Moikka,
Oon siis pian 18v. täyttävä nainen ja haluaisin aloittaa taas ratsastuksen. Oon kyllä koko ikäni enemmän tai vähemmän heppojen kanssa ollut, mutta en oo ikinä mikään tosi hyvä ollu ratsastamaan. Askellajit ja perusjutut on hallussa, hyppinykkin oon 60-80cm esteitä, joskin vähän aikaa sitten. Kaikki peräänannot ja asetukset sun muut on kyl sen sijaan ihan pikkusen hukassa! :D Olen nyt kumminkin innostunut taas alottamaan ratsastuksen, ja haluisin ihan estekilpailuihin asti edetä. Oon ajatellu käydä 1krt/vko perustunnilla ja joka toinen viikko yksityistunnilla.. mitä meinaatte, onko mahista vielä näin "vanhana" päästä ihan kisailemaan ja kehittymään vielä hyväksi ratsastajaksi? Palo kisoihin on niin kova! Ens syksynä olis haku estevalmennustiimiin, mutta se tavote taitaa olla aika mahdoton, yrittää aion tietty ainakin!
18v. vielä kilparatsastajaksi?
4
207
Vastaukset
Eihän ratsastukselle ole mitään ikärajaa, että jostain tietystä iästä lähtien ei enää voisi kehittyä hyväksi ratsastajaksi. Nuorihan sinä vielä olet ja sinulla on kaikki mahdollisuudet tulla hyväksi kilparatsastajaksi. Mutta jos ratsastat tavoitteellisesti, eli tähtäät kisoihin kuten sanoit, suosittelen siirtymistä kokonaan yksityistunneille jos vain on mahdollista. Yksityistunneilla oppii paljon enemmän ja nopeammin kuin keskiverto ratsastuskoulun "yleistunneilla", jolloin opettajalla on useita ratsukoita joihin keskittyä. Huomautan myös, että kehitys on yleensä aika hidasta jos ratsastaa vain kerran viikossa, siinäkin tapauksessa, että kävisi aina yksityisopetuksessa. Totta kai siinäkin oppii, paremmin kuin yleistunneilla, mutta mitä nopeammin haluaa päästä eteenpäin, sitä useammin on käytävä ratsastamassa.
Mutta älä nyt missään nimessä ainakaan hylkää tuota haavettasi! Tuollaiset tavoitteet ovat aina tavoitettavissa jos vain oma kärsivällisyys riittää. Onnea!- tietämätön
Kiitos neuvoista. Joo oon miettinyt sitä, että jos kävisin vain yksityistunneilla, mutta se on tietty aina paljon kalliimpaa.. meen tällä viikolla yksityistunnille, niin ajattelin opettajan kanssa keskustella, että olisko mulla potentiaalia:) Se on kyl totta, että normitunneilla oppii vähemmän, kun opettaja ei voi keskittyä vain omaan ratsastukseen, eikä toisaalta kehtaa ihan niin tyhmiä kysymyksiä esittää. Ja mulla on ainakin se, että jollen ymmärrä jotain harjoitusta, niin en kehtaa kysyä neuvoa kun tulee semmonen olo, että oon kauheen tyhmä muitten mielestä, mut sitten taas yksityistunnilla pystyy kysymään kaikenlaista ilman häpeämistä! :)
Jos joku osaa neuvoa vähän vinkkejä, niin miten askelta pidennetään/lyhennetään esim. laukassa? Olen kyllä yrittänyt, mutta huonoin tuloksin! Lisäksi, mitä tarkoittaa, että on varmistettava, että hevonen "liikkuu eteenpäin" ? :)
Ratsastus on siitä ongelmallinen harrastus, että useimpiin "temppuihin" ei ole olemassa yhtä ja oikeaa tapaa. Jokainen hevonen toimii hiukan eri tavalla riippuen siitä miten se on koulutettu, joten ne avut mitkä toimivat yhdelle, eivät välttämättä sovi toiselle. Plus että usein liikeet sisältävät sellaista hienosäätöä jota on mahdotonta selittää sanallisesti, ja juuri ne saattavat olla se ratkaiseva tekijä siinä, toimiiko hevonen vai ei.
Esim tuo askeleen pidennys. Pääpiirteissään ratsastaja ajaa hevosta eteenpäin pohkeella ja istunnalla, mutta samalla pidättää ohjilla niin että vauhti ei oikeastaan kasva vaikka askel pitenee, samalla kun ohjilla on kuitenkin myödättävä niin että hevosella on silti tilaa pidentää askeltaan. Mutta joitakin hevosia täytyy pidättää koko ajan, toisia vain välillä, ja jotkut hevoset on opetettu kuuntelemaan istuntaa, toiset pohjetta, jotkut molempia. Ja millä hetkellä mitäkin pitää tehdä milläkin hevosella, sitä on mahdoton sanoa näin netin kautta.
Askeleen lyhennys, eli tarkoitat ilmeisesti hevosen kokoamista, tapahtuu itse asiassa melkein samalla tavalla. Pohje ja istunta ajavat hevosta eteenpäin samalla kun ohja estää sitä kiristämästä vauhtia, mutta kun askelta lyhennetään, on istuntaa ja pohjetta käytettävä hieman voimakkaammin. Sillä tavalla hevonen ratsastetaan "ohjaa vasten", jolloin sen liike suuntautuu enemmän ylös- kuin eteenpäin. Silloin hevonen alkaa kantaa itseään paremmin, ja sen askel lyhenee.
Ja jälleen kerran, millä hetkellä on annettava lisää pohjetta tai pidätettävä ohjilla, riippuu hevosen koulutuksesta ja siitä mihin opettaja on tottunut. Nuo edellä mainitut tavat ovat niitä jotka minä olen oppinut, mutta joku toinen voi päästä samoihin tuloksiin toisella tapaa ja olla aivan yhtä oikeassa siinä miten se pitää tehdä.
"Varmista, että hevonen liikkuu eteenpäin" tarkoittaa sitä, että kiinnität huomiota siihen, ettei hevonen jää vetelehtimään ja laiskottelemaan, vaan kulkee reippaasti eteenpäin. Hevonen tapaa hidastaa vauhtiaan kun ohjat lyhenevät, joten silloin tarvitaan pohjetta ja/tai istuntaa pitämään hevonen hyvässä liikkeessä, ettei se ala hidastella omia aikojaan. Lyhyesti sanottuna: älä anna hevosen jäädä lorvimaan.- Tallityttö
Hei, arvaa mikä tosta mulle tuli mieleen mun on pakko kertoo! Kun mä huvikseen kysyin ratsastuksen opelta että minkä ikäsiä ihmisiä täällä on käynyt? Niin se vastas että yksi 70v, nainen on käynyt! Eli et todellakaan oo liian vanha. Ja aivan ihana unelma sulla! Ehdotan että nyt heti alottaisit ratsastuksen uudestaan jos se sua vielä kiinnostaa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 448981
- 785492
Jouluinen bonus VB:ltä 250 ilmaiskierrosta 0x kierrätys min 20e talletuksella
No nyt pätkähti! Ainutlaatuinen tarjous VB:ltä. 250 ilmaiskierrosta peliin Blue Fortune, 0x kierrätys ja minimitalletus14790Minua nainen harmittaa, että en pääse sun rahoihin käsiksi
En pysty myöskään pilaamaan elämääsi niin kauan kun sulla on fuck off pääomaa. Harmittaa myös etten tiedä kuinka paljon383954- 523336
Onko muita oman polkunsa kulkijoita
Jotka ei oikein pärjää kenenkään kanssa eli on niin omat ajatukset ja omat mielenkiinnon kohteet yms. On tavallaan sella543322Sydän karrella
Jos yritän olla niin rehellinen kuin pystyn paljastamatta mitään tärkeää. Ensiksi mä huomasin sun tuijottavan mua. Ihme273165- 412276
- 341962
- 2091747