Ei hyvä yksin?

Monikin viisas sanoo, että käy jossain ja tapaa tuttuja. Alkaa nimittäin vituttaa nämä neuvot, koska jokainen kokee surun eri tavoin ja ei ihmistä pidä pakottaa johonkin muottiin, jos ei sitä itse halua.

Alkaa nimittäin ottaa päähän se, että miksi sivulliset alkaa holhoomaan ja eikö itsellä ole päätäntä valtaa ollenkaan. Tietenkin on kiva, että välitetään, mutta täytyyköö sitä aivan iholla olla.

Mitä mieltä holhouksesta?

37

143

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Avohakkuu-aapeli

      Kunta tasolla suomen Holhouslautakunnat ovat lakkautettu jo ajat sitten. Kai asialla on oma nykyaikainen termikin. Liekö sosiaalipuolen surulautakunta, en tiedä.
      Mutta miksi vatvot asiaa. Kun samaan aikaan haluat sekä huomiota. että tyrmätä ulkopuolisten mielipiteet. Ensin kitiset yksinäisyyttä; jo aiemmin sait suruvalittelut ja "neuvot" palstalaisilta. Ohjeitakin. Mutta ei kelpaa sekään. Mitä oikein tahdot?
      Aktivoidu ja ala toimimaan tai jää rypemään itsesääliin. Me tuntemattomat emme pysty parempaan. Aikuiset eivät holhoa toisiaan kuin ääritapauksessa avuttomia.

      • Camoon, "aktivoidu, ala toimimaan". Äijältä kuoli äsken vaimo! Olishan sekin ihmetyksen paikka palstalaisille kun nyt alkaisi täällä toimimaan ja aktivoitumaan. Ihan niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Sitten höristäisit sormea, että suruaika, Metsämies, se on surtava loppuun, suretko sä nyt varmasti!


    • Ai tälleen?
      Toinen: Mitä kuuluu?
      Sinä: Paskafiilis. Vaimo kuoli.
      Toinen: Älä jää yksin. Tapa ihmisiä.
      Mitä hän voi edes muuta sanoa? Okei, mä keksin, hän voi sanoa myös "voi vittu". Ja sitten jäätte notkumaan siihen.
      -
      Jos ihminen havaitsee ongelman, hän haluaa ratkaista sen. Se on ihan luonnollista. Aina (harvoin?) huolenkertoja ei ole vastaanottavainen, hänen pitää kulkea tietty tie jotta pääsee ite ratkaisuun.
      Sulle jää kaksi valintaa, joko valkkaat kelle valitat, tai valitat kaikille ja otat tuon sivutuotteen ja pistät sen hiljaa mielessäs vessanpönttöön. Niin tai voithan sä jatkaa tuotakin linjaa, tietty. Jos se tuntuu omalta. Ehkä pieni kiukkukin syrjäyttää surun hetkeksi.
      Kunhan et jää yksin :))) Hymyillyttääkö edes toi? Ei ehkä. Vastaa seuraavan kerran että joo, kyllä mä menenkin vielä. Ja ootte kaikki lopputulokseen tyytyväisiä, sä sait kertoa miltä susta tuntuu, ja kuulijalla on hyvä mieli kun sai sut korjattua :)
      Kato ny... ei kannata mulle kertoa huolista, olen näitä ratkaisu-tyyppejä. Toivottavasti joku Kuuntelija-tyyppi vastaa sulle jotain tähän myös. Häntä sä varmaan tarttisit. Kunhan et vaan yksin jää ;))) Okei, okei, lopetan tämän kiusimisen tähän :)
      Öitä Metsämies61.

      • olikkovähän

        "Tapa ihmisiä?"


      • olikkovähän kirjoitti:

        "Tapa ihmisiä?"

        Joo, vähän olin kyl... :)) tuollaista sitten tulee kun öisin tulee tänne yskimään.


      • Sanontaeikuollut

        Mikä ei tapa se vahvistaa.


      • Sanontaeikuollut kirjoitti:

        Mikä ei tapa se vahvistaa.

        Se on just näin, olen sen itsekin niin kokenut. Joskus voi vaan olla jollain sellaisia "tappamattomia" kokemuksia, että loppuelämä ei riitä sitä korjaamaan niin että vahvistaisi.


    • siilimuori3

      Miks annat toisten päättää( kerrot et itsellä ei ole päätäntävaltaa). Kiitä kohteliaasti ja kuitenkin kulje omaa tietäsi.

      Kuitenkin sinulla on selkeä tarve tuoda asiaa esille, koska täällä kirjoitat. Ehotan: ota selville onko lähittyvillä esimerkiksi surunhallintaryhmä tai millä nimellä se nyt oiskaan. Siellä saa vertaistukea luultavasti (ei ole omaa kokemusta) ja saapi purkaa myös nämä "neuvovitutukset". Siis saa neuvoja siihen mitä tehdä kun neuvot vituttaa.

    • eipäsneuvota

      Kyllä se ärsyttää jos joku antaa ohjeita, kullä sitä tässä iässä jo osaa kaikkea.

      • Valmiitaeiole

        Se on kylläkin ihan helmetinmoinen vales. "Tässä iässä" ollaan yleensä kalkkeuduttu kaikkiin omiin iänikuisiin luuloihin, tapoihin, ajatuksiin ja asenteisiin. Mikä kumma ihmiset saa kuvittelemaan että ne ovat oikeita tai että tietää ja osaa jo kaiken.

        Aloittajakin on ko. asiasta oikein perusesimerkki. Mutta jos haluaa pilata oman ainoan elämänsä kulahtaneella muotillaan, niin minkä sille kukaan mahtaa. Silti neuvot ovat aina paikallaan, sellaista ihmistä joka osaa ottaa niistä vaarin sanotaan meillä päin fiksuksi ja viisaaksi.


      • Tottakai neuvoja otetaan vastaan, jos ne on hyvin perusteltuja tai aiheellisia. Neuvot on tärkeitä silloin, jos ei itse osaa tai ymmärrä asiaa.
        Ihmettelen suuresti sitä tällä palstalla, että tehdään arvioita ihmisestä jonkin aloituskirjoituksen takia, eikä halutakaan muuta ymmärtää, eli aloittajakin saattaa tietää ja ymmärtää asian, joka tuntuu turhauttavalta. Tietenkin on asioita joista ei aina tiedä, mutta hyvin perusteltuna ne menee aloittajankin nuppiin.


    • kärsinahossas

      On se kumma kun mikään ei sulle kelepaa, ei lohutus eikä kehotus.

    • Ei hyvät neuvot auta surussa, koska hyviä neuvoja ei ole siinä tilanteessa.
      Kun suru oli raskaimmillaan lapsen kuoleman jälkeen, en edes halunnut nähdä ketään.
      Kaupassakin kävin vähän ennen sulkemista että ei näkyisi tuttuja jotka tulevat puhumaan asiasta. Haudalla kävin joka päivä.
      Ei suru koskaan lopu, pois mennyt on monta kertaa päivässä mielessä, juhlapyhät ja vuosipäivät tuntuvat raskailta.
      Olen oppinut hyväksymään edes vähän tapahtuneen. Voin jo puhua asiasta, onneksi ihmiset unohtavat aika nopeasti joten harva enää asiasta mainitsee.
      En ole koskaan ollut sosiaalinen, vanhemmiten aina vain vähemmän, vielä huonompi olen noudattamaan kenenkään neuvoja.

      • Olen nähnyt aloituksen mut silmät on kiertäneet kirjoituksesi,nyt vasta näin mitä sanoit.
        Olemme sielun sisaruksia.


    • hytinäx1

      Jospa se on niin Metsämies, että ne sivulliset luulevat että olet aivan avuton nyt kun puoliso on kuollut. Ehkä roolisi avioliitossa oli se ettet maksanut juoksevia menoja, et paljon kokkailut tai kohennellut asuntoanne. Ja sen takia haluavat nyt sinua auttaa.
      Sano heille että opettelet niitä asioita aivan itseksesi ja haluaisit vain juttuseuraa ja tarpeen tullen kysyt neuvoa.
      Omat yhteiset lapset ja edesmenneen puolison lapset ovat taas sitten eri juttu, heillähän on oma suru ja oma malli johon haluaisivat sinut muokata.

    • Minä tuskin pystyn koskaan toipumaan siskoni menetyksestä.
      Koska tuo kaunis lapsi kuoli ennen syntymääni.
      Tehän tiedätte.
      Sisareni tuottaa minulle myös suunnatonta iloa.
      Lukiessani tämän aloituksen kaltaista keino-höpöä, tunnen siskoni nauravan
      vieressäni.
      Vaikka eihän se ole mahdollista.
      Eihän? :)
      Voi, kunpa tällä Ruuna-Maariallakin olisi mukava sisar.
      Sillee enämpi kuollu.


      H.

      • Yksiössä

        Ruuna-hunksz menee nyt vaan jatkamaan uniaan. Nousee sitten päivemmällä toisella jalalla.


    • Me kaikki kannamme surumme ja työstämme menetyksemme omalla tavallamme. Kannattaako yleensäkään tulla avoimille keskustelupalstoille edes kertomaan niistä, kun vastaukset ovat mitä sattuu, ivallisuudesta tuomitseviin, olkapäälle taputtelusta neuvoa pukkaaviin ("minä tein näin....")
      Ammattiauttajat ovat joskus tarpeen, mutta ei läheskään aina välttämättömät. Ratkaisut mitä tehdä ja kenen puoleen kääntyä muotoutuvat aikanaa itsestää.

      Turhaa tuollainen "vitutus"; useimmat jotka ovat jakaneet sinulle myötätuntoa, osaanottoa ja neuvojakin ovat tehneet sitä vilpittömästi.

      • "Paloma.se.co"

        Myöskin osa heistä, jotka typerystä pilkkaavat, ovat tehneet sen vilpittömästi.


        kram

        H.


      • Yksiössä
        hunksz kirjoitti:

        "Paloma.se.co"

        Myöskin osa heistä, jotka typerystä pilkkaavat, ovat tehneet sen vilpittömästi.


        kram

        H.

        USKO JO Ruuna-hunksz mene nyt jatkamaan unia. Nousee sitten päivemmällä toisella jalalla.


      • Paloma. Sinä tajuat. Tiedän että tein virheen kun kerroin pojastani. Kävi taas puntista kiinni kun sai tilaisuuden.
        Ivailu ei minuun satu, kun on kokenut pahimman painajaisensa, ei joutavuudet koske.


    • Hyvää ne varmaankin viisaat vain neuvoillaan tarkoittaa, aina ei vain ajatukset kohtaa.
      Moni toisesta huolta kantaa, joskus unohtaa etäisyyttä, rauhaa antaa.
      Voin vain kuvitella kuinka pakastimesi pullaa ja piirakkaa pullistelee kun kaikki lähipiirin naiset syömisestäsi huolehtii.
      Hyvä metsämies kärsivällisyys ja aika hoitaa elämäsi oikeille mieleisillesi urille.
      Yksin sinulla on valta ja vastuu mitä ihollasi tapahtuu.

    • Toisen ihmisen asemaan asettuminen, empatian kyky, aloittajan kanssa voi olla vain saman kokeneella. Nykyään on vertaisryhmiä - läheisensä menettäneille.

      Omat läheiset ovat olleet tukena kun perheestä joku lähestyy kuolemaa - rivit tiivistyvät ja sairaalassa ollaan päivystetty vuorollamme ym.
      Suru on surtava kun sen aika on, mutta siihen ei voi jäädä.
      Aika muuttaa surun näkökulmaa ja muistot voivat tulla, näkee myös sen kaiken yhteisen hyvän mitä on ollut.
      Aloittaja voisi myös kääntää ikävältä tuntuvan huomauttelun niin, että ne jotka nyt tulevat jotain sanomaan ovat rohkeita ystäviä, jotka välittävät, jää juttelemaan heidän kanssa huomaat että olo on kevyempi sen jälkeen.

    • itsenäinen.ihminen

      Elämme hohousyhteiskunnassa. Menet terveyskeskukseen. Esiolettama on, että tarvitset jonkun suunnittelemaan ruokavalion. Itse olet tietenkin tyhmä ja täysin vastuuntunnoton. Kun otat itse vastuun itsestäsi, olet hankala ja samalla kyseenalaistat joidenkin roolin virallisina ihmisten asioiden ratkaisijina. Näin se nykyään menee. Turvaverkko kehdosta hautaan on päivän juttu. Jos et sitä ymmärrä, olet vähän pihalla nyky-yhteiskunnasta ja sopeutumaton. Kustannusleiksukset yhteiskunnan palveluissa saattavat tuoda jotain hyvääkin.

      Omat vastoinkäymiset hoidan mieluiten itse. Mitä nyt tulee noihin liian välittäviin tuttaviin, niin kannattaa pitää väylät auki, mutta pitää heidät hajuetäisyydellä. He voivat olla joskus tarpeellisia.

    • eppu2

      Riippuu paljon ihmisestä itsestä, minkä toinen kokee holhoamiseksi, toinen voi kokea sen mukavaksi huomioimiseksi.
      Vaikka tulisikin ärsyttäviä neuvoja, ei kai niitä ole pakko käyttöön ottaa.
      Itse en ole kokenut mitään holhoamiseksi, mutta jos niin tapahtuisi, työntäisin päättäväisesti ainakin käsivarren mitan päähän.

      • Holhousyhteiskunta ei ole synonyymi hyvinvointivaltiolle, joka on demokraattinen ja kunnioittaa ihmisoikeuksia . Verratkaa miten tahansa asioitamme hoitavat itse valitsemamme päätttäjät.
        Nykyihmiset ovat individualisteja, he ovat oppineet katsomaan asioita oman hyödyn näkökulmasta, nyt tilantemme pakottaa jokaisen vähän laajentamaan perspektiviä.

        ..
        Poikkesi nyt aiheesta - pahoittelen..........


    • Näinonasia

      Ei pidä tuhlata aikaa suremiseen. Elämä on niin hieno lahja. Pitää hyväksyä se sellaisenaan. Parhaiten kunnioittaa kuolleita ja sairaita elämällä täydesti ja ilolla. Kaikki mitä tapahtuu on samanarvoista ja kuuluu elämään. Joten ylös ulos ja lenkille.

      • eiseniinainaole

        Et varmaan ole menettänyt ketään jota todella rakastat. Jos ei tunne surua niin pitää olla täysin tunteeton.
        Ylös ulos ja lenkille, sano se lapsensa menettäneelle äidille. Voi olla että ihmiset suree myös kävelemällä pitkiä matkoja, tunnen naisen joka heräsi aamulla kuolleen aviomiehensä vierestä. Hän alkoi kävellä kymmeniä kilometrejä kerralla, laihtui olemattomiin. Jokainen käsittelee surunsa tavallaan, aika on paras lääke, kiirehtiminen surunkin kanssa kostautuu jos jää käsittelemättä.
        "Näinonasia" Tässä on yksi neuvo jota pitäisi välttää surevan kanssa.


    • Näinonasia

      Sureminen on tekosyy jättää elämättä. Olen nuoresta alkaen menettänyt monta ystävää ja läheistä myös puolisoita. Kaikki se energia mikä meni suremiseen oli elämästä pois. Kannattaa tehdä jo nuorena selväksi se että elämässä ainoa varma asia on kuolema. Ja sitten vain elää. Se on kunnianosoitus myös niile joiden elämä päättyi ennenaikaisesti. Suremiseen kuluva energia on parasta suunnata niille lähimmäisille ja ventovieraille jotka elävät ja ovat vailla inhimillistä lämpöä. Typerintä mitä on on surra sellaista mitä ei voi saada. Mielummin iloita niistä hetkistä joita oli ja on ja jakaa iloa ja lämpöä. En koe menettäneeni mitään. En vain taistele kuolemaa vastaan vaan hyväksyn sen osana elämää.

      • siilimuori3

        Se että suree läheisen poismenoa ja ikävöi. Surra sellaista itä ei voi saada? Ei kai läheisen kuoleman sureminen ole sitä että haluaisi saada takaisin. Monessa tapauksessa poisnukkuneelle on parasta kun kivut ja kärsimykset loppuivat, mutta esim puoliso voi murehtia ja kaivata...... aikansa. Muisto t jää ja kipu ja kaipaus haalistuu muistoiksi.

        Sitä paitsi tunteitaan ei voi määrätä.


    • Näinonasia

      Laitan tän vielä. Ei ole kenenkään tunteita tarkoitus loukata. Puhun vain omasta kokemuksesta. Hyvää joulua kaikille!

    • En ole ollut paikalla, kun näitä viestejä on ilmestynyt ja pahoittelen poissa oloani. En halua kommentoida kaikkia viestejä, mutta poimin joitakin repliikkejä. Juu, ei nämä kitinät ja natinat ole suinkaan kohdistettu palstalaisille, vaan lähinnä minut tunteville ihmisille, jotka hieman ärsyttävät neuvoillaan, mutta ymmärrän heidän huolensa. Tietenkin olen sortunut täälläkin purkamaan mielipahaani, mutta ehkä ymmärrätte tilanteeni, en ole tarkoituksella kerännyt huomiota tai mitään säälipisteitä, vaan yksin sitä käyttäytyy välillä näin, eli haluaa purkaa mieltään ja pyydän anteeksi käyttäytymistäni, jos olen joitakin ärsyttänyt kirjoituksellani.

      Siitä olen samaa mieltä, ettei meistä jokainen ala purkamaan mieltään täällä yleisesti, koska se näyttää ärsyttävän ja on myös ymmärrettävääkin. Erilaiset sururyhmät tai vastaavat ovat sitä varten ja olen itsekin käynyt näin alkutaipaleella pari kertaa yhdessä ryhmässä.
      Otan opikseni ja pyrin välttämään ikäviä kirjoituksiani.

      • yxentinen

        Mitään pyytele anteeksi, kyllä täällä tilaa riittää. Paljon pitäisi täältä poistaa jos poistettaisiin kaikki josta joku toinen ei tykkää, taitaisi olla tabula rasa.

        Jokainen kerta kun puhut pahasta olostasi vähentää sitähimpun verran, joten anna palaa vaan!

        Hyvää Joulua MettikselleToivottelee yx entinen 50


      • kaiholla

        Pari vuotta minulla kului kuin unessa mieheni kuoleman jälkeen, monesta asiasta en muista mitään. Kuluneet 11 vuotta ovat jättäneet muistelemisen ja hienon kaipauksen. Koska käyn täällä harvoin, en ole nähnyt kirjoituksiasi enkä mieliipiteiden vaihtoa. Itse kunnioitan kirjoittajia ja suruasioissa en tosiaan ivaile. Enää en korvaani lotkauta neuvoille "kyllä löydät pian uuden". Sitä en halua, mutta liikun paljon ihmisten parissa. Hyvää joulunaikaa.


      • Samoin sinne hyvää joulua!
        En tiedä mistä moinen johtuu, mutta aika kärjekkäitä ja ivallisiakin vastauksia tulee.
        On paljon asiallisiakin, mutta vaikea on sanoa mistä moinen pahaolo tulee joillekin kirjoituksistani, ehkä tarkoitusperällistä provoilua tai sitten ovat perin ilkeitä ihmisiä.


      • yxentinen
        metsämies61 kirjoitti:

        Samoin sinne hyvää joulua!
        En tiedä mistä moinen johtuu, mutta aika kärjekkäitä ja ivallisiakin vastauksia tulee.
        On paljon asiallisiakin, mutta vaikea on sanoa mistä moinen pahaolo tulee joillekin kirjoituksistani, ehkä tarkoitusperällistä provoilua tai sitten ovat perin ilkeitä ihmisiä.

        Niillä ilkeilijöillä kuule on itsellään paha olla ja asiansa huonosti. Purkavat pahaa mieltään heti kun huomaavat jossain toisessa heikon kohdan mihin iskeä.
        Niistä ei kannata pahoittaa mieltään, sääliä ehkä vähän ansaitsisivat.


      • kaiholla kirjoitti:

        Pari vuotta minulla kului kuin unessa mieheni kuoleman jälkeen, monesta asiasta en muista mitään. Kuluneet 11 vuotta ovat jättäneet muistelemisen ja hienon kaipauksen. Koska käyn täällä harvoin, en ole nähnyt kirjoituksiasi enkä mieliipiteiden vaihtoa. Itse kunnioitan kirjoittajia ja suruasioissa en tosiaan ivaile. Enää en korvaani lotkauta neuvoille "kyllä löydät pian uuden". Sitä en halua, mutta liikun paljon ihmisten parissa. Hyvää joulunaikaa.

        Alkutaipaleella tässä ollaan ja ehkä hieman herkälläkin päällä, eli kommentit koskettavat, vaikka pitäisi muistaa, että täällä voi nimettömänä heittää puutaheinää.
        Hyvää joulua kaihomielellekin!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      334
      7599
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      58
      2244
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      34
      1652
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      27
      1499
    5. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      116
      1211
    6. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      76
      1193
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      335
      1046
    8. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      16
      935
    9. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      50
      925
    10. Miksei persut järjesteä koskaan miekkareita tai kulkueita?

      Pelkäävätkö saavansa pataansa, ja sen vuoksi vain öyhöttävät netissä? Ei öyhöttämisellä muuteta maailmaa. Pitää olla ak
      Maailman menoa
      277
      823
    Aihe