Suomen ja Ranskan erot

uteliasaviomies

Olen muuttamassa puolisoni kanssa Ranskaan, ja minulla olisi
kysyttävää suomalaisille, jotka asuvat Ranskassa.

Miten Ranska on verrattuna Suomeen..

a) opiskelumahdollisuuksissa?
b) Palkassa, verotuksessa ja ostovoimassa?
c) Kommunikaatiossa ja kulttuurissa?
d) työllistymisessä?
e) Kuinka olette sopeutuneet Ranskaan?

Kiitos vastauksistanne ja hyvää syksyä :)

3

303

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pariisilainen

      A) opiskelumahdollisuudet on mahtavat siinä mielessä, että useimpiin aloihin yliopistoon pääsee opiskelemaan ilman pääsykokeita. Opintomenestyksen perusteella päätetään, että kuka pääsee jatkamaan seuraavana lukuvuonna. Poikkeuksena lääketieteelliset alat tai muut huippusuositut alat. Niissä on pääsykokeet.

      B) Palkoissa on usein iso ero. Kokopäiväinen opettaja saattaa tienata vain 1800€, mutta sairaanhoitaja jopa 4400€. Verotus on huomattavasti pienempi Ranskassa kuin Suomessa, mikäli oli matala/keskituloinen.

      C) Kulttuuri on liian laaja ja monimutkainen aihe tässä käsiteltäväksi. Ranskaa pitäisi osata tosi hyvin tai sitten hommautua englanninkieliseen yhteisöön. (messageparis.com) Englantia puhuvia lääkäreitä, pankkiireita, kiinteistövälittäjiä jne. on todella vaikeaa löytää ilman apua.

      D) Työttömyyslukemat ovat korkeat. Tietyillä aloilla on kova tarve. Esim. lääkäreillä ja sairaanhoitajilla riittää hommia.

      E) SOTU:n saamiseen meni melkein kaksi vuotta. Sitä ennen tuntui vaikealta. Kaikesta piti tapella paikallisen Kelan kanssa. Nyt kun meillä on ns. kela kortti eli carte vitale on elämä helpompaa.

      • uteliasaviomies

        Kiitos vastauksesta! :)

        Saanko kysyä, miten SOTU:n saamiseen meni melkein noin kauan?


      • Pariisilainen

        Niille pitää toimittaa kauhea kasa papereita. Mm. sähkölaskun kuitti, ranskalainen tilinumero, vuokrakuitti jne. Kuitenkaan et saa ranskalaista tiliä ellei ole ranskalaista osoitetta. Etkä meinaa saada ranskalaista osoitetta ilman tilinumeroa ja paikallista verotodistusta. Me mentiin kaverin paprujen kanssa pankkiin, hänen henkkarit mukana ja todistus meidän hänen luona asumisestaan. Näin saatiin pankkitili auki.

        Sitten me oltiin hommattu Suomesta maistraatista ranskankieliset avioliitto ja syntymätodistukset apostillien kanssa. Siitäkin taisteltiin monta kk, että kelpaako ne vai pitääkö käännättää ne virallisella kielenkääntäjällä. Sitä selvitettiin kaverin kanssa, joka työkseen käsitteli noita asioita. Se joutui moneen kertaan selittämään kollegalleen, että me ostettiin apostille (sopimusleima Ranskan ja Suomen välillä), ja näin ollen on väärin vaatia vielä erillistä tulkkausta.

        Ja sitten tuli kirje, jonka mukaan mun olisi pitänyt toimittaa erillinen todistus mun kansalaisuudesta. Siihen vastasin tämän kaverini avulla, että katsokaa nyt hyvät ihmiset passista.

        Miehellä meni 1,6 v kortin saamiseen, mulla muutama kk pidempään.

        Me kyllä saatiin väliaikaiset sotu:t silloin kun perustettiin yritys. Eli sen jälkeen pelattiin papereilla vähän niin kuin ennen vanhaan kun kävit yksityislääkärillä niin täyttelit papereita Kelalle. Pari kk meni ennen kuin perustettiin yritys.

        Monet, jotka ei ole yrittäjiä vaan normi työntekijöitä, odottelee sotu:a monia kuukausia. Yksi nainen sanoi, että vuosi meni. Mutta odotellessa voi pyytää lääkäriltä/apteekkarilta/kätilöltä/labralta feille de soin- papereita, jotka sitten lähetät eteenpäin sotun saadessasi.

        Lääkäriä valitessa kannattaa valita conventionne 1 lääkäri. Silloin ne veloittaa sosiaaliturvan suositteleman hinnan. Conventionne 2 lääkäri voi velottaa ihan mitä vaan. Silti sosiaaliturva osallistuu hieman senkin maksamiseen. Jos lääkäri ei ole conventionne, joudut maksamaan kaiken itse. Siis jopa kortinkin kanssa joudut ensin maksamaan koko maksun itse, ja paikallinen kela siirtää oman osuutensa muutaman päivän päästä tilillesi. Conventionne 1 yleislääkäri velottaa 23€, ja joku conventionne 2 lääkäri jopa 150€. Kannattaa siis tehdä tarkka selvitystyö. USA:n, Englannin ja Australian konsulaateilla on listat englantia puhuvista lääkäreistä, mutta listaa katsoessani näen, että hyvin suuri osa on niitä kalliimpia.

        Ja täällä lääkäreissä on hirmuisesti eroja. Juuri kukaan ei valitse lääkäriä tai sairaalaa siksi, että se on lähellä. Kaikki kyselevät suosituksia tutuiltaan. Silloin kun etsin synnytyssairaalaa huomasin, että joissakin sairaaloissa on todella korkeat leikkausarpitulehdus lukemat. Huomasin myös isoja eroja hammasleikkaus sairaalaa etsiessäni. Jotkut sairaalat on tosi likaisia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      108
      2142
    2. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      118
      1640
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      124
      1530
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1347
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      75
      1256
    6. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1175
    7. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      489
      1167
    8. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      88
      963
    9. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      942
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      886
    Aihe