Aikuisopiskelija nuorisopuolella - kokemuksia?

merkonomiksihaluava

Olen alanvaihtaja ja merkonomiopinnot kiinnostavat. Aikuisopinnot näyttävät olevan pääasiassa työssäoppimista, jossa välillä on lähiopetuspäiviä tai sitten iltaopetusta. Minulle ei iltaopetus sovi ja haluan oppia kirjanpidon ja palkanlaskennan salat ihan kunnolla alkeista alkaen kouluopetuksessa.

Näyttää siltä, ettei tilanteessani oli muuta vaihtoehtoa kuin alkaa tähyilemaan yo-pohjaisten koulututsen puolelle päiväopetukseen. Ikää on jo yli 40 vuotta. Haluaisin kuulla kokemuksianne. Onko tällaisessa koulutuksessa turhia aineita paljonkin? Opinnot kestävät 2 vuotta. Olen ylioppilas ja minulla on jo yksi amk-tason tutkinto suoritettu ja työkokemusta muulta alalta 20 vuotta. En halua hukata aikaani enää yleissivistäviin aineisiin, perusmatikkaan, äidinkieleen yms. Pystyykö näistä neuvottelemaan oppilaitoksen kanssa, että saa vapautuksen?

13

996

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aikuinenamkissa

      Laitan palautetta ammattikorkeakoulusta, vaikka ap. ei sitä kysynytkään.

      Aikuisopiskelu amk:n päivätoteutuksessa nuorten mukana ei ole kovin toimivaa. Aikuisopiskelijalla on yleensä joko perhe tai työpaikka tai molemmat. Harvalla perheellisellä ja/tai työssäkäyvällä ihmisellä on mahdollista istua esimerkiksi päivätoteutuksen luennoilla ja harjoituksissa 4-5 päivänä viikossa. Aikuisopiskelijan täytyy ajatella sekä perheen ajankäyttöä että rahankäyttöä.

      Aikuisopiskelijalle sopii tiiviimpi tahti, jossa lähiopiskelupäiviä on vain iltaisin tai viikonloppuisin tai joka toinen viikko 2-3 päivänä koululla. Muu aika opiskellaan kotona. Luetaan oppikirjoja ja luentomonisteita, tehdään verkkotehtäviä, kirjoitetaan esseitä ja tehdään muita kirjallisia töitä.

      Koulun opinto-ohjaaja osaa neuvoa, mitä kursseja merkonomiopinnoissa suoritetaan ja mistä saa hyväksilukuja.

    • aloittaja_

      Minua kiinnostaa nimenomaan päiväopiskelu, koska jään työttömäksi ja on mahdollisuus opiskella työttömyysetuudella. Lapset ovat pienä koululaisia, joten illat pitää huolehtia heidän tarpeistaan. Päivisin pystyn ottamaan kaiken irti koulusta, mutta iltaisin en enää ehdi, enkä jaksa.

      Kiinnostaisi tietää myös, tuleeko päiväopiskelun lisäksi paljon kotitehtäviä, joihin pitää käyttää aikaa iltaisin ja viikonloppuisin. Entä onko ryhmätöitä? Ne ovat ainakin hankalia perheelliselle, jos ei pysty kouluaikana päivällä tekemään.

    • HaeAMKiin

      Jos olet jo ylioppilas ja suorittanut amk-tutkinnon, niin minusta sinun ei kannata enää mennä merkonomiopiskelijaksi. Hae ihmeessä tradenomiopintoihin ammattikorkeakouluun. Sielläkin saat osan aineista hyväksiluetuksi, koska olet tehnyt jo yhden amk-tutkinnon. Luultavasti saat tehdyksi tradenomitutkinnon n. 2 vuodessa.

      Ainakin useimmissa isoissa amkeissa voit valita lukujärjestykseesi sekä päiväopetusta että verkkokursseja tai itsenäistä opiskelua. Verkkokursseja ja monimuoto-opetusta kannattaa suosia siksi, että jos haet hyväksilukuja joistakin kursseista, sinulle tulee helposti muuten hyppytunteja lukujärjestykseen. Verkkokurssia voit tehdä milloin vain, myös päivällä.

      Ryhmätöitä ei kannata pelätä, sillä niitä varmasti on. Töitä voi jakaa, ryhmän jäsenet voivat tehdä oman osuutensa tahoilllaan milloin parhaiten ehtivät, ja yhteiset tapaamiset voi sopia koulupäivän ajalle.

    • amkistakokemusta

      Olen edellisen kanssa samaa mieltä. Jos henkilöllä on jo amk-tutkinto, ei kannata enää opiskella merkonomiksi. Vaan juurikin miettiä opintoja, joissa voi hyödyntää olemassa olevaa amk-tutkintoa ja pitkää työkokemusta.

      Perheelliselle päiväopetus on raskas opetusmuoto. Ns. nuorisopuolen luennoilla ja harjoituksissa voi olla läsnäolopakko (esim. 80 % luennoista on oltava paikalla). Sitten kun omat lapset sairastuvat tai itse sairastuu - vaikkapa flunssaan tai oksennus- ja mahatautiin - opiskelija jää huomattavasti jälkeen ja opintoja rästiin. Monimuoto- ja verkko-opetus on huomattavasti joustavampaa.

      Jos opiskelupaikka on kaukana, opiskelijalle kertyy matkakuluja koululle kulkemisesta. Mitä vähemmän lähiopetusta on, sitä vähemmän matkakuluja kertyy. Lisäksi on mietittävä omaa ja perheen ajankäyttöä ja jaksamista.

      Ammattikorkeakoulujen ryhmätyöt ovat suurimmaksi osaksi turhia, ajanhaaskausta! Parempi oppimistulos saadaan itseopiskelulla - esimerkiksi laadukkaan verkkokurssin avulla.

      • asianvierestä

        Asiaa kirjoitit muuten eli amkiin kannattaa mennä minunkin mielestä, mutta ryhmätöistä olen eri mieltä.

        Ainakin omassa amkissani minulle ryhmätyöt on olleet erittäin hyvä opiskelumuoto. Meillä ryhmätyöt menee yleensä niin, että kun saadaan tehtävä, niin suunnitellan ensin työn runko, työnjako ja aikataulu. Sitten mennään yhdessä kirjastoon hakemaan lähteitä ja konsultoidaan opettajaa, ja haetaan yleensä sitten vielä vähän lisää lähteitä. Sen jälkeen jokainen kirjoittelee oman osuutensa tahoillaan ja lähetellään tekstit sovittuun aikaan ja aletan kokoamaan niistä kiva kokonaisuus. Ryhmätöissä on tullut syvennyttyä vaikka mihin mielenkiintoisiin juttuihin, ja on mukava tehdä yhdessä.

        Yksin pakerrettavat verkkokurssit sen sijaan on tuntuneet kuin tervanjuonnilta, mutta aika huonoja verkkokursseja meillä on ollutkin, vähän kuin jotain pitkiä lomakkeita täyttäisi. Joskus kesäopinnoissa olen tehnyt mukavankin verkkokurssin, missä on ollut videoituja luentoja ja keskustelua osallistujien kesken, mutta se olikin toisen amkin järjestämä.

        Onneksi kuitenkin on erilaisia tapoja ja voi valita!


    • Eimissäännimessa

      Ei missään nimessä kannata lähteä suorittamaan amk-tutkinnon päälle merkonomitutkintoa. Ensinnäkin amk-tutkinnon ja merkomitutkinnon omaavat kilpailevat keskenään samoista työpaikoista ja toiseksi merkonomikoulutuksessa ei sen syvällisemmin opiskella kirjanpitoa ja palkanlaskentaa kuin muutamia kursseja. Saman joko opit itse ostamalla samat kirjat/lainaamalla kirjastosta samantapaiset kirjat ja opiskelemalla itsenäisesti tai ostamalla kalliit täsmäkurssit jostakin, joissa tosin käsitellään samoja asioita.

      Jos välttämättä haluat tähdätä jatkossa vaikkapa tuolle alalle, kannattaa mielummin sitten opiskella yliopistotasolla KTK ja KTM-tutkinnot.

      • ikivanhaoppiimyös

        Laskis-KTK t. KTM on kova sana, mutta paljon se vaatii.

        Ekaa vuotta opiskelevat nuoret funtsivat vielä, ovatko oikeassa paikassa. Ovat iloissaan, ettei enää ole vanhempia t. vääpeliä/kessua niskan takan kyttämässä. Osakunta ym. ajanvietto ja netin videot luennoilla kiinnostavat enemmän kuin opiskelu.
        Tokana vuonna hekin ottavat jo vakavammin opiskelut. Aikuisopiskelija pärjää mukana, jos osaa kielet ym. Ryhmätöissä kuulin huhuja, että joku palautti ryhmän nimissä oman tekeleensä eikä muut ryhmän jäsenet tiedä mitään tekeleestä. Johtamisessa on ryhmätöitä, laskiksesta en tiedä.

        Kun on työkokemusta, on vaikea motivoida itsensä lukemaan tilastotiedettä yms. mitä ei tarvi työelämässä. Ei ruotsiakaan monessa paikassa tarvi, mutta merkonomillakin taitaa olla ruotsi tentittävänä.

        Sain juuri KTK-toikan. En opiskellut tyött.turvalla vaan opintotuella. Ota etukäteen selvää opinahjosi aikatauluista ym. vaikka muilta opiskelijoilta.


    • joopajoooooj

      Vielä reilut 20 vuotta sitten merkonomin tutkinto oli hyvä lähtökohta työelämään, nykyään ei enää oikein mitään, koska on tradenomit ja kauppatieteiden maistereitakin on tulvimalla.

      Aikuisena en jaksaisi nuorisopuolen menoa. Ja ryhmätyöt noiden teinien kanssa olisi kova paikka.

      Mutta kun saat opiskella työttömyysetuudella, se varmaan asettaa omat rajoituksensa opiskelulle. Onko merkonomiopinnot silloin se, mikä tulee työllistämään opintojen päätyttyä?

    • monimuotokoulutukseen

      Aikuisopiskelijan ei kannata hakea nuorisopuolelle: Lähiopetusta on nuorisopuolella PALJON ja se on yleensä pakollista. Et saa opintosuorituksia, jos olet paljon pois lähiopetuksesta. Päivällä voi olla vain yksi 1½ tunnin luento, joka on pakollinen. Kyttäämistä, nimilistat kiertää tunneilla jne.

      Luennoilla istuminen on paljolti turhaa, samat asiat opiskelet helpommin,mukavammin ja tehokkaammin kotona! Säästyy aikaa lapsille, perheelle ja kodille. Säästyy polttoainetta ja rahaa ja aikuinen ei tule hermoraunioksi!

      Verkkokurssit ja itseopiskelumaterialit löytyvät kyseisen koulun sähköisestä oppimisympäristössä. Kirjastosta voi lainata kirjat kotiin ja hyviä verkkosivuja opiskeluun löytyy, esim. Duodecim Oppiportti. On huomattava ero, käytkö koululla 4-5 päivänä joka viikko vai kahtena päivänä joka toinen viikko. Suuri merkitys, jos koulu on kaukana; esim. ajomatkaa 50-100 km/suunta.

      Suurin osa nuorisopuolen lähipetukseen osallistujista räplää tunneilla älypuhelintaan, tablettiaan, surffaa netissä ja Facebookissa. Aikuisella tulee äkkiä mitta täyteen, onko järkevää ajankäyttöä? Ryhmätöitä joka viikko jne.

      Hakisin ehdottomasti aikuispuolelle! Käytännön asiat ja taloudellinen puoli kannattaa myös selvittää jo ennen opintojen aloittamista: Millä tulet toimeen? Saatko Koulutusrahastosta aikuiskoulutustukea? Ammattiliitosta ansiosidonnaista päivärahaa? Kelan opintotukea ja mahdollisesti opintolainaa?

    • merkonoomi

      Hae vaan nuorisopuolelle! Opiskelu on helpompaa kuin aikuisten näyttöpuolella. Ainakin omassa yo-ryhmässä ei ole mitään häiriötä ollu tai oudoksuttu vanhempaa opiskelijaa.

    • KroisosAnkka

      Nuorisopuolella melko tehottomaan lähiopetukseen käytetään suhteettoman paljon aikaa. Miksi istua klo 8-16 luennolla, jos samat asiat voi opiskella kotona??? Aikuisopiskelijat eivät halua käydä koulussa 5 päivänä viikossa. Perheelliselle ja työssäkäyvälle opiskelu nuorisopuolella on lähes mahdotonta.

      Monimuoto-opetuksessa joustavat aikataulut ja lähiopetusta huomattavasti vähemmän. Kurssit voi siirtää verkkoon ja oppikirjat saa kirjastosta. Aikuisopiskeluhan perustuu itsekuriin ja omaehtoisuuteen eli opiskelet kotona. Vaatimustaso on koulutuksissa sama, ainakin ammattikorkeakouluissa.

    • aikuisopiskelijaamk

      En suosittele aikuisopiskelijalle nuorisopuolta. Yli 40-vuotiaan aikuisopiskelijan voi olla kiusallista olla 19-25-vuotiaiden kanssa samassa ryhmässä. Nuorisopuolen opiskelijat tulevat suoraan lukiosta tai ammatillisesta oppilaitoksesta. Olet aina ryhmän vanhin ja nuorisopuolen aikataulut ovat hanurista! Nuorisopuolella suositaan ryhmätöitä, jotka ovat oppimisen kannalta täysin turhia.

      Riippuu oppilaitoksesta, mihin aikaan ja kuinka usein lähiopetusta järjestetään. Monimuotototeutuksessa ei tarvitse käydä iltaisin, jos lähiopetus on koululla päiväsaikaan ja viikonloppuisin. Verkkokurssit voi opiskella kotona. Monessa koulussa on myös sähköinen tenttimahdollisuus. Tentti sovitaan kurssin opettajan kanssa ja tenttiajan saa itse valita sähköisen varauskalenterin kautta.

    • ingengööri

      Omien kokemuksien mukaan opiskelijan oma viihtyvyys ja kurssien suoritustaso kyllä on ihan vain omasta asenteesta ja siihen liittyvästä valmiudesta panostaa opintoihin kiinni. Itse valmistuin amkista 47-vuotiaana ja nimenomaan nuorison joukosta päiväopiskelijana.
      Pelkästään kotona itsenäistä opiskelua en ihan parhaimpana vaihtoehtona itselleni pitänyt, vaan päiväopetus sopi minulle hyvin. En siis opiskellessani käynyt töissä, mutta muuten kyllä perheellinen useammalla pikkulapsella. Ei perheelle ainakaan enempää aikaa ole, jos töissäkin vielä päivisin käyt. Molemmilla tavoin illat saa opintoihin kuitenkin helposti kulumaan, oman panostuksen määrä ratkaisee.

      Joku tuolla aiemmin kertoo tehottomasta ajankäytöstä ja perhe-elämän kärsimisestä. Voit olla varma, että kaikki nuo toteutuvat. Opiskelu aikuispuolella ei kuitenkaan ainakaan jälkimmäistä poista ja mikäli vielä työssä käyt samalla, niin pakostahan siitä raskasta tulee. Paljon aikaa siis kuluu, mikäli otat koulun tosissaan ja osaat asiat (ei kuitenkaan ole sama kuin kurssin läpäisy).
      Itse pidin opskelusta myös nuorempien kanssa ja melkein kaikki ryhmätyötkin sujuivat mallikkaasti, kunhan vain löysin ne muut tosissaan olevat lähelleni. Monenmoista panostusta kun on nähtävissä. Vanhempanakin voi menestyä, kun yrittää ja on tosissaan.

      Jo suoritetun amk-tutkinnon takia en lähtisi uudestaan alempaa tutkintoa suorittamaan, vaan pyrkisin eteenpäin. Kilpailu töistä kun on ja tulee olemaan varmasti jatkossakin jonkinmoista eli hakijoita riittää.
      Tsemppiä jatkoon mitä päätätkin tehdä, älä anna sen iän ja muiden määrätä sitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      88
      1234
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1036
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      61
      778
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      730
    5. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    6. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      685
    7. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      684
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      37
      636
    9. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      634
    10. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

      kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
      Ikävä
      57
      612
    Aihe