Valotusautomatiikka uudemmissa ja muun merkkisissä

Ceos

Olen ihmetellyt paria ominaisuutta Canon 500D:n valotusautomatiikassa. Ensinnäkään en tajua logiikkaa valotuksen lukituksessa eri mittaustavoilla. Kun käytössä on arvioiva mittaus (matriisi), niin valotusarvot lukittuvat laukaisinta puoliväliin painettaessa. Eli jos lukitsen tarkennuksen pääkohteeseen kuvan reunassa, niin valotusmittari huomioi turhaan kuvan ulkopuolelle jäävän ja jättää mittaamatta kuvaan tulevan sisällön. Usein tarkennuspiste on myös haettava jostain muualta kuin kuvan keskeltä, jos siinä on autofocukselle liian tasavärinen alue. Todella järjenvastaisesti kuitenkin kaikilla muilla asetuksilla (osa-ala-, piste- ja keskustapainotteinen kokoalan mittaus) valotus ei lukitu. Eli jos esim. teen automaattitarkennuksen tiettyyn kuvan reunalla näkyvään henkilöön, jonka tod.näk. haluaisin näkyvän kuvassa terävyyden lisäksi oikein valottuneena, niin kamera säätääkin valotusta edelleen. Erityisen typerää tämä on pistemittauksessa, jossa on siis käytännössä pakko käyttää erillistä lukitusnäppäintä ja silläkin lukitus kestää vain muutaman sekunnin.

Toinen ihmettelemäni juttu on kuvanvakaajan huomioimattomuus valotusajan valinnassa. Zoomatessa lähemmäksi valotusaika lyhenee automattisesti ja yhdessä ISO-automatiikan kanssa se toimii ihan hyvin, mutta kuvanvakaaja ei vaikuta siihen mitenkään. Valotusaikaa voisi lisätä parilla pykälällä ja samalla herkkyys voi pudota kohinaisesta 1600:sta laadukkaaseen 400:aan. Tiedän että kuvanvakaajien tehossa on eroja, mutta 2 EV olisi mielestäni useimmille sopiva muutos tai parhaimmillaan runko voisi ainakin Canon-objektiivien IS:n tunnistaa. Tähän liittyen olisi myös kätevä ominaisuus, jos Tv-tilassa valotusajan taisi säätymään polttovälin mukaan. Useimmissa zoomeissahan käy just päinvastoin kuin valovoima vähenee telepäässä. Tässähän ei olisi ilman Auto-ISO:a juurikaan järkeä. Automaattiasetuksesta on muuten sellainen lisäetu käsisäätöön verrattuna, että ISO-arvo muuttuu pienin portain eikä koko pykälää kerrallaan. Onhan vaikkapa 1200 parempi kuin 1600 tai alivalottunut kuva. Kummallista sekin, että miksi manuaalitilassa ei voisi ISO-automatiikka toimia, esim. vain välillä 100-400. Saisihan sen helposti manuaaliseksi. Nyt asetukseksi tulee M-tilassa kiinteästi 400.

Onkos näissä jutuissa tapahtunut jotain kehitystä tai toimiiko oma muun merkkinen kamerasi fiksummin? Näistä ominaisuuksista ei käyttöohjeissa aina niin tarkkaan kerrota ja googlaamallakaan ei äkkiä löydä vastauksia.

11

180

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • soeC

      Valikosta voit laittaa takennuksen peukalolle, ja halutessasi valotuksen lukituksen pois kokonaan / laukasinnapille. Tämä ratkaisee monet tarkennusongelmatkin, kun voit lähes aina käyttää parhaiten toimivaa keskipistettä pitää tarkennuksen aina servolla.

      Auto ison maksimin voit säätää valikosta. En olisi ollenkaan niin huolissani, että auto-ISO valitsee vain aukon välein herkkyyksiä. Ne välimallin herkkyydet eivät kuitenkaan ole 'natiiveja'. Eli Rawina tietyt eri herkkyyksiset kuvat ovat täysin identtisiä. Täsmälleen saman lopputuloksen saat jälkikäteen säätämällä editorissa valotusta.

      Jos nämä ei riitä, niin asentamalla Magic Lanternin saat rutkasti lisää säätöjä / asetuksia.

      • Ceos

        Kiitos vastauksesta! Tiedän kyllä tuon Fn-10 Laukaisin/AE-lukitus -asetuksen. Ikävä kyllä mikään asetusvaihtoehdoista ei miellytä. En halua painella *(tähti)-näppäintä peukalolla. Yhdellä kädellä sen painelu tuntuu epävarmalta eikä se muutenkaan oikein "osu" peukalon allle. Jatkuvassa tarkennuksessa on se huono puoli, ettei tarkennuspisteen punainen valo syty, joten tarkennuksen onnistuminen pitäisi arvioida visuaalisesti (tai äänen perusteella). Näköjään se todellakin muuttaa myös valotusmittauksen jatkuvaksi. Nyt huomasin käyttöohjetta tarkemmin lukemalla, että osa Fn-10-asetuksista koskeekin vain jatkuvaa tarkennusta. Ilmankos en ole huomannut niillä vaikutusta.

        Auto-ISO:n maksimia ei varmasti pysty 500D:n valikosta säätämään. Se on 1600. Normaalisti saa manuaalilla max 3200 ja ISO-laajennus-asetuksella 6400 ja 12800. Voisitko laittaa linkin, jossa tuo välimallin herkkyyksien "keinotekoisuus" selitetään? Kuulostaa jonkinlaiselta huijaukselta. Onhan asetuksissa kuitenkin lisäksi C.Fn-7 Auto Lighting Optimizer (Autom. valotuksen optimointi), joka korjaa kirkkautta ja kontrastia automaattisesti.

        Täytyykin perehtyä tuohon Magic Lanterniin, kunhan varmistan, etten tuhoa sillä kameraani.


    • soeC

      http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=13010.msg125935#msg125935
      http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=9867.msg95307#msg95307

      Tuossa ainakin pari viittausta, jotka pikaisella haulla löytyi. ML:n foorumista olen lukenut paljon enenmmänkin aiheesta, mutta en nyt äkkiseltään löytänyt haulla.

      Minulla ei ole koskaan ollut 500D:tä, joten perusin googlen hakuun tiedon auto-ison maksimin asettamisesta.Eikö sitä muka saa säädettyä esim 800:ksi? 500D:n maksimi natiivi-ISO saattaa hyvinkin olla tuo 1600, jolloin auto-tilassa sen enempää ei saa.

      Rungon heikolle ergonomialle en mahda mitään, mutta kerran kun oppii peukalolla tarkentamisen, niin ei paluuta ole.

      youtubessa on paljon videoita joissa kerrotaa miksi näin kannattaa opetella tekemään. Esim tämä voisi olla sellainen:

      https://www.youtube.com/watch?v=Io4cEDtqdno

      Tuosta servon aina päällä pitämisestä sanoin tosiaan turhan jyrkästi. Kertatarkennuksellakin on toki puolensa joissain harvoissa tilanteissa. Tarkennuksen apuvalokaan ei toimi servolla.

      • Ceos

        "Eikö sitä muka saa säädettyä esim 800:ksi?"

        Tsekkasin että max. autom. ISO asetus tuli vasta seuraajaan 550D. Hyvä tietää, että puute on korjattu.


    • uunokaaleppi

      Koko matriisimittaus on käsitetty väärin! Matriisi mittaa jokaisen segmentin valon ja koettaa saada KOKO kuvan valoituksen oikeaksi vertaamalla kameraan tallennettuihin esiasetus talulukoihin! Ja silloin valittu esiohjelmoitu talukko LUKITAAN valoitukseksi. Jos kohde on esm kuvan reunassa tai kirkkaampi tai tummempi kuin tausta tulee käyttää pistemittausta kohteeseen ja sillä tähdellä lukita se valoitus arvo, sitten uudelleen sommittelu kuvalle ja räps.

      • Ceos

        Mitä tarkoitat? Minäkö olen käsittänyt matriisimittauksen väärin, on yleisesti käsitetty väärin vai onko vikaa sittenkin valmistajassa? Jos sulla on enemmän asiantuntemusta ja kokemusta eri kameramalleista, niin voisitko vääntää rautalangasta, miksi valotus lukittuu automaattitarkennuksen yhteydessä matriisimittauksella, mutta ei muilla mittaustavoilla, vaikka se silloin olisi usein tarpeellisempaa? Mistään "kameraan tallennetuista esiasetustaulukoista" homma ei ole kiinni, koska manuaalitarkennuksella tai jatkuvalla tarkennuksella valotus ei lukitu laukaisinta puoliväliin painettaessa. Tarkennuspisteitä on niin vähän, ettei käytettävän pisteen huomiointi valotuksen painotuksessa käytännössä toimi eikä niiden linkityksessä ole mun mielestä järkeä. Itse käytän yleensä vain keskimmäistä, kun menee muuten arpomiseksi. Summittaisessa tähtäämisessä etsimeen katsomatta tai liikkuvalla kohteella kannattaa ottaa kaikki käyttöön. Jos matriisimittaus painottaisi keskustaa eli tarkennusaluetta, niin asia olisi ok, mutta näin ei käsittääkseni ole. Miksi muuten tarvittaisiin erikseen keskustapainotteinen mittaus? Jos tarkennuspisteitä on kymmeniä ja laajemmalla alueella, niin sehän jo muuttaakin asiaa.


      • Ceos

        Testasin vielä itse tuota ja tosiaankin automaatti- ja manuaalitarkennus antaa eri valotusarvot, jos tarkennusalueen valaistus poikkeaa ympäristöstä. Matriisimittaus näyttäisi olevan jopa vähän pistemäisempi kuin keskustapainotteinen mittaus, mutta kaukana osa-ala- ja pistemittauksesta. Tarkennuspistettä vaihtaessa valotuksen painotus muuttuu riippumatta lukituksesta ja tarkennuksen onnistumisesta. Tuskin ikinä kuitenkaan käytän keskipisteen ulkopuolella olevia tarkennuspisteitä yksinään. Tuo valotuksen painotus tarkennuspisteen mukaan todellakin selittää sen lukituksen tarpeellisuuden. Pikaisen kokeilun perusteella matriisimittaus taitaa olla keskustapainotteista parempi vaihtoehto useimmissa tilanteissa, kun käyttää autofocusta. Pistemäisemmissä mittaustavoissa on suuri puhkipalamisen tai alivalottumisen riski.


    • uunokaaleppi

      kokeileppa sommitella kuva uusiksi tarkennuksenjälkeen (suuntaa vaaleaan kohteeseen, tarkenna, suunta tummaan kohteeseen)? silloin sun valotus vaihtuu ellet ole käyttänyt lukitusnappia(siksi se tähti nappi on) . Matriisi mittaus mittaa edelleenkin aina koko kuva-alan ja painottaa fokus pistettä. Ja kyllä se käyttää siinä arvailu prosessissa ihan kameran sisäistä taulukkoa apunaan esm nikonilla on tuhansia "ennakko case kuvia(siis arvot)" mihin verrataan.

      totta kai tarkennus vaikuttaa valoitukseen jos fokuksen painotuspiste uupuu niin koko kuva-ala on laskettava huomioon matriisissa!

      Ja kyllä se valoituksen lukitus nappi oikeasti pistää sen aika aukko iso arvon jäihin , eri asia on näyttääkö se palkkimittari alla sitten mitä sattuu(liian tummaa/vaaleaa)!

      Esim henkilökuvauksessa on todella kätevää käyttää piste mittausta naamasta ja lukita se ja sommitellakuva ja ottaa se bueno kuva ;) Tai kuvaappa lintua katulampun päällä, jos et lukitse arvoja saat mustan siluetin !

      • Ceos

        "kokeileppa sommitella kuva uusiksi tarkennuksenjälkeen (suuntaa vaaleaan kohteeseen, tarkenna, suunta tummaan kohteeseen)? silloin sun valotus vaihtuu ellet ole käyttänyt lukitusnappia(siksi se tähti nappi on) . Matriisi mittaus mittaa edelleenkin aina koko kuva-alan ja painottaa fokus pistettä."

        Toimiiko sun kamera noin? Mikä malli? Pointti oli se, että kokoalan arvioivalla matriisimittauksella valotus lukittuu _aina_ automaattitarkennuksen yhteydessä samaan tapaan kuin erillisellä lukitusnäppäimellä (tähti). Ei ole oikeastaan juuri eroa sillä, että laukaisimella lukitus pysyy niin kauan kuin sitä pitää pohjassa ja tähti-näppäimellä muutaman sekunnin pitempään. Ei ole mahdollista käyttää lopullisen kuvan kokoalan mittausta autofocuksella, jos tarkennuksen ja kuvan ottamisen välissä kuluu aikaa, tarkentaa muualle kuin keskipisteeseen tai automatiikan arpomiin pisteisiin. Manuaalitarkennuksella taas tarkennuspisteillä ei ole mitään vaikutusta, vaikka valot syttyvät ihan samaan tapaan kuin automaatillakin eli ei olisi mitään estettä kytkeä tarkennuspisteet ja valotus yhteen myös silloin.

        Ei pitäisi olla mitään estettä, etteikö arvioiva matriisimittaus voisi toimia automaattitarkennuksellakin ilman tarkennuspisteisiin kytkeytymistä. Ei pitäisi olla myöskään liian vaikeaa toteuttaa pistemittaus laukaisinlukituksella tai että edes tähtilukitus pysyisi päällä pitempään kuin raivostuttavat pari sekuntia! Luulen, että aika moni kuitenkin käyttää pääasiassa arvioivaa mittausta yhdessä autofocuksen kanssa, mutta hakee tarkennuksen milloin mistäkin kohtaa valmiiksi odottaen oikeaa laukaisuhetkeä. Tässä välissä voi tapahtua ihan mitä vaan ja valotus pitäisi säätää uudelleen.

        Mutta kuten itsekin totesin, niin arvioiva mittaus painottaa tarkennuskohdetta/keskustaa enemmän kuin keskustapainotteinen, joten käytän arvioivaa varmasti jatkossakin. Erikoistilanteissa sitten jotain muuta.


    • uunokaleppi

      eikös siinä ole aika paljon järkeä että valoitus otetaan siitä kohtaa mihin tarkennetaan? Muuten se tarkennettu kohde ei aina valoitu oikein. Jos tarkennat keskipisteillä niin silloin on keskusta painotus...

      Mitä kamera tekee jos ensin tarkennat lähelle ja pidät napin pohjassa ja sitten siirrät kameran kaukaisempaan kohteeseen? Erittäin suurella todenäköisyydellä tarkennusjärjestelmä aktivoituu uudelleen ja tarkentaa kauas sekä mittaa uudelleen. Muuten tulisi väärin valoitettu tai tarkennettu kuva!

      Siksi jos mitataan pisteellä tai vast tilalla ja painetaan tähteä sommitellaan kuva uudellen. Silloin ei mikään uusi tarkennus väilissä muuta aukkoa aikaa tai isoa. koska ne pysyy lukittuna riippumatta tarkennuksesta. Sama pätee käsisäätötilaan: kun painotus piste matriisissa uupuu tulee kaikki segmentit saman arvoiseksi ( siis tummat ja vaaleat kohdat sekoittaa koko kuvan)-> siis silloin tulisi käyttää muita mittaus metodeja!

      • Ceos

        "eikös siinä ole aika paljon järkeä että valoitus otetaan siitä kohtaa mihin tarkennetaan?"

        Etkö vieläkään ymmärrä, että tarkennuksen jälkeen tehtävässä sommittelussa kuvaan voi tulla tai siitä voi poistua niin kirkkaita tai tummia alueita, että se pitäisi ottaa huomioon? Esim. aurinko voi vilkkua pilvien lomasta nopeastikin tarkennuksen ja valotuksen välissä. Se vaan painottaa tarkennuspisteen ympäristöä, ei valotus sen mukaan pelkästään tapahdu. Eikä tarkennuspisteessä välttämättä ole se pääsisältö, jonka valotus pitäisi optimoida. Se voi olla vaan jokin rajapinta, josta automaattitarkennus oikealle etäisyydelle onnistuu.

        Ei se tarkennusjärjestelmä mitään uudelleen aktivoidu, vaan lukitukset pysyy niin kauan kuin napin pitää puolivälissä ja virtaa riittää. AI Focus saattaa toimia kuvaamallasi tavalla.

        Mun kokemuksen mukaan pistemittauksen käyttö ei ole ihan yksinkertaista, jos valkoiseksi palamista tai alivalotusta halutaan välttää pääkohteen ympäristössä. Niissä tapauksissa kokoalan mittaus on turvallisempi. Tietenkään asia ei ole ongelma, jos kuvasta kropataan jälkikäteen liian kaukana oleva juttu kuten lintu. Mun mielestä käsisäätötilassa tummat ja vaaleat kohdat eivät tavallisesti sekoita kuvaa, vaan ne nimenomaan pitää huomioda. Aika suurella todennäköisyydellä dynamiikka-alueella olevat kohdat voi jälkikäteen säätää siedettävästi kohdalleen, mutta selkeästi alivalottuneita tai palaneita näkymiä ei pelasta mikään. Automatiikalle haastavat tilanteet pitäisi osata tunnistaa ja itsekin vasta sitä opettelen. Ei mulla totta puhuen ole sen valotuslukituksen takia kuvat epäonnistuneet. Lähinnä vaan ihmettelen logiikkaa. Pitkään meni, että koko asian huomasin.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      154
      2646
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1996
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      1991
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1786
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1540
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1198
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe