Resoluutio ja kuvan koko ja kuvapankki

Kokoankuvapankkia

Miten kuvapankit sen tekevät: jpg-kuvan resoluutio 300, koko 1000X667 ja silti kuvan koko pysyy pienenä, esim. 589 kt. Jos itse käytän samoja arvoja, kuvasta tulee helposti yli 1 Mt. Tuskin kuvia niissä pakataan, sillä sehän huonontaa kuvan laatua.

Minun kuvani: jpg, resoluutio 72, koko 750x500 ja koko peräti 613 kt.

3

207

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Se DPI luku on merkityksetön useimmissa tapauksissa. Kuvan todellinen resoluutio on pikseleinä eli tuossa 1000x667. Siis kuva on 0,7 megapikseliä eli varsin pieni. Sinun kuvasi on n. 0,4 megapikseliä eli samaa kokoluokkaa ja kokokin on suunnilleen sama. Erot voi selittyä pakkaussuhteella tai kuvan sisällöllä.

      Unohda se DPI. Se on lähinnä vain vihje siihen, miten kuva pitäisi tulostaa. Sinin kuvasi tulostuisi isommalla, mutta karkeampana. Käytännössä kuitenkin tulostettaessa erikseen valitaan koko, joten tuolla ei ole väliä. Lähinnä, jos kuvia aletaan painamaan, voi sillä DPI-luvulla olla väliä. Silloinkin toki pikselimäärä pitää olla kunnossa. DPI-arvon muuttaminen ei ole mikään oikotie tarkempaan kuvaan.

    • lkljkhjghfgdf

      Ero on pakkauksessa.
      DPI on vain sitä varten, että taitto-ohjelma osaa näyttää, kuinka suuren kuvan tiedostosta voi tehdä. DPI:N muuttaminen muuttaa kuvan mahdollisen painokoon ko. ohjelmassa. Mitä alhaisempi dpi, sitä suuremman kuvakoon ohjelma näyttää.
      300 dpi on oletusarvo hyvälle paino-originaalille. Kamerat käyttää usein 72 dpi, koska se on monien näyttöjen esitystiheys, mutta sillä ei ole mitään vaikutusta kuvan kokoon. Pikselimäärä määrää kaiken. Samoin sRGB on laadittu digitaalisia näyttöjä varten. Kirjapainot käyttää mieluiten Adobe RGB:tä.
      Ennen muinoin postikortit painettiin 80-dpi, mikä oli painorasterin tiheys, ei kuvan.

    • normi_pöljäilyä

      Tsiisus näitä valopäitä. Kuva kutistetaan 1000xXXX pikselin kokoon eli oletettavasti paljon alkuperäistä pienemmäksi ja sitten vetistellään informaation hukkumisesta pakkauksessa.

      Noin niinkuin alkuun kannattaisii tehdä kokeiluja ohjelmilla siitä, paljonko kuvaa saa pakata ennen kuin sen laatu alkaa havaittavasti kärsiä. Noin pieni kuva menee helposti pariin sataan kilotavuun.

      Reippaan pakkauksen haitta on siinä, että pakkausalgoritmi on suunniteltu hävittämään informaatiota, jota ihmisnäkö ei kuvasta kovin helpolla poimi. Mutta pakatun kuvan jälkikäsittely voi muuttaa tilannetta. Tyypillisin esimerkki lienee alivalottuneen kuvan korjailu vaaleammaksi. Tässä tilanteessa JPEG algoritmin tekemät muutokset tulevat kiusallisesti esiin.

      Eli, kuvat pitää pakata hyvin kevyesti / mieluummin ei ollenkaan, jos niitä on vielä tarkoitus käsitellä. Mutta "valmiit kuvat", joita kuvapankkiin lisättävien pitäisi olla, saa ja pitää pakata reippaasti. Itseasiassa moni kuvapankki pakkaa kuvat automaattisesti uudelleen, koska biomassa kuitenkin latailee järjettömän kokoisia suttukuvia (väärin tarkennettuja yms. ja silti kameran max resoluutiolla), vaikka vähän huti tarkennetun kuvan voi skaalata paljon pienemmäksi ilman, että informaatiota häviää .... kun sitä ei sutussa ikinä ollutkaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      76
      1464
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1257
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      119
      1207
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      78
      1146
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      1004
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      82
      813
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      752
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      42
      745
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      376
      722
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      686
    Aihe