Tunnustuskirjat Lapin vanhimpien asemasta

Kristuspää

Eräs kommentti ketjusta Tyypillisiä ihmisoppeja:
"
Kyllä Luther sanoo lainaamassani katekismuksen kohdassa, että tuolla kristityiden pienellä joukolla on yksi mieli ja yksi ymmärrys (vrt. kristillisyyden yhteinen ymmärrys/hengellinen hallitus)."

No, katsotaan, mitä luterilaisuus asiasta opettaa. Onko Jumalan valtakunnassa seurakunnan yläpuolella olevaa hengellistä hallitusta ja vielä sellaista hallitusta, siis saarnaajia, joiden asema on toisten saarnaajien ja seurakuntalaisten yläpuolella?

"III Paavali julistaa (Gal. 2:2 - 6), että Pietari ei ole häntä vihkinyt eikä vahvistanut virkaan. Hän ei tunnusta Pietaria sellaiseksi, jolta virkaan vahvistamista olisi anottava. Nimenomaan hän torjuu sen ajatuksen, että hänen katumuksensa olisi riippuvainen Pietarin arvovallasta. Hänen velvollisuutensa olisi kuitenkin ollut tunnustaa Pietari <<<0286>>> esimiehekseen, jos Pietarilla olisi ollut se asema juro divino. Niinpä Paavali sanoo saarnanneensa evankeliumia heti, kysymättä Pietarilta neuvoa tai lupaa. Edelleen: (Gal. 2:6) "Ja nuo, joita jonakin pidettiin - millaisia lienevät olleet, ei kuulu minuun; Jumala ei katso henkilöön - nuo arvossapidetyt eivät velvoittaneet minua mihinkään enempään." Kun Paavali selvästi todistaa, ettei hän edes tultuaan Pietarin luokse halunnut tältä virkaan vahvistamista, hän siten opettaa, että viran arvovalta riippuu yksin Jumalan sanasta. Pietari ei ollut muiden apostolien esimies eikä vihkimystä tai vahvistamista virkaan ollut anottava yksin Pietarilta.

V Paavali asettaa (1. Kor. 3:4 - 8, 22) viranhaltijat yhdenvertaisiksi ja opettaa, että seurakunta on palvelijoita ylempi. Siksi Pietarille ei myönnetä ylivaltaa eikä herruutta seurakunnan ja toisten palvelijoiden yli. Näin hän lausuu: "Kaikki on teidän, niin Paavali, Keefas kuin Apolloskin." Se merkitsee: palvelijat, Pietarikaan, älkööt anastako herruutta tai mitään asemaa seurakunnan yläpuolella, älkööt myöskään rasittako seurakuntaa perinnäissäännöillä; älköön kenenkään arvovalta ohittako Jumalan sanan arvovaltaa, älköön pantako Keefaan auktoritteettia muiden apostolien auktoriteettia vastaan. Silloinhan oli tapana päätellä näin: kun kerran Keefas, ylin apostoli, noudattaa jotakin menettelytapaa, on myös Paavalin ja muiden sitä noudatettava. Tämän hiipan Paavali riisuu Pietarilta ja kiistää hänen erityisen arvovaltansa apostolien ja kirkon keskuudessa. Ja Pietari sanoo ((1. Piet. 5:3): "Älkää hallitko herroina seurakuntaamme."

Paavin valta ja johtoasema - Schmalkaldeniin kokoontuneiden teologien laatima tutkielma 1537.

86

661

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kristuspää

      "I Ensiksi osoitamme siis evankeliumin perustella, että Rooman piispa ei ole jure divino muiden piispojen ja kirkkoherrojen yläpuolella. Kristus nimenomaan kieltää apostoleja herroina hallitsemasta toisiaan (Luuk. 22:25 s.). Kun näet Kristus oli puhunut kärsimyksestään, apostolit alkoivat kiistellä juuri tästä kysymyksestä: kuka olisi johtaja ja ikään kuin poissaolevan Kristuksen sijainen. Tätä apostolien erehdystä oikaisten Kristus opettaa, että apostolien kesken ei tule olemaan herruutta eikä ylemmyyttä, vaan heidät lähetetään tasa-arvoisina hoitamaan yhteistä evankeliumin virkaa. Siksi hän lausuu: "Kansojen kuninkaat herroina niitä hallitsevat, ja niiden valtiaita sanotaan hyväntekijöiksi. Mutta älkää te niin, vaan joka teidän keskuudessanne on suurin, se olkoon niin kuin nuorin, ja johtaja niin kuin se, joka palvelee."

      Kuninkaiden ja apostolien vastakkainasettelu osoittaa, että herrana hallitseminen torjutaan. Sitä opettaa myös (Matt. 18:1 - 4) vertaus, kun Kristus saman kinastelun yhteydessä asettaa heidän keskelleen lapsen. Näin hän havainnollistaa sitä, ettei palvelijoista toinen ole toisen herra, niin kuin ei lapsikaan ota tai vaadi itselleen mitään herran asemaa.

      II Kristus lähettää apostolit matkaan tasavertaisina, erotusta tekemättä, kun hän lausuu (Joh. 20:21): "Niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin minäkin lähetän teidät." Hän sanoo lähettävänsä heidät itse kunkin, niin kuin hänetkin on lähetetty. Hän ei siis anna kenellekään etusijaa tai valtaa yli muiden."

      Paavin valta ja johtoasema - Schmalkaldeniin kokoontuneiden teologien laatima tutkielma 1537.

    • Kristuspää

      Yksikään sarnaaja ei ole toisen saarnaajan yläpuolella. Lapin vanhimmilla ei ole sellaista asemaa, että he voisivat pitää itseään muiden herroina, hallituksena, seurakunnan päänä tai muutenkaan pitää ylivaltaa kristillisyydessä. Eikä kristityillä ole lupaa antaa millekkään saarnaajajoukolle tai henkilölle valtaa, joka ylitää seurakunnan ja Jumalan sanan vallan.

    • Kristuspää

      Luther kirjoittaa shmalkaldenin opinkohdissaan siitä, mikä on kristillisyyden pää:

      "Siksi ei kirkkoa voi ikinä paremmin hallita ja varjella kuin siten, että me kaikki elämme yhden ainoan pään, Kristuksen, alaisina ja että kaikki piispat virkansa puolesta yhdenvertaisina, joskin lahjoiltaan erilaisina, pitävät kiinteästi yhtä ja pysyvät yksimielisinä opissa, uskossa, sakramenteissa, rukouksessa ja rakkauden teoissa. Pyhä Hieronymuskin kirjoittaa, että Aleksandrian papit kaikki yhdessä johtivat seurakuntia, niin kuin jo apostolit olivat tehneet ja sitten kaikki piispat koko kristikunnassa, kunnes paavi korotti päänsä kaikkia ylemmäksi.

      Tämä opinkohta osoittaa väkevästi, että paavi on varsinainen Antikristus, joka on asettanut ja korottanut itsensä Kristuksen yläpuolelle ja häntä vastaan. Paavihan ei salli kristittyjen pelastua ilman hänen valtaansa, mikä ei kuitenkaan ole yhtään mitään, koska Jumala ei ole sitä säätänyt eikä käskenyt. Tämä juuri on, pyhää Paavali lainataksemme, "itsensä asettamista Jumalan yläpuolelle ja häntä vastaan". Sellaista ei tee edes turkki eikä tattari, 15 kuinka kauheita kristittyjen vihollisia he sitten ovatkin, vaan he sallivat jokaisen uskoa Kristukseen, jos haluaa, ja tyytyvät, kun saavat kristityiltä maallisen veron ja ulkonaisen kuuliaisuuden."

      Kahta herraa ei voi palvella samaan aikaa, luottaa hengelliseen hallitukseen ja kaikkeen, mitä Lapin vanhimmat sanovat ja samaan aikaan yrittää luottaa Kristukseen mitä hän sanoo. Kristillisyydessä ei ole kuin yksi hengellinen hallitus, joka on Kristus ja hänen sanansa. Hengellinen hallitus on seurakunnan pää eli Kristus. Mitään muita päitä tai johtajistoa ei tarvita, muuta kuin saarnaajia julistamaan sitä, mitä Kristus on sanassaan käskenyt ja paimentamaan seurakuntaa. Kaikki saarnaajat ovat samanarvoisia, ja seurakunnan alamaisia ja palvelijoita.

    • Kristuspää

      Nyt on tullut osoitettua kiistattomasti - jo haluaa olla ja uskoa samalla tavalla kuin apostolit ja luterilaiset - että Lapin vanhimmat eivät ole kristillisyyden pää. Entä seurakunnan perustus, onko Lapin vanhimmilla mitään tekemistä seurakunnan perustuksen kanssa. Ei. He eivät ole seurakunnan perustus. Tästä Luther kirjoittaa:

      "Entä sitten lause: (Matt. 16:18) "Tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni"? Kirkkoa ei varmasti rakennettu jonkun ihmisen arvovallan varaan vaan sen tunnustuksen viran varaan, jonka Pietari oli lausunut, kun hän julisti Jeesuksen Kristukseksi, Jumalan Pojaksi. Siksi Kristus puhuttelee häntä viran hoitajana: "Tälle kalliolle" merkitsee: tälle viralle. Uuden liiton virkaa ei ole sidottu paikkoihin eikä henkilöihin kuten leeviläinen virka, vaan se ulottuu koko maailmaan, missä ikinä Jumala jakaa lahjojaan, nimittäin apostoleja, profeettoja, paimenia ja opettajia. Viran merkitys ei perustu yhdenkään ihmisen arvovaltaan, vaan Kristukselta peräisin olevaan sanaan. Useimmat pyhistä isistäkin selittävät sanan "tälle kalliolle" niin, ettei se tarkoita Pietarin henkilöä tai ylivaltaa, näin esim. Origenes, Ambrosius, Cyprianus, Hilarius ja Beda. Khrysostomos lausuu: 9 "Kristus sanoo ‘tälle kalliolle’, ei ‘Pietarille’. Ei hän ole rakentanut kirkkoaan ihmisen varaan vaan Pietarin uskon varaan. Minkä uskon? Tämän: ‘Sinä olet Kristus, elävän Jumalan Poika.’" Hilarius kirjoittaa: 10 "Isä Jumala ilmoitti asian Pietarille, niin että hän voi sanoa: ‘Sinä olet elävän Jumalan Poika.’ Tällä tunnustuksen kalliolla kirkon rakennus seisoo. Tämä usko on kirkon pelastus."

      Kristuksen kirkko on maailmanlaajuinen kirkko, jonka rajoja ei vedetä Lapin vanhimpiin luottamisella. Jumalan valtakunta on kaikkialla, missä ihmiset uskovat Kristukseen ja häntä suullaan tunnustavat. Se on horjumaton perusta, jota eivät helvetin portitkaan voi syöstä kumoon. Hengellisellä hallituksella ei tässä ole mitään roolia.

    • Kristuspää

      Luterilaisuudessa on uskottu, että myös Idän kirkossa on uskovia, siis ortodoksikirkossa. Kristuksen kirkko on levinnyt kaikkialle maailmaan, sinne minne evankeliumia on viety ja missä ihmiset ovat siihen uskoneet ja sitä tunnustaneet. Tämä on varmaan separatisteille järkyttävää kuultavaa, ennenkuulumatonta. Mutta tässä ote Schmalkaldeniin kokoontuneiden teologien laatimasta tutkielmalmasta vuodelta 1537.

      "VII Tuo ylivalta on mahdoton toteuttaa. Mahdotontahan on, että yksi ainoa piispa olisi koko maailman kirkkojen valvoja ja että kirkot maailman ääriltä anoisivat vihkimystä yhdeltä ainoalta. Varmaa on, että Kristuksen valtakunta on levinnyt yli koko maan piirin ja että Idässä on nykyään monia kirkkoja, jotka eivät ano Rooman piispalta vihkimystä ja virkaan vahvistamista. Kun siis tuo ylivalta on mahdoton, kun sitä ei ole koskaan toteutettu ja kun suurin osa maailman kirkoista ei sitä ole milloinkaan tunnustanut, on täysin selvää, että se ei ole Jumalan asettama."

      Lapin vanhinten ylivalta maailman ainoina oikean uskon edustajina ja takaajina on naurettava absurdiudessaan. Se on osoitus hämmästyttävästä hybriksestä, hengellisestä ylimielisyydestä ja Jumalan vallan halventamisesta sekä anastamisesta. Miten joku voi kuvitella kuuluvansa ainoaan oikeaan hengelliseen johtajistoon koko maailmassa ja lausuvansa pelkkiä Pyhän Hengen sanoja istuimeltaan? Sehän on Pyhän Hengen ja evankeliumin ryöstämistä vain itselleen ja niiden kieltämistä kaikilta muilta, jotka tahtovat tulla autaaksi.

      Kaukana ei ole ajatus, että vaatimus hengellisestä hallituksesta merkitsee lähetystyötä tehdessä vaatimusta julistaa evankeliumia Lapin vanhimmista. Se on ajatuksena jumalanpilkkaa. Tässä ei korostettaisi evankeliumia ilosanomana vaan luottamuksena ja toimintana hengelliseen hallitukseen, joka toisi iloa Lapin vanhimmille.

    • eisevälttämättä

      Ajattelitko että, kun kirjoittaa oikein monisanaisesti, niin teho ja asian ymmärtäminen on helpompaa?

      • Martin.tekstiä

        Aloittaja siteerasi Lutheria. Luther kirjoittaa monisanaisesti, jotta yksinkertaisinkin ymmärtäisi.

        Jos opetus ei täsmää Lutherin kanssa, opetus ei ole luterilaisuutta. Jos opetus ei täsmää Lutherin käyttämiin Raamatun siteerauksiin, ei se silloin ole PH:n ilmoitustakaan vaan uutta Ruotsin Lapin ilmoitusta.

        Esikoiset jatkavat vanhan ja tutun opetuksen mukaan uudella nimellä kirkon sisäisenä herätysliikkeenä ja entisellä nimellä jatkavat uuden opin kannattajat, joiden työn hedelmät jo näkyvät. Heille kun kelpaa vain osa Lutherin kirjoituksista ja LLL:n saarnoistakin mieluimmin ne synnin unessa nukkuville pidetyt
        aamusaarnat.


      • rakkausrikottu
        Martin.tekstiä kirjoitti:

        Aloittaja siteerasi Lutheria. Luther kirjoittaa monisanaisesti, jotta yksinkertaisinkin ymmärtäisi.

        Jos opetus ei täsmää Lutherin kanssa, opetus ei ole luterilaisuutta. Jos opetus ei täsmää Lutherin käyttämiin Raamatun siteerauksiin, ei se silloin ole PH:n ilmoitustakaan vaan uutta Ruotsin Lapin ilmoitusta.

        Esikoiset jatkavat vanhan ja tutun opetuksen mukaan uudella nimellä kirkon sisäisenä herätysliikkeenä ja entisellä nimellä jatkavat uuden opin kannattajat, joiden työn hedelmät jo näkyvät. Heille kun kelpaa vain osa Lutherin kirjoituksista ja LLL:n saarnoistakin mieluimmin ne synnin unessa nukkuville pidetyt
        aamusaarnat.

        Osa kelpaa, juuri se osa joka ei kelpaa teille.
        Hassua molemmille kelpaa vain osa?

        Teille kelpaa raamatustakin vain osa.
        Hylkäätte kaikki kirjoitukset vanhimmista.
        Tässä juuri erotutte meidän keskinäisestä rakkaudesta.


    • Uskova56

      Monisanaista tai ei mutta ehdotonta faktaa nuo edeltävät Kristuspää kirjoitukset.

    • Kiitospaljon

      Avaaja 'Kristuspää': kiitos loistavasta kirjoituksesta ja opetuksesta!

      • tulivaanmieleen

        Avaaja ilmiselvästi pitää "lapin miehiä" niin yksinkertaisina, että eivät ymmärrä edes perusoppia kristillisyydestä. Usko pois, kyllä he ymmärtävät. Vuosikymmenten mittaan on muodostunut ehkäpä vääristynyt ajatusmalli kristisyytemme hierargiasta, johon menneet sukupolvet ja me kaikki olemme enemmän tai vähemmän osallistuneet. Ihan ollaan erehtyväisiä yllä maittujen lisäksi kaikki, niin ja syntisiä.


      • saarielma
        tulivaanmieleen kirjoitti:

        Avaaja ilmiselvästi pitää "lapin miehiä" niin yksinkertaisina, että eivät ymmärrä edes perusoppia kristillisyydestä. Usko pois, kyllä he ymmärtävät. Vuosikymmenten mittaan on muodostunut ehkäpä vääristynyt ajatusmalli kristisyytemme hierargiasta, johon menneet sukupolvet ja me kaikki olemme enemmän tai vähemmän osallistuneet. Ihan ollaan erehtyväisiä yllä maittujen lisäksi kaikki, niin ja syntisiä.

        Väitän, etteivät ymmärrä. Jo se, että vaativat luottamaan itseensä ja käyttävät sanoja PYHÄ HENKI JA ME, todistaa sen. Lisäksi vielä sanovat, etteivät erehdy, eikä heidän saarnojaan saa arvostella, ei edes kysyä, mitä tarkoittivat jollakin lauseella, niin kyse on antikristuksen hengestä. Opettavat vastoin Raamattua kahdesta kasteesta jne..jne..


      • PyhätHäväistyy
        saarielma kirjoitti:

        Väitän, etteivät ymmärrä. Jo se, että vaativat luottamaan itseensä ja käyttävät sanoja PYHÄ HENKI JA ME, todistaa sen. Lisäksi vielä sanovat, etteivät erehdy, eikä heidän saarnojaan saa arvostella, ei edes kysyä, mitä tarkoittivat jollakin lauseella, niin kyse on antikristuksen hengestä. Opettavat vastoin Raamattua kahdesta kasteesta jne..jne..

        Ukuka sanoi ensiksi "PYHÄ HENKI JA ME"?


      • salatuimpaansaakka
        PyhätHäväistyy kirjoitti:

        Ukuka sanoi ensiksi "PYHÄ HENKI JA ME"?

        Apostolit, eivät Lapin vanhimmat. Se on sanottu pyhissä kirjoituksissa Raamatussa, ei vanhinten kirjassa.


      • PyhätHäväistyy
        salatuimpaansaakka kirjoitti:

        Apostolit, eivät Lapin vanhimmat. Se on sanottu pyhissä kirjoituksissa Raamatussa, ei vanhinten kirjassa.

        Oliko joku apostoleista, jotakin enempi kuin ihminen??

        Vai olivatko he, samalla tavalla vajavaisia ja puutteellisia ja Jeesuksen lunastustyöstä riippuvaisia, kuin ME???

        Oliko silloin sama PyhäHenki ohjaamassa seurakuntaa kuin nyt??

        Vai oliko vain silloin, PyhäHenki ohjaamassa seurakuntaa?


        Ei älä vastaa... Vaan mieti...


    • Hallelujaa_aamen

      Hallelujaa, kiitos Jeesus tästä sanasta ja uskonveljemme Lueruksen Martinin opetuksista.

      • hallelujaamenee

        Kitarat esiin


    • KaidanTienKulkija

      1 Piet 5:
      1 ¶ Vanhimpia teidän joukossanne minä siis kehoitan, minä, joka myös olen vanhin (sympresbyteros) ja Kristuksen kärsimysten todistaja ja osallinen myös siihen kirkkauteen, joka vastedes on ilmestyvä:
      2 kaitkaa teille uskottua Jumalan laumaa, ei pakosta, vaan vapaaehtoisesti, Jumalan tahdon mukaan, ei häpeällisen voiton tähden, vaan sydämen halusta,
      3 ei herroina halliten niitä, jotka ovat teidän osallenne tulleet, vaan ollen laumalle esikuvina,
      4 niin te, ylipaimenen ilmestyessä, saatte kirkkauden kuihtumattoman seppeleen.




      Tiit 1:
      5 ¶ Minä jätin sinut Kreettaan sitä varten, että järjestäisit, mitä vielä jäi järjestämättä, ja että asettaisit, niinkuin minä sinulle määräsin, joka kaupunkiin vanhimmat,




      Fil 1:
      1 ¶ Paavali ja Timoteus, Kristuksen Jeesuksen palvelijat, kaikille pyhille Kristuksessa Jeesuksessa, jotka ovat Filippissä, sekä myös seurakunnan kaitsijoille ja seurakuntapalvelijoille.
      2 Armo teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme, ja Herralta Jeesukselta Kristukselta!



      1 Tess 5:
      11 ¶ Sentähden kehoittakaa toisianne ja rakentakaa toinen toistanne, niinkuin teettekin.
      12 Mutta me pyydämme teitä, veljet, antamaan tunnustuksenne niille, jotka tekevät työtä teidän keskuudessanne ja ovat teidän johtajanne Herrassa ja neuvovat teitä,
      13 sekä pitämään heitä erinomaisen rakkaina heidän työnsä tähden. Eläkää rauhassa keskenänne.




      Apt 20:
      17 ¶ Mutta Miletosta hän lähetti sanan Efesoon ja kutsui tykönsä seurakunnan vanhimmat.
      18 Ja kun he saapuivat hänen tykönsä, sanoi hän heille: "Te tiedätte ensimmäisestä päivästä asti, kun minä Aasiaan tulin, miten minä kaiken aikaa olen ollut teidän kanssanne; ........................
      28 Ottakaa siis itsestänne vaari ja kaikesta laumasta, johon Pyhä Henki on teidät pannut kaitsijoiksi, paimentamaan Herran seurakuntaa, jonka hän omalla verellänsä on itselleen ansainnut.
      29 Minä tiedän, että minun lähtöni jälkeen teidän keskuuteenne tulee julmia susia, jotka eivät laumaa säästä,
      30 ja teidän omasta joukostanne nousee miehiä, jotka väärää puhetta puhuvat, vetääkseen opetuslapset mukaansa.




      1.Tim 5:17 Vanhimpia, jotka seurakuntaa hyvin hoitavat, pidettäköön kahdenkertaisen kunnian ansainneina, varsinkin niitä, jotka sanassa ja opetuksessa työtä tekevät.

      • KaidanTienKulkija

        Kuuntelin juuri viime lähetyksenä pitämän Minden saarnan helsingistä.
        Siinä ei ollut mitään raamatun vastaista. Mutta todella voimallista Jumalansanaa kylläkin.
        En ihmettele, että kuollut usko ja omanvanhurskauden palvelijat vihaavat sitä!


      • Tee_parannus
        KaidanTienKulkija kirjoitti:

        Kuuntelin juuri viime lähetyksenä pitämän Minden saarnan helsingistä.
        Siinä ei ollut mitään raamatun vastaista. Mutta todella voimallista Jumalansanaa kylläkin.
        En ihmettele, että kuollut usko ja omanvanhurskauden palvelijat vihaavat sitä!

        Hyvä KaidanTienKulkija. Ethän sinä erota Jumalan sanaa ihmisopeista lainkaan. Et tunne edes kristinuskon perustotuuksia. Tämän tietämättömyytesi jokainen voi lukea kirjoituksistasi.

        Tuokin jo osoittaa ettei kuulemattomuus seurakunnan ojentamiselle vääristä opetuksista, röyhkeä vallantavoittelukaan ja paavinvallan nousu esikoislestadiolaisuudessa, ole sinulle Jumalan sanan vastasta.

        Tällainen hengellinen sokeus osoittaa, millä tiellä sinä olet.

        Olet rakastunut ihmisoppeihin, joka saa turvansa itseään ihailevasta, johtajiaan jumalina palvelevasta sääntökunnasta.


      • salatuimpaansaakka

        KaidanTienKulkija siteeraa joitakin Raamattunkohtia, jotka puhuvat vanhimmista, mutta yhdessäkään kohtaa ei puhuta toisten seurakuntien tai kaikkien seurakuntien vanhimpien yläpuolelle asetettuja vanhimpia.

        Nämä kohdat eivät tue keskusjohtoista hengellistä hallitusta sanallakaan. Jotta sellaista sieltä olisi luettavissa, joudutaan lukemaan rivien välistä eli käyttämään villisti laukkaavaa mielikuvitusta ja ennakkotulkintaa.

        1 Piet 5:3 sanoo "ei herroina halliten niitä, jotka ovat teidän osallenne tulleet, vaan ollen laumalle esikuvina". Tarkoittaa, että alamaisuussuhde uskova-hengellinen hallitus on Raamatunvastainen.

        Vanhimpia oli apostolien aikana, mutta kuten tunnustuskirjat sanovat, mitään arvoasteikkoja ei ole ollut olemassa. Tämä, kuten ei mikään muukaan kohta Raamatussa anna tukea Lapin vanhinten erehtymättömälle ja toisten yläpuolelle korotettua arvoa.

        Tiit 1:5 sanoo, että Tiitus asettaisi joka kaupunkiin vanhimmat, ei että asetettaisi vanhimmat, jotka hallitsevat, johtavat ja neuvovat kaikki seurakuntia, saarnaajia ja kristittyjä.

        Fil 1:1 kertoo samaa, että Filippissä oli Filippin seurakuntaan valitut ja asetetut vanhimmat, jotka kaitsivat Filippin seurakunnassa eikä muita seurakuntia.

        Apt 20:17- kertoo siitä, että Pyhä Henki on pannut Efesossa vanhimmat kaitsijoiksi, paimentamaan Efeson Herran seurakuntaa.

        1.Tim 5:17 seuraa samaa linjaa. Siinäkään ei sanallakaan mainita, että olisi olemassa vanhimpia, jotka johtavat kaikkia seurakuntia tai että olisi olemassa toisia ylempänä olevia vanhimpia, joille ainoastaan on osoitettava kunniotusta. Jokaisessa seurakunnassa on omat vanhimmat, joita on kunnioitettava.


      • salatuimpaansaakka
        salatuimpaansaakka kirjoitti:

        KaidanTienKulkija siteeraa joitakin Raamattunkohtia, jotka puhuvat vanhimmista, mutta yhdessäkään kohtaa ei puhuta toisten seurakuntien tai kaikkien seurakuntien vanhimpien yläpuolelle asetettuja vanhimpia.

        Nämä kohdat eivät tue keskusjohtoista hengellistä hallitusta sanallakaan. Jotta sellaista sieltä olisi luettavissa, joudutaan lukemaan rivien välistä eli käyttämään villisti laukkaavaa mielikuvitusta ja ennakkotulkintaa.

        1 Piet 5:3 sanoo "ei herroina halliten niitä, jotka ovat teidän osallenne tulleet, vaan ollen laumalle esikuvina". Tarkoittaa, että alamaisuussuhde uskova-hengellinen hallitus on Raamatunvastainen.

        Vanhimpia oli apostolien aikana, mutta kuten tunnustuskirjat sanovat, mitään arvoasteikkoja ei ole ollut olemassa. Tämä, kuten ei mikään muukaan kohta Raamatussa anna tukea Lapin vanhinten erehtymättömälle ja toisten yläpuolelle korotettua arvoa.

        Tiit 1:5 sanoo, että Tiitus asettaisi joka kaupunkiin vanhimmat, ei että asetettaisi vanhimmat, jotka hallitsevat, johtavat ja neuvovat kaikki seurakuntia, saarnaajia ja kristittyjä.

        Fil 1:1 kertoo samaa, että Filippissä oli Filippin seurakuntaan valitut ja asetetut vanhimmat, jotka kaitsivat Filippin seurakunnassa eikä muita seurakuntia.

        Apt 20:17- kertoo siitä, että Pyhä Henki on pannut Efesossa vanhimmat kaitsijoiksi, paimentamaan Efeson Herran seurakuntaa.

        1.Tim 5:17 seuraa samaa linjaa. Siinäkään ei sanallakaan mainita, että olisi olemassa vanhimpia, jotka johtavat kaikkia seurakuntia tai että olisi olemassa toisia ylempänä olevia vanhimpia, joille ainoastaan on osoitettava kunniotusta. Jokaisessa seurakunnassa on omat vanhimmat, joita on kunnioitettava.

        KaidanTienKulkija siteeraa joitakin Raamattunkohtia, jotka puhuvat vanhimmista, mutta yhdessäkään kohtaa ei puhuta toisten seurakuntien tai kaikkien seurakuntien vanhimpien yläpuolelle asetettuja vanhimpia.

        Korjaus:

        KaidanTienKulkija siteeraa joitakin Raamattunkohtia, jotka puhuvat vanhimmista, mutta yhdessäkään kohtaa ei puhuta toisten seurakuntien tai kaikkien seurakuntien vanhimpien yläpuolelle asetetuista vanhimmista.


      • Eksytyssuuri
        KaidanTienKulkija kirjoitti:

        Kuuntelin juuri viime lähetyksenä pitämän Minden saarnan helsingistä.
        Siinä ei ollut mitään raamatun vastaista. Mutta todella voimallista Jumalansanaa kylläkin.
        En ihmettele, että kuollut usko ja omanvanhurskauden palvelijat vihaavat sitä!

        Tämän myöskin vahvistan oikeaksi, mutta eriseuralle ei puhdas sana sovi sehän velvoittaisi kääntämään kelkkansa lihallisen vapauden tieltä kaidalletielle.


    • Alkuperäinenkirjoittaja

      Missä kohtaa sanoin, että kristillisyyden yhteinen ymmärrys/hengellinen hallitus = lapin vanhimmat? Niin, en missään. Itse lapin vanhimmat tähän toit mukaan. Osoittaa juuri sitä, kuinka väärin eriseura ymmärtää kaiken. Minä olen sitä mieltä, että hengellinen hallitus on seurakunnan ymmärtäväiset. Keitä sitten he ovat? Varmaankin niitä henkilöitä jotka eivät tuo itseään hirveämmin esiin ja joilla ei ole aina tarve tietää kaikkea, vaan ovat enemmän hiljaa ja kuuntelevat toisia. Ei edelleenkään lapinmaan saarnaajat ole lapinmaan seurakunnan yläpuolella. Se on sitten eri asia, että saarnaajien tulee hallita herran huonetta seurakunnan mandaatilla.

      Jokainen pitäköön meitä Kristuksen palvelioina ja Jumalan salaisuutten huoneenhaltioina. Mutta ainoastaan se huoneenhaltiain seassa etsitään, että joku uskolliseksi löydettäisiin. Mutta vähän minä sitä tottelen, että minä teiltä tuomitaan eli inhimilliseltä päivältä: ja en minä itsekään tuomitse minuani;
      1. Kor. 4:1‭-‬3 FI1776
      http://bible.com/60/1co.4.1-3.FI1776

      Sentähden minä Paavali, Jesuksen Kristuksen vanki, teidän pakanain tähden; Jos te muutoin kuulleet olette Jumalan armon huoneenhallituksesta, joka minulle teidän puoleenne annettu on,
      Ef. 3:1‭-‬2 FI1776
      http://bible.com/60/eph.3.1-2.FI1776

      Edelleen seurakunta hallitsee saarnaajat, mutta siihen seurakuntaan ei kuulu muutama lahtelainen kristillisyyttä sanomalehdissä roskittava juntti, eikä tamperelainen kivisydämminen leipuri.

      Koettele esim itseäsi. Kuinka usein sinulla on tarve ollut käydä kanssapuheissa keskustelemassa tiestä ja matkasta. Kuinka usein olet isojen seurojen aikaan väliaikakylissä ja aamukylissä vaihtamassa kokemuksia ja avaamassa sydäntäsi muille kristityille. Niin, et koskaan, sillä sinulla on eri henki.

      • salatuimpaansaakka

        Minähän kysyin nimenomaan hengellisen hallituksen mandaattia, että tunnustaako luterilaisuus sellaista. Vastaus on että ei tunnusta. Tästä aloitin:

        "Onko Jumalan valtakunnassa seurakunnan yläpuolella olevaa hengellistä hallitusta ja vielä sellaista hallitusta, siis saarnaajia, joiden asema on toisten saarnaajien ja seurakuntalaisten yläpuolella? Onko Jumalan valtakunnassa seurakunnan yläpuolella olevaa hengellistä hallitusta ja vielä sellaista hallitusta, siis saarnaajia, joiden asema on toisten saarnaajien ja seurakuntalaisten yläpuolella?"

        Sinä opetat nyt vastoin sitä, mitä kristillisyydessä on opetettu ja mitä vanhimmista täälläkin on todistettu. Heitä ei saa arvostella, sillä niin tekee syntiä Pyhää Henkeä vastaan. He ovat erehtymättömiä. Hengelliselle hallitukselle on oltava alamainen. Siitähän on lähetetty kirjekin seurakuntiin liittyen seurakunnan tilojen käyttöä: "Kysymys on siitä kristillisyydestä, joka toimii hengenyhteydessä ja rakkaudessa
        Lapinmaan äitiseurakunnan kanssa ja joka on oikean hengellisen hallituksen alainen."

        Hengellinen hallitus on ympäripyöreä mitäänsanomaton vastuunpakoilemiseen ja mielivaltaiseen vallankäyttöön hyvin soveltuva keinotekoinen ilmaisu. Raamattu ei sellaista tunne eikä tunnusta. Piste.

        1. Kor. 4:1‭-‬3 ilmaisee Paavalin evankeliumin julistajan tehtävää, josta tunnustuskirjat puhuu, että kaitsijalla on vain Jumalan sanaan perustuva valta julistaa evankeliumia ja opettaa Jumalan sanaa. Tämä kohta on käännetty eri tavalla eri kielissä. Vanha ruotsinkielen käännös kääntää forvaltare eli hoitaja. Vanha norjankielinen käännös husholdere eli taloudenhoitaja tai taloudenpitäjä. Efesoilaiskirjeessä puhutaan samasta asiasta. Apostoli Paavali oli todella Jumalan salaisuuksien taloudenhoitaja, hän oli apostoli, joka paljasti Vanhassa testamentissa salassa ollutta ilmoitusta Kristuksesta.

        Salaisuus ei suinkaan koske itse hengellistä hallitusta. Sellainen tulkinta noiden tekstien valossa on absurdia.

        Loppukommenttiisi vastaus. Tässä ei ole kysymys minusta, vaan paljon suuremmasta asiasta. Älä käännä keskustelua muualle.


      • Noen
        salatuimpaansaakka kirjoitti:

        Minähän kysyin nimenomaan hengellisen hallituksen mandaattia, että tunnustaako luterilaisuus sellaista. Vastaus on että ei tunnusta. Tästä aloitin:

        "Onko Jumalan valtakunnassa seurakunnan yläpuolella olevaa hengellistä hallitusta ja vielä sellaista hallitusta, siis saarnaajia, joiden asema on toisten saarnaajien ja seurakuntalaisten yläpuolella? Onko Jumalan valtakunnassa seurakunnan yläpuolella olevaa hengellistä hallitusta ja vielä sellaista hallitusta, siis saarnaajia, joiden asema on toisten saarnaajien ja seurakuntalaisten yläpuolella?"

        Sinä opetat nyt vastoin sitä, mitä kristillisyydessä on opetettu ja mitä vanhimmista täälläkin on todistettu. Heitä ei saa arvostella, sillä niin tekee syntiä Pyhää Henkeä vastaan. He ovat erehtymättömiä. Hengelliselle hallitukselle on oltava alamainen. Siitähän on lähetetty kirjekin seurakuntiin liittyen seurakunnan tilojen käyttöä: "Kysymys on siitä kristillisyydestä, joka toimii hengenyhteydessä ja rakkaudessa
        Lapinmaan äitiseurakunnan kanssa ja joka on oikean hengellisen hallituksen alainen."

        Hengellinen hallitus on ympäripyöreä mitäänsanomaton vastuunpakoilemiseen ja mielivaltaiseen vallankäyttöön hyvin soveltuva keinotekoinen ilmaisu. Raamattu ei sellaista tunne eikä tunnusta. Piste.

        1. Kor. 4:1‭-‬3 ilmaisee Paavalin evankeliumin julistajan tehtävää, josta tunnustuskirjat puhuu, että kaitsijalla on vain Jumalan sanaan perustuva valta julistaa evankeliumia ja opettaa Jumalan sanaa. Tämä kohta on käännetty eri tavalla eri kielissä. Vanha ruotsinkielen käännös kääntää forvaltare eli hoitaja. Vanha norjankielinen käännös husholdere eli taloudenhoitaja tai taloudenpitäjä. Efesoilaiskirjeessä puhutaan samasta asiasta. Apostoli Paavali oli todella Jumalan salaisuuksien taloudenhoitaja, hän oli apostoli, joka paljasti Vanhassa testamentissa salassa ollutta ilmoitusta Kristuksesta.

        Salaisuus ei suinkaan koske itse hengellistä hallitusta. Sellainen tulkinta noiden tekstien valossa on absurdia.

        Loppukommenttiisi vastaus. Tässä ei ole kysymys minusta, vaan paljon suuremmasta asiasta. Älä käännä keskustelua muualle.

        Luterilaisuudessahan on myös piispat käytössä. Voisin verrata vanhimpien työtehtäviä piispojen työtehtäviin, jos nyt joitain vertailukohteita voidaan löytää.

        Vastaus kysymykseesi luterilaisesta hierarkiasta: "ei ole muiden seurakuntalaisten yläpuolella olevia saarnaajia tai seurakuntalaisia, vaan kaikki olemme veljiä ja sisaria ja pienin on suurin"

        Ongelma vain on se, että sekoitat puurot ja vellit. Välillä väität täällä seurakunnan olevan näkymätön ja tämä näkymätön seurakuntahan hallitsee omat saarnaajansa. Toisaalta taas väität, että näkyväisen esikoislestadiolaisen liikkeen piirissä olevat olisivat seurakuntalaisia samassa mielessä. Näin ei kuitenkaan ole.

        Sitä yritän juuri henkilökohtaisuuksiin menevällä kysymyksellä sinulle avata, että niin kauan kun et mahdu toisten kristityiden sydämelle, et ole näkymättömän seurakunnan jäsen, jonka seurakunnan jäsenillä on myös hallintavalta saarnaajiensa yli. Jos tuntisit meidät muut sydämestä asti, tässä ei olisi mitään ongelmia, eikä tulisi mieleenkään jättää kristityitä veljiä ja sisaria.


      • salatuimpaansaakka
        Noen kirjoitti:

        Luterilaisuudessahan on myös piispat käytössä. Voisin verrata vanhimpien työtehtäviä piispojen työtehtäviin, jos nyt joitain vertailukohteita voidaan löytää.

        Vastaus kysymykseesi luterilaisesta hierarkiasta: "ei ole muiden seurakuntalaisten yläpuolella olevia saarnaajia tai seurakuntalaisia, vaan kaikki olemme veljiä ja sisaria ja pienin on suurin"

        Ongelma vain on se, että sekoitat puurot ja vellit. Välillä väität täällä seurakunnan olevan näkymätön ja tämä näkymätön seurakuntahan hallitsee omat saarnaajansa. Toisaalta taas väität, että näkyväisen esikoislestadiolaisen liikkeen piirissä olevat olisivat seurakuntalaisia samassa mielessä. Näin ei kuitenkaan ole.

        Sitä yritän juuri henkilökohtaisuuksiin menevällä kysymyksellä sinulle avata, että niin kauan kun et mahdu toisten kristityiden sydämelle, et ole näkymättömän seurakunnan jäsen, jonka seurakunnan jäsenillä on myös hallintavalta saarnaajiensa yli. Jos tuntisit meidät muut sydämestä asti, tässä ei olisi mitään ongelmia, eikä tulisi mieleenkään jättää kristityitä veljiä ja sisaria.

        "Ongelma vain on se, että sekoitat puurot ja vellit. Välillä väität täällä seurakunnan olevan näkymätön ja tämä näkymätön seurakuntahan hallitsee omat saarnaajansa. Toisaalta taas väität, että näkyväisen esikoislestadiolaisen liikkeen piirissä olevat olisivat seurakuntalaisia samassa mielessä. Näin ei kuitenkaan ole."

        En nyt saa oikein kiinni mitä tarkoitat. Seurakunnan näkymättömyydellä tarkoitan sitä, että emme voi tietää ketkä maailman eri puolella ja eri nimillä liikkuvat uskonsa tunnustavat ovat kristittyjä. Myös harhaoppinen harhoineen tulee näkyväksi kun hän julkisesti tunnustaa väärää oppiaan. Ei se enää ole näkymätön.

        Seurakunta manifestautuu tai tulee näkyväksi seurakuntien jumalanpalveluksissa, erityisesti yhteisellä ehtoollisella, mutta siinäkään ei nähdä muita kuin kutsutut. Ei kokoontunut seurakunta ole kokonaan Jumalan kansaa, koska aina on teeskentelijöitä mukana.

        Väitettä että olisin puhunut näkyväisestä esikoislestadioliasesta liikkeestä en ymmärrä enkä muista kirjoittaneeni tuollaista. Jos jotakin siihen viittaavaa pitäisi puhua, niin puhuisin niistä henkilöistä, jotka tunnustautuvat esikoislestadiolaisiksi (en tiedä tarkoitatko separatisteja). Enhän minä muuten tiedä, kuka on tai haluaa olla esikoislestadiolainen, kuin suun tunnustuksesta. Onko hän sydämestään sitä, sitä en voi pelkän tunnustuksen perusteella arvioida, vielä vähemmän sitä, onko hän elävässä uskossa. Tunnustautuminen esikoislestadiolaiseksi ei tietenkään tarkoita olemista automaattisesti kristitty. Mutta nyt en tiedä, tarkoititko kirjoituksellasi pohtia tätä kenttää.

        Toisten kristityiden sydämelle mahtuminen seurakunnan jäsenen kriteerinä on tosi outo. En tunnusta enkä usko sellaiseen kriteeriin. Minkä Raamatun sanan perusteella joku on kristitty sillä mittarilla, että hän mahtuu toisten kristittyjen sydämelle? Ja olenko puhunut itsestäni, että juuri minulla pitäisi olla hallintavalta saarnaajien yli. Olen puhunut seurakunnasta. Jokaisessa paikallisseurakunnassa seurakunnalla on hallintavalta saarnaajiinsa nähden. Omassa seurakunnassani minulla tämä on yhdessä muiden uskovien kanssa, eikä sitä minulta voida riistää mielivaltaisella sydämeen mahtumisen kristeerillä, joka ei perustu mihinkään.

        Totuuden puhujat eivät koskaan mahdu itsensä ylentäneiden sydämiin. Jeesus puhuu vihatuksitulemisesta eräänä kristityn merkkinä. Entäpä jos separatistit vainoavat totuudenpuhujia, mitä sitten tämä sydämeenmahduttamiskriteeri merkitsee? Sekin on samankaltainen mielivallan hallintaväline, kuin epämääräinen hengellinen hallitus.

        Helppo ratkaista kaikki hankalat asiat ja itseensä kohdistuvat nuhteen sanat sanomalla, että enää et mahdu meidän sydämiimme.

        Kaikilla kristityillä on oikeus arvostella ja tuomita väärät ja vahingolliset harahopit ja ihmismielipiteet. Ei siihen tarvita kenenkään ihmisen tai ihmisjoukon lupaa tai mittaria. Onhan niitä keinoja keksitty millä väistellä vastuuta ja paikkaa, missä teot ja ratkaisut punnitaan ja tuodaan päivänvaloon. Kristityn ei sovi hiiviskellä pimeissä nurkissa, väistellä vastuuta, vaan tuoda tekemisensä ja niiden motiivit päivänvaloon ja seistä sanomisiensa takana


      • salatuimpaansaakka
        Noen kirjoitti:

        Luterilaisuudessahan on myös piispat käytössä. Voisin verrata vanhimpien työtehtäviä piispojen työtehtäviin, jos nyt joitain vertailukohteita voidaan löytää.

        Vastaus kysymykseesi luterilaisesta hierarkiasta: "ei ole muiden seurakuntalaisten yläpuolella olevia saarnaajia tai seurakuntalaisia, vaan kaikki olemme veljiä ja sisaria ja pienin on suurin"

        Ongelma vain on se, että sekoitat puurot ja vellit. Välillä väität täällä seurakunnan olevan näkymätön ja tämä näkymätön seurakuntahan hallitsee omat saarnaajansa. Toisaalta taas väität, että näkyväisen esikoislestadiolaisen liikkeen piirissä olevat olisivat seurakuntalaisia samassa mielessä. Näin ei kuitenkaan ole.

        Sitä yritän juuri henkilökohtaisuuksiin menevällä kysymyksellä sinulle avata, että niin kauan kun et mahdu toisten kristityiden sydämelle, et ole näkymättömän seurakunnan jäsen, jonka seurakunnan jäsenillä on myös hallintavalta saarnaajiensa yli. Jos tuntisit meidät muut sydämestä asti, tässä ei olisi mitään ongelmia, eikä tulisi mieleenkään jättää kristityitä veljiä ja sisaria.

        Puutun tässä myös siihen, että nimimerkki Noen ei käsitellyt itse asiaa, vaan tarttui lillukanvarsiin. Onko tarkoitus johdatella keskustelua muille raiteille, jotta tästä mahtavalla rummutuksella pystytettyä kulissia ei saisi tuoda kirkkaaseen päivänvaloon?

        Voisitko olla Noen rehellinen ja vastata, oletko luterilainen ja uskotko luterilaisittan seurakuntaopissa ja tässä seurakunnan johtamista koskevassa asiassa? On syytä olla rehellinen, ettei tule valehdelluksi. Pyhä Henki ei johdata valheiden teille.

        Piispojen tehtävistä selvisi hyvin noissa ylläsiteeratuissa teksteissä, että piispat ovat olleet alkukirkossa ja apostolien aikana samanarvoisia ja hoitaneet oman seurakuntansa asioita, siinä, mihin heidät on kutsuttu ja asetettu. Piispojen valta, kuten yleensä hengellisten isien valta ei perustu mihinkään muuhun kuin sanan valtaan ja se eroaa maallisesta vallankäytöstä. Mitään pakkoa, väkivaltaa, enemmistövaltaa, käskytystä tai voima- tai määräilypolitiikkaa ei voida soveltaa. Omiatuntoja hallitaan vain Jumalan sanalla ja sitäkin rakkaudella armon kautta, lempeydellä ja sävyisyydellä heikkoja, arkamielisiä ja horjuvia kohtaan. Ulkonaisissa tapa-, muoto- ja järjestysasioissa säilytettäköön rauha ja rakkaus sekä vältettäköön kaikkea hämmennystä, rauhattomuutta ja pahennusta. Näinhän esikoislestadiolaisuudessa ei ole menetelty. Mutta se sanottakoon selvyyden vuoksi, että mitään maailmanlaajuista hengellistä johtajistoa tai kollegioita, joka päättäisi kaikkien kristittyjen ja seurakuntien asioista ei ole eikä voida perustaa. Sehän on täysin naurettava ajatus.

        Piispat ovat vain oman hiippakuntansa paimenia, eikä esimerkiksi suomalainen piispa puutu Norjan valtion sisällä toimivien seurakuntien elämään tai päätöksentekoon. Ei edes sillä tavalla, että olisi vain jäsen norjalaisten seurakuntaelimissä. Arkkipiispakaan Suomessa ei ole muiden piispojen johtaja. Vain paavin kirkossa on ylijohtaja, paavi itse.


      • KaidanTienKulkija
        Noen kirjoitti:

        Luterilaisuudessahan on myös piispat käytössä. Voisin verrata vanhimpien työtehtäviä piispojen työtehtäviin, jos nyt joitain vertailukohteita voidaan löytää.

        Vastaus kysymykseesi luterilaisesta hierarkiasta: "ei ole muiden seurakuntalaisten yläpuolella olevia saarnaajia tai seurakuntalaisia, vaan kaikki olemme veljiä ja sisaria ja pienin on suurin"

        Ongelma vain on se, että sekoitat puurot ja vellit. Välillä väität täällä seurakunnan olevan näkymätön ja tämä näkymätön seurakuntahan hallitsee omat saarnaajansa. Toisaalta taas väität, että näkyväisen esikoislestadiolaisen liikkeen piirissä olevat olisivat seurakuntalaisia samassa mielessä. Näin ei kuitenkaan ole.

        Sitä yritän juuri henkilökohtaisuuksiin menevällä kysymyksellä sinulle avata, että niin kauan kun et mahdu toisten kristityiden sydämelle, et ole näkymättömän seurakunnan jäsen, jonka seurakunnan jäsenillä on myös hallintavalta saarnaajiensa yli. Jos tuntisit meidät muut sydämestä asti, tässä ei olisi mitään ongelmia, eikä tulisi mieleenkään jättää kristityitä veljiä ja sisaria.

        Aamen. Asia on juuri näin!


      • Eriseurahuokaa
        salatuimpaansaakka kirjoitti:

        Puutun tässä myös siihen, että nimimerkki Noen ei käsitellyt itse asiaa, vaan tarttui lillukanvarsiin. Onko tarkoitus johdatella keskustelua muille raiteille, jotta tästä mahtavalla rummutuksella pystytettyä kulissia ei saisi tuoda kirkkaaseen päivänvaloon?

        Voisitko olla Noen rehellinen ja vastata, oletko luterilainen ja uskotko luterilaisittan seurakuntaopissa ja tässä seurakunnan johtamista koskevassa asiassa? On syytä olla rehellinen, ettei tule valehdelluksi. Pyhä Henki ei johdata valheiden teille.

        Piispojen tehtävistä selvisi hyvin noissa ylläsiteeratuissa teksteissä, että piispat ovat olleet alkukirkossa ja apostolien aikana samanarvoisia ja hoitaneet oman seurakuntansa asioita, siinä, mihin heidät on kutsuttu ja asetettu. Piispojen valta, kuten yleensä hengellisten isien valta ei perustu mihinkään muuhun kuin sanan valtaan ja se eroaa maallisesta vallankäytöstä. Mitään pakkoa, väkivaltaa, enemmistövaltaa, käskytystä tai voima- tai määräilypolitiikkaa ei voida soveltaa. Omiatuntoja hallitaan vain Jumalan sanalla ja sitäkin rakkaudella armon kautta, lempeydellä ja sävyisyydellä heikkoja, arkamielisiä ja horjuvia kohtaan. Ulkonaisissa tapa-, muoto- ja järjestysasioissa säilytettäköön rauha ja rakkaus sekä vältettäköön kaikkea hämmennystä, rauhattomuutta ja pahennusta. Näinhän esikoislestadiolaisuudessa ei ole menetelty. Mutta se sanottakoon selvyyden vuoksi, että mitään maailmanlaajuista hengellistä johtajistoa tai kollegioita, joka päättäisi kaikkien kristittyjen ja seurakuntien asioista ei ole eikä voida perustaa. Sehän on täysin naurettava ajatus.

        Piispat ovat vain oman hiippakuntansa paimenia, eikä esimerkiksi suomalainen piispa puutu Norjan valtion sisällä toimivien seurakuntien elämään tai päätöksentekoon. Ei edes sillä tavalla, että olisi vain jäsen norjalaisten seurakuntaelimissä. Arkkipiispakaan Suomessa ei ole muiden piispojen johtaja. Vain paavin kirkossa on ylijohtaja, paavi itse.

        Valetta. Oulussa kirkon hengelliset johtajat antoivat kirkon työntekijälle, (ei hengellisen työn tekijä) ukaasin, että sanovat hänen työsuhteensa irti, jos hän osallistuu kirkon ulkopuolisiin ehtoollisiin.

        Sekö on sitä samanarvoisuutta ja sanan valtaa, piispoilta ja kirkkoherroilta??


      • Eriseurahuokaa
        salatuimpaansaakka kirjoitti:

        Puutun tässä myös siihen, että nimimerkki Noen ei käsitellyt itse asiaa, vaan tarttui lillukanvarsiin. Onko tarkoitus johdatella keskustelua muille raiteille, jotta tästä mahtavalla rummutuksella pystytettyä kulissia ei saisi tuoda kirkkaaseen päivänvaloon?

        Voisitko olla Noen rehellinen ja vastata, oletko luterilainen ja uskotko luterilaisittan seurakuntaopissa ja tässä seurakunnan johtamista koskevassa asiassa? On syytä olla rehellinen, ettei tule valehdelluksi. Pyhä Henki ei johdata valheiden teille.

        Piispojen tehtävistä selvisi hyvin noissa ylläsiteeratuissa teksteissä, että piispat ovat olleet alkukirkossa ja apostolien aikana samanarvoisia ja hoitaneet oman seurakuntansa asioita, siinä, mihin heidät on kutsuttu ja asetettu. Piispojen valta, kuten yleensä hengellisten isien valta ei perustu mihinkään muuhun kuin sanan valtaan ja se eroaa maallisesta vallankäytöstä. Mitään pakkoa, väkivaltaa, enemmistövaltaa, käskytystä tai voima- tai määräilypolitiikkaa ei voida soveltaa. Omiatuntoja hallitaan vain Jumalan sanalla ja sitäkin rakkaudella armon kautta, lempeydellä ja sävyisyydellä heikkoja, arkamielisiä ja horjuvia kohtaan. Ulkonaisissa tapa-, muoto- ja järjestysasioissa säilytettäköön rauha ja rakkaus sekä vältettäköön kaikkea hämmennystä, rauhattomuutta ja pahennusta. Näinhän esikoislestadiolaisuudessa ei ole menetelty. Mutta se sanottakoon selvyyden vuoksi, että mitään maailmanlaajuista hengellistä johtajistoa tai kollegioita, joka päättäisi kaikkien kristittyjen ja seurakuntien asioista ei ole eikä voida perustaa. Sehän on täysin naurettava ajatus.

        Piispat ovat vain oman hiippakuntansa paimenia, eikä esimerkiksi suomalainen piispa puutu Norjan valtion sisällä toimivien seurakuntien elämään tai päätöksentekoon. Ei edes sillä tavalla, että olisi vain jäsen norjalaisten seurakuntaelimissä. Arkkipiispakaan Suomessa ei ole muiden piispojen johtaja. Vain paavin kirkossa on ylijohtaja, paavi itse.

        #lainaus
        Piispat ovat vain oman hiippakuntansa paimenia, eikä esimerkiksi suomalainen piispa puutu Norjan valtion sisällä toimivien seurakuntien elämään tai päätöksentekoon. Ei edes sillä tavalla, että olisi vain jäsen norjalaisten seurakuntaelimissä.
        #päättyy


        Tuo on ennenkuulumattoman hölmö lause...
        Pidätkö itseäsi fiksuna????

        Tuo on miltein sama asia että sanoisin näin:
        Presidentit ovat vain oman valtionsa johtajia, eikä esimerkiksi suomalainen presidentti puutu Norjan valtion sisällä toimivan hallituksen elämään tai päätöksentekoon. Ei edes sillä tavalla, että olisi vain jäsen norjalaisten valoikunnissa tai päättävissä elimissä.

        Toisten täytyy opetella kirjoittamista, toisten luetun ymmärtämistä, ja tuollaisten kaltaistesi puupäiden vain YMMÄRTÄMISTÄ.......


      • salatuimpaansaakka
        KaidanTienKulkija kirjoitti:

        Aamen. Asia on juuri näin!

        Onhan näiden separatistien kommentit kuin järjettömien eläinten kanssa keskustelisi. Ei separatistihenkinen tarvitse perustella asioita.

        Se sanoo aamenta omille harhoillensa, niin se on sillä kuitattu. Hurmahenkisyys tekee sokeaksi ja laittaa korvat tukkoon ja tekee ihmisen täysin kykenemättömäksi oppimaan. Ainoa asia, joka silmät ja korvat ja pään täyttää on omien johtajien täysin kritiikitön seuraaminen ja oman kiihkohenkisyyden lumo.

        Tässä toteutuu se varoituksen sana, mistä joskus on varoitettu. Kun eksyy oman kunnian taakse, omiin viisauksiinsa ja omiin ajatuksiinsa rakastuneena, ja laittaa mielipiteittensä alkulähteeksi Jumalan, sieltä on vaikea ellei mahdotontakin palata.

        Tätä merkitsee synti Pyhää Henkeä vastaan. Ihminen on menettänyt täysin kyvyn tajuta omaa äärettömän syvää lankeemustaan valheeseen ja epärehellisyyteen. Hän määrätietoisesti kieltäytyy kohtaamasta totuuden ja seuraamasta omia harhapolkujaan takaisin sekä tunnistamaan ja tunnustamaan erehdystään. Paatunut ei pahalla tahdollakaan katso mitä Jumalan sana asiasta sanoo, vaan pitää valheeseen perustuvan näkemyksensä, johon on rakastunut ja joka on hänen identiteettinsä.

        Ihmisjohtoisissa lahkoissa tapahtumat menevät joskus niin pitkälle, että johtajiaan seuraavat tappavat itsensä yhdessä johtajansa kanssa. Ulkopuolisia he pitävät järkiään saatanan kätyreinä, he eivät usko ketään eivätkä mitään eivätkä suostu nöyrtymään. Uppinisaisuudelle ei riitä järkipuhe, eivät varoitukset, eivät varoittavat esimerkit, ei Raamatun todistus, ei mikään. Niin on väärä henki vienyt pikälle ylpeyteen.


      • heikostimenee
        salatuimpaansaakka kirjoitti:

        "Ongelma vain on se, että sekoitat puurot ja vellit. Välillä väität täällä seurakunnan olevan näkymätön ja tämä näkymätön seurakuntahan hallitsee omat saarnaajansa. Toisaalta taas väität, että näkyväisen esikoislestadiolaisen liikkeen piirissä olevat olisivat seurakuntalaisia samassa mielessä. Näin ei kuitenkaan ole."

        En nyt saa oikein kiinni mitä tarkoitat. Seurakunnan näkymättömyydellä tarkoitan sitä, että emme voi tietää ketkä maailman eri puolella ja eri nimillä liikkuvat uskonsa tunnustavat ovat kristittyjä. Myös harhaoppinen harhoineen tulee näkyväksi kun hän julkisesti tunnustaa väärää oppiaan. Ei se enää ole näkymätön.

        Seurakunta manifestautuu tai tulee näkyväksi seurakuntien jumalanpalveluksissa, erityisesti yhteisellä ehtoollisella, mutta siinäkään ei nähdä muita kuin kutsutut. Ei kokoontunut seurakunta ole kokonaan Jumalan kansaa, koska aina on teeskentelijöitä mukana.

        Väitettä että olisin puhunut näkyväisestä esikoislestadioliasesta liikkeestä en ymmärrä enkä muista kirjoittaneeni tuollaista. Jos jotakin siihen viittaavaa pitäisi puhua, niin puhuisin niistä henkilöistä, jotka tunnustautuvat esikoislestadiolaisiksi (en tiedä tarkoitatko separatisteja). Enhän minä muuten tiedä, kuka on tai haluaa olla esikoislestadiolainen, kuin suun tunnustuksesta. Onko hän sydämestään sitä, sitä en voi pelkän tunnustuksen perusteella arvioida, vielä vähemmän sitä, onko hän elävässä uskossa. Tunnustautuminen esikoislestadiolaiseksi ei tietenkään tarkoita olemista automaattisesti kristitty. Mutta nyt en tiedä, tarkoititko kirjoituksellasi pohtia tätä kenttää.

        Toisten kristityiden sydämelle mahtuminen seurakunnan jäsenen kriteerinä on tosi outo. En tunnusta enkä usko sellaiseen kriteeriin. Minkä Raamatun sanan perusteella joku on kristitty sillä mittarilla, että hän mahtuu toisten kristittyjen sydämelle? Ja olenko puhunut itsestäni, että juuri minulla pitäisi olla hallintavalta saarnaajien yli. Olen puhunut seurakunnasta. Jokaisessa paikallisseurakunnassa seurakunnalla on hallintavalta saarnaajiinsa nähden. Omassa seurakunnassani minulla tämä on yhdessä muiden uskovien kanssa, eikä sitä minulta voida riistää mielivaltaisella sydämeen mahtumisen kristeerillä, joka ei perustu mihinkään.

        Totuuden puhujat eivät koskaan mahdu itsensä ylentäneiden sydämiin. Jeesus puhuu vihatuksitulemisesta eräänä kristityn merkkinä. Entäpä jos separatistit vainoavat totuudenpuhujia, mitä sitten tämä sydämeenmahduttamiskriteeri merkitsee? Sekin on samankaltainen mielivallan hallintaväline, kuin epämääräinen hengellinen hallitus.

        Helppo ratkaista kaikki hankalat asiat ja itseensä kohdistuvat nuhteen sanat sanomalla, että enää et mahdu meidän sydämiimme.

        Kaikilla kristityillä on oikeus arvostella ja tuomita väärät ja vahingolliset harahopit ja ihmismielipiteet. Ei siihen tarvita kenenkään ihmisen tai ihmisjoukon lupaa tai mittaria. Onhan niitä keinoja keksitty millä väistellä vastuuta ja paikkaa, missä teot ja ratkaisut punnitaan ja tuodaan päivänvaloon. Kristityn ei sovi hiiviskellä pimeissä nurkissa, väistellä vastuuta, vaan tuoda tekemisensä ja niiden motiivit päivänvaloon ja seistä sanomisiensa takana

        Erikoiset ry hallitsee Tapani ihanainen


      • salatuimpaansaakka
        Eriseurahuokaa kirjoitti:

        #lainaus
        Piispat ovat vain oman hiippakuntansa paimenia, eikä esimerkiksi suomalainen piispa puutu Norjan valtion sisällä toimivien seurakuntien elämään tai päätöksentekoon. Ei edes sillä tavalla, että olisi vain jäsen norjalaisten seurakuntaelimissä.
        #päättyy


        Tuo on ennenkuulumattoman hölmö lause...
        Pidätkö itseäsi fiksuna????

        Tuo on miltein sama asia että sanoisin näin:
        Presidentit ovat vain oman valtionsa johtajia, eikä esimerkiksi suomalainen presidentti puutu Norjan valtion sisällä toimivan hallituksen elämään tai päätöksentekoon. Ei edes sillä tavalla, että olisi vain jäsen norjalaisten valoikunnissa tai päättävissä elimissä.

        Toisten täytyy opetella kirjoittamista, toisten luetun ymmärtämistä, ja tuollaisten kaltaistesi puupäiden vain YMMÄRTÄMISTÄ.......

        Lapin vanhimmat sokeutuvat Suomalaisten seurakunnan asioihin herroina halliten. Ei vertailukohta ole ollenkaan kaukaa haettu.

        Muuten, osaat lahjakkaasti sekottaa pakkaa ja johdatella keskustelua pois aiheesta.

        Tämä lienee tarkoituskin. Sielunvihollisen taktiikka on hajota ja hallitse. Ettehän te kiihkosepratistit pysty kohtaamaan tosiasioita.


      • Opettele_totuuteen
        Eriseurahuokaa kirjoitti:

        #lainaus
        Piispat ovat vain oman hiippakuntansa paimenia, eikä esimerkiksi suomalainen piispa puutu Norjan valtion sisällä toimivien seurakuntien elämään tai päätöksentekoon. Ei edes sillä tavalla, että olisi vain jäsen norjalaisten seurakuntaelimissä.
        #päättyy


        Tuo on ennenkuulumattoman hölmö lause...
        Pidätkö itseäsi fiksuna????

        Tuo on miltein sama asia että sanoisin näin:
        Presidentit ovat vain oman valtionsa johtajia, eikä esimerkiksi suomalainen presidentti puutu Norjan valtion sisällä toimivan hallituksen elämään tai päätöksentekoon. Ei edes sillä tavalla, että olisi vain jäsen norjalaisten valoikunnissa tai päättävissä elimissä.

        Toisten täytyy opetella kirjoittamista, toisten luetun ymmärtämistä, ja tuollaisten kaltaistesi puupäiden vain YMMÄRTÄMISTÄ.......

        Mikä sinua kirjoittaja vaivaa?

        Haukkumasi kirjoitus Jellivaaran paaveista oli ihan oikea vertaus. Tulivat Suomeen hajoittamaan ev.lut. kirkon piirissä toimineen herätysliikkeen.


      • Valhe_kadottaa
        heikostimenee kirjoitti:

        Erikoiset ry hallitsee Tapani ihanainen

        Miksi vbalehtelet? Ota asioista selvää ennen kun tuollaisia kirjoittelet!!


      • KaidanTienKulkija
        salatuimpaansaakka kirjoitti:

        Onhan näiden separatistien kommentit kuin järjettömien eläinten kanssa keskustelisi. Ei separatistihenkinen tarvitse perustella asioita.

        Se sanoo aamenta omille harhoillensa, niin se on sillä kuitattu. Hurmahenkisyys tekee sokeaksi ja laittaa korvat tukkoon ja tekee ihmisen täysin kykenemättömäksi oppimaan. Ainoa asia, joka silmät ja korvat ja pään täyttää on omien johtajien täysin kritiikitön seuraaminen ja oman kiihkohenkisyyden lumo.

        Tässä toteutuu se varoituksen sana, mistä joskus on varoitettu. Kun eksyy oman kunnian taakse, omiin viisauksiinsa ja omiin ajatuksiinsa rakastuneena, ja laittaa mielipiteittensä alkulähteeksi Jumalan, sieltä on vaikea ellei mahdotontakin palata.

        Tätä merkitsee synti Pyhää Henkeä vastaan. Ihminen on menettänyt täysin kyvyn tajuta omaa äärettömän syvää lankeemustaan valheeseen ja epärehellisyyteen. Hän määrätietoisesti kieltäytyy kohtaamasta totuuden ja seuraamasta omia harhapolkujaan takaisin sekä tunnistamaan ja tunnustamaan erehdystään. Paatunut ei pahalla tahdollakaan katso mitä Jumalan sana asiasta sanoo, vaan pitää valheeseen perustuvan näkemyksensä, johon on rakastunut ja joka on hänen identiteettinsä.

        Ihmisjohtoisissa lahkoissa tapahtumat menevät joskus niin pitkälle, että johtajiaan seuraavat tappavat itsensä yhdessä johtajansa kanssa. Ulkopuolisia he pitävät järkiään saatanan kätyreinä, he eivät usko ketään eivätkä mitään eivätkä suostu nöyrtymään. Uppinisaisuudelle ei riitä järkipuhe, eivät varoitukset, eivät varoittavat esimerkit, ei Raamatun todistus, ei mikään. Niin on väärä henki vienyt pikälle ylpeyteen.

        Et vain ole näyttänyt raamatulla toteen ainoatakaan valhetta, joka olisi lähtenyt kristillisyytemme vanhimpien suusta heidän saarnatessaan Jumalan sanaa!!

        Vihata ja parjata kyllä osaatte, mutta niistä kumpainenkaan ei ole elävän kristillisyyden merkki.

        Mutta Rukoilemme että Jumala avaisi tänä viimeisenä aikana mahdollisimman monen silmät näkemään ja korvat kuulemaan totuuden äänen.


      • Eriseurahuokaa
        Opettele_totuuteen kirjoitti:

        Mikä sinua kirjoittaja vaivaa?

        Haukkumasi kirjoitus Jellivaaran paaveista oli ihan oikea vertaus. Tulivat Suomeen hajoittamaan ev.lut. kirkon piirissä toimineen herätysliikkeen.

        Ei tullut.

        Metsän väki, joka lähti kuunvalossa, ei muutenkaan kuulunut elävään kristillisyyteen, mutta on vuositolkulla roikkunut mukana tehden kaikkensa saadakseen Jumalan lapsia langetettua!

        Jellivaarassa on tämän kristillisyyden äitiseurakunta.
        Aina on ERISEURAT eronnut äitiseurakunnasta. Niin nytkin.

        ERISEURA katkaisi hengen yhteyden etsikon ajan alussa syntyneeseen elävään kristillisyyteen!!

        Helvettiin olette matkalla jollei teille parannuksen armoa enään suoda!!


      • salatuimpaansaakka
        KaidanTienKulkija kirjoitti:

        Et vain ole näyttänyt raamatulla toteen ainoatakaan valhetta, joka olisi lähtenyt kristillisyytemme vanhimpien suusta heidän saarnatessaan Jumalan sanaa!!

        Vihata ja parjata kyllä osaatte, mutta niistä kumpainenkaan ei ole elävän kristillisyyden merkki.

        Mutta Rukoilemme että Jumala avaisi tänä viimeisenä aikana mahdollisimman monen silmät näkemään ja korvat kuulemaan totuuden äänen.

        Tässä ketjussa ja toisessa ketjussa on käsitelty vanhimpien asemaan ja seurakuntaoppia.

        Aloita siitä. Ovat opettaneet vaston luterilaisuutta. Ja sitten on jo usein toistettu neuvo ollut Raamatun ohjetta vastaan olla alamainen kaikelle inhimilliselle järjestykselle. Lapin vanhimpien neuvo suorastaan kumoaa Jumalan sanan. Samoin kun kristillisyytemme ulkopuolella on uskovia, on opetettu ja neuvottu eriseuraan. He ovat aivan selvästi opettaneet rikkomaan kristillisen rakkauden ja rauhan seurakunnissamme. He ovat laiminlyöneet perustelujen antamisen kristittyjen omilletunnoille vahvistukseksi ja jättäneet oletettujen harhaoppien kumoamisen sikseen.

        Oletko KaidanTienKulkija muuten luterilainen vain lahkolainen? Vastaa käsi sydämellä. Uskotko seurakuntaopista ja seurakunnan kaitsemisesta kuten luterilaisuudessa opetetaan? Vai jatkatko valheen tiellä ja totuuden kieltämisen poluilla?


      • salatuimpaansaakka
        Eriseurahuokaa kirjoitti:

        Ei tullut.

        Metsän väki, joka lähti kuunvalossa, ei muutenkaan kuulunut elävään kristillisyyteen, mutta on vuositolkulla roikkunut mukana tehden kaikkensa saadakseen Jumalan lapsia langetettua!

        Jellivaarassa on tämän kristillisyyden äitiseurakunta.
        Aina on ERISEURAT eronnut äitiseurakunnasta. Niin nytkin.

        ERISEURA katkaisi hengen yhteyden etsikon ajan alussa syntyneeseen elävään kristillisyyteen!!

        Helvettiin olette matkalla jollei teille parannuksen armoa enään suoda!!

        Sinussa vaikutta suuri valheen henki. Olet eksynyt totuudesta ja rakastunut valheeseen.

        Et lue etkä käsittele itse asioita, vaan villisti hyppäät tuomitsemaan vaikka et edes tiedä mistä on kyse.

        Katso jos jo olet tehnyt synnin jota ei milloinkaan anneta anteeksi. Olet kärsivä moninkertaiset helvetin tuskat, jos jatkat ja jatkat sokeaa Jumalan työn tuomitsemista ilman Jumalan sanaa ja epäämättömiä todisteita. Sinähän olet kuin hurjistunut härkä, joka hyppii hallitsemattomasti ja tökkii sarvillaan kaikkea vastaan tulevaa ymmärtämättä mitä tekee. Niin tekevät järejettömät eläimet.

        Pysähdy sinä hengelliseen ylpeyteen korkealle kiivennyt kiihkohenki!


      • Noen
        salatuimpaansaakka kirjoitti:

        Puutun tässä myös siihen, että nimimerkki Noen ei käsitellyt itse asiaa, vaan tarttui lillukanvarsiin. Onko tarkoitus johdatella keskustelua muille raiteille, jotta tästä mahtavalla rummutuksella pystytettyä kulissia ei saisi tuoda kirkkaaseen päivänvaloon?

        Voisitko olla Noen rehellinen ja vastata, oletko luterilainen ja uskotko luterilaisittan seurakuntaopissa ja tässä seurakunnan johtamista koskevassa asiassa? On syytä olla rehellinen, ettei tule valehdelluksi. Pyhä Henki ei johdata valheiden teille.

        Piispojen tehtävistä selvisi hyvin noissa ylläsiteeratuissa teksteissä, että piispat ovat olleet alkukirkossa ja apostolien aikana samanarvoisia ja hoitaneet oman seurakuntansa asioita, siinä, mihin heidät on kutsuttu ja asetettu. Piispojen valta, kuten yleensä hengellisten isien valta ei perustu mihinkään muuhun kuin sanan valtaan ja se eroaa maallisesta vallankäytöstä. Mitään pakkoa, väkivaltaa, enemmistövaltaa, käskytystä tai voima- tai määräilypolitiikkaa ei voida soveltaa. Omiatuntoja hallitaan vain Jumalan sanalla ja sitäkin rakkaudella armon kautta, lempeydellä ja sävyisyydellä heikkoja, arkamielisiä ja horjuvia kohtaan. Ulkonaisissa tapa-, muoto- ja järjestysasioissa säilytettäköön rauha ja rakkaus sekä vältettäköön kaikkea hämmennystä, rauhattomuutta ja pahennusta. Näinhän esikoislestadiolaisuudessa ei ole menetelty. Mutta se sanottakoon selvyyden vuoksi, että mitään maailmanlaajuista hengellistä johtajistoa tai kollegioita, joka päättäisi kaikkien kristittyjen ja seurakuntien asioista ei ole eikä voida perustaa. Sehän on täysin naurettava ajatus.

        Piispat ovat vain oman hiippakuntansa paimenia, eikä esimerkiksi suomalainen piispa puutu Norjan valtion sisällä toimivien seurakuntien elämään tai päätöksentekoon. Ei edes sillä tavalla, että olisi vain jäsen norjalaisten seurakuntaelimissä. Arkkipiispakaan Suomessa ei ole muiden piispojen johtaja. Vain paavin kirkossa on ylijohtaja, paavi itse.

        Luterilaisen seurakuntaopin määritteleminen on kyllä varsin hankalaa. Minä tulkitsen Lutherin seurakuntaopin omalla tavallani ja joku muu toisella tavalla. Uskon luterilaisittain seurakunnan johtamista koskevissa asioissa. Olen samaa mieltä myös hengellisestä vallankäytöstä, enkä ole mielestäni havainnut, että olisi fyysistä valtaa käytetty muihin. Toki ymmärrän ja sinäkin ymmärtänet, että jos on saarnaveljiä jotka opettavat eri tavalla tärkeistä hengellisistä asioista ei voida laittaa lähetysmatkoille sekoittamaan seurakunnan yhtenäisyyttä saarnaamalla eri tavalla. Kuitenkin omilla paikkakunnillaan he ovat saarnaamistaan voineet jatkaa vapaasti.

        Jos joku paimenista on epäiltävästi langennut uskosta, kyllä mielestäni siinä vaiheessa muut paimenet voivat laittaa sellaisen kaverin sivuun. En usko myöskään, että on tullut mitään käskyä Ruotsista, vaan suomalaiset ovat itse hoitaneet asian. Ei ainakaan itselläni ole ollut mitään hämmennystä, mielestäni hämmennystä ovat yrittäneet aiheuttaa aivan muut tahot, kuin mitä itse tuot esiin, itse uskon ainakin aivan samalla tavalla kuin aina ennenkin.


      • KaidanTienKulkija
        salatuimpaansaakka kirjoitti:

        Tässä ketjussa ja toisessa ketjussa on käsitelty vanhimpien asemaan ja seurakuntaoppia.

        Aloita siitä. Ovat opettaneet vaston luterilaisuutta. Ja sitten on jo usein toistettu neuvo ollut Raamatun ohjetta vastaan olla alamainen kaikelle inhimilliselle järjestykselle. Lapin vanhimpien neuvo suorastaan kumoaa Jumalan sanan. Samoin kun kristillisyytemme ulkopuolella on uskovia, on opetettu ja neuvottu eriseuraan. He ovat aivan selvästi opettaneet rikkomaan kristillisen rakkauden ja rauhan seurakunnissamme. He ovat laiminlyöneet perustelujen antamisen kristittyjen omilletunnoille vahvistukseksi ja jättäneet oletettujen harhaoppien kumoamisen sikseen.

        Oletko KaidanTienKulkija muuten luterilainen vain lahkolainen? Vastaa käsi sydämellä. Uskotko seurakuntaopista ja seurakunnan kaitsemisesta kuten luterilaisuudessa opetetaan? Vai jatkatko valheen tiellä ja totuuden kieltämisen poluilla?

        Eivät ole opettaneet vastoin raamattua, eikä Lutherin opetuksia!
        Näytä se toteen, että missä he opettavat pieleen. Missä on raamatun vastaista opetusta, niin tutkitaan sitä.

        https://www.dropbox.com/sh/cjpl82g4ybwcln9/AAD7Fhmn8D4RRqd8qq62MvvDa?dl=0


        Sinun on turha yrittää kaataa elävää kristillisyyttä Lutherin opilla, sillä elävä kristillisyys nojaa siihen oppiin, muttei lutherilaiseen kirkkoon. Eikä se ole mikään Lutherin oppi. Vaan se on raamatullinen ja apostolinen oppi, jonka Jumala Lutherille kirkasti, ja joka edelleen elää elävien kristittyjen sydämellä ja suussa.

        Minä uskon Lutherin oppiin, ja kuitenkaan "tämän päivän" evankelisLutherilainen kirkko, ei ole minun hengellinen äiti!
        Olen myös Lestadiolainen, sillä uskon, että Laestadiuksella ja Lutherilla oli sama oppi, kuin apostoleillakin.

        Emmekä me ole ottaneet tuota Lestadiolaisuus nimeä. Sen on maailman ja kuolleen kirkon ihmiset meille antanut Lestadiuksen aikana. Se on heidän meille antama haukkumanimi.


      • Eriseurahuokaa
        salatuimpaansaakka kirjoitti:

        Sinussa vaikutta suuri valheen henki. Olet eksynyt totuudesta ja rakastunut valheeseen.

        Et lue etkä käsittele itse asioita, vaan villisti hyppäät tuomitsemaan vaikka et edes tiedä mistä on kyse.

        Katso jos jo olet tehnyt synnin jota ei milloinkaan anneta anteeksi. Olet kärsivä moninkertaiset helvetin tuskat, jos jatkat ja jatkat sokeaa Jumalan työn tuomitsemista ilman Jumalan sanaa ja epäämättömiä todisteita. Sinähän olet kuin hurjistunut härkä, joka hyppii hallitsemattomasti ja tökkii sarvillaan kaikkea vastaan tulevaa ymmärtämättä mitä tekee. Niin tekevät järejettömät eläimet.

        Pysähdy sinä hengelliseen ylpeyteen korkealle kiivennyt kiihkohenki!

        Villisti hakkaan totuuden ruoskalla kasvoihisi.

        Voit ruveta jo kaikessa katkeruudessasi sovittamaan myllynkiveä kaulaasi, jollei Taivaallinen isä, ole niin armollinen, että avaa silmäsi näkemään pahan työsi.


      • Voittajan_puolella
        Noen kirjoitti:

        Luterilaisen seurakuntaopin määritteleminen on kyllä varsin hankalaa. Minä tulkitsen Lutherin seurakuntaopin omalla tavallani ja joku muu toisella tavalla. Uskon luterilaisittain seurakunnan johtamista koskevissa asioissa. Olen samaa mieltä myös hengellisestä vallankäytöstä, enkä ole mielestäni havainnut, että olisi fyysistä valtaa käytetty muihin. Toki ymmärrän ja sinäkin ymmärtänet, että jos on saarnaveljiä jotka opettavat eri tavalla tärkeistä hengellisistä asioista ei voida laittaa lähetysmatkoille sekoittamaan seurakunnan yhtenäisyyttä saarnaamalla eri tavalla. Kuitenkin omilla paikkakunnillaan he ovat saarnaamistaan voineet jatkaa vapaasti.

        Jos joku paimenista on epäiltävästi langennut uskosta, kyllä mielestäni siinä vaiheessa muut paimenet voivat laittaa sellaisen kaverin sivuun. En usko myöskään, että on tullut mitään käskyä Ruotsista, vaan suomalaiset ovat itse hoitaneet asian. Ei ainakaan itselläni ole ollut mitään hämmennystä, mielestäni hämmennystä ovat yrittäneet aiheuttaa aivan muut tahot, kuin mitä itse tuot esiin, itse uskon ainakin aivan samalla tavalla kuin aina ennenkin.

        Yritit tekstissäsi sanoa, että SS ja HP olisivat langenneet uskosta ja muut veljistä olisivat siksi laittaneet heidät sivuun! Vaan kun kaikki muut saarnaveljistäkin ovat todistaneet, että he opettavat juuri Raamatun mukaisesti!! Silloin syy boikotointiin on oltava joku muu ja se syy on, että halusivat olla noudattamatta UUDISTUKSIA, joita lapista tällä kertaa tuotiin Sakramenttiseparatismin muodossa!! Onneksi kuitenkin hyvin moni älyää asian todellisen laidan! Mitä lie seuraavaksi lapista keksivät,jää nähtäväksi. Varmaan sen, että karvahattua tulisi pitää väärinpäin päässä!!!


      • avasitkosydämes
        salatuimpaansaakka kirjoitti:

        Onhan näiden separatistien kommentit kuin järjettömien eläinten kanssa keskustelisi. Ei separatistihenkinen tarvitse perustella asioita.

        Se sanoo aamenta omille harhoillensa, niin se on sillä kuitattu. Hurmahenkisyys tekee sokeaksi ja laittaa korvat tukkoon ja tekee ihmisen täysin kykenemättömäksi oppimaan. Ainoa asia, joka silmät ja korvat ja pään täyttää on omien johtajien täysin kritiikitön seuraaminen ja oman kiihkohenkisyyden lumo.

        Tässä toteutuu se varoituksen sana, mistä joskus on varoitettu. Kun eksyy oman kunnian taakse, omiin viisauksiinsa ja omiin ajatuksiinsa rakastuneena, ja laittaa mielipiteittensä alkulähteeksi Jumalan, sieltä on vaikea ellei mahdotontakin palata.

        Tätä merkitsee synti Pyhää Henkeä vastaan. Ihminen on menettänyt täysin kyvyn tajuta omaa äärettömän syvää lankeemustaan valheeseen ja epärehellisyyteen. Hän määrätietoisesti kieltäytyy kohtaamasta totuuden ja seuraamasta omia harhapolkujaan takaisin sekä tunnistamaan ja tunnustamaan erehdystään. Paatunut ei pahalla tahdollakaan katso mitä Jumalan sana asiasta sanoo, vaan pitää valheeseen perustuvan näkemyksensä, johon on rakastunut ja joka on hänen identiteettinsä.

        Ihmisjohtoisissa lahkoissa tapahtumat menevät joskus niin pitkälle, että johtajiaan seuraavat tappavat itsensä yhdessä johtajansa kanssa. Ulkopuolisia he pitävät järkiään saatanan kätyreinä, he eivät usko ketään eivätkä mitään eivätkä suostu nöyrtymään. Uppinisaisuudelle ei riitä järkipuhe, eivät varoitukset, eivät varoittavat esimerkit, ei Raamatun todistus, ei mikään. Niin on väärä henki vienyt pikälle ylpeyteen.

        Tunnet näköjään noi ajatukset oikeinkin hyvin, meille Esikoislestadiolaisille on kyllä aivan vierasta oppia. Sori vaan kun ei päästä psykologiaasi lähelle.
        Tottapuhuen me olemme vain Jumalan Sanasta kiinnostuneita.
        Sitä saamme kuulla seurakunnassamme, jossa Kristus on pää ja hän on siellä kestellämme.... Ja sydämissämme.


      • Noen
        Voittajan_puolella kirjoitti:

        Yritit tekstissäsi sanoa, että SS ja HP olisivat langenneet uskosta ja muut veljistä olisivat siksi laittaneet heidät sivuun! Vaan kun kaikki muut saarnaveljistäkin ovat todistaneet, että he opettavat juuri Raamatun mukaisesti!! Silloin syy boikotointiin on oltava joku muu ja se syy on, että halusivat olla noudattamatta UUDISTUKSIA, joita lapista tällä kertaa tuotiin Sakramenttiseparatismin muodossa!! Onneksi kuitenkin hyvin moni älyää asian todellisen laidan! Mitä lie seuraavaksi lapista keksivät,jää nähtäväksi. Varmaan sen, että karvahattua tulisi pitää väärinpäin päässä!!!

        En ole ollenkaan väittänyt heidän langenneen uskosta, vaikkei minulla heistä olekaan ikinä hyvää todistusta hedelmien perusteella ollut. Uskon että heidät laitettiin sivuun lähetystoimesta luottamuspulan takia. Eivät suostuneet opettamaan samalla tavalla veljien kanssa. Luulen myös että rakkaus muihin veljiin ollut katkolla.


      • salatuimpaansaakka
        KaidanTienKulkija kirjoitti:

        Eivät ole opettaneet vastoin raamattua, eikä Lutherin opetuksia!
        Näytä se toteen, että missä he opettavat pieleen. Missä on raamatun vastaista opetusta, niin tutkitaan sitä.

        https://www.dropbox.com/sh/cjpl82g4ybwcln9/AAD7Fhmn8D4RRqd8qq62MvvDa?dl=0


        Sinun on turha yrittää kaataa elävää kristillisyyttä Lutherin opilla, sillä elävä kristillisyys nojaa siihen oppiin, muttei lutherilaiseen kirkkoon. Eikä se ole mikään Lutherin oppi. Vaan se on raamatullinen ja apostolinen oppi, jonka Jumala Lutherille kirkasti, ja joka edelleen elää elävien kristittyjen sydämellä ja suussa.

        Minä uskon Lutherin oppiin, ja kuitenkaan "tämän päivän" evankelisLutherilainen kirkko, ei ole minun hengellinen äiti!
        Olen myös Lestadiolainen, sillä uskon, että Laestadiuksella ja Lutherilla oli sama oppi, kuin apostoleillakin.

        Emmekä me ole ottaneet tuota Lestadiolaisuus nimeä. Sen on maailman ja kuolleen kirkon ihmiset meille antanut Lestadiuksen aikana. Se on heidän meille antama haukkumanimi.

        "Sinun on turha yrittää kaataa elävää kristillisyyttä Lutherin opilla, sillä elävä kristillisyys nojaa siihen oppiin, muttei lutherilaiseen kirkkoon."

        Asia on yksinkertainen ja helppo tarkistaa. Te ette usko ja opeta luterilaisittain. Tuolla on alhaalla kysymyksiä, joihin vastaamalla voi todistaa luterilaisuutensa. Separatistit voivat hyvin kumota harhat alamaisuusvelvoitteista hengelliselle hallitukselle ja luottamuksen vaatimuksista Lapin vanhimpiin, sekä opista ainoaan oikeaan seurakuntaan ym.

        Kenttä on vapaa, kaikki voivat tarkistaa, miten te opetatte ja uskotte.


      • salatuimpaansaakka
        Noen kirjoitti:

        Luterilaisen seurakuntaopin määritteleminen on kyllä varsin hankalaa. Minä tulkitsen Lutherin seurakuntaopin omalla tavallani ja joku muu toisella tavalla. Uskon luterilaisittain seurakunnan johtamista koskevissa asioissa. Olen samaa mieltä myös hengellisestä vallankäytöstä, enkä ole mielestäni havainnut, että olisi fyysistä valtaa käytetty muihin. Toki ymmärrän ja sinäkin ymmärtänet, että jos on saarnaveljiä jotka opettavat eri tavalla tärkeistä hengellisistä asioista ei voida laittaa lähetysmatkoille sekoittamaan seurakunnan yhtenäisyyttä saarnaamalla eri tavalla. Kuitenkin omilla paikkakunnillaan he ovat saarnaamistaan voineet jatkaa vapaasti.

        Jos joku paimenista on epäiltävästi langennut uskosta, kyllä mielestäni siinä vaiheessa muut paimenet voivat laittaa sellaisen kaverin sivuun. En usko myöskään, että on tullut mitään käskyä Ruotsista, vaan suomalaiset ovat itse hoitaneet asian. Ei ainakaan itselläni ole ollut mitään hämmennystä, mielestäni hämmennystä ovat yrittäneet aiheuttaa aivan muut tahot, kuin mitä itse tuot esiin, itse uskon ainakin aivan samalla tavalla kuin aina ennenkin.

        "Luterilaisen seurakuntaopin määritteleminen on kyllä varsin hankalaa. Minä tulkitsen Lutherin seurakuntaopin omalla tavallani ja joku muu toisella tavalla."

        Vapaitten suuntien suhtautumisesta oppiin olen oppinut, että he kiertävät selvien opillisten kannanottojen tekemistä ja pakenevat Pyhän Hengen, henkilökohtaisten kokemusten ja ympäripyöreiden yleistysten taakse. Esikoisleastadiolaisuudessa käytetään termejä kuten hengellinen hallitus, toisen sydämeen mahtuminen, yhteinen ymmärrys, alhaisuudessa kulkeminen ja uudestisyntyminen. Tällaisia fraaseja vilelemällä torjutaan kiusalliset kysymykset, kierretään henkilökohtainen vastuu, kieltäydytään kohtaamasta lähimmäinen hänen ongelmissaan ja pyristellään irti velvollisuuksista perehtyä asioihin.

        Toinen tapa, jossa näkyy asioihin perehtymättömyys, asiantuntemattomuus, laiskuus ja välinpitämättömyys on torjua keskustelu ja kritiikki tuomitsemalla, uhkailemalla ja pelottelemalla. Pistää vain järkiään kaikki ulkoa tulevat huomautukset ja niiden lausujat tuomion kattilaan, ilman pienintäkään asiaan perehtymistä tai henkilöön tutustumista. Nimimerkki Noen on tässä suhteessa lievimmästä päästä.

        Epäselvän ja monitulkintaisuuden taakse on helppo piiloutua. Itse ole täällä väini ja korttini paljastanut ja uskoni tunnustanut. Olen esittänyt tämän ketjun alaosassa kysymyksiä, joihin separatistit voivat antaa selvän ja tyhjentävän vastauksen. Vastausten jälkeen voimme kaikki tarkastaa kirjoittajien luterilaisuuden. Välttely, kiertely ja hämäräperäisyydessä liikkuminen ei ole kristillinen hyve. Jos ei usko luterilaisittain, se pitää tunnustaa. Muuten menee valehtelun puolelle.


      • HäväistynPyhät
        KaidanTienKulkija kirjoitti:

        Et vain ole näyttänyt raamatulla toteen ainoatakaan valhetta, joka olisi lähtenyt kristillisyytemme vanhimpien suusta heidän saarnatessaan Jumalan sanaa!!

        Vihata ja parjata kyllä osaatte, mutta niistä kumpainenkaan ei ole elävän kristillisyyden merkki.

        Mutta Rukoilemme että Jumala avaisi tänä viimeisenä aikana mahdollisimman monen silmät näkemään ja korvat kuulemaan totuuden äänen.

        Vihaaminen ja parjaaminen ei ole elävän uskon merkki.
        KaidanTienKulkija on harvinaisen terävällä päällä,kas kummaa.
        Lapin vanhimmat puhuvat aina Jumalan Sanaa,hei mee oikeesti viettää arkea heidän kanssaan vaikka vuodeksi.Olet koko ajan takiaisena takapuolessa niin huomaat että ihmisiä nuokin on vaan,ei yhtään enempää.


      • Anonyymi
        salatuimpaansaakka kirjoitti:

        "Luterilaisen seurakuntaopin määritteleminen on kyllä varsin hankalaa. Minä tulkitsen Lutherin seurakuntaopin omalla tavallani ja joku muu toisella tavalla."

        Vapaitten suuntien suhtautumisesta oppiin olen oppinut, että he kiertävät selvien opillisten kannanottojen tekemistä ja pakenevat Pyhän Hengen, henkilökohtaisten kokemusten ja ympäripyöreiden yleistysten taakse. Esikoisleastadiolaisuudessa käytetään termejä kuten hengellinen hallitus, toisen sydämeen mahtuminen, yhteinen ymmärrys, alhaisuudessa kulkeminen ja uudestisyntyminen. Tällaisia fraaseja vilelemällä torjutaan kiusalliset kysymykset, kierretään henkilökohtainen vastuu, kieltäydytään kohtaamasta lähimmäinen hänen ongelmissaan ja pyristellään irti velvollisuuksista perehtyä asioihin.

        Toinen tapa, jossa näkyy asioihin perehtymättömyys, asiantuntemattomuus, laiskuus ja välinpitämättömyys on torjua keskustelu ja kritiikki tuomitsemalla, uhkailemalla ja pelottelemalla. Pistää vain järkiään kaikki ulkoa tulevat huomautukset ja niiden lausujat tuomion kattilaan, ilman pienintäkään asiaan perehtymistä tai henkilöön tutustumista. Nimimerkki Noen on tässä suhteessa lievimmästä päästä.

        Epäselvän ja monitulkintaisuuden taakse on helppo piiloutua. Itse ole täällä väini ja korttini paljastanut ja uskoni tunnustanut. Olen esittänyt tämän ketjun alaosassa kysymyksiä, joihin separatistit voivat antaa selvän ja tyhjentävän vastauksen. Vastausten jälkeen voimme kaikki tarkastaa kirjoittajien luterilaisuuden. Välttely, kiertely ja hämäräperäisyydessä liikkuminen ei ole kristillinen hyve. Jos ei usko luterilaisittain, se pitää tunnustaa. Muuten menee valehtelun puolelle.

        Kallis veljemme nimimerkki salatuinpaansaakka !
        Kirjoitit että esikoislestadiolaisuudessa käytetään fraaseja uudesti syntyminen yhteinen ymmärrys alhaisuudessa kulkeminen jne . Nyt kuitenkin Jumalan sana opettaa että ettette synty uudesti ylhäältä Nikodeemus ei aikanaan ymmärtänyt eikä hänen uskonveljet kuinka uudesti syntyminen tapahtuu . Toiseksi kristillisyyden pääasiassa ei voi olla tuhansia tai miljoonia eri oppeja vaan yksi Kristuksen oppi . Myös alhaisuudessa kulkemista kristitty ahkeroi uskossa kulkea vaikka allekirjoittanut ei kykene siihenkään . Sen vuoksi Apostoli kirjoittaa ei niin että olisin sen saavuttanut vaan minä riennän sitä kohti että sen saavuttaisin . Oikea kristillisyys on hengessä ja totuudessa


    • salatuimpaansaakka

      Sen sanon teille kiihkoseparatistit, että jos te jatkatte samaa epärehellistä tosiasioiden kiertelyä ja vastaaninttämistä välittämättä itse asiasta ja aiheesta jonka minä nostin pöydälle, te olette suuressa vaarassa tehdä syntiä Pyhää Henkeä vastaan.

      Jumalan sanan päälle rakennetun ja Jumalan evankeliumissa vaikuttaman työn nimittäminen sielunvihollisen työksi on kohtalokas teko. Se voi olla iankaikkisesti peruuttamatonta.

      Eihän teidän väitteidenne takana ole muuta kuin vanha peritty käsitys vanhimmista ja heidän mielipiteistään. Ihmismielipiteet ovat hiekan päälle rakentamista.

    • Salakavala_orjuus

      "yhteinen" ymmärrys joo. Kaikkihan sen tiedämme että kyseessä on pienen liikettä johtavan lakihenkisen dynastian mielipiteistä.

      Nämä heidän ymmärryksensä ovat kokoelma itse keksittyjä sääntöjä ja lakeja, joita täyttämällä ralennetaan ja vahvistetaan omaa vanhurskautta.

      Näiden sääntöjen avulla myös kontrolloidaan jäseniä, ovatko he meitä jotka pelastumme, vai muita.

      Yksi naurettava tyyppi toistelee lausetta, "kitarat esiin". :}}} Hänellä ei ole mitään muuta todistusta pelastumisestaan. Köyhät on eväät kun koittaa tuota kaipata viimeisellä tuomiolla puolustuksekseen.

      Terve Jeesus. Minä olen se mies joka en soittanut kitaraa! Minä luotin lapinvanhimpien neuvoihin.

      On sääli nähdä ja kuulla sokeaa joka luulee ja uskoo olevansa näkevä.

      Mulla ei ollut kitaraa, terve Jeesus.

      Sokeiden taluttajien syytä paljolti että tällaisia sokeita on jotka luottavat tyhjiin puheisiin ja rakentavat pelastuksena puiden heinien ja olkien varaan. Halveksivat ja pilkkaavat julkisesti Kristuksen lunastustyötä ja Jumalan armoa. Uskovat pelastuksensa sen varaan etten soittanut kitaraa.

      En minäkään ole soittanut, mutta ei siitä pisteitä taivaassa lueta. Paremmin hanurilla saa liiketyä niveliin jos vaan osaa soittaa. Hieno Jumalan lahja tuo taito saada eri soittimilla syntymään musiikkia. Ja kun eri soittimia on paljon ja ne soivat harmoonisesti yhteen se on hienoa kuunnella. Jumala ei onneksi ole esikoislestadiolainen eikä tarvitse neuvoa lapinvanhimmilta. Emme mekään tarvitse neuvoja heiltä jotka olemme Jumalan lapsia. usko Kristuksen kautta Jumalaan tuo ilon ja rauhan elämään. Usko ihmisiin tuo orjuuden. Orja ei voi soittaa kitaraa. Vapaa saa soittaa.

    • sokeporukkasiinailla

      Mainittiin 28 kertaa luterilai*

      6 kertaa sana Jeesus

      Ei kertaakaan uudestisyntymä tai uskoontuleminen

      siinä se on teidän oppinne.

    • aika_kuluu

      Mitä sitä enää vääntämään. Ne jotka eivät halua tunnustaa tämän heräyksen alussa muodostunutta hengellistä hallintomallia ovat äänestäneet jaloillaan. Joku yrittää tunnustuskirjoilla kaataa myös esikoisuuden yhden peruspilarin. Näinhän on aikaisemmissa hajaannuksissa käynyt ja syitä on monia.

      Vanhimmat ja äitiseurakunta on tärkeä osa kristillisyyden yhtenäisyyden kannalta. Oppeihin ja sen muotoon tulee vääjäämättä ajan ja maailman muuttuessa monenlaisia harhautumia. Uskallan väittää, että esikoislestadiolaisuus on lähimpänä sitä muotoa, johon kristillisyys jäi LLL kuoleman jälkeen. Siis se osa, joka jää hengellisen hallituksen kaitsannan alaisuuteen.

    • KaidanTienKulkija

      Joku tuolla ylempänä sanoi näin verraten kirkkoa esikoislestadiolaisuuteen.

      #lainaus
      Piispat ovat vain oman hiippakuntansa paimenia, eikä esimerkiksi suomalainen piispa puutu Norjan valtion sisällä toimivien seurakuntien elämään tai päätöksentekoon. Ei edes sillä tavalla, että olisi vain jäsen norjalaisten seurakuntaelimissä.
      #päättyy


      Siinäpä se onkin kirkot ovat eri valtioissa eri kirkkoja eri opeilla jotkut vihkivät homoja, jotkut ei.
      Toistensa alueille ja uskon perustuksiin heillä ei ole mitään asiaa kajota.


      Mutta elävä kristillisyys esikoislestadiolaisuudessa on kautta maailman sama! Meillä on samat yhteiset opettajat ja saarnaajat, yhteinen usko Jumalaan ja yhteinen päämäärä.

      Niin kuin Minde saarnassaankin sanoi:

      ""[Että olisimme vapahtajassa löydetyt], että kaikki kerskauksemme ja kaikki autuutemme on ainoastaan vapahtajassa. Riippumatta siitä mikä tausta minulla on.
      Jos asumasijani on helsingissä taikka lapinmaalla, niin se ei merkitse mitään. Se on sama kristillisyys. Ei ne ole osastoja eri maissa, että jonkinlainen pääkonttori olisi lapinmaalla. Vaan että minut vapahtajassa läydettäisiin. Missä vapahtaja on tänään? Minä sen äsken mainitsin. Hän elää, hän elää uskovaisten sydämissä. Hän on sitonut itsensä seurakuntaansa joka verisen tuskan kautta on syntynyt ruotsinlapin maalla, nimittäin se sama seurakunta on sen jälkeen levinnyt ja hän on edelleenkin siinä päänä ja päällikkönä.""

    • aika_kuluu

      Eipä sitä voi enää selvemmin sanoa. Hämmästyttävää on se, että niin monet ovat tämän opin hylkäämään. Joiden vanhemmat tai isovanhemmat löysivät turvan ja suojan paikan, johon he kiinnittävät lapsiaan ja lasten lapsiaan. Vai tekivätkö niin vai menikö pahan puhumisen puolelle ja omaan viisauteen?. Nyt seuraten sitten niitä opettajia, jotka olivat valmiit tekemään tämän kauaskantoisen ja kohtalokkaan ratkaisun.

    • salatuimpaansaakka

      Jokaisen separatistin tulee pureutua oleelliseen. Oletko luterilainen?

      Uskotko luterilaiseen seurakuntaoppiin, että kaikkialla maailmassa siellä, missä on kirkon seitsemän tuntomerkkiä on Kristuksen seurakunta? (Tuntomerkit: Jumalan sana, kaste, ehtoollinen, virka, avainten valta, rukous ja kiitos, pyhä risti).

      Uskotko luterilaisittain, että Lapin vanhimmat eivät ole eivätkä voi olla seurakunnan yläpuolella?

      Uskotko luterilaisittain, etteivät Lapin vanhimmat ole erehtymättömiä?

      Uskotko luterilaisittain, että Lapin vanhimpia saa ja pitääkin arvostella ja heidän puheitaan tarkastella kriittisesti?

      Uskotko luterilaisittain, ettei seurakunnassa ole sellaista hengellistä elintä, joka voisi asettua seurakunnan ja kaiken kritiikin yläpuolelle, tarkoitan hengellistä hallitusta?

      Uskotko luterilaisittain, ettei Lapin vanhimmille ja hengelliselle hallitukselle tarvitse olla alamainen, vaan Kristukselle ja sille Jumalan sanalle, jota kaitsijat julistavat jos sitä julistavat?

      Kristityn tulee olla rehellinen ja vastata rehellisesti, jottei tule valehdelleeksi ja antaneeksi väärää kuvaa omasta oikeaoppisesta luterilaisuudesta. Jos kaikkiin noihin edellämainittuihin kohtiin vastaa EI, niin et ole luterilainen.

      • KaidanTienKulkija

        Oliko Luther erehtymätön? Entä Laestadius? Apostolit?

        Jollei, niin miten määrittelet kuka oli eniten oikeassa?

        SANOIT:

        ""Uskotko luterilaisittain, ettei Lapin vanhimmille ja hengelliselle hallitukselle tarvitse olla alamainen, vaan Kristukselle ja sille Jumalan sanalle, jota kaitsijat julistavat jos sitä julistavat?""

        Eli papeille ja kirkollekkaan ei tarvitse olla alamainen?? Eikö edes inhimilliselle järjestykselle??
        Hengellinen hallitushan on raamatullinen hengellinen järjestys? Onko se vähempiarvoinen kuin inhimillinen järjestys?

        Sinäkö olet kelvollinen arvioimaan kuka puhuu Jumalan sanaa ja kuka ei? Uskotko omaan viisauteesi niin paljon?

        Mikset näytä raamatulla toteen lapinvanhinten puheista niitä kohtia joita ei mielestäsi raamattu vahvista?


      • salatuimpaansaakka
        KaidanTienKulkija kirjoitti:

        Oliko Luther erehtymätön? Entä Laestadius? Apostolit?

        Jollei, niin miten määrittelet kuka oli eniten oikeassa?

        SANOIT:

        ""Uskotko luterilaisittain, ettei Lapin vanhimmille ja hengelliselle hallitukselle tarvitse olla alamainen, vaan Kristukselle ja sille Jumalan sanalle, jota kaitsijat julistavat jos sitä julistavat?""

        Eli papeille ja kirkollekkaan ei tarvitse olla alamainen?? Eikö edes inhimilliselle järjestykselle??
        Hengellinen hallitushan on raamatullinen hengellinen järjestys? Onko se vähempiarvoinen kuin inhimillinen järjestys?

        Sinäkö olet kelvollinen arvioimaan kuka puhuu Jumalan sanaa ja kuka ei? Uskotko omaan viisauteesi niin paljon?

        Mikset näytä raamatulla toteen lapinvanhinten puheista niitä kohtia joita ei mielestäsi raamattu vahvista?

        Et vastannut kysymyksiin. Jään odottamaan vastaustasi ja muiden vastausta.


      • Vastailija

        Uskon Luterilaiseen seurakuntaoppiin. Yhtenä seurakunnan tuntomerkeistä on evankeliumin julistaminen puhtaasti. Milloin tämä sitten tapahtuu, sitä miettiköön kukin keskenään. Jos esim. ei enää julisteta raamatun mukaan, että naisen tulee peittää päänsä sanan kuulossa, onko evankeliumin oppi oikea? Oletko joskus kuullut evlut kirkon maallikkojäsenen (lukuun ottamatta lestadiolaisia) käyttävän avainten valtaa?

        Seurakunnan saarnaajat eivät ole seurakunnan yläpuolella. Tässä on kuitenkin myös syytä määritellä seurakunta. Saarnaajia voi arvostella ainoastaa näkymättömän Kristuksen seurakunnan jäsenet. Muiden arvostelut jääkööt omaan arvoonsa. Lisäksi arvostelu on mielestäni lapsellista, aikuisilla on tapana hoitaa asiat keskustelemalla toista kunnioittaen.

        Ei minun mielestäni Lutherin oppiin kuulu se, että lähtökohtaisesti seurakuntalaisen tulee epäillä sanan julistusta jos kokee olevansa samasta uskosta osallinen kuin saarnaaja. Oma kokemukseni on, että jos kuuntelee saarnaajaa pelkästään kriittisin korvin, yhtä tyhjänä lähtee, kuin tuleekin. Ylikriittisyys siis pois.

        Seurakunnassa ei ole toisten yläpuolella olevia elimiä vaan pienin on suurin. Kritiikki kuulostaa kristityn korvaan varsin typerältä sanalta. Rakentava palaute voisi sopia paremmin.

        Enne kaikkea alamainen tulee olla Jumalalle ja hänen sanalleen, mutta myös toisille kristityille. Se on suurin, joka on toisten palvelija. Näin myös Kristus tuli palvellen.

        En voi yhtyä kaikkiin esittämiisi kohtiin ja pitää niitä Lutherin ajatuksina.


      • KaidanTienKulkija
        Vastailija kirjoitti:

        Uskon Luterilaiseen seurakuntaoppiin. Yhtenä seurakunnan tuntomerkeistä on evankeliumin julistaminen puhtaasti. Milloin tämä sitten tapahtuu, sitä miettiköön kukin keskenään. Jos esim. ei enää julisteta raamatun mukaan, että naisen tulee peittää päänsä sanan kuulossa, onko evankeliumin oppi oikea? Oletko joskus kuullut evlut kirkon maallikkojäsenen (lukuun ottamatta lestadiolaisia) käyttävän avainten valtaa?

        Seurakunnan saarnaajat eivät ole seurakunnan yläpuolella. Tässä on kuitenkin myös syytä määritellä seurakunta. Saarnaajia voi arvostella ainoastaa näkymättömän Kristuksen seurakunnan jäsenet. Muiden arvostelut jääkööt omaan arvoonsa. Lisäksi arvostelu on mielestäni lapsellista, aikuisilla on tapana hoitaa asiat keskustelemalla toista kunnioittaen.

        Ei minun mielestäni Lutherin oppiin kuulu se, että lähtökohtaisesti seurakuntalaisen tulee epäillä sanan julistusta jos kokee olevansa samasta uskosta osallinen kuin saarnaaja. Oma kokemukseni on, että jos kuuntelee saarnaajaa pelkästään kriittisin korvin, yhtä tyhjänä lähtee, kuin tuleekin. Ylikriittisyys siis pois.

        Seurakunnassa ei ole toisten yläpuolella olevia elimiä vaan pienin on suurin. Kritiikki kuulostaa kristityn korvaan varsin typerältä sanalta. Rakentava palaute voisi sopia paremmin.

        Enne kaikkea alamainen tulee olla Jumalalle ja hänen sanalleen, mutta myös toisille kristityille. Se on suurin, joka on toisten palvelija. Näin myös Kristus tuli palvellen.

        En voi yhtyä kaikkiin esittämiisi kohtiin ja pitää niitä Lutherin ajatuksina.

        Itse en jaksanut alkaa kirjoittamaan. Mutta yhdyn, näihin "vastailijan" antamiin vastauksiin.

        Jos ihminen on kuolleessa uskossa, niin hänen evankeliumin Julistus on turhaa. Sillä PyhäHenki tekee sanan eläväksi.

        Todistaahan raamattukin, että elävässä uskossa oleva pyhänhengen saanut kristitty, ei puhu omia sanoja, vaan Jumalan sanoja.
        Se pätee tänäkin päivänä!
        Ja siis tälläisten asuvaisen pyhänhengen saaneiden ihmisten sanoista ja puheista on myös Pyhä raamattu koottu!

        Viallisten, vajavaisten, mutta armoitettujen ihmisten puheista. (Lukuunottamatta Jeesuksen puheet)

        On vaarallinen tie lähteä tekemään kristittyjen edessä tyhjäksi ne puheet ja saarnat, joita saarnaajamme pyhänhengen valkeudessa saarnaavat!


      • alanjolähteäpikkuhiljaaa
        KaidanTienKulkija kirjoitti:

        Itse en jaksanut alkaa kirjoittamaan. Mutta yhdyn, näihin "vastailijan" antamiin vastauksiin.

        Jos ihminen on kuolleessa uskossa, niin hänen evankeliumin Julistus on turhaa. Sillä PyhäHenki tekee sanan eläväksi.

        Todistaahan raamattukin, että elävässä uskossa oleva pyhänhengen saanut kristitty, ei puhu omia sanoja, vaan Jumalan sanoja.
        Se pätee tänäkin päivänä!
        Ja siis tälläisten asuvaisen pyhänhengen saaneiden ihmisten sanoista ja puheista on myös Pyhä raamattu koottu!

        Viallisten, vajavaisten, mutta armoitettujen ihmisten puheista. (Lukuunottamatta Jeesuksen puheet)

        On vaarallinen tie lähteä tekemään kristittyjen edessä tyhjäksi ne puheet ja saarnat, joita saarnaajamme pyhänhengen valkeudessa saarnaavat!

        mitä kaikkea voimallisia tekoja kaitamies tekee ja onko ne ihan päivittäisiä?

        minulla olisi vaivoja, mihin voin tulla niiden kanssa ja saada apu?

        eli jos ei noin täydelliseltä sitä saa, mist sen sitten saa, kerro?


      • salatuimpaansaakka
        Vastailija kirjoitti:

        Uskon Luterilaiseen seurakuntaoppiin. Yhtenä seurakunnan tuntomerkeistä on evankeliumin julistaminen puhtaasti. Milloin tämä sitten tapahtuu, sitä miettiköön kukin keskenään. Jos esim. ei enää julisteta raamatun mukaan, että naisen tulee peittää päänsä sanan kuulossa, onko evankeliumin oppi oikea? Oletko joskus kuullut evlut kirkon maallikkojäsenen (lukuun ottamatta lestadiolaisia) käyttävän avainten valtaa?

        Seurakunnan saarnaajat eivät ole seurakunnan yläpuolella. Tässä on kuitenkin myös syytä määritellä seurakunta. Saarnaajia voi arvostella ainoastaa näkymättömän Kristuksen seurakunnan jäsenet. Muiden arvostelut jääkööt omaan arvoonsa. Lisäksi arvostelu on mielestäni lapsellista, aikuisilla on tapana hoitaa asiat keskustelemalla toista kunnioittaen.

        Ei minun mielestäni Lutherin oppiin kuulu se, että lähtökohtaisesti seurakuntalaisen tulee epäillä sanan julistusta jos kokee olevansa samasta uskosta osallinen kuin saarnaaja. Oma kokemukseni on, että jos kuuntelee saarnaajaa pelkästään kriittisin korvin, yhtä tyhjänä lähtee, kuin tuleekin. Ylikriittisyys siis pois.

        Seurakunnassa ei ole toisten yläpuolella olevia elimiä vaan pienin on suurin. Kritiikki kuulostaa kristityn korvaan varsin typerältä sanalta. Rakentava palaute voisi sopia paremmin.

        Enne kaikkea alamainen tulee olla Jumalalle ja hänen sanalleen, mutta myös toisille kristityille. Se on suurin, joka on toisten palvelija. Näin myös Kristus tuli palvellen.

        En voi yhtyä kaikkiin esittämiisi kohtiin ja pitää niitä Lutherin ajatuksina.

        Vastailija laittoi ehdot luterilaiselle seurakuntaopille eikä vastannut kaikkiin kysymyksiin. Naisten huivipakko ei kuulu kirkon tuntomerkkeihin eikä kuulu puhtaaseen evankeliumiin eikä ole sen julistamista.

        Kommenttia näkymättömän seurakunnan jäsenen oikeudesta arvostella en ymmärrä. Kaikilla on oikeus arvostella saarnaa ja opetusta, jopa niillä, jotka eivät ole kristittyjä. Ei Raamattu sitä kiellä. Saarna on julkista, julkisesti sitä arvosteltakoon, varsinkin niiden saarnoja, jotka vakuuttelevat edustavansa ainoaa totuutta maailmassa. Onhan aasikin nuhdellut vanhassa testamentissa ihmistä.

        Ylikriittisyydestä ei ole kyse, vaan omasta sielun pelastuksesta, lähimmäisistä ja heikoista omistatunnoista ja kokonaisista seurakunnista ja niiden kohtalosta.

        Se on totta, että kristittyjen tulee olla toinen toisilleen alamaiset, sen sanoo nimittäin Raamattu itse.

        Kiitosta ansaitsee sen selvä toteaminen ja myöntäminen, että seurakunnan saarnaajat eivät ole seurakunnan yläpuolella. Lapin vanhimmat eivät siis ole seurakunnan hallitsijoita eikä hengelliselle hallitukselle tarvitse olla alamainen ilman ehtoja.

        Muuten Vastailijan uskontunnustus oli epäselvää puhetta. Sen perusteella ei voida juurikaan päästä oikeasta opetuksen selville vesille, mikä koskee tämän otsikon aihetta. Harhaopit tulee kieltää, kumota ja antaa tilalle oikea raamatullinen oppi.


      • aika_kuluu

        Jos käytössänne on Vanhintenkirja 2 niin lukekaapa sivulta 189 Gällivaaran joulukokouksista 1916 kirjoitettu kirje. Erityisesti kohta, joka alkaa:

        Ja turvassa olette rakkaat veljet ja sisaret, jotka olette oven Herra Jeesuksen kautta johdatetut elävässä uskossa olevaan laumaan, joka syystä kutsutaan esikoisten seurakunnaksi, kun niin monet siitä lohkeavat ja vastaan nousevat ja sen hengellisen hallituksen alta itsensä irti kiskovat. Ja niistä ne tulevat ne tuntemattomat metsätokat. Sitten tuodaan esille, että pitäkää armona, että saatte olla tuon hengellisen hallituksen alla ja niin tulette varjeluksi. Ja mikä vielä tärkeintä, kirje toteaa, Ja sen tähden kaivataan täysi kuuliaisuus opetuslapsilta opettajillensa, jos pitää kristillisyyden menestymän. Ja varoitetaan maailman rakkaudesta ja siitä, ettei herraskristillisyys saisi valtaa kristittyjen keskuudessa. No miten on käynyt, miten ovat esikoiset Ry:n kannattajat toimineet? Miten on kuuliaisuuden ja lapsen mielen laita kun haukutaan vanhimpia lappareiksi ja separaattoreiksi. Ja niitä, jotka haluavat edelleen toimia uskonkuuliaisuudessa niille neuvoille, joita olemme saaneet. Ei olisi koko herätysliikettä(esikoisia) jos aikanaan ei olisi ollut uskovia, joilla oli tämä lapsen eli Kristuksen mieli. Suuri vastuu on niillä opettajilla ja kaikilla vastaan seisojilla, jotka nousivat vastaan ja nyt vievät taas yhden metsätokan mennessään


      • KaidanTienKulkija
        alanjolähteäpikkuhiljaaa kirjoitti:

        mitä kaikkea voimallisia tekoja kaitamies tekee ja onko ne ihan päivittäisiä?

        minulla olisi vaivoja, mihin voin tulla niiden kanssa ja saada apu?

        eli jos ei noin täydelliseltä sitä saa, mist sen sitten saa, kerro?

        Täydelliseltä? Sellaistako olen antanut ymmärtää? Enkö juuri siitä ole eniten puhunut, ettei ihmis täydellisyydellä voita mitään? En minä etkä sinä!

        Sellaista en tunne. Päin vastoin, tunnen paljon heikkoutta ja vähä voimaisuutta.
        Monet kristityt näyttävät silmissäni niin kauniilta, että monesti en pysty itseäni pitämään heidän vertaisenaan.
        Joskus tulee mieleen, että jos he tietäisivät minun ajatus elämäni ja heikkouteni, niin moniko jaksaisi minua kristittynä pitää.
        Mutta tahdon siltinkin uskoa, että minutkin on lunastettu, ja saan olla Jumalan lapsi, pelkästä armosta.


        Mutta jollei millään omalla täydellisyydellä voita mitään, niin ei itsensä alaspainamisella ja epäuskolla omaa kristillisyyttä kohtaan voita mitään sen enempää.
        Sillä meillä on meidän veljemme Jumalan Poika Jeesus Kristus, joka itsensä alensi ja painoi alas helvettiin minun ja sinun edestäsi. Siinä on meidän uskomme ja lunastuksemme. Sitä emme saa epäillä, emmekä siihen mitään omaa lisätä!


        Kuitenkin toivon että jos tahdot lyödä alas kirjoitukseni, niin tee se raamatulla osoittaen vääräksi. Sillä en voi uskostani mitään pois ottaa, niin kauan kun sen raamatu vahvistaa.


      • PyhätHäväistyy
        salatuimpaansaakka kirjoitti:

        Et vastannut kysymyksiin. Jään odottamaan vastaustasi ja muiden vastausta.

        Mihin perustat nuo kysymykset??? Missä on Lutherin opetukset kysymyksen aiheesta, ja lähde että missä Luther niin opettaa?

        Laita joka kysymyksen eteen Lutherin opetus aiheesta, niin vastaan sen jälkeen jokaiseen?

        Nuo on täysin turhia kysymyksiä, jollei sinulla ole näyttää Lutherin kirjoituksista selvää vastausta jokaiseen!
        Lutherilaisen kirkon, sen pappejen tai seurakunnan vastaukset ja mielipiteet ei käy.


      • salatuimpaansaakka
        PyhätHäväistyy kirjoitti:

        Mihin perustat nuo kysymykset??? Missä on Lutherin opetukset kysymyksen aiheesta, ja lähde että missä Luther niin opettaa?

        Laita joka kysymyksen eteen Lutherin opetus aiheesta, niin vastaan sen jälkeen jokaiseen?

        Nuo on täysin turhia kysymyksiä, jollei sinulla ole näyttää Lutherin kirjoituksista selvää vastausta jokaiseen!
        Lutherilaisen kirkon, sen pappejen tai seurakunnan vastaukset ja mielipiteet ei käy.

        Missä keskusteluketjussa olet? Luetko yleensä mitä tänne kirjoitetaan.

        Olen siteerannut tämän ketjun alkuun Lutherin ja tunnustuksemme uskon ja opetuksen.

        Lue.

        Vai onko sinun taktiikkanasi kiertää vastuun kantaminen tekemällä aina hankalassa paikassa vastakysmyksiä?


      • PyhätHäväistyy
        salatuimpaansaakka kirjoitti:

        Missä keskusteluketjussa olet? Luetko yleensä mitä tänne kirjoitetaan.

        Olen siteerannut tämän ketjun alkuun Lutherin ja tunnustuksemme uskon ja opetuksen.

        Lue.

        Vai onko sinun taktiikkanasi kiertää vastuun kantaminen tekemällä aina hankalassa paikassa vastakysmyksiä?

        Ethän sinä ole päässyt edes alkuun jos tahdot Lutherilla kysymyksesi selittää.

        Et voi asettaa tällaista kysymystä, selittämättä sen sisältöä:

        # Uskotko luterilaiseen seurakuntaoppiin, että kaikkialla maailmassa siellä, missä on kirkon seitsemän tuntomerkkiä on Kristuksen seurakunta? (Tuntomerkit: Jumalan sana, kaste, ehtoollinen, virka, avainten valta, rukous ja kiitos, pyhä risti).#

        Et voi esittää kysymystä, Jollet käy läpi Lutherin opetuksia kaikista uskon kohdista.
        Joka kohdasta täytyy olla sama näkemys lutherin kanssa.

        Mm, avainten valta. Ei sitä voi selittää miten tahansa, vaan on vain yksi selitys.
        Sama koskee kaikkia uskon kohtia.

        Ei se riitä, että nuo kohdat löytyy seurakunnasta että se on kristuksen seurakunta.
        Nuo kohdat täytyy löytyä PUHTAANA ja oikein selitettynä siellä missä kristuksen seurakunta on!!

        Siksi minä voin vastata tuohon kysymykseen kyllä, mutta myös joku helluntailainen voi myös vastata kyllä, ja väittää että heiltä löytyvät samat uskon kohdat.

        Kuitenkin lähemmin tarkasteltuna ne sisältävät täysin eri kasteopin, ehtoollisopin, opin avainten vallasta jne.. siis uskonkohtien sisältö on selitetty täysin eri tavalla kuinka Luther sen käsitti!


      • Sivuunjää
        salatuimpaansaakka kirjoitti:

        Vastailija laittoi ehdot luterilaiselle seurakuntaopille eikä vastannut kaikkiin kysymyksiin. Naisten huivipakko ei kuulu kirkon tuntomerkkeihin eikä kuulu puhtaaseen evankeliumiin eikä ole sen julistamista.

        Kommenttia näkymättömän seurakunnan jäsenen oikeudesta arvostella en ymmärrä. Kaikilla on oikeus arvostella saarnaa ja opetusta, jopa niillä, jotka eivät ole kristittyjä. Ei Raamattu sitä kiellä. Saarna on julkista, julkisesti sitä arvosteltakoon, varsinkin niiden saarnoja, jotka vakuuttelevat edustavansa ainoaa totuutta maailmassa. Onhan aasikin nuhdellut vanhassa testamentissa ihmistä.

        Ylikriittisyydestä ei ole kyse, vaan omasta sielun pelastuksesta, lähimmäisistä ja heikoista omistatunnoista ja kokonaisista seurakunnista ja niiden kohtalosta.

        Se on totta, että kristittyjen tulee olla toinen toisilleen alamaiset, sen sanoo nimittäin Raamattu itse.

        Kiitosta ansaitsee sen selvä toteaminen ja myöntäminen, että seurakunnan saarnaajat eivät ole seurakunnan yläpuolella. Lapin vanhimmat eivät siis ole seurakunnan hallitsijoita eikä hengelliselle hallitukselle tarvitse olla alamainen ilman ehtoja.

        Muuten Vastailijan uskontunnustus oli epäselvää puhetta. Sen perusteella ei voida juurikaan päästä oikeasta opetuksen selville vesille, mikä koskee tämän otsikon aihetta. Harhaopit tulee kieltää, kumota ja antaa tilalle oikea raamatullinen oppi.

        Onko paljon muitaki uuden testamentin ohjeita, jotka eivät kuulu evankeliumiin? Ilmeisesti mielestäsi voidaan sivuuttaa naisen pappina toimimisen kielto, voidaan sivuuttaa avioliittokäsky. Kyllä minä teidän henkenne olen tiennyt. Tärkein ei ole raamattu vaan omat opin käsitykset ja oma viisaus. Sitten raamatusta haetaan perusteita omille ajatuksille, eikä toisinpäin.


      • salatuimpaansaakka
        PyhätHäväistyy kirjoitti:

        Ethän sinä ole päässyt edes alkuun jos tahdot Lutherilla kysymyksesi selittää.

        Et voi asettaa tällaista kysymystä, selittämättä sen sisältöä:

        # Uskotko luterilaiseen seurakuntaoppiin, että kaikkialla maailmassa siellä, missä on kirkon seitsemän tuntomerkkiä on Kristuksen seurakunta? (Tuntomerkit: Jumalan sana, kaste, ehtoollinen, virka, avainten valta, rukous ja kiitos, pyhä risti).#

        Et voi esittää kysymystä, Jollet käy läpi Lutherin opetuksia kaikista uskon kohdista.
        Joka kohdasta täytyy olla sama näkemys lutherin kanssa.

        Mm, avainten valta. Ei sitä voi selittää miten tahansa, vaan on vain yksi selitys.
        Sama koskee kaikkia uskon kohtia.

        Ei se riitä, että nuo kohdat löytyy seurakunnasta että se on kristuksen seurakunta.
        Nuo kohdat täytyy löytyä PUHTAANA ja oikein selitettynä siellä missä kristuksen seurakunta on!!

        Siksi minä voin vastata tuohon kysymykseen kyllä, mutta myös joku helluntailainen voi myös vastata kyllä, ja väittää että heiltä löytyvät samat uskon kohdat.

        Kuitenkin lähemmin tarkasteltuna ne sisältävät täysin eri kasteopin, ehtoollisopin, opin avainten vallasta jne.. siis uskonkohtien sisältö on selitetty täysin eri tavalla kuinka Luther sen käsitti!

        Lutherin opetuksen kirkosta löydät tuolta: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14484501/rooman-kirkko-on-pyha

        Voit halutessasi lukea Lutherin kirjan Kirkolliskokouksista ja kirkosta, sieltä löytyy seikkaperäinen esitys seitsemästä kirkon merkistä. Tänne sitä tekstijaksoa en kopioi, koska se on pitkä.

        Mutta sinun tulee nyt vastata, uskotko samalla tavalla kuin Luther, että kaikkialla, missä nuo seitsemän merkkiä ovat, on Kristuksen kirkko, myös Rooman kirkossa.

        Vastaa myös kaikkiin muihin kysymyksiin.

        Tulee valoon, älä hiiviskele hämärässä ja pimeissä nurkissa. Epärehellisyys ja asioista luikertelu ei lähde Pyhästä Hengestä. Älä lähde sille tielle, että valehtelet Pyhälle Hengelle kun olet täällä antamassa todistusta omasta uskostasi julkisesti.


      • PyhätHäväistyy
        salatuimpaansaakka kirjoitti:

        Lutherin opetuksen kirkosta löydät tuolta: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14484501/rooman-kirkko-on-pyha

        Voit halutessasi lukea Lutherin kirjan Kirkolliskokouksista ja kirkosta, sieltä löytyy seikkaperäinen esitys seitsemästä kirkon merkistä. Tänne sitä tekstijaksoa en kopioi, koska se on pitkä.

        Mutta sinun tulee nyt vastata, uskotko samalla tavalla kuin Luther, että kaikkialla, missä nuo seitsemän merkkiä ovat, on Kristuksen kirkko, myös Rooman kirkossa.

        Vastaa myös kaikkiin muihin kysymyksiin.

        Tulee valoon, älä hiiviskele hämärässä ja pimeissä nurkissa. Epärehellisyys ja asioista luikertelu ei lähde Pyhästä Hengestä. Älä lähde sille tielle, että valehtelet Pyhälle Hengelle kun olet täällä antamassa todistusta omasta uskostasi julkisesti.

        Perustan uskoni Lutherin ja Laestadiuksen oppiin. Uskon että siinä on se raamatullinen oppi joka on myös apostolinen oppi.

        En kuitenkaan pidä itseäni teologisesti kovin viisaana tai lukeneena, enkä perusta niin paljon suurille ja vaikeille kysymyksille. En sille missä kaikkialla ihmiset pelastuvat tai eivät pelastu.




        Minulle tärkeä on oikea vanhurskauttamisoppi, siis se että kun kuolen, niin pääsen Taivaaseen!

        Seuraavaksi tärkeintä on se että lähimmäiseni tämän maan päällä, saisivat saman uskon ja perinnön Jumalalta!


      • salatuimpaansaakka
        PyhätHäväistyy kirjoitti:

        Perustan uskoni Lutherin ja Laestadiuksen oppiin. Uskon että siinä on se raamatullinen oppi joka on myös apostolinen oppi.

        En kuitenkaan pidä itseäni teologisesti kovin viisaana tai lukeneena, enkä perusta niin paljon suurille ja vaikeille kysymyksille. En sille missä kaikkialla ihmiset pelastuvat tai eivät pelastu.




        Minulle tärkeä on oikea vanhurskauttamisoppi, siis se että kun kuolen, niin pääsen Taivaaseen!

        Seuraavaksi tärkeintä on se että lähimmäiseni tämän maan päällä, saisivat saman uskon ja perinnön Jumalalta!

        Rehellistä tilitystä. Kiitos siitä!

        On hyvä itseni olla nöyrä Jumalan sanan edessä, mutta myös kaikkien. Luther oli koeteltu mies, ja pakotettu pureutumaan opin ytimiin. Uskonpuhdistuksen aikana kynnettiin syvältä.

        En ole pakottamassa ketään uskomaan luterilaisittain, mutta sen sijaan odotan kristittynä itseään pitävältä rehellisyyttä. Jokainen uskoo niin kuin uskoo, mutta myös kantaa vastuun siitä, mitä ja miten uskoo.


      • HäväistynPyhät
        KaidanTienKulkija kirjoitti:

        Oliko Luther erehtymätön? Entä Laestadius? Apostolit?

        Jollei, niin miten määrittelet kuka oli eniten oikeassa?

        SANOIT:

        ""Uskotko luterilaisittain, ettei Lapin vanhimmille ja hengelliselle hallitukselle tarvitse olla alamainen, vaan Kristukselle ja sille Jumalan sanalle, jota kaitsijat julistavat jos sitä julistavat?""

        Eli papeille ja kirkollekkaan ei tarvitse olla alamainen?? Eikö edes inhimilliselle järjestykselle??
        Hengellinen hallitushan on raamatullinen hengellinen järjestys? Onko se vähempiarvoinen kuin inhimillinen järjestys?

        Sinäkö olet kelvollinen arvioimaan kuka puhuu Jumalan sanaa ja kuka ei? Uskotko omaan viisauteesi niin paljon?

        Mikset näytä raamatulla toteen lapinvanhinten puheista niitä kohtia joita ei mielestäsi raamattu vahvista?

        Entä sinä joka käännät Jumalan Sanankin vastaamaan omia tarkoitusperiäsi,"se ei ole edes seurakunnan puolustamista vaikka niin luulet" näkiessäsi ainoastaan malkan KAIKKIEN toisten silmissä.
        Sinulle seurakunta on jumala jota puolustat.
        Tuntuu ny vahvasti siltä että olet täydellisessä harhaopissa.
        Käy sinäkin läpi kaikki Ev.Lut. kirkon saarnat tältä vuodelta ja näytä puheet mitä Raamattu ei vahvista.
        Ai niin et sinä uskalla koska pelkäät olettamuksiesi ja yleistyksiesi olevan pelkkää tyhjää puhetta,pelko ja epäluulo kaikkea ulkopuolista (tyypillinen lessu) kohtaan osoittaa samankaltaisia oireita kuin muslimiterroristeilta,TURVALLISELTA olotilalta "samanmielisten kahjojen seurassa jossa tyhmyys pelkästään tiivistyy".


      • KaidanTienKulkija
        HäväistynPyhät kirjoitti:

        Entä sinä joka käännät Jumalan Sanankin vastaamaan omia tarkoitusperiäsi,"se ei ole edes seurakunnan puolustamista vaikka niin luulet" näkiessäsi ainoastaan malkan KAIKKIEN toisten silmissä.
        Sinulle seurakunta on jumala jota puolustat.
        Tuntuu ny vahvasti siltä että olet täydellisessä harhaopissa.
        Käy sinäkin läpi kaikki Ev.Lut. kirkon saarnat tältä vuodelta ja näytä puheet mitä Raamattu ei vahvista.
        Ai niin et sinä uskalla koska pelkäät olettamuksiesi ja yleistyksiesi olevan pelkkää tyhjää puhetta,pelko ja epäluulo kaikkea ulkopuolista (tyypillinen lessu) kohtaan osoittaa samankaltaisia oireita kuin muslimiterroristeilta,TURVALLISELTA olotilalta "samanmielisten kahjojen seurassa jossa tyhmyys pelkästään tiivistyy".

        Olet väärässä.
        En suinkaan pidä kaikkea kirkossa saarnattua sanaa pahana tai vääränä.
        Sen raamattukin todistaa, että näin ei ole.

        #Mark 9: 38-41
        38. IV. Mutta Johannes vastasi häntä sanoen: Mestari, me näimme yhden sinun nimelläs perkeleitä ajavan ulos, joka ei seuraa meitä, ja me kielsimme häntä, ettei hän seuraa meitä.
        39. Niin Jesus sanoi: älkäät häntä kieltäkö; sillä ei ole ketään, joka tekee voimallisen työn minun nimeni kautta, ja taitaa kohta pahasti puhua minusta.
        40. Sillä joka ei ole meitä vastaan, se on meidän edestämme.
        41. Sillä kuka ikänä juottaa teitä vesipikarilla minun nimeeni, että te olette Kristuksen, totisesti sanon minä teille: ei hän suinkaan kadota palkkaansa.#

        Vaikka siellä usein saarnataan ihan oikein ja hyvin, niin harvoinpa siellä saarnataan oppi täydellisenä!
        Monesti vaan on niin, että henki joka tekee sanan eläväksi, puuttuu puhujalta, eikä tuo puhe silloin saa aikaiseksi sitä, Jumalan mielen mukaista murhetta, josta Paavalikin puhuu. Sitä murhetta joka valmistaa ihmisen ottamaan armoa vastaan.


    • äänitakapenkistä

      Lapista tuli määräys, että sakramentit otetaan Suomessa omiin käsiin. Niille saarnaajille, jotka yrittivät neuvotella, vastattiin valheellisella kaikissa seurakunnissa luettavalla kirjeellä syksyllä 2014, jossa kiitettiin yksimielisestä päätöksestä ottaa sakramentit itselle.
      Kuitenkaan ei ollut moista päätetty eikä varsinkaan yksimielisesti. Seurakuntaa yritettiin henkisesti painostaa moisella julkiluettavalla kiitoskirjeellä.
      Aikaisemmin GP on esittänyt kristillisyyden hallintokaavion, jossa he ovat ylimpänä ja tavallinen kristitty alimpana ja seurakunta seuraavaksi alimpana. He ovat virheettömiä hengellisissä asioissa ja heidän kanssaan eri mieltä olevat nousevat PH:ä vastaan, mikä on PH:n pilkkaa.

      Tällaisia muiden yläpuolella ja kaiken arvostelun ulkopuolella olevia vanhimpia ei löydy Raamatusta, joiden sana myös muissa kuin hengellisissä asioissa on ehdoton auktoriteetti ohi muiden seurakunnan vanhempien.
      Eikö esim. SS ja HP olleet seurakunnan vanhimpia? Heidät kuitenkin hyllytettiin, vaikka olivat saarnanneet oikein, mutta olivat tässä hallinnollisessa sakramenttiasiassa eri mieltä.

      Vanhimmilta kysytään neuvoa, mutta vanhimmat eivät määräile virkaikä- järjestyksessä niin, että alemman asteen vanhin voidaan hyllyttää, jos ei maallisessa asiassa ole yhtä mieltä ylemmän kanssa, vaikka olisi saarnannut oikein.
      Sellaiselle ei löydy perusteita Raamatusta, ei vanhasta eikä uudemmastakaan käännöksestä. Se on ihmisten tekemä järjestelmä.

      Eikö tämän valheellisen kirjeen syksyllä 2014 lähettäneille tule mieleen, että myös heitä koskee sama kuin muitakin kuolevaisia: yksikin synti on kadottava?
      Ei auta viimeisellä tuomiolla puolustella, että vanhimpana valehtelin hyvän asian puolesta.

      • Turvemäki

        "Lapista tuli määräys, että sakramentit otetaan Suomessa omiin käsiin. Niille saarnaajille, jotka yrittivät neuvotella, vastattiin valheellisella kaikissa seurakunnissa luettavalla kirjeellä syksyllä 2014, jossa kiitettiin yksimielisestä päätöksestä ottaa sakramentit itselle."

        Päätös, johon tuossa kirjeessä viitattiin, koski sakramenttityöryhmän perustamista. Ei siinä ollut mitään valheellista.


      • äänitakapenkistä
        Turvemäki kirjoitti:

        "Lapista tuli määräys, että sakramentit otetaan Suomessa omiin käsiin. Niille saarnaajille, jotka yrittivät neuvotella, vastattiin valheellisella kaikissa seurakunnissa luettavalla kirjeellä syksyllä 2014, jossa kiitettiin yksimielisestä päätöksestä ottaa sakramentit itselle."

        Päätös, johon tuossa kirjeessä viitattiin, koski sakramenttityöryhmän perustamista. Ei siinä ollut mitään valheellista.

        Saarnaajien kokous 5.10.2014:
        Sovittiin pyytää neuvottelutilaisuutta Lapin vanhinten kanssa ennen joulukokouksia.

        5.10.2014 jälkeen lähetysmiehet olivat yhteydessä Lappiin mahdollisuudesta keskustella sakramenttiasiasta vanhinten kanssa Oulussa.

        24.10.2014 tuli yllättäen Malmivaarasta kirje, joka pyydettiin lukemaan jokaisella rukoushuoneella ja niin pääosin tehtiinkin.
        Kirjeessä sanottiin mm.: "Me iloitsemme kaikki siitä, että te teitte päätöksen sakramenttikysymyksessä Ruotsin Lapinmaan yhteisen neuvon mukaan..."

        Tämä vastaus on tietoisesti valheellinen ja taktillisesti harhaanjohtava, koska se luetutettiin kaikelle seurakunnalle. Seurakuntalaisen on vaikea uskoa, että Lapin vanhimmat puhuvat tietoisesti valhetta yksimielisestä päätöksestä, kun juuri Suomesta ollaan oltu yhteydessä, että sellaista päätöstä ei tehtäisi.

        Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa, joitakin kaiken aikaa, mutta kaikkia ei voi huijata kaiken aikaa.


    • saalukeaääneenkinlapsil

      Olisko kaitamiehellä jokin hyppyharjoitus yksvuotiaiden kanssa kun ei nyt juuri ehtine vastaamaan.

      mutta odotellessa kysnkin etä sanokaas minkä hengen vallassa se lutterinne, siis tämä varajumalanne oli vainotessaan aikansa uskovia ja juutalaisia ja hyväksyessään heidän tappaisensa ja karkotuksensa?

      lukekaa asian tueksi vaikkapa seuraava sivusto;

      http://www.inri.fi/kaste/luther.htm

      • teuta01

        MINUSTA HÄIRIKKÖJEN TYÖTÄ .ETTEKÖ NÄ'E TAHI HERETIKOJEN .
        EN PAREMMINSANO , OLETTEKO KOSKAAN MIETTINNET PALJONKO
        PAHAA HÄIRIKÖT TEKI , KUN SAIVAT MELLASTAA , JA KONEE TOLI JO KEKSITY.
        -


    • PyhätHäväistyy

      Vähän taustaa!!

      Paavin valta ja johtoasema - Schmalkaldeniin kokoontuneiden teologien laatima tutkielma 1537.

      Kiinnostava yksityiskohta on se, että Melanchthon jätti allekirjoitukseensa Schmalkadenin opinkohtiin maininnan, jonka mukaan hän hyväksyy paavin viran kirkon perinteeseen pohjautuvana inhimillisenä järjestyksenä, mikäli paavi sallii evankelisten korostusten mukaisen saarnan.

      http://www.evl.fi/tunnustuskirjat/pavalta.html

      • PyhätHäväistyy

        https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Philipp_Melanchthon


        Kyseisestä herrasta voi lukea tuolta lisää.

        En tahdo alkaa kyseenalaistamaan kyseisen herrasmiehen laatimaa tutkielmaa paavin vallasta, se on varmasti ok.

        Mutta uskon asioissa arvostan suuremmin selityksiä Lutherin omista opetuksista, saarnoista ja kirjoituksista.


      • salatuimpaansaakka

        Luterilaisuudessa juuri tunnustuskirjat ovat ilmaus luterilaisesta uskosta ja opista. Yksi syy siihen on se, että Lutherilla on paljon kirjoituksia, joihin hän ei ollut tyytyväinen ja joille hän ei jälkikäteen antanut niin suurta merkitystä.


    • olettesäälittäviäraukk

      mitä tunnustuskirjat sanovat niistä uskovista joita lutterinne oli mukana hävittämässä maan päältä polttamisen karkottamisen ja hukuttamisen kautta?

      uskotteko niihinkin miten paljon ja voiko pelastua ollenkaan jos ei ole samn hengen vallassa joka niitä hirmutekoja teetätti?

      • saamuistella

        Jäi pois että oikeinko te uskotte että ne tapahtumat olivat Jumalalle mieluisia ja Hänen aikaansaamiaan tekemisiä??

        mitähän Jumala sanoi mm omasta silmäteräkansastaan...kuka muistaa.!


      • MääMääKaritsa

        "Saamuistella"

        Jumalan omaisuuskansa Israel:
        Jumala odottaa heidän uskovan sanaansa ja Kristukseen.
        Sitä hän esikoisouuden "vanhimmilta" ja harhautetuilta separatisteiltakin odottaa.


    • Anonyymi

      No, voi hyvänen aika. Rakentakaa ihmeessä hierarkisia järjestelmiä herroineen, lakeineen ja tuomioineen, mutta ette te enää osaa kysyä mitä olette alunperin etsineet.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      106
      7658
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2842
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2422
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      119
      2155
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1819
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1563
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1426
    8. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1424
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1349
    Aihe