voiko eläkkeellä opiskella.

näkymätö

Olen ennenaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä melkein 50 vuotias. Pienimmällä takuueläkkeellä ja saan eläkeläisen asumistukea. En osta mitään joten voisin vähästä säästää.
Haluaisin pois asuinkunnastani esim kansanopistoon tai ulkomaille pariksi kuukaudeksi. Miten pitkästä poissaolosta täytyy kelalle ilmoittaa? Sama kai myös mitä opiskelen kun en palaa työmarkkinoille.

8

523

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • taidot_hukassa

      Itse mietin samaa - sairasloma pian käytetty ja kuntoutustuki haussa. Itse ajattelin, että suorittaisin/korottaisin peruskoulun. Peruskoulu on toki takana, mutta todistus tuhoutunut ja opit unohtuneet. Eli vuodessa ajattelin parantaa oleellisimmat peruskouluopit (ruotsi, matematiikka, äidinkieli. englanti) ja sitten hakea aikuislukioon, ja suorittaa sen pitkän kaavan mukaan (eli ehkä kuudessa vuodessa). Muistini ja keskittymiskykyni on sen verran huono, että ihan nopeasti homma ei suju. Käsittääkseni peruskouluopinnoissa asuntolapaikkakin on maksuton, ja varmaan aika paljon voisi tehdä ihan kotona.

      Miten olisi esim. talkoolaiseksi meneminen luostariin tai vastaavaan (kysy vaikka Valamosta)? Muitakin vapaaehtoistyöhommia liene on. Siinä tosin on annettava täysi työpanos. Siinä on se puoli, että jos joku vähän ajattelee hommaa, on ristiriitaista tehdä talkoo työtä työkyvyttömyyseläkkeellä. Eli voisi olla opiskeluakin pahempi vaihtoehto. Mielestäni peruskoulun, lukion tai muun yleissivistävän opinnon pitäisi olla ihan perusteltavissa. Esim. itse en pärjää enää kaikissa arjen laskutehtävissä ja joudun noloon tilanteeseen, jos joku turisti kysyy jotain. Eli ihan arjen takia jotain olisi prepattava.

      Ei kai kotoa poissaolossa mitään ongelmaa sinänsä ole, jollei ole muuttanut. Isännöitsijällekin siitä pitäisi ilmoittaa. Joku ihminen pitäisi järjestää kotivahdiksi. Postit katsottava (tosin voihan ne tilapäisesti kääntää). Asumattomassa kämpässäkin voi tulla vesivaurio tai muuta, eli se olisi säännöllisesti silti katsottava.

      Kysys reilusti Kelasta.

    • Ei_haittaa

      Jos olet eläkkeellä ei sinun tarvitse ilmoitella yhtään mihinkään, miksi ilmoittelisit? Palkkatulo ei vaikuta eläkkeesee, verotukseen kylläkin, jos meinaat tehdä palkkatöitä työkyvyttömänä töitä se on hieman eri juttu.

      Opiskella saa aivan vapaasti eläkkeellä ja aivan missä haluat, jos siitä tulee kuluja, luultavasti joudut kustantamaan ne ihan itse.

      • Petu_

        "Palkkatulo ei vaikuta eläkkeeseen"
        Väärin. Palkkatulo vaikuttaa jos se on riittävän suuri. Vertailu tehdään siihen tuloon mitä on töissä ollessa ollut verotettava vuositulo.

        http://www.satakunta.net


      • Tarkkana
        Petu_ kirjoitti:

        "Palkkatulo ei vaikuta eläkkeeseen"
        Väärin. Palkkatulo vaikuttaa jos se on riittävän suuri. Vertailu tehdään siihen tuloon mitä on töissä ollessa ollut verotettava vuositulo.

        http://www.satakunta.net

        Palkkatulo ei vaikuta työeläkkeeseen, pieni tarkennus. Voit eläkkeellä tehdä töitä niin paljon kun haluat, ei vaikuta eläkkeeseen. Työkyvyttömyyseläke on oma juttunsa.
        http://www.kela.fi/tyonteko-elakkeella


    • näkymätö

      Kiitos vastauksista. Kai kela on eniten kiinnostunut asumistuesta, jos kämppä kauan tyhjillään. Nyt ei olisi siitä kyse.
      En jaksa enää viranomaisilta kysellä.
      Yksi kumma juttu kun systeemi ajattelee, jos käyttää alkoholia ja tupakkaa, se on täysin normaali menoerä. Mutta kun säästän budjettimatkoihin ja yritän pitää itseni kunnossa niin paha kello kaikuu ja sossu epäili pimeitä tuloja vaikka tulot oli eläkkeestä.

      Että jos ei käytä kaikkia, on jotain tosi hämärää meneillään, vaikka ei ole. Tämä ei tarkoita että takuueläke olisi liian suuri. Pienikin poikkeama terveydessä voi laittaa miinukselle.

      Kyllä on kurjaa pienessä yksiössä kaupungin vuokratalossa, kun ei muuksi muutu. Mutta omista vaikeuksista huolimatta vihaan tuota naapureiden tappiomielialaa. Kun katkeroituu, onko muullakaan enää väliä.

      Paljon on mihin ei voi vaikuttaa, mutta niin kauan kuin vaan pystyy mitään tekemään, pitää tehdä ja mennä niin kauan kuin vaan voi.

    • SossunTietoToimisto

      Takuueläkettä ei makseta Suomen rajojen ulkopuolelle, joten jos ulkomaille lähdet niin tee se joko salaa tai sitten älä ole ulkomailla yhtäjaksoisesti kuin kuukauden tai pari. Toimeentulotukea ei myöskään ulkomaille makseta. Jos elät toimeentulotuella etkä hae tukea joka kuukausi niin kannattaa silloin säästöt hoitaa käteisenä eikä tilille, sillä muuten säästöt voidaan huomioida tulona kun hakee tauon jälkeen toimeentulotukea.

      Sairaseläkkeellä oleva saa opiskella vaikka yliopistossa kokopäiväisenä. Yliopistossa opiskelu on halvempaa kuin kansalaisopistoissa jossa jokaisesta kurssista pitää erikseen maksaa.

      Jos haluat omaa elintasoasi ja asumismukavuuttasi nostaa niin hommaa jokin osa-aikainen työ josta tienaa sen 500-700e kuussa. Alle 730e/kk tulot eivät eläkkeeseesi vaikuta, se laskee vain vähän asumistukeasi. Sitten kun olet olet tehnyt 2-3v töitä ja säästänyt, niin sinulla on varaa ostaa itsellesi asumisoikeus-asunto johon voit saada eläkkeensaajan asumistukea.

    • Han_Göran

      Ruotsia voi aina opiskella.

    • 9808998089

      Jos et ole elämäsi aikana paljoa opiskellut niin aikuis/nettilukiosta voi olla hyvä eläkeläisen aloittaa.

      Otavan nettilukion voi suorittaa netin kautta ja jokaiselta vähänkin isommalta paikkakunnalta löytyy aikuislukio jossa opiskeluvuosi maksaa n. 100€.

      Aikuis/nettilukiossa opiskelu ei vaikuta työttömyys tai eläke-etuisuuksiin lainkaan, sillä niissä opiskelu ei voi ikinä olla virallisesti päätoimista vaikka yo-tutkinnon alle kahteen vuoteen suorittaisikin.

      Jos lukio-opinnot menevät hyvin ja innostusta riittää niin kannattaa hakea opiskelemaan yliopistoon. Sairaseläkkeellä oleva voi suorittaa opintoja niin paljon kuin vain haluaa ilman eläkkeen menettämisen pelkoa. Oikeassa yliopistossa opiskelu on todella halpaa, maksat vain ylioppilaskunnan vuosimaksun ja voit käydä kurssit ilmaiseksi. Kansalaisopistojen ja avoimen yliopiston kurssit ovat kertamaksullisia, joten niihin kannattaa mennä vain jos käy 1-3 kurssia vuodessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      79
      1820
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1524
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1203
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1192
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1146
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1129
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1114
    Aihe