murheellisten laulujen maa?

palsternakka

niin mitä nuo eppujen sanoitukset oikein meinaavat? tiedän aiheesta mutta en elänyt silloin kun laulu tehtiin ja tämä oikeasti häiritsee.. siis mitä laulussa ns. kerrotaan?

7

4666

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Turmiolan Tommi

   Tuo biisihän on ironiaa ja piruilua vanhoille suomalaisille iskelmille, sekä suomalaisille, kun ne niin paljon pitävät niistä iskelmistä, joissa hukkuu elämän valttikortit, eikä näy edes toivon kipinää.

  • John E. Horny

   Vuonna ´96 soundilehden haastattelussa Martti Syrjä sanoi kokolailla suoraan lainattuna näin: "Ajattelin laulun olevan liikaa tälle kansalle kun niin karkeasti vittuilen kaikesta mistä suomalaiset on tykänneet, siis lähinnä murheen alhossa vaeltamisesta. Mutta ei, kävikin ihan toisin. Niille vittuillaan ja ne vaan hurraa päälle".

   Lisäksi kannattaa jostain hankkia käsiinsä Peter von Baghin haastattelu Martista vuodelta ´82 (löytyy ainakin DC :lla), siinä tulee juttua kyseisestä biisistä ja muutoinkin epuista. (ja sen "musiikkivideokin" on siinä)

   Singlen kansi, ( http://www.eppunormaali.net/eppu100_a.jpg ) on "suomalainen versio" excalibur-tarinasta. Siinä vedestä nousi miekka, tässä sitten mullasta kirves. Ja tämän Martti sanoo siinä von Baghin haastattelussa kunnon virneellä ;)

   Kappaleen sanoista, ne ovat täynnä viittauksia, enkä niitä kaikkia oikein jaksakkaan kirjoittaa. Mutta esimerkiksi Turmiolan Tommi on raittiusvalistusta 1800-luvun puolivälistä (tuossa näkyy se tarina: http://www.stakes.fi/neuvoa-antavat/tapahtumat/T_Tkuvakooste.htm ). "Keskeltä kumpujen..."-kohta on viittausta mm. F.E. Sillanpään Marssilauluun vuodelta 1939 ("kuinka kumpujen kätköistä mullasta maan, isät katsovat poikiaan). "Itsesäälin määrää ... Kärki"-kohta viittaa Toivo Kärkeen ts. niihin iskelmiin jotka ovat sitä ainaista itsesäälisurkutuksesta. "Elämän Valttikortit" on eräs iskelmäkappale, suunnilleen niiltä ajoilta kun levy Tie Vie (jossa murheellisten laulujen maa on) on. "Katajainen kansa", (joka taipuu vaan ei taitu) on viittausta Juhani Ahon "Katajainen kansani"-teoksiin 1900-luvun taitteesta.

   Että tiedoksi vain niille jotka aina väittävät eppuja joksikin itsesääliruikutukseksi, *lukekaa läksynne*

   • Anonyymi

    Kärki määrää oli viittaus keuruulaiseen komppanialääkäri Matti Kärkeen ja hänen tulkintaansa vemppa-anomuksiin, sama selittää myös lauseen alun ja kannanotto Suomen armeijaan.


  • Anonyymi

   Kyllä kun vähän asiaan perehtyy niin sanojen takana on mielenkiintoisia ajatuksia. Esimerkiksi "Näin Turmiolan Tommi taas herää henkiin" viittaa 1800- luvulla raittiusaatteen ajamisessa käytettyyn viinaspäissään rähisevän Tommi Turmiolan hahmoon.

  • Anonyymi

   Taitaa laulaa pantsen toilailuista

  • Anonyymi

   Tämä laulu näyttää käsittelevän suomalaista elämää ja kohtaloita, erityisesti pohjoisen ja kylmän maan olosuhteita. Siinä mainitaan työttömyyttä, alkoholinkäyttöä, perhe-elämää, vaikeuksia ja epätoivoa. Laulun päähenkilö, "Turmiolan Tommi," kamppailee elämässään erilaisten haasteiden ja vaikeuksien kanssa. Laulu näyttää tuovan esiin sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia sekä perinteen ja kulttuurin roolia näissä elämänkuvauksissa.

  • Anonyymi

   Kappale ei ole epäisänmaallinen . Kappaleessa kerrotaan isänmaamme ongelmakohdista.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Miehelle tämä

   Voi olla tosi vaikea olla normaalisti kun sinua jos joutuu katsomaan. Olet niin komea.
   Ikävä
   146
   2044
  2. Mitä ikävöimäsi sanoi sinulle viimeisen

   Kerran kun juttelitte?
   Ikävä
   63
   1548
  3. Hotelli kiannan k

   Mikä hässäkkä lienee ollut hotellilla eilen illalla.
   Suomussalmi
   30
   1506
  4. Martinan ulosanti haastatteluissa.

   Eipä ole hääppösiä tämän daamin haastattelut vaikka saa puhua siitä mitä tärkeintä,hänestä itsestään! Aika turhia nämä h
   Kotimaiset julkkisjuorut
   207
   1439
  5. Jodel ei toimi

   Aina kun avaan jodelin se vaan crashaa välittömästi? Mitä voin tehä asialle?
   Viihde ja kulttuuri
   9
   1332
  6. Talouselämä: Riikka Purra väläyttää ruoan verotuksen kiristämistä tämä pataporvari ei varakkaisiin..

   ..koske vaan taviskansa maksaa aina IS - Talouselämä: Riikka Purra väläyttää ruoan verotuksen kiristämistä https://www.
   Maailman menoa
   127
   1200
  7. Salonius-Pasternakilta painava viesti Suomen reserviläisille

   Ulkopoliittisen instituutin (Upi) johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak arvioi Ylen aamussa, että mikäli Yhdysvaltoj
   NATO
   204
   1177
  8. Koulukeskus

   Mitäs ikävää koulukeskuksella tänään o sattunut kun paikalla oli lanssi ja poliiseja iltapäivällä?
   Ylitornio
   7
   883
  9. Näytit hyvältä

   Oot hyvännäköinen ja mukava nainen
   Ikävä
   44
   882
  10. Pressa ehdokas Urpilainen väsähtäneenä ja tylsänä mtv3 aamu-tv

   Ei kyllä vakuuttanut miltään osalta. Innokkuus selvästi puuttuu tehtävään, mutta puolueen piti saada oma ehdokas väkisis
   Maailman menoa
   59
   817
  Aihe