Saavatko ASO-yhtiöt tehdä voittoa?

Hasottaja

Päätin avata otsikosta ilmenevän ketjun, koska keskusteluissa esiintyy usein väite, että ASO-yhtiöt eivät saa tehdä voittoa. Mutta mitä laki sanoo asiasta?

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1990/19900650?search[type]=pika&search[pika]=laki asumisoikeusasunnoista

Laissa asumisoikeusasunnoista (650/1990) eli ns. ASO-lain 16, 16 a ja 16 b –pykälissä on säädetty käyttövastikkeen määräytymisestä, käyttövastikkeella katettavista menoista sekä osingon tai muun hyvityksen maksamisesta.

16 b §:n mukaan ASO-yhtiöiden omistajille voidaan maksaa osinkoa tai muuta hyvitystä ja sitä varten periä käyttövastiketta.

16 a §:ssä on luettelo niistä asumisoikeustalon omistajan menoista, joita käyttövastikkeilla voidaan kattaa. Kyseisen pykälän 6 ja 7-kohtien mukaan käyttövastikkeilla voidaan kattaa asumisoikeustalon omistajan menoja, jotka aiheutuvat:

"6.kohta: 48 §:ssä tarkoitetulle asumisoikeustalon tai omistavan yhtiön osakkeen luovutushinnassa huomioon otettavalle omalle pääomalle maksettavasta korosta, joka ei saa ylittää 360 päivän mukaan lasketun 12 kuukauden euriboria enempää kuin viidellä prosenttiyksiköllä, jollei muusta laista muuta johdu.

7.kohta: 16 b §:ssä tarkoitetusta osingosta tai hyvityksestä."

16 §:ssä on aso-asukkaiden ainoa suoja. Kyseisen pykälän mukaan: ”asumisoikeuden haltijalta voidaan periä kohtuullista käyttövastiketta” ja ” käyttövastike ei saa olla paikkakunnalla käyttöarvoltaan samanveroisista huoneistoista yleensä perittäviä vuokria korkeampi”.

YHTEENVETO:
ASO-omistajat saavat siis tehdä voittoa. Hivenen pelkistäen ja yksinkertaistaen omistajille voidaan maksaa sekä osinkoa että kiinteää korkotuottoa sijoitetulle pääomalle. Kiinteä tuotto on nykyisten alhaisten korkojen aikaan TODELLA korkea eli enintään 5 prosenttia euribor. Ja tämä kaikki otetaan asukkailta täysin riskittömästi. Asukkaan näkökulmasta ainoa turva on paikkakunnan yleinen vuokrataso, jota aso-vastikkeet eivät saisi ylittää.

Vastuuvapauslausekkeena totean, että yllä mainittu on ihan amatöörin tulkintaa enkä ole mikään ASO-järjestelmän enkä ASO-lain asiantuntija. Voi olla olemassa esimerkiksi jotain asetuksia tms. säädöksiä, joissa asiasta on annettu tarkempia ohjeita ja määräyksiä. Valistuneemmat korjatkoon asiavirheet ja väärinymmärrykset.

Ajatuksia?

6

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tuo sallittu äkkiseltään ihan reippaalta näyttävä voittoprosentti ei kuitenkaan selitä ASO-yhtiöiden useimmiten sangen korkeita vastikkeita, sillä yhtiöiden SIJOITETUT OMAT PÄÄOMAT - joille vain voittoa saa siis maksaa - ovat naurettavan pieniä. Tämän ASO-kuvion jujuhan on juuri siinä, että aso-kiinteistöihinhän yhtiöiden omistajien ei ole tarvinnut sijoittaa itse lainkaan pääomaa - kun korkotukilainojen lisäksi tarvitut omarahoitusosuudet on kerätty kokonaan asukkailta aso-maksuina. Kääntöpuoli on sitten se, että nyt tähän päivään mennessä kertyneistä valtavista omaisuusmassoista ei saa omistajille irrottaa voittoina latin latia (siis näkyvänä voitonjakona - konsernien omien huolto- ja isännöintiyhtiöiden kautta taiten piilotetusti tapahtuva mahdollinen tuottojen herutus on sitten asia erikseen...).

      Ks esim: https://www.asokodit.fi/attachements/2014-06-19T11-23-3261.pdf - Hallituksen toimintakertomus 1.1.–31.12.2013 - ... Hallituksen esitys voittovarojen käyttämisestä - Emoyhtiön tilikauden voitto on 1 926 106,87 € (921 360,37 €). Emoyhtiön voitonjakokelpoiset varat ovat 965 335,24 € (94 185,24 €). Osinkona jaetaan 13,45 € (13,45 €) / osake eli yhteensä 94 185,24 € (94 185,24 €) ja jätetään omaan pääomaan 1 831 921,63 € (827 175,13 €)... (kun taseen loppusumma 31.12.2013 oli puolestaan 1 164 M€)

    • Laki_sanoo_juuri_noin

      Juuri näin ja tätä ja näitä pykäliä rikotaan useimmissa yhtiöissä sumeilematta!
      ja ns. "lainvalvojat" vähät välittävät!?
      --------------------------------------------
      "6.kohta: 48 §:ssä tarkoitetulle asumisoikeustalon tai omistavan yhtiön osakkeen luovutushinnassa huomioon otettavalle omalle pääomalle maksettavasta korosta, joka ei saa ylittää 360 päivän mukaan lasketun 12 kuukauden euriboria enempää kuin viidellä prosenttiyksiköllä, jollei muusta laista muuta johdu.

      7.kohta: 16 b §:ssä tarkoitetusta osingosta tai hyvityksestä."

      16 §:ssä on aso-asukkaiden ainoa suoja. Kyseisen pykälän mukaan: ”asumisoikeuden haltijalta voidaan periä kohtuullista käyttövastiketta” ja ” käyttövastike ei saa olla paikkakunnalla käyttöarvoltaan samanveroisista huoneistoista yleensä perittäviä vuokria korkeampi”.
      --------------------------------------------
      Meillä Hason varsin uudessa asuin talossa juuri em. syistä em. koron alentumasta yms.- johtuen ja myös asukkaiden omista pienistä toimista johtuen alennettiin käyttövastiketta eli vuokraa kuluvan kauden ajalle.

      Vaikuttaa muissa hallinnoivassa yhtiöissä ( täällä usein esillä negatiivisena ja kiinnostamattomina yhtiöinä) tilanne on päinvastainen eli suorastaan hyödyntavoittelua on enemmän kuin laki sallii!

      Tehkää tutkintapyyntö yksinkertaisemmillaan silloin jos epäilynne herää väärinkäytöksistä!

      Kustannukset ovat toki mentävä tasan ja kannattavaa sikäli oltava, vaan ei voiton tavoittelun muodossa!

    • manimanimani

      Varsinainen voitto tehdään siten, että asot ovatkin eräänä päivänä merkittävältä osalta velattomia (n. 25 vuotta vanhat taloyhtiöt), jopa suorastaan varakkaita kun huomioidaan velattomien taloyhtiöiden arvon lisäksi korjauksiin rahastoidut miljoonat. Tämä omaisuus kun jonain päivänä vaihtaa omistajaa, alkuperäinen omistaja onkin kääräissyt hiukan yllä mainittuja sääntöjä kovemman voiton ja ilmeisen luvallisesti.

      Käsittääkseni asojen aivan alkuaikana yksittäisten taloyhtiöiden velkoja ja niiden maksua käytettiin perustelemaan suurta osaa käyttövastikkeesta...kunnes joku huomasi, että yksittäinen taloyhtiö saattaakin korkojen laskun jälkeen tullakin velattomaksi yhtiöksi jo 20-30 vuodessa, jolloin käyttövastikkeiden taso olisi laskenut todella merkittävästi. No sääntöjä muutettiin.

    • keskustelua.aiheesta

      Mikäs on sen asoasukkaan suhde näihin voittoihin. Hänhän on 15 % osuudellaan kuitenkin yksi pääomittaja jos ihan rehellisesti asiaa katsoo. Jos asoyhteisöt saavat tuottaa voittoa kuuluisiko siitä tulouttaa osa myös asoasukkaille?

      Nythän ollaan tekemässä lakimuutosta jossa nimenomaan asoyhteisön riskiä pienennetään asoasukkaan kustannuksella. Monia merkittäviä heikennyksiä aso asumiseen tulossa. Onko asoasumisessa enää mitään järkeä? Puhutaan suuresta luottamuspulasta asoasukkaiden ja asoyhteisöjen välillä. No onko mikään ihme jos todellakin on niin, että vaikka asukas laittaa omia rahojaan 15% pääomiin ja sen lisäksi maksaa vastiketta korjaus- ym. kustannuksiin mutta asoyhtiöt keräävät voitot ja nostavat lisäksi melkoisesti vastikkeita vuosi vuodelta.

    • aluepolitiikkaa

      Pääkaupunkiseudulla aso-vuokria nostaa merkittävästi joidenkin omistajayhtiöiden suorittama valtakunnallinen vuokrien tasaus.

      Käytännössä tuo tarkoittaa sitä, että esim. Helsingissä asuva asokas maksaa joka kuukausi vuokravastikkeessaan osan vaikkapa Oulussa asuvan asumisoikeusasukkaan vuokrasta.

      Näin asovuokrat saadaan pidettyä kilpailukykyisinä ja talojen käyttöasteet korkeina Suomen matalan elintason alueilla. Omistajataho saattaa tehdä voittoa kaupungeissa joissa se ei markkinaehtoisesti siihen kykenisi.

      Törkeäähän tuo on, ei kukaan espoolainen omistusasuja maksaisi rovaniemeläisen serkkunsa vastikkeita. Kaikki aso-yhtiöt eivät toki toimi näin.

    • kieroutunutsysteemi

      ASOjen alkuaikojen sääntömuutos siirtyä taloyhtiökohtaisesta kirjanpidosta koko Aso-yhtiön laajuiseen kirjanpitoon ja siihen liittyviin taloyhtiöiden välisiin tasausmaksuihin ja Ason yhteisen velan maksuun, romutti mahdollisuuden saavuttaa koskaan aidosti edullista asumismuotoa.
      Tietysti Aso säännöissä on alun perinkin se ongelma, että Aso-maksun maksanut henkilö ei voinut myydä Aso-osuuttaan vapailla markkinoilla eteenpäin (kuten Ruotsissa saa). Ajatelkaapas vanhaa velatonta ja korjauksiin rahastolla varustautunutta Aso taloyhtiötä. Mitä tapahtuisi Aso-maksun arvolle, jos pääkaupunkiseudulla käyttövastike Aso taloyhtiössä tipahtaisi kerrostalo-osakkeen vastikkeen suuruusluokkaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tirkistelijä T...

      Tirkistelijä T... ei ole sokeutunut, vaikka näin juorutaan. Asuu nykyään Limingassa ja jatkaa sekopää touhujaan ainakin
      Haapavesi
      5
      2125
    2. Liian kiltti.. ?

      Tässä jo jonnunaikaa olen tuumaillut tätä kiltti ja kunnollinen juttua. Siis miksi oikeasti kiltit eivät muka kelpaa?
      Sinkut
      269
      1831
    3. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      295
      1788
    4. 1982 syntynyt Mahdi Alcheikh tuomittiin törkeästä lapsenraiskauksesta

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mies-raiskasi-15-vuotiaan-uimahallissa-turussa/8964984 Yli 4 vuotta vankeutta Oike
      Oulu
      69
      1771
    5. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      109
      1615
    6. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      30
      1473
    7. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      56
      1322
    8. Kansan vihaama elokapina aikoo pysäyttää moottoritien ruuhka-aikana

      Mielenosoitus alkaa perjantaina kello 15 Länsiväylän ja Porkkalankadun risteyksessä. On se kummallista, että tuollainen
      Maailman menoa
      293
      1254
    9. Voiko 40 tai yli

      Enää rakastua vai onko se jo game over?!
      Ikävä
      159
      1244
    10. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      66
      1213
    Aihe