Onko kenelläkään kokemusta seuraavanlaisesta tilanteesta? Olemme tehneet kaupat asunnosta, joka valmistuu 2 vuoden kuluttua. Asuntoa maksetaan erissä rakentamisen aikana. Kaupan teossa sovimme rakennuttajan kanssa, että saamme maksuaikaa ensimmäiselle erälle siihen asti kun oma asuntomme on myyty tai 30.9. asti. Oma asuntomme on ollut nyt myynnissä 2kk eikä tarjouksia näy. Meillä on rakennuttajan suosittelema välittäjä. Tokihan tässä on aikaa vielä myydä monta kuukautta, mutta entä jos asuntomme ei mene määräaikaan mennessä kaupaksi. Onko kenelläkään kokemuksia mitä tapahtuu sen jälkeen? Onko lisäaikaa neuvoteltavissa rakennuttajan kanssa, kun ostajina olemme tehneet kaiken voitavamme vai purkaantuuko kauppa kuinka helposti? Hermostuttaa!!
Uudskohteen kauppa
2
128
Vastaukset
- TuhansiaEuroja
30.9. te olette tekemänne sopimuksen mukaan velvollinen maksamaan sen ensimmäisen erän viimeistään. Tuohan on kirjattu siihen sopimukseen.
Jos ette silloin pysty maksamaan, niin aina voi yrittää neuvotella lisäaikaa, mutta rakennuttajallakin on rahat kiinni, ja mahdollisesti lainaa, jota pitää lyhentää, joten lisäajan saaminen voi olla vaikeaa.
Jos kauppa purkautuu teistä johtuvasta syystä, niin varmaan siinä tekemässänne sopimuksessa on jokin sanktiopykälä. Maksamaan joudutte joka tapauksessa jotain.
Sopimussakko on asuntokauppalain mukaan maksimissaan neljä prosenttia kauppahinnasta. Eli puhutaan joka tapauksessa tuhansista euroista.
En halua pelotella, mutta monet ovat juuri tuon takia joutuneet kahden asunnon loukkuun. Eli ensin oma kaupaksi, ja vasta sitten nimet paperiin uudesta. Muuttopäivästä vanhan ostajan kanssa on aina helpompi sopia, kuin rakennuttajan kanssa lisämaksuajasta. Tuohonkin vaikuttaa moni asia. Suurin vaikutus on tietenkin sillä, että onko kyseessä asunto-osake vai kiinteistö/vuokraoikeus sille rakennettavine taloineen. Mikäli kyseessä on AsOy, niin sanktio on maksimissaan tuo 4 % myyntihinnasta (eli siinä ei huomioida ostettavan huoneiston mahdollista yhtiövelkaosuutta), lisäksi se muuttuu sitovaksi käsirahaksi vasta rakennusvaiheen alettua (= kaikki turva-asiakirjat toimitettu RS-pankille tai AVI:lle). Varausmaksu ei ole sitova, se saa toki ylittää tuon 4 % määrän, mutta on palautettava kokonaisuudessaan varauksen tehneelle.
Kiinteistön/vuokraoikeuden kaupassa kiinteistö/maapohja myydään yleensä erikseen itse rakennusurakasta, jolloin solmitaan samalla rakennuttajan valitsemien urakoitsijoiden kanssa RYS9/1998 mukaiset kuluttajaurakkasopimukset. Silloin kauppa on sitova ja myös urakkasopimukset. Urakkasopimusten tulee siinäkin vaiheessa olla maksueriltään takapainoitteisia, eli vain tehdystä työstä maksetaan kussakin vaiheessa eri urakkaosista.
P.S. Pitäisikö aloittajan laittaa hinta kohdalleen, menisi sitten asuntokin kaupaksi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nyt tajusin mitä haet takaa
En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä433593- 362234
Naiselle mieheltä
Huomasin tuossa, että jääkaapissani on eräs sinun ostamasi tuote edelleen avaamattomana. Arvaatko mikä?321875- 171619
- 161576
- 231558
- 241407
- 141277
Ihmetteletkö, mihin sinussa ihastuin?
Pikkuhiljaa huomasin, että olet ainutlaatuinen luonne, plussana tietysti ulkoiset avut. Toista ei taida löytyä koko maai801273Mitä yhteistä on sulla ja kaivatulla?
Onko teillä samantyyppinen olemus tai luonne? Vai muistuttaako vartalonne toisiaan? Tai kasvot? Entä pukeutuminen? Onko881222