Veroilmoituksen täyttöohjeet on vuodesta toiseen puutteellisia, huolimattomasti tehty ja yhä edelleen jopa osin ammattislangia huolimatta siitä että nyt on käytössä web-käyttöliittymä.
https://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Omaisen_kuolema
Kohdassa "Kuolinpesä lakkaa, kun pesän varat on jaettu" mainitaan:
"Kuolinpesä saa esitäytetyn veroilmoituksen vielä perinnönjakovuodelta. Pesän jaon jälkeen osakkaat ilmoittavat saamansa tulot ja varat omassa veroilmoituksessaan ja kuolinpesän verotus päättyy."
Selvästi kirjoitettu että osakkaat ilmoittavat saamansa tulot ja varat omassa veroilmoituksessaan. Mutta veroilmoituksen täyttöoppaassa ei ole mitään tästä aiheesta, ei muistutusta eikä tarkempaa ohjetta että miten se tehdään. Eikä sitä ole myöskään esitäytetty veroilmoitukseen - ei tietenkään. Sehän on kuitenkin jo verottajan tiedossa.
Tarviiko siis perintötiedot ilmoittaa vielä kerran esitäytettyyn veroilmoitukseen vaikka se on jo käsitelty ja veropäätös annettu?
Tarviiko perintö ilmoittaa veroilmoituksessa?
3
58
Vastaukset
- erilakienmukaanmenevät
Ei tarvitse. Perintö verotetaan perintöverotuslain mukaan, esitäytetyllä ilmoitetaan tuloverotuksen mukaiset tulot ja vähennykset. Kuolinpesällä voi olla myös tuloverotettavia tuloja, esim vuokratuloja osakehuoneistosta. Kun pesä jaetaan, osakkaat ilmoittavat oman osuutensa mukaiset tulot tästä osakehuoneistosta, jos ovat osuuden siitä jaossa saaneet.
- nimieki
Perintöä ei tarvitse ilmoittaa toista kertaa. Tuossa on kyse perinnöstä saatavista tuloista (esim. vuokratulot, ei-lähdeveron alaiset korkotulot, osingot...), sekä normaalista varojen ilmoittamisesta.
Tuo ohje sanoo että:
- perinnöstä saatavat tulot on perikunnan tuloa niin kauan kuin se on olemassa
- kun perikunta on jaettu, ne tulot ovat perinnönsaajan tuloa
Eli jos jako on tehty kesken vuotta, alkuvuoden tulot ilmoitetaan perikunnan ilmoituksessa ja loppuvuoden tulot jokaisen omassa ilmoituksessa.
Ja jos jako on tehty kesken vuotta, niin perikunnalla ei tietenkään ole varoja enää 31.12.2014. Sen sijaan ne ovat perijöiden omaisuutta, ja ilmoitetaan siinä missä muukin omaisuus siltä osin, kun niitä pitää ilmoittaa (siis esim. osakkeet ja kiinteistöt kyllä, rahavarat ja tavallinen irtain ei). Hei ”veropäättämätön” ja kiitos kysymyksestäsi!
Kuten käyttäjät ”erilakienmukaanmenevät” ja ”nimieki” kertovat, niin perintöä ei tarvitse uudestaan ilmoittaa omalla veroilmoituksella. Mikäli peritystä omaisuudesta tulee tuloa kuolinpesälle, niin perinnön jaon jälkeen se siirtyy perinnönsaajalle ja kuuluu hänen veroilmoitukselleen. Esimerkiksi on peritty asunto-osake, joka on vuokralla, niin tulot ilmoitetaan perinnönjakoon asti kuolinpesän veroilmoituksella, mutta sen jälkeen perinnönsaajan henkilökohtaisella veroilmoituksella.
Kuolinpesän veroilmoituksen liitteeksi kannattaa liittää jakokirja. Niin saamme varmistuksen siitä, että perintö on jaettu, eikä pesällä ole enää omaisuutta. Jolloin voimme päättää kuolinpesän.
Keväisin terveisin,
Harri Verotiimistä
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Saako kantaa asetta
Voiko olla koskaan kotelossa lonkalla ase.. Siis ei mikään luvaton ase. Johon on luvat. Esim luottamustoimessa, tai kaup483507Mies mitä ajattelet naisista?
Kerro mitä ajatuksia nousee. Mitä naiset sinulle merkitsee? Sana on vapaa.1242802Mitä laitatte karjalanpiirakan päälle?
Voita tietenkin, mutta mitä muuta? Itse yleensä juustoa, jotain leikkelemakkaraa ja tuorekurkkua402454Kerro kaivattusi
Jokin tapa/piirre mikä sinua viehättää ja mistä hän voisi myös tunnistaa itsensä.652177Vakkuri puhuu että Suomi joutuu sotaan.
Hänen mukaansa asiantuntijat ovat yhtä mieltä että Suomi joutuu sotaan Venäjän kanssa. En tiedä kuinka lähellä se on, mu4311747- 621227
- 561123
- 2591059
Järkyttävä tieto Purrasta
Purra tapasi nykyisen miehensä täällä. Suomi24:ssä! Tulipa likainen olo. Nyt loppuu tämä roikkuminen tällä palstalla.651011- 45978