Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Tärkeä kysymys sijoittamisesta

dfghd

Olen jo tehnyt alustavat sopimukset ja ne on hyväksyttävänä, mutta haluan nyt vielä suuremman joukon mielipiteet asiasta. Olen sijoittamassa melko suurta summaa, kymmeniä tuhansia euroja, sillä tavalla, että 75% menisi korkoihin ja 25 % osakkeisiin. Haen omaisuuden arvon säilyttämistä tai pienehköä voittoa muutaman vuoden tähtäimellä. Eli tarkoituksenani ei ole vetää uhkapeliä ja hakea äkkirikastumista tätä kautta, vaikka periaatteessa voisin niinkin tehdä. Kertokaapa nyt minulle vielä ihan selvästi, mihin olen alkamassa ja mitä minulle rahoilleni todennäköisesti tapahtuu, huomenna, kuukauden kuluttua, ensi vuonna, 5 vuoden päästä. Mikä on todennäköisyys siihen, että rahoistani ei ole enää penniäkään jäljellä muutaman päivän tai vuoden kuluttua tai että rahat ovat huvenneet merkittävästi. Suurista tuotoista tuskin kannattaa kysellä, mutta entä se pieni voitolle jääminen. Ja sitten tietysti, onko nyt se hetki, jolloin kannattaa ylipäänsä sijoittaa yhtään mihinkään.

33

70

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vastuukuulijalla

      "Mikä on todennäköisyys siihen, että rahoistani ei ole enää penniäkään jäljellä muutaman päivän tai vuoden kuluttua"

      Lähinnä teoreettinen mahdollisuus. Jos niin käy, taitaa olla suurempiakin ongelmia elämässä aika monella muullakin.

      "tai että rahat ovat huvenneet merkittävästi."

      En usko siihenkään, tosin pitäisi tietää millaisia instrumentteja tuossa on taustalla. Warrantit ym. voivat tehdä tepposet, mutta perinteiset osakkeet ja joukkolainat ovat suhteellisen turvallisia, kunhan firmat/valtiot pysyvät pystyssä ja kykenevät maksamaan velkansa.

      75% korkoihin, 25% osakkeisiin jako on mielestäni turhan korkopainotteinen pitkällä tähtäimellä, mutta voi tietysti olla hyväkin juuri nyt, jos osakekurssien laskua tulee lähiaikoina. Korkosijoituksiakin on tietysti erilaisia, yleensä yrityslainat ovat mielestäni parempia kuin valtiolainat. Jälkimmäisiä ostaisin itse lähinnä suhdannesyklin huipulla, kun korot ovat ylhäällä.

      • dfghd

        Kun katselen pankin tarjoamia vaihtoehtoja ja miten ne ovat tuottaneet viime vuosina, niin ainoastaan 1 vuosi on ollut tappiollinen ja sekin varsinkin korkopuolella hyvin marginaalisesti ja kaikkina muina vuosina 2010-luvulla on ollut selkeästi plussalla. Mutta kuten tuossa ohjeessa sanotaan niin se ei ole mikään tae tulevaisuudesta.

        Kuten sanoin, niin tällä hetkellä haluan vakautta ja varmuutta tilanteeseen enkä ole valmis ottamaan isoja riskejä. En halua jonain aamuna herätä siihen kun huomaan, että omaisuuttani on kadonnut kymmenien tuhansien edestä. Olen hyvin tyytyväinen, jos vaikka 5 vuoden kuluttua sijoittamani 30000e onkin 40000e (vaikka inflaatio olisikin syönyt vähän rahoja). Jos pitäisin rahani tavallisella tilillä, niin rahat kasvaisivat korkoa 30 euroa vuodessa. Onko silläkään nyt mitään merkitystä sitten.


      • Vakuusvaje
        dfghd kirjoitti:

        Kun katselen pankin tarjoamia vaihtoehtoja ja miten ne ovat tuottaneet viime vuosina, niin ainoastaan 1 vuosi on ollut tappiollinen ja sekin varsinkin korkopuolella hyvin marginaalisesti ja kaikkina muina vuosina 2010-luvulla on ollut selkeästi plussalla. Mutta kuten tuossa ohjeessa sanotaan niin se ei ole mikään tae tulevaisuudesta.

        Kuten sanoin, niin tällä hetkellä haluan vakautta ja varmuutta tilanteeseen enkä ole valmis ottamaan isoja riskejä. En halua jonain aamuna herätä siihen kun huomaan, että omaisuuttani on kadonnut kymmenien tuhansien edestä. Olen hyvin tyytyväinen, jos vaikka 5 vuoden kuluttua sijoittamani 30000e onkin 40000e (vaikka inflaatio olisikin syönyt vähän rahoja). Jos pitäisin rahani tavallisella tilillä, niin rahat kasvaisivat korkoa 30 euroa vuodessa. Onko silläkään nyt mitään merkitystä sitten.

        Tulet kyllä hyvin todennäköisesti saavuttamaan tavoitteesi riskittömyydestä. Korkosijoitukset eivät tällä hetkellä tuota juuri mitään, mutta niistä tuskin tulee tappiotakaan, elleivät korot lähde nopeasti nousuun. 25 % osakeosuus voi suhdanteista riippuen viidessä vuodessa karkeasti kaksinkertaistua, pudota puoleen tai mitä tahansa siltä väliltä. Keskimäärin osakkeet tuottavat nykyisin ehkä 5 - 7 % vuodessa.

        Sijoitustesi odotusarvo on hiukan plussalla, mutta tuotosta pitää vähentää palkkiot ja kulut. Lasketaan nyt vaikka prosentti vuodessa, jolloin lopputulos voi siis olla jotain -20 ja 20 % välillä, luultavasti hyvin lähellä nollaa. Siis jokseenkin sama tulos kuin käyttötilillä, mutta kyllähän pankki tienaa tässä paremmin. Hyvällä onnella sinullekin jää jotain.

        Tämä riskien vältteleminen ja ääretön tappion pelko on suomalaisten pahimpia sijoitusvirheitä. Pankit ja muut välittäjät käyttävät sitä hyväkseen tarjoamalla tuotteita, joilla riskiä pienennetään ja tuotot leikataan pankille itselleen.


    • contrarianer

      Jos sijoitat hajauttaen esimerkiksi indeksirahastoihin, mieluummin vielä minimivolatiliteettirahastoihin ja valtionlainoihin, niin riskisi menettää kaikki on jotain 0,01%, siis niin pieni kuin nyt rahan kanssa mielestäni voi olla. Suurin riski koituu varmaan pankkisi kautta, jos jotenkin onnistuisivat kusettamaan tai muuten hävittämään omistuksesi. Mutta itse osakemarkkina korkopaperien arvot eivät tipu nolliin. Meidän elinaikamme pahin romahdus oli 2008, jolloin osakkeista tippui 50% hetkellisesti, melko pian taas nousten. 1929 tippui yli 90% ja nousu takaisin huipputasolle kesti reilut 20 vuotta, mutta sekin siis edellyttäis, että olisit ostanut epäonnekkaasti juuri ennen romahdusta. Ja näissä kaikissa romahduksissa korkopaperit olisivat pelastaneet, suunnittelemallasi osakkeet korot -salkulla tuskin on nähty yli 30% romahdusta 1900-luvulla?

      Nyt tosin koroista ei voi paljoa odottaa tuottoa, vain noin 2% vuodessa. Viime vuosien hyvät tuotot ovat koronlaskujen ansiota, mutta se ei varmaan tule jatkumaan ikuisesti.

      Jos lasketaan osakkeile 8% vuosituotto, niin voisit odottaa varsin korkovoittoiselta salkultasi 3,5% vuosituottoa - verot.

      Yrityslainat eivät mielestäni turvaa salkkua yhtä hyvin kuin valtionlainat, koska yrityslainojen arvot voivat romahtaa samalla kuin pörssikurssitkin.

      • contrarianer

        https://www.portfoliovisualizer.com/

        Tuolla voi käydä katsomassa miten eri korot ja osakkeet olisivat tuottaneet.

        Pankin vaihtoehdoissa todennäköisesti kovat kustannukset, ja varsinkin yhdistettynä korkosijoitusten mataliin tuottoihin nyt, hallinnointipalkkiot voivat syödä ison osan tuotoistasi.


    • vaillaymmärrystä

      Ymmärrät kai, että jos korot lähtevät nousuun, häviät rahaa. Kai tämä selitettiin pankissa?

      Sijoitusten arvo nousee, jos korot laskevat enemmän miinuksen puolelle?

      Fed on pikkuhiljaa nostamassa ohjauskorkoa, puheita asiasta on?

      4000 vuoteen korot ovat alimmalla tasollaan?

      Miksi kukaan haluaa lainata toiselle rahaa 30 vuoden ajaksi lähestulkoon ilman korkoa? Miksi jotkut haluavat sijoittaa näihin korkopapereihin? Jos korot nousevat, muuttuu rahan aika-arvo ja etenkin pitkät korkopaperit taitavat menettää arvoaan?

      En ole korkosijoittaja ja en sen ihmeemmin ymmärrä näistä, eivätkä nämä ole suosituksia.

    • rkp

      itse laittaisin ainakin osan osuuskaupan lisäjäsenyyksiin.

    • 99999

      Mielestäni tuo summa ei ole vielä niin suuri, että sitä kannattaisi edes millään riskillä lähteä sijoittamaan. Jos vetäisit äärimmäisellä riskillä johonkin uuteen ja tuntemattomaan yritykseen kaikki nuo kiinni ja sitten tästä yrityksestä tulisikin aikaa myöten uusi Nokia tai Microsoft niin sinusta tulisi ehkä miljonääri, mutta huomattavan paljon todennäköisemmin häviäisit osan tai jopa kaikki rahasi ennen pitkää. Kuten tuossa sanottiinkin, niin tuolla systeemillä tuotot jäävät niin mataliksi, että rahaston hoitokulut, verot ja palkkiot vievät hyödyn lähes nollaan, tai jopa alle sen. Suosittelisin, että pistät rahasi vaan ihan tavalliselle tilille. Neuvottele pankin kanssa, millaiselle tilitalletukselle saat parhaan koron. Jos puhdasta rahaa olisi 10 kertaa enemmän niin silloin jo ihan inflaation takia olisi järkevää alkaa sijoittaa muuallekin. Ja myös koska säästösuoja on muistaakseni vain 150000 euroa.

      Toinen vaihtoehto olisi sijoittaa kiinteään omaisuuteen. Asuntoihin, maahan, metsään. Mutta tuolla summalla nyt ei kovin isoa kiinteistö taida saada edes Lapista.

    • osakkeet

      Jos sijoitat vähänkään pitemmällä tähtäimellä unohda rahastot, miksi maksaisit pääomastasi vuosittain palkkioita pankille.
      Myöskin jos haluat pääomasi olevan vain tallella (inflaatiolla vähennettynä) vuoden-kahden- viiden vuoden päästä, älä tee niille mitään.
      Jos haluat tuottoa pitkällä tähtäimellä (vähintään viisi vuotta) tee suoria osakesijoituksia. Osakemarkkkinat ovat tuottaneet viimeisen sadan vuoden aikana keskimäärin 10%:ia vuodessa.
      Muodosta yhtiöistä näkemys, mikä on hyvä yhtiö, mitä haluat omistaa. Analyytikkojen suositukset ovat yhtä tyhjän kanssa.
      Hajauta kunnolla määrällisesti, markkina-alueittain ja toimialakohtaisesti.

      • kannatetaan

        Osakkeet ovat olleet pitkällä tähtäimellä parhaiten tuottava omaisuuslaji ja varmasti ovat sitä jatkossakin. Ostohetkellä (eli hinnalla) on kuitenkin suuri merkitys tuotto-odotukseen. Nyt kurssit ovat yleisesti ottaen mielestäni korkeahkot, vaikka tarkoin poimimalla löytää vielä edullisiakin ostoksia.


      • contrarianer

        Rahastot ovat halvimmillaan jopa kuluttomia. Kasvurahastossa kun vielä säästää osinkoverot ja osinkojen uudelleensijoittamisen kulut ja vaivan, niin pitkällä aikavälillä ainoa syy suorille osakesijoituksille on markkinoiden voittaminen omalla osakepoiminnalla, minkä varaan ei kyllä kannata laskea.


      • onkohan.noin
        contrarianer kirjoitti:

        Rahastot ovat halvimmillaan jopa kuluttomia. Kasvurahastossa kun vielä säästää osinkoverot ja osinkojen uudelleensijoittamisen kulut ja vaivan, niin pitkällä aikavälillä ainoa syy suorille osakesijoituksille on markkinoiden voittaminen omalla osakepoiminnalla, minkä varaan ei kyllä kannata laskea.

        Miksi kukaan tarjoaisi osakkeiden säilytystä, osinkojen uudelleensijoitusta ym. palveluja - siis rahastoa - kuluttomasti?


      • contrarianer
        onkohan.noin kirjoitti:

        Miksi kukaan tarjoaisi osakkeiden säilytystä, osinkojen uudelleensijoitusta ym. palveluja - siis rahastoa - kuluttomasti?

        Kysy niiltä. En minä tiedä, mutta niin vain tarjoaa. Tietenkin salaliittohörhönä saa uskoa kusetuksiin. Eikä hintataso välttämättä ikuisesti kestä. Markkinoinnista lienee suurimmalta osin kyse Nordnetin Superrahastoissa, toivovat että samat ihmiset tekevät muutakin, maksullista kauppaa Nordnetissä.

        Mutta myös halvimmat kululliset rahastot ovat niin halpoja, että ne voittavat suorat osakesijoitukset juuri osinkoveron takia, eli kun vuosikulut ovat alle 0,1%, niin käytännössä voi puhua ilmaisesta. ETF:istä näissä kyse.

        Rahastot taitavat saada jotain tuottoa osakkeiden lainaamisesta ja tässä ainakin osasyy siihen, että asiakkailta perittävät kulut voidaan pitää jopa nollissa tai lähellä.


      • onkohan.noin
        contrarianer kirjoitti:

        Kysy niiltä. En minä tiedä, mutta niin vain tarjoaa. Tietenkin salaliittohörhönä saa uskoa kusetuksiin. Eikä hintataso välttämättä ikuisesti kestä. Markkinoinnista lienee suurimmalta osin kyse Nordnetin Superrahastoissa, toivovat että samat ihmiset tekevät muutakin, maksullista kauppaa Nordnetissä.

        Mutta myös halvimmat kululliset rahastot ovat niin halpoja, että ne voittavat suorat osakesijoitukset juuri osinkoveron takia, eli kun vuosikulut ovat alle 0,1%, niin käytännössä voi puhua ilmaisesta. ETF:istä näissä kyse.

        Rahastot taitavat saada jotain tuottoa osakkeiden lainaamisesta ja tässä ainakin osasyy siihen, että asiakkailta perittävät kulut voidaan pitää jopa nollissa tai lähellä.

        No joo, kieltämättä hyvä diili veroedun takia, olipa ilmainen lounas tai ei.


      • onkohan.noin

        Toistaiseksi olen harrastanut suoria osakesijoituksia lähinnä sen takia, että se on paljon mielenkiintoisempaa kuin indeksiin sijoittaminen. En tiedä uskonko voittavani indeksiä pitkällä tähtäimellä, mutta en myöskään usko häviäväni, edes rahastojen veroedun huomioonottaen. Voisihan tuollaisia kuluttomia/tosihalpoja rahastoja silti ottaa osakesijoitusten rinnalle, edes kokeilumielessä. Jos myöhemmin alkaisi näyttää, että kannattaa suosia mieluummin niitä, niin säätää taktiikkaa sen mukaiseksi.


      • contrarianer
        onkohan.noin kirjoitti:

        Toistaiseksi olen harrastanut suoria osakesijoituksia lähinnä sen takia, että se on paljon mielenkiintoisempaa kuin indeksiin sijoittaminen. En tiedä uskonko voittavani indeksiä pitkällä tähtäimellä, mutta en myöskään usko häviäväni, edes rahastojen veroedun huomioonottaen. Voisihan tuollaisia kuluttomia/tosihalpoja rahastoja silti ottaa osakesijoitusten rinnalle, edes kokeilumielessä. Jos myöhemmin alkaisi näyttää, että kannattaa suosia mieluummin niitä, niin säätää taktiikkaa sen mukaiseksi.

        Mielestäni kannattaa pyrkiä pitkän tähtäimen suunnitelmiin, sillä juuri verotuksen takia myöhemmin toivottavasti arvoaan kasvattaneen salkun omistusten vaihtaminen tulee kalliiksi myyntivoittoveron takia.

        Mielenkiintoisempaahan yksittäisien osakkeiden poimiminen kyllä on, harmi vain kun en enää oikein usko siihen. Tietenkin jos löytyisi osinkoa maksamaton, vain omia osakkeitaan ostaen voitot maksava tai kaiken tehokkaasti investoiva firma, niin ehkäpä sellaista voisi ostaa..


      • oma_näkemys

        Pitkäjänteinen osakesäästäjä ostaa silloin kun ostettava osake on halpa.
        Asioita tutkivalle sijoittajalle löytyy markkinoilta aina poimittavaa, ja jos ei löydy, niin silloin lehmänhermoinen säästäjä odottaa seuraavaa droppia.
        Osakesijoittaminen ei ole mitään rakettitiedettä - normaaliälyinen säästäjä, yhtiöihin perehdyttyään, pärjää yleensä aina paremmin kuin joku tylsä rahasto.


      • poimintaa
        oma_näkemys kirjoitti:

        Pitkäjänteinen osakesäästäjä ostaa silloin kun ostettava osake on halpa.
        Asioita tutkivalle sijoittajalle löytyy markkinoilta aina poimittavaa, ja jos ei löydy, niin silloin lehmänhermoinen säästäjä odottaa seuraavaa droppia.
        Osakesijoittaminen ei ole mitään rakettitiedettä - normaaliälyinen säästäjä, yhtiöihin perehdyttyään, pärjää yleensä aina paremmin kuin joku tylsä rahasto.

        Tällä hetkellä tilanne on se, että vain yksittäisiä osakkeita löytyy edullisesti eikä niitäkään kovin montaa. ETF:iä tai rahastoja en ostaisi, koska yleisindeksi on niin korkealla. Niitä voisi harkita sitten, jos indeksi reippaasti laskee.


      • kyllä_löytyy

        No esim. tänään, Telia laski alle neljän euron. Ensin vuonna maksavat osinkoa luultavasti vähintään 20 senttiä ja tämän vuoden osingosta on vielä puolet maksamatta.
        Kyllä minusta poimittavia löytyy, jos niitä etsii. Ja varsinkin pienemmistä yhtiöistä.


      • contrarianer
        oma_näkemys kirjoitti:

        Pitkäjänteinen osakesäästäjä ostaa silloin kun ostettava osake on halpa.
        Asioita tutkivalle sijoittajalle löytyy markkinoilta aina poimittavaa, ja jos ei löydy, niin silloin lehmänhermoinen säästäjä odottaa seuraavaa droppia.
        Osakesijoittaminen ei ole mitään rakettitiedettä - normaaliälyinen säästäjä, yhtiöihin perehdyttyään, pärjää yleensä aina paremmin kuin joku tylsä rahasto.

        Miksi niitä normaaliälyisiä ei palkata rahastonhoitajiksi huippuliksoilla?


      • niinpä-niin-

        Sanoppa muuta.
        Rahastojen myynti- ja ostorajat ovat varmaan niin joustamattomia, ettei rahastonhoitajien näkemys tule hyödynnetyksi. Eivät he suinkaan tyhmiä ole, päinvastoin.


      • contrarianer
        niinpä-niin- kirjoitti:

        Sanoppa muuta.
        Rahastojen myynti- ja ostorajat ovat varmaan niin joustamattomia, ettei rahastonhoitajien näkemys tule hyödynnetyksi. Eivät he suinkaan tyhmiä ole, päinvastoin.

        En millään usko tuota kaikkien maailman tuhansien rahastojen ja etf:ien osalta. Valtaosaa tuo voisi kyllä koskeakin, mutta kun ei meinaa löytyä juuri yhtäkään jatkuvasti markkinat voittavaa rahastoa.
        Ja miksi rahasto asettaisi itselleen joustamattomia rajoja itsensä tappioksi? Rahastoyhtiöthän kilpailevat asiakkaista verissäpäin ja se saa asiakkaat, joka tekee parasta tuottoa. Ei siinä kisassa auta antaa jonkun byrokratian upottaa venettä. Ei ainakaan pitäisi olla mahdollista, että käytännössä kaikki rahastoyhtiöt sortuisivat tähän.

        Kyllähän yleisin akateemisen tutkimuksen vahvistama näkemys on se, etteivät edes älykkäimmät asiantuntijat juuri koskaan voita markkinoita, normaaliälyisistä harrastelijoista nyt puhumattakaan.


      • plääh_

        Rahastot eivät muodosta markkinoita 100 prosenttisesti.
        Siinä välissä voi toimia myös vikkelä piensijoittaja poimimalla rusinoita pullasta.
        Valtavilla markkinoilla voi menestyä myös trendin vastaisesti (ja nimenomaan silloin juuri menestyy).
        Oletko itse rahastonhoitaja, vai miksi puolustat rahastoja noin kovasti?


      • contrarianer
        plääh_ kirjoitti:

        Rahastot eivät muodosta markkinoita 100 prosenttisesti.
        Siinä välissä voi toimia myös vikkelä piensijoittaja poimimalla rusinoita pullasta.
        Valtavilla markkinoilla voi menestyä myös trendin vastaisesti (ja nimenomaan silloin juuri menestyy).
        Oletko itse rahastonhoitaja, vai miksi puolustat rahastoja noin kovasti?

        Uskoahan saa mihin haluaa. Itse haluan nähdä todisteet ennen kuin menen sössimään rahani.
        Enkä pyri puolustamaan rahastoja, vaan ihmisten rahoja. Rahastot kuitenkin kertovat paljon piensijoittajankin realistisista mahdollisuuksista. Jos edes parhaat tuhansista rahastoista harvoin tuovat ylituottoja, niin en itse laskisi siihen pystyväni sen paremmin. Onnea vaan jos se sinulta on onnistunut jo vuosien ajan.


      • contrarianer
        contrarianer kirjoitti:

        Uskoahan saa mihin haluaa. Itse haluan nähdä todisteet ennen kuin menen sössimään rahani.
        Enkä pyri puolustamaan rahastoja, vaan ihmisten rahoja. Rahastot kuitenkin kertovat paljon piensijoittajankin realistisista mahdollisuuksista. Jos edes parhaat tuhansista rahastoista harvoin tuovat ylituottoja, niin en itse laskisi siihen pystyväni sen paremmin. Onnea vaan jos se sinulta on onnistunut jo vuosien ajan.

        Ainoa varsinainen syyni puolustaa rahastoja on osinkoverotuksellinen. Se on niiden konkreettinen todistettavissa oleva etu.


      • vuoristoratajihuu

        Jos osingot ovat mörkö, esim. Outokumpu tuskin maksaa osinkoa ainakaan muutamaan vuoteen :)


    • dfghd

      Tällainen kysymys vielä tähän että millaista yritystä näin yleisesti olisi hyvä ja turvallinen omistaa? Järjellä jos ajattelee niin joku Coca-Cola tai McDonalds olisi varmaan sellainen jonka arvo ja suosio ei tule romahtamaan, mutta varmaan pitäisi omistaa ihan tolkuton määrä niitä osakkeita jotta saisi merkittävää voittoa. Onko näin?

      • eikaikkeayhteenkoriin

        Sokerivettä ja hampurilaisia, en pitäisi noita ollenkaan varmoina arpoina pidemmän päälle. Ei kai täysin varmoja olekaan, hajautuksesta täytyy huolehtia.


      • contrarianer

        Kyllä nuo ovat ainakin historiallisesti olleet parhaita sijoituksia, tuottaneet keskimääräistä paremmin pienemmällä riskillä.
        Tietenkin kaksi firmaa on vielä vähän, mutta löytyyhän noita vastaavia enemmänkin.
        Pörssiromahdukset olisivat noin puolittuneet vastaavista yrityksistä koostetulla salkulla ja kokonaistuotot olisivat lyöneet selvästi indeksin.


    • voipcwa

      Todennäköisesti teet tappiota tuolla 75% korkosijoitusosuudella ja makselet turhaan hallinnointipalkkioita.

      Hyvässä lykyssä vielä osakkeetkin niiaa.

      Laita 75% vaikka mieluummin bank norvegianille niin saat edes jotain korkoa tai sitten keksi joku muu kohde jolla vakaa arvokehitys ja vuosittainen tuotto.

      Korkosijoittaminen on lähes mahdotonto EKP:n setelirahoituksen vuoksi.

    • loser4ever

      "sijoitus" jolla on jokin algoritminen yhteys pörssiin kannattaa tarkastella seuraavan valossa:

      http://www.imagocentre.com/images/144/stats_969.png

      Käppyrän mukaan joku 95 % voitoista valuu markkinatakaajille tai välittäjien omille treidaajille (jos teet voittoja siten että he häviävät niin pistävät nämä sinua vastaan tai sulkevat tilisi, lähteeni tähän on hlö joka sanoo olleensa toisella puolella kuuluisissa LTCM kaupoissa, tämä ei tarkota etteikö voisi voittaa mutta se pitää tehdä niin että myös markkinatakaaja voittaa samalla). Laskin myös karkeasti nuo voittajat vs häviäjät ja sain tuosta 500/12000 = ~5% on noista voitolla ja 1% niin paljon voitolla että voi sanoa että joko tietävät pelin säännöt tai ovat hedgejä (eli -0 kun toinen vastapositio on tappiolla vastaavan määrän).

      Mielenkiintoinen laskutoimitus peliin liittyen:

      0.5^3=0.125
      ts. jos näet 3 perättäistä tappiota niin on enää 12.5% tod.näk että pelissä on kolikon heiton tyyppiset todennäköisyydet (50/50).
      Tappio voidaan määritellä esm. siten että avattu positio (tai combo) pääsee luisumaan enemmän miinukselle kuin plussalle siinä ajassa jossa muuta toivottiin tapahtuvaksi.

    • loser4ever

      Tuli vielä vastaan tämmöinen hyvä video Buffetilta.
      https://www.youtube.com/watch?v=Oc4WMUB8ljQ

      Toisessa ketjussa oli myös hyvä neuvo siitä että tappiolle ei kannata päästää. Jos sijoitus on sen arvoinen mitä siitä maksoit niin ei hinnan pitäisi tippua.

      • hinta.ja.arvo

        Arvo ei välttämättä häviä, vaikka hinta heittelisikin suhdanteiden ja tunnelmien mukana.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      85
      2228
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      49
      1926
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1838
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      74
      1625
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1588
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1492
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      24
      1393
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1352
    9. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1311
    10. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1304
    Aihe