USKONNONVAPAUSLAKI
Suomessa on ollut uskonnonvapauslaki vuodesta 1923. Mutta käytännössä se ei ole koskaan toiminut. Vuoteen 1923 asti kirkosta ei yleisesti saanut erota. Tosin vuonna 1889 tehdyllä lailla sallittiin ihmisten liittyä muuhun kirkkokuntaan kuin luterilaiseen tai ortodoksiseen. Tällöin säädettiin eriuskolaislaki. Kirkossa käyminen kuitenkin oli pakollista kaikissa valtion laitoksissa kouluista vanhainkoteihin saakka aina 1960 luvulle asti. Mm. Armeijassa sekä muissa ”kasvatuslaitoksissa” ja vankiloissa oli ehdoton pakkokirkko.
Uusi uskonnonvapauslaki tuli voimaan elokuun alussa 2003. Mutta sekään ei anna lupaa kirkosta eroamiseen ennen 18 vuoden ikää ilman holhoojan suostumusta. Siihen pitää esittää voimakasta kritiikkiä. Ja miksi ihmisen yleensäkään pitää nähdä vaivaa erota kirkosta, johon ei ole itse omatahtoisesti liittynyt? –
Voidaan kysyä, onko oikein kastaa ja liittää ihminen kirkkoon kysymättä asianomaisen omaa tahtoa ja mielipidettä? Olisiko oikein odottaa siihen asti, että asiaa voitaisiin kysyä ihmiseltä itseltään?
Tällaiseen menettelyyn meitä ohjaa myös YK:n Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus (18. artikla). Weijo Lindroos
12 vuotta sitten:
UUSI USKONNONVAPAUSLAKI SUOSII KIRKKOA JA SYRJII SEURAKUNTAA
Eilisessä Etelä-Saimaassa ev. lut. arkkipiispa Jukka Paarma Antti O. Arposen kynästä kehui uskonnonvapauslakia. Niin onkin arkkipiispan mukaan nyt hyvin.
Jätettiin tietenkin mainitsematta, että ensinnäkin on hyvin siksi, että kirkolla on edelleenkin oikeus pakkoliittää suomalaisia porton jäsenyyteensä mieluiten kahdeksan päivän ikäisenä. Toiseksi kirkko saa edelleenkin ryöstää valtion tuella rahaa jopa siihen kuulumattomien ihmisten yrityksiltä. Kolmanneksi on hyvin, että raamatullinen seurakunta ei ole saanut Suomessa mahdollisuuttakaan rakentua kirkon ylläpitäessä kaiken kansan kirkkoaan. Neljänneksi erinomaista, että alkaen Etelä-Saimaasta seurakunnallinen opetus Veijosineen on saatu maksullisilta ilmoituspalstoiltakin maan alle internetiin alkaen syksystä 1996. Kirkolla menee siis hyvin. Seurakunnan ylösoton tullessa suomalaiset jalat maassa arkkipiispansa johdolla! HV