F/A-18 hornet vs Suhoi SU-xx

Mietiskelyä.

Tuo hornet taitaa olla ihan hyvä kone vaikka ei parasta jenkki tavaraa olekaan, mutta miten se pärjää noita Venäjän uusia Suhoita vastaan? Kummalla on ilmaherruus? Wikipediassa kutsuttiin SU-27 Anti-F-15:ksi ja F-15 oli pitkään jenkkien ilmaherruus kone.

Eikö suomen olisi kannattnut kuitenkin hommata F-15 hävittäjiä, kun F-18 on suunnitelty lentotukialus käyttöön? Kummatkin kaksi moottorisia, joten ei kai niillä mitään suuria eroja käyttökustannuksia ole. Tietenkin eri asia on olisiko jenkit myyneet niitä suomelle.

23

4016

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sotamies40

      F-15 ei ollut myynnissä silloin kun valittiin konetta. Kisassa oli mukana Mig29, gripen, C hornet ja joku muu, en muista.

      Yksi valintakriteereistä oli lyhyen kiitoradan käyttö, paremmat laskutelineet jne. Jo ne puuttuvat F15sta.
      F18 koneita käytetään lentotukialuksilla huonossa säässä ja kylmyydessä. Tämä vastaa myöskin Suomen oloja.

      Mutta, asia ei ole relevantti koska sitä optiota ei ollut. Ja miksi se olisikaan? Saman kauden koneita, melkein samat tutkat jne. Jos haluat paremman koneen, osta F-18E/F mallinen. Se on uudempi kuin F15.

      • ­­­

        eikös tuo ole kiinni vähän enemmän aseistuksesta, kumpi tiputtaa toisen. Todellisuudessa se väistely ohjuksia ja tykkejä vastaan taitaa olla enempi elokuvahommia.


      • Mietiskelyä.

        Eli siis USA ei suostunut myymään F-15 suomelle tuolloin..

        Israel osti F-15 tammikuussa -94 joka on Strike Eagle malli, jota on lisäksi kehitetty lisää. Israelilla on tunnetusti läheiset suhteet jenkkien kanssa, joten tämä todennäköisesti mahdollisti kaupat.

        Korea, saudit ja singapore saivat F-15 vasta 2000 ja 2010-luvulla, jolloin F-22 oli jo jenkeillä käytössä.


      • ika

        FougaMagisterit museosta baanalle.Oliskohan siellä Kuubansaarella Castrolla meitille
        myytävänä MiG-15sia,niitä sais varmaankin sopuhintaankin.Ei muuta kun ,,,
        konttiin vaan sokrusäkkein sekahan,niin 2n viikon päästä miki on nokalla.
        Ja jos mekut pistää räikköihin liikeettä, niin on lentopelit pian taivaalla.


      • tehdäänpä korjauksia
        Mietiskelyä. kirjoitti:

        Eli siis USA ei suostunut myymään F-15 suomelle tuolloin..

        Israel osti F-15 tammikuussa -94 joka on Strike Eagle malli, jota on lisäksi kehitetty lisää. Israelilla on tunnetusti läheiset suhteet jenkkien kanssa, joten tämä todennäköisesti mahdollisti kaupat.

        Korea, saudit ja singapore saivat F-15 vasta 2000 ja 2010-luvulla, jolloin F-22 oli jo jenkeillä käytössä.

        "Israel osti F-15 tammikuussa -94 joka on Strike Eagle malli, jota on lisäksi kehitetty lisää. Israelilla on tunnetusti läheiset suhteet jenkkien kanssa, joten tämä todennäköisesti mahdollisti kaupat."

        Israel osti F-15 koneita jenkeistä jo 70-luvulla, malleina A ja B. Myöhemmin myös C ja D. F-15E Strike Eagle on eri kone, vaikka toki kykenee hyvin myös ilmataisteluun.

        "Korea, saudit ja singapore saivat F-15 vasta 2000 ja 2010-luvulla,"

        Korealle, Saudeille, Singaporelle ja Japanille on myyty F-15 kalustoa jo 80-luvulta lähtien. Singaporen ja Korean värkit tosin taitaa perustua F-15E Strike Eagleen ja Japanihan valmisti omansa itse Mitsubishin ja McDonnellin yhteistyönä.


      • tarjouspyynnöt

        Aluksi kisassa piti olla MiG, Mirage, Gripen ja F-16. Sitten siihen pukkasi F-18. Ennenkun Neuvostoliitto nyykähti oli tarkoitus ostaa puolet sieltä, onneksi siis näin ei tapahtunut.


    • sssssssss
    • Herhiläinen

      Hornetit oli eilen testissä. Mitenköhän pärjäsivät?

    • Nestori Tykkikessu

      Mielenkiintoinen kysymys on verrata USA:n ja N-L/Venäjän hävittäjien kehitystä. Amerikkalaiset veivät hävittäjäjärjestelmäänsä kohti lentäviä aselavetteja, kun taas venäläiset kehittivät erityisesti lento-ominaisuuksia.

      F-15 ”Mig killer” oli selvä muutos jenkkien taktiikassa. Kevyt ja tehokas kone on lentäjän kone, eikä vaan maa-asemien ohjaama aselavetti. Lento-ominaisuudet ovat hyvät ja se pärjää hyvin tässä venäläisille. Tässä mielessä järjestelmät ovat lähestyneet toisiaan.

      Perinteiset tykkiaseet on ratkaistu edelleen eri tavoin. Amerikkalaiset käyttävät kuusiputkista Gatling -tyyppistä 20 mm M61A1 tai M61A2 konetykkiä. Sen teoreettinen tulinopeus on huimaava 6000 laukausta/min, lähtönopeus 1050 m/s. Ase painaa reilut 100 kg, mutta aseen syöttölaite painaa kolme kertaa enemmän, joka on haitta.

      Venäläiset luottavat perinteisempään Gsh-30-2 konetykkiin. Se on 30 millinen, jonka teoreettinen tulinopeus on 3000 laukausta/min ja lähtönopeus on 870 m/s. Aseen suuri etu on sen vähäinen paino eli kaikkiaan 105 kg. Molempi parempi, kumpi?

      • 15+7

        F-15 on kaikkea muuta kuin kevyt. Tehokas se on, mutta kooltaan se on suurempi kuin F-18.


    • Gvyvyv
      • NATO vs RUS

        Ehkä saadaan Ukrainan nurkilla vahvistus asiaan lähiaikoina.


    • ika

      Jassi olis ollut ylivoimasesti paras ostos,erittäin sopiva siirtolapuutarhojen
      kasvipenkkien karhimiseen.

    • tuhlausta
    • ei olisi myyneet

      "Tietenkin eri asia on olisiko jenkit myyneet niitä suomelle. "

      Ja tietenkin on täysin selvää, etteivät olisi. F-15 oli tuohon aikaan varattu ainoastaan tärkeimpien liittolaisten käyttöön ja vasta viime aikoina sitä on alettu myydä muillekin (Singapore).

      Kone on myös selvästi kalliimpi kuin Hornetti, ja 64 Hornetin hinnalla olisi saanut kenties noin 40 Eaglea. Se on myös selvästi kalliimpi käyttää mm. suuremman polttoaineen kulutuksen vuoksi. Sen vuoksi Eagle soveltuu lähinnä rikkaiden maiden käyttöön.

    • ww3ww
    • Letkut_poikki

      Tänään oli uutinen netissä. Suomalainen Hornet on rikkonut USAn tankkauskoneen harjoituksissa Rissalassa. Tälläistä se on kun on tumperot Hornetteja lentämässä. Tulee varmaan kalliksi suomalaieislle veronmaksajille. Miksi nämä tumperot päästetään lentämään Hornetteja. Toivottavasti se mulkku-pilotti saa itse maksaa osan vahingosta.

      • Jos_ei_mitään

        tee, niin ei myöskään mitään satu. Mahtaisit olla parempi Hornet-pilotti itse?


    • romukone

      Käytöstä poistettu f-14 oli parempi kuin f-15 jossa moottorit olivaty epävarmenpia myös tilastot ovat paremmat migejä vastaan tosin ählämit ovat huonompia lentäjiä ja tuskin heillä oli viimeisintä venäläistä tekniikkaa koneissaan.

    • Riippuu etäisyyksistä. Flanker on lähitaistelussa Hornetia parempi; sillä on parempi liikehtimiskyky ja teho/painosuhde. Viime vuosiin asti Flankereilla on vielä ollut etuna neljännen sukupolven lähietäisyyksien R-73 Infrapunaohjus, jolla on kypärätähtäimen ansiosta laaja ampuma-ala. Horneteilla oli pitkään tähän vastaan vain AIM-9M -ohjukset joilla oli pienempi kantomatka ja voitiin ampua vain suoraan edessä olevaan maaliin.

      Nyt kuitenkin AIM-9X:n kanssa on tässä otettu kiinni ja menty hieman ohikin; AIM-9X:llä on nyt isompi ampuma-ala (180 astetta verrattuna R-73:n 120:een) vaikkakin edelleen pienempi kantomatka. Lisäksi 9X:llä on tarkempi hakupää (Imaging Infrared), joka näkee erottaa maalin kuvana pelkän lämpöpisteen sijaan, joten omasuojasoihduistakaan ei ole hyötyä. Tulevissa versioissa LOAL (Lock-On After Launch) -toiminto mahdollistaa ohjuksen ampumisen jopa takasektorille, eli ohjus tekee ampumisen jälkeen u-käännöksen ja hakeutuu ampujan takana olevaan maaliin. Maali ei ole silloin enää missään turvassa!

      Kauempana on Hornetilla etulyöntiasema. Hornetin tutkapinta-ala on huomattavasti Flankeria pienempi, joten se on vaikeammin havaittavissa. Toki Flankerissa on Hornetia tehokkaampi tutka, mutta tämä ei riitä kuromaan eroa; Hornet silti huomaa Flankerin ennen kuin Flanker Hornetia. Flanker on sentään isokokoinen hävittäjä, joka näkyy tutkassa hyvin.

      Horneteilla on ollut pitkään eräs tärkeä etu Flankereihin: Aktiivitutkaohjus! Ohjus hakeutuu lennon viimeisessä vaiheessa maaliin omalla tutkallaan. Siihen asti ampuva hävittäjä voi päivittää datalinkillä ohjukselle maalitietoja siltä varalta, että maali tekee väistöliikkeitä, mutta kun ohjus saa omalla tutkallaan maalin piikkiin on koira päästetty irti ja se tulee ja puree! Vihollisen tutkavaroitin alkaa vasta tässä vaiheessa varoittamaan kohti tulevasta ohjuksesta, jolloin on jo myöhäistä.

      Aktiivitutkaohjuksella voidaan tällä tavoin myös torjua useampia maaleja samanaikaisesti. Hornetin tutka pystyy seuraamaan kuutta eri maalia samanaikaisesti ja ampumaan ohjukset jokaiselle yhtä aikaa.

      Venäjän ilmavoimien Flankerit on viime vuosiin asti joutunut tyytymään puoliaktiivisiin ohjuksiin, mikä tarkoittaa, että hävittäjä voi hyökätä vain yhtä maalia kohden kerralla, ja sen on pidettävä maali lukittuna koko ohjuksen lennon aikana. Jos Flanker joutuu tekemään väistöliikkeitä ohjuksen laukaisun jälkeen, se menettää tutkalukinnan ja ohjus menee ohi.

      Eikö Flankereilla sitten ole aktiivitutkaohjusta? Kyllä nykyään on! 90-luvun lopulla kehittivät Venäläiset R-77 ohjuksen vastauksena länsimaisille aktiivitutkaohjuksille, mutta tämä on vasta parin viimeisen vuoden aikana otettu käyttöön Venäjän ilmavoimissa. Puoliaktiivinen R-27 on edelleen pääasiallinen keskipitkän matkan ilmasta-ilmaan ohjus. Lisäksi AIM-120 -ohjuksia on päivitetty tiuhaan tahtiin, ja on kehityksessä R-77:stä edellä. Suomessa uusin käytössä oleva versio on AIM-120C-5

      Yksi valtti Flankerilla on IRST-sensori (Infrared Search and Track), jolla voidaan havaita vihollismaali passiivisesti sen lämpölähteen perusteella ilman, että käytettäisiin omaa tutkalähetintä, jonka lähettämän säteilyn maalikone huomaisi omassa tutkavaroittimessaan. Tällä sensorilla on kuitenkin lyhyt havaintoetäisyys ja huono sää voi vaikuttaa siihen lisää.

      Toinen etu Flankerilla on suuri polttoainekapasiteetti, joka oli konetta kehittäessä yhtenä vaatimuksena (Neuvostoliitto oli suuri maa, joten koneen piti pystyä lentämään pitkiä matkoja). Flankerille ei ole olemassa lisäpolttoainesäiliöitä; se ei tarvi niitä!

      Yhteenvetona Hornet voittaa, jos se pystyy pitämään etäisyytensä Flankeriin ja alueella on tarpeeksi tutkavalvontaa varoittamaan mahdollisesta hiipivästä vihollisesta, joka tutka sammutettuna IRST:tä käyttäen yrittää päästä lähietäisyydelle.

      • Turvatakut

        Hyvä! Mikä Suomen kannattaa ostaa? F18 Super Hornet, F18 Advanced Super Hornet, F35A maavoimien versio, F35C merivoimien versio (kalliimpi, mutta ei vaadi pitkää kiitorataa),
        Gripen NG,
        Ranskalainen kone,
        Eurofighter Typhoon?

        Saisiko myyjältä turvatakuut? Esim. Ranska tai USA pystyisi turvatakuut antamaan.


    • Fighterbombber

      Voisiko Suomi muuttaa USAn avulla kauko-ohjattavaksi vanhat F-18, kun niillä ei ole enää turvallista ihmisen lentää? Silloin Suomella olisi yhteensä >100 hävittäjäpommittajaa uuden hävittäjähankinnan jälkeen.

    • Hypersonic_ja_laser

      Ja tuleeko niistä F35:een luvatuista laseraseista ja hypersonic aseista koskaan mitään?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6233
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3986
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      262
      2397
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1940
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1403
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1306
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1050
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      996
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      971
    Aihe