Lampaita viljatilalle?

pientilallinen2016

Olisiko siinä järkeä? Omaa peltoa vähän yli 20 ha. Vanha navetta löytyisi pihasta. 50-60 lammasta mahtuisi rakennukseen kunnostuksen jälkeen. Alkuun pääsisi ainakin aika pienillä kustannuksilla. Lihan myynti sitten reko-rinkien kautta suoraan kuluttajille 10-12 € / kilohintaan..

11

101

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • määpäämäää

      kuka ne lampaat hoitaisi? Jos olet valmis sitoutumaan kokoaikaiseen, siis jokapäiväiseen ympäri vuoden tapahtuvaan eläinten hoitoon ja hankit tarvittavat heinät, en ne pelkällä pehkulla elä, niin mikäö ettei. senkus rekistöröidyt lammastilalliseksi. Tietenkin joudut opiskelmaan lampaanhoitoa, poikimisessa avustamista yms. mutta kyllä sitä oppii, jos on halua.

    • pientilallinen2016

      Maatalousalan perustutkinto löytyy. Jos vaikka pari ekaa vuotta harjottelis ~4-8 lampaalla ja kasvattais laumaa pikkuhiljaa ja oppii hoitamisen siinä samalla. Mutta askarruttaa riittääkö noin pieni eläinmäärä (~50-60) mihinkään? Maat C-alueella.

    • eiökyilijäö

      riippuu vaatimuksista. Etelänmatkoja ei tehdä, mutta eiköhän sitä leivänsyrjässä pysy kiinni ja sitä lihaahan läytyy omasta navetasta, samoin villasukkien ja villapaidan tekotarpeita. Asteta tulotavoitteeksi omaan käyttään tummoistet 800-1000 e/ kk henkeä kohti niin sillä elää. Tilan ja lampaiden tarvitsema rahoitus on sitten eri asia. maataloussihteeri varmaan osaa tehdä laskelmat.
      Eikä 50 lammasta enää pieni lauma ole.

    • unelmat.todeksi

      Minun mielestäni ihan realistinen unelma.

      Tuohon myyntiin lisäisin, että kannattaa myös kartoittaa ravintoloiden halukkuutta lihanostoon. Lähiruoka, ja varsinkin liha josta voi kertoa kasvupaikan on trendi, joka on tullut hyviin ravintoloihin jäädäkseen. Saisit luultavasti hieman paremman hinnankin ravintolaostajalta, riippuen tapauksesta. Neuvottelukysymyksiä, mutta ei pidä väheksyä ravintoloita, koska heillä on tasainen tarve. Eli varmoja ostajia, kun sopimukseen pääset.

      Toinen juttu on sitten eläimet. Oletkos harkinnut muuta kuin lampaita? Vuohet olisivat aika monipuolinen ja kannattava juttu myös. Suomalainen vuohenliha on harvinaista herkkua! Vuohenlihaa tuodaan ulkomailta pakasteena, löytyy etnokaupoista. Vuohenmaidon jalostuksessa olisi myös potentiaalia. Tai sitten voisit myydä jollekin jalostajalle vuohenmaitoa..

      Toinen eläimiin liittyvä jutska olisi kaniinit. Itse olen suuri pupujussin lihan ystävä, ja en ole ainoa. Suomessa saa tietysti metsästä jänistä ja rusakkoa, mutta kaniineja ei monikaan kasvata. Harmillista. Eurooppalaisessa keittiössä kaniini on ihan perusruokaa, ja ollut sitä jo vuosituhannet. Kaniinin kasvatus olisi myös oikea ekoteko, koska melkein mihin tahansa muuhun elukkaan verrattuna sen vaikutus ympäristöön/painokilo on vähäinen. Lisääntyvät ja kasvavat myyntikuntoon nopeasti. Haaveilen joskus, että kaniinista saataisiin Suomeen broilerinlihalle kilpailija, varsinkin näin tautisina aikoina.

      Kaniineista voi hyödyntää ihan kaiken. Turkin voi jatkojalostaa turkiksiksi tai LIIMAKSI. Tulee nimittäin todellista ekologista superliimaa, kun osaa konstit :)

      • hjnbhj

        No miten sitä liimaa tehdään.


      • Suomessa ei kaninlihaa tuoteta koska KUKAAN ei sitä syö. Ne on vaan liian "söpöjä" syötäväksi.


    • pientilallinen2016

      Ihan hyviä vastauksia on tullut! Kiitoksia.. Monet asiantuntijat selittävät että pitäisi olla vähintään 200 - 400 lammasta että siitä jäisi edes jotain käteen, sentakia 50 lammasta kuulostaa pieneltä.

      Montakohan pienpaalia menisi suurinpiirtein vuodessa ruokintaan? Paljonko lammas syö suurinpiirtein heinää ja montakohan hehtaaria menisi heinän viljelyyn? Voihan heinää ottaa samoilta mailta missä laitumet? Olisko järkevämpää ostaa heinät ja viljellä jotain muuta pelloilla? Pienpaaleja on usein ollut 2e/kpl hintaan myynnissä..

      • Joskus laskeskelin että yhen pyöröpaalin ku laskee per uuhi talveksi niin on aika lähellä. En vaan muista paalin painoa tai kosteutta :P Tuolla 50 uuhimäärällä voi jotenki pärjätä jos suoramyyntinä menee kaikki.


    • exmikroviljelijä

      luultavasti peltosi kuluisivat kokonaan laitumiksi, eikä lampaiden kaluamalta pellolta saa mitää kuivattavaa. lammas syö laitumensa ihan parin sentin sänkeen, joten laidunlohkoja pitää olla ainakin kolme tai neljä. ( ja mitä ei syö, niin se tallautuu ja jäljelle jääneet isot heinät on todennäköisimmin myrkyllisiä leinikkejä tai piikkisia ohdakkeita.
      Heinien hinnat ja lampaiden rehuntarve selviää asiaa googlettamalla tai suoraan lammasfoorumilta kysellen. Itselläni on ollut vain pari emoa ja joskus ostin keväisin karitsoita pari kolme lisäksi. En muista heinieä tarvetta, koska samaa luonnonheinää, lähinnä juolavehnää käyettiin myös kanalan kuivikkeena. Aikaakin siitä on 30 vuotta tai jotain, mutta se jäi mieleen että kiva lisä jo 5-6 teuraslampaasta syksyisin tuli. Suurin huoli ja harmi oli lampiaden poikima-aika ja se, että yksi emoistatahtoi puskea osaa karitsoitaan joten alkuksi imetystä oli vahdittava, 3 tunnin välein eka viikko.

    • Hukkavaara

      Laitumelle susien ym. Petojen pitävät aidat ja sittenkin varauduttava menetyksiin.

    • pientilallinen2016

      En usko että susia nyt ihan heti hyökkää laitumelle kun ei nyt niin korvessa ole maatila kuitenkaan. Jonkun ketun olen korkeintaan nähnyt viljapellolla. Ennen EU-aikoja samalla tilalla oli noin ~70 lammasta eikä ollut silloinkaan ongelma mutta mistä sitä tietää nykypäivänä onko tilanne nyt eri. Suurin ongelma kuulema oli tuo huonokuntoinen navetta..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1853
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1416
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1372
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1334
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1317
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      Hämähäkit, kotilot ja hyönteiset
      4
      1192
    Aihe