Taas kopioin, kun en noudata sitä täällä arvostetuinta metodia, oman pään tuottamaa. En pidä itseäni kaikkia muita viisaampana, eikä pääni ole samassa tilassa kuin monilla tuota metodia arvostavalla. Otsikkoni on otsikkona tänäisen Hesarin pääkirjoituksella. Ilmeisesti täällä ei ole Hesarin lukijoita, kun merkittävää kirjoitusta ei ole kommentoitu. Heitä ja muitakin ajatellen suoria kopioita kirjoituksesta:
>>Epäsuositun sinipunahallituksen jälkeen keskusta saa veret seisauttavan vaalivoiton. Puolue muodostaa porvarihallituksen: pääministeri tulee keskustasta, valtiovarainministeri kokoomuksesta.
Pääministeri yrittää toimikautensa alkajaisiksi laajaa yhteiskuntasopimusta, jolla tähdätään sisäiseen devalvaatioon eli palkkojen ja työnantajamaksujen alentamiseen. Hanke kaatuu joidenkin SAK:n liittojen vastustukseen.
Heikkotahtoisen sinipunahallituksen jäljiltä keskustavetoinen porvarihallitus joutuu sekä korottamaan veroja ja veroluonteisia maksuja että leikkaamaan julkisia menoja ankaralla kädellä. Silti kansainväliset luottoluokitusyhtiöt pudottavat Suomen talouden luokitusta ja heikentävät maamme näkymiä.
Kansa vastustaa hallituksen talouspolitiikkaa. Mielenosoitukset keräävät tuhatmäärin vihaisia kansalaisia. Keskeiset ministerit joutuvat pelkäämään henkilökohtaisen koskemattomuutensa puolesta.
Idänkauppa on romahtanut, ja kauppa muihinkin Suomen tärkeimpiin vientimaihin yskii. Työttömyys kasvaa vauhdilla hälyttäviin lukemiin. Erityisen huolestuttavaa on pitkäaikaistyöttömyyden lisääntyminen. Euroopassa on levotonta.
Näillä tiedoilla ei voi vielä päätellä, puhutaanko Juha Sipilän (kesk) hallituksen ensi kuukausista vai Esko Ahon (kesk) pääministerikauden (1991–1995) alkuvuosista. Päivä päivältä Sipilän hallituksen aika alkaa olla yhä tarkempi toisinto 1990-luvun alun myllerryksen vuosista.
Selkein ero noihin aikoihin on siinä, että Ahon yhteiskuntasopimuksen kaaduttua Suomi ensin devalvoi markkansa reippaasti ja vuotta myöhemmin päästi sen kellumaan. Euroaikaan Suomi ei voi devalvoida, ja euron arvo määräytyy koko euroalueen taloudellisen suorituskyvyn mukaan.
Suomen talous alkoi 1990-luvulla elpyä vasta Ahon hallituskauden lopuilla, ehkä vuonna 1994. Saman kuvion toistuminen nyt Sipilän hallituksen aikana olisi erityisen ikävä tieto, sillä takana on kohta jo seitsemän laihaa vuotta.<<
Noinhan se meni. Tuo Hesarin pääkirjoitus havahdutti minut huomaamaan hämmästyttävän samankaltaisuuden tämän hallituksen ja Ahon hallituksen alkutaipaleissa. Tuleeko siis samoin menemään nytkin? Laskeeko tulevien kolmen vuoden aikana bruttokansantuote taas 13 % ja nouseeko työttömyys 18,9 %:iin, kuten vv. 1991-92? Onko pelättävissä pahempaakin, kun nyt ei ole mahdollisuutta tuolloin tehtyihin yli 10 % devalvaatioon eikä valuuttamme kelluttamiseen?
Nyt mielipiteitä niiltä, joilla sellaisia on! Jos tällä havahdutin kepun kannattajatkin, toivottavasti en heitä myös mykistyttänyt!
Pääkirjoituksessa vielä todetaan: >>Ahon hallitus oli niin epäsuosittu, että vuonna 1995 Paavo Lipposen johtama Sdp sai jytkyvoiton.<<
Niin tapahtui, ja Lipposen hallitukset nostivat Suomen ennen näkemättömään kukoistukseen. Nyt taitaa olla toinen tilanne. Vaikka Sipilän hallitus tulisi kuinka epäsuosituksi ja vaikka kepun kannatus romahtaisi, demarit tuskin saavat v. 2019 vaaleissa samanlaista ”jytkyä” kuin v. 1995. Eikä heillä taida olla nyt ketään, joka pystyisi samaan kuin Lipponen. Vai onko demarien mahdollisilla kannattajilla usko toinen?
Juha Sipilän hallitus – vai Esko Ahon?
36
52
Vastaukset
- Tulonsiirtoelättien
kantaäiti Kapi ääliö on jälleen täällä jollottamassa paskaa aiempien pyhien lupaustensa mukaisesti.
Tuotakin paskaa on kotiin elätetty yli kolmekymmentä vuotta ja yhä se täällä vittuilee ihmisille?Siinäpä avaukseni asiaan pitäytyvä sivistynyt vastaus! Noinko pahasti sattui se, että havahduit ajattelemaan Sipilän hallituksen ja kepun kokevan saman kohtalon kuin koki myös Ahon hallitus ja kepu sen tuloksena? Älä nyt sentään toivoasi tyystin menetä, ja vaikka menettäisitkin, älä sitä noin täällä kerro, kun sellainen varmaan lisää toivottomuutta muidenkin kepulaisten keskuudessa!
Sorry, että edellinen vastaukseni jäi puutteelliseksi. Korjaan sen nyt, samalla sinua oikaisten:
Kyllä valtio on minua kotiin elättänyt jo 35 vuotta ja Valiokin jo 18 vuotta. Mutta sitä ennen olin tekevinäni töitä joista joku oli maksavinaan palkka jo 47 vuotta, eli 16 ikävuodestani 63 ikävuoteeni asti. Nuo ensimmäiset työvuoteni eivät ikäni vuoksi oikeuttaneet eläkkeeseen, jota saan siis vain 43:lta työvuodeltani.
Enkä suinkaan pitänyt v-tuiluna sitä, että kerroin tuosta Hesarin pääkirjoituksesta; valistamisena minä sitä pidin.
Luin saman kirjoituksen siinä todettiin myös, että nousu alkoi jo Ahon hallituksen aikana. Lipponen sai talouden nousuun kovalla juustohöylä leikkauksilla.
Muuten tilanne on sama eli AY väki vastustaa kaikkea etuihinsa puuttumista. Lakko ja yleislakko uhkauksia satelee viimeksi PAM. Nyt ei voida devalvoida vaan on karsittava menoja ehkä enemmän kuin Lipponen aikanaan. Jos AY väki ei tätä ymmärrä tai halua ymmärtää niin kusessa ollaan. Henkilökohtaisesti minulla ei ole hätää, monilla muilla tulee olemaan.
Tilanne on sikälikin sama, että ollaan kovan paikan edessä kokoomuslaisen pääministerin jäljiltä. Kataiseen/Stubin hallitukset eivät saaneet mitään aikaan.
HS arvio myös ettei SDP tule saamaan samaa vaalivoittos kuin Lipponen hajanaisuutensa ja heikon johtajansa vuoksi. Rinne ilmoitti ettei se lähde kokoomuksen kanssa hallitukseen. Rinne pelasi SDP:n ulos hallitusneuvotteluista. Mielestäni täysin hölmösti.
Muuten avaus olipitkästä aikaa kepusaitilla asiallinen , ensimmäinen kommentti oli sitä paskaa jota täällä kirjoitellaan, mutta sinähän olet tottunut siihen.Niin, toinhan minäkin esille tuosta Hesarin pääkirjoituksesta saman kuin sanot, eli että >>Suomen talous alkoi 1990-luvulla elpyä vasta Ahon hallituskauden lopuilla, ehkä vuonna 1994<<.
Noin tosiaan tapahtui, mutta varsinainen nousu alkoi vasta Lipposen ekahallituksen aikana, ja kovia konsteja siihen tosiaan tarvittiin. Niitä samoja konsteja kai Sipilä nyt yrittää, ja niin näyt sinäkin uskovan; toivottavasti onnistuu. AY-väki niitä kyllä tulee vastustamaan nyt enemmän, kun niille kuitenkin läheisin puolue, sdp, ei ole hallituksessa.
Yhdyin myös tuohon viittaamaasi pääkirjoituksessa sanottuun tällä: >>Vaikka Sipilän hallitus tulisi kuinka epäsuosituksi ja vaikka kepun kannatus romahtaisi, demarit tuskin saavat v. 2019 vaaleissa samanlaista ”jytkyä” kuin v. 1995.<<.
ja jatkoin, että >> Eikä heillä (siis demareilla) taida olla nyt ketään, joka pystyisi samaan kuin Lipponen>>.
Vaikka en ole kepun kannattaja, silti toivon Sipilän hallituksineen onnistuvan. Jos ei onnistu, sitten ollaan entistä pahemmin lirissä. Niin siinä valitettavasti voi käydä. Sitä pelännevät kepun kannattajat, kun eivät ole mielipiteitään uskaltaneet esille tuoda.
Mistähän muuten johtuu, että kepun kannatus tuppaa romahtamaan aina, kun sillä on kokoomus hallituskumppanina? Niin kävi Vanhanen-Kiviniemen hallituksellekin. Käyköhän samoin taas? Huonostihan kävi nyt demareillekin kokoomuksen kumppanina, mutta samoin ei käynyt heille Lipposen johtaessa. Oli se Lipponen kova poika; kahdeksan vuotta pääministerinä oltuaan puolueensa hävisi äärimmäisen niukasti kepulle, ja siihen tarvittiin Jäätteenmäki, joka ”puhui niin totta kuin osasi”.
Eipä täällä tosin enää ole montakaan sellaista, joka tuollaisia edes ajattelisi, kun heidän mielenkiintonsa kohdistuu ihan muihin asioihin. Tuollaisiin, kuin tuossa ensiksi tulleessa vastineessakin. Ei minun tarvitse tottua sellaisiin. Siksipä en täällä enää viitsi juuri visitoida. Kai tässä meni taas viikko niin, että en palstaa avannut, mutta se ei ole tuota erästä estänyt näkemästä minua täällä päivittäin, sen nyt näin palstaa taaksepäin katsellessani;))
Tuo Hesarin pääkirjoitus yrittää keinotekoisesti rakentaa yhtäläisyyksiä Ahon ja Sipilän hallitusten välille.
Ensinnäkin Ahon hallituksen syntyessä meillä oli täysin kotimainen pankkikriisi ja oma valuutta, emmekä olleet sidoksissa EU:n päätöksiin. Toiseksi teollisuutemme rakenne on muuttunut ja sitä myötä yritysten koko on pienentynyt.
Kolmanneksi voisi sano, että yleinen asenneilmapiirikin on muuttunut. Sipilän hallituksen suosio on ainakin toistaiseksi erittäin hyvällä tasolla, eikä noita mainittuja mielenosoituksiaakaan ole nähty kuin se yksi SKP:n järjestämä. Yhteiskuntasopimus tosin kaatui tälläkin kertaa, mutta ei niin rähmälleen, etteikö se voisi osin toteutuakin. Sipilän asemaa suhteessa Ahoon helpottaa se, että suomalaiset kokevat istuvansa tällä kertaa samassa veneessä muiden EU-maiden kanssa.Juuri sanoin tuolle edelliselle:
>>Vaikka en ole kepun kannattaja, silti toivon Sipilän hallituksineen onnistuvan. Jos ei onnistu, sitten ollaan entistä pahemmin lirissä. Niin siinä valitettavasti voi käydä. Sitä pelännevät kepun kannattajat, kun eivät ole mielipiteitään uskaltaneet esille tuoda.<<
Hyvä, että osoitit, että joukossanne on vielä toivorikkaitakin. Hyvä niin. Ja olethan sinä täällä jo vähäisiksi käyneitä, jolla on mielipiteitä tällaisistakin asioista, kun useimpien mielenkiinto kohdistuu aivan muihin asioihin, kuten tuossa edellisellekin totean.
Mutta en yhdy näkemykseesi, että Hesarin pääkirjoituksessa yritettäisiin keinotekoisesti rakentaa yhteyksiä Ahon ja Sipilän hallitusten välille. Kyllä yhtenevyydet ovat ilmiselvät, tilanteen kuten hallitusten yritelmienkin suhteen. Toki meillä oli silloin kotimainen pankkikriisi - jota nyt ei onneksi ole, kun ei ole enää juuri kotimaisia pankkejakaan, ne ovat kaatuneet tai kansainvälistyneet. Eikä ole omaa valuuttaakaan, ja sen vuoksi tilanne on nyt huonompi kuin Aholla; ei voida devalvoida.
Toivottavasti asenneilmapiiri ei ole nyt yhtä pahasti hallitusta vastaan kuin oli Aholla, mutta sitä ei tiedä, millaiseksi se vielä kehittyy. Kun hallituksessa ei ole puoluetta, jota ay-väki voisi pitää tukijanaan, niin kyllä hyvinkin pahaa liikehdintää voi vielä tulla. Sitä en toivo, en tietenkään, mutta ei se minua yllättäisi.
Yhteiskuntasopimus meni rähmälleen ja siellä pysyy. Hyvänä asiana sitä näytään yrityspuolella ja eräissä muissakin piireissä pidettävän. Elleivät nyt sitten demarit saa läpi sitä yhteiskuntasopimusta, jota puolue kertoo valmistelevansa Ihalaisen johdolla;))
- SuomiNousee
Sipilä lyö hanskat tiskiin ja Väyrynen tarttuu remmiin. Erotaan eurosta, markka tilalle, se devalvoidaan ja laitetaan kellumaan. Niin Suomi nousee ja keskustan kannatus kohoo korkeuksiin!!!
Noinko helposti se käy? Kas, kun en ole tuota huomannut. Yhtä tyhmä taitaa olla Sipiläkin. Mutta minä nyt viisastuin, Tulipa huojentunut olo!
Sipilä osoitti Väyryselle paikan EU parlamenttiin. Väyrysen on mennyt mies vaikka yrittää taas hämmentää Suomen asioita. Hänellä ei ole paikkaa Sipilän Suomessa, eikä markka palaa.
Eräs tuossa edellä toivoo Väyrysen pääsevän vihdoin hallituksen johtoon ja devalvaatiota. Tietenkin hän siinä vain piruilee, sillä varmaan hänkin ymmärtää saman, jonka DV8_HellRaiser sanoo, että Väyrynen on mennyt mies ja yrittää vain hämmentää Suomen asioita eikä markka palaa.
Mutta Väyrynen on kuitenkin väläytellyt markkaan siirtymistä ja devalvaation mahdollisuutta. Olisiko se devalvaatio pelastuksemme? Kyllä sillä se vaikutus olisi, että Suomessa tehdyt tuotteet halpenisivat maailmanmarkkinoilla ja kävisivät paremmin kaupaksi, mutta vastaavasti kaikki muualta tuotu meillä kallistuisi. Hintojen nousu kyllä siirtyisi pian kotimaisiinkin tuotteisiin. Ja me kansalaiset siitä kärsisimme, elämämme tulisi entistä kalliimmaksi.
Omakohtaisesti kokemanani esimerkkinä kerron seuraavan: Sain uuden työsuhdeauton v. 1991 alussa, se oli Nissan Primera ”kaikilla herkuilla”. Autoa oli juuri alettu tuoda Suomeen. En muista enää hintoja, mutta sen muistan, että heti devalvaation jälkeen auto oli runsaat 10 % kalliimpi. Se auto oli hyvin suosittu ja sitä työnantajanikin osti monia vielä devalvaation jälkeenkin, mutta joutui maksamaan siitä huomattavasti enemmän. Minä tulin siis halvaksi työnantajalle, joka varmaan oli siitä kiitollinen;))
Ihmettelen, että avaukseni aihe ei ole kiinnostanut useampia. No, toisaalta en ihmettele sen valossa, mikä täällä jo kauan on nähty: useimpia kiinnostavat aivan muuta asiat kuin politiikka, varsinkaan kepupolitiikka ei ole kiinnostavuudessaan yhtään mitään verrattuna vaikkapa minuun munakarvojani myöten kohdistuvaan kiinnostukseen. Suurempaa kiinnostusta palstan aiheeseen ei ole noillakaan, joiden ajatus askartelee erään entisen presidenttimme verottomuudessa tai muissa yhtä tärkeissä asioissa.
Kun ei siis näy tulleen enempää asiallisia vastineita, en enää tänä iltana käy avaustani katsomassa. Saatan käydä vielä huomenna, ja jos on tullut asiallisia vastineita, vastailen niihin kyllä silloin.- sepä-sen-selittää
Valiolla menee huonosti. Ei ihme sillä menolla. Ostelee talkkarilleen kalliita työsuhde autoja. Maalaisten maitotilojen rahoilla.
>>Ihmettelen, että avaukseni aihe ei ole kiinnostanut useampia.<<
Pahoititko peräti mielesikin? Siihen ei ole mitään syytä, sillä avauksesihan perustui Helsingin Sanomien pääkirjoitukseen ja kun vilkaiset alkuperäisen pääkirjoituksen saamaa kommenttimäärää Hesarin nettisivuilla niin huomaat, ettei sekään mikään suuri ole: tällä hetkellä 31 kommenttia. Mielestäni täällä saamasi kommenttimäärä (tällä hetkellä 13) on jopa erinomainen ottaen huomioon, että tämä palsta on vain Hesarin halpa kopio. :D
Yleensäkin lehtien pääkirjoitukset herättävät vain aniharvoin vilkasta keskustelua nettisivuilla tai muuallakaan julkisuudessa. Pääsyy lienee siinä, että vain pieni osa väestöstä lukee pääkirjoituksia. Jo 1980-luvulla tehdyn tutkimuksen mukaan lehtensä pääkirjoitukset luki säännöllisesti vain neljä prosenttia tilaajista. Siihen aikaan lehdillä ei ollut netin kaltaisia kilpailijoita ihmisten ajankäytössä, joten tuskinpa pääkirjoitusten säännöllisten lukijoiden osuus on nykyaikana ainakaan suurempi.
Toinen syy pääkirjoitusten aiheuttamaan kommenttien vähäisyyteen lienee pääkirjoituksissa itsessään. Ne ovat nykyään perin laimeita. Pääkirjoittajat eivät ilmaise mielipiteitään yhtä selkeästi kuin ärhäkämmän poliittisen elämän aikaan. Moni ei ehkä uskallakaan, koska pelkää, että osa tilaajista pahoittaa mielensä ja lopettaa tilauksensa. Hesarin pääkirjoituksia arvosteltiin ympäripyöreydestä ja tasaisesta miellyttämisen halusta jo vuosikymmeniä sitten. Hesari itse puolustautui arvostelulta toteamalla, että se on sitoutumaton lehti, eikä se näin ollen voi ottaakaan kantaa selkeästi suuntaan tai toiseen, vaan tarkastelee asioita aina viileän kriittisesti puolelta jos toiseltakin, ja sen vuoksi päätyy lällyihin pääkirjoitusteksteihin.
Ensimmäisen kerran Hesari ilmoitti kantansa selkeästi isoihin asioihin, kun se päätti tukea Suomen liittymistä Euroopan unioniin, mutta pysyvästi tilanne ei muuttunut. Ja kuten sanottua, lällyjournalismiin ovat sittemmin päätyneet muidenkin suomalaislehtien päätoimittajat.Pystyyn_kuollut kirjoitti:
>>Ihmettelen, että avaukseni aihe ei ole kiinnostanut useampia.<<
Pahoititko peräti mielesikin? Siihen ei ole mitään syytä, sillä avauksesihan perustui Helsingin Sanomien pääkirjoitukseen ja kun vilkaiset alkuperäisen pääkirjoituksen saamaa kommenttimäärää Hesarin nettisivuilla niin huomaat, ettei sekään mikään suuri ole: tällä hetkellä 31 kommenttia. Mielestäni täällä saamasi kommenttimäärä (tällä hetkellä 13) on jopa erinomainen ottaen huomioon, että tämä palsta on vain Hesarin halpa kopio. :D
Yleensäkin lehtien pääkirjoitukset herättävät vain aniharvoin vilkasta keskustelua nettisivuilla tai muuallakaan julkisuudessa. Pääsyy lienee siinä, että vain pieni osa väestöstä lukee pääkirjoituksia. Jo 1980-luvulla tehdyn tutkimuksen mukaan lehtensä pääkirjoitukset luki säännöllisesti vain neljä prosenttia tilaajista. Siihen aikaan lehdillä ei ollut netin kaltaisia kilpailijoita ihmisten ajankäytössä, joten tuskinpa pääkirjoitusten säännöllisten lukijoiden osuus on nykyaikana ainakaan suurempi.
Toinen syy pääkirjoitusten aiheuttamaan kommenttien vähäisyyteen lienee pääkirjoituksissa itsessään. Ne ovat nykyään perin laimeita. Pääkirjoittajat eivät ilmaise mielipiteitään yhtä selkeästi kuin ärhäkämmän poliittisen elämän aikaan. Moni ei ehkä uskallakaan, koska pelkää, että osa tilaajista pahoittaa mielensä ja lopettaa tilauksensa. Hesarin pääkirjoituksia arvosteltiin ympäripyöreydestä ja tasaisesta miellyttämisen halusta jo vuosikymmeniä sitten. Hesari itse puolustautui arvostelulta toteamalla, että se on sitoutumaton lehti, eikä se näin ollen voi ottaakaan kantaa selkeästi suuntaan tai toiseen, vaan tarkastelee asioita aina viileän kriittisesti puolelta jos toiseltakin, ja sen vuoksi päätyy lällyihin pääkirjoitusteksteihin.
Ensimmäisen kerran Hesari ilmoitti kantansa selkeästi isoihin asioihin, kun se päätti tukea Suomen liittymistä Euroopan unioniin, mutta pysyvästi tilanne ei muuttunut. Ja kuten sanottua, lällyjournalismiin ovat sittemmin päätyneet muidenkin suomalaislehtien päätoimittajat.En minä tuosta Hesarin pääkirjoituksesta pahoittanut mieltäni, mutta sinä taisit niin tehdä. Lienethän kepulainen - tai ainakin sitä lähellä oleva paremmin kuin tuo, joka sellaisena itseään markkinoi;)) Mutta älä nyt perin masennu, vaikka ennusmerkit eivät lupaakaan kovin hyvää tälle hallitukselle ja kepun tulevaisuudelle.
Lehtien pääkirjoituksia ei varmaan lue tuo tämän palstan enemmistö, jota ei kiinnosta päivänpolitiikka vaan aivan muut asiat, ja niissäkin he turvautuvat vain oman päänsä tuottamaan. Minä kyllä luen aina Hesarin pääkirjoitukset, ja lehdessä olevat referoinnit muiden lehtien pääkirjoituksista. Ja luen myös Suomen Kuvalehden ja eräiden muidenkin minulle tulevien lehtien pääkirjoitukset, sillä kyllä ne parhaiten kertovat lehden linjasta.
Eivät Hesarin - puolueettoman lehden - pääkirjoitukset aina kovin ärhäköitä ole, mutta usein niissä on hyvinkin huomionarvoisia. Huomionarvoisempia kuin jonkin poliittisesti sitoutuneen lehden. Ei kai Suomenmaan pääkirjoituksissa koskaan kepua kritisoitane, tuskin Maaseudun Tulevaisuudenkaan. Ehkä ne Pentikäisen päätoimittajakaudella muuttuivat latteimmiksi, ehkä kepulaisemmiksikin, ja ehkä siksi Pentikäinen menetti luottamuksensa lehden omistajien silmissä ja sai lähteä. Muistaakseni joku pääkirjoitustoimittaja hyllytettiinkin Pentikäisen aikana.
Kaikilla lehdillä tänä aikana on aiheellinen huoli tulevaisuudestaan, kun niiden tilaukset ja irtonumeroidenkin menekki pienenee, johon todellakin netti on suurin syyllinen. Hesarihan on kovasti kiristänyt budjettiaan ja väkeä on vähennetty ja sama jatkunee. Sitä kyllä ihmettelen, että suureksi syyksi on ilmoitettu mainostulojen pieneneminen, kun mielestäni lehdessä on nykyisin mainoksia enemmän kuin juuri koskaan aikaisemmin.
Vai lällyjournalismia sinusta on Hesarin, puolueettoman lehden journalismi. Minusta se on paljon uskottavampaa kuin jonkin puolueeseen sitoutuneen lehden vastaava. Mutta jos olet toista mieltä, sinun täytyy pitäytyä lukemaan vain kannattamasi puolueen lehtiä - jaa, mutta lällyjähän nekin näkyvät mielestäsi olevan;))- JombenrakasHVkapt
kapi_ kirjoitti:
En minä tuosta Hesarin pääkirjoituksesta pahoittanut mieltäni, mutta sinä taisit niin tehdä. Lienethän kepulainen - tai ainakin sitä lähellä oleva paremmin kuin tuo, joka sellaisena itseään markkinoi;)) Mutta älä nyt perin masennu, vaikka ennusmerkit eivät lupaakaan kovin hyvää tälle hallitukselle ja kepun tulevaisuudelle.
Lehtien pääkirjoituksia ei varmaan lue tuo tämän palstan enemmistö, jota ei kiinnosta päivänpolitiikka vaan aivan muut asiat, ja niissäkin he turvautuvat vain oman päänsä tuottamaan. Minä kyllä luen aina Hesarin pääkirjoitukset, ja lehdessä olevat referoinnit muiden lehtien pääkirjoituksista. Ja luen myös Suomen Kuvalehden ja eräiden muidenkin minulle tulevien lehtien pääkirjoitukset, sillä kyllä ne parhaiten kertovat lehden linjasta.
Eivät Hesarin - puolueettoman lehden - pääkirjoitukset aina kovin ärhäköitä ole, mutta usein niissä on hyvinkin huomionarvoisia. Huomionarvoisempia kuin jonkin poliittisesti sitoutuneen lehden. Ei kai Suomenmaan pääkirjoituksissa koskaan kepua kritisoitane, tuskin Maaseudun Tulevaisuudenkaan. Ehkä ne Pentikäisen päätoimittajakaudella muuttuivat latteimmiksi, ehkä kepulaisemmiksikin, ja ehkä siksi Pentikäinen menetti luottamuksensa lehden omistajien silmissä ja sai lähteä. Muistaakseni joku pääkirjoitustoimittaja hyllytettiinkin Pentikäisen aikana.
Kaikilla lehdillä tänä aikana on aiheellinen huoli tulevaisuudestaan, kun niiden tilaukset ja irtonumeroidenkin menekki pienenee, johon todellakin netti on suurin syyllinen. Hesarihan on kovasti kiristänyt budjettiaan ja väkeä on vähennetty ja sama jatkunee. Sitä kyllä ihmettelen, että suureksi syyksi on ilmoitettu mainostulojen pieneneminen, kun mielestäni lehdessä on nykyisin mainoksia enemmän kuin juuri koskaan aikaisemmin.
Vai lällyjournalismia sinusta on Hesarin, puolueettoman lehden journalismi. Minusta se on paljon uskottavampaa kuin jonkin puolueeseen sitoutuneen lehden vastaava. Mutta jos olet toista mieltä, sinun täytyy pitäytyä lukemaan vain kannattamasi puolueen lehtiä - jaa, mutta lällyjähän nekin näkyvät mielestäsi olevan;))Hesari l. Tsadin äänitorvi menetti merkityksestään aimoisen palan valitessaan näkökulmattoman Niemen päätoimittajakseen.
sepä-sen-selittää kirjoitti:
Valiolla menee huonosti. Ei ihme sillä menolla. Ostelee talkkarilleen kalliita työsuhde autoja. Maalaisten maitotilojen rahoilla.
Ei Valio talkkareille työsuhdeautoja ostanut. Keskushallinnon isännöitsijälle ja muille johtavassa tai päällikköasemassa oleville kyllä, myyntipuolella alemmillekin, jotka joutuivat työmatkoja reissaamaan. Ilmeisesti samoin tekee edelleen. Valion nykyinen huonompi tilanne johtuu aivan muista tekijöistä kuin työsuhdeautoista. Erinomaisen hyvään tilaan talo jäi minun sieltä lähtiessäni 1998.
- kurssimuutos
Ai nyt vasta havahduit samankaltaisuuteen? Onhan se ollut nähtävillä jo pitkään. Myös lamaa edeltänyt taloudellinen ylioptimismi oli saman kaltaista. Ja kyllä, pahempaa nyt on tulossa kuin silloin.
Mitä demarien jytkyvoiton mahdollisuuksiin tulee, niin muistutan, että kepunkin piti kuihtua puoluekartalta pois. Eduskuntavaaleissa 2011 kannatus oli 15,76 prosenttia, ja taisi painua vaalien jälkeen sen alle vielä. Yksi vaalikausi riitti muuttamaan tilanteen. Demarit tulevat ensi vaaleissa saamaan paluumuuttajia nykyisistä hallituspuolueista - sen mukaan minkä linjan itse valitsevat, joko persuihin haksahtaneita duunareita, Sipilän karisman harhauttamia pettyneitä eläkeläisiä tai sarisairaanhoitajia.
Sitä mietin, miten kepun itsensä käy. Maajusseja leikkaukset eivät koske, mutta kannattajakunnan enemmistö onkin pikkukuntien pienituloisia sairaita eläkeläisiä, ja heille Sipilän lamalääkkeet ovat karvasta nieltävää. Moni vanha mahtikepulikin pitää niitä liian oikeistolaisina. Ehkä ne kuitenkin suostumaan nielemään, sillä toihan Sipilä sentään himoitun vaalivoiton.- kurssimuutos
Noista demarien mahdollisuuksista vielä se, että Kepukin nyt ratsasti paitsi kyllästymisellä hallituspuolueiden saamattomuuteen, myös yhtäkkiä tyhjästä ilmestyneellä, politiikassa ryvettymättömällä uudella puheenjohtajalla, joka kaiken kukkuraksi ymmärsi pitää suunsa kiinni siitä, millä keinoilla aikoo Suomen lamasta nostaa (mitä nyt horisi jostain biotaloudesta). Demarileirissä ei tällä hetkellä näy vastaavaa, mutta en ihmettele, jos sellainen ilmestyisi yhtä tyhjästä kuin Sipilä kepulle.
Sivumennen sanottuna, en ole demari. Jos olisin, voisin ehkä tietääkin, kuka tuollainen pelastajahenkilö voisi olla. - kurssimuutos
No niin, ei tule kaikki kerralla sitten millään :) Kun kepun palstalla ollaan niin todettakoon, että Sipilä on myös muuttanut kepun linjaa ja toimintatapaa roimasti. Kaikki kepun äänestäjät eivät ehkä ihan sitä tilanneet, mitä nyt saivat. Menestyäkseen vaaleissa demarit tarvitsevat myös muutosta. Sipilä-kepun esimerkki osoittaa, että dinosauruksetkin voivat uudistua.
kurssimuutos kirjoitti:
No niin, ei tule kaikki kerralla sitten millään :) Kun kepun palstalla ollaan niin todettakoon, että Sipilä on myös muuttanut kepun linjaa ja toimintatapaa roimasti. Kaikki kepun äänestäjät eivät ehkä ihan sitä tilanneet, mitä nyt saivat. Menestyäkseen vaaleissa demarit tarvitsevat myös muutosta. Sipilä-kepun esimerkki osoittaa, että dinosauruksetkin voivat uudistua.
Vastaan nyt kerralla jokaiseen kolmeen hyvään viestiisi:
Joo, samankaltaisuus Sipilän ja Ahon hallitusten alkutaipaleilla on varmaan ollut jo pitempään nähtävissä, mutta en ole tullut sitä ajatelleeksi. Nyt ei kuitenkaan liene ollut vallalla samanlaista ylioptimismia kuin oli 1990-luvun alun laman alla, jolloin mm. pankit suorastaan tyrkyttivät rahaa ihmisille - ja sitten kaatuivat. Toivottavasti olet väärässä tuossa, että tuota lamaa pahempaakin olisi nyt tulossa, mutta kyllä sellainen pelättävissä on.
Onhan sanottu, että vain muutos on pysyvää. Totta se on monissakin asioissa, erityisen totta puolueiden kannatusten suhteen, joten demareiden jytkyvoitto seuraavissa vaaleissa on toki hyvinkin mahdollinen, kepun kannatuksen romahdus paremmin mahdollinen, jopa hyvin todennäköinen tällaisessa tilanteessa ja syistä, joita tuot hyvin esille. Ellei sitten Sipilä pysty ihmeisiin; tuskin sentään tarvittaneen mahdottomuuksia, joihin Sipiläkään ei pystyne.
Niin, kukapa voisi olla sellainen voimamies tai -nainen, joka saisi demarit nousuun? Antti Lindtmania - demarien ”pikku-Anttia” - kai pidetään demarien seuraavana johtajana, mutta tuskinpa hänestä Lipposeksi on, vaikka taitaa olla kooltaan tätä isompikin. Voisiko tulla tosiaan joku politiikassa ryvettymätön? Mutta mistä? Ammattiyhdistyspiireistäkö? Mutta sellainen ei ehkä saisi luottamusta niihin piireihin kuulumattomilta, joita demareissakin on paljon. Yliopisto- tai korkeakoulupiireistä ehkä, mutta saisiko hän tarvittavan luottamuksen puolueessa sittenkin kantavana voimana olevalta työväestöltä?
Oikeassa olet siinä, että demarien täytyy kyllä keksiä jotain uutta, muuttaa linjaansa, kun nykyisillä ”eväillä” puolueen kannatus ei näy nousevan. Nykyhallituksen mahdollinen epäonnistuminen ei yksin takaa demareille ”jytkyvoittoa”, ei kepun kannatuksen todennäköinen pudotus, ei mahdollinen romahtaminenkaan. Mutta mitä se olisi, sitä en minäkään tiedä, enkä erityisemmin mietikään, kun sellainen ei kuulu minulle.- Paloheinänpersereiän
kapi_ kirjoitti:
Vastaan nyt kerralla jokaiseen kolmeen hyvään viestiisi:
Joo, samankaltaisuus Sipilän ja Ahon hallitusten alkutaipaleilla on varmaan ollut jo pitempään nähtävissä, mutta en ole tullut sitä ajatelleeksi. Nyt ei kuitenkaan liene ollut vallalla samanlaista ylioptimismia kuin oli 1990-luvun alun laman alla, jolloin mm. pankit suorastaan tyrkyttivät rahaa ihmisille - ja sitten kaatuivat. Toivottavasti olet väärässä tuossa, että tuota lamaa pahempaakin olisi nyt tulossa, mutta kyllä sellainen pelättävissä on.
Onhan sanottu, että vain muutos on pysyvää. Totta se on monissakin asioissa, erityisen totta puolueiden kannatusten suhteen, joten demareiden jytkyvoitto seuraavissa vaaleissa on toki hyvinkin mahdollinen, kepun kannatuksen romahdus paremmin mahdollinen, jopa hyvin todennäköinen tällaisessa tilanteessa ja syistä, joita tuot hyvin esille. Ellei sitten Sipilä pysty ihmeisiin; tuskin sentään tarvittaneen mahdottomuuksia, joihin Sipiläkään ei pystyne.
Niin, kukapa voisi olla sellainen voimamies tai -nainen, joka saisi demarit nousuun? Antti Lindtmania - demarien ”pikku-Anttia” - kai pidetään demarien seuraavana johtajana, mutta tuskinpa hänestä Lipposeksi on, vaikka taitaa olla kooltaan tätä isompikin. Voisiko tulla tosiaan joku politiikassa ryvettymätön? Mutta mistä? Ammattiyhdistyspiireistäkö? Mutta sellainen ei ehkä saisi luottamusta niihin piireihin kuulumattomilta, joita demareissakin on paljon. Yliopisto- tai korkeakoulupiireistä ehkä, mutta saisiko hän tarvittavan luottamuksen puolueessa sittenkin kantavana voimana olevalta työväestöltä?
Oikeassa olet siinä, että demarien täytyy kyllä keksiä jotain uutta, muuttaa linjaansa, kun nykyisillä ”eväillä” puolueen kannatus ei näy nousevan. Nykyhallituksen mahdollinen epäonnistuminen ei yksin takaa demareille ”jytkyvoittoa”, ei kepun kannatuksen todennäköinen pudotus, ei mahdollinen romahtaminenkaan. Mutta mitä se olisi, sitä en minäkään tiedä, enkä erityisemmin mietikään, kun sellainen ei kuulu minulle.loputon tyhjän jollotus jatkuu ja jatkuu. Suksi jo vittuun. Vaalit ovat liki neljän vuoden päästä ja toivonmukaan jollotuksesi on loppunut ennen sitä.
kurssimuutos kirjoitti:
Noista demarien mahdollisuuksista vielä se, että Kepukin nyt ratsasti paitsi kyllästymisellä hallituspuolueiden saamattomuuteen, myös yhtäkkiä tyhjästä ilmestyneellä, politiikassa ryvettymättömällä uudella puheenjohtajalla, joka kaiken kukkuraksi ymmärsi pitää suunsa kiinni siitä, millä keinoilla aikoo Suomen lamasta nostaa (mitä nyt horisi jostain biotaloudesta). Demarileirissä ei tällä hetkellä näy vastaavaa, mutta en ihmettele, jos sellainen ilmestyisi yhtä tyhjästä kuin Sipilä kepulle.
Sivumennen sanottuna, en ole demari. Jos olisin, voisin ehkä tietääkin, kuka tuollainen pelastajahenkilö voisi olla.>>myös yhtäkkiä tyhjästä ilmestyneellä, politiikassa ryvettymättömällä uudella puheenjohtajalla --- Demarileirissä ei tällä hetkellä näy vastaavaa, mutta en ihmettele, jos sellainen ilmestyisi yhtä tyhjästä kuin Sipilä kepulle. <<
Mutta demarithan käyttivät jo tuon kortin nostamalla puheenjohtajakseen suurelle yleisölle tuntemattoman Antti Rinteen politiikan ulkopuolelta. Aivan varmasti juuri Sipilän kepulle antaman nosteen innoittamina. Ei onnistunut, mutta voihan sitä toki yrittää lotota ja vaihtaa Rinne vielä tuntemattomampaan. Arvelen kuitenkin, että SDP:tä auttaa enemmän uudet näkökulmat.
Sipilän hallituksen leikkauksista emme vielä juurikaan tiedä. Eilen uutisoitiin vain kuinka Sipilä jakaa rahaa kärkihankkeisiin. Leikkauksia kuitenkin tulee ja ne koskevat kepun kannattajiakin, mutta tuskin etupäässä sairaita ja pienituloisia eläkeläisiä pikkukunnissa ja varsinkaan näitä SKP:n Joukkovoima-mielenosoituksessa huomion kohteena olleita erikoisasumistuen saajia.- kurssimuutos
kapi_ kirjoitti:
Vastaan nyt kerralla jokaiseen kolmeen hyvään viestiisi:
Joo, samankaltaisuus Sipilän ja Ahon hallitusten alkutaipaleilla on varmaan ollut jo pitempään nähtävissä, mutta en ole tullut sitä ajatelleeksi. Nyt ei kuitenkaan liene ollut vallalla samanlaista ylioptimismia kuin oli 1990-luvun alun laman alla, jolloin mm. pankit suorastaan tyrkyttivät rahaa ihmisille - ja sitten kaatuivat. Toivottavasti olet väärässä tuossa, että tuota lamaa pahempaakin olisi nyt tulossa, mutta kyllä sellainen pelättävissä on.
Onhan sanottu, että vain muutos on pysyvää. Totta se on monissakin asioissa, erityisen totta puolueiden kannatusten suhteen, joten demareiden jytkyvoitto seuraavissa vaaleissa on toki hyvinkin mahdollinen, kepun kannatuksen romahdus paremmin mahdollinen, jopa hyvin todennäköinen tällaisessa tilanteessa ja syistä, joita tuot hyvin esille. Ellei sitten Sipilä pysty ihmeisiin; tuskin sentään tarvittaneen mahdottomuuksia, joihin Sipiläkään ei pystyne.
Niin, kukapa voisi olla sellainen voimamies tai -nainen, joka saisi demarit nousuun? Antti Lindtmania - demarien ”pikku-Anttia” - kai pidetään demarien seuraavana johtajana, mutta tuskinpa hänestä Lipposeksi on, vaikka taitaa olla kooltaan tätä isompikin. Voisiko tulla tosiaan joku politiikassa ryvettymätön? Mutta mistä? Ammattiyhdistyspiireistäkö? Mutta sellainen ei ehkä saisi luottamusta niihin piireihin kuulumattomilta, joita demareissakin on paljon. Yliopisto- tai korkeakoulupiireistä ehkä, mutta saisiko hän tarvittavan luottamuksen puolueessa sittenkin kantavana voimana olevalta työväestöltä?
Oikeassa olet siinä, että demarien täytyy kyllä keksiä jotain uutta, muuttaa linjaansa, kun nykyisillä ”eväillä” puolueen kannatus ei näy nousevan. Nykyhallituksen mahdollinen epäonnistuminen ei yksin takaa demareille ”jytkyvoittoa”, ei kepun kannatuksen todennäköinen pudotus, ei mahdollinen romahtaminenkaan. Mutta mitä se olisi, sitä en minäkään tiedä, enkä erityisemmin mietikään, kun sellainen ei kuulu minulle.Minulle tyrkyttävät pankit kyllä rahaa nytkin, lainatarjousta tulee joka tuutista niin että alkaa ärsyttää. Mutta tarkoitin ennen muuta poliitikkojen ylioptimismia. Valtiovarainministeri Katainen mm. julisti, että lama, joka muualla oli jo alkamassa, ohittaa Suomen. Kuvitteli kai hoitaneensa talouden niin hyvään kuntoon, jakovaraakin laskeskeli - ja jakoi pois. Edellisenkin laman muuten pohjusti kokoomus-demarivetoinen hallitus nousukausikuplaa kiihdyttävällä talouspolitiikalla, kun olisi pitänyt lyödä jarrua päälle.
Demarit voivat toki ajatella puolueensa kannatusta ja koettaa tehdä kaikenlaisia markkinatemppuja ja etsiä uusia kasvoja. Onnistuihan se Kepultakin: Valitsivat johtoonsa käytännössä kokoomuslaisen Sipilän, ilmeisesti itsekään tietämättä, millaisia asioita mies oikein ajaa. Ja tulihan sillä menestystä kun Sipilä ei avautunut ajatuksistaan äänestäjillekään. Demarien toivoisi moista kikkailua enemmän miettivän, mitä se demariaate nykyään voisi olla. Ennen muuta olisi herättävä siihen, että pätkä- ja silpputyöt ovat tosiasia ja ettei kaikille duunareille edes ihanne ole se vakiduuni kahdeksasta neljään.
Ja tarkoitan nyt duunareilla muutakin kuin tehtaiden haalarihemmoja. Ehkä jopa heitä enemmän Urpilaisen syrjäyttämiseen pettyneitä hoitajia, sossuntätejä, kirjastovirkailijoita, jotka ovat lähteneet kuka minnekin. Ja se kannattaa kanssa muistaa, että puolueen kuin puolueen kannattajakunnasta yhä isomman osan muodostavat eläkeläiset. - Kurssimuutos
Ohoh, demarit ovat aloittaneet: Jopa itse Antti Rinne on valmis harkitsemaan perustuloa (http://tinyurl.com/qxy6826). Olen vilpittömän hämmästynyt.
- Mielenkiintoistakin
No, kerrotko ne yhtäläisyydet Ahon ja nykyisen hallituksen välillä?
Miksi kyselet sellaista, johon saat vastauksen lukemalla avaukseni? Se ei ole oman pääni tuottamaa, vaan Hesarin pääkirjoittajan näkemystä siinä tuon esille, jota hieman kommentoin. Jokseenkin samaa mieltä tosin itsekin olen, nähnet sen kommenteistani. Vai onko puute lukutaidostasi? Jos on, ymmärryksesi ei liene sen parempi, joten turha minun olisi enempää selittää.
- kurssimuutos
Voisi kyllä lisätä Hesarin kirjoitukseen vielä sen, että sekä Ahon että Sipilän hallitukset uskoivat, että lamassa on kysymys rakenteellisesta kriisistä, ei normaalista suhdannevaihtelusta. Siitähän taloustutkijat keskenään kinastelevat, kuinka paljon ongelmissamme on kysymys suhdanteista ja kuinka paljon rakenteista.
Itse olen sitä mieltä, että sikäli rakenteista että vientituotepalettimme on liian yksipuolinen ja erityisesti investointihyödykkeisiin painottuva. Mutta tuota rakennevinoumaa hallitus ei myönnä olevan, vaan katsoo että ongelma on työn hinnassa, joka olisi saatava lähemmäs halpatuotantomaiden tasoa. Koulutusleikkaukset ovat yksi keino tähän.
- JombenrakasHVkapt
Aika on nyt ihan toinen. Sitä Sinä tyhmänä esikuntamiehenä, edes tajua!
Yhden vastineen tuossa vielä heitin, enkä näe nyt olevan aihetta enempään tämän avaukseni tiimoilta. Eikä luultavasti vähiin aikoihin muutenkaan. Täällä kun näkyy olevan kiinnostavampaa jokin aivan muu kuin kepupolitiikka, ja minä haluan pitäytyä palstan kehotteen mukaiseen aihepiiriin.
Mutta kyllä minä käyn täällä taas sitten, kun se kepupolitiikka siihen aihetta antaa. Joten en sano hyvästi vaan näkemiin!- Näin_menee
Hyvä vertailukohta seuraaville vaaleille saattavat olla myös vuoden 1999 vaalit. Se miten paljon demarit voittavat näissä vaaleissa riippuu siitä, miten huonona taloudellinen tilanne pysyy ja miten paljon työttömyys nousisi. Jos alkaa mennä paremmin tai menee tämänhetkisellä tavalla, demarit eivät saa varmaankaan mitään isoa vaalivoittoa, mutta ehkä muutaman paikan kuten Keskusta sai vuonna 1999. Tällä tuloksella SDP ei todellakaan välttämättä pääse takaisin hallitukseen, joten nykyinen kokoonpano jatkaa tai siitä vaihdetaan Perussuomalaiset pienempiin puolueisiin. Perussuomalaisten tilanne voi seuraavissa vaaleissa olla hyvin lohduton ja paikkaluku voi tippua jopa kymmenellä, minkä seurauksena ehkä menee Soini vaihtoon ja uudeksi puheenjohtajaksi tulisi Niinistö tai Halla-aho. Vasemmistoliitto on edelleen laskeva puolue ja Arhinmäki on ehkä vaihdettu, mutta Vihreiden porukat Yanareineen saattavat edelleen parantaa kannatusta, mikä voi riippua siitä onko Pekka Haavisto edelleen mukana politiikassa.
Kokoomuksen kannatus on pudonnut kaksi kertaa ja se putosi näissä vaaleissa alimmilleen samalla tavalla kuin vuonna 1995. Nyt kuitenkin Kokoomus on menettänyt kaksissa vaaleissa kannatusta huomattavasti tasaisemmin ja nyt vähän enemmän kuin viimeksi, kun he menettivät nyt ainoan paikkansa Lapissa samalla tavalla kuin vuonna 1991 rökäletappion kärsittyään. Tästä seuraavissa vaaleissa vuonna 1995 Kokoomuksen tappio oli vain pieni, kun he saivat Lapissa menettämänsä paikan jo takaisin. Kokoomuksen paikkamäärä nousee seuraavissa vaaleissa melko varmasti, mutta sitä on vaikea sanoa, että kanattaako Stubb laittaa vaihtoon tämän varmistamiseksi. Seuraavissa vaaleissa melko varmasti Pertti Salolainen jättää eduskunnan, mutta tämä ei hänen nykyisellä kannatuksella vaikuta enää mitään, mutta Ilkka Kanerva puolestaan saattaa hyvinkin jatkaa.
Keskusta voi hyvinkin hävitä kannatusta seuraavissa vaaleissa, mutta ei kuitenkaan kovinkaan paljoa eli niin paljon kuin kahdella aiemmalla kerralla. Keskustan tilanne voi nyt olla puolestaan hyvinkin samanalainen kuin vuonna 2007 eli muutama paikka voi mennä, mutta kannatus pysyy kuitenkin hyvänä ja suurimman puolueen asema ehkä säilyy. Tilanne kuitenkin riippuu melko paljon siitä, että onko Juha Sipilä enää puheenjohtajana ja pääministerinä, mutta ei nyt niin paljoa hänestä riipu. Keskusta voi menettää yhden tai kaksi paikka Oulussa Juha Sipilän mukanaolosta riippuen, Lapissa yhden paikan Kokoomukselle ja yhden paikan Savossa ja Keski-Suomessa, jos Pekkarinen ja Kääriäinen jäävät jo pois eduskunnasta. Keskustan vanhoista konkareista Anttila ja etenkin Juhantalo jäävät erittäin todennäköisesti pois, mutta heidän lähtönsä ei tule paljoa vaikuttamaan lopputulokseen. Paavo Väyrynen tulee kyllä melko varmasti olemaan edelleen mukana, mutta ehkä vain toisissa vaaleissa eduskuntavaaleista ja eurovaaleista. Jää kuitenkin nähtäväksi, miten hyvin Keskustalla tulee toistumaan vuoden 2007 vaalien tilanne, kun puolue saattaakin ehkä lähteä näihin vaaleihin jälleen Matti Vanhasen johdolla. Isompi ja raskaampi tappio voi Keskustalla tulla sitten olemaan jälleen edessä vuoden 2023 vaaleissa.- mammamiasentään
Kannattaa harkita ennustajaeukon ammattia, kun ennustelet peräti vuoteen 2023 asti.
Vastoin aikomustani tulin nyt kuitenkin pistäytymässä katsomaan avaukseni mahdollisesti vielä tuottamaa. Täytyy huomauttaa, että tuossa Hesarin pääkirjoituksessa ei juurikaan ennusteltu tulevaa, puhuttiin vain Sipilän ja Ahon hallitusten alkutaipaleiden samankaltaisuudesta. Enkä minäkään ennustellut tätä enempää:
>>Vaikka Sipilän hallitus tulisi kuinka epäsuosituksi ja vaikka kepun kannatus romahtaisi, demarit tuskin saavat v. 2019 vaaleissa samanlaista ”jytkyä” kuin v. 1995.<<
Mielenkiintoistakin pitkässä esityksessäsi ja perusteluissasi on, ja ihan arvostettavaa, että olet nähnyt noinkin paljon vaivaa sitä laatiessasi. Mutta on sittenkin turhaa spekuloida noin kauas tulevaisuuteen niin epävarmalla asialla kuin puolueiden kannatuksilla ja niiden muutoksilla. ”Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen”, sanoi viisas Ahti Karjalainen. Ja niin se on. Kukaan meistä ei tiedä, ei pysty aavistamaankaan, mitä tulevat vuodet tuovat tullessaan. Ne voivat kyllä junnata ilman hyvin suuria muutoksia, mutta mahdotonta ei ole, etteivätkö ne toisi niin järisyttäviä muutoksia että silloin nykyiset olettamuksemme tuntuisivat naurettavilta.
Hyvähän se on, että ihminen pyrkii olemaan kaukoviisas, mutta kannattaa muistaa, mitä Havukka-ahon ajattelija Konsta Pylkkänen viisauden eri lajeja pohtiessaan sanoi kaukoviisaudesta jokseenkin näin:
”Kaukoviisaus on hyövyllisin viisauven laji. Siinä asiat ajatellaan etukätteen niin, että sitten kun netapahtuvat, ei tule yllätyksiä. Siinä viisauven lajissa on kuitenkin yksi huono puoli. Kun ne asiat sitten tapahtuvat, ne tapahtuukin toisin kuin on ajateltu tai jäävät huvikseen kokonaan tapahtumatta”.
Tämän jälkeen minulla ei varmaankaan ole enää asiaa tälle avaukselleni, ja vaikka jotain pientä mieleeni tulisikin, en tule sitä tänne tuomaan.- Tällaista
Tämä on pakko vielä sanoa, että vuonna 2007 aloittanut Vanhasen porvarihallitus oli myös erittäin samankaltainen kuin Ahon hallitus, kun siinä olivat puolestaan RKP ja vihreät mukana Perussuomalaisten sijasta. Vanhanen vain jätti Kristillisdemokraatit pois ja otti näiden sijasta vihreät, kun Ahon hallituksessa taas olivat kristilliset vuoteen 1994. Lisäksi Vanhasen II hallituksessa oli myös mukana useita samoja ministereitä kuin Ahon hallituksessa sen aloittaessa eli Paavo Väyrynen, Mauri Pekkarinen ja ensimmäisen vuoden ajan Ilkka Kanerva, minkä lisäksi kokoonpano ehkä muutenkin oli vähän enemmän samanlainen. Mitä SDP:n tulevaan menestykseen tulee, niin tämä sai komean jättivaalivoiton jo vuoden 1992 kunnalisvaaleissa ja ennen Lipposen valintaa, mutta tämä tuskin toistuu vuoden 2017 kuntavaaleissa. Antti Rinne tulee näillä näkymin olemaan SDP:n puheenjohtajana vielä tuolloin ja puolueen menestys voi tippua niin huonoksi, että tämän jälkeen hän päättää jättää paikkansa. Keskusta on hävinnyt kolmet edelliset kunnallisvaalit ja voi nyt saada seuraavissa kuntavaaleissa melko hyvänkin vaalivoiton ja nousta melko tasoihin Kokoomuksen kanssa, joten näiden vaalien tulos tämän vaalikauden puolivälissä voi hyvin olla enemmän sellainen kuin oli vuoden 1996 vaaleissa kepun ja demareiden osalta.
- Hallituksista
Nyt minä palautan tämän keskustelun ajankohtaiseksi, koska nyt sitten on alkanut näkyä samoja piirteitä puolueiden kannatusten osalta. SDP on loppuvuoden ajan noussut erittäin kovalla vauhdilla gallupeissa, joten nyt siitä on tullut jo peräti suosituin puolue. Minä en kuitenkaan usko, että Antti Rinne selviää kovinkaan hyvin seuraavista eduskuntavaaleista ja saa demarit suurimmaksi, joten hänet vaihdetaan luultavasti seuraavassa puoluekokouksessa. Kokoomuksen kannattaa ehdottomasti vaihtaa Alexander Stubb, koska hänelle saattavat olla tulevien vaalien osalta erittäin häpeälliset ajat luvassa. Seuraavat kuntavaalit se saattaa nimittäin hävitä hänen johdollaan todella pahasti, koska Pertti Salolaisen johdolla käydyt vuoden 1992 kunnallisvaalit saattavat olla tästä erittäin paha ja varoittava esimerkki. Jos Kokoomus hänen johdollaan tippuu ykkössijalta Keskustan ja SDP:n alapuolelle ja menettää Helsingin suurimman puolueen aseman Vihreille, niin Stubb saa todennäköisesti sellaisen määrään kuraa päälleen, että joutuu luopumaan tuon jälkeen kesken kauden kuten Salolainen. Kokoomus tarvitsee nyt itselleen uutta Niinistön kaltaista johtajaa, joten Petteri Orpo voi halutessaan saada ehkä puheenjohtajuuden ja lisäksi voi olla hyvä, että Kokoomuksen uusi kansanedustaja Juhana Vartiainen tulisi olemaan näkyvässä asemassa entistä puoluettaan vastaan.
Nyt kuitenkin Perussuomalaisilla on mennyt erittäin huonosti, kun kannatus on tippunut alle prosenttiin ja nyt puolestaan heiltä on mennyt kannatusta demareille ja lisäklsi näin, että nyt Vihreät ovat jostain syystä nostaneet kannatuksensa näin suureksi ja onnistuneet pitämään sen sitkeästi ylhäällä, että heillä on jo reilusti enemmän kannatusta kuin Perussuomalaisilla ja eduskuntavaaleissa se todennäköisesti on monta prosenttia vähemmän. SDP:n nousu alkoi näin tälläkin kerralla jo aikaisin ja ennen mahdollista puheenjohtajan vaihdosta, kun tuolloin puolue nousi erittäin suureen menestykseen jo ennen Lipposen valintaa, mutta nyt kuitenkin eletään jo ihan erilaisia aikoja kuin tuolloin ja näin menee sentään huomattavasti paremmin. Nyt saattavat olla tällä hetkellä ehkä kaikkein eniten samanlaiset ajat kuin vuonna 1995 pahimman oltua takana, joten ehkä kohta voi mennä taas paremmin ja nykyinen hallitus onnistuu edellisiä paremmin ja todetaan, etteivät demarit ole näille puolueille yhtään parempi vaihtoehto ja vihreistä puhumattakaan. Juha Sipilän hallitus vaikuttaa tältä osin sellaiselta, että se nyt ei todellakaan ole samanlainen kuin Esko Ahon, joten SDP:n varmana pidetty voitto seuraavissa vaaleissa saattaa jäädä erittäin pieneksi ja Keskusta jatkaa suurimpana puolueena joutumatta takaisin oppositioon. - Demarinousu
Nyt meillä sitten on tällä hetkellä jo erittäin vahvasti käynyt näin, että sosialismi ja siihen kaiken päälle vielä punavihreys ovat näin meillä tällä hetkellä nousussa ja hyvässä huudossa, kun oikeisto taas on joutunut kriisiin ja pudonnut jo erittäin alas. Kokoomus kärsii alhaiseen suosioon liittyen vielä siitä, kun Stubb valittiin isona virheenä uudeksi puheenjohtajaksi Vapaavuoren sijasta, kun hänet oli jo valittu europarlamentiin ja puheenjohtajana hän menetti suosionsa. Sen minä voin kuitenkin sanoa, että SDP:n suosio ei tiedä hyvää Suomelle näin enää nyt ja Rinne vaikuttaa kaikin puolin lahjattomalta, joten hänen nousunsa pääministeriksi ei tällä kertaa tilannetta ainakaan paranna. Nyt meillä on kuitenkin aivan täysin erilaista kuin tuolloin lama-aikana, joten SDP:n menetyksellä nyt ei todellakaan ole mitään vahvaa pohjaa ja myös vahvat johtajat puuttuvat ainakin vielä, joten mikään iso vaalivoitto ei ole tällä hetkellä yhtään varma ja edes paljoa todennäköinen. Myös Ahtisaari auttoi demareita nostamaan kannatuksensa huippulukemiin vuonna 1995 samalla tavoin kuin Koiviston valtava suosio vuonna 1983, mutta Halosen menestyksestä huolimatta tämä ei toistunut enää vuonna 2007, koska tuolloin kansa oli jo siirtynyt kannattamaan Sauli Niinistöä, joka palasi äänikuninkaana eduskuntaan ja Kokoomus pesi demarit oikein kunnolla.
Punavihreys menee varmasti pian vähän solmuun Vasemmistoliiton uusien kuvioiden myötä ja sosialidemokratia ei yksinkertaisesti enää toimi hyvin, joten suomalaiset siirtyvät pian toivottavasti jälleen isänmaalliselle linjalle ja Keskusta edustaa sitä ainakin paremmin, mutta erään henkilön takia melko iso tappio saattaa olla tulossa ja ehkä nyt ei vielä niin iso kuin 2011. Perussuomalaiset ovat uponneet oikein kunnolla ja kannatus on jo yhtä pieni kuin ennen vuoden 2010 kesää ja syksyn valtavaa nousua, koska nyt heidän päälleen on kehitetty erittäin suuri viha ja pakonomainen tarve vastustaa heitä ja Soinista on tullut vastaavanlainen inhottu henkilö kuin Stubbista. Nyt on kuitenkin sanottu Stubbin lähtölaskennan jo alkaneen ja tämän vuoden puoluekokouksessa voi olla iso siivous edessä vuoden 2014 jäljiltä, joten tässä voi hyvin arvailla Kokoomuksen johtavien poliitikkojen kokoonpanon liukuvan takaisin lähemmäs Niinistöä ja Vapaavuorta. Seuraavien eduskuntavaalien alla Perussuomalaiset saattavat aloittaa samanlaisen nuivan kamppailun kuin ennen jytkyä puolueen opposition eli Halla-ahon kaltaisten johdolla, koska tämä saattaa palata ehdolle pelastamaan puolueen ja voi olla, että kutistuneessa ryhmässä Hakkaraisen, Huhtasaaren ja Immosen kaltaiset henkilöt ovat erittäin vahvasti edustettuna Soinin linjan kannattajien sijasta. Keskustan vahvaa linjaa puolestaan edustaa tällä hetkellä Olli Rehn, joka saattaa kärkkyä jo puheenjohtajan paikkaa ja on todennäköisesti puolueen presidenttiehdokas, joten seuraavien eduskuntavaalien jälkeen Keskustan ryhmä on todennäköisesti huomattavasti euromyönteisempi Rehnin ja Kiviniemen kaltaisten henkilöiden johdolla.
Suomalaisten palaaminen demareita kannattamasta takaisin isänmaalliselle linjalle on edessä heti, kun Paavo Väyrynen saa 5000 korttia kasaan ja puolueensa näin valmiiksi rekisteriin. Väyrynen on Keskustalle tällä hetkellä huomattavasti pahempi uhka kuin SDP, koska hän todennäköisesti leikkaa ainakin vähän isomman siivun Keskustan kannatusta tulevaisuudessa ja silti luultavasti enemmän Perussuomalaisilta, joilta saattaa ehkä mennä enemmän kannatusta kansalaispuolueelle kuin demareille ja ehkä hyvinkin paljon. Väyrysen kansalaispuolueelle menee kuitenkin Perussuomalaisilta vain Soinin edustaman linjan kannattajien ääniä, koska samalla tavoin Keskustalta menee hänelle varmasti paljon vain EU-kriisttisten ääniä ja loikkauksia voi hyvin olla luvassa. Jos demarit kuitenkin ovat Väyrysen menestyksestä huolimatta eduskuntavaalien suurin puolue, niin he saattavat hyvinkin harkita uuden hallituksen muodostamista ehkä jopa mieluiten Väyrysen kanssa, koska tuskin he haluavat enää palata takaisin Lipposen aikaan ja muodostaa hallitusta Kokoomuksen kanssa, mutta punavihreät eivät puolestaan ehkä Väyryselle todellakaan kelpaa yhteistyökumppaneiksi. Juha Sipilän hallitus ei todellakaan muistuta Ahon hallitusta näin ainakaan Kiviniemen hallitusta enempää, koska nyt puolestaan ei ole Väyrystä enää mukana hallituksessa ja Olli Rehn sen sijaan on siellä ministerinä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Suomi julkaisi varautumisoppaan
Että sellanen tappaus. Kun kriisitilanne iskee, niin on mentävä nettiin ja luettava ohjeet suomi.fi -sivuilta. Onkohan j2241958Kuhmo tekisi perässä
Lomauttakaa kaupungin talolta turhat lattiankuluttajat pois, kuten naapuripitäjä101758Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse551227Onko telepatia totta
Epäilen että minulla ja eräällä henkilöllä on vahva telepatia yhteys. Jos ajattelen jotain hän julkaisee aiheesta jotaki801065Missä Kaisa Lepola, siellä filunki ja sekasotku
Näin se taas nähtiin, ajolähtöjen taakse on joka kerta jääneet savuavat rauniot, oli työpaikka mikä tahansa.17998TTK:sta tippunut Arja Koriseva teki erityisen teon kyynelsilmin: "Mä olen ihan järjettömän..."
Kiitos tuhannesti Tanssii Tähtien Kanssa -tansseistanne, Arja Koriseva ja Valtteri Palin! Lue lisää: https://www.suomi15940- 46855
Nainen, olen niin pettynyt
Ehkä se tästä vielä paremmaksi muuttuu. Yritän itseäni parantaa ja antaa itse itselleni terapiaa, mutta eihän se mitään89854- 70802
Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos42784