Jehovan nimi

Aioli_

Kolme tärkeintä

Jumala esiintyy raamatun ensimmäisessä jakeessa nimellä El (Jumala). Sen rinnakkaismuotoja ovat Elah ja Elohim אֱלֹהִים. Sana Jehova (Herra) יְהֹוָה tulee esiin 1.Moos.2:4, kuten myös 2.Moos.3:15, myös 2.Moos.34.5, mutta sen merkitystä valotetaan edelleen 2.Moos.3:14. Jehova-nimi esiintyy alkutekstissä muodossa יהוה eli nelikirjaimisena sanana (JHVH), joka kirjoitetaan pelkin konsonantein ilman vokalisointia. Tätä on kutsuttu kreikan kielen pohjalta tetragrammiksi (neljä kirjainta).

Hepreankielinen Vanha Testamentti on säilynyt parhaiten ns. masoreettisena tekstinä, jossa juutalaiset oppineet ovat vokalisoineet tekstin. Tämän vokalisoinnin perusteella sana lausutaan Jehova, mutta vokalisointia tutkittaessa on huomattu, että se on melkein suoraan lainattu sanasta Adonai אֲדֹנָי (Herra), joka on kolmas tärkeä Jumalan nimi (joka esiintyy myös yksinkertaisemmassa muodossa Adon). Juutalaiset eivät lausu raamattua lukiessaan koskaan tetragrammia ääneen, vaan lausuvat sen kohdalla joko HaShem (Nimi), Adonai (Herrani) tai Elohim (Jumala). Heprealaisessa tekstissä esiintyy näiden kolmen eri ääntämistavan mukaista vokalisointia sovellettuna sanaan JHVH. Toisaalla heprealaisessa tekstissä esiintyy muutenkin erilaista ääntämistä, kuten sanassa ”halleluja”. Siinä viimeinen tavu jah merkitsee Herraa. On myös muita syitä, miksi masoreettista vokalisointia ei ole voitu tutkijoiden piirissä pitää yksiselitteisenä. Niinpä nykyään tutkijoiden piirissä on vallalla laajalti käsitys, että nimi tulee lausua Jahve. Todisteita löytyy puoleen ja toiseen ja joukkueet ovat aika tasaväkisiä. Molempia ääntämistapoja voidaan pitää ns. valistuneina arvauksina. El Shaddai (אל שדי) Kaikkivaltias Jumala, 1.Moos.17:1

El Eljon (אל עליון) Korkein Jumala, 1.Moos.14:18

El Roi Jumala, joka näkee minut 1.Moos.16:13

El Olam Ikuinen Jumala, 1.Moos.21:33

El Gibbor Väkevä Jumala, Jes.9:5

Jehova-Jumalan lisämääreet

Jehova Jiree Herra katsoo perään, varustaa ja huolehtii 1.Moos.22:14

Jehova Rapha Herra, sinun parantajasi, 2.Moos.15:26

Jehova Nissi Herra on minun sotalippuni, 2.Moos.17:15

Jehova Shalom Herra on rauha, Tuom.6:24

Jehova Sebaot, יְהֹוָה צְבָאוֹת Sotajoukkojen Jumala, 1.Sam.1:3

Jehova Tsidkenu Herra on meidän vanhurskautemme, Jer.23:6

Jehova Shamma Herra on täällä, Hes.48:35

Muut yhdistelmänimet

Jehova Elohim, 1.Moos.2:4, 2.Moos.34:6

Adonai Jehova, 1.Moos.15:2

Jeesuksen nimiä Vanhassa Testamentissa

Melkisedek, Saalemin kuningas (1.Moos.14:17) Herran voideltu (Ps.2:2) Rauhan ruhtinas ja Ihmeellinen Neuvontuoja (Jes.9:5) Ruhtinaiden ruhtinas (Dan.8:25) Daavidin Poika (1.Kun.2.4 ym.) Ihmisen Poika (Dan.7:13) Minun Paimeneni (Ps.23:1), Immanuel (Jumala kanssamme, Jes.7:14), ja monia muita.

INRI

Vilkaistaan vielä Vanhan Testamentin kirjoitusten lisäksi Uuden Testamentin tekstiä sikäli kuin se on hepreankielistä. Kun Jeesuksen ristin puulle kirjoitettiin hänen tuomionsa syy, se oli raamatun ilmoituksen mukaan kirjoitettu hepreaksi, latinaksi ja kreikaksi. Lyhenne INRI, joka on meille kaikille tuttu, tulee latinasta. Mutta jos kerran vastaava teksti oli myös hepreaksi, mikä olisi INRI heprean kielellä? Lause luetaan yleisesti hepreaksi näin ישוע הנצרי ומלך היהודים (Jeshua HaNotsri U’Melech HaJehudim). Jos tämä tulkinta on oikea, INRI on hepreaksi יהוה – siis Jehova! Ei ihme, että juutalaiset protestoivat Pilatusta vastaan, kun hän oli tällaisen tekstin kirjoittanut (Joh.19:21).

Tämä tulkinta Pilatuksen muotoilusta pitää yhtä sen raamatun ilmoituksen kanssa, joka alkaa 2. Korinttilaiskirjeessä näin:

Jumala itse teki Kristuksessa sovinnon maailman kanssa eikä lukenut ihmisille viaksi heidän rikkomuksiaan…

Ja jatkuu evankeliumin julistuksena:

…meille hän uskoi sovituksen sanan. Me olemme siis Kristuksen lähettiläitä, ja Jumala puhuu teille meidän kauttamme. Pyydämme Kristuksen puolesta: suostukaa sovintoon Jumalan kanssa. Kristukseen, joka oli puhdas synnistä, Jumala siirsi kaikki meidän syntimme, jotta me hänessä saisimme Jumalan vanhurskauden. 2.Kor.5:19-21.

Raamattu käyttää Vanhan Testamentin Jumalasta yleensä kahta muotoa: Jumala ja Herra. Mutta alkukielinen Vanha testamentti, joka on pääosiltaan hepreankielinen (lyhyitä katkelmia esiintyy arameaksi) käyttää useita eri nimiä Jumalasta.

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ehei, lapusukainen. On tullut uutta valoa Kumran kuopan kaivauksista Epytgistä. Sieltä löydetystä sinikantisesta vihosta, jossa on nimi "mooses" ja ikä "900 vuota", on löytynyt kyseisen henkilön vaarao-koulun muistiinpanoja satuolennon nimestä ja muusta huuhaasta.


      El ökköpökkö (אל עליון) Aku Ankka, 1.Moos.19:14

      El Alamein Rommel 1.Moos.19:14

      El Ohoh Ikuinen Jumala, tai ainakin melkeen 1.Moos.1914:33

      El Gibboni Väkevä Jumala, Jes.19:14

      Jehova-satuolennon lisämääreet

      Jehova pööö Herra katsoo böönan perää, varustaa ja hm hm hm. 1.Moos.19:14

      ököpökö, sinun rektumisi, 2.Moos.19:14

      Jehovan tissi, roikku kuin sotalippuni, 2.Moos.19:75

      Jehova Slaalom Herra on tai sitten ei, Tuom.19:75

      Jehova Sebaot, יְהֹוָה צְבָאוֹת elokuvateatterin lipunrepijä., 1.Sam.19:75

      Jehova Tsiikaa ny: Herra on meidän satuolentomme, Jer.19:75

    • uskovaKristitty

      Kiitos tästä hienosta ja valaisevasta tekstistä!

      • Ole hyvä.


    • bumerangi_

      "JHWH - Jahven alkuperä?"

      - http://keskustelu.suomi24.fi/t/14168989/jhwh---jahven-alkupera

      #

      "Jumala itse teki Kristuksessa sovinnon maailman kanssa eikä lukenut ihmisille viaksi heidän rikkomuksiaan…"

      Tuo väittämähän on täysin oikeeton ja järjetön jo lähtökohtaisestikin, mutta sillä on toki tehokasta koukuttaa ja orjuuttaa imisiä.

      1) Jumala itse on sekä hyvän että pahan alkuperä.

      Epätäydelliset ihmisetkin eri hankkeissaan luovat B ja C plaaneja, mutta Kaikkivaltias laittoi uhkapelaajan tavoin kaikki yhden ainoan kortin varaan.

      Hän itse aktiivisesti missasi luomistyön ihmistenkin suhteen ja maan hän rakensi rakeneeltaan / tektonisine laattoineen ihmisille massa-kuoleman vaaralliseksi paikaksi elää.

      Maan rakenne: http://www.geologia.fi/index.php/2011-12-21-12-30-30/2011-12-21-12-36-55/maan-rakenne

      2) Sydämetkin lukemaan kykenevä Jumala itse alkoi leikitellä ensimmäisen parin "uskollisuuden" kanssa ja jopa päästi superälykkään ja kokeneen itse pahuuden personoituma S.aatanan noita naiveja ja kokemattomia manipuloimaan jo ennen kuin he edes olivat ehtineet hankkia elämänkokemusta ja hankkia jälkeläisiä, jotka sitten omalta osaltaan olisivat voineet toimia omavastuullisesti. Sangen rakkaudellista ja hyväntahtoista.

      Jumala pimitti ensimmäiseltä parilta tiedon hyvästä ja pahasta, eli he eivät todellisuudessa edes voineet tehdä tietoista valintaa ja sitten Jumala sanellen vaati sokeaa robotin kaltaista alamaisuutta. Liki ensi sanoikseen hän "rakkaudellisesti" uhkasi ensimmäistä paria kuolemalla.

      Rakkaudellinen kiristysohjelma, joka näkyy edelleen kaikkialla kristinuskon uhka-kiristys-dogmeissa.

      Abrahamille ja Isakillekin hän varasi suorastaan sadistisen uskonkoetuksen, jossa lisäksi Abrahamin piti Jumalan tahdon tehdäkseen valehdella pojalleen ja palvelijoilleen useamman päivän ajan vuoritretken todellisesta sisällöstä.

      - https://en.wikipedia.org/wiki/Binding_of_Isaac

      Mikäli tänä päivänä joku 'patriarkka' kertoisi kuulevansa ääniä, jotka käskevät teurastamaan oman poikansa, niin hänet saatettaisiin kiireesti suljetulle osastolle rauhottavien säestämänä ja sittemmin mahdolliseen psykoterapiaan.

      Jeesuskin hyvin kylmin sanoin kertoi tuoneensa miekan, jakaumat ja hajaannuksen jopa perheisiin, ei rauhaa.

      Sittemmin Jeesus petti sanansa lupauksestaan palata tuon lupauksen kohteiden ja paikalla olleiden elinaikakana, joille hän lupauksensa kasvokkain kohdisti.

      3) Eivät Aadamain ja Eevan jälkeläiset edes ole vastuussa epätäydellisyydestään.

      4) Raamattu ei todellisuudessa ole lainkaan niin ainutlaatuinen jollaisena uskovat sitä pitävät, jossa myös kymmenen käskyäkin monin osin ja kadotus / h.elvettioppikin on lainaa tuhansia vuosia vanhemmista mesopotamialisista uskomuksista ja kulttuurista.

      #

      "Ei ole mitään uutta auringon alla - uskonnossakaan, toteaa assyriologi Simo Parpola. Juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin perussymbolit ovat lainaa Mesopotamian alueen kulttuurivarastosta, jossa ne tunnettiin jo tuhansia vuosia aiemmin." "

      - http://www.helsinki.fi/lehdet/yolehti/yl13art.htm

      "SIMO PARPOLA’S “THE ASSYRIAN PROPHESIES” "

      - http://www.nineveh.com/THE ASSYRIAN PROPHESIES.html

      "Hammurabin laki on eräs varhaisimmista lakikokoelmista. Se luotiin Babyloniassa noin 1760 eaa. ja siinä on yhteensä 282 pykälää, jotka oli kaiverrettu julkisella paikalla olevaan kivipaateen. Laki on nimetty Babylonian kuninkaan Hammurabin mukaan."

      - http://fi.wikipedia.org/wiki/Hammurabin_laki#Hammurabin_vai_Mesopotamian_lait

    • valkosipulia

      "Aioli_" on eräillä kielillä valkosipuli ;-)

    • osaan.lukeaKR

      Sana Jehova (Herra) --
      löyhyttelee Aioli vanhaa ja pahanhajuista valkosipulinlöyhkäänsä.
      ??
      Koska olen HERRA Hakkarainen, kutsuttakoon minua siis vastaisuudessa nimellä
      *Jehova Hakkarainen*, niinkö?'

      enpä huoli rikinkatkuista haisuliväännöstäsi
      yhhyh
      Herra se on Herrallakin ja Raamattu sanoo
      että JUMALA on Herramme Jeesuksen PÄÄ
      eli KORKEAMPI kuin Jeesus

      Kolmiojumalan persoonathan on tasantarkkaan yhtäsuuriaja samanarvoisia,
      joten se kolminaisuushöpötyskaatuu siihen

    • "INRI

      Vilkaistaan vielä Vanhan Testamentin kirjoitusten lisäksi Uuden Testamentin tekstiä sikäli kuin se on hepreankielistä. Kun Jeesuksen ristin puulle kirjoitettiin hänen tuomionsa syy, se oli raamatun ilmoituksen mukaan kirjoitettu hepreaksi, latinaksi ja kreikaksi. Lyhenne INRI, joka on meille kaikille tuttu, tulee latinasta. Mutta jos kerran vastaava teksti oli myös hepreaksi, mikä olisi INRI heprean kielellä? Lause luetaan yleisesti hepreaksi näin ישוע הנצרי ומלך היהודים (Jeshua HaNotsri U’Melech HaJehudim). Jos tämä tulkinta on oikea, INRI on hepreaksi יהוה – siis Jehova! Ei ihme, että juutalaiset protestoivat Pilatusta vastaan, kun hän oli tällaisen tekstin kirjoittanut (Joh.19:21)."
      _________________________________

      Tämä on mielenkiintoinen havainto ja ehken kannattaisi jonkun kielineron tutkia laajemminkin...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      145
      2020
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      116
      1582
    3. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      95
      1387
    4. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      92
      1318
    5. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1292
    6. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      207
      1131
    7. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      48
      1076
    8. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

      Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
      Maailman menoa
      205
      1066
    9. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      98
      1047
    10. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      239
      892
    Aihe