Kolhoosi ei konkurssiin kaadu

Eikattamattomiariskejä

Yrittäjät perustelevat palkansaajia suurempia ansioitaan usein sillä, että paksumpi lompakko on korvausta hänen ottamastaan riskistä. Yrittäjä voi menettää konkurssissa jopa kaiken omaisuutensa ja työpanoksensa.

Riski kuitenkin hyväksytään yrittäjien parissa ja sitä pidetään yritystoiminnan yhtenä keskeisenä tunnusmerkkinä. Kuntien ja valtion omistamien liikelaitosten ja yhtiöiden toimintaa yksityisten yritysten kanssa edes osin samoilla markkinoilla on paheksuttu usein juuri konkurssisuojalla. Tätä puhetta kuulee silloin, kun julkista sektoria vaaditaan purettavaksi ja liikelaitoksia ja firmoja yksityistettäviksi.

Julkisen sektorin purkutalkoot tulisi nyt ainakin johdonmukaisuudesta ulottaa myös maatiloihin. Keinoja riittäisi: Valtio voisi luopua investointituista, joilla katetaan esimerkiksi navetoiden rakennuskustannuksista puolet tai enemmänkin. Myös kansallisista tuista olisi helppo luopua, samoin mittavista verotuista, joita myönnetään niin paljon, ettei satojen miljoonien verohelpotuksia kehdata enää edes tilastoida.

Viljelijöiden ansioista vain 34 % tulee markkinatuloista, muu on veronmaksajien rahaa. Näiden Euroopan avokätisimpien maataloustukien avulla viljelijäperheiden mediaanitulot on nostettu Suomen suurimmiksi ohi tavanomaisten yrittäjien. Vielä erikoisemmaksi tilanteen tekee se, että viljelijöiden työaika on kaikkein lyhyin ja heillä on veronmaksajien kustantamana samanlainen sosiaaliturva ja vuosiloma kuin palkansaajilla. Noista kahdesta jälkimmäisestä huolehtii viljelijän oma Kela eli pääasiassa julkisrahoitteinen Mela. Myöskään konkurssiriskiä ei sattuneista syistä ole kuin periaatteessa.

Rakennusalan yrityksistä, joita on 42 000, katosi Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2013 konkurssin kautta noin 1,6 %. Teollisuusyrityksiä on noin 21 000 ja niistä hävisi 1,5 %. Kuljetus- ja varastointialan yrityksistä konkurssi vei 1,1 % ja informaatio- ja viestintäalan yrityksistä joka sadannen.

Tuoreimpien eli vuoden 2012 tilastojen mukaan noin 18 000 eri kotieläintilasta 0,06 % eli runsaat puoli promillea, siis 12 maatilaa, koki konkurssin. Kasvinviljelyssä riski on vielä pienempi: runsaasta 40 000 tilasta 14 eli 0,3 promillea onnistui jollakin keinolla menemään konkurssiin. Maataloudessa yrittäjäriski konkursseina katsoen luetaan promillen osina, oikeassa yritystoiminnassa prosentteina yrityskannasta.

Tuon kaiken tukemisen ja sitä seuraavan aidon kilpailun puuttumisen ja siis riskittömyyden kiihkeinkin markkinauskovainen voisi hyväksyä ainakin jos tuloksena syntyisi vastaava ulkoisvaikutus eli puhdas ja kohtuuhintainen ruoka sekä edullinen raaka-aine elintarviketeollisuuden käyttöön. On käynyt aivan päinvastoin: Suomessa on maksettu koko Euroopan kovimpia tuottajahintoja ja ne ovat sitten kertautuneet niin, että kaupan kassalla ruoka on lähes Euroopan kalleinta. Päälle on luettava vielä se, minkä kuluttaja maksaa maataloustukina verojen kautta. Lisäksi Suomessa käytetään satokiloa kohden jopa enemmän torjunta-aineita kuin esimerkiksi Saksassa tai varsinkin Baltian maissa.

Lähde: mitä olisi tutkittava, anonyymibloggari

60

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tukirengit

      Maatalouden harjoittaminen pyörii yli 60% julkisilla verovaroilla

    • jösses_sentään

      No voi hyvä tavaton, eihän maatalous ole mitään yritystoimintaa, vaan elintarvikkeiden tuottamista. Me kuulumme Euroopan Unioniin, ja se unioni on tällaisen linjan valuinnut, että yhteiskunta pitää alkutuotantoa holhouksessaan. Unionin sääntöjen mukaan jokaisessa jäsenmaassa pitää olla mahdollista ylläpitää omaa maataloustuotantoa. Tämä toteutetaan CAP:in (Common Agricultural Policy) kautta. Turha itkeä maataloustuista, itsepä olette Suomen tähän unioniin äänestäneet, sitä saa mitä tilaa.

      • EUnetuoikutetuimmat

        Eu hyväksyy myös suurimmat kansalliset tuet maataloudelle.
        Maatalouttamme on tuettu avokätisesti myös ennen EUta.

        Todellisen kilpailun puute on ongelmallista toimialalle


      • Kameleontit

        Väliin olette olevinanne maatalousyrittäjiä, väliin rinnastatte itsenne palkansaajiin .. mitä te oikein olette?


      • JOPPESEKASIO

        NOOR,, JOPPE KYSYYRYHYN SE VEROOTRAJALTRAHAN,,,:))) PAKKO OLLAHAN SOLIDAARINEHEN, MUUREHEN JOPPELT LOPPUUS RUOKAHAN,, SOON DUUNARI OSAHA VALTRIOHON PYYNRÖST,,,:)))


      • NinjaHitler
        JOPPESEKASIO kirjoitti:

        NOOR,, JOPPE KYSYYRYHYN SE VEROOTRAJALTRAHAN,,,:))) PAKKO OLLAHAN SOLIDAARINEHEN, MUUREHEN JOPPELT LOPPUUS RUOKAHAN,, SOON DUUNARI OSAHA VALTRIOHON PYYNRÖST,,,:)))

        Noh sä et ole muuta kuin amiksen käyny, perintöäs kuolaava nöösi


      • rusgrefagpoltsiructabext

        No miksi sitten jauhatte miten jokainen risujen katkoja ja tietokoneohjelman sikatilaan tekevä on joku suuri kiho Vimpeleeltä. Myöntäkää nyt helvetti, että pikkukunnat katoaa Suomessa ilman sitä varastettua kahta mi, jardia.


      • törsäpurobluokkaa
        JOPPESEKASIO kirjoitti:

        NOOR,, JOPPE KYSYYRYHYN SE VEROOTRAJALTRAHAN,,,:))) PAKKO OLLAHAN SOLIDAARINEHEN, MUUREHEN JOPPELT LOPPUUS RUOKAHAN,, SOON DUUNARI OSAHA VALTRIOHON PYYNRÖST,,,:)))

        Joudut niille saksalaisten vanhoille työleireille Lapissa tukien poistuttua.


    • LUUSERIPUMMIAKARETRAA

      NOOR, TAPA JUOPRO JOPPE VAINRIIHIN ALOOTRUKSIA,,,:)))))))))

      • misstaulukauppias

        Täst et taulukaupil selvii retku.


    • AJATUSKIN-NAURATTAA

      EI VILJELIJÖIDEN TOSIAANKAAN PIDÄ VERRATA ITSEENSÄ MIHINKÄÄN VITUN KAUPUNKILAISIIN
      VAAN KAUPUNKILAISET KATEELLISUUDESSAAN VERTAAVAT ITSEÄÄN VILJELIJÖIHIN
      KUINKA TUOSTA PUNKKILAISPORUKASTA VOISI TULLA YRITTÄJIÄ
      EI MITENKÄÄN-HEILLE ON KAUHISTUS JOS JOUTUISIVAT PALKKAAMAAN TYÖNTEKIJÄN...ALLE LASKISIVAT

      • Maalaiskollot

        Kato nyt verokalentereita silläkin silmällä että jokaisen viljelijän tuloista 2/3 osaa on autommaattista veroivaroin maksettua yhteistä rahaa, ei todellakaan viljelijän omalla työllä ansaittua


      • JOPPEONPIPI
        Maalaiskollot kirjoitti:

        Kato nyt verokalentereita silläkin silmällä että jokaisen viljelijän tuloista 2/3 osaa on autommaattista veroivaroin maksettua yhteistä rahaa, ei todellakaan viljelijän omalla työllä ansaittua

        TUET ON MENNY SUN RUOKAPÖYTÄÄS JA MURUSET TULLU MULLE PALKAKS


      • Lestijoentukijälkeläinen
        JOPPEONPIPI kirjoitti:

        TUET ON MENNY SUN RUOKAPÖYTÄÄS JA MURUSET TULLU MULLE PALKAKS

        Twiittaile sä vaan NinjaHitler


      • OLET.HÄPEÄKSI.AASINHATTU
        Lestijoentukijälkeläinen kirjoitti:

        Twiittaile sä vaan NinjaHitler

        TOTUUTTA AINA YRITETÄÄN PIMITTÄÄ KEINOILLA MILLÄ HYVÄNSÄ


      • portugalinjussijämp
        JOPPEONPIPI kirjoitti:

        TUET ON MENNY SUN RUOKAPÖYTÄÄS JA MURUSET TULLU MULLE PALKAKS

        Tuet on menny niihin etelän lomakämppiin ja mersuun.


    • simmut.avautuu

      Hyvä teksti. Avasi taas mun kaupunkilaisen silmät nopeaan. Ollut todella vastaan näitä halpuutuskampanjoita, nyt ei enää mitään väliä. Järkyttävin tieto ollut se, miten suurin tukirahoituksin tuo tuotanto on pyörinyt. Eipä ihme, että tilallisella varaa matkustaa kaukomaihin lomaileen kahdesti vuodessa.

      • JOPPEPIPIO

        JOO SOSSUSTA HAETUT TUET NOSTAA PUNKKILAISET TULOLISTAN KÄRKEEN


      • Lestijoelta
        JOPPEPIPIO kirjoitti:

        JOO SOSSUSTA HAETUT TUET NOSTAA PUNKKILAISET TULOLISTAN KÄRKEEN

        Hiljaa tukielätin jälkeläinen


      • Laiskaelätti

        komia oot vaan äitees mielest näppylänaama . Oot hyväs lihas ikääsekses ja kymrenen vuoren päät peruus pohjalaais läski


      • AvaappaVieläIsommalle

        Tuki on maatilan veronalaista tuloa, ei maanviljelijän palkkaan verrattavaa rahaa eli sillä tuella ei voi lomailla. Jos asia olisi kuten aloituksessa väitetään, niin kysyppä itseltäsi, miksi yli puolet maatiloista on lopettanut toimintansa EU-aikana? Jos palkka olisi noin ruhtinaalinen ja ilman riskejä sekä pienellä työpanoksella, kuka hullu lopettaisi?


      • JOPPEPIPIO
        Laiskaelätti kirjoitti:

        komia oot vaan äitees mielest näppylänaama . Oot hyväs lihas ikääsekses ja kymrenen vuoren päät peruus pohjalaais läski

        JOPPEHEN HOMO-GEENRIHIT HERÄÄ, LOPETRAAHAS MUN KATRELUHUN GAY,,,:(((


    • ent.maatilanemäntä

      Aloituksessa on muutamia asiavirheitä.
      Ensinnäkin aloituksessa ei sanallakaan mainittu, että maatilat ovat vähentyneet Suomessa yli puolella Euroopan Unioniin liittymisen jälkeen. Miksiköhän ja mikähän mahtaa olla tämän merkitys konkurssien määrään?
      Toisekseen maatalouden mediaanituloihin on laskettu myös viljelijäperheen muut tulot. Pelkällä maataloudesta saatavilla tuloilla ei juuri kukaan elä, vaan lisäksi ainakin toinen puolisoista käy palkkatyössä. Kasvinviljelytiloilla viljelijän päätyö on palkkatyö tilan ulkopuolella. Eläintiloilla taas työtä riittää lähes kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä oli lomaoikeutta tai ei ja sieltä irtautuminen muualle töihin on vaikeampaa.
      Kolmanneksi Suomessa ei ole maksettu Euroopan kovimpia tuottajahintoja kuin maidossa. Toisaalta suomalainen maito on tutkitusti maailman puhtaimpia ja nythän ei tarvitse sinunkaan itkeä tätä tuottajahintaa, kun tuottajalle maksettava hinta on laskenut kuin lehmän häntä. Jokainen voi miettiä mikä merkitys tuella on silloin, kun tuotantokustannus on euron per litra ja tuottajahinta n. 30 c/l. Maitotila on juuri esimerkki sellaisesta tilasta, josta ei pysty irtautumaan palkkatöihin, vaan se raha elämiseen tulisi saada sieltä navetasta.
      Torjunta-aineiden käytöstä vuoden 2007 tiedot eivät pidä enää paikkaansa.
      http://www.tukes.fi/kasvinsuojeluaineet
      http://www.tukes.fi/fi/Toimialat/Kemikaalit-biosidit-ja-kasvinsuojeluaineet/Kasvinsuojeluaineet/Ymparistorajoitukset-/Pohjavesirajoitus/
      http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Kartat_ja_tilastot/Ympariston_tilan_indikaattorit/Kemikaalit_ja_haitalliset_aineet/Torjuntaaineiden_myynnin_kasvu_taittunut(28504)
      Ihan ilman torjunta-aineita ei voida viljellä tai kasvattaa metsää. Torjunta-aineiden käyttöä maataloudessa kuitenkin rajoitetaan ja valvotaan, hyvä niin.
      Palaan vielä tuohon työaikakommentiin, sillä se oli niin naurettava, että on ihan pakko kertoa omakohtainen kokemus:
      olin aiemmin maitotilan emäntä. Työpäivälleni tuli normaalisti lypsyineen ja muine navettakäynteineen, kirjanpitoineen, muun byrokratian hoitoineen, tuotantopanoshankintoineen mittaa noin 10 tuntia (6 tuntia navettatöitä ja 4 tuntia muihin töihin). Nykyään olen palkkatyössä ja työaikani on 37.45 tuntia/vk eli neljänä päivänä olen kahdeksan tunnin päivän ja perjantaisin työt loppuu jo vartin yli kaksi iltapäivällä. Lauantait ja sunnuntait ovat vapaat, samoin arkipyhät. Vuosilomaa on 4 pv enemmän kuin maatalon emäntänä ollessa ja sen saan viettää ilman huolta töistä, kun maitotilalla enimmäkseen vuosiloman aikana tehtiin kuitenkin muita tilan töitä. Lomittajahan ei tee kuin navetan perusrutiinit eli lypsyn ja ruokinnan.

      • ent.maatalonemäntä

        Nyt joku nero sitten varmaan kohta kommentoi, että pitää karsia kustannuksia, jotta pienellä tuottajahinnalla pärjää. Joo, on karsittu, mutta maidontuotannossa se raja tulee jossain vaiheessa vastaan jolloin menojen säästäminen kääntyy tuotannon laskuksi eli määräänsä enempää ei voi karsia ettei maitotuotos kärsi.
        Investointituista vielä sen verran, että niitähän on saatavilla yrityspuolellekin ja investoinnit ovat kuitenkin aina työllistäviä juttuja, joita tämä maa tarvitsee. Ilman investointia tämä valtio pysähtyy! Maataloudessakin investoinnit ovat nykyään sellaisia, jotka työllistävät vielä investoinnin jälkeenkin.


      • Lypsyjakkara

        Älä valehtele. Olen katsellut miehen navetan pitoa päivittäin, ja tuo väittämäsi ei tasan pidä paikkansa.

        Ei todella tule päivittäin 4 tuntia extraa muita töitä. Ette tee ylimääräistä kirjanpitoa päivittäin ja ainoa navettatarkistus on illalla (harvoin päivällä). Ja se on tyyliä "kukkuu, onko kaikki hyvin -sutii 5 paskakasaa pois)


      • SUVAITSEVUUS.JA
        Lypsyjakkara kirjoitti:

        Älä valehtele. Olen katsellut miehen navetan pitoa päivittäin, ja tuo väittämäsi ei tasan pidä paikkansa.

        Ei todella tule päivittäin 4 tuntia extraa muita töitä. Ette tee ylimääräistä kirjanpitoa päivittäin ja ainoa navettatarkistus on illalla (harvoin päivällä). Ja se on tyyliä "kukkuu, onko kaikki hyvin -sutii 5 paskakasaa pois)

        KANNATTAAASKOS SUNKIN ITTESMYYMISEN VÄLIS KÄYDÄ SIÄ NAVETASSA KATTOMASSA KUI ASIA OIKEIN ON
        JA MINÄ MUUTENKI VIHAAN HOMOJA HANKI ITTELLES OIKEE JA NORMAALI PARISUHDE ETKÄ HENGAILE SEN "MIEHES" KANS


      • ent.maatalonemäntä

        Ai ei vai? Tiedätköhän edes miten monenlaista kirjanpitoa maitotilalla on tehtävä? Voihan osan tietenkin ulkoistaa kalliilla taksalla ProAgrian "neuvojalle", jos ei itsellä ole kiinnostusta ja halua kehittää tilaa. Väitän, että vain itse hoitamalla tilansa toimistotyöt, pysyy ajantasalla niin tuotannosta kuin taloudestakin ja säästyyhän siinä huomattava summa rahaakin. Miksikään extratyöksi en näitä toimistotöitä kutsuisi, vaan normaaliksi maatalouden työksi. Toimistotöiden lisäksi on päivittäin tuotantopanoshankintaa, rakennusten ja koneiden korjaamista, eläinten siirtoa (tämä tehdään lypsyaikojen ulkopuolella), peltotyötä (muokkaukset, lannoitus, kylvöt, hukkakauran torjunta, tautitorjunta, sadon korjuu ja säilöntä, kynnöt), metsätyötä, tukiehtojen mukaisia toimia tai viljavuusnäytteiden ottamista yms, jotka vievät ajoittain reilusti ylikin neljä tuntia. Eikö se miehesi todellakaan tee mitään näistä?? Milloinkaan?? Toki välillä on kevyempiä päiviä, mutta koko vuosi huomioon ottaen keskimääräinen työtuntimäärä on se n. kymmenen/pv.
        Navettatarkit on ihan jokaisen itse päätettävissä ja se kuinka paljon panostaa eläinten hoitoon. Mitä isompi karja sen enemmän tapahtumia vuodessa eli siemennyksiä, poikimisia, sairastumisia jne. eikä ne pelkillä lypsyillä ole hoidettu :)


      • ihan-ei-niinkään
        ent.maatalonemäntä kirjoitti:

        Ai ei vai? Tiedätköhän edes miten monenlaista kirjanpitoa maitotilalla on tehtävä? Voihan osan tietenkin ulkoistaa kalliilla taksalla ProAgrian "neuvojalle", jos ei itsellä ole kiinnostusta ja halua kehittää tilaa. Väitän, että vain itse hoitamalla tilansa toimistotyöt, pysyy ajantasalla niin tuotannosta kuin taloudestakin ja säästyyhän siinä huomattava summa rahaakin. Miksikään extratyöksi en näitä toimistotöitä kutsuisi, vaan normaaliksi maatalouden työksi. Toimistotöiden lisäksi on päivittäin tuotantopanoshankintaa, rakennusten ja koneiden korjaamista, eläinten siirtoa (tämä tehdään lypsyaikojen ulkopuolella), peltotyötä (muokkaukset, lannoitus, kylvöt, hukkakauran torjunta, tautitorjunta, sadon korjuu ja säilöntä, kynnöt), metsätyötä, tukiehtojen mukaisia toimia tai viljavuusnäytteiden ottamista yms, jotka vievät ajoittain reilusti ylikin neljä tuntia. Eikö se miehesi todellakaan tee mitään näistä?? Milloinkaan?? Toki välillä on kevyempiä päiviä, mutta koko vuosi huomioon ottaen keskimääräinen työtuntimäärä on se n. kymmenen/pv.
        Navettatarkit on ihan jokaisen itse päätettävissä ja se kuinka paljon panostaa eläinten hoitoon. Mitä isompi karja sen enemmän tapahtumia vuodessa eli siemennyksiä, poikimisia, sairastumisia jne. eikä ne pelkillä lypsyillä ole hoidettu :)

        Normipäivä on 7 tuntia, ite olen tilan kasvatti. Äidillä ei juur koskaan mennyt ton yli. Naapurin mies teki sen peltotyöt.


      • ent.maatalonemäntä
        ihan-ei-niinkään kirjoitti:

        Normipäivä on 7 tuntia, ite olen tilan kasvatti. Äidillä ei juur koskaan mennyt ton yli. Naapurin mies teki sen peltotyöt.

        7*7=49 h/vk. Ihan kova viikkotuntimäärä, puhumattakaan vuosityömäärästä. Äitisi jos olisi vielä itse osallistunut peltotöihin, niin aika koville olisi joutunut. Äidilläsi ei tainnut olla ihan satapäinen karja, vielä 80-luvulla taisi keskilehmäluku olla jossain alle parinkymmenen. Tekniikka tietenkin mahdollistaa isomman pääluvun hoitamisen nykyään samassa ajassa, mutta byrokratia ja kirjanpitovaatimus on kasvanut moninkertaiseksi, joten ihan vertailukelpoista ei sinun lapsuusmuistosi ole nykypäivään verrattuna.


    • ei.kiitos.lihaa

      Hyvä kirjoitus. Avaa varmasti monen silmät tarkastelemaan tuottamista uudella tavalla. Itselle oli ihan shokki, että tukirahoitus on niinkin suuri.

      • ET.YMMÄRTÄNY

        SULLA NE SILMÄT NY ON AINA OLLU KIINNIMUURAANTUNEENA JA PÄÄ MUUTENKI TÄYNNÄ PASKAA


      • Toki nämä tässä keskustelussa mainitut suorat tuet, n. 2.000 M€ vuodessa, ovat suuruudeltaan megalomaaniset ja aiheuttavat shokkitiloja, mutta ei siinä vielä kuitenkaan kaikki. Laskettaessa, paljonko maanviljelijäväestöstä on
        taakkaa suomalaisille veronmaksajille, tuohon summaan on lisättävä viljelijäin lomarahoja 240 M€ ja luopumistukieläkkeiden sekä viljelijöiden työeläkkeiden (MyEL) korvauksia vuosittain lähes 1.000 M€ edestä, jolloin ollaankin jo reilusti yli kolmen (3) miljardin euron rasitusvauhdissa.

        Eikä siinäkään vielä kaikki.

        MAKERAmn varoista holvataan näille tukieläteille investointiavustuksia sun ties mitä leader -projektirahoja pilvin pimein.


      • JOPPEPIPIO

        NOOR, KUINREHES SE HAME SOPIIHIN JOPPELL,,,:))))))))


      • VAIN.VAIN.VAIN.JOPA
        jopa_vain kirjoitti:

        Toki nämä tässä keskustelussa mainitut suorat tuet, n. 2.000 M€ vuodessa, ovat suuruudeltaan megalomaaniset ja aiheuttavat shokkitiloja, mutta ei siinä vielä kuitenkaan kaikki. Laskettaessa, paljonko maanviljelijäväestöstä on
        taakkaa suomalaisille veronmaksajille, tuohon summaan on lisättävä viljelijäin lomarahoja 240 M€ ja luopumistukieläkkeiden sekä viljelijöiden työeläkkeiden (MyEL) korvauksia vuosittain lähes 1.000 M€ edestä, jolloin ollaankin jo reilusti yli kolmen (3) miljardin euron rasitusvauhdissa.

        Eikä siinäkään vielä kaikki.

        MAKERAmn varoista holvataan näille tukieläteille investointiavustuksia sun ties mitä leader -projektirahoja pilvin pimein.

        MUTTA SINÄHÄN ET OLE ISÄNMAALLINEN ETHÄN
        MENET LAKKOON KUN LEIKATTAISI VÄHÄ LIIKOJA POIS KUTEN NYT POSTISSA
        KUITENKIN SINULLA EI OLE TILAA VAAN KERJÄÄT TÄÄLLÄ HUOMIOO VUODESTA TOISEEN
        PALJONKO ON LEIKATTU MAATALOUSTUKIA VUOSIEN SAATOSSA
        PUHUT KUITENKIN TEHOKKUUDESTA...HUOMAATKO KUINKA TEHOTON SINÄ OLET
        VOIT MENNÄ SYÖMÄLAKKOON ...OLETKO MENNYT ET
        VOI ÄÄNESTÄÄ JALOILLASI JA LOPETTAA VILJELIJÖIDEN TUOTTEIDEN KÄYTÖN...OLETKO LOPETTANUT ET
        MUTTA ENNENKUIN LEIKATAAN PALKKOJA...MENET JO LAKKOON
        MISTÄ SE KERTOO
        AIVAN
        OLET VAIN KATEELLINEN LUULEMILLESI ASIOILLE JOISTA SINULLA EI OLE HÖLKÄSEN PÖLÄYTÄKÄÄN HAJUA
        JOS MINÄ OLISIN SINÄ HÄPEÄISIN SUUNNATTOMASTI


      • niin...n
        jopa_vain kirjoitti:

        Toki nämä tässä keskustelussa mainitut suorat tuet, n. 2.000 M€ vuodessa, ovat suuruudeltaan megalomaaniset ja aiheuttavat shokkitiloja, mutta ei siinä vielä kuitenkaan kaikki. Laskettaessa, paljonko maanviljelijäväestöstä on
        taakkaa suomalaisille veronmaksajille, tuohon summaan on lisättävä viljelijäin lomarahoja 240 M€ ja luopumistukieläkkeiden sekä viljelijöiden työeläkkeiden (MyEL) korvauksia vuosittain lähes 1.000 M€ edestä, jolloin ollaankin jo reilusti yli kolmen (3) miljardin euron rasitusvauhdissa.

        Eikä siinäkään vielä kaikki.

        MAKERAmn varoista holvataan näille tukieläteille investointiavustuksia sun ties mitä leader -projektirahoja pilvin pimein.

        Suomi on EU:n jäsenmaa ja meillä on noudatettava Unionin yhteistä maatalouspolitiikkaa (CAP) johon maataloustuet kuuluvat oleellisena osana.

        Suora lainaus EU:n tiedotteesta, Euroopan Unionin arvot ja tavoitteet: " Euroopan unioni haluaa varmistaa maataloustuotannon koko Euroopan alueella."

        Suomi on Unionin pohjoisin jäsenmaa, joten meillä lähtökohdat maatalouden harjoittamiseen ovat heikommat kuin monissa muissa Unionin jäsenmaissa. Tämä pohjoinen sijainti suurelta osin selittää miksi tukitaso on täällä korkeampi kuin maataloudelle otollisemman ilmaston maissa.


      • tarvinko.suomituota.EN
        VAIN.VAIN.VAIN.JOPA kirjoitti:

        MUTTA SINÄHÄN ET OLE ISÄNMAALLINEN ETHÄN
        MENET LAKKOON KUN LEIKATTAISI VÄHÄ LIIKOJA POIS KUTEN NYT POSTISSA
        KUITENKIN SINULLA EI OLE TILAA VAAN KERJÄÄT TÄÄLLÄ HUOMIOO VUODESTA TOISEEN
        PALJONKO ON LEIKATTU MAATALOUSTUKIA VUOSIEN SAATOSSA
        PUHUT KUITENKIN TEHOKKUUDESTA...HUOMAATKO KUINKA TEHOTON SINÄ OLET
        VOIT MENNÄ SYÖMÄLAKKOON ...OLETKO MENNYT ET
        VOI ÄÄNESTÄÄ JALOILLASI JA LOPETTAA VILJELIJÖIDEN TUOTTEIDEN KÄYTÖN...OLETKO LOPETTANUT ET
        MUTTA ENNENKUIN LEIKATAAN PALKKOJA...MENET JO LAKKOON
        MISTÄ SE KERTOO
        AIVAN
        OLET VAIN KATEELLINEN LUULEMILLESI ASIOILLE JOISTA SINULLA EI OLE HÖLKÄSEN PÖLÄYTÄKÄÄN HAJUA
        JOS MINÄ OLISIN SINÄ HÄPEÄISIN SUUNNATTOMASTI

        Mä syön vaan saksalaisia papuja ja riisiä. Maito ja kotimaiset viljat vaan pierettää. Juurekset tulee mammalta. Lihaa ei saa enää syödä.


    • Terveydenhuolto

      Hyvä näkemys maataloustukiin

    • Lestijoki

      Sipilän biotalous kaahoilu on vain tukea näilöe navettaeetuille....sellutuotanto on vanha juttumjonka tukemisella siirret
      miljjoonia maakunkien maajussien elinympäristön ja pitkitetetään kallillilla rahalla väistämätöntä maaseudun kuihtumista

    • Kapppasvaan

      Et sinä jopa täällä kirjoittelullasi saa asioita muuttumaan. Kovin olit tietäväsi miten MYEL eläke lopetaan ja esitit jonkun AIDA kaavan väittämäsi tueksi. Vaalikauden lopulla väitit eläkkeen loppuvan. Enpä usko että niin käy.

      Eduskunta ja kansanedustaja jolle voi kirjoittaa näkemyksiään ja toiveitaan.
      Sinusta ei ollut "miestä" kirjoittamaan joten kysyin itse SDPltä asiaa.
      Sain vastauksen että SDP ei ole lopettamassa viljelijän työeläkettä.
      Vastaus ei ollut sinun mieleisesi joten kirjoitit että SDP tiedotussihteeri ei ole
      sinulle riittävä asiasta tiedottamaan.

    • Mukamasvaikeaa

      Viljelijät on kusset meitä kuluttajia silmään

      • mamutcithyyn

        Ei piä paikkajaansa, ite ootte tällaiset hullut systeemit äänestäny .


    • Kerromeille

      Miten?

    • SEERWREW

      TÄLLÄKIN PALSTALLA HUOMAA MITEN SAIRAITA MAANVILJELIJÄT OVAT ITSEKKÄITÄ OMANEDUNTAVOITTELIJOITA. TÄMÄ SAIRAS SSS NATSIHALLITUS EI PIIRULLAKAAN KOSKE MAATALOUTEEN VAIKKA SE ON EUROOPAN TÖKERÖIMMIN JÄRJESTETTY. YKSI TEHOTTOMISTA MAATALOUKSISTA KOKO MAAILMASSA JA MAAILMAN KORKEIMMAT MAATALOUSTUET.

      ÖKYMAANVILJELIJÖILTÄ ON HETI LOPETETTAVA MAATALOUSTUET JA KANSALLISET TUET HETI POIS.

      MINUN PUOLESTA MAATALOUDEN SAA LOPETTAA KOKO MAASTA. VOIDAAN AIVAN HYVIN TUODA KAIKKI TARVITTAVA ULKOA. SAADAAN HALVEMMALLA JA LAADUKKAAMPAA.

      EN HALUA MITENKÄÄN SUOSIA KOTIMAISTA TUOTANTOA SE ON SAIRASTA JA IDIOTTIMAISTA.

      • JOPPEPULIO

        NOOR, JOPPEHEN OSTRO VOIMALL EIR PIRETÄHÄN MITÖÖN PYSTRYSS,,:)))))))


      • KELLOKOSKELLE.JA.PIAN

        KUULES NYT HUIJARI MINÄ KIRJOITAN ISOILLA KIRJAIMILLA KOSKA SINULLA ON NIIN PIENET SIMMUT ETTET NÄÄ NIILLÄ
        ME TAAS OLEMME LUKENEET SINUN SANOMASI JO KYMMENEN VUOTTA SITTEN
        JA OSAAMME SEN VALITETTAVASTI JO ULKOA
        OTA YHTEYTTÄ NUORTEN AUTTAVAAN PUHELIMEEN TAI SITTEN NETTI SAAPPAASEEN


    • Piilotteleekonekintätä

      Miksei MV-lehti kerro maatalouskusetuksesta?

    • jahaaaas

      "TÄLLÄKIN PALSTALLA HUOMAA MITEN SAIRAITA MAANVILJELIJÄT OVAT ITSEKKÄITÄ OMANEDUNTAVOITTELIJOITA. TÄMÄ SAIRAS SSS NATSIHALLITUS EI PIIRULLAKAAN KOSKE MAATALOUTEEN..." nimimerkki SEERWREW

      No enpä menisi sanomaan...


      "Suomessa maksettiin maataloustukia vuonna 2013 yhteensä 1,8 mrd. € (Mavi). Vuonna 2015 alkaneen ohjelmakauden tukineuvotteluissa (kansalliset ja EU-rahoitteiset tuet) maataloustukien kokonaismäärä laskee 7,3 prosenttia verrattuna edelliseen ohjelmakauteen."

      http://www.kouvolansanomat.fi/Mielipide---Sana-on-vapaa/2015/06/23/Maataloustukien määrä laskee/2015219199432/69

      "Nykyinen satovahinkokorvausjärjestelmä päättyy vuoden 2015 lopussa eikä sen tilalle ole tämän hetken tiedon mukaan tulossa uutta korvaus- tai tukijärjestelmää."

      http://www.mavi.fi/fi/tietoa-meista/tiedotteet/2013/Sivut/satovahinkokorvaukset-2014-maksuun.aspx

      "Luopumistuki loppuu kokonaan."

      http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/luopumistuki-loppuu-kokonaan-1.61003

      "Myel-maksut nousevat ja sijaisapu kallistuu ensi viikolla."

      http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/myel-maksut-nousevat-ja-sijaisapu-kallistuu-ensi-viikolla-1.30635

      "2015 vuoden maataloustukien maksatuksen siirtyminen vuoden 2016 puolelle koskee peräti 500 miljoonan euron suuruista tukipottia."

      http://www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/500-miljoonan-euron-maataloustukien-maksu-siirtyy-tiloille-katastrofi-1.1701240

      • Hukkarahaajunteille

        Ja tilalle junttien biotaloustuet...koska olis maataloustuet reaalisesti laskeneet?


      • YrittäjäMaalta

        Otappa ensin selvää mistä oikeasti kyse ennen kuin huutelet. Jopakin tuolla marisi jotain Leader-rahoituksista. Yrittäkää nyt hyvät ihmiset joskus ymmärtää, että maaseudulla asuu muitakin kuin maatalousalan ammattilaisia!


      • Hovikonsulentit
        YrittäjäMaalta kirjoitti:

        Otappa ensin selvää mistä oikeasti kyse ennen kuin huutelet. Jopakin tuolla marisi jotain Leader-rahoituksista. Yrittäkää nyt hyvät ihmiset joskus ymmärtää, että maaseudulla asuu muitakin kuin maatalousalan ammattilaisia!

        Joo kepukuntien konsulentteja työĺlistetään leander-tukiaisilla


      • TYYRYOSAASPUMMI

        NOOR, MAHRAA SE TYHYMEMPRÄÄHÄN HARMITRAHAN,,:)))))))


      • Lestijoenpoikanen
        TYYRYOSAASPUMMI kirjoitti:

        NOOR, MAHRAA SE TYHYMEMPRÄÄHÄN HARMITRAHAN,,:)))))))

        Onks eres tyhymempää ku äpärä-amisjannu?


      • OIJOIJOIJOIII

        :))) NOOR, SIIN O ESIMERKRIIHIN,,,:))))))))))


      • "No enpä menisi sanomaan...",kirjoitti vanha ystävämme nimimerkki "jahaaaas" ja luetteli piiitkän litanian tukiaisia, jotka tulevat laskemaan tai peräti loppumaan kokonaan.

        Nykyisen hallituksen ansiota alenemistrendi ei kuitenkaan ole, kyllä siitä päätettiin jo ennen Sipilän valtaan nousua. Sipilä päinvastoin on osittain lisännyt tai ainakin puhunut lisäävänsä maatalouden tukea. Tosin pikku hiljaa alkaa vaikuttaa, että hänellähän on puheet kaiken kaikkiaan kuin rahattomalla lehmän ostajalla, joten mitään konkreettistahan ei ole vielä nykyisen hallituksen toimesta näkynyt mitään.

        Vaikka kehityssuunta onkin toiveideni ja kirjoitusteni keskeisen sanoman mukainen, en rohkenisi koko trendiä ottaa omiin nimiini vaan on siitä myös edellistä hallitusta kiittäminen. Ja lopulta EU:ta, jonka pyrkimyksenä on melko nopeassa tahdissa lakkauttaa maatalouden tukeminen tykkänään.
        Jopa EU-puolue ALDE, johon myös Suomen maalaisliittolaismepit kuuluvat, toi vaalimanifestissaan voimakkaasti esille tukien lakkauttamisen.


      • YrittäjäMaalta kirjoitti:

        Otappa ensin selvää mistä oikeasti kyse ennen kuin huutelet. Jopakin tuolla marisi jotain Leader-rahoituksista. Yrittäkää nyt hyvät ihmiset joskus ymmärtää, että maaseudulla asuu muitakin kuin maatalousalan ammattilaisia!

        On aivan totta, että o s a leader-rahoituksesta s a a t t a a mennä myös muille kuin maataloustuottajille, mutta kyllä niistä rahoista suurin osa tukijussin karvaiseen, koukistuneeseen käteen lopulta solahtaa.

        MMM:
        "Ohjelman rahoitusta kohdennetaan maatalousyrittäjille korvauksina viljelystä Suomen pohjoisissa luonnonoloissa sekä maatalouden ympäristötyöstä. Ympäristökorvaukset tuovat laajat mahdollisuudet edistää ympäristöasioita niin maatiloilla kuin laajemmin. Ohjelma sisältää neuvontaa ja koulutusta,
        jotka lisäävät muun muassa energiatehokkuuden, ympäristöasioiden ja eläinten hyvinvoinnin osaamista.

        Maatilat voivat saada tukia myös erilaisten kilpailukykyä ja ympäristöystävällisyyttä lisäävien investointien tekoon."

        https://www.maaseutu.fi/fi/maaseutuohjelma/Sivut/default.aspx


      • MeilleTänäänKaikki

        Ahneudella ei ole pohjaa, nyt vaaditaan jo muiden hallinnonalojen rahoja viljelijätuiksi...

        MT: MTK:n johtokunta vaatii maatalouden ympäristötukiin varoja ympäristöministeriön budjetista, jos maaseutuohjelman varat loppuvat kesken.


      • NoThankYou
        jopa_vain kirjoitti:

        On aivan totta, että o s a leader-rahoituksesta s a a t t a a mennä myös muille kuin maataloustuottajille, mutta kyllä niistä rahoista suurin osa tukijussin karvaiseen, koukistuneeseen käteen lopulta solahtaa.

        MMM:
        "Ohjelman rahoitusta kohdennetaan maatalousyrittäjille korvauksina viljelystä Suomen pohjoisissa luonnonoloissa sekä maatalouden ympäristötyöstä. Ympäristökorvaukset tuovat laajat mahdollisuudet edistää ympäristöasioita niin maatiloilla kuin laajemmin. Ohjelma sisältää neuvontaa ja koulutusta,
        jotka lisäävät muun muassa energiatehokkuuden, ympäristöasioiden ja eläinten hyvinvoinnin osaamista.

        Maatilat voivat saada tukia myös erilaisten kilpailukykyä ja ympäristöystävällisyyttä lisäävien investointien tekoon."

        https://www.maaseutu.fi/fi/maaseutuohjelma/Sivut/default.aspx

        Joo, tällä sais osan kosteikon perustamiskustannuksista katettua. Ei kovin houkuttelevaa, mutta onhan jotku haksahtanu tuohonkin ja kait se kosteikko edistää ympäristönsuojelua, mene ja tiedä...


    • tämätahtoounehtua

      Maanviljelijät elättävät 100% ihmisistä.

      • kaikkia.tarvitaan

        Terveydenhuoltoalan ihmiset hoitaa 100 % ihmisistä.


    • JASUOMIPELASTUU

      PUNKKILAISISTA 100% EI MENE KONKURSSIIN
      MIKSIKÖ
      SUOMESSA MAILMAN SUURIMMAT SOSIAALITUET
      PIAN KAIKILLE KANSALAIS PALKKA JA AINOASTAAN TERVEYDENHUOLTO ENÄÄ VALTION MAKSETTAVAKSI
      TYÖEHDOT EDUSKUNNAN PÄÄTETTÄVÄKSI SAK LAKKAUTETTAVA SUOMEN EDUN VASTAISENA

    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      132
      1523
    2. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1172
    3. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      101
      1170
    4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      78
      1050
    5. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      187
      859
    6. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      39
      799
    7. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      89
      762
    8. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      78
      742
    9. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      70
      677
    10. Palstalaisten

      Paino. Paljonko siis painat?
      Sinkut
      86
      636
    Aihe