Kaikkitiettävyys

ö-Öö

Onhan näitä, kaikkitietäviä.

Siis tyyppejä, jotka jakelevat lausuntoja ties mistä asioista, vaikkeivat oikein kai tiedäkkään, mistä puhuvat. Mutta mielipide on oltava. Mun kokemuksien mukaan sellaset tyypit useinkin varsin hanakoita riitelemään, vaikka olisivat kuinka väärässä ja se olisi heille todistettukin.

Tuollaisia keskusteluja leimaa aina, että keskustelu ei etene mihinkään. Tollasiin tilanteisiin joutuu aina joskus. Joku vaan alkaa urputtamaan jostain, eikä kuuntele, mitä sille sanotaan, vielä vähemmän ajettelee asiaa. Tärkeintä kai päästä vänkyttämään ja riitelemään.

Toisaalta, ihmisiä, jotka tosiaankin tietävät erittäin paljon, mitä eriläisimmistä aiheista. ei niitten kanssa tule vänkytystä tai intosta. Mielipiteitä voi vaihtaa ja samalla itsekukin saapi uusia näköaloja ja pystyy kehittämään omaa mielipidettään.

Ollut tässä aktiiviongelman yks hikiäläinen. Erittäin kova inttämään ja väittelemään asioist, mistä se ei tiedä kerassaan mitään. Periaate, kun kerran sanonut jotain, mielipidettään ei voi muuttaa milliäkään. Se kai olisi isompi häpeä, kuin jos myöntäisi olleensa väärässä ?

Asiaa tutkailtukin, ilmiön nimi on overclaiming:

http://www.stara.fi/2015/07/22/onko-tuttusi-kaikkitietava-han-tietaa-luultavasti-vahemman-kuin-sina/

Niettä kuka palstalaisista tietää asiasta eniten?

=DW=

12

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Haahaa. Minä, minä ja minä. Todistin äsken tuolla vyöruusu-keskustelussa.
      Oliko sulla muita lehtijuttuja joilla voin "todentaa" itseäni? ;))
      Mutta oikeasti tiedän paljon juttuja, ainakin pintapuolisesti. Koskee muuten ihan käytännön asioitakin, osaan ainakin suunnitella että teen niitä. Lopputulos voi olla sitten mitä vaan. Se kyllä pännii välillä. Tarttis harjoitella kai enemmän... ei kukaan tarvitse ahkeraa työntekijää?

    • Minä olen yksi heitä. Siis jotka tietävät hipaisun verran aika monesta eri asiasta, mutta perinpohjin aika vähän tai ei siis mitään mistään. Olen huomannut että mitä vanhemmaksi tulen sitä vähemmän tiedän. Tosin selitän sen niin että olen "unohtanut" enemmän asioita mitä sinä olet koskaan kuullutkaan. (Sinä ei tarkoita tässä yhteydessä ketään erityisesti, vain noin yleensä)

      Mutta joo: tiedän ja tunnen aika ison kasan besserwissereitä. Sekä netissä että livessä. En kuitenkaan tunnustaudu yhdeksi heistä.

      • bessie-

        "Olen huomannut että mitä vanhemmaksi tulen sitä vähemmän tiedän."

        Aivan päinvastainen kokemus on itselläni. Tietoahan tulee (sitä erikseen hankkimattakin) koko ajan, joten koen tietäväni nyt paljon enemmän kuin nuorempana. Myös kyky yhdistellä asioita yms., lisääntyy iän mukanaan tuoman kokemuksen myötä.

        Netissä en pysty tunnistamaan ketään besserwisseriksi, elävässä elämässäkään en kovin montaa kertaa ole sellaiseen törmännyt.


      • de-meter

        Mulla ei ole tuttavapiirissä kuin yksi "kaikkien alojen erikoisasiantuntija". Ja huomattavaa on se, että hän tosiaan tietää monista asioista paljon. Mutta ne, joista hän ei tiedä, hän kyllä kuittaa aika heppoisesti eli haluaa pitää kiinni imagostaan.
        Totta, kun oma maailmankuva avartuu, ei juuri esiinny besserwisserinä, muidenkin esiintymiset näkee lähinnä pätemisyrityksinä tai ihan puhtaana tietämättömyytenä. Joskus tulee kyllä kadehtineeksi sitä varmuutta, millä vaikka joku nuori ihminen "tietää" asiat. Se ei tietenkään haittaa, ellei siihen sisälly alentuvaa asennetta "tietämättömiä" kohtaan...

        Sillä tavoin netti on tietysti tasa-arvoistanut ihmisiä, että tieto on kenen tahansa saatavilla, jos näkee vaivaa... Se ei välttämättä ole enää vallan ja hallitsemisen väline.


      • ö-Öö
        de-meter kirjoitti:

        Mulla ei ole tuttavapiirissä kuin yksi "kaikkien alojen erikoisasiantuntija". Ja huomattavaa on se, että hän tosiaan tietää monista asioista paljon. Mutta ne, joista hän ei tiedä, hän kyllä kuittaa aika heppoisesti eli haluaa pitää kiinni imagostaan.
        Totta, kun oma maailmankuva avartuu, ei juuri esiinny besserwisserinä, muidenkin esiintymiset näkee lähinnä pätemisyrityksinä tai ihan puhtaana tietämättömyytenä. Joskus tulee kyllä kadehtineeksi sitä varmuutta, millä vaikka joku nuori ihminen "tietää" asiat. Se ei tietenkään haittaa, ellei siihen sisälly alentuvaa asennetta "tietämättömiä" kohtaan...

        Sillä tavoin netti on tietysti tasa-arvoistanut ihmisiä, että tieto on kenen tahansa saatavilla, jos näkee vaivaa... Se ei välttämättä ole enää vallan ja hallitsemisen väline.

        Besserwisssereyden ydin.

        On mun mielestä siinä, että jotkut puhuvat tosiaankin asioista, mistä eivät häävisti tiedä. Sitten on niitä, jotka tietävät paljon, puhuvat siltä pohjalta, eivätkä turhaan kommentoi asioita, mistä eivät ole tarpeeksi perillä, kuin pintapuolisesti.

        Mulla on onneksi näitä "kilautanpa kaverille"- tyyppejä tiedossa, niiltä voi udella asioita, jos ei itse saa selville tai tarvitsee toista mielipidettä. Valitettavasti uskomattoman paljon tyyppejä myös, joitten kanssa turha keskustella muusta, kuin vallitsevasta säästä.

        Just menillään olevassa keississä muuten tyypillinen ilmiö, Hikiän juntti kerännyt tuekseen suurehkon määrän muita "asiantuntijoita", jotka ehkä eivät tiedä senkään vertaa, kuin tyyppi itse. Siis suuri lauma hyypiötä vänkyttämässä asiasta, mistä eivät tiedä mitään ja josta vankka mielipde, tosin väärä. Ei auta iskeä karttaa käteen, ei auta lakiteksti, ei mikään. Ja kuten tyypillistä, hommeli mennyt henkilökohtaisuuksiin. Noh, siinä vaiheessa alkoi nakrattamaan, kun kehittivät kehiin jonkun dementoituneen loispummipotunviljelijän, joka kuulemma päättää hikiällä kaikista asioista. Se kun on korkeimmalla asteella paikallisissa vapaamuurareissa :DDDD

        Niinpä niin, netistähän melkein kaikki asiat mahdollista tarkistaa. Yllättävän monet eivät osaa käyttää internettiä, aika nuoretkaan ihmiset. Tuntuu hassulta tänäpäivänä, mutta esim. hikiällä kukaan ei katsokkaan netistä asioitten todellista sisältöä, kyllä se korkein päättävä elin suurvisiirin alapuolella on eläkepummien kerho, joka kokoontuu useita kertoja päivittäin essonpaarin palaveriin.

        Eniten kolisevat tyhjät tynnyrit, se hokattu niin monta kertaa.

        Siinä olen bessien kanssa tavallaan samaa mieltä, tiedän paljon enemmän asioita nyt, kuin nuorempana. Mutta tieto lisää tuskaa, tiedän senkin, että en tiedä kuitenkaan kovin paljoa. Siitä kai jatkuva tarve seurailla uutisia, dokkareita, maailman asioita, yleensäkin koittaa perehtyä asioihin edes jotenkuten, mahdollisimman laajasti. Kas, monia tietoja, joita olisi tarvinnut joskus nuorempana, en tiennyt ja siitä aiheutunut aikanaan ainakin ylimääräistä vaivaa.

        En niinkään tarkoita yksittäisten asioitten tarkkaa muistamista, vaan että muistaa asioita, joita voi hyödyntää erilaisissa yhteyksissä muitten asioitten yhteydessä. Siis sen verran tietoa päähän, että on materiaalia, minkä pohjalta muodostaa oma käsityksensä Jostan. Vaikkapa nyt loispummieläkeläisistä, taikka lestaateista, taikka potunviljelijöistä :DDD Nykytiedoilla olisi nimittäin säästynyt monilta vitutuksilta.

        =DW=


    • eppu2

      20-vuotiaana tietää kaiken kaikesta.
      60-vuotiaana huomaa, ettei edes osaa niin pientä lukua kirjoittaa, mitä tietää mistään.

      • ö-Öö

        Kaikki eivät huomaa, valitettavasti.

        =DW=


      • Onkohan ns. besserwisser kuitenkin nokkela ja oppinut luovimaan keskustelujen aiheissa kiiltomatona.
        Opiskelen nöyränä tiedon edessä, tietääkseni - etten tiedä.


    • Sanotaan että tietämättömyys on röyhkeää, eli siis ne jotka tietävät kaikkein vähiten pitävät suurinta ääntä ja näin paljastavat vain oman tietämättömyytensä. Keskustelutaito on vaikea laji.
      Henkilökohtaisesti pidän ihmisistä jotka pystyvät sanomaan että kuules mä en ole ihan perillä asiasta.

      Besserwisserit käy hermoille ajan mittaan. Ei kukaan ole kaikkitietävä. Pientä nöyryyttä kehiinon aina virkistävää.

    • vituksmense

      Toisia vituttaa kun olen aina oikeassa..

    • ent.siivoojaparka

      Minulla oli yksi työnjohtaja, joka aina sanoi kaikkeen: "Jag veeet". Kerrankin yksi työkaveri valitti tulevansa hulluksi. Työnjohtaja rauhallisesti kädet taskussa: "Jag veeet".
      Hänelle sanoin, niinkuin teillekin, että jos sellainen ihme kävisi, että et jotain sattumoisin tietäisi, niin kysy vain minulta. (Vastausta ei tietenkään tarvitse välttämättä odotella).

    • fimh

      Ovatko myös kaikkitetävät kaikkivaltiaita
      - monet sanovat, että hiljaa hyvä tulee, ettei kaikkea sanoaa saa, että
      itsekin jotain tietäis. Ja jos on asiaa, pitäisi myös olla kykyä esittää
      - vaientamisen sijaan antaisin kyllä nuorempien ja lasten harjoitella,
      se, mitä kaikenmaailman varjomaailmat pitää sisällään, kuulostaa joskus niin tautisen sairaalta - ei normaaalina pidettävää ihmisten välistä kanssakäymistä - johon otsikon halveksivalta kuulostava väite vähän viittais. Sillekään ei mitään mahda että vain harvat ja valitut saavat olla äänessä - tarkoitusperistään riippuen.
      Hiljaisuus on esm kauneinta musiikkia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      228
      5745
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      142
      3438
    3. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      144
      2539
    4. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      344
      2446
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      2032
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1596
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      120
      1591
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      31
      1453
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1260
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1121
    Aihe