kuinka kauan menee toipua

työhön uupunut

Olen pari viikkoa ollut töistä pois uupumuksen takia. Tuntuu että tämä pari viikkoa ei ole tuonut helpotusta oloon ollenkaan? Välillä on parempi olo, nukun hyvin jne. Sitten tulee taas järkyttävä ahdistus tulevista töistä.. kauan tämä prosessi oikein kestää?? :/ enkä tiedä kehtaanko enään mennä vanhaan paikkaan töihin.. ehkäpä se työpaikka onkin ahdistava eikä työ itsessään?

21

425

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lareko

      Ei se pari viikkoa riitä, jos uupumusta on kestänyt kuukausi- tai vuositolkulla. Itsellä sama prosessi menossa nyt, mutta olen tekemässä työnantajalleni selväksi, etten halua vanhoihin työtehtäviin, jotka laukaisivat uupumuksen ja ahdistuksen. Vaihtamalla paranee toivottavasti.

      Työpaikkapsykologilla käyminen voisi auttaa sinulla, samoin tilapäinen kuuri rauhoittavia. Myös liikunta ja monipuolinen syöminen tärkeää. Ja sosiaaliset suhteet. Kotiin ei saa jäädä voivottelemaan yksin.

    • Henna3

      Larekon kommenttiin lisäyksenä pidän tärkeänä säännöllistä päivärytmiä ja mielekästä tekemistä päiviin.

      Sairausloman jälkeen ei kannata heti hötkyillä täydellä työajalla töihin, vaan kannattaa hyödyntää osasairauspäivärahan mahdollisuus, mikäli työnantaja suostuu tähän. Tietoa osasairauspäivärahasta saat http://www.kela.fi/osasairauspaivaraha .

      Toinen vaihtoehto on ammatillinen kuntoutus oman työeläkelaitoksen kautta. Eli jos on tarkoitus kokeilla uusia työtehtäviä, niin ammatillisena kuntoutuksena voidaan anoa työkokeilua.

      Kelan kautta on mahdollisuus anoa kuntoutusta työssä uupumukseen. Tietoa kuntoutuskursseista löydät kuntoutuskurssihausta https://easiointi.kela.fi/kz_app/KZInternetApplication . Kuntoutuksesta saat moniammatillista näkemystä tilanteeseesi sekä vertaistukea.

      • Tsemppiä

        Toipuminen lasketaan kuukausissa tai vuosissa, ei viikoissa... Toivottavasti voit pian jo vähän paremmin, että saat voimia ja toipuminen alkaa. Älä tee sitä virhettä, että palaat töihin pian ja poltat itsesi loppuun vielä pahemmin. Silloin se toipuminen todella vaatii vuosia. Pidä huolta itsestäsi!


      • Kokemusvain

        3.vuosi sairauslomalla menossa, eikä loppua ole näkyvissä.
        Sinä itse olet tärkeämpi kuin työsi, joten hoida itsesi kuntoon kaikessa rauhassa.
        Terveys on aina tärkeämpää kuin mikään työ.


    • nuuskis3

      Toipumista ei liene voi määritellä kukaan muu kuin sinä itse. Toisilla se voi tapahtua viikoissa, toisilla se voi kestää vuosia vuosia. Siihen vaikuttaa niin monet tekijät, eli on henkilökohtainen tilanne. Itse välillä tervehdyin mutta nyt taas olen keskivaikean masennuksen kourissa ja syy on ainoastaan työssä jota teen. Mieleni tekisi sanoutua irti jos se vain taloudellisesti olisi mahdollista. Nyt sain sairaslomaa viikon ja ajan psykologille. Mene käymään lääkärissä jotta saat apua ja olosi ei pahene.

    • pehfgt

      Vajaa pari vuotta olen jo ollut työkyvyttömyyseläkkeellä ja pikkuhiljaa alkaa helpottamaan.

      • Faktojakyselen

        Kuinka kauan olit sairauslomalla, ennenkuin pääsit työkyvyttömyyseläkkeelle?


    • lytätty

      Pari viikkoa ei riitä yhtään mihinkään, pari kuukautta on minimi. Ja aika moni oikeasti uupunut ei ole enää palannut siihen työpaikkaan jossa uupui. Työpaikan vaihdos ja alan vaihdos on monelle tuonut uuden elämän.

      • nuuskis3

        Itse taistelen aina eteenpäin 1vko sairaslomilla. Ei kuulemma ole hyväksi jäädä pitkäksi aikaa sairaslomalle. Sitten kun olo helpottuu joudun palaamaan heti töihin ja kohta sama kierre alkaa alusta. Olen nyt päättänyt että jos tämä kehän kierto vaan jatkuu niin sanon itseni irti ja otan vaikka sen karenssin ennemmin kun "kuoletan" itseni kokonaan.


      • Tsemppiä

        Älä sano itseäsi irti, vaan jää sairauslomalle.
        Olet siihen oikeutettu.


    • Oppityttö

      Pari viikkoa voi hyvinkin riittää, jos osaa töihin palatessaan asettaa rajat vaatimuksille. Opettelee sanomaan ei kaikelle, joka ei kuulu työnkuvaan, opettelee pitämään tauot niin kuin ne kuuluu pitää. Opettelee siihen, ettei ole korvaamaton eikä maailma kaadu, vaikka joku homma jää välillä seuraavaan päivään. Kannattaa laittaa rajat hyväksikäytölle ja alkaa nauttia omasta elämästä.

    • Kokemuuksesta

      ÄLÄ sano itseäsi irti, vaan hae sairauslomaa, koska olet siihen oikeutettu!
      Toipuminen on yksilölliistä,joillakin se kestää vuoden, toisilla taas kauemmin.
      Anna aikaa itsellesi toipumiseen.
      Yksikään työpaikka ei ole sen arvoinen, että sen takia kannattaisi menettää terveytensä!

    • juha111

      Itse olin kaksviikkoa saikulla parivuotta sitten bornautin takia nyt mun työnantaja savustaa minua pihalle mielenterveyden kortilla vaikka olen ihan kunnossa ja ei yhtään sairaslomaa ylivuoteen eikä lääkitystä ole mihinkään niin miten helposti se onnistuu onko kellään kokemusta

      • hra51

        justiinsa tuon vuoksi en ole tohtinut itse hakea apua, kun pelkään menettäväni kokonaan työpaikan.


    • Väsähtänyt

      Itse romahdin jollakin tapaa vuonna 2010 enkä ole edelleenkään työkykyinen, vaikka töissä sinnittelenkin. Sairauslomalla en ole ollut ollenkaan mutta onnekkaasti kävi niin, että bisnekset hiipuivat huonon suhdanteen myötä niin että olen pystynyt himmailemaan töissä. Enkä yhäkään ota suurta käytännön työmäärää kovin raskaasti, mutta se mitä psyykeni ei tahdo kestää ollenkaan, on suunnittelu ja ideointi ja markkinoinnillisen tekstin tuottaminen. Se tuntuu samalta kuin käskisi kaksisataakiloisen heittää voltin. Tunnen suunnatonta ahdistusta ja kykenemättömyyttä. Pääni on täysin tyhjä. Parhaiten kykenen täysin mekaaniseen työhön.

      Yleinen usko kykyyni suoriutua työtehtävistä on romahtanut, samoin työn mielekkääksi kokeminen. Olen paikalla vain jotta saan kuukausittaisen palkkani, työ ei kiinnosta pätkääkään (päinvastoin koen hetkittäin todella kovaa ahdistusta), vaikka työni hoidankin.

      Mikä johti romahtamiseen?

      - ylitunnollisuus
      - loputon joustaminen
      - päätyminen työhön joka ei ole millään lailla linjassa arvomaailmani kanssa
      - tunne siitä että minulla on kaikesta viimeinen vastuu
      - tarve saada "kaikki" nopeasti valmiiksi jotta saisi hetken levätä
      - usko siihen että ihminen määrittyy työnsä kautta
      - epäterve työympäristö jossa muu henkilökunta pysyy ympärillä vain hetken esimiehen huonon käytöksen vuoksi ( -> jatkuva muiden perehdyttäminen oman työn ohella)
      - liikunnan puute
      - luokattoman huono ruokavalio
      - sosiaalisten suhteiden kuihtuminen
      - kyvyttömyys rentoutua
      - yritykset paikata uupumuksen tunnetta nukkumalla kaikki vapaa-ajat
      - harrastusten puute
      - erilaisten mielialalääkitysten jatkuva aloittaminen, annosten nostaminen tappiin ja taas lopettaminen kun apua ei ollut mistään

      Olen yrittänyt toipua aloittamalla varovasti liikkumisen ja syömällä terveellisesti ja monipuolisesti. Lisäksi teen rentoutus- ja meditaatioharjoituksia. Liikunnan aloittaminen tuntuu todella raskaalta, kuin jäsenet olisivat lyijyä, enkä oikein tiedä onko se oikea ratkaisu vai ei. Joskus uuvun vähäisestäkin liikunnasta niin että nukahdan kotiin päästyäni väkisin. En myöskään saa liikunnasta minkäänlaista hyvänolontunnetta. Liikunta on kuitenkin tehnyt arkiaskareista suoriutumisesta helpompaa.

      Usein koen, että toipumiseen vaadittaisiin absoluuttista lepoa, jossa toipujalta ei odotettaisi mitään, ei kerrassaan yhtään mitään. Pari kuukautta saisi olla kuin pieni lapsi, jolle tehdään kaikki eteen. Ihminen ei toivu kokiessaan syyllisyyttä sairauslomastaan tai joutuessaan hoitamaan asioitaan KELAssa tai joutuessaan vastaamaan kollegojen soitteluihin. Tai murehtiessaan tulojen putoamista ja juoksevien asioiden kasaantumista. Koska tämä on mahdotonta järjestää, en ole kokenut koko sairauslomalle jäämistä mitenkään hyödylliseksi.

      En tiedä toivunko koskaan, suuresti epäilen. Sen tiedän, etten ainakaan ennalleni. Vaikka miten omistan aikaani itselleni ja olen karsinut kaiken stressaavan mahdollisuuksien mukaan, en koe edistyväni ollenkaan. Tuntuu kuin tie johtaisi vääjäämättä kohti työkyvyttömyyttä (pahat muistihäiriöt, keskittymiskyvyttömyys, sosiaalinen vetäytyminen, epätodellisuuden tunne), vaikka miten kamppailen sitä vastaan.

      • Tosiuupunut

        Tuntuu kuin olisi minun elämästä. Enjaksa kiinnostua mistään enkä tiedä mitä tehdä. olen vain aivan loppu koko yhteiskuntaan haluan vain nukkua ja levätä.


      • Ymmärrän

        Hmm... Oikea ratkaisu sun tilanteeseen olisi kyllä oikeasti pelkästään lepo... Ei siinä omat yritykset paljon auta, jos kroppa tarvitsisi vain lepoa ja palautumisaikaa. Mutta eihän sitä sitten saan, jos joutuu käymään koko ajan töissä. Itse koitan päästä Kelan kautta kuntoutukseen (toiv. sitä ennen ymmärrettäisiin myös tämä levon tarve), ja sitä kautta uusiin töihin, koska nykytyöolosuhteissa ei tule tapahtumaan muutosta, niin pakko päästä pois jotenkin. Että toivottavasti vaihtamalla paranis mun terveystilanne myös pitkällä tähtäimellä, ja saisin myös matkan varrella tulleet sairaudet hoidettua asianmukaisesti pois.


      • Ymmärrän

        Jatkona vielä, että vaikka tulot tippuukin kuntoutusaikana, niin ajattelen sen olevan vain väliaikaista. Ja jos ei uusia töitä saisikaan, itsensä kuntoon saaminen on minusta tärkeää kuitenkin, koska mieluummin terve ja köyhä, kuin varoissaan oleva sairas, mikä sekin voi johtaa siihen, että terveys menee ennen pitkää kokonaan, mikä kuitenkin johtaa esim. työkyvyttömyyseläkkeelle, ja sitten varallisuus romahtaa lopullisesti. Itse ajattelen nyt näin, vaikka olen tässä hieman aikaisemmin ajatellut toisinkin. Täytyy vain jotenkin yrittää pärjätä vähemmillä tuloilla kuntoutusaikana ja toivoa myös, että avopuoliso pääsisi nyt töihin, niin ns. elatusvelvollisuus siirtyisi multa hänelle.


    • kydhkojh

      Toipumiseen ei tod.näk. riitä kaksi viikkoa. Minä olin kaksi kuukautta niin huonossa kunnossa etten päässyt ylös sängystä. Sen jälkeen alkoi pikku hiljaa toipuminen. Tärkeää on terveellinen ruoka! Hyvä jos jaksaa liikkua, mutta jos on todella uupunut pitää ensisijaisesti levätä eikä rasittaa elimistöä entisestään. Pitää laittaa työ ja mahd. elämänarvot uusiksi.

      • Yrittäjä-76

        Yrittäjänä, sekä työhöni uupuneena voin sanoa että, suuri osa uupumuksesta johtuu liiasta kiltteydestä ja tunnollisuudesta. Itse olen 16. henkilön työnantaja ja ymmärrän heidän tilanteensa mielestäni aika hyvin, itsekin vakavan masennuksen kokeneena muutama vuosi sitte. Ongelmana on se, että pienyrittäjänä, taloustilanne välillä sanelee työtahdin. Jos firman taloudellinen tilanne on huono, niin silloin yrittäjän jaksaminen on hyvinkin epävarmaa. Tästä seurauksena on, minun ymmärtääkseni hyvinkin monesti se, että henkilökunnan kuormittaminen sekä yleinen pahoinvointi yrityksessä on yleistynyt. Yritän tällä kannanotolla tuoda sitäkin näkemystä, että emme me yrittäjätkään ole kuin normaaleja ihmisiä. Yhteinen tekeminen ja yrittäjiltä avoin keskustelu henkilökunnan kanssa, olisi mielestäni lääke joka voisi ehkä poistaa, edes osan näistä ongelmista työpaikoilla. Eli jokainen työntekijä puhukoon ongelmistaan ja jos työnantaja ei niihin reagoi, niin ehkä hänen pitäisi avata peli työntekijöiden suuntaan sekä myöntää omat ongelmansa. Tässä itsellekin pala purtavaksi, sillä välillä vain ajatus, ei ole päätöksissä ja mielipiteissä mukana.


    • Emppu3239

      kuulostaa niin tutulle. itse olen jo kolmatta kertaa 4 vkon sairaslomalla . Yksilöllistä sairasloman pituus, mutta jos sinnitelly ja tilanne jatkunu pahana töissä niin kyllä se vaatii pitemmän irtioton. Olen myös kokenu itse hankalalle palata pitkältä sairaslomalta töihin, kun on ollut sellaisia työkavereita jotka ei ymmärrä työuupumista ja masennusta. Olen 32v. ja vanhemmat työkaverit on sanonu,että kun on nuori pitää jaksaa tehdä että hekin on aikanaan tehny useampaaki työtä yhtäaikaa. Kyllä täytyy sanoa että ajat muuttunu ja tahti kiristyy koko ajan työelämässä. Monesti että porukka pieni ja työt pitää hoitaa tehokkaasti ja hyvin että tulosta tulee. Puhuminen avoimesti työpaikalla olisi tosi iso asia ja välttäs sairaslomia varmasti ja ei niistä tarttis kenenkää tykätä huonoa. Tsemppiä ja Voimia!! Voimia antaa musiikki ja metsälenkit koirien kanssa itsellä toimii.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      494
      3581
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      463
      3422
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      141
      3000
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2302
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2170
    6. 210
      1579
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1397
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      99
      1280
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      91
      1274
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1090
    Aihe