Väistämisestä...

Väiteltiin joku aika sitten hiukan Joakimin kanssa ohittajan määritelmästä luovivan veneen tapauksessa. Sitä esimerkkiä pidän edelleenkin täysin selvänä, mutta silti ei ole minusta ihan selvää aina se, milloin väistöliikkeitä edellyttävän kohtaamis/ohitustilanteen katsotaan alkavan ja päättyvän.
Käytännön esimerkki, jossa rupesin asiaa miettimään, joskaan siinä nyt ei tullut suoranaista väistötarvetta, koska tilaa oli molemmilla kulkea samaan suuntaan rinnakkaisia "ajolinjoja" pitkin: toinen vene kulki virallista väylää pitkin, minä kuljin väylän sivulla ja oikaisin muutaman luodon toiselta puolen "sisäkaarteessa". Alunperin olin varmasti ohittajan asemassa eli toisen perävalosektorissa joskin melko kaukana (satoja metrejä). Oikaisun vuoksi olin kuitenkin tulossa oikealta kaveriin nähden siinä vaiheessa, kun veneemme tulivat lähelle toisiaan. Molemmat veneet olivat käytännössä koko ajan toistensa näköpiirissä.

Kuten sanottu, varsinaista väistötarvetta ei kummallekaan tullut, koska minunkaan ei tarvinnut ajaa ihan "väyläviivalle"(jota toinen ilmeisesti seurasi ihan metrilleen) asti. Mutta sääntöjen kannalta asia jäi mietityttämään, sillä kulkusääntöjen mukaan väistäjän ja väistettävän keskinäisen aseman ei pitäisi muuttua tilanteen aikana.

10

408

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Joakim1

      Liian innokas sääntöjen tulkinta johtaa helposti mahdottomiin tilanteisiin.

      Jos tulkitaan ohittamistilanteen olevan käynnissä väylillä pitkään, miten käy säännön 17 a) 1: "Milloin toinen kahdesta aluksesta on velvollinen väistämään, on toisen pidettävä suuntansa ja nopeutensa." Siis on pakko jatkaa matkavauhdilla suoraan, vaikka edessä on saari? Ehkä tämä selittää ne muutamat laivan rantaanajot saaristossa?

      • mun.mielestä

        Vastaavalla tavalla Joakimin ajatusta jatkaen voidaan tulkita sääntöä, jos välillä käydään saaren takana näkymättömissä ja palataan risteävälle kurssille sen 10-14:n ajatuksen mukaisena ohittavana aluksena. Tai isommalla merellä häivytään illalla ja tullaan sieltä aamulla. Itse sääntöhän ei anna mitään viitteitä näihin tulkintoihin. Minä tulkitsisin säännön lähemmäs ajatusta, että suuntaa ei voi tarkoituksellisesti muuttaa niin, että väistämisjärjestys vaihtuisi. Ei todellakaan pitäisi sääntöjä ylitulkita.


    • Normisettiä

      Eiköhän tuo aloituksessa mainittu tilanne ollut melko lailla normaali kohtaaminen eikä nimenomaoisesti ohitukseksi luokiteltava. Jos tullaan luotojen eri puolilta ja kulkulinjat leikkaavat, noudatetaan normaaleja väistämissääntöjä. Vai kuinka?

    • MyrkkyäVesilasiin

      Sillä uhallakin, että nostan myrskyn vesilasiin, niin totean, että juuri tällaisia tilanteita varten on ahtaan väylän säännöt.

      Ne on tarkoitettu käytettäväksi silloin, kun ei olla ulapalla, jossa kurssita vain risteävät ja joissa on helppo todeta kuka tulee mistäkin.

      • adghjg

        Taas kerran: Ahtaan väylän säännöt ovat niitä tilanteita varten, jolloin alus ei mahdu väistämään pysyen turvallisen syvässä vedessä. Virallisen väylän olemassaolo tai puuttuminen ko. paikassa ei muuta tätä pätkääkään.


      • NiinpäNiin2
        adghjg kirjoitti:

        Taas kerran: Ahtaan väylän säännöt ovat niitä tilanteita varten, jolloin alus ei mahdu väistämään pysyen turvallisen syvässä vedessä. Virallisen väylän olemassaolo tai puuttuminen ko. paikassa ei muuta tätä pätkääkään.

        :D


      • anna.sääntö

        Jospa ensin kerrot, mikä sääntö koskee kahta toisiaan leikkaavaa ahdasta kulkuväylää. Jatketaan sen jälkeen.


      • ah87gs9bs
        adghjg kirjoitti:

        Taas kerran: Ahtaan väylän säännöt ovat niitä tilanteita varten, jolloin alus ei mahdu väistämään pysyen turvallisen syvässä vedessä. Virallisen väylän olemassaolo tai puuttuminen ko. paikassa ei muuta tätä pätkääkään.

        Melkein, mutta kyllä ahtaan väylän sääntö koskee niitäkin tilanteita joissa :
        17 a) 1: "Milloin toinen kahdesta aluksesta on velvollinen väistämään, on toisen pidettävä suuntansa ja nopeutensa."
        ei voi noudattaa ajamatta saarta päin tai karille, vaikka väistämisvelvollinen pystyisikin väistämään syvässä vedessä osumatta mihinkään.


    • maailma.muuttuu

      Mielenkiintoista muuten, että edellisessä elämässään toisella nimimerkillä ja moottoriveneilijänä 10-14 kieltäytyi ehdottomasti poikkeamasta viralliselta väylältä väistääkseen purjevenettä. Siellähän saattoi olla merkitsemättömiä kiviä ropeleita vaanimassa.

      • MitaanTietamaton

        Edellisessä elämässä ja vielä nykyisinkin poikkean mieluummin väylältä köliveneellä kun sisäperämoottorilla. Potkuria, vaikka olisi akselivetoisessa, varoo hyvin mielellään. Meillä kiven kohtaaminen oli yleensä markoissa parikymmentä tuhatta, vaikka ei ollut duopropia. Aina ei voinut trimmata vetolaitetta ylös ja ajella uppoamanopeutta.

        Maailma on toki muuttunut noista ajoista ja eri foorumeista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      291
      19791
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      99
      4089
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      125
      2336
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      198
      2041
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      142
      1940
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      307
      1805
    7. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      94
      1454
    8. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1452
    9. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      150
      1237
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      273
      1189
    Aihe