Täysi-ikäinen vanhemmat eivät maksa

maymaymaydayparade

Olen 18 vuotias ja opiskelen, mutta vanhempani eivät maksa mitään minulle, nyt myös vanhempani ovat sanoneet että eivät aijo enää katsella minua kotona...
En kuitenkaan tiedä miten toimia tässä tilanteessa sillä itselläni ei ole minkäänlaisia tuloja. Ainoa rahanlähde Kelaltakin on ollut opintoLAINA, (en saa edes opintotukea) jota en kuitenkaan tahdo nostaa kokonaan koska en tahdo velkakierteeseen.

Osaisitteko auttaa miten kannattaisi toimia? Isäni sanoi että sossusta saa avustusta mutta miten? Marssinko vain sossulle ja sanon että 'tahdon muuttaa, antakaa rahaa?' Tuskimpa

Help!!

3

108

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanha p

      Hei, vanhempasi toimivat melko ikävästi, mutta eipä kai sille minkään voi, jos tilanne on tuo. Opintolainaa ei kannata pelätä, jos opiskelet semmoista alaa, jolla on töitä ja koulunkäynti sujuu. Se on suhteessa muihin lainoihin todella pienikorkoista (1%/vuosi)) lainaa ja takaisin maksua tarvitsee miettiä vasta valmistuttua ja aikataulusta voi neuvotella pankin kanssa. Velkakierteet liittyvät enemmän pikavippeihin ja kulutusluottoihin joiden korko saattoi olla vielä muutama vuosi sitten useita satoja prosentteja vuodessa. Eli maksoit periaatteessa satasesta viisi takaisin, jos venytit laina-ajan vuodeksi. Ihmekös jos jotkut joutuivat ongelmiin noiden firmojen kanssa.

      Sossussa käynti ei ole koskaan mieltä ylentävää, mutta asioita auttaa, kun ottaa selvää omista oikeuksistaan ja pitää niistä kiinni. Joskus asiat sujuvat ihan ok, mutta välillä ei. Käytännössä teet juuri, niinkuin epäilitkin. Marssit tiskille ja ilmoitat tilanteen. Varaat ajan sosiaalityöntekijälle ja otat mukaan toimeentulotukihakemuksen. Keräät siinä luetellut vaaditut liitteet kasaan ja viet hakemuksen mukanasi vaikka sinne varatulle ajalle. Voitte sitten siellä käydä läpi sun tilanteen ja hakemuksen. Hakemukseenkin kannattaa selkeästi kirjata muuton tarve. Jos haluat tyydyttää virkailijoiden paperikiimaa, niin viet jopa kirjallisen häätöilmoituksen vanhempien allekirjoituksella varustettuna, niin asia on laillisesti itsestään selvä. Pyydät virkailijalta jo tapaamisessa vuokravakuuden valmiiksi (yleensä pelkkä paperi. Kyselet muuttoautoon tukea (korvataan ainakin jälkeenpäin kuittia vastaan). Ja pyydät huonekalurahan, koska olet itsenäistyvä nuori ja olet oikeutettu siihen.

      Sossu ei yleensä järkkää kämppää, vaan joudut sen itse etsimään. Sun pitää kysyä virkailijalta (tai googlettaa), että mikä on kunnan vuokranormi yksinasuvalle. Saat yleensä yhden kk vuokravakuuden sossusta, joten kaupungin asunnot, VVO ja Sato on siinä mielessä hyviä, kun niissä yleensä alempi vakuus kuin yksityisillä. Eikä siinä, jos löydät yksityisen jolle tuo 1kk paperinen vuokravakuus riittää, mutta harvemmin nykyään löytyy. Sitten vaan allekirjoitat vuokrasopimuksen ja viet senkin sitten sossuun näytille vuokralaskun kera, niin homma alkaa luistamaan. Saat sieltä sitten 100€ käyttörahaa, vuokran, sähköt, kotivakuutuksen, terveydenhuoltomenot ja ehkä vähän koulukirja-avustustakin, jos hyvin perustelet. Saisit enemmänkin, mutta kun se 400€ opintolaina lasketaan sulle tuloksi, nostit sitä tai et.

      Saatat sitten omillasi olla oikeutettu myös KELAn asumilisään, vaikket opintorahaa saisikaan. Sossutäti todennäköisesti kuitenkin neuvoo (käskee) sitä hakemaan, jos näin on. Ja jos tuntuu, ettei asiat mennyt niinkuin piti, niin kannattaa tulla kysymään uudestaan tai googlettaa. Ei siellä aina tiedä sossutkaan, että miten pitäisi toimia, niin vähän joutuu välillä "lyömään nyrkkiä pöytään" ja ehkä tirauttamaan kyynelenkin. Sinänsä ymmärrettävää, ettei tuilla makailu olisi liian helppoa, mutta harmi kun johtaa käytännössä kaikkein heikoimpien oikeuksien polkemiseen.

      Ei muuta kuin kaikkea hyvää ja onnea matkaan. Toivottavasti asiat järjestyy.

    • sossu auttaa

      Vanhempiensa luona asuva 18-vuotias on oikeutettu toimeentulotukeen. Jos vanhempasi heittävät sinut pois kotoaan, sossu todennäköisesti auttaa sinua asunnon hankkimisessa ja kustantaa takuuvuokran. Valitettavasti sossu voi sen jälkeen opiskelijalta vaatia että tämä nostaa opintolainan. Lainaa se ei voi pakottaa ottamaan, mutta lainaosuus kuitenkin joka tapauksessa lasketaan opiskelijan tuloksi toimeentulon perusteita laskettaessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      191
      4469
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      120
      2811
    3. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      324
      2264
    4. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      132
      2245
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      1952
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1516
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      113
      1434
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      30
      1352
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1190
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1081
    Aihe