Uudenaikainen ilmastointilaite kerrostaloon

Asumme pohjakerroksessa. Yläkerran naapurista on tullut monta vuotta jo meille tupakansavua, ja nyt olen valmis tekemään melkein mitä vaan, että saadaan savu pois. Olen paikantanut ainakin 7 eri kohtaa eri huoneissa, joista tupakansavu tulee erilaisista koloista läpi, usein kovalla paineella. On käytännössä mahdotonta tukkia kaikkia koloja eli tukkiminen ei ole ratkaisu (paljon olen jo tukkinut). Sisäänottoaukkojen avaaminen meillä tai yläkerran naapurilla ei ole ratkaisu, mm. koska ennemmin tai myöhemmin niitä kuitenkin avataan tai suljetaan niin, että savua tulee paineella alas meidän asuntoon. Tuota on jo koitettu monta kertaa.

Näkisin yhtenä mielenkiintoisena ratkaisuna sellaisen, että meidän asuntoon asennettaisiin jonkinlainen koneellinen ilmansisäänottolaite. Tämä laite imisi sisään ilmaa sitä suuremmalla voimalla, mitä huonompilaatuinen sisäilma on. Lisäksi laite lämmittäisi ilmaa talvella niin, että laitteesta ei aiheutuisi kylmää viimaa sisälle. Lisäksi laite pitäisi huolen siitä, että sisään tulee niin suurella paineella ilmaa, että meidän asunnossa olisi ylipaine verrattuna yläkerran asuntoon, jolloin ilma menisi meiltä heille eikä heiltä meille. Onko tällaista laitetta olemassa, ja saako tällaisen asentaa kerrostaloon (pohjakerrokseen) asuntoon?

Lisäksi meillä on myös lieden poistohormi aivan toivoton. Talon yleinen poistohormin imumoottori on muistaakseni pari kertaa päivässä jonkin aikaa päällä. Muun aikaa (ja aina muutenkin), jos kokeilee kädellä kuinka paljon lieden poistohormi imee, niin virtaus on lähes nolla. Heti jos paistaa jotakin, niin asunnossa on ihan hirveä käry eikä sille mahda mitään. Ainoa apu tässä tilanteessa on pitkään tuulettaa ikkunat auki.

Asunnossamme on neljä poistoaukkoa: kylpyhuoneessa, saunassa, lieden yläpuolella ja olohuoneessa. Erityisen paljoa nuo eivät mielestäni ime, ja jos imisivät, niin silloinhan se imu imisi myös yläkerran naapurista entistä enemmän tupakansavua meille. Tupakansavuun lieden aktiivihiilisuodatin ei varmasti auttaisi mitään, koska savua tulee laajasti eri huoneiden katoista, mutta tähän yhtälöön etsin ratkaisua lisäksi myös siis liesituulettimen suodatuksen kautta. Joskaan liesituuletinta ei tässä kerrostalossa saa asentaa (ellei sulje liesihormia ja rakenna keittiön katon rajaan uutta imuaukkoa).

Mikä neuvoksi? Rahaakin tässä vaiheessa olen valmis laittamaan asian korjaamiseksi.

4

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eiylipainetta

      .
      "Sekoittaako ilmanvaihtolaite kerrostalossa muuta ilmanvaihtoa?

      Tuloilmalaitteet eivät sekoita rakennusten alkuperäistä ilmanvaihtoa. Kerrostaloissa ja kaikissa muissakin rakennuksissa edellytetään, että tuloilmalaite ei saa aiheuttaa ylipainetta huoneistoon. Kaikki Mobair-tuotteet onkin suunniteltu niin, ettei ylipainetta synny missään olosuhteissa ja viranomaiset ovat hyväksyneet ratkaisun."

    • VitsikäsAloitus

      Tupakansavu ei liiku alaspäin.

      • vitsi_olet_koko_mies

        Sinulla ei hissi mene ylöspäin. Ainakaan vintille asti. Niinpä siellä vintillä on myös lamput pimeänä, matot rutussa, purut kosteina ja inkkarit pudonneet kanootista.

        Kerrostalossa noin pääsääntöisesti jos ilmaa pukkaa kämppään muista asunnoista, niin vika löytyy peilistä. Röökiroopella on tod. näk. ikkuna tai parvekkeen ovi auki = ei alipainetta kämpässänsä. Narisija puolestaan on sulkenut/teipannut umpeen kaikki korvausilmaventtiilit, tiivistänyt ikkunat oikein kunnolla -> koneellinen poisto vetää kämppään reippaan alipaineen ja kiskoo ilmaa a) porrashuoneesta b) rakennevuotojen kautta naapurihuoneistoista.


      • Tämä teoria on ymmärrettävä, mutta asia ei ole ihan näin yksinkertainen. En usko, että on realistista ratkaista asia avaamalla/sulkemalla röökaajan ikkuna/parvekkeen ovi. Alipainehan röökajan kämppään pitäisi saada, mutta toisaalta ko. kämpän tuulettaminen myös poistaa savua (jolloin meille tulevan savun määrä osaltaan vähenee).

        Nyt kun on talvi, niin tilanne on väistämättä eri kuin kesällä. Sekä meillä että röökaajalla on luultavasti eri asennossa korvausilmaventtiilit. Mutta ongelma on myös kesäaikaan kun meidän korvausilmat on täysillä auki, silloinkin, vaikka isännöitsijä olisi juuri mennyt naapuriin laittamaan myös sieltä venttiilit oikein.

        Meillä on (onneksi) ulko-ovi (tai niitä on 2 kpl) suoraan ulos eli ei ovea porrashuoneeseen. Ikkunat meillä on tiivistetty käsittääkseni aika hyvin, tämä toimenpide tehtiin jokin aika sitten kaikkiin asuntoihin (ei liittynyt tähän tupakansavuun mitenkään).

        Rakennevuotojen kautta nimenomaan savu meille ylänaapurilta tulee. Me emme voi puolen tunnin välein optimoida venttiileitä sekä meillä että naapurilla sen mukaan miten kukin esim. availee väliaikaisesti ikkunoita muuttaen paineet. Korvausilmaventtiilit eivät yksinkertaisesti voi ratkaista asiaa, varsinkin kun ottaa huomioon veto- ja kylmyysongelman talvella. Tätä on kokeiltu jo monta vuotta sähköpattereiden lämmityksen kera. Kun savu tulee meille (ja se tulee usein monta kertaa päivässä), niin se jää pitkäksi aikaa vaihtelevasti eri huoneisiin eri aikoina tuuletuksesta huolimatta.

        Kiitos paljon nimimerkille eiylipainetta, otan selvää nyt tuosta Mobairista!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      80
      1595
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      70
      1278
    3. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      106
      1218
    4. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      178
      1008
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      148
      988
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      55
      984
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      872
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      59
      834
    9. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      816
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      94
      774
    Aihe