Feodalismi Suomessa

Ymmärrystä

Suomessa ei ole koskaan ollut maaorjia.
Täällä asui jokien, meren ja järvien rannoilla vapaita kalastajia, metsästäjiä ja maapalojensa viljelijöitä.

Heidät yllätettiin Ruotsista päin juuri päättyneen vuosituhannen alussa,
kun Ruotsin sotajoukot ja piispat ylittivät Turun seudulla Suomen rajan ja kolmen sodan aikana Suomi vallattiin, ( "ristiretket" = uskonsodat vuosina 1155 -1323), Ruotsin kuningas otti maat valtansa alaisuuteen, Suomesta tuli alusmaa.

Kuningas jakoi maita alaisilleen, antoi läänityksiä.
" Kuningas ja ylimykset olivat maanomistajia. Maanomistajat ja maata hallitsevat henkilöt olivat riippuvaisia toisistaan läänitysten kautta. Kuningas saattoi läänittää osan valtakunnastaan herttualle. Läänityksen omistusoikeus pysyi kuninkaalla, mutta herttua hallitsi läänitystä ja sai läänityksen tuotot itselleen. Herttua oli siis kuninkaan läänitysmies eli vasalli ja kuningas hänen lääninherransa.

Herttua saattoi läänittää saamiaan läänityksiä tai omistamiaan maita edelleen kreiville, jolloin hän oli samaan aikaan sekä kuninkaan vasalli että kreivin lääninherra. Kreivi puolestaan saattoi läänittää maitaan palveluksessaan oleville ritareille, jolloin kreivi oli sekä herttuan vasalli että ritarien lääninherra, ja ritarit olivat kreivin vasalleja.

Läänitetyillä mailla asui talonpoikia ja maaorjia, jotka viljelivät maata. Talonpojat olivat vapaita miehiä ja voivat muuttaa muualle halutessaan. Maaorjilla ei ollut muutto-oikeutta. Talonpojat ja maaorjat eivät omistaneet maata eivätkä saaneet sitä läänityksinä, ja he olivat sen vasalleja, jonka hallinnassa olevilla mailla he asuivat. Jos maa oli alunperin kreivin, mutta se oli läänitetty ritarille, talonpojat ja maaorjat olivat ritarin vasalleja. Vasallin uskollisuus koski vain lähintä lääninherraa, jolle hän oli vannonut uskollisuutta.

Jatkossa sanalla vasalli viitataan vain henkilöihin, jotka ovat samaan aikaan sekä lääninherroja että vasalleja.

Lääninherra ei saanut maata omistukseensa, vaan ainoastaan oikeuden periä itselleen kaikki talonpoikien kuninkaalle maksamat verot ja oikeuden järjestää autioituneille taloille uudet asujat. Lääninherrat jakoivat oikeutta läänityksillään, löivät rahaa, keräsivät veroja ja tulleja sekä vaativat vasalleiltaan asepalveluksia ja työpalveluksia.

Kun vasalli kuoli, hänen perillisensä uudistivat uskollisuudenvalan lääninherralle."
(Netistä: "Feodalismi.")

Kun Suomen torpparilaitos lopetettiin, niin punakapinan eli sisällissodan eli vapaussodan aloittivat torpparit, punaisret, maanomistajia eli valkoisia vastaan, ja siksi aluksi paljon maanomistajia muilutettiin, vietiin kodeistaan yllättäen, heistä monet joutuivat ammutuiksi, teloitetuiksi, ja sotaan osaöllistui myöskin paljon venäläisiä, joiden vallankumous juuri tapahtuneena ehkä innoitti Suomen punaisia. Kun sota loppui, lopussa ammuttiin punaisia.

29

2326

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SisällissotaSuomessa

      Ei niin, siinä suhteessa feodaalilaitoksemme on ollut erilainen kuin esim. Venäjällä.

      Venäjällehän Suomestakin lähti punaisia etsimään paratiisia, mutta katkerasti pettyivät.


      Venäjän vallankumous oli 1917 ja se innoitti täälläkin punaiset uskomaan sisällissodan voimaan ja ihanuuteen.



      Valkoiset maatalojen ihmiset saivat yllättäen maksaa hengellään systeemin, joka oli alettu ja kehitetty paljon ennen heidän syntymäänsä, ja jonka alottamiseen heillä ei ollut edes tietoa, ei osaa ei arpaa.

    • Ei.separatisteja.Suomeen

      Suomalaiset ovat olleet "rakkaitten"naapureittensa valtaamana alusmaana melkein koko viime vuosituhannen ajan. Siksi sieluissamme on oman alemmuutemme tuntoa. Se on hyvä ymmärtää, niin voimme sen voittaa, tuhoamatta toinen toisiamme.

      • Toit.esiin.tärkeän

        asian, joka piilee ehkä suomalaisen kateuden taustalla.

        Emme ymmärrä olleemme kaikki samassa veneessä,

        jonka naapurimme vuorotellen kaappasivat

        ohjaillen sitä omien etujensa mukaisesti.


    • Huhujen.maa
    • kaksiplus
    • aatelisarvo

      Kuninkaan antaessa suosikeilleen läänityksiä Suomessa niista valtaamistaan maista,
      niin hän antoi usein aatelisarvonkin siihen liittyen suosikilleen.

      Nämäkin ovat sitten esiintyneet "parempana väkenä" sukupolvesta toiseen,
      sillä aatelisarvo periytyi. Periytyy kai vieläkin.

      • ihan-vääryyttä

        Läänityslaitos oli sitte vanhojen aikojen eli Ruotsinvalla aikaista perua, mutta sitten ne ammuttiin jotka nyt olivat siinä talossa omistajina.


    • Muistaakseni

      Feodalismin eli läänityslaitoksen myötä Ruotsin kuningas toi Suomeenkin myös sääty-yhteiskunnan, sieltä lie ruotsinkielisten verovapaat ¨säätiöt´peräisin.
      1. AATELISET olivat korkein sääty
      2. PAPISTO he toivat sen Ruotsin kuninkaan armeijan kanssa kristinuskon
      3. TALONPOJAT
      4. En muista mikä, mutta neljä säätyä oli.

      • muistellen

        Kolmas sääty oli porvaristo ja neljäs talonpojat.
        Torpparin asema sata vuotta sitten oli suunnilleen sama kuin talonpojan asema ennen muinoin feodaalisessa yhteiskunnassa.


    • flegmaatti

      Suomea läänitettiin selvimmin 1600 luvulla jolloin alkoi myös läänityksien peruuttaminen ja palauttaminen keskushallinnolle. Kymppi kalle tarvitsi rahaa Puolan seikkailulleen ja läänitysten osittainen, 1 /4 palautus oli yksi keino.

      • Eroa.oli

        Kertokaahan, milloin torpparin oman sadon kylväninen tai korjaaminen meni päätilan tarpeiden edelle. Eli maorjan ja torpparinero oli lähinnä siisn, ettei tilallinen saanut virallisesti ruoskia torpparia.


      • flegmaatti
        Eroa.oli kirjoitti:

        Kertokaahan, milloin torpparin oman sadon kylväninen tai korjaaminen meni päätilan tarpeiden edelle. Eli maorjan ja torpparinero oli lähinnä siisn, ettei tilallinen saanut virallisesti ruoskia torpparia.

        Selkein ero oli siinä, ettei torppari ollut "turpeeseen sidottu" kuten maaorja.
        Torppari oli vapaa lähtemään milloin tahansa. Käytännössähän siinä oli omat hankaluutensa.

        Maaorja oli osa maaomaisuutta ja kaupan syntyessä maaorja siirtyi maan mukana ostajan omaisuudeksi.
        Torppari sai pitää torppansa sadon ja tuoton kuten kotieläinten tuottaman, itsellään. Maaorja oli pelkkä palkaton työläinen ilman mahdollisuutta pois lähtöön tai oikeutta satoon.

        Minusta erot ovat varsin oleellisia.


      • Amatöörisukututkija
        flegmaatti kirjoitti:

        Selkein ero oli siinä, ettei torppari ollut "turpeeseen sidottu" kuten maaorja.
        Torppari oli vapaa lähtemään milloin tahansa. Käytännössähän siinä oli omat hankaluutensa.

        Maaorja oli osa maaomaisuutta ja kaupan syntyessä maaorja siirtyi maan mukana ostajan omaisuudeksi.
        Torppari sai pitää torppansa sadon ja tuoton kuten kotieläinten tuottaman, itsellään. Maaorja oli pelkkä palkaton työläinen ilman mahdollisuutta pois lähtöön tai oikeutta satoon.

        Minusta erot ovat varsin oleellisia.

        Jos perheessä oli useampi poika, peri yksi tilan ja muut saivat halutessaan torpan paikan. Maita ei jaettu.
        Jos tyttäret jäivät taloon, oli aviomies kotivävy (måg). Torpan paikka saattoi löytyä heillekin. Laki määräsi torppien nuoret lähtemään palvelukseen rippikoulun jälkeen, kirkosta oli saatava mukaan muuttokirja, jos lähti toiselle paikkakunnalle. Usein näiden torppien lapset yritettiin kouluttaa eri ammatteihin, koska tilalla ei ollut heille tulevaisuutta. Usein torppa palautui päätilalle torppariparin kuoltua, sillä torppa ei maitaan omistanut. Usein tällainen vanha torpparipariskunta otettiin päätalon hoiviin, kun he ikääntyivät, eikä työ enää sujunut. Torpparinimityksen sijaan rippikirjoissa heidän kohdallaan oli merkintä "loinen". Myöhemmin tästä on tullut halveksiva nimitys, mutta aluksi se vain kuvasi vanhan pariskunnan tilannetta talossa.
        Suomen kielessä ei ole tällaisille talon omistajan lähisukuun kuuluville tiloille muuta nimitystä kuin "torppa", vaikka niihin ei kuulunut taksvärkkiä eikä muita torpparin velvollisuuksia. Ehkä sana "lampuoti" voisi sopia tällaiseen torppariin. Myöhäisemmällä ajalla torpan isäntää nimitettiin vuokraviljelijäksi, ja hän maksoi taloon arentia vuosittain.
        Mistään orjuudesta ei ollut kysymys. Isännän työteliäisyydestä riippui, kuinka hyvin torppa menestyi, kuten päätilankin kohdalla.


      • Vapaata_työtä_vuokratorp

        Englannissa samoin, Emmerdalen pariskunta Moira ja miehensä, (joka on tässä vaiheessa jo kuollut) elää tällaisessa vuokratilatorpassa.


    • Per-kel

      Esi isät olivat maan matosia, renkinä ja piikana kartanossa.- Pistettiin ruisleipä kartanonpylväälle niin jo tuli työntekijää 1916 aikaan... Sateella ei hevosia ulos, mutta rengit sai kuusikossa rehkiä `.-

    • flegmaatti

      Ketjussa unohdetaan, että meillä oli suuri, itsenäisten viljelijöiden kansanosa.
      Näillä oli sitten renkejä, piikoja, loisia yms. sekä joillakin torppareitakin.

      • talot_kodit

        Loiset on muistaakseni savon kieltä , se oli vanhain ja sairaiden hoitoa ennen kuin oli rakennettu
        vaivaistaloja, joiden nimi on sitten muutettu moneen kertaan hiukan kauniimmaksi.
        Se vain pyrkii muuttumaan ajan myötä aina rumaksi, sitten taas uusi nimi, hoitokoti.


      • Eise ole rumaa jos otetaan huomioon toinen ihminen, kyse on kumminkin rahasta jota ei ole ylenmäärin tässä maassa jossa vanhukset ovat suurin ikäluokka ja sitä kustava joukko pienenee jatkuvasti.


    • kaikkeasitä
      • ooohhhoijaa

        Kukaan ei jaksa avata linkkiä.


      • hohoi

        "Ei se ihmisestä paholaista tee, että osaa hoitaa hommansa niin, että pärjää ja pääsee sinne minne mieli halajaa. Kaikissa ihmisissä on monta puolta, lahjakkaissa ja eteen päin pyrkivissä vielä enemmän särmiä. Jos nuorena rynnii kyynärpäilä se johtuu siitä, ettei vielä tiedä että muunkin laisia tapoja olisi. Jotkut eivät keksi sitä koko elämänsä aikana niin kuin ei montaa muutakaan jutskaa."


    • mitätännään

      Lukekaa googelista nykyajan feodalismista esim. työelämässä, niin olisi esimerkkejä tästä päivästä jota elämme.

      • Elomme.tää

        Kyse jokapäiväisestä leivästä tekee ihmisen riippuvaiseksi nykyäänkin siinä missä entisajan torpparit.
        Me eläkeläiset nautimme työmme tuloksista kukin mitenkin,
        Maaorjiksi tai torppariksi kun ei ollut oikeesti muuta mahdollisuutta, hengissä pitimeksi on ihminen joutunut keksimään alistumaan. Nykyäänkin ihminen kouluttautuu ennen työelämää, älykkäät viksut kuorii kerman päältä, toisille jää rippeet.


      • Loiskiehuntaa
        Elomme.tää kirjoitti:

        Kyse jokapäiväisestä leivästä tekee ihmisen riippuvaiseksi nykyäänkin siinä missä entisajan torpparit.
        Me eläkeläiset nautimme työmme tuloksista kukin mitenkin,
        Maaorjiksi tai torppariksi kun ei ollut oikeesti muuta mahdollisuutta, hengissä pitimeksi on ihminen joutunut keksimään alistumaan. Nykyäänkin ihminen kouluttautuu ennen työelämää, älykkäät viksut kuorii kerman päältä, toisille jää rippeet.

        Tarkoitatko, että älykkäät ja viksut ovat väärässä kun käyttävät älykkyyttään ja viksuuttaan? Mitä kerman kuorimista se on, jos opiskelee, tarttuu työhön, saa hyvän toimeentulon ja elättää omalla työllään perheensä?
        Mitä rippeitä siinä kenellekään jää, jokaisella on mahdollisuus työn tekoon ja omillaan toimeen tulemiseen. Meillä ei ole orjatyövoimaa käyttäviä pajareita.

        Suomalainen kateus on tässäkin taas kukassaan. Ihminen ei saisi tienata mitään, vaan ollakseen arvostettu kansalainen tulisi seistä muiden mukana leipäjonossa ja sossun luukulla ja ruikuttaa.
        Viksu tai ei.

        Voisi ihan kysyä, mistä otetaan varat kaikkien elättämiseen tasapuolisesti, mutta en kysy. Kyllä ymmärrän, että verovaroista. Ne siellä leipäjonossa tietävät, että verot saadaan nyhdetyksi niiltä viksuilta, joiden rippeitä tässä nyt nautitaan.
        Oikein on, että maksavat. Älykkäät ja viksut. Oma vikansa.


      • pokasaha.on.puhunut

        Loiskiehuntaa totta tosiaan, Voisit alkajaisiksi kertoa, onko kaikilla samanlaiset lähtökohdat opiskeluun, Jos omaisuutena on pokasaha tai lapio, ei perheen lapsi juuri pääse lukioon, vaan joutuu mahdollisimman pian hakeutumaan ruumiilliseen työhön. Pelkkä asuinalue määrittelee pitkälti koulutuksen tason.


      • havumetsäin__mies
        pokasaha.on.puhunut kirjoitti:

        Loiskiehuntaa totta tosiaan, Voisit alkajaisiksi kertoa, onko kaikilla samanlaiset lähtökohdat opiskeluun, Jos omaisuutena on pokasaha tai lapio, ei perheen lapsi juuri pääse lukioon, vaan joutuu mahdollisimman pian hakeutumaan ruumiilliseen työhön. Pelkkä asuinalue määrittelee pitkälti koulutuksen tason.

        Asuinalue ja kodin sosiaalinen tausta ratkaisivat pitkälti lapsen koulutuksen pitkälti vielä 30 vuotta sitten.


    • e.lä.mä

      Kyllä tavallaan on ollut, tutki asiaa haihtuu huumeet!!! Löytyy ehkä sanalla lahjoitus maat.

      • e.lä.mä

        Onko aloittaja nolla?

        Näin on aina Suomessa, järki pois ja huumeet kaikessa politiikassa , jne.

        Vänäjän hallitsija antoi hyville tovereille maat ja sen ihmiset lahjana, näitä osia Suomesta on monia siis ihmiset ja maat.

        Huume kirjoittajilla on vielä huumeet???


    • Feodalismi-on-RASISMIA

      aateliset, jalosukuiset, ylimykset...

      Eikö heitä hävetä oma naurettavuutensa?

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      68
      4873
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      15
      2310
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1836
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1546
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      37
      1520
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1338
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1257
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1171
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1166
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      13
      1156
    Aihe