Pyörätuolilla Ummeijoelta -Tuuriin

pyöritä

Pyörätuolikelaajat ovat päässeet Iittiin asti — "Sauna ja suihku olisi kivat"

2.6.2015 20:22 | Päivitetty: 3.6.2015 7:40
Kuva: Jussi Lopperi
Jaana Kivimäki ja Satu Ikonen kelaavat Myllykoskelta Tuuriin. Lähtö tapahtui kuvan paikalta Vanhan Viialan edustalta. Tällä hetkellä parivaljakko on Iitissä.
Jaana Kivimäki ja Satu Ikonen kelaavat Myllykoskelta Tuuriin. Lähtö tapahtui kuvan paikalta Vanhan Viialan edustalta. Tällä hetkellä parivaljakko on Iitissä.
Jaana Kivimäki ja Satu Ikonen kelaavat pyörätuoleillaan parhaillaan Iitissä. Takana on noin 10 tuntia ja 40 kilometriä.

— Ollaan ihan sairaan jyrkkää mäkeä vetämässä varmaan kilometri Iitin kirkolta. Päivätavoitteesta on vielä noin 10 kilometriä vetämättä. Sitten mennään nukkumaan jonnekin — tai sitten ei. Ollaan aika pirteitä. Jos vedetään yölläkin tai ainakin illasta puoleen yöhön pienen levon jälkeen, suunnittelee Kivimäki.

MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALEMPANA
Ilmatieteen laitos on ennustanut keskiviikolle vesisadetta. Kivimäki toteaa heidän yrittävän mahdollisimman pitkälle tänään, sillä he mieluummin kelaavat hyvän sään aikana.

Naiset pääsivät matkaan noin kymmenen aikoihin aamulla. Saattamassa oli reilut 50 henkeä. Matkan varrella he ovat pitäneet juomataukoja ja pari pidempää taukoa.

— Alkaa käymään vähän kroppaan, Kivimäki tunnustaa.

Vaikka reitti on yritetty valita pieniä teitä myötäillen, liikenteeltä ei ole voinut välttyä. Pyörätuolilla kelaamista vaikeuttaa myös teiden kunto.

Varsinkin Ikoselle kelaaminen on rankkaa.

— Satulla ei ole tekniikka hallussa, hänellä vasen käsi on heikompi. Mutta ei tuo periksi anna, vaikka olemme sanoneet, että välillä voi vaikka työntääkin pyörätuolia.

Ikosen pyörätuoliin ollaan parhaillaan hakemassa etunostopyörää, joka helpottaa kelaamista. Kivimäen etunostopyörä on sekin vielä matkalla.

Toistaiseksi matka on mennyt hyvin.

— Vähän on laitettu kylmää olkapäihin ja ranteisiin aina välillä. Kyllä tämä vähän jokaisella lihaksiin käy. Alkaa vissiin olla väsynyttä porukkaa, kun on jututkin sellaiset, Kivimäki naurahtaa.

Matkan varrella on riittänyt kannustajia. Mukana on myös kolmas pyörätuolilainen.

— Autot tööttäilevät ja ihmiset ovat olleet kadulla ja huudelleet ja tsempanneet. Näköjään porukka tietää, mikä homman nimi on. Kaikki ovat olleet tosi positiivisia, Kivimäki kiittelee.

Tulevalle yölle naiset eivät ole vielä löytäneet yöpaikkaa.

— Meillä on asuntoauto, voimme nukkua siinä jossain metsässä, jos ei muuta löydy.

Kivimäki on toiveikas sen suhteen, että matkan varrelta löytyy joku, joka voisi antaa asuntoautolle sähköpaikan ja heille esimerkiksi mökin, jossa pääsisivät suihkuun, saunaan ja nukkumaan.

— Kun nyt löytyisi joku kiva paikka, minne päästään yöksi. Jonnekin, missä on vessa, se olisi minulle helpompaa.

Yöpaikkaa voi tarjota laittamalla esimerkiksi Facebookissa yksityisviestin tai soittamalla Ikoselle, jonka numero löytyy niin ikään Facebook-sivulta.

Taru Rantanen
Aiemmin aiheesta:

3

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • täällä.varasto.tzah

      Olipa naisilla kurja puoli vuorokautta kelata sateessa ja tuulessa. Tuuli ei kuitenkaan pääosin ole nyt vastaista. Tsemppiä!

    • oioikai

      Viimeisiä viedään — pyörätuolikelaajat lähestyvät Tuuria

      9.6.2015 15:32 | Päivitetty: 9.6.2015 16:20
      — Olen hiton tyytyväinen, että en ole antanut periksi. Ei tämä henkeä vie näköjään, toteaa Jaana Kivimäki (oikealla). Vasemmalla Satu Ikonen.
      — Olen hiton tyytyväinen, että en ole antanut periksi. Ei tämä henkeä vie näköjään, toteaa Jaana Kivimäki (oikealla). Vasemmalla Satu Ikonen.
      Myllykoskelta kohti Tuuria viikko sitten lähteneet pyörätuolikelaajat ovat lähellä määränpäätä.

      — Kulkee vähän nihkeästi eilisen vetäisyn jälkeen. Keuruulta tultiin eilen 14 tuntia ja 65 kilometriä. Vähän on lihakset jumissa, vastaa Jaana Kivimäki uteluihin kuulumisista.

      MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALEMPANA
      Tänään Kivimäen ja Satu Ikosen tarkoitus on kelata noin 20 kilometriä. Viimeiselle päivälle eli huomiselle keskiviikolle jää siten viisi kilometriä.

      Maanantaita Kivimäki kuvailee reissun kovimmaksi päiväksi. Kelaajien käsissä on rakkoja, jotka ovat hiertyneet auki ja verille.

      — Nivelissä ei tunnu, mutta vasemmassa ranteessa on varmaan jännetupin tulehdusta. En tiedä, onko jokin alkava flunssa vai siitepöly, kun nokka vuotaa niin, että olen niistänyt nenänkin verille, Kivimäki naurahtaa.

      Turvonneesta ranteesta huolimatta Kivimäki kertoo matkan menneen hyvin. Pyörätuolit ovat kestäneet hyvin matkan rasituksen. Sen sijaan hanskoja on kulunut senkin edestä puhki.

      Myös Ikonen on selvinnyt matkasta hyvin, vaikka pyörätuolissa istuminen ei hänelle olekaan jokapäiväistä.

      — Yhtenä päivänä Satu oli niin loppu, että ajattelimme, ettei hän pysty edes jatkamaan. Satu lepäsi kymmenisen kilometriä autossa. Ranteet olivat niin turvoksissa, ettei hän pystynyt kelaamaan. Mutta siitä se taas lähti, Kivimäki kertoo.

      Hän toteaa, että Ikoselle reissu on raskas siltäkin osin, että päivän urakoinnin jälkeen vuorossa on Kivimäen avustaminen.

      Matkan varrella on ollut tsemppaajia.
      — Yksi vanha herrasmies pysähtyi mäen puoliväliin, tuli autosta ulos ja toi suklaata. Hän kysyi, saako auttaa mäen ylös. Sellaiset kymmenen metriä hän työnsi jyrkkää mäkeä ylös.

      Etukäteen valittu reitti piti olla sellainen, että se soveltuu pyöräilijöille ja jalankulkijoille. Todellisuus on ollut toista.

      — Kyllähän näillä kaduilla kulkee, mutta valkoisen viivan jälkeen on ehkä 20 senttiä asvalttia. Keuruulla sain nokkapyörän, että saan nostettua pienet pyörät ilmaan ja pystyn menemään hiekkapientareellakin. Mutta yksi niin vaarallinen pätkä oli, että nousimme autoon ja menimme sen kyydissä kymmenen kilometriä.

      — Jossain paikoissa pyörätiet ovat olleet huonommassa kunnossa kuin maantiet.

      Kivimäki kiittää varsinkin rekkakuskeja, jotka ovat toimineet herrasmiesmäisesti ja huomioineet pyörätuolikelaajan jo hyvän matkan päästä ja tarvittaessa pysähtyneet päästämään ohi kapeimmissa kohdissa. Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta ihmisten suhtautuminen on ollut positiivista.

      — Kerran tuli nainen huutamaan minulle, kun tulin vasenta puolta vastaan ja pyöräilijän pitäisi ohittaa tien puolelta. Nainen pysähtyi huutamaan, miten hullu olen, kun vedän tiellä pyörätuolilla. Vastasin, että voisin olla myös lastenvaunujen kanssa kulkeva kävelijä, sekin on sallittua.

      Kivimäen ajatus oli tarkkailla matkalla, miten esteetön Suomi on.

      — Ei Suomi esteetön ole, mutta Kouvolassa on keskustassa aika hyvin asiat. Kyllä siellä liikkuminen on helpompaa kuin useimmissa näistä paikoista, joissa ollaan nyt käyty.

      Huomenna naiset saapuvat Tuuriin. Mitä Kivimäki aikoo tehdä ensimmäisenä, kun pääsee perille?

      — Jos kroppa kestää, juon yhden oluen.

      Taru Rantanen


      Jaana Kivimäki ja Satu Ikonen saapuvat Tuuriin keskiviikkona 10.6.2015 kello 13. Viimeisille noin viidelle kilometrille ovat tervetulleita kaikki — sekä terveet että liikuntarajoitteiset. Tarkka lähtöpiste ilmoitetaan Miljoona kelaus -Facebook-sivulla tiistain aikana. Lähtöaika on arviolta ennen puoltapäivää.

      • hoit_su

        mahtava suoritus, onnea tytöt.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1494
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1173
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe