Mitä tehdä kun äiti ei jaksa, kysyy lapsi?

itkusilmissä

Tilanne on tämä: asun äidin kanssa kahdestaan , äiti on varhaiseläkkeellä, itse olen lukiossa, meillä on 2 koiraa joiden hoidosta vastaamme yhdessä, taloudellisesti pärjäämme myös hyvin, MUTTA
pölypallot kerääntyvät nurkkiin, iso tiskivuori odottaa keittiössä, imurointi tapahtui viimeksi kun itse tartuin imurinvarteen... tätä on jatkunut jo kauan ja asia tuntuu vaivaavan ainoastaan minua, keittiö on KAMALASSA kunnossa ( kunnon tiskivuori, likaisia haisevia astioita, pöydät leivänmurussa ja kahvirenkaita ja laikkuja täynnä ) ja olen sen monta kertaa siivonnut kokonaan itse ja imuroinnista vastannut myös mutta kun pyydän äitiä auttamaan tai tiskaamaan edes muutaman astian , on vastaus aina sama: joo kiitos kun siivosit, mä otankin noi seuraavat tiskit tosta ja voin noi lattiatkin imuroida ( mutta mitään ei tapahdu, vaikka olin asiasta muistuttanutkin moneen kertaan) olen itkenyt monet illat turhautumistani kun tuntuu että ellen minä tartu toimeen koti on hirvittävässä kunnossa... olen itse ihan loppu tähän hommaan( samaa jatkunut monta vuotta)... rakastan äitiä sanoinkuvaamattoman paljon, mutta en ymmärrä miksi hänen on niin vaikeaa auttaa pienten asioiden kanssa.. ja kun yritän ystävällisellä puheella ja pyytelyllä selvitä ei viesti mene kuuleviin korviin, olen yrittänyt kaikkea itkenyt silmät päästäni ja toivonut että äiti näkee miten pahalta tuntuu kun ei oteta tosissaan, äänen koventaminenkaan ei auta, ei auta vittuilu vaan tästä kaikesta tulee uskomattoman paha olo koska en halua olla ilkeä äidille mutta tuntuu etten muuten saa ääntäni kuulluksi..
ajattelin katkerimpina hetkinä että yrittääkö se kostaa mulle jostain ? eikö kouluarvosanat ole miellyttäneet , kaverit vääränlaisia, laiskuudestani? mutta koulu on aina mennyt hyvin kympeistä ysiin on numeroita tullut, parhaan kaverini olen tuntenut päiväkodista saakka, ja kotona olen touhunut ihan normaalisti ja koirista pitänyt huolta... äitikin käy pesulassa ja kaupassa ruokkii koirat (ja arvostan näitä paljon)mutta työelämäkään ei enää pidä kiireessä niin en ymmärrä miksi kotona auttaminen on niin mahdotonta...
mietin onko muilla samaa ongelmaa ollut kun tuntuu että vanhemmat aina valittaa loppuunpalamisesta ja lapsista jotka ei halua auttaa kotona ollenkaan, enkä vastaavaa keskustelua löytänyt muualta...

34

301

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vierestäseuranneena

      Tuo vaikuttaa ihan siltä mitä itsellä oli nuoruudessani. Äidilläni todettiin vuotta myöhemmin masennus.
      Silloin vain ei saanut itsestään kiinni. Kaikki siirtyi, ihan normaalit käytännön asiat. Mikään ei huvittanut ja jaksanut tehdä.
      Kun ei enää jaksanut lähteä edes roskapussia viemään ja töistä tuli erittäin väsyneenä alkoi hälytyskellot soimaan.

      • tättärällää

        Käyn äitillä siivoomassa koko ikänsä ollu apattinen huijari masennuslääkkeet ei lapamatoon auta


      • kokeiltu

        Ei ole lapamato, vaan sairaus. Kokeile tutustuttaa äitisi fiksuun naiseen, joka mahdollisesti juttelisi asioista hänen kanssaan. Nainen tuntee naisten ongelmat parhaiten. Lääkkeet on todettu melko huonoksi vaihtoehdoiksi. Koeta jaksaa. Voit myös soittaa ystäväpalveluihin (yleensä seurakunnan), tai vastaavasti sosiaali-ja kriisipalvelun neuvontaan. Toivottavasti pyydät apua näin oman itsesi jaksamisen ja äitisi vuoksi. Soita rohkeasti. Ei ole häpeä pyytää apua.


    • syyeläkkeeseen

      Lukee äiti on varhaiseläkkeellä.

    • töathöatöab

      Älä turhaan ainakaan itsestäsi hae syytä. Äitisi on varhaiseläkkeellä, en tiedä miksi, mutta jos on jokin sairaus kyseessä, niin siinähän voi olla syy. Tai masennus, silloin ei saa tartuttua toimeen ja on juuri tuollaista pitäisi ja pitäisi -puhetta. Onko äitisi aiemmin pitänyt kodin siistinä, onko muutos tullut pikkuhiljaa vai yhtäkkiä?

      Kyllähän jo lukioikäinen saakin viimeistään oppia tekemään kotitöitä ja ottaa niistä vastuuta kun kotona asuu, mutta ikävä jos joutuu jatkuvasti muidenkin jäljet siivoamaan. Itse koin nuorena samaa, kun asuin isäni ja sisarusten kanssa. Isä ei siivonnut koskaan, sisaruksetkin osallistuivat hyvin vähän. Iso maalaistalo yksin siivottavana, siihen meni aina koko lauantai. Tuntui kohtuuttomalta, kun vielä patisteltiin, ja oli muitakin askareita siivouksen lisäksi. Joskus yritin asioista sanoa, mutta sain vain kuulla että isällä ja veljellä on niin paljon muita hommia ettei heidän tarvitse. Jos olisikin ollut totta, mutta enimmäkseen työtunteja heillä oli ihan se normaali kahdeksan tuntia.

    • näin

      vie hänet lääkäriin..............

    • mekkk

      Ei9hän tiksien tiskaaminen vaikeesta ole kun sitä vartenhan on tiskikone joka hoitaa homman ja ei tartte kun laittaa ne astiat siihen koneeseen. Yksi tapa on että laitat teidän astikaappiin vain kaikkia tarvittavia astioita kaksi kappaletta ja muut piiloon niin ei tule astioita keittiöön ja laitappa äitisi lääkäriin kun ei normaaliin elämään liittyvät asiat kiinosta. Odotappa vain kun aikanaan muutat pois pomilleen niin osotappa aprikuukautta ja menet äitisi asuntoon niin voi olla järjytys kattoa millaisessa kunnossa on. NAiseni entinen työkaveri ja sen mies ei viitti siivota taitehdä muutkaan asuntonsa hyväksi ja on sitten myös sen näköinen ja kauhean likainen ja sama homma niiden vaatteissa eli paskassa elävät mutta baariin riittää aikaa ja juopotteluun.

    • matami_mimmi

      Ota nyt jo yhteyttä Äitiäsi hoitavaan lääkäriin ja kerro mikä tilanne ihan oikeesti on. On, ikävä kyllä, totta että masennus lamauttaa ihmisen eikä arkirutiinien hoitaminen aina onnistu joten SINUN on saatava tukea arjen pyörittämiseen että saat hoidettua lukion kunnialla pois alta ja sitten keskittyä tulevaisuutesi rakentamiseen.

    • Jos äitisi on masentunut, hän ei jaksa tehdä mitään. Jos hänellä muita sairauksia, pitäisi ilmeisesti tutkia asiaa. Sinä voisit ottaa kunnaltasi selvää, jos saisit itsellesi oman asunnon, että saisit opiskelusi suoritettua ja äitisi saisi mielenterveyspalveluja. Se voisi toimia jos päivätoiminnan henkilökunta avustaisi häntä huolehtimaan itsestään. Kun on liian läheinen, se ei toimi.

    • Murhviiina

      Ensiksikin; mahtava juttu, että olet koittanut auttaa ihan konkreettisestikin siivoamalla ja tännekin asiasta kirjoitit. Toivottavasti minunkin lapsista (pieniä vielä) kasvaa joku päivä yhtä fiksuja tyyppejä. Muista kuitenkin, että vaikka oletkin jo lukiolainen, olet silti lapsi. Älä koita olla liian vahva, liian reipas ja selvitä kaikesta ilman apua. Itse aikanaan koitin ja tuloksena oli lopulta bulimia, joka muistuttelee vieläkin, vaikka ikää on jo reilu kolmekymmentä.

      Äitisi kuulostaa todellakin masentuneelta. Ota yhteys vaikka ihan sähköpostilla häntä hoitavaan lääkäriin (jos et tiedä lääkärin nimeä (kts. vaikka reseptilääkkeiden annosteluohjeliuskasta vinkkiä) ja kerro tosiaan mikä on tilanne jos soittaminen tuntuu hankalalta.

      Siivousapua voi koittaa saada vaatimalla kunnalta. On mielestäni kohtuutonta, että sinä hoidat koulusi lisäksi myös kodin, kun äitisi ei töissä käy.

      Kerrot jo itkeneesi ja kärsineesi asiasta kauan. Nyt ottamaan yhteyttä esim. kunnan sosiaalitoimistoon, josta voit kysyä kotitöihin apua.

    • mekkk

      Laitppa äitisi lenkille ja likkman mistä hän pitää niin kun kunto kohenee niin mielikin virkenee.

      • Kiitostyhjästä

        Siinä taas neuvo!
        Jos ei jaksa eväänsä liikuttaa, niin miten tytär Laitta äitinsä lenkille!
        Kun ja jos ei jaksa, niin ei jaksa.
        Ymmärtämättömien ihmisten pitäisi ymmärtää olla neuvomatta.


      • mekkk
        Kiitostyhjästä kirjoitti:

        Siinä taas neuvo!
        Jos ei jaksa eväänsä liikuttaa, niin miten tytär Laitta äitinsä lenkille!
        Kun ja jos ei jaksa, niin ei jaksa.
        Ymmärtämättömien ihmisten pitäisi ymmärtää olla neuvomatta.

        Menee mukaan ja laittaa väkisinliikkumaan eikä jäädä sinne sängynpohjalle.


    • fkpwpwppsp

      Äitisi vaikuttaa masentuneelta, jolloin mikään ei kiinnosta. Jospa käskisit äitiäsi käymään lääkärissä. Tuo masennus on hyvin yleistä ikääntyvilläkin, ei siis ainoastaan nuorten juttu. Oma äitini aikoinaan piristyi kummasti, kun sai masennukseensa lääkitystä..

    • iiris22

      Hei. Kuulostat ihanan empaattiselta nuorelta ja puhut äidistäsi kauniisti ongelmasta huolimatta. Äitisi voi olla masentunut tai ihan vaan laiska. Toista on vaikea pakottaa jos ei omaa motivaatiota löydy. Yritä vielä saada häntä mukaan tiski- ja siivousvuoroihin, jotka merkitään paperille näkyvälle paikalle. Tai ehdota että teette työt yhdessä. Jos sekään ei auta, niin huolehdi jatkossa siitä, että ainakin oma osuutesi on hyvin hoidettu (siistit omat jälkesi) ja yritä jaksaa sinnitellä lukion loppuun. Aika kuluu nopeasti. Kohta olet jo siinä tilanteessa, että lähdet opiskelemaan ja saat oman kodin, jota voit pitää siistinä.

    • urpourputtaja

      Voisko niitä kotihommia tehdä yhdessä? ehkä se motivoisi äitiäkin!

    • KuulostaaTosiaan

      siltä, että äitisi kärsisi jonkin sortin masennuksesta, mutta ei sinun kannata sitä asiaa murehtia ja siivoat omat sotkusi ja tiskaat tiskisi jne. Lukio menee tietysti edelle ja siivouksista voi tinkiä. Kyllä se riittää, että heilutat imuria 1-2 vkon välein, ei sitä nyt aina tarvii olla siivoamassa.

    • Virvokki

      Tulette siis taloudellisesti hyvin toimeen. Ota siivooja 4H:sta tai jostakin muusta palvelusta vaikkapa kerran kahdessa viikossa. Äitisi tosiaan ilmeisesti potee jonkin sortin masennusta, mikä tekee ihmisen apaattiseksi ja aloitekyvyttömäksi. Ei siivooja pari kertaa kuussa suunnattomasti maksa, mutta auttaa ongelmassasi.

      • siistiä

        astianpesukone. Ota siis ohjat kunnolla käsiisi ja painosta äitiäsi hankintoihin jotka helpottavat elämostänne.
        Oliko äitisi siisti aikaisemmin ?? Jotkut ovat epäsiistejä lyonnostaan ikävä kyllä.
        Minäkin siivosin aina kotona. Veljet lämmittivät vain saunan ;)). Vanhemmat olivat yrittäjiä ja kokosivat omaisuutta .. ei ollut aikaa siivoskella heillä.
        Nyt on toinen meininki kun vanhempani ovat eläkkeellä ja pesue maailmalla.


    • Karkkitammi

      Kaupassahan onkin hyvä ruokkia koirat, näinhän kerroit aloituksessasi, ei tarvitse kotiin raahata ruokapusseja.

    • asiantuntiatietää

      katso peiliin sinä se laiska olet kyllä tossa iässä pitää jälkensä siivota turha sitä täällä on itkee pistää äidin syyksi kyllä noi nyky nuoret ovat uus avuttomia

      • onnellisuuteen

        Kateellisen kommentti. Älä välitä.

        Aloittaja on erittäin fiksu nuori nainen joka tulee pärjäämään elämässään ;)) ja erittäin hyvin.


    • uupunut

      Olet todella upea ja kypsä nuori aikuinen. Ei sinun todellakaan tarvitse kantaa aikuisesta äidistäsi vastuuta. Tilanne pitäisi olla miltei toisinpäin. Rankka lukio menossa ja tulevaisuus edessä. Ymmärrän että tilanteeseen on vaikea puuttua. Jos elämäntilanteessanne on sattunut iso muutos joskus tämä voi olla vuosien jälkeen iskevä masennus. Jos paikkakunnaltasi löytyy depressiohoitaja. Varaa yhteinen aika.Älä suostu äitisi jaksamattomuuteen. Jos hän ei lähde pyydä kotikäynti. Ole rohkea mene eteenpäin . Sillä sinä olet tärkeä. Tee kaikki itsesi ja äitisi takia. Vaikka suuttumuksen ja hänen kiukunkin uhalla. Tarvitsette ammattiapua. Voit myös soittaa mielenterveys palveluiden tukilinjoille. Älä jää enää hetkeäkään yksin. Kaiken hyvän toivotuksin sinulle.

    • omaelämä

      Todella paljon samanlaisia kommentteja,että äiti masentunut,vie lääkäriin jne..Itse omaa alkoholisoitunutta äitiäni lapsesta asti holhonneena ja nyt vielä lähemmäs 4- kymppisenä siitä yhä kärsivänä sanoisin, että älä missään nimessä ainakaan hänen sotkujaan siivoa! Jos aikuinen ihminen ei saa kotiaan pidettyä siistinä vaan jättää sen alaikäisen hoitoon,on vika vain äidissäsi ja hänen korviensa välissä! Vuosia jatkunut tilanne? Aikuinen ihminen OSAA hakea apua! Älä sinä huolehdi äidistäsi tai hänen jaksamisistaan- sitä varten on ihan muita ihmisiä kuin tulevaa elämäänsä rakentava nuori!!! Hoida omat jälkesi ja imuroi tosiaan vaikka parin viikon välein,se riittää kyllä. Olet nuori,nauti elämästäsi äläkä haaskaa sitä liialliseen vastuunkantoon :) Jos sinä olet hänelle asioista sanonut,välittävä ihminen kyllä tekisi jotain muuttaakseen tilannetta. Äidistäsi ei siihen ilmeisesti ole kuin pakon edessä,joten huolehdi nyt omasta jaksamisestasi,että suoriudut opinnoista kunnialla :)

    • heklöo

      Miksi otat asian niin kovasti itseesi? Eihän se sinun vikasi ole, jos äitisi ei selviä arkisista asioista. Pelkkä huono siisteystaso ei mielestäni ole masennuksen merkki, mutta sitä ei tarina kerro, että mihin äitisi aika muuten kuluu ja mitä muita ongelmia teillä on. Ehdota äidillesi nyt ainakin sitä tiskikoneen hankkimista, jos joka paikka pursuaa likaisia astioita ja varaa olisi. Ja voithan muutenkin istua äitisi kanssa alas ja jutella miltä tilanne sinusta tuntuu. Varmasti yhdessä keksitte ratkaisun miten asiat voisi hoitaa. Tarvittaessa miettikää myös masennuksen mahdollisuutta ja hoidon tarvetta. Ja jos hän ei rauhallisesta puheestakaan ota onkeensa, siivoat omat sotkusi ja olet kantamatta noin suurta taakkaa muusta. Ja jos tilanne liiaksi ahdistaa, voithan myös miettiä oman elämän aloittamista omassa kodissasi, olisiko se mahdollista.

    • Helpottaisikotämä

      Yllättävän usein terkkarien vuodeosastoilla on ihmisiä, jotka eivät voi mennä kotiin siitä syystä, kun koti on kaatopaikka. Myös naisihmisiä. Kerran joku omainen sanoi, että jos äidille menee kylään, täytyy siivota itselleen istumapaikka.

      Ts. on olemassa ihmisiä, jotka eivät osaa, tiedä, taida, viitsi, välitä ... siivota. Vai mistä hemmetin ihmeestä voi olla kyse? Elämän hallinta hakusessa?

    • Hrrrrrrr

      Ota yhteys terveyskeskukseenne, ja tilaa äidillesi aika lääkärille. Mene itse mukaan sinne, ja kerro ongelmasta. Sinulla on opiskelu menossa, joten sinun harteille ei kaikkea voi laittaa. sosiaalihoitaja voi terveyskeskuksessa auttaa, joten voisit myös tilata hänelle ajan ja mennä juttelemaan tilanteestasi.

    • jjj666

      koeta saada ulkopuolinen siivooja käymään siivoamassa, soskun tms kautta? masentuneeltahan tuo äitis vaikuttaa selvästikin

    • järjestelykysymys

      Eikö noista koirista voisi luopua. Sitten olisi paljon vähemmän siivottavaa. Sano äidille, että kun ei jakseta siivota niin luovutaan koirista. Astiat roskikseen. Jätät 2 lautasta 2 mukia ja 2 haarukkaa, lusikkaa ja veistä. Jokainen tiskaa syöntinsä jälkeen. Mahdollisimman vähän tavaraa. Matot pois ehdottomasti. En ole koskaa käyttänyt mattoja. Siivous helpottuu huomattavasti. Kierrätyskeskus hakee ylimääräiset rojut.

    • näinmeillä

      Kun tiskaa astiat heti käytön jälkeen ei synny niitä tiskaamattomia tiskivuoria. Puolessatunnissa kerkiää imuroimaan huussollinsa suhteellisen siistiksi ja kahdenviikon välein kunnon siivous.

    • Piipponen

      Olisiko mahdollista ottaa yhteyttä kaupungin sosiaalitoimeen ja kertoa että tarvitsette kodinhoitoapua? Kun saat apua ja hommaan saa puhtaan alkutilanteen on helpompi jaksaa tehdä ne kotityöt päivittäin. Kuopasta on aina vaikea nousta. Jos et uskalla ottaa yhteyttä julkiseen tahoon, onko sinulla mahdollisuus ottaa päiväksi siivooja avuksesi? Ammattijärjestäjä tai joku sukulainen tai ystävä? Kun saat itsellesi hengähdystauon jaksat miettiä pysyvämmän ratkaisun. Nyt oman mielenterveytesi kannalta olisi hyvä päästä siihen siistiin perustilanteeseen, niin jaksaisit ponnistaa. Äitiäsikin auttaisi jos ympäristö on siisti, varsinkin masennusta pahentaa nähdä kaikki mikä jää tahdosta huolimatta tekemättä. Jos sinulla on joku rakas ystävä joka osaa olla hienotunteinen ja auttava, ottakaa vaikka yhtenä päivänä tiskipöytä. Toisena päivänä vaikka lattiat. Pitäkää niin paljon taukoa kuin tarvitsette ja hauskaa siinä välillä. Puhdas on helppo pitää puhtaana.

    • nunnukanuu

      3 kolmen lapsen yksin huoltajaisänä ja kaksivuorotyössä voin sano on ihmeellistä ettei kahden henkilön taloudessa voida siivota ja tiskata astioita.Laiskuus vain aikaansaamattomus on suurin syy,Senkin ajan kun tänne kirjoitteli olisit voinut tiska tai imuroida.

      • mekkk

        Samaa mieltä eli laiskuudesta ja saamattomuudesta on kyse ja kaikki laitetaan jonkun masennuksen syyksi kun ei viittitä tehdä jos ei huvita. Kaikki kotihommatkin voi ottaa hyötyliikuntana ja kivana puuhasteluna. Kun henkilö ahdistaa tai muuten saamaton oli niin lenkille ja joka askeleella olo kevenee ja kun kunto kasvaa niin mielialakin paranee ja se siitä.


    • joutavaa

      äitisi on masentunut tai sairastaa jotain tai on vaan tylsää tee sinä nuorena on äitikin jaksanut sinua hoitaa ei työ nuorta tapa vaan vahvistaa nyt ohjat käsiin eikä valiteta tyhjästä kaikki järjestyy kun alat hommiin

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1492
    2. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      151
      1262
    3. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      282
      1216
    4. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      110
      1010
    5. Mää oikeasti vielä kuolen

      Tämän tilanteen takia. Minä tosissani yritin ja tiedän että tämä tilanne sattuu sinuunkin. Molemmat taidetaan olla niin
      Ikävä
      38
      818
    6. Kun Suomen uutisiin ei voi luottaa?

      Kertoisitteko te uutismaailmasn perehtyneet ASIANTUNTIJAT nyt sitten sen, mihin voi?
      Maailman menoa
      218
      787
    7. Oiskohan se aika

      Selvittää pää vihdoin ja viimein. Minun kaivattu ei todellakaan käy täällä ja piste. Ei ole mitään järkeä enää tuhlata t
      Ikävä
      4
      725
    8. Mikä kaivatullasi on WA tai Insta profiilikuva?

      Millainen ?!? asiallisesti häh ?!?
      Ikävä
      24
      699
    9. Mies, kysyisin vaan

      Että aiotko koskaan ottaa minuun yhteyttä? 🥺 Kerro suoraan sekin, jos et.
      Ikävä
      40
      651
    10. Kristitty kuvittelee olevansa Jumalan yläpuolella

      Kristinusko eroaa muista väkivaltaisuuden osalta, henkisen väkivallan, pakottamaisen osalta. Psyykkinen väkivalta on jop
      Hindulaisuus
      373
      647
    Aihe