Huonoja kokemuksia betonielementeistä

RistoMatti1960

Ajattelin valaista kanssasisaria -veljiä tällä asialla aloitin rakentamaan ensimmäistä kivitaloani kaksi vuotta sitten. sItäkin ennen pyörin tällä palstalla ja etsin kaikenlaisia sudenkuoppia eri rakenteista. Tuolloin ei paljon elemeneteistä kirjoiteltu ja lopulta sellaisiin päädyttiin. Eps eriste ulkopuolella ja rappauskin... Kuulosti hyvältä. Tarjous näytti n. 10% edullisemmaltakin kuin harkkoratkaisuissa. No mikä ettei... Ensimmäinen ylläri oli, että taloa piti kaupanteon jälkeen alkaa muuttamaan melko paljon alkuperäisistä kuvista, jotta talo pystyttiin toteuttamaan elementeistä. Toinen ylläri oli,mett
Osa talosta jouduttiin kuitenkin toteuttamaan valuharkoista ja se se vasta valuineen kallista olikin. Puuosiin kuuluikin lopulta vain ristikot ja tuennat, mutta räystäslaudat ja muut puuosat sitten puuttuivatkin. Loiva katto olisi vaatinut huovan pellin alle, kutta tätä huopaa ei sitten tarjouksessa ollutkaan. Lopulta vertailukelpoinen hinta oli varmasti 20% kalliimpi kuin sellaisella harkkoratkaisulla, jossa tarpeet olivat mukana ja kokemusta pientaloista oli enemmän. Tämä elementtitouhu näytti kyllä perustuvan ammattirakentamiseen ja siihen, että ostaja tuntee rakentamisen prosessia normaali pulliaista enemmän. Minä en tätä vaan aluksi tiennyt.

... Eli tuo kokemus on nyt loppusuoralla. Talohan tuosta tuli... Ei ihan sellainen kuin halusimme. Ikkunoiden kanssa on jatkuvaa säätöä, sillä tämä talo tuntuu elävän melkoisesti. Elementtisaumat ovat kyllä melko roisit, mutta tavallaan sopivat talon karuun arkkitehtuuriin. Kokemuksen pohjalta. Sanon siis kaikille elementtitaloa harkitseville, että miettikää tarkkaan ja älkää ainakaan edullisemman hinnan perusteella niihin päätykö. Se ei pidä paikkansa! Myöskään nopeampia elkut ei ole. Seinää ja tasoa nousee kyllä nopeasti, mutta kaikki muu nysvääminen on työläämpää. Meillä meni 1,5 vuotta rakentamiseen vaikka seinät nousi kahdessa viikossa.

6

78

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rak.inssi1986

      Aika erikoinen kirjoitus. Olikohan kustannusten nousuun siinä, että alkuperäiset luonnokset olivat sellaisen arkkitehdin tekemät, joka ei oikeasti tunne rakentamista. tai oikeammin ymmärrä rakennuskustannuksia. Toinen syy varmasti oli, että ei ollut käytössä ammattimaista vastaavaa, joka olisi tarkastanut tarjoukset ennen sopimuksen tekoa. Tässä on kai kyse ammattitaidottomasta hankkeen johdosta. Betonielementit voivat olla edullisia tai hintavia. Riippuu paljon siitä, minkä muotoisesta rakennuksesta on kyse. Ei kai ulkopuolelle tullut saumoja, jos kerran ulkopuolella oli EPS rappaus?

      • Näinsevaanonny

        Harva arkkitehti tuntee mitään järjestelmää riittävästi".. Tämähän se yleinen ongelma onkin. Suunnitellaan vain sen helpomman kautta, eli miellyttäen rakentajan toiveita riippumatta siitä, ovatko toiveet toteutettavissa kustannustehokkaasti rakenteella, jota o sitten ajatellaan käyttää. Parasta olisi aina ensin päättää millä rakenteella lähtee tekemään... Ainakin se pitäisi päättää. lähteekö tekemään harkkosysteemillä vai elementtisysteemillä, missä on paljon enemmän rajoituksia, mutta samalla mahdollisuus tehdä taloudellisesti kestävämpää ja edullisempaa rakentamista. Vrt. pitkästä puusta rakentaminen versus seinäelementit... Saatikka tilaelementit... Jälkimmäiset, kuten vaikka Älvsbyhus, ovat niitä edullisimpia, mutta eivät toki hivele arkkitehtuurisesti silmää.... Tämä siksi, että niissä homma on viety äärimmäisyyksiin kustannustehokkuuden näkökannasta.

        Eli jos suunnitteluttaa yksilöllistä kivitaloa PITÄÄ päättää ennen suunnittelua miten sen aiko toteuttaa... Ja toki kertoa se arkkitehdille sanoin kuin rakentamisen budjetti. Jos näissä raameissa ei arkkitehti halua pysyä, niin arkkitehti vaihtoon.


    • Tekijämiesitse

      Parakki ja elementti eivät samoja asioita. Pahviparakkia ja kivitaloa ei voi verrata keskenään.
      Kivitalossa asuu johtaja ja parakissa työmies tai sotilas.
      Kivitalo ei narise, eikä notku, lahoa tai mätäne ja homehtuukin huonosti.
      Elementti rakentaminen sopii kerrostaloihin ja teollisuushalleihin, paljon huonommin omakotitaloon.
      Rungon kustannus hyvin pieni kokonaisuudessa, ehkä 10 prosentin luokkaa. Valettavia harkkoja käytäessä tulee perustukset samalla, jopa paalutettaviinkin kohteisiin.
      Jos talon haluaa tehdä itse, helpointa ja halvinta se on Eps-harkoilla. Lopputulos betonia, joka kestää isältä pojalle. Tein itse ja säästin , Älvärin hinnalla kivitalo ja turha alkaa kettuilla, jo 15 vuotta asuttu moitteetta.

      • Nohuhhuhjoo

        Meinasitko oikeasti verrata muovimuotteihin valettua taloa aitoon kivitalon? Lähempänä älväriä se on... vaikka ihan hemmetin paljon kalliimpi.


      • Eeeheheheee
        Nohuhhuhjoo kirjoitti:

        Meinasitko oikeasti verrata muovimuotteihin valettua taloa aitoon kivitalon? Lähempänä älväriä se on... vaikka ihan hemmetin paljon kalliimpi.

        Eps muotithan on kierrätystavaraa...ensin torilla kalalaatikkona ja sitten seinään paikallavalumuotiksi. Kätevää, eikö? Vähän voi sisällä silli haista vaikka vaimo ei enää hankkeen jälkeen perheeseen kuulukaan. Mutta sehän on vaan köyhälle sinkkumiehelle plussaa


    • NickNailer

      Kivitalo on kallis ja työläs rakennustavasta riippumatta. Elementtitalo nousee nopeasti pystyyn ja siitä saa tiiviin. Kattorakenne ei riipu elementeistä. Huopa ei ole kallista eikä se ole ainoa vaihtoehto aluskatteeksi.

      Minun hankkeissa ei oel muutettu mitään kuvia. Elementeissä on joskus ollut mittavirheitä tai osat ovatkin olleet peilikuvia. Sähköissä on ollut myös runsaasti häikkää. Enää en anna elkkuja valaa, ennekuin olen itse perskohtaisesti jokaisen sähköputken tarkastanut.

      Periaatteessa runko pitää olla suorakaiteen muotoinen, koska mitään pyöreää ei elementeistä kannata tehdä. Ilmeisesti nuo turhat valukivet ovat olleet jotain erkkeireitä?

      Meillä on sellainen työnjako, että minä teen luonnokset ja arkkitehti piirtää puhtaaksi.


      Jos ei osaa, ei pidä ryhtyä rakennushankkeeseen, oli elementit tai ei.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      430
      3055
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      105
      2395
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      363
      2172
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      156
      1972
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1817
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1247
    7. 165
      1246
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1166
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1082
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      957
    Aihe