Tietoa reservin kieltäytymisestä / täydennyspalvelusta Kiuruvedellä

Täydennyspalvelusmies -04

Morjes,

Laitoin melkein samanlaisen viestin vastauksena yhteen toiseen threadiin (sotilaspassi-aiheesta).. Jos moderaattoreja häiritsee, niin poistakaa toki se viesti.

Palasin juuri täydennyspalvelus (-> reservin kieltäytyjä) koulutuksesta Kiuruvedeltä.

Sotilaspassia ei kyselty takaisin missään vaiheessa, silloin kun lähetin hakemuksen, tai siellä paikanpäällä. Siviilipalveluskeskuksen johtaja kertoi alkuinfossa että täydennyspalvelusmiehet saavat pitää sotilasarvonsa. Eli reservin kieltäytyjistä ei tule siviilipalvelusmiehiä vaan täydennyspalvelusmiehiä, eli rauhanaikana palveluksesta vapautettuja.

Tuosta sotilaspassin takaisin perimisestä en voi vannoa 100% .. ehkä unohtivat mun kohdalla tehdä tuon, ts. pyytää sitä samalla kun palauttaa anomuksen. Ainakaan paikanpäällä ei ollut asiasta *yhtään mitään* puhetta. Tiedä sitten.

Tämä kaikki tosiaan vähän alle viikon 'vanhaa' tietoa.

Se millaisia tehtäviä on edessä sodan sattuessa, ei ole määritelty missään laissa, eli käytännössä kukaan ei osaa sanoa mitä täyd.palv.miehille tapahtuu sodan sattuessa.

Henk.koht. spekulaationa: jos tilanne menee vakavaksi maan puolustuksen kannalta, jokainen kykenevä mies varustetaan millä tahansa asella mitä vain löytyy, ja laitetaan rintamalle. Jos ei asiat mene niin kehnoksi, niin edessä on varmaankin palvelusta jonkinlaisena kirjurina, varasto- tai keittiöhommissa tms. - Tai, jos isoilla herroilla on järkeä, niin täydennysmiehinä siviilikohteissa, voimalaitoksissa, väestönsuojelussa jne.

Mutta tosiaan, *kukaan* ei tiedä varmaksi (veikkaan tosin että puolustusvoimat on aiheesta kirjoitelleet omat suunnitelmat, kun ko. lafkalla on tapana olla perusteellinen, siltojen räjäytys-merkkeistä joka jampan sijoitukseen sodassa) mitä sodan sattuessa tapahtuu. Siitä ei ole lakia tai virallista määritelmää.

Itse kurssista pitää sanoa, ainakin omakohtaisena kokemuksena, että siellä oli Paljon Hyödyllistä tietoa. Ensiapu-koulutusta mahtui siihen 5 päivään (maanantaista 15:30 -> perjantaihin 11:30) yhteensä 14 tuntia. Päivät alkoi 07:00 ruokailulla ja loppui 16:30. Loppuaika täysin vapaata.

Kouluttajina toimii Kiuruveden palolaitoksen palomiehet. 20v työkokemuksella & rennolla asenteella varustetut äijät kouluttivat aika tavalla tehokkaammin mitä kukaan toimistotyöntekijä kalvojen ja pintakoulutuksen kera koskaan. Käteen jäi siis vankahko tietous (spr:n peruskurssia laajempi) hengenpelastuksesta, tekohengityksen antamisesta & elvytyksestä, väestön suojelusta, tulipalojen syttymisestä & palomiesten toiminnasta.

Majoitus oli soluasunnoissa. 4 asuntoa, joissa jokaisessa oli neljä huonetta, ja 2 äijää per huone. Voittaa intin 10 heeboa per tupa järjestelyt, saati kertausten pj/sissi-teltan 10-0. Ajanvietettä kannattaa varata mukaan, telkku asunnoista löytyy, mutta kolmella kanavalla ei pitkälle juhlita. Tosin sissi-teltan ainoa hupi lienisi kamina-kipinävuoro..

Ruokaa puuhasi kaksi keittäjää, ja sitä riitti intti-tyyliin runsaasti, neljästi päivässä. Laatu oli erinomaista, kasvisruoka mukaanlukien.

Lähin kauppa on ~500m päässä, olut ei varmasti lopu kesken. Kiuruveden keskustaan on matkaa ~3km. Sieltä löytyy alko & kauppoja. Erityismaininta kebab/pizzeria Sidarille. Siellä joku turkkilainen äijä duunasi 7 eurolla 4. täytteen pizzan joka oli kevyesti suurin mitä on koskaan tullut vastaan random kebabmestassa. Sijaitsee 200 metrin päässä alkosta.

Keskustan tuntumasta löytyi myös uimahalli-kuntosali, jonka palvelut maksoi täyd.palv.-äijille valtio, aina viiteen käyntikertaan asti, käytyä tuli vain kahdesti tosin. Erinomaisesti varusteltu punttis, mutta pienehkö uima-allas setuppi, n. 25m x 6m Siistit saunatilat, jossa alkuasukkaat tuntuivat kaikki tyyliin tuntevan toisensa .. hiukka eri meininki mitä stadissa.

Väkeä oli kurssilla 23, yleensä on kuulemma joku 20-40. Tavallista porukkaa, ikähaarukka ~20..30, 90% oli pk-seudulta, ja suurin osa tuntui käyneen intin vekaralla .. ei kuulemma enää napannut, kun posti pukkasi kolmatta kertauskutsua, 4 vuoden sisään palveluksen loppumisesta.

Tietoa täydennysmiespalvelusta (lähinnä siis lomakkeen voi tilata näistä numeroista) saa esim:

Lapinjärven Koulutuskeskus
Puh. (019) 530 600

Aseistakieltäytyjä Liitto
puh. 09-140 427

Sanoo noille että haluaa täydennyspalvelus koulutukseen, pois reservistä, ja kysyy lomaketta, niin tietävät mistä kyse.

Sääli ettei ollut digikamera mukana, voisi muuten puuhata pika info-sivut tuosta koko setistä.

Jokatapauksessa, suosittelen lämpimästi. Varsinkin ensiapu-tietous & elvytystreeni simulaattori-nuken kanssa jäi äärimmäisen hyödyllisenä tietona päähän. Ei oikein mitään sen suurempia vitutuksen aiheita .. ei yhtäkään jos vertaa normaaleihin metsäleiri kertausoloihin. Rahaakin jää käteen valtiolta yhteensä 267e (3€ päiväraha 50€ jostain-ei-voi-muistaa-mistä), eli suunnilleen saman verran mitä kertauksista.

Suosittelen.

24

8495

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ???

      "Se millaisia tehtäviä on edessä sodan sattuessa, ei ole määritelty missään laissa, eli käytännössä kukaan ei osaa sanoa mitä täyd.palv.miehille tapahtuu sodan sattuessa.

      Henk.koht. spekulaationa: jos tilanne menee vakavaksi maan puolustuksen kannalta, jokainen kykenevä mies varustetaan millä tahansa asella mitä vain löytyy, ja laitetaan rintamalle. Jos ei asiat mene niin kehnoksi, niin edessä on varmaankin palvelusta jonkinlaisena kirjurina, varasto- tai keittiöhommissa tms. - Tai, jos isoilla herroilla on järkeä, niin täydennysmiehinä siviilikohteissa, voimalaitoksissa, väestönsuojelussa jne."

      Ihan kysymyksenä tuosta kommentista "..jos isoilla herroilla on järkeä..". Mulle ei tuo sun ajatuksen juoksu oikein aukea, miksi palveluskelposia miehiä pitäisi palkita tosipaikan tullen tuosta kieltätymisestään paremmilla hommilla ja mikä tossa olisi se järki-osuus kappareiden taholta?

      • täydennyspalvelumies -04

        Niin, tämähän on tietenkin vain mielipide..

        Minulle jäi tuosta kurssista mieleen, että isoin osa paikalla olleista oli kieltäytynyt reservistä tärkeimpänä henkilökohtaisena syynään kertausten aiheuttama vaiva & vitutus. Mutta, paikalla oli myös ihmisiä joille eettiset/uskonnolliset syyt olivat tärkeitä.

        Tätä on hieman hankala selittää lyhyesti.
        Itse lukeudun jälkimmäiseen ryhmään, suunnilleen suhteella kertausvitutus: 40%, uskonnolliset syyt: 60%. Käytännössä kädessäni oli kertauskutsu Rovaniemelle, 900km päähän, viideksi päiväksi. Asun Helsingissä, ja kävin varusmiespalvelukseni Santahaminassa, Helsingin kupeessa. Palvelukseni loppumisen, vuoden 2001 alussa, jälkeen olen kasvanut/muuttunut henkisesti hyvin paljon. (En lähde kuvaamaan filosofista näkemystäni maailmasta sen tarkemmin, jos jotakuta sattuu kiinnostamaan, niin hakusana 'advaita vedanta' tai 'ramana maharshi' kertovat lisää.)

        - Se mitä tämä tarkoittaa, on että en tiedä mitä tekisin jos rk62 laitettaisiin käteeni rintamalla. Yhdysvaltojen armeijan tutkimusten mukaan II. maailmansodassa, vietnamissa ja koreassa, suurin syy mikä sai sotilaat ampumaan vihollista kohti (en nyt siis puhu ilmaan tunnelman mukana räiskijöistä ja muista, joita oli ilmeisesti useita kymmeniä prosentteja kaikista), oli toveruus. Se että vieressä oli tuttu kaveri, joka kuolisi jos ei itse toimi ensin vihollista vastaan. Hädän hetkellä tuo syy, motivaatio saa ihmisen toimimaan nopeammin kuin ajatus tai järki juoksee.

        Veikkaan että tuo sama syy saisi minut tilanteen tullen vetämään liipaisimesta, ei mikään muu syy, suora esimiehen käsky tai vastaava. Kun tuollaista tilannetta, jossa viholliset juoksevat asemapaikkaa kohti aseet ladattuna, pysähdyn miettimään nyt, tajuan että vastapuolella tilanne on sama. Ei löydy maata joka olisi käytännössä täynnä verenhimoisia tappajia jotka odottavat sotaa. Suurin osa on samanlaisia ihmisiä kuin sinä ja minä, jotka haluavat vain elää omaa elämäänsä. Syy miksi rintamalla ollaan, on se että valtionpäämiehet -joissain maissa demokraattisesti äänestetyt, joissain maissa itse oikeuden ottaneet- ovat näin käskeneet kenraaleita. Komentoketjun päässä, ase kädessä ja kypärä päässä, roikkuvat tavalliset ihmiset joilla ei ole senttiäkään halua tappaa ketään.

        Tähän voisi heittää jotain kärjistettyä siitä että 'valtioiden päämiehet ja kenraalit pitäisi lähettää autiolle saarelle tappamaan toisiaan, kun haluavat kuolemia ja tuhoa'. Tai muuta vastaavaa, millä ei ole mitään käytännön todellisuus pohjaa. Joten jää heittämättä.

        Sen sanon kuitenkin, että minä en sitä tappamista halua tai aio tehdä myöskään.

        "Ei sulla oo vaihtoehtoa siinä vaiheessa kun vihollinen sitten kuitenkin tulee, polttaa maasi ja raiskaa vaimosi, lapsesi! Sitäkö toivot, että näin pääsee käymään?"

        Sitä en toivo, kellekään. Mutta annan silti ennemmin kaiken omaisuuteni hyökkäävän valtion ahneille päämiehille, kuin ammun toisia ihmisiä jotka eivät myöskään halua olla rintamalla tappamassa.
        Se mitä toivon, on että ne jotka kokevat omaksi identiteetikseen puolustaa läheisiään, omaisuuttaan ja muita ihmisiä voimalla, aseen kanssa, tekevät kuten juuri tuntevat oikeaksi.

        Itse asiaan:

        "..miksi palveluskelposia miehiä pitäisi palkita tosipaikan tullen tuosta kieltätymisestään paremmilla hommilla.."
        ->
        Minusta kukaan ei ole velvollinen tappamaan ketään toisen käskystä. En odota keltään palveluskelpoiselta mieheltä yhtään enempää. Jos jokainen laskee aseensa, koemme seuraamukset moisesta, olivat ne sitten mitä tahansa. Näin ei kuitenkaan käytännössä käy. Aivan satavarmasti suurin osa aikuisista miehistä tarttuu aseeseen, vaikka vastahakoisesti, ja rintamalla vetävät liipaisimesta kun näkevät naapurinsa/ystävänsä vaarassa. Se on heidän olemuksensa ja tehtävänsä, mutta se ei ole minun asiani. Jokainen joka haluaa aseesta kieltäytyä, kieltäytyköön. Jokainen joka siihen tarttuu, tarttukoon.

        "..mikä tossa olisi se järki-osuus kappareiden taholta?"
        ->
        Sodan tullessa, on tärkeää valtion, yhteiskunnan selviytymisen ja säilymisen kannalta, että tietyt tärkeät siviililaitokset jatkavat toimintaansa täydellä voimalla. Voimalaitokset, hälytys/pelastuslaitokset, ruuantuotanto ja niin edelleen. Näiden pyörittämiseen tarvitaan työvoimaa, työkykyisiä nuoria ja aikuisia. Tähän näkisin että olisi hyödyllisintä käyttää aseista kieltäytyvää väestöä, jotka mitä todennäköisemmin ovat valmiita suojelemaan ja auttamaan toisia ihmisiä. Tehokasta väestönsuojelu, ensiapu ja yleishyödyllistä koulutusta heille. Näin minä sen näkisin


      • ???
        täydennyspalvelumies -04 kirjoitti:

        Niin, tämähän on tietenkin vain mielipide..

        Minulle jäi tuosta kurssista mieleen, että isoin osa paikalla olleista oli kieltäytynyt reservistä tärkeimpänä henkilökohtaisena syynään kertausten aiheuttama vaiva & vitutus. Mutta, paikalla oli myös ihmisiä joille eettiset/uskonnolliset syyt olivat tärkeitä.

        Tätä on hieman hankala selittää lyhyesti.
        Itse lukeudun jälkimmäiseen ryhmään, suunnilleen suhteella kertausvitutus: 40%, uskonnolliset syyt: 60%. Käytännössä kädessäni oli kertauskutsu Rovaniemelle, 900km päähän, viideksi päiväksi. Asun Helsingissä, ja kävin varusmiespalvelukseni Santahaminassa, Helsingin kupeessa. Palvelukseni loppumisen, vuoden 2001 alussa, jälkeen olen kasvanut/muuttunut henkisesti hyvin paljon. (En lähde kuvaamaan filosofista näkemystäni maailmasta sen tarkemmin, jos jotakuta sattuu kiinnostamaan, niin hakusana 'advaita vedanta' tai 'ramana maharshi' kertovat lisää.)

        - Se mitä tämä tarkoittaa, on että en tiedä mitä tekisin jos rk62 laitettaisiin käteeni rintamalla. Yhdysvaltojen armeijan tutkimusten mukaan II. maailmansodassa, vietnamissa ja koreassa, suurin syy mikä sai sotilaat ampumaan vihollista kohti (en nyt siis puhu ilmaan tunnelman mukana räiskijöistä ja muista, joita oli ilmeisesti useita kymmeniä prosentteja kaikista), oli toveruus. Se että vieressä oli tuttu kaveri, joka kuolisi jos ei itse toimi ensin vihollista vastaan. Hädän hetkellä tuo syy, motivaatio saa ihmisen toimimaan nopeammin kuin ajatus tai järki juoksee.

        Veikkaan että tuo sama syy saisi minut tilanteen tullen vetämään liipaisimesta, ei mikään muu syy, suora esimiehen käsky tai vastaava. Kun tuollaista tilannetta, jossa viholliset juoksevat asemapaikkaa kohti aseet ladattuna, pysähdyn miettimään nyt, tajuan että vastapuolella tilanne on sama. Ei löydy maata joka olisi käytännössä täynnä verenhimoisia tappajia jotka odottavat sotaa. Suurin osa on samanlaisia ihmisiä kuin sinä ja minä, jotka haluavat vain elää omaa elämäänsä. Syy miksi rintamalla ollaan, on se että valtionpäämiehet -joissain maissa demokraattisesti äänestetyt, joissain maissa itse oikeuden ottaneet- ovat näin käskeneet kenraaleita. Komentoketjun päässä, ase kädessä ja kypärä päässä, roikkuvat tavalliset ihmiset joilla ei ole senttiäkään halua tappaa ketään.

        Tähän voisi heittää jotain kärjistettyä siitä että 'valtioiden päämiehet ja kenraalit pitäisi lähettää autiolle saarelle tappamaan toisiaan, kun haluavat kuolemia ja tuhoa'. Tai muuta vastaavaa, millä ei ole mitään käytännön todellisuus pohjaa. Joten jää heittämättä.

        Sen sanon kuitenkin, että minä en sitä tappamista halua tai aio tehdä myöskään.

        "Ei sulla oo vaihtoehtoa siinä vaiheessa kun vihollinen sitten kuitenkin tulee, polttaa maasi ja raiskaa vaimosi, lapsesi! Sitäkö toivot, että näin pääsee käymään?"

        Sitä en toivo, kellekään. Mutta annan silti ennemmin kaiken omaisuuteni hyökkäävän valtion ahneille päämiehille, kuin ammun toisia ihmisiä jotka eivät myöskään halua olla rintamalla tappamassa.
        Se mitä toivon, on että ne jotka kokevat omaksi identiteetikseen puolustaa läheisiään, omaisuuttaan ja muita ihmisiä voimalla, aseen kanssa, tekevät kuten juuri tuntevat oikeaksi.

        Itse asiaan:

        "..miksi palveluskelposia miehiä pitäisi palkita tosipaikan tullen tuosta kieltätymisestään paremmilla hommilla.."
        ->
        Minusta kukaan ei ole velvollinen tappamaan ketään toisen käskystä. En odota keltään palveluskelpoiselta mieheltä yhtään enempää. Jos jokainen laskee aseensa, koemme seuraamukset moisesta, olivat ne sitten mitä tahansa. Näin ei kuitenkaan käytännössä käy. Aivan satavarmasti suurin osa aikuisista miehistä tarttuu aseeseen, vaikka vastahakoisesti, ja rintamalla vetävät liipaisimesta kun näkevät naapurinsa/ystävänsä vaarassa. Se on heidän olemuksensa ja tehtävänsä, mutta se ei ole minun asiani. Jokainen joka haluaa aseesta kieltäytyä, kieltäytyköön. Jokainen joka siihen tarttuu, tarttukoon.

        "..mikä tossa olisi se järki-osuus kappareiden taholta?"
        ->
        Sodan tullessa, on tärkeää valtion, yhteiskunnan selviytymisen ja säilymisen kannalta, että tietyt tärkeät siviililaitokset jatkavat toimintaansa täydellä voimalla. Voimalaitokset, hälytys/pelastuslaitokset, ruuantuotanto ja niin edelleen. Näiden pyörittämiseen tarvitaan työvoimaa, työkykyisiä nuoria ja aikuisia. Tähän näkisin että olisi hyödyllisintä käyttää aseista kieltäytyvää väestöä, jotka mitä todennäköisemmin ovat valmiita suojelemaan ja auttamaan toisia ihmisiä. Tehokasta väestönsuojelu, ensiapu ja yleishyödyllistä koulutusta heille. Näin minä sen näkisin

        Sä katot asiaa ihan väärällä tavalla. Ei sulla ole mitään oikeuksia! Noi on ihan ihmisten omia keksintöjä ja riippuen tilanteesta, yhteiskunta joko hyväksyy ne tai ei! Tällä hetkellä tuo sun aseistakieltäytyminen on ihan ok, eihän siitä aiheudu yhteiskunnalle mitään harmiakaan.
        Sodan aikana tilanne on vaan ihan toinen. Toi sun syysi luistaa sotimasta on sillon varmasti yksi huonoimmista. Toi jo ihan senkin takia, että sotilaiden moraalia saattaisi saada aikamoisen iskun, jos aseistakieltäyjät olisivat päässet mukaviin sisähommiin kauaksi taistelualueilta. Tietyt asiat yhteiskunnassa pitää hoitaa sillonkin, mutta niitä hoitaa kumminkin ammattihenkilöt, eli osa niistä jotka tekee sitä nytkin. Tuon lisäksi naiset ja jollain tavalla vammautuneet voivat tehdä noita. Noi on sodan aikana varmasti hyväksyttäviä syitä olla poissa taistelukentältä. Aseistakieltäytyjät sen sijaan valitsevat telotuskomppanian ja rintaman väliltä. Sotiminen on sen verran paskaa hommaa, että vankilakin olisi liian hyvä ja huokutteleva vaihtoehto tuolloin.


      • >>>
        ??? kirjoitti:

        Sä katot asiaa ihan väärällä tavalla. Ei sulla ole mitään oikeuksia! Noi on ihan ihmisten omia keksintöjä ja riippuen tilanteesta, yhteiskunta joko hyväksyy ne tai ei! Tällä hetkellä tuo sun aseistakieltäytyminen on ihan ok, eihän siitä aiheudu yhteiskunnalle mitään harmiakaan.
        Sodan aikana tilanne on vaan ihan toinen. Toi sun syysi luistaa sotimasta on sillon varmasti yksi huonoimmista. Toi jo ihan senkin takia, että sotilaiden moraalia saattaisi saada aikamoisen iskun, jos aseistakieltäyjät olisivat päässet mukaviin sisähommiin kauaksi taistelualueilta. Tietyt asiat yhteiskunnassa pitää hoitaa sillonkin, mutta niitä hoitaa kumminkin ammattihenkilöt, eli osa niistä jotka tekee sitä nytkin. Tuon lisäksi naiset ja jollain tavalla vammautuneet voivat tehdä noita. Noi on sodan aikana varmasti hyväksyttäviä syitä olla poissa taistelukentältä. Aseistakieltäytyjät sen sijaan valitsevat telotuskomppanian ja rintaman väliltä. Sotiminen on sen verran paskaa hommaa, että vankilakin olisi liian hyvä ja huokutteleva vaihtoehto tuolloin.

        Vaikkei täydennysmiehenä palveleminen ole rikos, mistä menettää vänrikinnappinsa tai alikersantinrautansa, on kuitenkin vaikea ajatella, että motivaatio-ongelmaista voitaisiin laittaa joukkueen tai ryhmän johtajiksi.

        Näin ollen todennäköisesti henkilöt sijoitettaisiin johonkin paikallisjoukon huoltoon tai esikuntatehtävään, missä ei tarvitse olla esimiehenä ja johtaa joukkoa.

        Suomessa sodanajan reservi pienenee koko ajan, joten kymmeniä prosentteja voidaan käytännössä vapauttaa palveluksesta tai panna tertiäärisiin tehtäviin.


      • Täyd.palv.mies -04
        ??? kirjoitti:

        Sä katot asiaa ihan väärällä tavalla. Ei sulla ole mitään oikeuksia! Noi on ihan ihmisten omia keksintöjä ja riippuen tilanteesta, yhteiskunta joko hyväksyy ne tai ei! Tällä hetkellä tuo sun aseistakieltäytyminen on ihan ok, eihän siitä aiheudu yhteiskunnalle mitään harmiakaan.
        Sodan aikana tilanne on vaan ihan toinen. Toi sun syysi luistaa sotimasta on sillon varmasti yksi huonoimmista. Toi jo ihan senkin takia, että sotilaiden moraalia saattaisi saada aikamoisen iskun, jos aseistakieltäyjät olisivat päässet mukaviin sisähommiin kauaksi taistelualueilta. Tietyt asiat yhteiskunnassa pitää hoitaa sillonkin, mutta niitä hoitaa kumminkin ammattihenkilöt, eli osa niistä jotka tekee sitä nytkin. Tuon lisäksi naiset ja jollain tavalla vammautuneet voivat tehdä noita. Noi on sodan aikana varmasti hyväksyttäviä syitä olla poissa taistelukentältä. Aseistakieltäytyjät sen sijaan valitsevat telotuskomppanian ja rintaman väliltä. Sotiminen on sen verran paskaa hommaa, että vankilakin olisi liian hyvä ja huokutteleva vaihtoehto tuolloin.

        "Aseistakieltäytyjät sen sijaan valitsevat telotuskomppanian ja rintaman väliltä. Sotiminen on sen verran paskaa hommaa, että vankilakin olisi liian hyvä ja huokutteleva vaihtoehto tuolloin."

        Jos sinulla on näyttää tästä joku lakipykälä tai muu säädös, niin kerro toki? Käsittääkseni aiheesta ei ole minkäänlaisia säädöksiä, arvauksia voit toki sinäkin heittää.

        Jos edessä on teloituskomppania, niin sitten on. Tämä ruumis kuolee kuitenkin joskus, ennemmin tai myöhemmin.

        Olen kokenut tarpeeksi monta persoonallisuuteni kuolemaa/hetkittäistä katoamista, että voisin enää välittää niin paljon yksilöllisyyteni säilymisestä.

        Tärkeintä on mielestäni, että tekee kuten näkee parhaimmakseen ja kokee osakseen elämässä. Oli se sitten teloittajan, tai teloitetun osa.


      • ???
        >>> kirjoitti:

        Vaikkei täydennysmiehenä palveleminen ole rikos, mistä menettää vänrikinnappinsa tai alikersantinrautansa, on kuitenkin vaikea ajatella, että motivaatio-ongelmaista voitaisiin laittaa joukkueen tai ryhmän johtajiksi.

        Näin ollen todennäköisesti henkilöt sijoitettaisiin johonkin paikallisjoukon huoltoon tai esikuntatehtävään, missä ei tarvitse olla esimiehenä ja johtaa joukkoa.

        Suomessa sodanajan reservi pienenee koko ajan, joten kymmeniä prosentteja voidaan käytännössä vapauttaa palveluksesta tai panna tertiäärisiin tehtäviin.

        Unohtu tosta edellisestä yksi asia. Mä laitan sen tähän, koska se liittyy tuohon ed kommenttiin.
        Eli, tän ketjunkaan alottajakaan ei varmasti ole sitä mieltä, että tappaminen on absoluuttisesti väärin. Sä vaan ajattelet tässä ajassa ja tässä paikassa siten. Muutetaan olosuhteita ja sun arvotkin muuttuu. Sä voit jopa ajatella, että jos joku haluaa ryöstää sun omaisuutesi, sä antaisit ennemmin sen viedä kaiken kuin tappaisit sen estääksesi tuon tapahtumasta. Tilanne voi olla jo ihan toinen, jos joku olisi esim raiskaamassa ja tappamassa sun tyttöystävääsi. En tiedä riittäisikö toikaan sulle, mutta jossain vaiheessa säkin olet valmis ylittämään tuon rajan ja tappamaan.
        Aseistakieltäytyjät olisivat melko varmasti, sotilasarvostaan riippumatta, sodan aikana etulinjassa. Tilanne on sillon ihan toinen kuin nyt ja tuon lisäksi te olisitte siellä täysin yksin ajatuksienne kanssa. Siellä ei siis varmasti ole ketään teidän tukenanne. Lisäksi, kuten ketjunkin alottaja sano, siellä tulee tilanne missä te valitsette teidän itsenne ja teidän kavereidenne hengen sekä vihollisen (siis sen joka haluaa tappaa teidät) hengen väliltä. Eli sodan sattuessa teidät pistetään ihan varmasti tilanteeseen missä testataan teidän todellinen vakaumus.
        Sinänsä muuten aika huvittavaa tuo teidän vakaumuksenne. Te varmasti arvostatte teidän oikeuksianne myös esim mielipiteeseen, sananvapauteen, omistukseen jne? Lisäksi teidän mielestä noiden asioiden esitaistelijat ovat varmasti suuria sankareita ja te arvostatte heidän uhrauksiaan, koska noi heput kärsi aikanaan ja paljon, jotta me muut saimme nämä oikeudet itsellemme? Mutta kaikesta tuosta huolimatta te itse ette ole valmiita tekemään mitään noiden oikeuksien eteen. Nyt yhteiskunta puolustaa teidän oikeutta mielipiteeseen ja sodan aikana meidän muiden pitäisi mennä rintamalle ja kuolla noiden takia, mutta ei teidän! Hyökkäys tänne on aina myös hyökkäys noita vastaan. Harva vallottaja antaa mitään oikeuksia vallottamilleen, vaan ihan päinvastoin.


      • ???
        Täyd.palv.mies -04 kirjoitti:

        "Aseistakieltäytyjät sen sijaan valitsevat telotuskomppanian ja rintaman väliltä. Sotiminen on sen verran paskaa hommaa, että vankilakin olisi liian hyvä ja huokutteleva vaihtoehto tuolloin."

        Jos sinulla on näyttää tästä joku lakipykälä tai muu säädös, niin kerro toki? Käsittääkseni aiheesta ei ole minkäänlaisia säädöksiä, arvauksia voit toki sinäkin heittää.

        Jos edessä on teloituskomppania, niin sitten on. Tämä ruumis kuolee kuitenkin joskus, ennemmin tai myöhemmin.

        Olen kokenut tarpeeksi monta persoonallisuuteni kuolemaa/hetkittäistä katoamista, että voisin enää välittää niin paljon yksilöllisyyteni säilymisestä.

        Tärkeintä on mielestäni, että tekee kuten näkee parhaimmakseen ja kokee osakseen elämässä. Oli se sitten teloittajan, tai teloitetun osa.

        Tossamun ed viestin kirjottamisessa meni sen verran aikaa etten nähnyt tätä, mutta siinä on ainakin jotain tähänkin.
        Ei tosta tietenkään ole mitään pykälää, mutta noin ne asiat vaan tulisivat menemään. Tällä hetkellä tollasta lakia tuskin saisi edes läpi, sodan aikana se olisi lähinnä ilmoitusasia.


      • Pepe
        ??? kirjoitti:

        Tossamun ed viestin kirjottamisessa meni sen verran aikaa etten nähnyt tätä, mutta siinä on ainakin jotain tähänkin.
        Ei tosta tietenkään ole mitään pykälää, mutta noin ne asiat vaan tulisivat menemään. Tällä hetkellä tollasta lakia tuskin saisi edes läpi, sodan aikana se olisi lähinnä ilmoitusasia.

        viime sodassakin aika harvoja kieltäytyjiä teloitettiin, useimmat laitettiin vankilaan. Demokraattisessa maassa omien kansalaisten laajamittainen teloittaminen edes sota-aikana ei välttämättä paranna moraalia vaan voi myös heikentää sitä.


      • ???
        Pepe kirjoitti:

        viime sodassakin aika harvoja kieltäytyjiä teloitettiin, useimmat laitettiin vankilaan. Demokraattisessa maassa omien kansalaisten laajamittainen teloittaminen edes sota-aikana ei välttämättä paranna moraalia vaan voi myös heikentää sitä.

        Suotta noita katsoo miten asiat hoidettiin jossain edellisissä sodissa. Esim tota edeltäneessä isolle osalle hävinneistä pistettiin luoti päähän. Ei noilla ole enää mitään merkitystä, kaikki riippuu siitä kuka sillon antaa määräykset ja mikä on sen mielipide asiasta. Ja toi riippuu paljon siitäkin miten moni menisi ennemmin vankilaan kuin rintamalle. Mitä vähemmän niitä on, sitä pienempi ongelma. Toisaalta tehän kieltäydytte vain kantamasta asetta. Toi ongelmahan hoituu helposti, pistetään teidät pahimpaan paikkaan ja sen jälkeen saatte arvioita uudelleen haluatteko te sen aseen vai ette. Noita keinoja hoitaa tilanne on varmasti useitakin, ei se telotus olisi varmastikaan heti ensimmäisenä.
        Muuten sinänsä ihan ovela tuollainen "lusmuilutaktiikka" teillä. Hyvin harvahan meistä haluaa ihan todella tappaa toisia, vai mitä? Mutta te olette hankkineet itsellenne erityisoikeuksia tuolla täysin itsestään selvyydellä :). Ainut erohan teidän ja näiden muiden ei-tappamishalusten välillä on se, että te olette lukeneet aiheesta jonkun toisen kirjottamia tekstejä ja olette omineet sen ajatukset. Joten, kun teiltä kysytään syytä tuohon, te osaatte kertoa jonkun toisen valmiiksi analysoimat periaatteet ominanne. Nämä muut taasen eivät ikinä ennen ehkä edes ajatelleet asiaa ja osaavat vaan sanoa yht'äkkiä kysyttäessä syyksi "etten mä vaan halua". No, eihän tuo ole mikään kunnon syy, mutta samat periaatteethan heilläkin on taustalla.


      • Pepe
        ??? kirjoitti:

        Suotta noita katsoo miten asiat hoidettiin jossain edellisissä sodissa. Esim tota edeltäneessä isolle osalle hävinneistä pistettiin luoti päähän. Ei noilla ole enää mitään merkitystä, kaikki riippuu siitä kuka sillon antaa määräykset ja mikä on sen mielipide asiasta. Ja toi riippuu paljon siitäkin miten moni menisi ennemmin vankilaan kuin rintamalle. Mitä vähemmän niitä on, sitä pienempi ongelma. Toisaalta tehän kieltäydytte vain kantamasta asetta. Toi ongelmahan hoituu helposti, pistetään teidät pahimpaan paikkaan ja sen jälkeen saatte arvioita uudelleen haluatteko te sen aseen vai ette. Noita keinoja hoitaa tilanne on varmasti useitakin, ei se telotus olisi varmastikaan heti ensimmäisenä.
        Muuten sinänsä ihan ovela tuollainen "lusmuilutaktiikka" teillä. Hyvin harvahan meistä haluaa ihan todella tappaa toisia, vai mitä? Mutta te olette hankkineet itsellenne erityisoikeuksia tuolla täysin itsestään selvyydellä :). Ainut erohan teidän ja näiden muiden ei-tappamishalusten välillä on se, että te olette lukeneet aiheesta jonkun toisen kirjottamia tekstejä ja olette omineet sen ajatukset. Joten, kun teiltä kysytään syytä tuohon, te osaatte kertoa jonkun toisen valmiiksi analysoimat periaatteet ominanne. Nämä muut taasen eivät ikinä ennen ehkä edes ajatelleet asiaa ja osaavat vaan sanoa yht'äkkiä kysyttäessä syyksi "etten mä vaan halua". No, eihän tuo ole mikään kunnon syy, mutta samat periaatteethan heilläkin on taustalla.

        "Esim tota edeltäneessä isolle osalle hävinneistä pistettiin luoti päähän"

        Jos sisällissotaa tarkoitat niin ei siinäkään aseistakieltäytyjiä tapettu. Kyllä ne jotka saivat napin päähänsä teloitettiin ihan muista syistä esim. väärä poliittinen mielipide. Ei siis aseistakieltäytyminen ollut kuin aniharvan teloituksen syynä silloinkaan, ja siitähän tässä keskustelussa oli kysymys.


      • ............
        Pepe kirjoitti:

        "Esim tota edeltäneessä isolle osalle hävinneistä pistettiin luoti päähän"

        Jos sisällissotaa tarkoitat niin ei siinäkään aseistakieltäytyjiä tapettu. Kyllä ne jotka saivat napin päähänsä teloitettiin ihan muista syistä esim. väärä poliittinen mielipide. Ei siis aseistakieltäytyminen ollut kuin aniharvan teloituksen syynä silloinkaan, ja siitähän tässä keskustelussa oli kysymys.

        No tuskin ne aseistakieltäytyjiä teloittaa. Sotilaskarkurit ehkä, jos niitäkään.


      • ???
        Pepe kirjoitti:

        "Esim tota edeltäneessä isolle osalle hävinneistä pistettiin luoti päähän"

        Jos sisällissotaa tarkoitat niin ei siinäkään aseistakieltäytyjiä tapettu. Kyllä ne jotka saivat napin päähänsä teloitettiin ihan muista syistä esim. väärä poliittinen mielipide. Ei siis aseistakieltäytyminen ollut kuin aniharvan teloituksen syynä silloinkaan, ja siitähän tässä keskustelussa oli kysymys.

        Sä sitten jaksat keskittyä kaikkeen aivan toisarvoseen. Pointti tuossa oli, että se oli sillon ja nyt on nyt. Asiat on hoidettu menneisyydessä tavallaan, mutta ei se tarkota, että hoidettaisiin tulevaisuudessakin samanlailla. Tuskinpa noiden sotien aikaan moni edes ajatteli asistakieltäymisen olevan jonkinlaisen vaihtoehdon.
        Teille löytyy sotatilanteessa ihan varmasti käyttöä, sillon tulee olemaan paljonkin paskoja itsemurhatehtäviä, jotka jonkun on tehtävä. Ilman asetta te tulette olemaan lähinnä rasite kaikille muille, joten kukahan on se joka lähtetään noihin ensimmäisenä?
        Jos te todella haluatte välttää aseen käteenoton sotatilanteessa, niin teidän pitää joko olla nainen, vammanen tai helvetin kaukana täältä. Jos mikään noista ei onnistu, niin suosittelen, että pidätte turpanne kiinni tuosta ja teette tasan niinkun muutkin. Tossa tilanteessa teillä ei tule olemaan kovinkaan montaa ymmärtäjää tuolle ja siellä voi olla melkosen ikävät olot, jos omatkin haluaa tappaa teidät.


      • tpm-04
        ??? kirjoitti:

        Unohtu tosta edellisestä yksi asia. Mä laitan sen tähän, koska se liittyy tuohon ed kommenttiin.
        Eli, tän ketjunkaan alottajakaan ei varmasti ole sitä mieltä, että tappaminen on absoluuttisesti väärin. Sä vaan ajattelet tässä ajassa ja tässä paikassa siten. Muutetaan olosuhteita ja sun arvotkin muuttuu. Sä voit jopa ajatella, että jos joku haluaa ryöstää sun omaisuutesi, sä antaisit ennemmin sen viedä kaiken kuin tappaisit sen estääksesi tuon tapahtumasta. Tilanne voi olla jo ihan toinen, jos joku olisi esim raiskaamassa ja tappamassa sun tyttöystävääsi. En tiedä riittäisikö toikaan sulle, mutta jossain vaiheessa säkin olet valmis ylittämään tuon rajan ja tappamaan.
        Aseistakieltäytyjät olisivat melko varmasti, sotilasarvostaan riippumatta, sodan aikana etulinjassa. Tilanne on sillon ihan toinen kuin nyt ja tuon lisäksi te olisitte siellä täysin yksin ajatuksienne kanssa. Siellä ei siis varmasti ole ketään teidän tukenanne. Lisäksi, kuten ketjunkin alottaja sano, siellä tulee tilanne missä te valitsette teidän itsenne ja teidän kavereidenne hengen sekä vihollisen (siis sen joka haluaa tappaa teidät) hengen väliltä. Eli sodan sattuessa teidät pistetään ihan varmasti tilanteeseen missä testataan teidän todellinen vakaumus.
        Sinänsä muuten aika huvittavaa tuo teidän vakaumuksenne. Te varmasti arvostatte teidän oikeuksianne myös esim mielipiteeseen, sananvapauteen, omistukseen jne? Lisäksi teidän mielestä noiden asioiden esitaistelijat ovat varmasti suuria sankareita ja te arvostatte heidän uhrauksiaan, koska noi heput kärsi aikanaan ja paljon, jotta me muut saimme nämä oikeudet itsellemme? Mutta kaikesta tuosta huolimatta te itse ette ole valmiita tekemään mitään noiden oikeuksien eteen. Nyt yhteiskunta puolustaa teidän oikeutta mielipiteeseen ja sodan aikana meidän muiden pitäisi mennä rintamalle ja kuolla noiden takia, mutta ei teidän! Hyökkäys tänne on aina myös hyökkäys noita vastaan. Harva vallottaja antaa mitään oikeuksia vallottamilleen, vaan ihan päinvastoin.

        "Eli, tän ketjunkaan alottajakaan ei varmasti ole sitä mieltä, että tappaminen on absoluuttisesti väärin. Sä vaan ajattelet tässä ajassa ja tässä paikassa siten."

        Minen usko että on olemassa absoluuttista oikeaa tai väärää, millään tasolla. Jokainen yksilön tietoinen teko on perusteltu aiempien kokemusten, havaintojen ja käsitysten perusteella. Itselleen voi tietty rakentaa kaikenlaisia totuus/valhe, oikea/väärä -hierarkioita, jotta tietäisi mitä tehdä, miten ajatella kulloinkin.

        Mutta kaikki sellainen rakentelu on keinotekoista lopulta. Uudet kokemukset voivat pyyhkäistä sen kaiken olemattomiin, kuin tuulenpuuska korttitalon, tai hirmumyrsky kerrostalon. Kuin läheisen raiskaus omat moraalikäsityksensä.

        Miten siis selittäisin sen, mihin kirjoittamani sanat, ajatukset ja mielipiteet, pohjautuvat? Olen saanut ajoittain kokemuksia, joissa minä (siis persoona, mieli) olen kuin omakotitalo tornadon edessä .. ja kun tornado osuu siihen taloon, sen palaset alkavat irtoilemaan, lauta kerrallaan. Hieman niin kuin lyhytkestoiset ajatukset ja mielipiteet pyyhkiytyvät kadoksiin kun jotain äkillistä ja suurta tapahtuu. Kaikki mikä on rakennettu, kaikki mikä on hetkellistä ja muokkaantuvaa, katoaa. Kaikki näkyvä mitä jää jäljelle on vain talon perusta, joka on kuten ruumis, kestävä, mutta ennen pitkää tuhoutuva. Mutta tällaisena hetkenä ei silti seuraa olemattomuus, tajuttomuus tai pimeys

        Vaikka kaikki ajatukset, sanat ja käsitykset katoavat, on silti olemassa kokemus olemassaolosta. Tietoisuudesta joka läpäisee ja lävistää kaiken, jokaisen pisteen, kaiken pohjalla. Jotain mikä on ajatonta ja pysyvää.

        Kun näin käy, kaikki ruumiin teot muuttuvat kuin automaattisiksi, kuin jonkun toisen ohjaamiksi. Ja ne ovat vailla itsekkyyttä tai tietoista tarkoitusta. .. Se on ainoa asia jonka voin katsoa oikeasti hyväksi. Ja kun asioiden pohtimisessa ja jaottelussa on kyse eroista niiden eri asioiden välillä, niin vastakohtana on todellinen pahuus. Täydellinen itsekeskeisyys, oman persoonan ja mieltymysten palveleminen, toisista persoonista, ihmisistä välittämättä.

        Jos joku läheiseni tapettaisiin, en voi mitenkään tietää täsmälleen miten sen kokisin. Mutta tunnen, että kaikesta huolimatta paras ratkaisu ei olisi kosto.. En tiedä miten toimisin.



        "Te varmasti arvostatte teidän oikeuksianne myös esim mielipiteeseen, sananvapauteen, omistukseen jne?"

        Suhteellisesti, kyllä. Tapanko omistamisoikeuden vuoksi, en.



        ".. ja te arvostatte heidän uhrauksiaan, koska noi heput kärsi aikanaan ja paljon, jotta me muut saimme nämä oikeudet itsellemme? Mutta kaikesta tuosta huolimatta te itse ette ole valmiita tekemään mitään noiden oikeuksien eteen."

        Jossain aiemmassa viestissä oli kirjoitusta että aseettomat pitäisi sijoittaa oikeisiin tehtäviin, *palvelemaan* aseetta.


      • Pepe
        ??? kirjoitti:

        Sä sitten jaksat keskittyä kaikkeen aivan toisarvoseen. Pointti tuossa oli, että se oli sillon ja nyt on nyt. Asiat on hoidettu menneisyydessä tavallaan, mutta ei se tarkota, että hoidettaisiin tulevaisuudessakin samanlailla. Tuskinpa noiden sotien aikaan moni edes ajatteli asistakieltäymisen olevan jonkinlaisen vaihtoehdon.
        Teille löytyy sotatilanteessa ihan varmasti käyttöä, sillon tulee olemaan paljonkin paskoja itsemurhatehtäviä, jotka jonkun on tehtävä. Ilman asetta te tulette olemaan lähinnä rasite kaikille muille, joten kukahan on se joka lähtetään noihin ensimmäisenä?
        Jos te todella haluatte välttää aseen käteenoton sotatilanteessa, niin teidän pitää joko olla nainen, vammanen tai helvetin kaukana täältä. Jos mikään noista ei onnistu, niin suosittelen, että pidätte turpanne kiinni tuosta ja teette tasan niinkun muutkin. Tossa tilanteessa teillä ei tule olemaan kovinkaan montaa ymmärtäjää tuolle ja siellä voi olla melkosen ikävät olot, jos omatkin haluaa tappaa teidät.

        Ei niihin itsemurhahommiin (eli vaativiin ja tärkeisiin operaatioihin yleensä vihollisen selustassa) mitään sivareita laiteta vaan jääkäreitä ja vastaavia.

        Itse aion kyllä olla Paraguayssa tai Thaimaassa siinä vaiheessa kun rähinä on päällänsä.


      • tpm-04
        ??? kirjoitti:

        Suotta noita katsoo miten asiat hoidettiin jossain edellisissä sodissa. Esim tota edeltäneessä isolle osalle hävinneistä pistettiin luoti päähän. Ei noilla ole enää mitään merkitystä, kaikki riippuu siitä kuka sillon antaa määräykset ja mikä on sen mielipide asiasta. Ja toi riippuu paljon siitäkin miten moni menisi ennemmin vankilaan kuin rintamalle. Mitä vähemmän niitä on, sitä pienempi ongelma. Toisaalta tehän kieltäydytte vain kantamasta asetta. Toi ongelmahan hoituu helposti, pistetään teidät pahimpaan paikkaan ja sen jälkeen saatte arvioita uudelleen haluatteko te sen aseen vai ette. Noita keinoja hoitaa tilanne on varmasti useitakin, ei se telotus olisi varmastikaan heti ensimmäisenä.
        Muuten sinänsä ihan ovela tuollainen "lusmuilutaktiikka" teillä. Hyvin harvahan meistä haluaa ihan todella tappaa toisia, vai mitä? Mutta te olette hankkineet itsellenne erityisoikeuksia tuolla täysin itsestään selvyydellä :). Ainut erohan teidän ja näiden muiden ei-tappamishalusten välillä on se, että te olette lukeneet aiheesta jonkun toisen kirjottamia tekstejä ja olette omineet sen ajatukset. Joten, kun teiltä kysytään syytä tuohon, te osaatte kertoa jonkun toisen valmiiksi analysoimat periaatteet ominanne. Nämä muut taasen eivät ikinä ennen ehkä edes ajatelleet asiaa ja osaavat vaan sanoa yht'äkkiä kysyttäessä syyksi "etten mä vaan halua". No, eihän tuo ole mikään kunnon syy, mutta samat periaatteethan heilläkin on taustalla.

        "Suotta noita katsoo miten asiat hoidettiin jossain edellisissä sodissa."

        Näinhän se on juu, suurimmalta osin.

        Se on sääli, jos sodan aikana yhteiskunnan peruspilarit romahtavat, ja toisista ihmisistä välittämistä ja huolehtimista laiminlyödään. Nyky-yhteiskunta on niin vahva kontrollissaan, että on vaikea kuvitella, että sodankaan aikana sallittaisiin sotilaiden toteuttamia murhia, tai hyväksyttäisiin virallisesti teloituskompanioita.
        Tuollainen, jos mikä toiminta, rapistaa moraalia, kun ei enää taistella 'hyvän' puolesta, vaan pahalla pahaa vastaan, hinnalla millä hyvänsä.


        "Ainut erohan teidän ja näiden muiden ei-tappamishalusten välillä on se, että te olette lukeneet aiheesta jonkun toisen kirjottamia tekstejä ja olette omineet sen ajatukset."

        Minä en ainakaan aseistakieltäytymiseen liittyviä kirjoja ole lukenut, tai muita vastaavia tekstejä.
        Tietty jokainen asia jonka näkee ja lukee, jää vaikuttamaan, hetkellisesti tai pitkäaikaisesti, paljon tai vähän. Luit tai kuulit sen sitten ystävältäsi tai tuntemattomalta ihmiseltä netistä.


        "Joten, kun teiltä kysytään syytä tuohon, te osaatte kertoa jonkun toisen valmiiksi analysoimat periaatteet ominanne."

        Hmn, kaikki asiat joilla olen tähän keskusteluun osallistunut, on ollut omia ajatuksiani, jotka ovat syntyneet elämän aikana tapahtuneista kokemuksista. Se pitää allekirjoittaa, että suurimpia muutoksia ajattelussa ja maailman näkemyksessä aiheuttaa useimmiten toiset ihmiset ja heidän puheensa. Oli se sitten oma isä, joku valtion päämies, vieraassa maassa useita vuosia sitten elänyt ihminen tai oma kaveripiiri jne.

        Useinhan tärkeintä on se kaikkien puheiden 'pohjalla, taustalla', oleva ydin, ei ne itse sanat. Sanoja voi kopioida suoraan uudelleen ja uudelleen kuka tahansa. Jos vain lainaa toisia ymmärtämättä laajemmalti ja syvästi, merkitys haalistuu, sekä itseltä, että niiltä joille yrittää sitä sanaa jakaa. Sanojen pitäisi nousta aina uudistuvasta, alati koettavasta lähteestä omassa itsessään.

        Nykyään, lopulta, ainoa asia jota olen halunnut omaksua muiden puheista ja mielipiteistä, on se opetus, mikä johtaa minut puhtaaseen kokemukseen olemassaolosta.. koska sen kokemuksen päälle rakentuu kaikki muu, vasta sen päälle ilmestyy 'minä'-käsitys ja ajatus, ja sen jälkeen kaikki mielipiteet ja puheet. Parhaimmillaan sinun ei tarvitse kirjoittaa 'itse', tietoisesti, vaan asia kirjoittaa itse itsensä, sinun kauttasi.


      • sivari sairaanhoitaja
        Täyd.palv.mies -04 kirjoitti:

        "Aseistakieltäytyjät sen sijaan valitsevat telotuskomppanian ja rintaman väliltä. Sotiminen on sen verran paskaa hommaa, että vankilakin olisi liian hyvä ja huokutteleva vaihtoehto tuolloin."

        Jos sinulla on näyttää tästä joku lakipykälä tai muu säädös, niin kerro toki? Käsittääkseni aiheesta ei ole minkäänlaisia säädöksiä, arvauksia voit toki sinäkin heittää.

        Jos edessä on teloituskomppania, niin sitten on. Tämä ruumis kuolee kuitenkin joskus, ennemmin tai myöhemmin.

        Olen kokenut tarpeeksi monta persoonallisuuteni kuolemaa/hetkittäistä katoamista, että voisin enää välittää niin paljon yksilöllisyyteni säilymisestä.

        Tärkeintä on mielestäni, että tekee kuten näkee parhaimmakseen ja kokee osakseen elämässä. Oli se sitten teloittajan, tai teloitetun osa.

        "Aseistakieltäytyjät sen sijaan valitsevat telotuskomppanian ja rintaman väliltä. Sotiminen on sen verran paskaa hommaa, että vankilakin olisi liian hyvä ja huokutteleva vaihtoehto tuolloin."

        -> tätä asiaa on spekuloitu perkeleesti siellä sun täällä, joten yritän esittää asiani lyhyesti. mistään ei ole vuotanut tietoa siitä, onko sivarien ym sodanaikaisesta "käytöstä" olemassa minkäänlaisia suunnitelmia. joka tapauksessa yläoleva väite on väärä, sillä kuolemanrangaistus MYÖS sotatilanteessa on poistettu perustuslaista, eli vaihtoehdot eivät todellakaan ole kuvaamasilaiset. käytännössä edelleen totaalisti kieltäytyjät päätynevät "suota kuokkimaan", sivareja =sotilaskoulutusta ja usein minkäänlaista tappamismotivaatiota ilman olevia ei mitä todennäköisimmin tulla "heittämään" rintamalle, vaikka joku jostakin "pikakoulutuksestakin" fantasioi, sillä tällaisten henkilöiden varaan sodankäynnin laskeminen on aika uhkarohkeaa. sitäpaitsi sivareita ja res. kieltäytyjiä ei vielä ole niin paljoa, että tämän ryhmän koko aiheuttaisi ongelmia. sitäpaitsi nyky-(tieto) yhteiskunnan (=teknologia!) pyörittäminen ei aivan yksinkertainen temppu, joka onnistuu tosta noin vaan, kun kaikki "velvollisuudentuntoiset", kynnelle kykenevät mieshenkilöt on lähetetty ase kädessä tappamaan. pitkälle koulutetuille miehille löytyy aina koulutustaan ja työkokemustaan vastaavaa, tärkeää työtä suomessakin, jopa tämän fiktionaalisen sotaskenaarion aikana. tähän joku taas vetää jutun työttömistä ja syrjäytyneistä, hampunpolttajasivareista katkeruuttaan, vaikka tosiasia on se, että sivareita ja res. kieltäytyjiä löytyy yhteiskunnan joka askelmalta. väitänkin siis, että monet avainhenkilöt/tärkeässä asemassa olevat/erityistä ammattitaitoa omaavat/muuten hyödylliset sivarit, totaalit ja res. kieltäytyjät saavat todennäköisimmin pitää työnsä/sijoitetaan johonkin (yleis)hyödyllisiin hommiin, näin heistä saadaan suurin hyöty, sillä sotahulluja (=nämä "velvollisuudentuntoiset") tässä maassa kyllä riittää. sota ei siis sivareita ym mitä todennäköisimmin kaipaa, ETENKÄÄN kun mitään todellista uhkaa ei pääesikunnankaan mukaan ole, vaikka monet katkeroituneet purkavatkin tuskaansa uhoamalla teloittavansa/marssittavansa sivarit ja muut teloituskomppanian eteen ym lapsellista jauhantaa. no, antaa heidän fantasioida sivarien ym tappamisesta ja sönköttää jostakin "velvollisuudesta", joka on kyllä aika paksua paskaa. minulla ei ole mitään "kunniavelkaa" tai "velvollisuutta" kenellekään eikä millekään sillä perusteella, että olen tänne peräpohjolaan sattunut syntymään. näin on vain käynyt, tähän on turha sönköttää mitään sananvapaudesta tai muusta, sillä ne nyt ovat tällä hetkellä, jos eivät olisi, mitä sitten? sitten eivät olisi. ja jos olisin syntynyt johonkin valtioon, jossa esim sananvapautta ei olisi, mitä sitten? sitten olisin syntynyt. se on kumminkin tosiasia, että täällä ollaan eikä muualla, turha ryhtyä spekuloimaan jollakin hypoteettisella asialla.


      • juudas
        ??? kirjoitti:

        Suotta noita katsoo miten asiat hoidettiin jossain edellisissä sodissa. Esim tota edeltäneessä isolle osalle hävinneistä pistettiin luoti päähän. Ei noilla ole enää mitään merkitystä, kaikki riippuu siitä kuka sillon antaa määräykset ja mikä on sen mielipide asiasta. Ja toi riippuu paljon siitäkin miten moni menisi ennemmin vankilaan kuin rintamalle. Mitä vähemmän niitä on, sitä pienempi ongelma. Toisaalta tehän kieltäydytte vain kantamasta asetta. Toi ongelmahan hoituu helposti, pistetään teidät pahimpaan paikkaan ja sen jälkeen saatte arvioita uudelleen haluatteko te sen aseen vai ette. Noita keinoja hoitaa tilanne on varmasti useitakin, ei se telotus olisi varmastikaan heti ensimmäisenä.
        Muuten sinänsä ihan ovela tuollainen "lusmuilutaktiikka" teillä. Hyvin harvahan meistä haluaa ihan todella tappaa toisia, vai mitä? Mutta te olette hankkineet itsellenne erityisoikeuksia tuolla täysin itsestään selvyydellä :). Ainut erohan teidän ja näiden muiden ei-tappamishalusten välillä on se, että te olette lukeneet aiheesta jonkun toisen kirjottamia tekstejä ja olette omineet sen ajatukset. Joten, kun teiltä kysytään syytä tuohon, te osaatte kertoa jonkun toisen valmiiksi analysoimat periaatteet ominanne. Nämä muut taasen eivät ikinä ennen ehkä edes ajatelleet asiaa ja osaavat vaan sanoa yht'äkkiä kysyttäessä syyksi "etten mä vaan halua". No, eihän tuo ole mikään kunnon syy, mutta samat periaatteethan heilläkin on taustalla.

        vaikuttaa vahvasti sillä, että yleisesti kaltaisistasi "velvollisuuden" julistajista valtaosa ei ole koskaan oikeastaan ajatellut asiaa sen kummemmin, vaan hokee sitä, mitä heille on syötetty isiensä ja sosiaalisen ympäristönsä kautta. he eivät ole asiaa koskaan sen kummemmin kriittisesti tarkastelleet, koska se on "väärin" ja jonkinlasista kuviteltua "valtavirtaa" vastaan. niinpä he toistelevat näitä "totuuksia" kuin papukaijat, vailla sen kummempaa mieltä.


      • Anan penaali
        ??? kirjoitti:

        Sä katot asiaa ihan väärällä tavalla. Ei sulla ole mitään oikeuksia! Noi on ihan ihmisten omia keksintöjä ja riippuen tilanteesta, yhteiskunta joko hyväksyy ne tai ei! Tällä hetkellä tuo sun aseistakieltäytyminen on ihan ok, eihän siitä aiheudu yhteiskunnalle mitään harmiakaan.
        Sodan aikana tilanne on vaan ihan toinen. Toi sun syysi luistaa sotimasta on sillon varmasti yksi huonoimmista. Toi jo ihan senkin takia, että sotilaiden moraalia saattaisi saada aikamoisen iskun, jos aseistakieltäyjät olisivat päässet mukaviin sisähommiin kauaksi taistelualueilta. Tietyt asiat yhteiskunnassa pitää hoitaa sillonkin, mutta niitä hoitaa kumminkin ammattihenkilöt, eli osa niistä jotka tekee sitä nytkin. Tuon lisäksi naiset ja jollain tavalla vammautuneet voivat tehdä noita. Noi on sodan aikana varmasti hyväksyttäviä syitä olla poissa taistelukentältä. Aseistakieltäytyjät sen sijaan valitsevat telotuskomppanian ja rintaman väliltä. Sotiminen on sen verran paskaa hommaa, että vankilakin olisi liian hyvä ja huokutteleva vaihtoehto tuolloin.

        Luistaa sotimasta, hmmmm.
        Meinasin avautua jo mutta enpä taida. Ei hyödytä ketään. Sanotaanko vaan että onneksi nuorissa näkyy muutoksen merkkejä...


      • japaskanmarjat

        "jokainen kykenevä mies varustetaan millä tahansa asella mitä vain löytyy, ja laitetaan rintamalle"

        Jokaista kykenevää miestä ei laitettu rintamalle edes jatkosodassa. Enimmillään väestöstä oli joku reilu 10% rintamalla. Nykyään tuollainen rintamasodankäynti on muuten sitten aika harvinaista. Vanhoja sotaelokuvia katsomalla ei tule sellaista ymmärtämystä, että kannattaisi alkaa veikkailemaan mitä tapahtuisi jos ja jos.

        Antautuminen tulee kyseeseen jo paljon ennen kuin aletaan laittamaan "kaikkia kykeneviä" talikoiden kanssa "rintamalle". Eikä siitä edes tulisi mitään.


      • tapaittespelle
        ??? kirjoitti:

        Sä sitten jaksat keskittyä kaikkeen aivan toisarvoseen. Pointti tuossa oli, että se oli sillon ja nyt on nyt. Asiat on hoidettu menneisyydessä tavallaan, mutta ei se tarkota, että hoidettaisiin tulevaisuudessakin samanlailla. Tuskinpa noiden sotien aikaan moni edes ajatteli asistakieltäymisen olevan jonkinlaisen vaihtoehdon.
        Teille löytyy sotatilanteessa ihan varmasti käyttöä, sillon tulee olemaan paljonkin paskoja itsemurhatehtäviä, jotka jonkun on tehtävä. Ilman asetta te tulette olemaan lähinnä rasite kaikille muille, joten kukahan on se joka lähtetään noihin ensimmäisenä?
        Jos te todella haluatte välttää aseen käteenoton sotatilanteessa, niin teidän pitää joko olla nainen, vammanen tai helvetin kaukana täältä. Jos mikään noista ei onnistu, niin suosittelen, että pidätte turpanne kiinni tuosta ja teette tasan niinkun muutkin. Tossa tilanteessa teillä ei tule olemaan kovinkaan montaa ymmärtäjää tuolle ja siellä voi olla melkosen ikävät olot, jos omatkin haluaa tappaa teidät.

        "teillä ei tule olemaan kovinkaan montaa ymmärtäjää tuolle ja siellä voi olla melkosen ikävät olot, jos omatkin haluaa tappaa teidät."

        Äh, ei mun tee mieli tappaa ketään, paitsi nyt tuon luettuani sinut.


    • ahaa

      Jos se on peruste aseistakieltäytymiselle, niin sittenhän mikä tahansa mikä tuottaa parhaimman nautinnon voidaan pitää perusteena jostain kieltäytymiselle??

    • Akseli

      Mulle tuli ensimmäisen kerran 94 kertausharjoituksiin kutsu.
      Minä soitin sinne ja sanoin vain etten tule sinne.
      Sanoivat vain että laittavat sinne ettei tämä henkilö tule.Siitä asti ei ole tullut enään kutsuja.

    • etsillaiq

      Jos sota tulee, statukseni tulee olemaan pakolainen tai sodan viaton uhri. Ja sankariksi en aio, ja jos pelkurina yrittävät tappaa, niin minä tapan takaisin. Suomi ei merkkaa minulle muuta kuin olinpaikkaa ja kansalaisuus kirjoilla olemista. Sisu ja isänmaallisuus on ideologista skeidaa. Muut suomalaiset eivät ole minulle yhtään sen rakkaampia kuin gambialaiset. Verotuksen pitää riittää kansalaisuuden hinnaksi.

      • Sivarit_Ovat_loisia

        Olet kuvottava saasta ja loiseläjä, paskaakin alhaisempi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aikakone-yhtyeestä tuttu Maki Kolehmainen kuollut

      Kuoli tänään aamuyöstä nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 58-vuotias.
      Maailman menoa
      131
      7741
    2. Rokote otti taas omansa. Maki Kolehmainen kuollut.

      RIP Maki. Muusikko, tuottaja ja säveltäjä Maki Kolehmainen on kuollut. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle. Kolehmainen k
      Maailman menoa
      77
      3764
    3. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      68
      1323
    4. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      75
      1087
    5. Mitä kehon osia

      Olet kaivatultasi nähnyt ja piditkö näkemästäsi?
      Ikävä
      57
      1022
    6. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      94
      1007
    7. Kuinka paljon merkkaa naisen ulkonäkö

      Parisuhteessa ykeensä kysynnvaan Onko kaunis nainen oarempi vaihtoehto kun tavis
      Sinkut
      123
      833
    8. Olen sinusta nainen

      Oikeasti tosi ylpeä. Tunnen sen miten kehity ja opit säätelemään omia tunteitasi. Se on aina hieno piirre ihmisessä.
      Ikävä
      37
      718
    9. Luin jostain että skorpioni

      Naiset parhaita rakastajattaria…. Pitäneekö paikkansa?
      Ikävä
      102
      715
    10. Pitäisikö alkaa

      Treenaamaan että sulla tippuu silmät päästä kun näet minut ensi kerralla, nainen. 🤔
      Ikävä
      38
      663
    Aihe