E=mc2 - ei voi tajuta

yfdfd

Mä en oikein pysty tajuamaan, miten gramman painoinen vaikkapa ruoanmuru pystyy sisältämään energiaa 90000000000000 joulea energiaa?!!!?!?!?!?!?!?!?

10

78

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maallikon-planttu

      Ajattele asiaa vaikka niin, että "ruokamurussa" on huikea määrä atomeja. Yhdessä moolissa on atomeja karkeasti 6 x 10 ^23. Atomin ytimessä olevan protonin tai neutronin massasta 99% on liike-energiaa. Kvarkkien lepomassa on siihen nähden olematon. Se energia on kuitenkin normaalisti sidoksissa ytimen muodostavien hadronien liike-energiassa.
      Fyysikko selittäisi asian paljon paremmin ja tarkemmin. Maallikoplanttu kuten minä selittää sen siten kuin ymmärtää. Ehkä vähän sinne päin.

    • paskapökäleonpommi

      Perustuu siihen sanontaan, että kun käy paskalla, pönttöön tippuu "pommi". Sillä pommilla pystyisi tuhoamaan suurkaupungin perusteellisesti.

    • Kalju_Pitkätukka

      Kaikkea tuota ainetta ei siis voi muuttaa energiaksi, muuten muin saattamalla yhteen antiaineen kanssa. Ydinreaktioissakin on kysymys atomiydinten hiukkasia koossa pitävien energioiden vapautumisesta.

      • kysyvä-tietäeksyjä

        Mutta samalla massaa häviää. Sekä fuusiossa että fissiossa lopputuote on kevyempi kuin alku. Massan vajaus tietääkseni kyllä johtuu sidosenergioiden sisältämästä massa-energiasta ainakin fissiossa mutta miten fuusiossa?


    • BeCauseItWORKS

      Mailmassa ehkä kourallinen ihmisä jotka ymmärtää A.Einsteinin "aivoituksia". Muuta vaan käyttävät niitä - koska ne toimivat !

      • lkjljlkjlklkjllk

        Tuokaan ei pidä paikkaansa. Kyllä nykyään suhteellisuusteoriaan erikoistuneet fyysikot ymmärtävät suhteellisuusteorian aivan hyvin.


      • Entä, jos tiedemiehenä ei seiso suhteellisuusteorian takana. Miten sinä selität yleisen suhteellisuusteorian käytännön tasolla painovoimakentässä, entä ilmiöissä. Eli et tiedä ettei tiedemiehillä ole hajuakaan siitä.


      • Ohman

        Onntehty lukuisia mittauksia joiden tuloksena on, että YS:n ennusteet pitävät paikkansa erittäin suurella tarkkuudella. Olen joskus jossain ketjussa näitä selostanutkin enkä viitsi nyt ruveta pitkiä juttuja kyhäämään. Mainitaan nyt vain nimeltä valon taipuminen gravitaatiokentässä, tutkasignaalien viive (Shapiro-efekti), planeettojen periheliliikkeen ero Newtonin mekaniikan ennustamaan.

        Eikö tämä ole "käytännön tasoa"?

        Mitä taas siihen tulee, miksi gravitaatio vaikuttaa niin kuin se vaikutaa niin ei siihen anna selitystä sen enempää Einstein kuin Newtonkaan.

        Ohman


    • 4kl68

      Aine ON energiaa. m = E/c**2.

    • Ohman

      Erikoisen suhteellisuusteorian peruskaavoja on

      (1) sqrt(E^2 -p^2 * c^2) = mc^2.

      Tämä kertoo energia-liikemäärä-vektorin pituuden ES:ssa käytettävässä metriikassa. E on siis energia ja p liikemäärä (3-vektori) . m on massa, se tavallinen Newtonin mekaniikan massa.E ja p:n 3 komponenttia muodostavat 4-vektorin ja sen pituus siis lasketaan ES:ssa kaavan (1) mukaisesti. Vektorien pituudet ovat koordinaatistoista riippumattomia, joten m on vakio koska c on vakio ja koska yhtälön vasemmalla puolella on sama arvo kaikissa koordinaatistoissa.

      Nähdään, että kun kappaleen nopeus = 0 ja siis p = 0 on E = mc^2.Tämä on se "lepoenergia", massaan sitoutunut energia. Kun nopeus ei ole 0 niin E ja p muuttuvat mutta siten että tuon vektorin pituus on edelleen mc^2.

      Massa m ei muutu mihinkään nopeuden myötä, vaikka näin monasti harhaanjohtavasti väitetään. Tämä väite johtuu siitä, että joskus on mukavuussyistä otettu käyttöön merkintä M = m/sqrt(1 - v^2/c^2) ja tätä on kutsuttu "relativistiseksi massaksi" ja sehän kasvaa kun v kasvaa ja v -> c.Tämä relativistinen massa on siis vain tuon matemaattisen lausekkeen nimi, ei sillä ole suoranaista fysikaalista vastinetta kuten tuolla Newtonin massalla m on.

      Kaava E = mc^2 pätee siis silloin, kun v = 0. Muulloin E on laskettava kaavasta (1).

      Toinen ES:n peruskaava on

      (2) p = vE/c^2

      p ja v ovat näissä kaavoissa vektoreita ja p^2 = (p,p) ja v^2 = (v,v) (sisätuloja).(Sekä massa m että nopeus v ovat niitä tuttuja Newtonin mekaniikan suureita.) Kun kaavasta (2) sijoitetaan kaavaan (1) saadaan

      (3) E^2 (1 - v^2/c^2) = m^2 c^4

      josta

      E = mc^2 / sqrt(1 - v^2/c^2) = M c^2

      jossa nyt on käytetty tuota relativistista massaa. Tämä on valitettavasti johtanut ja johtaa edelleen sekaannuksiin, tuohon "massan kasvuun". Ei Einstein itsekkään siihen sortunut.

      Joskus on käytetty tuon relativistisen massan E/c^2 lisäksi sellaisiakin kuin "transverse mass" ja " longitudinal mass" jotka kaikki siis ovat vain tiettyjen lausekkeiden nimiä ja saattavat olla hyödyllisiä lyhenteitä joissain laskuissa, mutta mitään näistä ei pidä sekoittaa tuohon ainoaan,oikeaan,invarianttiin newtonilaiseen massaan.

      No, innostuin ehkä liiankin kauas asian viereen. Perusaioita ovat kaavat (1) ja (2).

      Ohman

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollanen supernainen oot...

      Kunnon pakkaus, ja sitten asut jonkun idiootin kanssa jossain korvessa. Oliko sulla siinä joku ajatuskin kun siihen ru
      Ikävä
      116
      1582
    2. Kaipaan keskustelua kanssasi nainen

      Siinä oli niin hyvä olla.
      Ikävä
      60
      1172
    3. Jos sinua kiinnostaa nainen

      tai olet miettinyt, niin ei minulla ole ollut ketään. Olen viettänyt hiljaista ja yksinäistä elämää. En ole "käynyt nais
      Ikävä
      47
      1010
    4. Tekisin sitä nyt

      Kanssasi jos voisin mutta pitää tehdä yksin
      Ikävä
      102
      956
    5. Ihana tumma

      Kaunotar nainen, oletko täällä? Tiedät että olet kauneinta maailmassa ja niin tiedän minäkin. Mitenkäs Juhannus?
      Ikävä
      36
      848
    6. Sevenissä kuva "Aboriginaalista"

      Mutta eihän vaan ole Pikkuruisen salainen serkku - yhtä omituinen hymy päällä....
      Kotimaiset julkkisjuorut
      193
      840
    7. Mitäpä sitä valehtelemaan nainen

      Kyl oisin toivonut että juhannus oltas vietetty yhdessä. Ehkä jopa oltaisiin rakssteltu yöttömänä yönä. Mutta ei, vain y
      Ikävä
      30
      773
    8. En kuulu tänäkään vuonna

      juhannukseesi. Ei sellaista juhannusta taida tullakaan. Eikä joulua..
      Ikävä
      40
      741
    9. Ei me saada tätä ikinä toimimaan

      Näytin herkimmän puoleni. Suuttumukseni ja turhautumisen. Luotin, että tutustuminen ei kaatuisi siihen. Luotin, että pys
      Ikävä
      31
      732
    10. Muistat varmaan tämänkin nainen

      miten kutsuin sinua ihanaksi, enkä väärässä ollutkaan. Mulle tuli aina hauskoja juttuja mieleen, joita sitten kerroin. J
      Ikävä
      27
      676
    Aihe