Vanhemmat pakottavat pianotunneille.

väsynyt soittamisesta

Olen 12 vuotias tyttö, joka on soittanut pianoa ekaluokasta lähtien. Innostukseni sain isosiskoltani, joka myös harrastaa pianonsoittoa. Tietenkin mäki sitten halusin aloittaa sen, koska olin aina ottanu mallia siskostani. Olin aina halunnut harrastaa kaikkea mitä siskoni myös harrasta. Partiota, tanssia, pianonsoittoa. Halusin kokee kaiken saman.

No ekana pianonsoitto oli unelmaa. Sai rämpytellä koskettimia ja soitella ukko nooaa.

Kolmosella se alko jo vähän käydä päähän. Joka viikko pitäis mennä musiikkiopistolle soittotunnille. Eihän sitä enää jaksanu ku tuli vielä musiikin perusteet jonka ideaa en tajuu vieläkää. Kysyin sitte äidiltä et voinko lopettaa pianon soiton tai ees siirtyy 2 opinnoille. (Ei mupea, 2 kertaa soittotunti viikossa 30min). Eihän se tietenkää käyny. Kysyin viel et miks mun pitää käydä mupea, ku haluun soittaa vaa pianoa, en opetella tameja. Äiti vastas et se auttais mua pianon soitos. Mut eipä oo auttanu vaa päinvastoin. Väsyttäny vaa enemmän.

Ku menin kutoselle nii pidin välivuoden mupesta, koska ei ollu vaa aikaa sille, mulla oli muitaki harrastuksia, joista oikeesti pidän ja välitän. Oon harrastanu tanssia 4-vuotiaasta ja alotin baletin. Tanssiminen on oikeesti mulle tärkeetä eikä pianon soitto. Kutosel on ollu paljon helpompaa ku ei oo ollu mupea. Mut entä sitte ku meen seiskalle. Tulee ruotsi ja kotitalous ja nää. Oon viel ajatellu kieliluokalle. Pelkään et mulla ei oo enää aikaa mun kaikkii harrastuksii. Pelkään et pianon soitto tulee tanssin etee.

Kysyin viime vuonna et miks en saa lopettaa pianon soittoo. Äiti sano et jos suoritan 3 tasosuoritusta ja vedän mupen läpi nii saan musiikkiopiston todistuksen. Ja et sillä todistuksella sais lisäpisteitä lukioo tai yliopistoo en nyt oikee muista. Mut entä jos en haluukkaa lukioo tai yliopistoo? Ei äiti voi päättää mun elämästä. Tietenkin tää osa on mun syytä, mähän sen pianon halusin alottaa. Mut ei mulle kerrottu et mun pitäis soittaa sitä niin kauan ku äiti haluu. Jännitän turhaa konserteista. Pääsen maanantaisin kotii puol neljältä. Kävelen musiikkiopistolle pakkasessa. Turhaan. En mä kuinteenkaan mitään opi. Enhän mä jaksa ees keskittyä tunneilla. Nuotitki katoaa koko ajan ja varmaa mun isoin konsertti on tulossa. En tajuu miks mut pakotetaa tähän! Katoin just hinnastoja ja se tekis jotain 500 jos lasketaa yhtee kaikkien sisarusten soittotunnit muskari. Miks ne haluu maksaa turhasta? Tuntuu et olisin ainut mut luin et aika monessa perheessä on tämmöstä. Tietenki mun vanhemmat haluu et pääsen lukioo ja sillee, mut ei ne silti voi päättää mun puolesta. Uhen kerran ku oltii Helsingis nii käveltii yhen yliopiston ohi nii äiti vaa sano et haluu mut ja siskon tonne. Ei oo sen päätös.


Miksi vanhemmat pakottaa soittotunneille?

3

253

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • soitonope

      ... musiikkiopiston päästötodistukesta saa lisäpisteitä lukioon? Yliopistoon?

      Häh?

      Täällä vastaa sulle yks soitonope. Minä en myöskään ymmärrä, miksi vanhemmat pakottavat lapsia soittotunneille. Soitonopesta tuntuu pahalta olla välikappale sellaisessa.

      Ehkä vanhemmilla on sellainen käsitys, että klassisen musiikin harrastajat ja ammattilaiset ovat jotenkin parempaa ja fiksumpaa väkeä. Ehkä siinä on jotain sellaista yläluokkalaisuuden ihannointia mukana. Mutta oikeesti. Kun tietäisitte kuin hirveesti klassisetkin muusikot ryyppää ja kuin rutiköyhiä ollaan. Siivoojatkin ne tekee enemmän rahaa, kuin me. Oppilaita on vaan niille tietyille intrumenteille, mut jos satut oleen esim. huilisti, oot kusessa, ellet sitten saa sitä koko maan yhtä avointa orkesteripestiä. Hienoimmankin kirkkokonsertin jälkeen löytyy puoli orkesteria kaljalta lähipubista. Yleisö ei vaan sitä tiedä, sillä se menee suoraan kotiinsa fiilistelemään yleviä tuntojansa, kun kuka nyt kirkkokonsertista suoraan kaljalle menisi??!!

      Kaikenlaista sitä kuitenkin elämältä kestää, kunhan saa soittaa. Hassua on ajatella, että jos nyt olisin nuori, minulla ei olisi varaa harrastaa musiikkia. Luojan kiitos olen ammattilainen. Hädin tuskin on siihenkään varaa :D Muistan kun olin pieni ja minulla oli soittotunti, orkesteri, kvartetti, kuoro ja teoriatunti. Kaikki eri päivinä ja pyörällä piti viisi kilometriä sotkea suuntaansa talvet kaikki. Valehtelisin jos väittäisin, etteikö välillä ottanut pattiin ja väsyttänyt. Olin ihan hirvittävän väsynyt. Burnoutin partaalla pikkanen lapsi. Kerran sain silitysraudasta pahan palovamman sormeeni, mutta soittamista en saanut edes paranemisen ajaksi lopettaa. Orkesterin jälkeen oli tapanani mennä kirjastoon piiloon itkemään, koska minulle huudettiin. Joskus yritin murtaa käteni vasaralla, jottei olisi tarvinnut hävetä, ettei osaa läksyjänsä. Nyt aikuisena mietin, oliko kaikki siitä tarpeellista?

      Ei ollut! Se oli ihan hullun hommaa. Siinä ei ollut mitään järkeä. Eihän minulla ollut aikaa eikä voimia edes harjoitella! Saati sitten tehdä mitään muutakaan. Vähän rennommalla otteella olisi voinut tulla ihan eri tuloksia ja oltaisiin monelta itkulta säästytty!

      Mutta hei, musta tuntuu, että sulla on kuitenkin kaikessa pohjalla rakkaus musiikintekemiseen ja jopa siihen pianonsoittoonkin. Se elää kipinänä siellä pohjalla, se innostus jota sulla oli kun olit pieni. Nyt on vaan tämä musiikkiopistosysteemi ja suorittaminen menneet pilaamaan homman.

      Tosi useat muusikot hallitsevat useamman instrumentin ja vaihtavat instrumenttia kesken kaiken. Niin tein minäkin. Se instrumentti, jolla aloitin ei ole sama, jota nyt opetan. En ymmärrä, miksi äitisi arvotaa pianonsoiton tanssia korkeammalle - molemmat ne ovat itseilmaisua ja taiteentekoa! Jos tanssi on se sun juttu, sitä sun pitäis saada tehdä.

      Soitonopena toivon, että saat joko kokonaan jättää pianon tai harventaa tunteja vaikka niin, että niitä olisi joka toinen viikko ja silloin tunti olisi pidempi, vaikka 60 min. Useasti olen huomannut, että pidemmät tunnit tekevät hyvää vanhemmille oppilaille, koska he jaksavat keskittyä ja pidemmällä tunnilla pystytään keskittymään syvällisemmin johonkin tiettyyn osa-alueeseen esim. tekniikassa. Puolituntiset on surkean lyhyitä, kun on sinun ikäisestä oppilaasta kysymys. Sopivat lähinnä pikkulapsille. Ammattiopinnoissa tunnit olivat puolitoistatuntisia! Pisin tunti, jolla olen itse käynyt oli viisi (5) tuntia. Ope kun keksi Bachista asiaa. Parempi se on, että on yksi kunnolla syventävä, pitkä tunti ja sitten aikaa treenata.

      Luetuta vaikka tämä teksti äidilläsi. Toivottavasti asia selviää. Näin toivoo soitonope.

    • Kuuntele lasta

      Mun mielestä lasta ei pidä pakottaa johonkin harrastukseen jos hän ei enää halua jatkaa sitä. Eihän lapset tykkää samoista asioista kuin vanhemmat. Mutta voisit pitää taukoa välillä ja sitten myöhemmin taas alat soittelemaan. Onnea musiikin uralle. :)

    • IHMO

      Minua pakotettiin soittamaan pienenä viulua. Se aiheutti kouluaikana hirvittävää stressiä ja oli aina epämiellyttävää. Kertaakaan, absoluuttisesti kertaakaan, en nauttinut siitä, en edes hetkellisesti. Siitä tuli elämäntapa ja lopulta pidin luonnollisena, että jatkan soittamista, vaikka en lainkaan pidä siitä. Pelottaa ajatella miten paljon rikkaampaa elämäni olisi ollut, jos olisin lopettanut soittamisen ja pystynyt tekemään jotakin mukavaa. Esimerkiksi kun kesä alkoi ja muut lapset lähtivät tekemään mukavia asioita niin itse jäin soittoleireille. Olisin halunnut tehdä muuta.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      41
      2164
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      49
      1707
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      33
      1528
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      42
      1508
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1450
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1446
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      3
      1417
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1351
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      4
      1275
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1243
    Aihe