murheellisten laulujen maa?

palsternakka

niin mitä nuo eppujen sanoitukset oikein meinaavat? tiedän aiheesta mutta en elänyt silloin kun laulu tehtiin ja tämä oikeasti häiritsee.. siis mitä laulussa ns. kerrotaan?

2 kommenttia

Vastaukset

  • Tuo biisihän on ironiaa ja piruilua vanhoille suomalaisille iskelmille, sekä suomalaisille, kun ne niin paljon pitävät niistä iskelmistä, joissa hukkuu elämän valttikortit, eikä näy edes toivon kipinää.

  • Vuonna ´96 soundilehden haastattelussa Martti Syrjä sanoi kokolailla suoraan lainattuna näin: "Ajattelin laulun olevan liikaa tälle kansalle kun niin karkeasti vittuilen kaikesta mistä suomalaiset on tykänneet, siis lähinnä murheen alhossa vaeltamisesta. Mutta ei, kävikin ihan toisin. Niille vittuillaan ja ne vaan hurraa päälle".

    Lisäksi kannattaa jostain hankkia käsiinsä Peter von Baghin haastattelu Martista vuodelta ´82 (löytyy ainakin DC :lla), siinä tulee juttua kyseisestä biisistä ja muutoinkin epuista. (ja sen "musiikkivideokin" on siinä)

    Singlen kansi, ( http://www.eppunormaali.net/eppu100_a.jpg ) on "suomalainen versio" excalibur-tarinasta. Siinä vedestä nousi miekka, tässä sitten mullasta kirves. Ja tämän Martti sanoo siinä von Baghin haastattelussa kunnon virneellä ;)

    Kappaleen sanoista, ne ovat täynnä viittauksia, enkä niitä kaikkia oikein jaksakkaan kirjoittaa. Mutta esimerkiksi Turmiolan Tommi on raittiusvalistusta 1800-luvun puolivälistä (tuossa näkyy se tarina: http://www.stakes.fi/neuvoa-antavat/tapahtumat/T_Tkuvakooste.htm ). "Keskeltä kumpujen..."-kohta on viittausta mm. F.E. Sillanpään Marssilauluun vuodelta 1939 ("kuinka kumpujen kätköistä mullasta maan, isät katsovat poikiaan). "Itsesäälin määrää ... Kärki"-kohta viittaa Toivo Kärkeen ts. niihin iskelmiin jotka ovat sitä ainaista itsesäälisurkutuksesta. "Elämän Valttikortit" on eräs iskelmäkappale, suunnilleen niiltä ajoilta kun levy Tie Vie (jossa murheellisten laulujen maa on) on. "Katajainen kansa", (joka taipuu vaan ei taitu) on viittausta Juhani Ahon "Katajainen kansani"-teoksiin 1900-luvun taitteesta.

    Että tiedoksi vain niille jotka aina väittävät eppuja joksikin itsesääliruikutukseksi, *lukekaa läksynne*

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.