Lars Pettersson Koutokeino, kylmä kosto

Pekkaomakela

Ruotsalainen Pettersson tuo dekkarigenreen uuden tapahtumapaikan. Suomalaisittain Kautokeinona tunnettu norjalaiskylä on monelle Lapin vaeltajalle tuttu. Kirjassa kyläyteisön rauhaa sekoittaa raiskausjuttu, jonka syytettyä puolustamaan isoäiti hälyttää Tukholmassa ikänsä asuneen juristisukulaisen. Ruotsalaisella apulaissyyttäjällä ei toki ole mitään toimivaltaa Norjassa, mutta ainahan voi toimia perheen lainopillisena neuvonantajana.

Kirjan minäsankari, Anna Magnusson joutuu hetikohta eettisen ja juridisen ristipaineen kohteeksi. Serkkupojan syyllisyys on ilmiselvää, mutta suvun arvot painavat päälle ohittaen lain kirjaimen. Pääpaino kirjassa onkin perinteen ja kirjoitetun lain ristiriita, osakulttuurin traditio selvittää omat asiansa itse ilman kirjanoppineita virkamiehiä. Mitä enemmän Anna penkoo asioita sitä pitemmälle menneisyyteen mennään. Monen sukupolven kostot, kieroudet ja loukkaukset kasautuvat nykypolven niskaan eikä mitään voi tehdä ajattelematta kuka on kenenkin sukua ja mitä velkaa mistäkin. Vaikkei asioita ääneen sanota, ne tiedetään.

Kirjan toiseksi päähahmoksi nousee hiljainen hiihtäjä, vastavalmistunut poliisi Kristiansen, joka ei paikallispoliisin tapaan pistäkään raiskausilmoitusta suoraa ö-mappiin. Kostoahan siitäkin seuraa ja vainajia tulee useampia muutamassa päivässä. Enkä tarkoita nyt poroja, joita lahdataan verottajan ja tilaastojen tietämättömissä kaiken aikaa. Mieluummin muita kuin omia.

Parasta Petterssonilla on kulttuurin kuvaus. Maailman murros, perinteen ja modernin yhteiskunnan rosoinen rajapinta. Heiniä on kengissä, mutta satelliittikanavat näkyy. Kuivaliha ja keskiolut mahtuvat samaan pöytään. Hyytävän luonnon kanssa elämisen kovuus, poroelon ankarat lainalaisuudet ja suvun jättämisen tuoma monen sukupolven syyllisyys, siinäpä teemoja esseetä vääntäville teineille. Tosin 380 sivua voi olla mahoton haaste nykynuorille. Mikään turismimainos tämä ei todellakaan ole, mutta tulevaisuuden kansanperinteen tutkijat saa ehkä jotain irti sosiologisessa mielessä. Vähän samoin kuin Päätalon Kallen tuotannosta.

Uskottavasti kirjoittajaa kuvaa myös liikkumisen vaikeutta talvisessa Finnmarkissa. On alla sitten auto tai moottorikelkka. Näitä siirtymiskuvauksia olisi ehkä voinut karsia kokonaisuuden kärsimättä. Toteutuuko oikeus lopulta, sovitetaanko uudet ja vanhat rikokset, muuttuuko Norjan laki koskemaan myös Norjan Lappia, se jää nähtäväksi. Jatkoa on kuulemma tulossa. Kääntäjä saa nuhteet puhuessaan sekaisin moottorikelkoista ja skootereista. Skooterihaalari Lapissa keskellä talvea? Enpä ole törmännyt moiseen ilmaisuun reaalimaailmasta. Vaan mitäpä mie kertakäynnin perusteellä Kautokeinosta tietäisin?

0

288

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

        Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
        Maailman menoa
        203
        4872
      2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

        On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
        Maailman menoa
        281
        2997
      3. 134
        1777
      4. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

        Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
        Sinkut
        225
        1592
      5. Luovutetaanko nainen?

        En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
        Ikävä
        67
        1431
      6. J-miehelle toivon

        Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
        Ikävä
        84
        1206
      7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

        Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
        Ikävä
        64
        1154
      8. By the way, olet

        mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
        Ikävä
        75
        1139
      9. Haluatko S

        vielä yrittää?
        Ikävä
        59
        1107
      10. Onko kaivattunne suosittu?

        Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
        Ikävä
        77
        1092
      Aihe