sijaishuollon asiakas suunnitelmasta

amy41

Olen sukulais sijaisvanhempi, ja minulla on eriäviä mielipiteitä sosiaalityöntekijän kanssa lapsen edusta. Hänestä lapsen pitää tavata biologista vanhempaa, vaikka lapsi oireilee pelkoa ja ahdistusta viikkoja tapaamisten jälkeen, ja tiedämme miksi, mutta sosiaalityöntekijästä lapsi saa korjaavia kokemuksia pakkotapaamisista, joita jo kokeiltu jonkun vuoden ajan tuloksetta. ei ole mennyt parempaan suuntaan, ainoastaan oireilu pahentunut. Jos haluan että kirjataan kohtaan ylös osapuolten eriävät mielipiteet tuen tarpeesta, tavoitteista ja tukitoimien järjestämisestä, niin ne asiat, mitkä haluan siinä tuoda esille. Esim. jos sosiaalityöntekijä kirjaa oireilu, joka ei sano tosiasiaa, vaan tosiasia on pelko, ahdistus, taantuminen, jne...ja jos minusta esim. biologisella vanhemmalla olisi tarve A klinikka kontaktiin, ja Mtt: hen, niin pitääkö heidän se kirjata jos haluan niin siihen kohtaan, että minusta biologisella vanhemmalla olisi tarve noihin kontakteihin vai voivatko jättää kirjaamatta? Onko sijaisvanhemmalla siis oikeus pyytää omaa mielipidettään kirjattavaksi tuohon kohtaan, ja että se pitää kirjata, vai onko se sosiaalityöntekijän harkinnan alla kirjaako?

8

218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eteenpäineläväisenmieli

      ensisijaisesti lapsen tapaamisia biovanhempien kanssa on tuettava. Joissakin tapauksissa tarvitaan valvottuja tapaamisia tms rajoitetta. Kun luet uudelleen Lastensuojelulain, ymmärrät, että sos. tt toimii lain mukaan. Itse asennoidun niin taaperon suhteen, että tavataan niin usein kuin vain mahdollista niin turvsllisesti mutta kodinomaisesti kuin vain on mahdollista.

      Murrosikäisen viikonloppulomat biovanhemmillaan sitten saattavat jo tuntua lomalta itsellekin, usko pois.Olen joskus sellaisessakin tilanteessa ollut.Siis rennompaa otetta ja omiakin mielipiteitä voi tarkastella uudelleen. On ollut monenlaisia vanhempia, raittiita, alkoholisteja, skitsofreenikkoa jne Kaikkien kanssa voi yrittää.

    • amy41

      Ensisijaisesti on, mutta siitä tulee lupua jos on selvästi lapsen edun vastaista. Sijaisvanhemman ehkä hankalampi ymmärtää, kun ei tiedä taustoja niinkuin me sukulais sijaisvanhemmat. Me tiedämme taustat, mihin biologiset vanhemmat kykeneenjne.., ja tiedämme kaiken kamalan jo raskausajalta, minkä lapsi kokenut. Olemme saaneet pelätä lapsen hengen ja terveyden puolesta jo raskausaikana. Sosiaalityöntekijä meidän kohdalla asettunut täysin väkivaltaisen biologisen vanhemman puolelle, jopa yrittämällä kääntää omaa tytärtäni minua vastaan, onnistumatta tässä.
      He vähättelevät väkivalta kokemuksia, eivätkä tunnu edes ymmärtävän vauva ajan traumoista mitään, eikä väkivallan vaikutuksista.
      Meidän tapauksessa esim. pelkotilat haitanneet neuvolassa käyntejä, ja neuvolatäti oli kiukkuinen kuka tuollaisia tapaamisia määrää. Sosiaalityöntekijälle sanottu, muttei ottanut kuuleviin korviin, ei kysynyt neuvolasta. Nämä traumat mitkä laukeavat neuvolassa, jäivät tapaamispaikan pakkotapaamisista joita toteutettiin yli 2v lapsen peloista ja ahdistuksesta huolimatta. Ohjaaja joka pakotti pientä traumatisoitunutta lasta leikkimään vanhempansa kanssa jota lapsi pelkäsi, ja olisi vaan halunnut olla minun sylissä ja halusi kotia, mutta ei annettu olla, eikä annettu meidän lähtä pois. Ei lapsi koe tällaista ohjaajaa turvalliseksi aikuiseksi joka pakottaa pelottavaan tilanteeseen, vaan psyyke kärsii. Ensin oli traumamuistot vauva ajalta, ja nyt vielä lisänä tapaamispaikan pakkotapaamisista.
      Olen lukenut, mutta myös lapsen oikeudet, ja niissä sanotaan, että oikeus tavata vanhempaansa, ellei se ole lapsen edun vastaista. Sosiaaliasiamies sanoi että tapaamisten pitää tukea lapsen suotuisaa kasvua ja kehitystä, muuten ne ei ole lapsen edun mukaisia. Hänestä meidän tapauksessa ne ei tue.
      Olen kysynyt asiasta jopa perhehoidon oman koulutuksen huostaanotettujen lasten traumoihin erikoistuneelta naiselta, joka meidän kohdalla sanoi, että tuollaisissa tapauksissa tapaamisia ei toteuteta. Yleisin syy miksi ne lopetetaan kokonaan. Eniten merkitsee se, miten lapsi oireilee ennen ja jälkeen tapaamisten. Tapaamiset on lapsen oikeus ei vanhemman. lakia tulee noudattaa. Hän oli sanoissaan ehdoton.
      Tämän kuuli n.50 sukulais- ja sijaisvanhempaa. Sosiaalityöntekijöitä ei kiinnostanut mitä traumoihin erikoistunut nainen oli mieltä, koska he päättää.
      Tottakai pitää tukea lapsen ja biologisen vanhemman suhdetta silloin kun lapsi kaipaa vanhempaansa ja haluaa tavata, mutta ei tapaamiset saa pilata lapsen mielenterveyttä. Mutta lähinnä kysyin, joutuvatko he kirjaamaan eriävät mielipiteet jos me halutaan. Meillä tietty hyvät perusteet, miksi tapaamiset vaarantaa lapsen suotuisaa kasvua ja kehitystä, ja on hoidon ja kehityksen kannalta välttämätöntä. Minulla itsellä kolme aikuista lasta ja kolme ala ikäistä, joista yhdellä vaikka jo aikuinen, ja lapsena kieltäytyi tapaamasta eron jälkeen biologista isäänsä kun oli 9v, ja nyt aikuisena nähnyt jonkun kerran, niin edelleen ahdistuu jos käy biologisella isällään veljensä kanssa, eikä kuulemma pystyisi käymään siellä yksin, lapsuuden kokemuksien takia. On keskustellut näistä aikoinaan perheneuvolassa psykologin kanssa, ilman mitään hyötyä. Ei ole kohdistanut fyysistä väkivaltaa tyttöön, mutta meillä oli henkistä väkivaltaa biologisen isän puolelta, ja siitä tämä johtuu. Tytöllä laukesi paniikkihäiriö kohtaukset biologisen isänsä takia, joten on kyllä kokemusta myös mitä biologinen isä voi lapselle aiheuttaa, ja niistä hankala toipua . lapsella vaikka biologista äitiä nähnyt välillä tosi harvoin, äidin oman voinnin takia, niin aina silti lapsella se joku kiinnostus biologista äitiä kohtaan, mutta biologisen isän nimi, jo saa lapsen pelästymään. lapsen hyvinvointi ja etuhan pitää olla tärkein.

      • pahasijais

        Joskus on paha, kun joutuu pelkäämään sellaisen lapsen puolesta, joka on sijoitettu. Lapsi saattaa joutua elämään lähes eristettynä huonolaatuiseen sijaishuoltoon, jossa lapsille tapahtuu kaikkea pahaa. Revi siitä sitten.


      • kohteluakaltoin

        Niin. Vastahan tuossa julkaistiin sijaishuollon kaltoinkohteluselvitys. ja paljon oli kaltoin kohtelua niin toimeksiantopaikoissa kuin laitoksissakin. Jotta silleen.


      • eisenvälliii

        Ja jos sattuu kohdalle huono sossu, ei ole näkevinäänkään kaltoin kohtelua. Pahimmassa tapauksessa alkaa ystävöimään sijaisvanhemman kanssa - sellaisen, josta on jo tehty lastensuojeluilmoituksia. Niin ja laittaa vaan uusia lapsia. Kuka välittäsi lapsista?


    • amy41

      Lastensuojelussa on paljon parantamisen varaa. Tiedän myös tuon ongelman. Huostaanotettujen lapsen elämästä päättää sosiaalityöntekijä, joka ei koskaan opi tuntemaan lasta kunnolla, ei lapsen arkea, ei ketkä lapselle tärkeitä ihmisiä, jne..
      Sosiaalityöntekijät ovat tottuneet sijoittamaan lapset sinne, tänne ja tuonne. Heille lapset ovat kuin tavara, jota voidaan siirtää miten he haluavat.
      Sijaisvanhemmat saa oireilujen perusteella korkeampaa palkkiota, joten jos raha heitä kiinnostaa, niin katsovat vaan silloin kun lapsi kärsii, ja rahaa tulee. Ne jotka eivät halua katsoa, niin lapsi pois, eri sijoituspaikkaan ja uusi tilalle.
      Nämä jokainen sijoituksen katkeaminen on trauma lapselle, ja haittaa lapsen suotuisaa kasvua ja kehitystä. Taas uudet sijaisvanhemmat, ja tuuri peliä, millaiset he ovat.
      Myöskin sosiaalityöntekijät pitäisi erottaa oireilu joka liittyy että lapsi kaipaa biologista vanhempaansa, ja milloin biolginen vanhempi tehnyt jotain sellaista, että lapsen pitää saada toipua traumoista rauhassa, ja tukea sillä aikaa suhteita muihin läheisiin. Kun lapsi kaipaa vanhempaansa, silloin pitää tukea että lapsi saa mahdollisimman paljon tavata tätä vanhempaa.
      Sukulais sijaisvanhempi jolla aito tunneside lapseen, ei voi sellaista katsoa ja hyväksyä kun lapsen kärsimystä, ja mielenterveydellä leikkimistä, siinä missä ei halua biologinenkaan vanhempi, joka aidosti rakastaa lastaan.
      Tämä on sosiaalityöntekijöille uutta, ettei sukulais sijaisvanhempia voi ostaa olemaan hiljaa, ja olemaan samaa mieltä kun he.
      Sosiaalityöntekijä ei ikinä opi tuntemaan lasta, ja näyttää ettei kiinnostakkaan. Heille meille rakas lapsi on vain yksi muiden joukossa. Muut sijaisvanhemmat voivat lopettaa ja antaa lapset pois, jos sosiaalityöntekijän kanssa ei synkkaa. Meillä ei ole samaa vaihtoehtoa. Se olisi kamala trauma lapselle. Tätä tunnesidettä lapseen sosiaalityöntekijät käyttävät hyväksi. Meidän sukulais sijaisvanhempien ja lapsen elämää he voivat kiusata ja vaikeuttaa miten haluavat, kun tietävät, kuinka lapsi on rakas. Muuthan sijaisvanhemmat eivät ikinä tähän samaan suostuisi, kun miten meitä kohdellaan.

    • sukulaissijoitus

      Ymmärään mistä kirjoitat. Meillä oli ongelma näistä tapaamisista, mutta ei ole enää. Biologinen vanhempi, joka ei ollut mitenkään lapsen elämässä hänen ensimäisinä viitenä vuotena, halusi lapsen itselleen joka toinen viikonloppu. Tähän en suostunut, koska lapsi ei ollut vanhemaansa nähnytkään. St ei tapaamisiin puuttunut, mutta lastenvalvoja ajoi biologisen vanhemman asiaa. Siinä ei ollut kyse lapsen edusta, vaan vanhemman haluista. Asia meni kärjäoikeuteen, ja viikonloppuja biovanhemmalle ei myönnetty. Lyhyet valvotut tapaamiset muutaman kerran vuodessa, itse saan olla lapsen mukana tapaamisissa.
      Lapsen etu ei aina ole se, että häntä riepotellaan tapaamaan biovanhempaa, joka ei kykene vastaamaan lapsen turvallisuudesta tapaamisten ajan.

      • sijaisvanhempi

        Aivan oikein. Sijoitetun lapsen ja biologisten vanhempien tapaaminen on aina lapsen oikeus, ei velvollisuus eikä varsinkaan vanhempien oikeus tavata lasta jos lapsi ei sitä halua. Siihen ei kukaan sos. työntekijä voi pakottaa lasta. Jos nåin tekee syyllistyy virkavirheeseen. Muutenkin olen sitä mieltä että aina ei sosiaalitöntekijöiden pidä sekaantua sijaishuollon lasten kasvatukseen jos lapset voivat hyvin ja mitään ongelmia ei ole. Sosiaalityöntekijät voisivat pysyä omalla reviirillään eli hoitaa sijoitukset kunnolla ja asiallisesti eikä sekaantua esim kasvatuksen ja terveydenhuollon toimialaan. Eikä keksiä kaikenmaailman diagnooseja sijaisvanhemmista joita ei edes tunne tarkemmin ja jotka eivät pidä paikkaansa. Koska sosiaalityöntekijät harrastavat sitä juuri johon heillä ei ole koulutusta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Vakava rikosepäily Seinäjoella

      Ilkka ei taaskaan tiedä mitään mutta hesalaiset kertoo: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010959325.html
      Seinäjoki
      41
      2795
    2. Mitä on woketus?

      Täälläkin hoetaan usein sanaa "woketus". Mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa? Ilmeisesti sen käyttäjät ymmärtävät sen k
      Maailman menoa
      434
      2363
    3. Olet saanut kyllä tunnisteita

      Itsestäsi ja meistä. Mutta mikä siinä on, ettet kirjoita etkä anna itsestäsi merkkejä. Ellei ole kysymys siitä, mikä ens
      Ikävä
      23
      2292
    4. Mies pakko olla rehellinen

      Kiinnostuin koska olet tosi komea ja sulla on ihana puheääni. Olen aika pinnallinen sitten kai... 😓 kyllä olet tosi rau
      Ikävä
      18
      2110
    5. Oletko jo luovuttanut?

      Joko olet luovuttanut kaivatun suhteen ja hyväksynyt, että mitään ei tule?
      Ikävä
      142
      1786
    6. Ikääntyvien tilanne Suomessa on järkyttävä - Hoivakotiin ei pääse, vaan joutuu selviytymään yksin

      Ikääntyvien tilanne Suomessa on järkyttävä… Hoivakoteihin sijoittamista vältellään, koska hoito on kallista ja hyvinvoin
      Maailman menoa
      141
      1747
    7. Kristo Salminen, 52, riisuutui - Paljasti Iso-Börjen tatuoinnit - Somekansan tuomio yksimielinen

      Iso-Börje, tuo iso, tatuoitu, yltiöromanttinen ja aika kuuma rikollispomo - vai mitä mieltä sinä olet? Lue lisää ja kat
      Tv-sarjat
      24
      1275
    8. Hirvenmaitojuusto

      Olin Prisman juustohyllyllä kun vierestä alkoi kuulua kamala paapatus. Siinä oli vanha muori, joka räyhäsi raivokkaasti,
      Ruoka ja juoma
      2
      1180
    9. Vanhentunut runsaasti.

      Ei hyvä juttu. Mieheltä pötkylänaiselle.
      Ikävä
      74
      1079
    10. Kerro mulle miksi juuri me

      Kohdattiin? Tässä elämässä. Vaikka ollaan edelleen tutut tuntemattomat. Se on omituinen tunne.
      Ikävä
      67
      997
    Aihe