niin mitä nuo eppujen sanoitukset oikein meinaavat? tiedän aiheesta mutta en elänyt silloin kun laulu tehtiin ja tämä oikeasti häiritsee.. siis mitä laulussa ns. kerrotaan?
murheellisten laulujen maa?
8
6405
Vastaukset
- Turmiolan Tommi
Tuo biisihän on ironiaa ja piruilua vanhoille suomalaisille iskelmille, sekä suomalaisille, kun ne niin paljon pitävät niistä iskelmistä, joissa hukkuu elämän valttikortit, eikä näy edes toivon kipinää.
- John E. Horny
Vuonna ´96 soundilehden haastattelussa Martti Syrjä sanoi kokolailla suoraan lainattuna näin: "Ajattelin laulun olevan liikaa tälle kansalle kun niin karkeasti vittuilen kaikesta mistä suomalaiset on tykänneet, siis lähinnä murheen alhossa vaeltamisesta. Mutta ei, kävikin ihan toisin. Niille vittuillaan ja ne vaan hurraa päälle".
Lisäksi kannattaa jostain hankkia käsiinsä Peter von Baghin haastattelu Martista vuodelta ´82 (löytyy ainakin DC :lla), siinä tulee juttua kyseisestä biisistä ja muutoinkin epuista. (ja sen "musiikkivideokin" on siinä)
Singlen kansi, ( http://www.eppunormaali.net/eppu100_a.jpg ) on "suomalainen versio" excalibur-tarinasta. Siinä vedestä nousi miekka, tässä sitten mullasta kirves. Ja tämän Martti sanoo siinä von Baghin haastattelussa kunnon virneellä ;)
Kappaleen sanoista, ne ovat täynnä viittauksia, enkä niitä kaikkia oikein jaksakkaan kirjoittaa. Mutta esimerkiksi Turmiolan Tommi on raittiusvalistusta 1800-luvun puolivälistä (tuossa näkyy se tarina: http://www.stakes.fi/neuvoa-antavat/tapahtumat/T_Tkuvakooste.htm ). "Keskeltä kumpujen..."-kohta on viittausta mm. F.E. Sillanpään Marssilauluun vuodelta 1939 ("kuinka kumpujen kätköistä mullasta maan, isät katsovat poikiaan). "Itsesäälin määrää ... Kärki"-kohta viittaa Toivo Kärkeen ts. niihin iskelmiin jotka ovat sitä ainaista itsesäälisurkutuksesta. "Elämän Valttikortit" on eräs iskelmäkappale, suunnilleen niiltä ajoilta kun levy Tie Vie (jossa murheellisten laulujen maa on) on. "Katajainen kansa", (joka taipuu vaan ei taitu) on viittausta Juhani Ahon "Katajainen kansani"-teoksiin 1900-luvun taitteesta.
Että tiedoksi vain niille jotka aina väittävät eppuja joksikin itsesääliruikutukseksi, *lukekaa läksynne*- Anonyymi
Kärki määrää oli viittaus keuruulaiseen komppanialääkäri Matti Kärkeen ja hänen tulkintaansa vemppa-anomuksiin, sama selittää myös lauseen alun ja kannanotto Suomen armeijaan.
- Anonyymi
Kyllä kun vähän asiaan perehtyy niin sanojen takana on mielenkiintoisia ajatuksia. Esimerkiksi "Näin Turmiolan Tommi taas herää henkiin" viittaa 1800- luvulla raittiusaatteen ajamisessa käytettyyn viinaspäissään rähisevän Tommi Turmiolan hahmoon.
- Anonyymi
Taitaa laulaa pantsen toilailuista
- Anonyymi
Tämä laulu näyttää käsittelevän suomalaista elämää ja kohtaloita, erityisesti pohjoisen ja kylmän maan olosuhteita. Siinä mainitaan työttömyyttä, alkoholinkäyttöä, perhe-elämää, vaikeuksia ja epätoivoa. Laulun päähenkilö, "Turmiolan Tommi," kamppailee elämässään erilaisten haasteiden ja vaikeuksien kanssa. Laulu näyttää tuovan esiin sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia sekä perinteen ja kulttuurin roolia näissä elämänkuvauksissa.
- Anonyymi
Kappale ei ole epäisänmaallinen . Kappaleessa kerrotaan isänmaamme ongelmakohdista.
- Anonyymi
Enemmän kuin kärki määrää.
Kärki oli Keuruun varuskunnan vitun kehitysvammanen lääkäri.
Huora mikä pahoinpiteli vitun pahasti -95 ainakin yhden varusmiehen ja lensi ainakin vähäksi aikaa töista vittuun...
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Yh:n pihalla aina eri auto
Ompa jännä seurata ohiajaessa, että millainen auto on nyt erään yksinhuoltajan pihassa. Näyttääpä siellä taaskin olevan1323144- 2232981
En vittujakaan enää välitä sinusta nainen
Toivottavasti en näe sinua enää koskaan. Jos näen, niin en ole näkevinäni. Et merkitse minulle enää mitään.791936Olet minua
vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va771579Exän käytös hämmentää (taas)
Osaisivatko palstan herrat kenties helpottaa tulkitsemista? Toki naispuolisetkit saavat antaa tulkinta-apua, mutta nyt k2391427- 481148
- 991041
- 115984
- 58968
- 11890