ei myöskään mitään satu. Mahtaisit olla parempi Hornet-pilotti itse?


  • romukone

   Käytöstä poistettu f-14 oli parempi kuin f-15 jossa moottorit olivaty epävarmenpia myös tilastot ovat paremmat migejä vastaan tosin ählämit ovat huonompia lentäjiä ja tuskin heillä oli viimeisintä venäläistä tekniikkaa koneissaan.

  • Riippuu etäisyyksistä. Flanker on lähitaistelussa Hornetia parempi; sillä on parempi liikehtimiskyky ja teho/painosuhde. Viime vuosiin asti Flankereilla on vielä ollut etuna neljännen sukupolven lähietäisyyksien R-73 Infrapunaohjus, jolla on kypärätähtäimen ansiosta laaja ampuma-ala. Horneteilla oli pitkään tähän vastaan vain AIM-9M -ohjukset joilla oli pienempi kantomatka ja voitiin ampua vain suoraan edessä olevaan maaliin.

   Nyt kuitenkin AIM-9X:n kanssa on tässä otettu kiinni ja menty hieman ohikin; AIM-9X:llä on nyt isompi ampuma-ala (180 astetta verrattuna R-73:n 120:een) vaikkakin edelleen pienempi kantomatka. Lisäksi 9X:llä on tarkempi hakupää (Imaging Infrared), joka näkee erottaa maalin kuvana pelkän lämpöpisteen sijaan, joten omasuojasoihduistakaan ei ole hyötyä. Tulevissa versioissa LOAL (Lock-On After Launch) -toiminto mahdollistaa ohjuksen ampumisen jopa takasektorille, eli ohjus tekee ampumisen jälkeen u-käännöksen ja hakeutuu ampujan takana olevaan maaliin. Maali ei ole silloin enää missään turvassa!

   Kauempana on Hornetilla etulyöntiasema. Hornetin tutkapinta-ala on huomattavasti Flankeria pienempi, joten se on vaikeammin havaittavissa. Toki Flankerissa on Hornetia tehokkaampi tutka, mutta tämä ei riitä kuromaan eroa; Hornet silti huomaa Flankerin ennen kuin Flanker Hornetia. Flanker on sentään isokokoinen hävittäjä, joka näkyy tutkassa hyvin.

   Horneteilla on ollut pitkään eräs tärkeä etu Flankereihin: Aktiivitutkaohjus! Ohjus hakeutuu lennon viimeisessä vaiheessa maaliin omalla tutkallaan. Siihen asti ampuva hävittäjä voi päivittää datalinkillä ohjukselle maalitietoja siltä varalta, että maali tekee väistöliikkeitä, mutta kun ohjus saa omalla tutkallaan maalin piikkiin on koira päästetty irti ja se tulee ja puree! Vihollisen tutkavaroitin alkaa vasta tässä vaiheessa varoittamaan kohti tulevasta ohjuksesta, jolloin on jo myöhäistä.

   Aktiivitutkaohjuksella voidaan tällä tavoin myös torjua useampia maaleja samanaikaisesti. Hornetin tutka pystyy seuraamaan kuutta eri maalia samanaikaisesti ja ampumaan ohjukset jokaiselle yhtä aikaa.

   Venäjän ilmavoimien Flankerit on viime vuosiin asti joutunut tyytymään puoliaktiivisiin ohjuksiin, mikä tarkoittaa, että hävittäjä voi hyökätä vain yhtä maalia kohden kerralla, ja sen on pidettävä maali lukittuna koko ohjuksen lennon aikana. Jos Flanker joutuu tekemään väistöliikkeitä ohjuksen laukaisun jälkeen, se menettää tutkalukinnan ja ohjus menee ohi.

   Eikö Flankereilla sitten ole aktiivitutkaohjusta? Kyllä nykyään on! 90-luvun lopulla kehittivät Venäläiset R-77 ohjuksen vastauksena länsimaisille aktiivitutkaohjuksille, mutta tämä on vasta parin viimeisen vuoden aikana otettu käyttöön Venäjän ilmavoimissa. Puoliaktiivinen R-27 on edelleen pääasiallinen keskipitkän matkan ilmasta-ilmaan ohjus. Lisäksi AIM-120 -ohjuksia on päivitetty tiuhaan tahtiin, ja on kehityksessä R-77:stä edellä. Suomessa uusin käytössä oleva versio on AIM-120C-5

   Yksi valtti Flankerilla on IRST-sensori (Infrared Search and Track), jolla voidaan havaita vihollismaali passiivisesti sen lämpölähteen perusteella ilman, että käytettäisiin omaa tutkalähetintä, jonka lähettämän säteilyn maalikone huomaisi omassa tutkavaroittimessaan. Tällä sensorilla on kuitenkin lyhyt havaintoetäisyys ja huono sää voi vaikuttaa siihen lisää.

   Toinen etu Flankerilla on suuri polttoainekapasiteetti, joka oli konetta kehittäessä yhtenä vaatimuksena (Neuvostoliitto oli suuri maa, joten koneen piti pystyä lentämään pitkiä matkoja). Flankerille ei ole olemassa lisäpolttoainesäiliöitä; se ei tarvi niitä!

   Yhteenvetona Hornet voittaa, jos se pystyy pitämään etäisyytensä Flankeriin ja alueella on tarpeeksi tutkavalvontaa varoittamaan mahdollisesta hiipivästä vihollisesta, joka tutka sammutettuna IRST:tä käyttäen yrittää päästä lähietäisyydelle.

   • Turvatakut

    Hyvä! Mikä Suomen kannattaa ostaa? F18 Super Hornet, F18 Advanced Super Hornet, F35A maavoimien versio, F35C merivoimien versio (kalliimpi, mutta ei vaadi pitkää kiitorataa),
    Gripen NG,
    Ranskalainen kone,
    Eurofighter Typhoon?

    Saisiko myyjältä turvatakuut? Esim. Ranska tai USA pystyisi turvatakuut antamaan.


  • Fighterbombber

   Voisiko Suomi muuttaa USAn avulla kauko-ohjattavaksi vanhat F-18, kun niillä ei ole enää turvallista ihmisen lentää? Silloin Suomella olisi yhteensä >100 hävittäjäpommittajaa uuden hävittäjähankinnan jälkeen.

  • Hypersonic_ja_laser

   Ja tuleeko niistä F35:een luvatuista laseraseista ja hypersonic aseista koskaan mitään?

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Viiskymppisenä

   Ja alan olla kyllä aina vaan enemmän sitä mieltä, mikä on kyllä ihan tieteellinen faktakin, että elämä viiskymppisenä alkaa olla turhista turhinta. Uu
   Sinkut
   402
   1557
  2. Suomalaislääkäri katosi matkalla Pattayalle

   Ei siis tietoa pääsikö Pattayalle saakka vai minne suunnisti? Tuntomerkeistä päätellen ei ole kantasuomalaisia lääkäreitä. https://www.iltalehti.fi/ko
   Pattaya
   23
   1164
  3. Martinan häät

   Ottaako miehen nimen? Rouva Aitolehti -Bajamaja.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   124
   849
  4. Pitäisikö lähettää lapsille viesti: älkää tulko jouluksi tänne sähköä tuhlaamaan?

   Kun kaikki työelämässä niin mitä varten niiden pitää tulla tänne tuhlaamaan kallista eläkeläisten sähköä? Pysykööt omillaan. Harmittaa koko joulu.
   Maailman menoa
   72
   801
  5. Kuka Turkulainen lääkäri kadonnut Thaimaassa?

   Lehdissä oli siitä juttua, mutta nimi on nyt Iltasanomista otettu pois
   Turku
   12
   799
  6. Olet mielenkiintonen ja kiehtova. Erikoinen epänormaali ihminen

   Siksi kiinnostava. Hyvää yötä. Saan kai sanoa ystäväni? Saanhan ?
   Ikävä
   34
   777
  7. Nyt mies ryhdistäydytään

   molemmat IRL. Jos molemmilla on tunteita. Ei heitetä niitä roskiin. Hyvää yötä.
   Ikävä
   92
   715
  8. Mikä nyt on

   Ihmisiä katoaa, ruumiita löytyy. Suntista löytynyt ruumis...
   Kokkola
   48
   581
  9. Selviytyjät-voittaja Sami Helenius juhli voittoa huvilalla finaalin jälkeen - Skoolaus "Mestarille!"

   Onnea Sami Selviytyjät-voitosta! Kyllä ansaitsit voiton! Ex-jääkiekkoilija Sami Helenius on Selviytyjät Suomi -voittaja vm 2022. Ex-NHL-tähti voitt
   Suomalaiset julkkikset
   13
   540
  10. Ajankohtainen TV-leffa: Lupaus kertoo suomalaisten lottien tarinaa sodassa - Iso kiitos lotille!

   Iso kiitos ja kunnianosoitus lotille, jotka tekivät tärkeää työtä kotirintamalla ja sodan keskellä Suomen ja Venäjän sodissa. Lupaus-elokuva kertoo
   Maailman menoa
   32
   499
  Aihe