En tiedä kummalle palstalle tämän laittaisi, ajattelin että tänne jos täällä on tietävämpää porukkaa? Koneessa on Mint 17 ja Windows 10 duapbootissa, jos boottaan Minttiin, seuraavan kerran Windowsissa kello on 3 tunnia vähemmän. Mistähän tämä vois johtua, muttaako Mint jotenkin kelloasetuksia?
Linux kello vs Windows kello
54
728
Vastaukset
Onko Windowsissa aikavyöhykeasetus oikein?
- Väärä_perusaika
Windows käsittelee tuota aikaa vähän oudosti, se laittaa Biosin kellon paikalliseen aikaan kun muut järjestelmät käyttävät Bios-kellossa UTC-aikaa ja näyttävät sen koneen ajan aikavyöhyke-eron mukaan. Windowsinkin saa pienellä rekisterisäädöllä käsittelemään kelloa oikein eli rautakello aina UTC-ajassa ja näytölle sitten kulloisenkin aikavyöhykkeen mukaan ero huomioiden. Varsinkin nykyisin kun käytetään paljon kansainvälisiä yhteyksiä on tuo UTC-aika se merkittävin aika jotta eripuolilla ymmärretään aika oikein, Windowsin tapa roikkua paikallisajassa aiheuttaa jatkuvaa epäselvyyttä kun pitää varmistaa mitä aikavyöhykettä eri tahot käyttävät ja laskea eroja niiden välillä (kertoo Windowsin alkuperästä yksittäisten koneiden järjestelmänä ilman yhteyksiä maailmalle).
- laitteistokello_UTC
Windowsin tapa pitää laitteistokello paikallisajassa ei ole nykypäivänä paras mahdollinen.
Eniten haittaa tästä on kesä -ja talviajan (eli normaaliajan) vaihdon yhteydessä.
Windowsin toimintatapa on alunperin tehty MS-DOS -yhteensopivuuden takia.
Tänä päivänä sitä voi pitää vanhentuneena.
Uusimmissa windowseissa tuon saattaa pystyä jotenkin korjaamaan.
Mutta vanhemmissa windowseissa korjaus joko ei ole lainkaan tuettu tai toimii väärin.
Hyvä kysymys: Mistä versiosta alkaen windows on osannut tuon vaihtoehtoisen tavan (= laitteistokello UTC -ajassa) oikein ?
JOS laitat homman niin, että laitteistokello UTC -ajassa, silloin kaikkien käyttöjärjestelmien pitää tietää tuo, että toimisi oikein.
Lisäksi tällöin koneen BIOS -asetuksissa tällöin aika alkaa näykyä UTC -ajassa paikallisajan sijasta.
- hrhrhr
Itsellä on samalla kiintolevyllä Mint 17.1 ja Windows 10 dualbootilla, ja Windowsin aika pysyy oikein.
- Ne_asetukset
Kummasta olet vaihtanut kellon asetuksia oletuksesta ? Oletuksena Mintissä on kellopiiri UTC-ajassa ja Windowsissa paikallisajassa, molemmista sen asetuksen voi muuttaa.
- hrhrhr
Ne_asetukset kirjoitti:
Kummasta olet vaihtanut kellon asetuksia oletuksesta ? Oletuksena Mintissä on kellopiiri UTC-ajassa ja Windowsissa paikallisajassa, molemmista sen asetuksen voi muuttaa.
En kummassakaan.
- frgsffgg
Linux laittaa BIOSin kellon UTC aikaan.
- ihateubuntu
Windowsin nettiajantarkistus toimii ainoastaan kerran viikossa
tai käsikäyttöisesti ( pois-päälle) heti. - saa_tarkaksikin
No. Linuxissa käytetty ntp-protokolla takaa n. 0.3s ajan tarkkuuden, koska aika tulee netin yli. Jos koneeseen kytkee esim. gps-modulin, saa kellon halutessaan synkattua "gps-aikaan", jolloin tarkkuus on parhaimmillaan kellosyklejä. Oletuksena tarkennusta ei kuitenkaan tehdä aivan loppuun asti, vaan tyydytään noin 1us tarkkuuteen "systeemiaikaan", kun maksimitarkkuus on muistaakseni 200ps ja vaati operoidessa TSC:n käyttöä.
Mint laittaa kellon UTC aikaan kuten yleisesti kaikki käyttöjärjestelmät, ja kello näytetään sitten aikavyöhykkeen mukaan.
Windows toimii vähän nurinkurisesti mutta tuohon tietääkseni on joku rekisterisäätö että sen saa toimimaan normaalilla tavalla.- backtothefuture
Jees, kiitti vinkeistä, pitää googlata löytyiskö tuota rekisterisäätöä mistään.
- aikavyöhyke_ok
Minulla on kaksi (2) tietokonetta, toisessa Windows ja toisessa linuxdistro.
Ja molempien tietokoneiden aika näkyy oikein.
Mikä tässä muka on ongelma?
Teillä lienee ne aika-asetukset on väärin konfiguroitu? Onko käyttöjärjestelmänne asetettu oikeaan aikavyöhykkeeseen? Minulla ne ovat Europa, Helsinki. Jopa talvi/kesä aika-automaatti toimii virheittä.- pöpölö
Bualboot, you bloody idiot.
- Globaali_toiminta
Ongelma ilmenee silloin kun Windows ja linux ovat samalla koneella (tai itseasiassa jos Windowsin kanssa samalla koneella on mikä tahansa muu käyttöjärjestelmä).
Sinulla Windows ja linux näyttävät ajan ongelmitta koska ne ovat eri koneissa.
Windows ja mikä tahansa toinen käyttöjärjestelmä samalla koneella aiheuttaa ongelmaa koska koneen reaaliaikakello (siis se kellopiiri siellä emolevyllä) käyttää Windowsissa paikallista aikaa ja muissa käyttöjärjestelmissä UTC-aikaa. Suomen paikallisaika on talvella UTC 2 eli 2 tuntia UTC-aikaa edellä (ns. suomen normaaliaika) ja kesällä kesäaikaan siirtymisen takia UTC 3 eli 3 tuntia UTC-aikaa edellä.
Paikallisajan käyttö toimii paikallisessa käytössä mutta heti kun käytetään yhteyksiä eri aikavyöhykkeille aiheuttaa se sekaannusta kun pitäisi tarkentaa minkä aikavyöhykkeen ajasta puhutaan, UTC-aika on yksiselitteinen ja sama kaikkialla. Joillain ei tietysti ole tarvetta kommunikoida kuin lähinaapuruston kanssa niin silloin ei tarvitse pohtia tuollaisia. - kokemuksen_kertomaa
Globaali_toiminta kirjoitti:
Ongelma ilmenee silloin kun Windows ja linux ovat samalla koneella (tai itseasiassa jos Windowsin kanssa samalla koneella on mikä tahansa muu käyttöjärjestelmä).
Sinulla Windows ja linux näyttävät ajan ongelmitta koska ne ovat eri koneissa.
Windows ja mikä tahansa toinen käyttöjärjestelmä samalla koneella aiheuttaa ongelmaa koska koneen reaaliaikakello (siis se kellopiiri siellä emolevyllä) käyttää Windowsissa paikallista aikaa ja muissa käyttöjärjestelmissä UTC-aikaa. Suomen paikallisaika on talvella UTC 2 eli 2 tuntia UTC-aikaa edellä (ns. suomen normaaliaika) ja kesällä kesäaikaan siirtymisen takia UTC 3 eli 3 tuntia UTC-aikaa edellä.
Paikallisajan käyttö toimii paikallisessa käytössä mutta heti kun käytetään yhteyksiä eri aikavyöhykkeille aiheuttaa se sekaannusta kun pitäisi tarkentaa minkä aikavyöhykkeen ajasta puhutaan, UTC-aika on yksiselitteinen ja sama kaikkialla. Joillain ei tietysti ole tarvetta kommunikoida kuin lähinaapuruston kanssa niin silloin ei tarvitse pohtia tuollaisia.Näinhän se taitaa olla. Windows ja linuxdistro eivät sovi samaan koneeseen. Kokemukseni mukaan linuxdistrossa toimii "tzdata" eli aikavyöhykejako kunnolla. Windowsissa on jatkuvia ongelmia ajan hallinnan kanssa, jotta Windowsin aika alkaisi toimia kunnolla se on tahdistettava hakemaan aika joltakin netin aikapalvelimelta eikä paikallisen koneen biosasetuksista.
Windowsin arkkitehtuurissa on jotakin perushämärää. Se on jotain samanlaista kuin alkuaikojen ongelmat kielisivujen (codepage) käytössä. Dossissa ja Windowsissa oli eri koodisivut (codepage) käytössä ja tämä johti joidenkin merkkien erilaiseen näkyvyyteen. Kun yhden asetti oikeaksi niin toisessa ohjelmassa ne taas näkyi väärin eli oli jatkuvaa taistelua merkistöjen näkyvyyden kanssa. - merkkikoodausinfo
kokemuksen_kertomaa kirjoitti:
Näinhän se taitaa olla. Windows ja linuxdistro eivät sovi samaan koneeseen. Kokemukseni mukaan linuxdistrossa toimii "tzdata" eli aikavyöhykejako kunnolla. Windowsissa on jatkuvia ongelmia ajan hallinnan kanssa, jotta Windowsin aika alkaisi toimia kunnolla se on tahdistettava hakemaan aika joltakin netin aikapalvelimelta eikä paikallisen koneen biosasetuksista.
Windowsin arkkitehtuurissa on jotakin perushämärää. Se on jotain samanlaista kuin alkuaikojen ongelmat kielisivujen (codepage) käytössä. Dossissa ja Windowsissa oli eri koodisivut (codepage) käytössä ja tämä johti joidenkin merkkien erilaiseen näkyvyyteen. Kun yhden asetti oikeaksi niin toisessa ohjelmassa ne taas näkyi väärin eli oli jatkuvaa taistelua merkistöjen näkyvyyden kanssa.Dossissa ja Windowsissa on eri koodisivut (codepage) käytössä edelleenkin, eli MS-DOSissa Suomessa joko 850 tai 437, ja Windowsissa usimmissa Euroopan maissa sekä USA:ssa 1252.
Lisäksi Windowsissa komentoriviohjelmissa on ollut tapana käyttää samaa kuin MS-DOSissa eli jenkkiohjelmissa 437, suomalaisissa 850.
"jatkuvaa taistelua merkistöjen näkyvyyden kanssa"
Tällaista ongelmaa esiintyy jos:
a) käytät väärin koodattuja ohjelmia
tai
b) sinulla on tarve vaihtaa eri maiden käytäntöjen välillä.
AINOA ongelma, mikä normaalisti tulee vastaan, on se, että
.txt -loppuinen tiedosto ei kerro , onko kyse MS-DOS vai WINDOWS -tekstitiedostosta.
Esim Windowsin NOTEPAD.EXE olettaa .txt -tiedoston merkkikoodaukseksi 1252, jollei sille toisin kerrota joko manuaalisesti tai tiedoston alussa olevalla oikein koodatulla BOM -merkillä.
tiedoston alussa olevalla BOM -merkillä voi valita ainoastaan jonkin UNICODE:n esitystavoista (UTF-8, UTF-16LE, UTF-16BE, UTF-32LE, UTF-32BE).
MS-DOS taas ei tue muita merkistöjä kuin DOSin omia koodisivuja, eli ei tue 1252 eikä tue UNICODEa lainkaan.
Vanhoja DOS ohjelmia ei pitäisi nykypäivänä käyttää ollenkaan niin ei tule näitä koodausongelmiakaan. JOS niitä on pakko käyttää, niin yhteiskäytössä olevat tiedostot 850 koodisivustolla, ja windowsissa avaat tai tallennat iedoston MS-DOS -muodossa.
Jos windows -ohjelma ei tue tätä, silloin joudut konvertoimaan tiedoston manuaalisesti mennen tullen.
Vastaava ongelma muuten tulee linuxin kanssa, ja tähän on hyvä syy:
Linux (huom: vain uudet/uudehkot linuxit) käyttävät UTF-8 merkistöä, mutta EIVÄT käytä tiedoston alussa BOM -merkkiä.
Windowsissa taas, jos tiedoston alussa on BOM -merkki, noudatetaan sitä, muussa tapauksessa oletetaan (useimmissa Euroopan maissa ja USA:ssa) 1252.
Joissain maissa oletus on erilainen, esim: Venäjä, Thai.
Näissä maissa oletus on maan kansallinen merkkikoodaus, jossa koodit 0..127 ovat jenkki-ASCII ja koodit 128..255 ovat maan kansallisen kielen mukaiset kirjaimet.
Maan sisällä tämä systeemi toimii hyvin, mutta jos on tarpeen vaihtaa tietoja eri maiden koodauksien välillä, tällöin kansainvälisesti siirrettäessä suosittelen: UNICODE, BOM -merkillä varustettuna.
Vanhoissa linuxeissa oletuskoodaus on ISO-8859-1 (joka on Windows-1252:n osajoukko).
Linuxin ohjelmat muuten yleensä EIVÄT osaa tunnistaa automaattisesti merkkikoodausta, johtuu juuri siitä, kun linuxkoodajille ei kelpaa tuo BOM -merkin käyttö tiedoston alussa.
Tämän syy taas on se, kun windowsin KERNEL on tehty niin hölmösti, että tiedoston alusta ns. shebang -merkintää etsiessään kernel ei osaa hypätä BOM -merkin yli.
Järkevin näistä käytännöistä (vanhojen windows -tiedostojen yhteensopivuuden varmistamiseksi) on juurikin windowsin oletus:
JOS tiedoston alussa on BOM -merkki, se määrittää, mitä UNICODEn esitystapaa käytetään, muussa tapauksessa merkistö on maan kansallisen windows -standardin mukainen, eli useissa Euroopan maissa ja USA:ssa Windows-1252.
Wikipedian englanninkielisessä versiossa on sivu Windows-1252.
Sieltä näet, mitkä merkit ovat tuettuja tuossa Windows-1252 -koodauksessa.
Millähän linuxin voisi pakottaa samaan käytäntöön, eli jos alussa BOM, merkkikoodaus päätellään siitä, miten esitetty BOM ja jos ei ole BOMia, niin Windows-1252 -koodaus ?
Veikkaanpa, ettei linuxia saa tukemaan tätä käytäntöä mitenkään.
Windowsin käytäntö takaa yhteensopivuuden vanhojen ja uusien Windows -versioiden välillä.
Jos tarvitset kansainvälisiä yhteyksiä ja käytät vain uusia/uudehkoja windows -ohjelmistoja, käytä UTF-16 tai UTF-8 -enkoodattuja UNICODE -tiedostoja.
Jos käytät vanhoja windows -ohjelmistoja, käytä Windows-1252.
Jos käytät vanhoja dos -ohjelmistoja, käytä koodisivu 850 (Suomessa) tai jenkkistandardin mukaista 437.
- hajokkaa_linuksiinne
Saatanan nörtit... Kyllä BIOSissa pitää olla oikea paikallinen aika, ei mikään v.tun UTC.
- latexixix
Tänään alapalkissa näkyy EEST ja talvella EET.
Minulle on ihan sama mitä aikaa sinä käytät. - Terveiset_peräkammariin
Voihan tuo UTC-aika ja kansainvälisyys yleensäkin olla vähän outoa peräkammarissa nyhjöttävälle windows-luuserille. Mutta maailma muuttuu ja kannattaisi koittaa sopeutua siihen laajentamalla näkökulmaa sen peräkammarin ulkopuolelle.
- thö_junivöösäl
>> Kyllä BIOSissa pitää olla oikea paikallinen aika, ei mikään v.tun UTC >>
Mummon peräkammarissa tuo toki toimii ok, että emolla oleva kellopiiri (= patterivarmisteinen hardware-clock) on asetettu paikallisaikaan.
Muutta aatteles esmes tilannetta, että itärannikon jenkki tekee liikematkan länsirannikolle ja ottaa mukaan läppärinsä. Onko hänen siis asennettava länsirannikolla windows uusiksi, että saa läppärinsä näyttämään länsirannikon paikallisajan oikein? Jos jenkki muuttaa länsirannikolta itärannikolle niin onko muuton jälkeen läppäriä käskyttävä windows asennettava uusiksi?
Tietääkseni win (jota tosin en ole käyttänyt yli 10 vuoteen) on _ainoa_ käyttis, joka ei ymmärrä mitä aikavyöhykkeet ovat ja miten länsimainen aika on määritelty (=kansainvälinen stardardi)
M$-tekniikalla ja tietotekniikalla on vissi ero :) - otatabletti
thö_junivöösäl kirjoitti:
>> Kyllä BIOSissa pitää olla oikea paikallinen aika, ei mikään v.tun UTC >>
Mummon peräkammarissa tuo toki toimii ok, että emolla oleva kellopiiri (= patterivarmisteinen hardware-clock) on asetettu paikallisaikaan.
Muutta aatteles esmes tilannetta, että itärannikon jenkki tekee liikematkan länsirannikolle ja ottaa mukaan läppärinsä. Onko hänen siis asennettava länsirannikolla windows uusiksi, että saa läppärinsä näyttämään länsirannikon paikallisajan oikein? Jos jenkki muuttaa länsirannikolta itärannikolle niin onko muuton jälkeen läppäriä käskyttävä windows asennettava uusiksi?
Tietääkseni win (jota tosin en ole käyttänyt yli 10 vuoteen) on _ainoa_ käyttis, joka ei ymmärrä mitä aikavyöhykkeet ovat ja miten länsimainen aika on määritelty (=kansainvälinen stardardi)
M$-tekniikalla ja tietotekniikalla on vissi ero :)Jos ei itärannikon jenkki osaa pistää aikaa oikein niin kai hänen sitten täytyy tehdä uudelleenasennus.
- TeuvoTerävä
Olet väärässä kyllä BIOSISSA pitää olla UTC aika jonka mukaan järjestelmän voi laittaa näyttämään vaikka kaikki aikavyöhykkeet.
- biosista_efiin
BIOS on ainoastaan apuohjelma (käynnistyslataaja) jolla varsinainen käyttöjärjestelmä käynnistetään.
Poistin aikoinaan Windows XP:n kokonaan ja tilalle asensin linuxdistron. ENKÄ missään vaiheessa silloin asennusvaiheessa ENKÄ myöhemmin ole lainkaan puuttunut biosiin missään vaiheessa.
Biosia ei ole tarvinnut käsitellä lainkaan. Ja silti linuxdistron aika toimii virheittä.
Kyllä tiedän miten biosiin pääsee käsiksi käynnistysvaiheessa, mutta kun TÄTÄ toimintoa en ole joutunut kertaakaan käyttämään.
(ei Windows XP:n eikä linuxdistron käytön aikana)
Nykyaikainen tietokone ei tarvitse biosin jatkuvaa näpräämistä. Viimeeksi jouduin biosia käyttelemään silloin DOS 6:n ja Windows 98 aikana ja siitäkin ajasta on jo vuosia kulunut.
Biosin merkitys on vähentynyt. Nyt sen korvaa UEFI (EFI) ja SecureBoot jolla yritetään VAIN vaikeuttaa (häiritä) kilpailevien järjestelmien esim. linuxdistron asennusta. Se on nyt vain uusi kilpailunrajoitus (häirintä, estämis) keino. - UEFI_boot
Virallinen syy on kai se, että UEFI suostuu käynnistämään vain digitaalisesti allekirjoitetun käyttöjärjestelmän.
Tällä halutaan estää buuttilohkovirusten toiminta.
Sivuvaikutuksena estää muiden kuin hyväksyttyjen käyttöjärjestelmien toiminnan.
Paremmissa koneissa käyttäjä voi itse BIOS -asetuksissa (vai pitääkö niitä kutsua UEFI -asetuksiksi) päättää, onko tuo "digitaalisesti allekirjoitettu käyttöjärjestelmä" -vaatimus voimassa (ja voi suojata asetuksen muuttamisen salasanalla).
Joissain koneissa asetusta ei voi muuttaa, ja silloin voi olla, että esim. Red Hat Enterprise linux on ainoa linux, mikä toimii.
Ikävää on se, jos koneen omistaja ei voi tähän itse vaikuttaa.
Mistäs sen voi tarkistaa, onko koneessa BIOS vai UEFI?
Menemällä buuttivaiheessa "BIOS settings" tai "UEFI settings" -valikkoon ? - dfdfklmk
TeuvoTerävä kirjoitti:
Olet väärässä kyllä BIOSISSA pitää olla UTC aika jonka mukaan järjestelmän voi laittaa näyttämään vaikka kaikki aikavyöhykkeet.
Kyllä koneen pitää tietenkin olla UTC ajassa ja käyttäjille voidaan näyttää heidän aikavyöhykkeidensä mukainen aika -- ai niin unohdin, eihän windows-käyttäjä voi edes ymmärtää että koneessa voi olla USEITA käyttäjiä yhtäaikaa.
- kello12o6
Minulla on läppärissä selevee suomen aikaa. Ja pöytäkonneessa ihan aitoa sellaasta. Molemmat näyttää viiden minuutin tarkkuuvella sammaa aikaa.
Missä vika?- Leijona_on_paras_kello
Mää en kylläkää tituleeraasi tuollaasta viiren minuutin heittua viaksi, varsinkaa näin suviheltehillä ku ihimiset melekeen kaikki pääasias vaan lomaaloo. Ehta aikaki ku on niin suhteellinen käsites, notta munki vanha Leijona-merkkinen rannekello, jokon vetämättä seisonu vuosikauret piironginlooras, niin seki osaa näyttää ehtaa aikaa pari kertaa vuorokaures. Moon Ihan itte tuon asian testannu aukaasemalla sen piironginlooran vain tiettyhyn aikahan vuorokautta.
;)
- Kapuloita
Kun asensit Ubuntun, niin valitsit sille UTC-ajan paikallisen ajan mukaan, joten sinun täytyy muuttaa Ubuntu käyttämään samaa paikallisaikaa windowsin kanssa.
Ajan vaihto onnistuu helpoiten päätteen kautta komennoilla:
gksudo gedit /etc/default/rcS
Muuta tiedosto seuraavaan muotoon ja tallenna tiedosto
# Set UTC=yes if your hardware clock is set to UTC (GMT)
UTC=no
https://help.ubuntu.com/community/UbuntuTime- kiinnostaa123
Kiitos ohjeestasi, se tuntuu toimivan. Koska käytössäni on graafinen Mint, en tarvinnutkaan komentoriviä.
- jookosta1
hwclock --systohc
hwclock --hctosys
koita noita opetella toinen vaihtaa koneen "bios" ajan toinen käytettävän ajan - 6or12
Lisätään vielä yksi kätevä komento, kunhan ntp on asennettuna:
ntpdate fi.pool.ntp.org
-hakee oikean kellonajan atomikellosta( -0.3s)
Lisäksi jos omistaa gps-vastaanottimen, hyvällä todennäköisyydellä pystyy
myös sitä käyttämään aikalähteenä. Ainakin sarjaporttiin kytketyllä saa ajan
todella tarkaksi. Tällaista käytetään esim. ukkostutkassa, jolloin usea kone havainnoi radiosta kuuluvaa ukkosen aiheuttamaa "räsähdystä" ja kirjaa kellonajan. Näistä voi sitten laskea, missä se salama oikein välähti. - kiinnostaa123
Miten linuxin saisi estettyä sorkkimasta bioskelloa?
- väärennetty-aika
Windowshan se asiassa väärin toimii. Anna Windows-kellon olla väärässä vaan.
Dualboottareille tiedoksi että wintoosassa asetus löytyy paikasta
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation]"RealTimeIsUniversal"=dword:00000001
Tämän jälkeen wintoosakin ymmärtää että BIOS kello on UTC ajassa.
Miksi asia ei ole näin oletuksena on vain osoitus siitä että edes MS:n rajattomilla rahavaroilla ei saada ostettua järkeä. Tai sitten onhan se kiusa pienikin kiusa kun saa oletuksena dualboot koneen kellon näyttämään aina väärin linuxissa. Paitsi jos asutaan Lontoossa tai Kanarian saarilla.- ihateubuntu
"saa oletuksena dualboot koneen kellon näyttämään aina väärin linuxissa."
Linuxeissa kelloaika tarkistetaan netistä ja pistetään oikeaksi oitis, no joissakin voi kestää pari minuuttia. - linux-outsider
Ei Windowsissa tarvitse mitään rekisteriä räplätä, asetus löytyy Asetukset > Aika ja kieli. Kuten aloittaja mainitsi, Mintin käytön jälkeen aika on muuttunut. Joten syy löytyy sylttytehtaalta, Mint on ilmeisesti muuttanut ajan biosissa.
- ihateubuntu
linux-outsider kirjoitti:
Ei Windowsissa tarvitse mitään rekisteriä räplätä, asetus löytyy Asetukset > Aika ja kieli. Kuten aloittaja mainitsi, Mintin käytön jälkeen aika on muuttunut. Joten syy löytyy sylttytehtaalta, Mint on ilmeisesti muuttanut ajan biosissa.
Windows on typerä eikä käytä UTC:tä
- jjgewtrtuwu
Mitä siinä inistään, ottakaa aikaserveri käyttöön. Kone saattaa käynnistettäessä näyttää mitä tahansa, mutta kun se menee nettiin hakee se heti oikean ajan.
Mutta se aika on UTC, jonka käyttöjärjestelmä korjaa aikavyöhykkeen mukaiseksi.Ongelmanahan on juuri se, että oletuksena Windows käyttää paikallisaikaa ja olettaa myös järjestelmäkellon olevan paikallisajassa, eikä UTC:ssa, niinkuin pitäisi.
Kaiken voi muuttaa, mutta tuon tosiaan pitäisi olla oletuksena.
Tässäkin huomaa, kuinka alunperin Windows on ajateltu yhden ihmisen käyttöön yhdellä koneella, yhdellä työpöydällä ja ilman verkkoyhteyttä.- Nxnxmxldld
Kollimaattori kirjoitti:
Ongelmanahan on juuri se, että oletuksena Windows käyttää paikallisaikaa ja olettaa myös järjestelmäkellon olevan paikallisajassa, eikä UTC:ssa, niinkuin pitäisi.
Kaiken voi muuttaa, mutta tuon tosiaan pitäisi olla oletuksena.
Tässäkin huomaa, kuinka alunperin Windows on ajateltu yhden ihmisen käyttöön yhdellä koneella, yhdellä työpöydällä ja ilman verkkoyhteyttä.Näköjään vielä windows kympissäkin on sama bugi, kun sen debianin rinnalle asensin. Kauanpa kestää mäsältä moisen korjaaminen :)
openntp on kevyt ja kätevä aikapalvelin. Ubuntu ja varmaan myös Mint asettaa ajan käynnistyksessä ja sammuttaessa tallentaa ajan biossiin. Oletus on UTC aika. Windows käyttää jostain syystä eri aikaa ja voi aiheuttaa ongelmia Linuxin käynnistymisessä. Kello kannattaa pitää ajassa. Jos kello heittää paljon ntp palvelin ei siirrä kelloa oikeaan aikaan heti - koska ajasta riippuvat prosessit häiriintyisivät. Tuotantolinjalla on huono juttu jos kelloa siirretään tunteja :) Windows sisältää paljon historiallista painolastia. Yhteensopivuutta pitää olla taaksepäin. Linux on syntynyt verkossa ja on oikeasti monen käyttäjän systeemi. Windows tulee perässä ja siinäkin on jo palomuuri ja voi käynnistää useamman istunnon. Asioita joita jotka ovat aina olleet *nix systeemissä. Onneksi käyttää jo UTF-merkistöä. Erilaiset merkistöt olivat aikoinaan hankalia. Kyllä se kellokin korjaantuu joskus.... jonkinlainen paketinhalintakin alkaa jo olla. Linux käyttäjät ovat jo pitkään nauttineet helposta tavasta asentaa ohjelmia. Windows käyttäjä joutuu vielä ohjelmien kylkiäisenä lataamaan kaikenlaista roskaa.
- näinonjuu
Kaiken höpinän jälkeen pakko nyt vaan todeta, että koneen kello pitäs olla UTC ajassa, jonka jälkeen siihen ei tarvitse enää kajota lentää sitten minne tahansa mailman kolkkaan. Tuo pitää vaan tarkistaa win/linux asetuksissa, että UTC asetus on päällä.
- werkkokello
Ubuntussa tein asetuksen seuraavasti: Ensin UTC ja sitten sen alla olevasta valikosta sijainti (EU jne.), sekä seuraavasta asetuksesta valinta, että tarkistaa ajan verkossa. Kello asettui heti oikeana aikaan.
En sitten tiedä tuosta avauksen dual-boot tilanteesta, eli miten riskeeraa sotkea, mutta hämärä muistikuva, että W7:ssakin kellon asetus olisi tapahtunut suunnilleen vastaavalla tavalla.
- ajankulut
Se on niin että windows 7ssa on amerikan aika joka on 7 tuntia edellä ja
linuxin kello näyttää aina Itävallan aikaa. en tiedä miten ne saa muutettua.- aikaaonko
Muuta Alaskaan, siellä aika on UTC-9 tai UTC-10
- IhmeenVaikeaa
Tämä on kyllä mielenkiintoinen ongelma. Mulla on samalla koneella Windows 10 ja Linux Mint 18.2.
En ole saanut mitenkään niiden kelloja synkkaamaan siten, että kummassakin säilyisi oikea aika, kuin hetken.
Olen kaikkia asetuksia ja konsteja koittanut. Ainakin 10 eri viestiketjua netistä lukenut, joissa erilaiset nörtit ja koodarit tarjoavat erilaisia ratkaisumalleja. Minkään ei ole toiminut pidemmän päälle.
Ajattelin, että katson kelloa jatkossa mekaanisesta rannekellostani, joten nyt kysymys kuuluukin, että saako Windows 10:ssä tuon kellon jotenkin poistettua näkyvistä tuosta alapalkista? Tämä siksi, että en edes vahingossa koskaan erehdy katsomaan väärää aikaa ja sitä myöten ajoittain väärää päivämäärää.- mullapysyy
Windows mene sekaisin kumminkin, jos sen kelloa säätää. Säädä se mint paikalliseen aikaan. Päätteeseen: timedatectl set-local-rtc 1
- aslakkialatölviöstä
Tuossa ohjetta ja kommentteja
https://superuser.com/questions/975717/does-windows-10-support-utc-as-bios-time
Jos tuota ei halua voi tietysti
-klikata kelloa hiiren oikealla
-muokkaa päivämäärä ja aika
-määritä aika automaattisesti -->pois
--->päälle ja aika on oikein nykyisen käytön ajan
- NäinOnMarjat
Täällä taas "asiantuntijat" vauhdissa. Kun WIndowsin ottaa käyttöön, siinä on automaattisesti kello oikeassa ja pysyy automaattisesti oikeassa siihen asti kunnes asennat LInuxin. Tämä vaikka molemmissa on aikavyöhyke olisi asetettu oikein. Jos koneelle ei olisi koskaan asentanut LInuxia, Windowsin kellokin olisi pysynyt oikeassa ajassa. Ongelma on siis Linuxin tavassa käsitellä aikaa väärin.
- huh_huh
Windows-hihhuli jauhaa p*skaa! Kyllä se ongelma on Windowsin tavassa käsitellä aika eikä Linuxissa!
- HerääJo
huh_huh kirjoitti:
Windows-hihhuli jauhaa p*skaa! Kyllä se ongelma on Windowsin tavassa käsitellä aika eikä Linuxissa!
Miten sitten selität sen, että kello menee väärään aikaan VASTA kun Linuxin asentaa koneeseen? Siis nimenomaan LINUXISSA, vaikka aikavyöhykkeeksi asentaa Helsingin, se on 3 tuntia väärässä. Windowsissa aika on AINA ollut välittömästi oikeassa, kun vaan aikavyöhykkeen on asettanut oikein.
Ja miten ihmeessä väität, että joku muutaman prosentin markkinaosuuden omaava purkkaviritys (Linux) tekisi muka asian oikein, mutta ALAN STANDARDI, Windows, tekisi asiat päin persettä? Sinähän se vasta hupiukko olet!! - pääämpäriin
Sulla on biosin kello väärässä ja ilmeisesti estät linuxilta pääsyn nettiin. Päästä se wintows ottamaan ajan netistä, kuten nämä paremmat linuxit tekevät. Linuxit kyllä seuraa biosin aikaa ja osaavat siihen ynnätä aikavyökkyeiden erotuksena muodostuvat tunnit. Eli sulla nyt se wintows tuottaa ongelmia. Wintows ei ole mikään standardi kymmenien käyttiksien joukossa (.se on alunperin varastettu applelta(bill gates)).
- kaikkensetarkkailee
HerääJo kirjoitti:
Miten sitten selität sen, että kello menee väärään aikaan VASTA kun Linuxin asentaa koneeseen? Siis nimenomaan LINUXISSA, vaikka aikavyöhykkeeksi asentaa Helsingin, se on 3 tuntia väärässä. Windowsissa aika on AINA ollut välittömästi oikeassa, kun vaan aikavyöhykkeen on asettanut oikein.
Ja miten ihmeessä väität, että joku muutaman prosentin markkinaosuuden omaava purkkaviritys (Linux) tekisi muka asian oikein, mutta ALAN STANDARDI, Windows, tekisi asiat päin persettä? Sinähän se vasta hupiukko olet!!Voisihan tuo "alan standardi" kaiken muun käynnistyksessä tapahtuvan "tarkkailun" ohella tarkistaa myös ajan netistä.
- 0pilkkujne
Aikaa ei voi kukaan käsitellä. Ajannäyttö on Linuxissa helppo asettaa miksi vaan.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse1404441- 922109
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap152071Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi741868Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos541522Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.
Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat1421522VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia
Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu1041385- 751316
- 1001273
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1201109