Eroon edunvalvonnasta

OculusRift

Te, joilla ollut edunvalvoja, kertokaas, miten olette menetelleet päästäksenne siitä eroon. Itselläni cp-vamma, eikä muita vammoja ole, raha-asiani hoitanut itse. Pääsääntöisesti pakolliset kiinteät kuluni menevät edunvalvontaan maksettaviksi, mutta jos vaikka jotain tilaan, niin hoidan ne kyllä itse sitten.

Olen kuullut, että edunvalvojan eroonpääsemiseksi on osoitettava, että on kykenevä hoitamaan asioitaan, mutta mitenkä voit osoittaa mitään, voiko heidän kanssaan vaikka sopia, että he vaikka osan laskuista antaisivat minulle maksettavaksi ja rahat siihen, sitten pikkuhiljaa alkaisin maksamaan niitä muita kiinteitä kulujani. Ongelma kuitenkin on se, että olen ehdottanut aiemmin tuota, mutta hepä eivät vastaa mitään

17

1078

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Luulisin1
    • maallikko_

      Nyt en ymmärrä. Kirjoitit:

      "raha-asiani hoitanut itse. "

      ja

      "Pääsääntöisesti pakolliset kiinteät kuluni menevät edunvalvontaan maksettaviksi"

      Siis eikö nuo ole keskenään ristiriidassa?

      Oletko lukenut Finlexiä, https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990442 ? Tuossa pykälässä 15 on sanottu, että purkaminen onnistuu tuomioistuimen tai tietyissa tapauksissa holhousviranomaisen kautta.

    • APOculus

      Ups, kirjoitimpas taas vaikeasti. Siis meinasin, että kun netistä jotain tilaan, niin ne tietysti maksan itse, edunvalvoja hoitaa puhelinlaskut, nettilaskut ja vuokran. No, ehdotin kumminkin hänelle tuota ym. juttua, sekä kysyin, että voitaisiinko tavata, koska ei ole minua ikinä edes tavannut. Eipä ole vastausta tullut. Muutenki sellanen olo, että pitävät minua aivan pimennossa omista asioistani.

      Tuossa edunvalvontahommassa myös on, että kun arvioidaan edunvalvonnan jatkamista, niin edunvalvojan pitäisi minun kanssa olla yhteydessä ja keskenään katsoa, mutta eipä minulta ole kertaakaan mitään kysytty

      • maallikko_

        Kuulostaa todella huonolta tuolla, jossa et ole koskaan tavannut edunvalvojaasi ja tunnet olevasi pimennossa. Pahimmillaan tilisi voi olla jatkuvasti tyhjä ja rahat rikollisen käsissä! Jos tarvitsisin edunvalvojaa, hankkisin sellaisen luotettavasta sukulaisesta tai ystävästä. Tarvitsetko edes edunvalvojaa, kun voit laittaa verkkopankkiin automaattiveloituksen noista puhelimesta, netistä ja vuokrasta?

        En oikein jaksa uskoa, että jos yhteydenpito edunvalvojan kanssa ei suju, tarvitset hänen mielipiteen edunvalvonnan purkamisessa. Kannattaa varmistaa tämä vaikka joltain lakimieheltä.


    • OculusRift

      "Jotta kukaan ei olisi tarpeettomasti edunvalvonnassa, maistraatti selvittää joka neljäs vuosi, onko edunvalvontaa tarpeen jatkaa. Selvitys tehdään yhteistyössä edunvalvojan ja päämiehen kanssa."

      "Selvitys tehdään yhteistyössä edunvalvojan ja päämiehen kanssa." <-- tuo ei kohdallani ole toteutunut kertaakaan

    • No johan on törkeää että ihmiselle joka kykenee huolehtimaan asioistaan vammasta huolimatta, on määrätty edunvalvoja!. Itse nostaisin kunnon metelin jos mua kohdeltais noin

    • ATDT

      Kuka ja miten on sinut alun perin edunvalvontaan laittanut?
      Tämä kertomus kuulostaa nyt siten vajaalta, että keskustelun aloittaja tuntuu kertovan asioita valikoivasti.

    • itseminuis

      ainakin itse olisin tyytyväinen jos olisi luottohenkilö jonka kanssa voisi keskustella asioista.

      Ei edunvalvojaa "määrätä"kevyin perustein. Syy on ikä, vakava sairaus tai oikea kykenemättömyys hoita asioitaan itsekseen.... kohta kolme siis velkaantuminen ja juoppous. Toisaalta ihmetyttää miten joku voi velkaantua harmittomasti niin pitkälle että sitä edunvalvontaa tarvittaisiin, mutta niin pitkään kun pankit eivät välitä asiasta ja positiivinen luottotietojärjestelmä puuttuu, niin kaikki on mahdollista.

      Miten edunvalvonnasta eroon. Kuulema äärettömän vaikeaa todistaa sitä sosiaaliviranomaiselle tai käräjäoikeudelle, että tilanne on muuttunut niin ettei edunvalvontaa enää tarvittaisi. Mutta sillä se edunvalvonta purkautuu kuin se on tullutkin. Hakemuksella käräjäoikeuteen.... ja se hakemus varmaan tarvii myös todistusaineistoa....

      Mut jos Suomessa olis aito keskusteluyhteys, niin maan asiat olis paljon paremmin.

      • itseminuis

        Aloin edellisen viestin jälkeen miettimään kuinka paljon Suomessa on a) edunvalvonnassa olevia a1) eri ryhmissä edunvalvonnassa olevia ja B) kuinka paljon sellaisia ihmisiä on joille jonkin tyypin edunvalvonta olisi tarpeen?
        Nopeasti en vastausta saanut esiin, mutta pohjaa on yleisesti tiedossa.
        Jos 3% väestöstä on kokoikänsä ajansa kykenemättömiä sosiaaliseen vuorovaikutukseen, niin se määrä lienee n. 150 000 ihmistä. Jos Suomessa on 365 000 maksuhäitiömerkintäistä ja näistä n. 20% olisi tarvinnut edunvalvotaa on luku n. 70 000 ihmistä. Kun ihmisille tulee ikää niin jossain vaiheessa tarvitaan edunvalvontaa tai sen luonteista palvelua.... ollaan varmaa tuossa 70 000 ihmisen määrässä. Ja alkoholinsuurkäyttäjiä on yhtä paljon kuin kuin syvästi kehitysvammaisia ja taitamattomia kokoikänsä,eli 150 000.... Josta karkeasti edunvalvontaan voisi määrätä n. 70 000 ihmistä.... ELI YHTEENSÄ n. 300 000 ihmistä joka on lähelle 7-8% kaikista ihmisistä. HURjA LUKU!... Ja tästä määrästä sitten joku prosentti voisi olla sellaisia joiden edunvalvonta voisi olla keveämpi....
        Mut ymmärtäkää... se on paljon helpompaa kun ei tarvi nähdä maailman pahuutta samalla tapaa kuin me näemme joilla ei ole mitää keskusteluyhteyttä kehenkään kun tulee huono hetki.


    • Ghjhh

      Miksi sulla on edunvalvoja käytössä? Eihän cp-vammaisilla tai vaikkapa sokeilla ole automaattisesti edunvalvojaa, eikä edunvalvontapäätöstä voi antaa kevein perustein!

      Eikä edunvalvojan saamiseksi tarvitse ollenkaan olla kehitysvamma syynä. Riittää kun ei raha-asioitaan hallitse. Onko sulla rahan käytön kanssa ollut ongelmia?

      • itseminuis

        Niin... Hyvä kysymys.

        Näillä palstoilla menee asiat sekaisin.... jotkut jopa provoaakin.

        CP-vammojakin on varmaa erisyvinä, ja kyllä varmaan vaikeimmissa tapauksissa tarvitaan ainakin luottopakkeja asioitten hoitoon ja se edunvalvonta voi olla joskus ihan ok! Mutta pelkka liikuntavamma ei suoraan pakota edunvalvontaan. Ja kaikissa ihmisryhmissä on niitä joilla raha-asiat ei suju.

        Itse olen tällä hetkellä huolissani aktiivisessa iässä olevasta ihmisestä joka vaan ei pärjää systeemissä ja toisaalta ikääntyvien ihmisten asioitten hoidosta sitten kun he ovat yksin ja edessä on asioita joita pitäisi hoitaa mahdollismimman edullisesti ja "fyysisesti" helpoimmalla tapaa.

        Mutta kaiketi tämän ketjun alkajalla on nyt jotain sellaista josta hän ei ole kertonut aivan kaikkea..... Edunvalvonnalle on oltava todella vahva peruste. Ei sitä ihan tosta vaan määrätä ja ei sitä puretakaan varmasti ihan kevyin perustein.
        Oikea vastaus löytyy parhaiten varmasti SÄÄDOSKOKOELMASTA - FINLEXISTÄ. Googlaamaan vaan ajantasaista lainsäätämistä.


    • Tuttava

      Olen tämän aloittajan tuttava ja hyvä ystävä. Hän ei siis ole pyörätuolissa, kävelee, eikä hänellä ole todettu mitään muita sairauksia. 2005 hänelle edunvalvoja määrättiin, niin hänen omaisensa soitti tämän ap:n lääkärille, ap:n itse mitään tietämättä ja jotain omainen oli hänelle selittänyt.

      Jotain tässä oli sellaista, että hän oli huolissaan, pärjääkö ap yksin, kun oli juuri muuttanut yksin asumaan.

      Mutta eihän tuo ole mikään perustlu edunvalvontaan. Kovasti siitä yritetään eroon, mutta minkäs teet, kun lääkärintodistuksessa puolletaan edunvalvojaa. Ja toiseksi, jos ap kirjoittaakin edunvalvojalleen sähköpostia, niin eipä vastausta kuulu. Omasta mielestäni tämä on väärin, että omainen on saanut omissa nimissään tehdä tuollaista.

      Näin tämä homma nyt on. On ehdotettu edunvalvojalle sitäkin, että ap:lle annettaisiin vaikka osa laskuista ja sitten rahaa, että hän maksaisi ne itse, ja näyttäisi näin, että osaa itse hoitaa niitä, mutta eivätpä he tähänkään suostuneet.

      Juttu on nyt näin

    • näintekisin

      Entä jos menet itse pankkiin, avaat uuden tilin, et anna verkkopankkitunnustasi edunvalvojalle ja ohjaat rahaliikenteesi uudelle tilille?

      • Hutsuntuttu

        Ei taida onnistua ihan helposti. Tieto edunvalvonnasta tulee kyllä esiin nopeasti


      • hutsuntutsu

        Löytyi ajantasaisesta lainsäädännöstä, Finlex.

        Edunvalvonnasta.
        "
        Edunvalvonnassa olevalla on oikeus tehdä merkitykseltään pieniä oikeustoimia, päättää itse ansaitsemiensa rahojen käytöstä jne...

        24 §

        Vajaavaltainen voi tehdä oikeustoimia, jotka ovat olosuhteisiin nähden tavanomaisia ja merkitykseltään vähäisiä.

        25 §

        Vajaavaltaisella on oikeus määrätä siitä, minkä hän on vajaavaltaisuuden aikana omalla työllään ansainnut, ja siitä, minkä edunvalvoja on tämän lain 38 §:n mukaisesti antanut hänen vallittavakseen. Vajaavaltaisella on oikeus määrätä myös edellä mainitun omaisuuden tuotosta sekä siitä, mikä on tullut tällaisen omaisuuden sijaan.

        26 §

        Oikeustoimi, jonka tekemiseen vajaavaltaisella ei ollut oikeutta, ei sido häntä, jollei hänen edunvalvojansa ole antanut siihen suostumustaan.

        Vajaavaltaisen tekemä oikeustoimi tulee häntä sitovaksi, jos hänen edunvalvojansa tai hän itse täysivaltaiseksi tultuaan sen hyväksyy.


        27 §

        Jos vajaavaltainen on tehnyt oikeustoimen ilman tarvittavaa edunvalvojan suostumusta, on sillä, jonka kanssa sopimus tehtiin, oikeus vetäytyä sopimuksesta niin kauan kuin sopimusta ei ole hyväksytty tai asianmukaisesti täytetty.

        pykälä 27 tarkoittanee sitä, että pankilla on oikeus vetäytyä sopimuksesta...

        "


    • APOculus

      No sehän se on, etten saa käsittääkseni avattua uutta tiliä, kun on edunvalvoja, vaihtoehtona olisi tietysti toiseen pankkiin tili, jonka numeron sitten antaisi Kelalle, mutta arvaat varmaan, että tuostahan edunvalvoja riemastuu. Muuten, nuo verkkopankkitunnukset olivatkin alunperin omissa nimissäni, mutta 2009 yhtäkkiä verkkopankki ei enää toiminutkaan, joten soitin pankkiin, no he eivät sanoneet mitään syytä, sen vaan että on lopetettu palvelu.

      Soitin edunvalvontaan, jotka sanoivat ettei heillä ole mitään tekemistä asian kanssa, kovan tappelun jälkeen kumminkin sain sieltä tietoa, että Pankki ei voi pitää tunnuksia sellasella, joilla edunvalvoja... No siis paskat! Mulla oli 2005-2009 välisenä aikana verkkopankkitunnukset. Tämä juttu päättyi siihen että edunvalvojani avasivat OMILLE nimilleen verkkopankkitunnuksen ja minä käyttäjänä. Periaatteessa jos he haluavat, he voivat sulkea tunnukseni tuosta vaan. Edunvalvojani kyllä haittaa niin paljon elämää, että. Jos haluat nyt vaikka vaihtaa puhelinliittymää, niin ei se käy tuosta vaan.

      • sportti_mies

        "No sehän se on, etten saa käsittääkseni avattua uutta tiliä, kun on edunvalvoja"

        Ei voi tietää ennen kuin kokeilee. Mulle määrättiin kanssa tuollainen "edunvalvontapankkitili" tai sponsoritili kun olin kilpaurheilija ja se oli täysin VAU:n hallinnassa. Koskaan ei tullut ongelmia avata uutta tiliä ja estää rahaliikenne tuolle sponsoritilille.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      47
      3423
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      10
      2060
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      22
      1545
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      15
      1404
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      11
      1371
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      19
      1285
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1198
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1125
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      9
      1073
    10. 22
      1057
    Aihe