sähköistys

valottupaan

Harkinnassa kesämökin osto jossa ei vielä sähköä, kuitenkin se olisi tarpeen. Kysyin jo liittymän hinnan mutta mitäs kaikkea muuta tuohon pitää huomioida? sähkö tuodaan tontin rajalle ja siitä eteenpäin pitää hoitaa itse...

54

2189

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • xcvygbhunji

      Muutamilla satasilla liittymän hinnan lisäksi saat jo mökkikeskuksen jossa muutama pistorasia ja sen kytkennän tontin nurkalle... siitä eteenpäin on sitten kyllä aivan kiinni siitä minkälaisen sähköistyksen haluat mökillesi joten aivan mahdotonta mitään muuta vastata.
      Joten homma alkaa siitä että ensin selvität itsellesi minkä tasoisen sähköistyksen mökillesi haluat ja sitten esität tämän tuotoksen vaikka muutamalle sähköurakoitsijalle niin voitte vielä tarkemmin suunnitella ja saatte tarjouksen hommasta.

      • valottupaan

        ok, tätä mökkikeskusta mietinkin ja onkos näissä ylijännitesuojat valmiina? Mistä kannattaa etsiä näitä? Muuten tulee ihan peruskäyttöön pistrasiat ja hieman valoa tupaan mutta tuleva sähkäri saa sen neuvoa.


      • syksy_tulee_nyt_jee

    • omatoiminen-mökkeilijä

      Nykyään kannattaa laittaa langattomat pistorasiat mökkiin, tulee kaikkein yksinkertaisin ja halvin ratkaisu.
      Säästyy maakaapelin tai ilmajohdon vedoilta, eikä asentajan tarvitse pähkäillä minkäväristä keviteippiä käyttää, niitä kun on nykyisin kaikenvärisiä. Itse niitä aikanaan jouduin jonkunverran käyttämään, yleisin oli väritön keviteippi. Niin maakaapeliin sitä ei tarvinnut laittaa kun siinä pirulainen oli kevi valmiina.

      • Yesh

        :=DD


      • valottupaan

        Jess. nämä laitan heti! kiitti vinkistä, samalla vaivalla sitten aittaan ja veneeseenkin jos kantavuus riittää? Mites jos katiskaan laittas pienen ledin houkuttaan ahvenoita...


      • Mut.ensin.sähkö.mökkiin

        :DDD ehottomasti led katiskat vireille. Kannattaa patentoida. Mikä onkaan helpompaa kun kalat näkee uida ja voivat valita katiskansa. Kala on muuten pirun utelias valolle. Sitä hyötyä hyväksi käyttäen on syntynyt tuulastuskin. Ja kolkka kalastus, kala pyörryksiin jään läpi.


      • pyrrö

        jos mökki on fortumin alueella niin ei kannata


    • ei_porukka_usko

      Hyvä kun löytyy vielä herkkäuskoisia taukkeja mitkä jaksaa uskoa suomeen maahan mikä on tippunut jo kuiluun.Suomeen ei kannata sijoittaa enää yhtään mihinkään,koittakaa jo tajuta!Tuhlasit jo rahasi arvottomaan maapalaseen.

      • czxertykjn

        Päin vastoin maahan juurikin kannattaa sijoittaa, sen valmistus kun on lopetettu jo aikoja sitten, niin pitää kyllä arvonsa.


      • Hatzio

        Ainakin suomesta siitä on ylitarjontaa. Suomi on periferia johon ei kannata sijoittaa.


      • dsfatyu

        Katsotaanpa vaikka 20 vuoden kuluttua niin alkaa olemaan suomikin aika piukassa porukkaa, ja silloin kannattaa omistaa maata.


      • Hatzio kirjoitti:

        Ainakin suomesta siitä on ylitarjontaa. Suomi on periferia johon ei kannata sijoittaa.

        Pers'aukinen uhoaa, kun ei ole VARAA sijoittaa! Itse ostin hiljattain järvenrantatontin 50.000 eurolla ja rakensin nätin hirsimökin. Rakensin itse ja tuli maksamaan 75.000 euroa kaikkinensa ja kun myin nyt kesällä, niin sain 275.000. Verot pois niin jäi käteen yli 100.000. Sitten ostin taas siitä naapuritontin 50.000 eurolla ja vielä jäi käteenkin yli 50.000... Joten revi Hatzio siitä.... Eikä ole trolli. Näin rahaa tehdään!


      • Milli.nokkiin

        Siinätoinen perseaukinen oikein yltyi. Vaikka kysymys on vasta kesämökin sähköistyksestä. Tuleekohan kolmas hyväkäs, joka on ostanut 100 000:lla ja myynyt miljoonalla.


    • ei-murheita

      mitähän tuo työmaa keskus auttaa asiassa voisi olla parempi jos et ostaisi mökkiä kun olet noin tumpelo osta loma osake niitä on ulos otossa myynnissä n,200 kpl

      • Wladi-mirri-putti

        Oletko venäläinen kun et osaa kirjoittaa ymmärrettävää suomea?


    • Radial

      Jos otat sähköliittymän kesämökille, olet tehnyt ratkaisevan munauksen. Verotusarvo nousee ja jatkuvasti tippuu sähkölaskuja.

      Olen sähköistänyt pari mökkiä. Yhden aurinkopaneeleilla. Antavat valaistuksen, TV'lle virran, pitävät koko kesän jääkaapin kylmäna, ja kännykkälaturille virran. Aurinkopaneelikauppiaita ei kannata hetkeäkään uskoa, niiden lupaukset eivät tule toteutumaan. Talvikäyttö edellyyttää agregaattia. Jokainen laite joka kuluttaa sähköä on erilainen kuin normaalissa verkossa.

      Tämä homma epäonnistuu 99% varmuudella ellet ymmärrä miten se tehdään niin että toimii. Sieltä minne asensin ei ole koskaan sähkö loppunut. Talvikäyttö ei onnistu koska 3 kk lähes nolla tuottoa. Jos esim merensaaressa voi tehdä tuuligeneraattorilla lämmityksen. (Tuuliolosuhteet!) Toteutus vaatii aika paljon kokemusta ja ymmärtämistä.

      Valaistus on suhteellisen helppo toteuttaa, ellei rakennuksien väli ole 20 m enempää. Jääkaappi jo huomattavan haasteellinen. Pakastin vielä hankalampi. (kalliimpi) Tarvitaan juuri tähän suunniteltu arkkujääkaappi joille tiedän vain yhden valmistajan. Hintaa sille tulee n. 1000 €.

      Jos kerrot mitä laitteita tarvitset tiedän miten toteutetaan ja suurinpiirtein hintaluokan. Kauppiaiden laskelmat eivät kelpaa edes vessapaperiksi.

      • hakeuduhoitoon

        Säähän sälli oot!
        Toinen kysyy että mitä pitää huomioida kun vetää mökille sähköt niin sinä tollopeloton haukut sen kalliiksi ja alat selitellä jotain sekavaa toimimattomista virityksistä jotka ovat aivan sairaan kalliita. Alempana sulla sitten onkin joku lelu genu...


      • Radial
        hakeuduhoitoon kirjoitti:

        Säähän sälli oot!
        Toinen kysyy että mitä pitää huomioida kun vetää mökille sähköt niin sinä tollopeloton haukut sen kalliiksi ja alat selitellä jotain sekavaa toimimattomista virityksistä jotka ovat aivan sairaan kalliita. Alempana sulla sitten onkin joku lelu genu...

        Tällaista se teettää kun alemmuuskompleksi, alaikäisyys ja osaamattomuus yhdistyvät.


      • Watteja.piereskellen

        Niin. Aggregaattihan ei maksa mitään eikä edes kuluta kun putputtaa aamusta iltaan. Niinkö?
        Nyt on tulossa markkinoille pierugeneraattori. Viikon pieruilla kuukauden sähköt. Halpaa. Vaatii tietysti piimää, hapanleipää ja muutaman purkillisen hernekeittoa.


      • Radial
        Watteja.piereskellen kirjoitti:

        Niin. Aggregaattihan ei maksa mitään eikä edes kuluta kun putputtaa aamusta iltaan. Niinkö?
        Nyt on tulossa markkinoille pierugeneraattori. Viikon pieruilla kuukauden sähköt. Halpaa. Vaatii tietysti piimää, hapanleipää ja muutaman purkillisen hernekeittoa.

        Taas näkyy se totaalinen osaamattomuus. Kesässä kuluu n. 100 litraa löpöä kesämökillä. Liittymän hinnalla saisi n. 350 vuoden löpöt. Jos viitsisin laittaa aurinkopaneelit putoaisi kulutus viidesosaan. Ei kannata. Se dieseli vaatii uuden männän 40.000 tunnin jälkeen. Eli n. 400 vuoden jälkeen. Samanlainen kone pyöri urakoitsijalla 4 vuotta Venäjällä nonstop, 8760 tuntia vuodessa, eikä ole mikään kinuski. Se miten nämä hommat toteutetaan vaatii juuri sen puuttuvan osaamisen. Toimitin muuten sille urakoitsijalle sen männän.
        Omakotitaloonkin saa sähköt ilman siirtomaksuja ja lämpimän veden oikealla tarkoitukseen sopivalla dieselillä, noin 10-15 centiä KWH. Vaatii vain paljon lisää osaamista, automatiikkaa ja tehonohjausjärjestelmän. Jo rakennusvaiheessa asennettava sähköputkitukset tehonohjaukselle.


    • sähköllinen

      Minä olisin halunnut sähköttömän mökin, vaan eipä niitä ollut silloin kaupan. Niissä on jotenkin ihan oma tunnelmansa. Nyt sitten maksella isoja perusmaksu ja pieniä sähkölaskuja....

      • Eikötullutmieleenett

        Voihan sen liittymän irtisanoa.


      • ei.voi.enää
        Eikötullutmieleenett kirjoitti:

        Voihan sen liittymän irtisanoa.

        Eihän sitä enää voi kun sähköllisen mökin helppouteen on jo ehtinyt tottua.


      • sähköllinen

        Kävi kyllä mielessä sen sähkön irtisanominen, mutta sähköjohtojen ja pistorasioiden poistosta olisi jäänyt ikävät jäljet. Jätin asian hautumaan, ja niinhän siinä on käynyt että olen tottunut jo sähkön mukavuuteen.


      • Eiolisitarvinnut
        sähköllinen kirjoitti:

        Kävi kyllä mielessä sen sähkön irtisanominen, mutta sähköjohtojen ja pistorasioiden poistosta olisi jäänyt ikävät jäljet. Jätin asian hautumaan, ja niinhän siinä on käynyt että olen tottunut jo sähkön mukavuuteen.

        Ei niitä johtoja ja pistorasioitakaan olisi tarvinnut poistaa.


    • Radial

      Ei niitä maksettuja rahoja enää takaisin saa. Minulta tahtoivat liittymästä 36.000 €. Eli jos kaikki neljä muuta olisivat ottaneet. En viitsinyt edes vastata. Ostin 1000 € dieselgeneraattorin. Sähköistin itse kaiken ja laitoin akkupaketin 280 Ah. Joka kolmas päivä käytettävä dieseliä 2 tuntia. vähän toista litraa ottaa löpöä. Kaikki koneet pyörii aina jos tarvitaan. (so tälläkkä, 3 kw painepesuri, kompressori.) Aurinkopaneelit voisi laittaa, mutta en ole viitsinyt laittaa kun menee hyvin ilmankin. Kaikki 3 kw'n agregaatit eivät pysty käynnistämään 3 kw sähkömoottoria. Itsellä siis genussa oma magnetointigeneraattori ja n.60 kg vauhtipyörä dieselissä. Painepesurin käynnistyksessä kilahtaa 30 A mittari pohjaan pariksi sekunniksi. 3 kw'n kinuskit eivät pysty käynnistämään 3 kw painepesuria koska kestomgneettivehkeitä kevyellä vauhtipyörällä. Kaikkien laitteiden oltava tarkoitukseen sopivat. Esim. painepesurille oltava 16 A hidas sulake. Mikään asia ei nytkään mene niinkuin luulisi. Jos kertoo minkä laitteiden in toimittava, voin selittää kokoonpanon.

      • Eikötullutmieleenett

        Itseasiassa liittymän irtisanomis tapauksessa saattaa saada jopa rahoja takaisinkin päin tilanteesta riippuen.


      • Kaikestapidätinkiä

        16A hidas painepesurille? Ei ole enää mikään lelu... Mulla riittää kyllä ihan normaali 10A sulake sekä pesurille että kompuralle samaan aikaan. Kotona siis.. Mutta ei ne mitään ammattivehkeitä olekkaan.
        Agregaateissa olet kyllä hyvin oikeassa, tuli kokeiltua niitä salkkumallisia joku vuosi sitten, 1Kw luvattiin mut johan suojan laukaisi joka kerta kun tarvi enemmän kuin jääkaappi (tilavuus 39l) 3x 11w säästölamput..


    • rakentaja5

      Jos mökki on vain kesäkäyttöön niin kannattaa tarkkaan harkita sähköliittymän ottoa. Minun mökkitontin vierestä kulkee sähkökaapeli linja. Liittymä maksaisi 24.000 euroa. Laitoin kymmenen vuotta sitten aurinkosähkön. Pledivalot vie niin vähän sähköä että minulla on ulkovalot niinkuin oikeilla sähkövaloilla. Keittoliesi on omalla kaasupullolla, samopin jääkaappi omalla kaasupullolla. Telkkaria ei ole vaikka sähkö riittäisi siihenkin. Mökissä on takka jota voi lämmittää kylmällä säällä. Yleensä riittää saunan lämmitys.
      Jos ottaa sähköliittymän niin perusmaksu lienee n.150 euroa vuoteen. Liittymä tulee ulkopylvääseen tai seinään. Mittari maksaa jo satasia. Sisäasennukset tuhansia euroja. Aurinkosähkössä ei ole perusmaksuja. Jos tarvitsee sähköä lämmitykseen niin silloin joutuu hommaamaan agregaatin. Halvempia saa 500eurolla.
      Jos talvisin kävisi joskus mökillä niin mökin pitäminen jatkuvasti lämpimänä on rahan haaskausta. Rakennukselle ei ole myöskään hyväksi jos sitä lämmitellä'än talvella satunnaisesti. Savupiipun saa silloin herkästi hajalle ja seiniin, kattoon, lattiaan saa ylimääråistä kosteutta.
      Joten aurinkosähköllä pärjää kesällä mainiosti. Jos haluaa sähköjääkaapin niin niin silloin suuremmat aurinkopaneelit ja suuremmat akut. Varalle vielä agregaatti niin homma toimii, ja rahaa säästyy.

    • toisesta.toiseen

      Minulla on kaksi mökkiä parin sadan metrin päässä toisistaan. Toisessa aina ollut sähköt, toisessa ei. Vedin metsän poikki 4x35mm2 AXMK:n, niin nyt on toisessakin mökissä 3x16A sähköt, eikä tule ylimääräisiä perusmaksuja, eikä ylimääräisiä veroja. Pihapiirissä kaivoin toki kaapelin maahan asianmukaisesti, mutta muuten menee tuolla pusikossa, eikä ketään kiinnosta. Tulihan noin paksulle kaapelille toki hintaa reilu tuhat euroa ja oikosulkuvirtavaatimuksen toteutumisen takia joutui lähtöön laittamaan vain 16A nallit. Sisätöineen selvisin n. 2500€:lla koko hommasta ja sähkölaitos ja verottaja jäivät nuolemaan näppejään.

      • UrakointilupaS1

        Olet vetänyt laittoman kaapelin. Jos esim. tarvitset turvautaua vakuutukseen niin huomaat sen kyllä.
        Pääkeskuksen jälkeinen syöttökaapeli pitää sähköturvallisuusmääräysten mukaan ehdottomasti olla 5 kertainen. Itse kaapelin paksuuden tarpeen määrää lähtösulake. Lähtösulakkeen tarpeen taas rakennuksen laitteeet ja asennusjohtojen paksuus.
        Lisäksi pitää kaivaa potentiaalintasauskaapeli raksennuksen ympäri. Min. Cu16.
        Voipi olla että loppupelissä on vielä omien näppien kallis nuolenta.


      • tyhmät_maksaa_tekijät_
        UrakointilupaS1 kirjoitti:

        Olet vetänyt laittoman kaapelin. Jos esim. tarvitset turvautaua vakuutukseen niin huomaat sen kyllä.
        Pääkeskuksen jälkeinen syöttökaapeli pitää sähköturvallisuusmääräysten mukaan ehdottomasti olla 5 kertainen. Itse kaapelin paksuuden tarpeen määrää lähtösulake. Lähtösulakkeen tarpeen taas rakennuksen laitteeet ja asennusjohtojen paksuus.
        Lisäksi pitää kaivaa potentiaalintasauskaapeli raksennuksen ympäri. Min. Cu16.
        Voipi olla että loppupelissä on vielä omien näppien kallis nuolenta.

        Kiinteistön sisäinen eli ei kiinnosta ketään tiedän tapauksen jossa kiinteistönomistaja laitatti keskuksen rajalleen ja teki linjan siitä mökilleen noin 1km koska hinta oli järjetön.

        Tietotaitoa omasi tämä tekijä koska oli sähkölaitoksen urakoitsija toisessa kaupungissa jolla kalusto kyseiseen johdonvetoon eli tuolloinen hinta ei ollut millään järjellä selitettävissä.


      • Tulkitsijaa
        UrakointilupaS1 kirjoitti:

        Olet vetänyt laittoman kaapelin. Jos esim. tarvitset turvautaua vakuutukseen niin huomaat sen kyllä.
        Pääkeskuksen jälkeinen syöttökaapeli pitää sähköturvallisuusmääräysten mukaan ehdottomasti olla 5 kertainen. Itse kaapelin paksuuden tarpeen määrää lähtösulake. Lähtösulakkeen tarpeen taas rakennuksen laitteeet ja asennusjohtojen paksuus.
        Lisäksi pitää kaivaa potentiaalintasauskaapeli raksennuksen ympäri. Min. Cu16.
        Voipi olla että loppupelissä on vielä omien näppien kallis nuolenta.

        SFS 6000-4-44 444.4.3.2
        444.4.3.2
        "
        Uusissa rakennuksissa TN-S-järjestelmä pitää asentaa liittymiskohdasta (pääkeskuksesta) eteenpäin, katso kuva 44.R3A.
        Rakennusten ulkopuolella olevissa jakeluverkon kaltaisissa verkoissa voidaan käyttää TN-C-järjestelmää edellyttäen, että rakennusten välillä ei ole johtavia yhteyksiä kuten tietoliikenneverkkoja.
        "


    • mekkk

      Se hyvä puoli on että jos mökillä on sähköt niin kayttöaika on hutkikuusta marraskuuhon eli heti kun jäevestä jäät lahtee ja sysksyllä kun vesi rupeaa jäätymään. Vkl mökille ja ostin mutama vuosi sitten gsm ohatun laitteen pistorasiaa ja saan tejsitviestillä lämmityksen päälle ja on kiva mennä lämpimään mökkiin vkl. Täerkein mikä sähköjen myötä tulee niin jääkaappi ja voi ottaa mökille mitä ruokaan vaan, Meillkin mökki oli ensimmäiset 20v ilman sähköja ja pärjättiin mutta mukavuuttahan sähköt tuo. -90 laman aikana linjan veto maksoi 20 tuhatta markkaa ja muuta sai halvalla laman aikana ja kun isäni oli sähköalan ammattilainen niin asennukset mökkiin tehtiin itse. Jotain 25000 markka tuli maksamaan.

      • Jäpäsaaresta

        "Se hyvä puoli on että jos mökillä on sähköt niin kayttöaika on huhtikuusta marraskuuhun"
        Minulla on kaikki samat toiminnot aurinkopaneeleilla ja tuuligeneraattorilla, ainoastaan lämmitys poikkeaa sillä että laitan tekstiviestillä öljylämmittimen (Safire) päälle. On televisiot, kahvinkeittimet,mikroaaltouuni, jääkaappi, ym.. Olen mökillä Huhtikuusta - joulukuuhun ja mökkini sijaitsee meren saaressa johon sähköliittymä olisi maksanut 42000 euroa, aurinko ja tuuli systeemit sain alle 4 tonnilla,eikä ole siirto ja kuukausimaksuja. Jokainen tyylillään


    • tuore-sähkäri

      Näin sähkärin alkuna kysyisin että onko kalliskin liittyä verkkoon ?
      Olin mukana projektissa jossa mökille piti ensin hankkia ilmakaapelilla sähköt mutta lähinpään tolppaan oli 1.5km ja oliko elenia joka heitti tarjouksen ettå 50 000e ja sähköt tontille..

      Lopputulos oli laittaa aurinkopaneelia ja entisiä sähkölaitoksen akkuja jota paneelit lataa. virta ei riitä jokapäiväiseen käyttöön mutta mökille riittävästi ja sopivampaan hintaan ettå kannattaa miettiä

    • Pers'aukinen uhoaa, kun ei ole VARAA sijoittaa! Tarkoitan nyt nimimerkki Hatziota. Itse ostin hiljattain järvenrantatontin 50.000 eurolla ja rakensin nätin hirsimökin. Rakensin itse ja tuli maksamaan 75.000 euroa kaikkinensa ja kun myin nyt kesällä, niin sain 275.000. Verot pois niin jäi käteen yli 100.000. Sitten ostin taas siitä naapuritontin 50.000 eurolla ja vielä jäi käteenkin yli 50.000... Joten revi Hatzio siitä.... Eikä ole trolli. Näin rahaa tehdään!
      Muutenkin täällä on niin asiantuntematonta porukkaa, että ihmetyttää. Ammattirakentajaja tunnen asiat ja nämä ovat enimmäkseen hupijuttuja täällä. Uskoo ken haluu!!!

    • aurinkokennot

      Laitoimme kesämökille aurinkopaneelin jo 10 sitten. Nyt kun olemme muuttaneet kaikki LED valoiksi ja uuden TV joka ei kuluta virtaa kun 24W niin meillä on kaikki hyvin. Valaisimia on melkein 30 kpl. Virtaa riittää aina. Käytämme mökkiä keväästä syksyyn Keski-Suomessa. Pihavaot ym ym.
      Lidlissä oli 12V liiketunnistimella pihavaloja. Liitin ne silleen että en käytä sitä niissä tullutta aurinkopaneelia vaan suoraan omaan järjestelmään. Toimii hyvin pihavaloina.

      Tuttava perheemme on laittanut yhden paneelin lisää ja jääkaapin. Kompressori jääkaappi 12v jossa on pakastin. Sellainen jenkkikaappi maksoi noin 500€.
      Meillä vielä kaasukaappi. Ensikesänä muutan sen 12V kompressori kaapiksi. Mukava kun se on kuin kotona valot sisällä ja toimii hyvin.

      Itte saa laittaa sähköasennukset 12V. Käy kaikki normaalit E27 kannalla olevat valaisimet joihin 12V LED lamppu 2...6W onnistuu hyvin. Johdotkin saa laittaa ohuet kun kulutus on pientä.
      Olemme laitattaneet invetterin 2000W jatkuvaa ja 3000W hetkellisesti. Sillä keitetään kahvit 1600 keittimellä ja pölyimuri toimii myös.
      Teimme sille oman johdotuksen akkujen luota keittiöön. Pistorasiaan päälle pieni keinukytkin jolla invetteri lähtee päälle. Kun kahvit on keitetty niin sitten se inventteri sammutetaan siitä katkaisijasta. Muuten se kuluttaa virtaa.
      Inventterin saa netistä 137€ kulut 17€. Toimii hyvin. Täällä kaupoissa 250-350€ ..
      Se käyttökytkin tehtiin pistokkeella siihen viereen josta johto keittiön pistorasian päälle.

      Generaattori on jos tarvii ja siinä 16A akkulaturi jolla saa syksyllä hätätilassa akkuihin lisää potkua. Akut on käytettyjä hyytelöakkuja 4V / 260A kappale. Niitä 3 rinnan ja 3 sellaista sarjaa niin ei lopu sähkö. Akut ei maksananeet mitään. Sain ne hakupalkalla noin 50 kg / kpl! ja 9 kpl!

      Ei sähkölaskuja, ei korkeita kiinteistöveroja.

      Paras hankinta mitä olen tehnyt....

    • mukavuudetpois

      Pöh! Mitå sitä kaupungista pois lähtemään jos se pitää mukanaan viedä metsään.. itellä ei oo mökkiä. Jos olisi niin sähkötön. Tållein köyhänä sitte mökkeilen laavulla. Reppuun vaan mitä tarttee. :) eikä ole pihatöitä. Voi vaan olla..

    • akkusähköä

      Laillisesti tehtynä, jossa turvallisuus on otettu huomioon, ei pelkän valon takia ainakaan kannata sähköjä vetää. Nykyisin on Led-valojen virrankulutus on niin vähäinen että akuilla pärjää. Televisiokaan ei ihmeitä vie. Kaasu on tehokas ja toimiva hellan- ja jääkaapin energian lähteenä. Tilapäiseen "töpselisähkön" tarpeeseen penehkö 1-vaihe agrikaatti. Sellaisella akut on täynnä nopesti.
      Sähkötyöt on luvanvaraista toimintaa. Akkuvirralla toimivien laitteiden asennuksen saat tehdä ilman sähköurakointiin vaadittavaa pätevyyttä.

      • Teeseitse

        Niinpä teen itsekin,laitan mökkiin normaalit sähköjohdot ja valaisimet,pistorasiat ja katkaisimet ja 5kw agrekaatista virta...En ole nähnyt missään kieltoa rakentaa itse agrekaatilla toimivaa verkkoa.


      • pö98oi7u6

        Niin voihan agrekaatilla toimivan verkon tietysti rakentaa, mutta samalla lailla sen rakentaminen on sähkötyötä kuin muukin ja vaatii asennusoikeudet.


      • dfgg7bg

        "Akkuvirta" ei ole mikään määritys että sillä toimivia asennuksia saisi tehdä ilman oikeuksia vaan kyse on jänniterajoista:

        "
        Vaatimus sähköalan töissä, joista voi aiheutua vain vähäistä vaaraa tai häiriötä
        10 §
        Riittävää huolellisuutta noudattaen on sallittua tehdä seuraavia sähköalan töitä:
        ...
        2) nimellisjännitteeltään enintään 50 voltin vaihtojännitteisiin tai 120 voltin tasajännitteisiin laitteistoihin kohdistuvia sähkötöitä,

        "


    • mietisvähä

      Ei mitään järkeä alkaa makselemaan jollekin sähköyhtiölle sähköliittymistä ja sen jälkeen kovia perusmaksuja, sekä tietenkin vielä sähköstäkin. Jo pelkällä sähköliittymän hinnalla sähköistää kesämökin aurinkokennoilla ja suurempaan sähköntarpeeseen halpis agregaatti.
      Valaistustekniikka on kehittynyt niin paljon viime vuosina, että vähemmilläkin aurinkokennoilla riittää sähköä, lisäksi saa kodinkoneitakin samaan systeemin.
      Minä harkitsen jopa omakotitalon sähköistämistä jollain muulla konstilla, kuin sähköverkkoon liittymällä.

      • Radial

        Kolme mahdollista sähköntekokeinoa verkon lisäksi. Jos on omakotitalo on agregaatti välttämätön. Silloin oikea laite vesijäähdytetty diesel 1-vaihe genulla. Kiinalaisista varoitan. Elinkaari liian lyhyt. Ne jotka kestävät ovat Lister ja Petter. (Myöhemmin Lister-Petter) Talo on alun alkaen rakennettava sillä mielellä että omalla sähköllä toimitaan. Sen agregaatin vaativat pesukone, tiskikone, kuivausrumpu, sähköliesi ja uuni, mikroaaltouuni. Kiuas pitäisi lämmitä puulla eikä kaasujääkaappi ole mikään halpa käytössä. Jääkaappeja saa niin pienikulutuksisia että toimvat aurinkokennoilla. Kaasulla voi hoitaa keittämisen mutta onnistuu se sähkölläkin. Agregaatteja saa myös automaattikäynnistyksellä. 3 KW laite syytä olla tehonohjauksella. Silloin nuo pesu ym koneet tarvitsevat sen tehonohjauksen kahdesta syystä. Ensinnä siksi ettei laiteta suurempaa kuormaa kuin se 3 KW. Syynä siihen on että sen dieselin on käytävä lähes täydellä teholla sen minkä ajan käy polttoainetalouden vuoksi eikä sitä genua saa kuormittaa kuin sillä 3 KW'n teholla. Kaikki laitteet kytketään päälle, mutta tehonohjaus valitsee prioriteetit, eli missä järjestyksessä laitteille tarjotaan virtaa. Kun esim pesukoneen lämmitysvastus pyytää virtaa saa se tehonohjaukselta sen 10 A. ja alempiprioriteettinen vasta kun pesukoneen vastus ei pyydä sähköä. Vesikeskuslämmityksestä otetaan koneen jäähdytysvesi ja pakokaasut ohjataan öljykattilaan. Yhdestä litrasta lämmitysöljyä saadaan 3 KW sähköä, 3 KW lämpöä menee kattilaveteen ja 3 kw saadaan pakokaasuista kattilaan. 1 Kw menee hävikkeihin. Talo saa siis 6KW lämmitystehoa ja 3 KW sähkötehoa dieselin käydessä. 2-3 tuntia diesel käy vrk. Tarvitaan myös akkupaketti jolla toimitaan muu aika eli valaistus, jääkaappi, TV ym pienkuluttajat. Paljon muutakin detaljitietoa tarvitaan, mm miten se tehonohjaus toteutetaan. Jos joku toteuttaa tämän voin selittää lisää. Minulla sekä talossa että kesämökillä 3 KW agregaatti. Mökillä ei ole lämmön talteenottoa pakokaasuista ja jäähdytysvedestä, ei kannata.

        Tuuligeneraattori vielä aivan oma maailmansa. Ensin on tajuttava tuulivoiman yhtälö. Siitä paljastu se tuulennopeuden kolmas potenssi. Lähes kaikki epäonnistumiset lähtevät siitä ettei ymmärretä sitä kolmatta potenssia. Saaressa onnistuisi mökinkin lämmitys ja taloon se ei kannata. Auringosta lämmön talteenotto talossa toimisi. Niin toimisi myös lämmönkerääjät mökin katolla.

        Aina joutuu valitsemaan tilannekohtaiset ratkaisut. Paljon enemmän osaamista tarvitaan kuin kuin olen kirjoittanut.


    • tuulilämpö

      Toki on omakotitalojakin joissa ei ole sähköliittymää.

      Rakennusluvan saanti on siihen hankalaa mutta sekin onnistuu.
      Tiedän ainakin yhden sellaisen. Hyvin pärjäävät ja ovat sellaisia pellepelottomia. Hieno homma kun toiset osaa ja viitsii..uskaltaa...
      Heillä on kaikki kuten meilläkin.
      Ovat suunnitelleet jotakin ihan uutta systeemiä, en osaa sanoa millaista mutta se helpottaisi vielä asioita.
      Vesi lämpiää heillä auringolla 9kk vuodessa jolla lämmittävät taloa. Tuuligeneraattori on myös heillä. Niin ja heillä on ilmalämpöpumppu myös jäähdytykseen kesällä.
      Akusto jolla toimii kaikki sähkölaitteet. Osa 220v ja osa 12v jännitteellä.

      Sähkölasku 0€!

      Siinä on kateellisille sähkölämmittäjille nielemistä!

      Lämmityksen hinnalla koko perhe etelään .....hienoa arvostan tätä perhettä!

    • SÄhkölämminMökki

      Yhdella rannalla on kolmella kesämökillä yhteinen sähköliittymä. Tulee halvemmaksi, jos on väleissä naapurien kanssa. Mökillä vuotuinen sähkönkulutus on nimittäin useimilla pieni. Minun mökillä menee vuodessa 2700kWh (vesijohto on), joten perusmaksun ja liittymismaksun osuus kuluista on huomattava. Jos aiot käydä mökillä usein ja myös talvella, aurinko/tuulisähkön voinee unohtaa, etenkinjos linja on lähellä.. Sen sijaan tuo standardi 3*25A liittymä riittää useammallekin mökille. Jokaisella osakkaalle vain oma ns. "jälkimittari". Kun asennustyöt tekee oikea asentaja, niin tulee turvalliset sähköt.

      • Käräyttäjä

        Homma vaan on laiton eli sähkömarkkinalain vastainen, verkkoyhtiöillä on alueellaan tuolla lailla turvattu monopoli. Eli sähköliittymää ei voi jakaa eri käyttäjien kesken,mutta sitten esim. oman mökkikylän sähköistäminen yhden liittymän kautta on sallittua.

        http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2013/20130588
        "
        2 luku:
        Sähköverkkotoiminnan luvanvaraisuus
        4 §
        Sähköverkkotoiminnan luvanvaraisuus

        Sähköverkkotoimintaa saa harjoittaa Suomessa sijaitsevassa sähköverkossa vain Energiamarkkinaviraston myöntämällä luvalla (sähköverkkolupa). Sähköverkkolupaa ei voida siirtää toiselle.

        Luvanvaraista ei ole sähköverkkotoiminta, jossa sähköverkolla hoidetaan vain kiinteistön tai sitä vastaavan kiinteistöryhmän sisäistä sähköntoimitusta.
        "


    • Pulurotko

      Sähkölasku mökillä 255€ /vuosi, aikaisemmin aurinkokennot agrikaatti yhdistelmä. Teetin sähkötyöt fortumilla rakennuksen seinään saakka johon asensivat keskuksen.
      Fortumin töistä mitkä tapahtuivat tontilla sai myös kotitalousvähennyksen. Hinnaksi tuli n.3500€ mökin sähköistäminen. Ei ole ikävä aurinkopaneeleita aina oli ongelmia sähkön riittävyyden kanssa loppusyksystä ja joskus kesälläkin.

      • Radial

        Juuri näin käy ellei osaa. Paljonko maksoi sähköliittymä?


    • sähköö

      Olikohan tuolla 50 vastauksen joukossa yhtään vastausta kysymykseen, en jaksanut kaikkea sitä kikkelinmittailua lukea läpi. Mutta siis tarvit: tonttikaapelin, mökkikeskuksen rensseleineen, sähkövedot rasiat kytkimet ja avot, siinäpä perussähköt. Ensimmäiseen sähkölaskuun tulee lisäksi mittarimaksu. Maakaapelin asennukseen tarvitaan kaivinkone ja kytkentöihin sähköasentaja, jolta saat myös mittauspöytäkirjan. Hinnat riippuu sitten kaapelien pituudesta ja asennettavien sähköjen kalusteiden määrästä. Kilpailuttamalla selviää edullisin paikka. Ainakin meillä kävi niin, että sain suoraan sähkärin kautta edullisimmin kaikki tarvikkeet eikä jää ylimääräistä (=väärää) sälää pyörimään. Kaivinkone oli pari vuotta sitten vielä 50e alv /tunti. Esim. 50m kaapelia asentaa maahan muutamassa tunnissa.

      • sähkötmökillä

        Jäipä se hinta puuttumaan sinultakin...


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1896
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe