Vanhoista sutrista kertomus

Run of the mill

Yhdessä vanhimmista buddhalaisista sutrista "Udana 3: Nandavaggo" (engl: "The discourse about Nanda"), oli kertomus Yasojasta. Siinä kerrottiin, että kerran kun Buddha asusteli lähellä Savatthia Jetan metsässä, paikalle tuli 500 munkkia joita johti mies nimeltä Yasoja. Tämä joukko piti kovaa meteliä tervehtiessään Jetassa asuvia munkkeja ja järjestellessään kulhojaan ja kaapujaan. Buddha sanoi Anandalle: "keitä nämä ovat, jotka pitävät kovaa meteliä? Voisi luulla että joukko kalastajia lastaa kalojaan!"

"He ovat 500 vierailevaa munkkia, Yasoja johtajanaan, jotka tulivat tavatakseen opettajan. Nämä munkit pitävät todella kovaa meteliä järjestellessään tavaroitaan ja tervehtiessään täällä asuvia munkkeja".

"Nyt Yasoja, käy sanomassa heille, että opettaja kutsuu heitä".

"Kyllä kunnioitettu herra", sanoi Ananda ja kävi ilmoittamassa vierailijoille.

Saavuttuaan paikalle ja tehtyään kunnianosoituksia, munkit asettuivat istumaan. Kun he olivat asettuneet, Buddha sanoi: "Miksi te munkit pidätte niin kovaa meteliä, että teidän voisi luulla olevan joukko kalastajia kaloineen?"

Yasoja vastasi: "Nämä, arvoisa opettaja, ovat 500 munkkia, jotka ovat tulleet tähän paikkaan tapaamaan kunnioitettua opettajaa. He pitivät kovaa meteliä tervehtiessään täällä asuvia munkkeja ja järjestellessään kulhojaan ja kaapujaan".

"Menkää munkit, lähetän teidät pois. Teidän ei pitäisi olla minun kanssani."

"Kyllä arvoisa herra", vastasivat munkit ja noustuaan ylös, osoitettuaan kunnioitusta, kierrettyään Buddhan ympäri, järjestettyään sijansa ja kerättyään kaapunsa ja kulhonsa he lähtivät kävelemään Vajjin suuntaan.

Ennenpitkää he tulivat Vaggumuda-joelle ja tekivät sinne asumuksia puusta ja lehdistä. He kohtasivat joukon sadekauden hiljentymisaikaa viettäviä munkkeja ja kertoivat, että opettaja joka haluaa heidän parastaan ja on aina myötätuntoinen, lähetti heidät pois luotaan heidän omaksi parhaakseen, ja että heidän tulee nyt elää siten että opettaja voi olla heihin tyytyväinen.

"Tehkäämme näin", vastasivat munkit Yasojalle.

Nämä munkit asuivat Vaggumuda-joen rannalla hyvässä suojassa, tarkkaavaisina ja rauhassa ja he kaikki ymmärsivät Kolme Syvällistä Viisautta.

Kun Buddha oli viettänyt haluamansa ajan Savatthissa, lähti hän kävelemään Vesalin suuntaan. Hän asettui asumaan Vesalin Suuressa Metsässä olevaan suureen temppeliin. Hän käytti mieltään, ja kun hänen mielensä oli kokonaan ympäröinyt Vaggumuda-joen rannalla asuvien munkkien mielet, hän sanoi Anandalle: "On aivankuin jotain kevyttä olisi ilmaantunut, aivan kuin jotain todella hienoa olisi ilmestynyt minulle, Ananda, tuossa suunnassa. Meneminen tuohon suuntaan missä munkit asuvat Vaggumuda-joen rannalla, ei olisi ollenkaan huono asia."

"Lähetä Ananda, viestinviejä sanomaan heille, että opettaja haluaa tavata arvoisat munkit".

Ananda sanoi yhdelle munkeista, että mene viemään viesti, että opettaja haluaa tavata heidät. "Kyllä ystävä" vastasi munkki ja niinkuin voimakas mies ojentaisi käsivartensa, tai vetäisi sen koukkuun, munkki katosi temppelistä ja ilmestyi Vaggumuda-joen rannalla asuvien munkkien eteen.

Kerrottuaan viestinsä kohteliaasti, munkit vastasivat myöntävästi. Kerättyään tavaransa hekin hävisivät joen rannalta ja ilmestyivät metsätemppeliin.

Temppelissä Buddha istui järkähtämättömässä keskittyneisyyden tilassa. Munkit ymmärsivät hänen tilansa ja istuivat alas, hekin asettuen keskittyneeseen mielentilaan.

Kun yö oli kulunut ja aamu sarasti, Ananda nousi ylös ja sanoi Buddhalle: "Yö on kulunut, arvoisa herra, nämä vierailevat munkit ovat istuneet tässä kauan aikaa. Etkö tervehdi heitä?"

Buddha ei vastannut.

Ananda toisti sanomansa toisen kerran, mutta Buddha pysyi vieläkin ääneti.
Auringon noustua ja Anandan toistettua asiansa kolmanteen kertaan, Buddha havahtui olotilastaan ja sanoi: "Jos tietäisit Ananda, et sanoisi edes tuon vertaa näistä munkeista. Minä ja nämä 500 munkkia olemme istuneet syvässä keskittymisen tilassa jota ei voi häiritä."

Ymmärrettyään tilanteen merkityksen, Buddha sanoi: "Hän joka voittaa aistinautintojen siteen, pilkatuksi ja tapetuksi joutumisen siteen ja muut kahleet, joka on hievahtamaton kuin vuori, se munkki ei vapise nautinnon tai kivun vaikutuksesta."

4

84

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Krislam

      Et siis löytänyt linkkiä budhalaisuus palstalle?

    • Forresteri
    • 00oo

      Kiitos tästä!

    • bliss

      Nätti mielikuva syntyi tarinasta. Kiitos. En muista kuulleeni tätä aikaisemmin.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1893
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1456
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      16
      1399
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      11
      1369
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1337
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1280
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe